• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Είναι τα δυνατά μπάσα επώδυνα για το αυτί;

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Αυτό είναι ερώτηση για όσους πιθανώς γνωρίζουν κάτι από ιατρική ή ακουστική.


Συγκεκριμένα, μελέταγα στα πλαίσια project έναν προενισχυτή μικροφώνου, ο οποίος υποτίθεται ότι ενισχύει όλες τις ακουστικές συχνότητες κατά 42 dB, δηλαδή ενίσχυση περίπου κατά 128 φορές του σήματος εισόδου.

Επισυνάπτω ένα σχετικό διάγραμμα.... Αυτό που αφενός θα δείτε είναι ότι η ενίσχυση "πέφτει" πάνω από τα 10 kHz, αλλά αυτό απλώς συμβαίνει γιατί ο ενισχυτής δεν μπορεί να ενισχύσει τα πάντα.

Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι οι συχνότητες μέχρι 1 kHz δεν ενισχύονται το ίδιο, αλλά η ενίσχυσή τους γίνεται σταδιακά. Ο "κυκλωματικός" λόγος που γίνεται αυτό δεν χρειάζεται να σας απασχολεί (συγκεκριμένα, ο σχεδιαστής επέλεξε να βάλει έναν πυκνωτή ζεύξης χαμηλής χωρητικότητας). Αυτό που με απασχολεί είναι ο ακουστικός-ιατρικός λόγος που επέλεξε ο σχεδιαστής να μην ενισχύσει το ίδιο τις χαμηλές συχνότητες.


Το ερώτημα που μου γεννήθηκε είναι μήπως οι χαμηλές συχνότητες (τα λεγόμενα "μπάσα") είναι επώδυνες για το αυτί όταν η έντασή τους είναι πολύ μεγάλη. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

QsLv

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο QsLv αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 868 μηνύματα.
Το όριο πόνου για κατά ώσεις θόρυβο είναι τα 140dB.

Τώρα, έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια έκθεσης ανάλογα με τη συχνότητα των ήχων, τα οποία παραθέτω στον επισυναπτόμενο πίνακα.

Δεν είναι μόνο το θέμα της συχνότητας. Η πρόκληση πόνου έχει να κάνει με την ένταση και τη χρονική διάρκεια της έκθεσης στον ήχο αυτό, επίσης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • anwtata_oria_ektheshs.jpg
    anwtata_oria_ektheshs.jpg
    18.1 KB · Εμφανίσεις: 155

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top