Μπορούμε να βγούμε από την οικονομική κρίση μέσω.....Τουρκίας;

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Μπορεί η Τουρκία να γίνει ο ελληνικός μοχλός πίεσης της Γερμανίας και της ΕΕ;

Μπορεί το άρθρο να είναι μεγάλο, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο να το διαβάσετε ( Εδώ δεν ισχύει “το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”)

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα ζει τη δική της αντίστροφη μέτρηση, βλέποντας την προσπάθεια της για αναχρηματοδότηση του χρέους της να μοιάζει, ολοένα και περισσότερο, με ωρολογιακή βόμβα που πρέπει να αφοπλιστεί πριν εκραγεί στα χέρια της, προκαλώντας της καίρια τραύματα.
Στις αμερικανικές ταινίες, ο σκηνοθέτης βάζει τον ήρωα να αφοπλίσει τη βόμβα λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτή εκραγεί, φέρνοντας τη λύτρωση στους θεατές την τελευταία στιγμή και αφού πρώτα έχουν ζήσει το δράμα της απόγνωσης και της, φαινομενικά, μάταιης προσπάθειας του.
Σε μερικές ταινίες, όμως, στην προσπάθεια του να αφοπλίσει τη βόμβα, ο ήρωας κόβει το λάθος καλώδιο και ξαφνικά ο χρόνος της αντίστροφης μέτρησης για την έκρηξη αρχίζει να κυλά γρηγορότερα. Τότε οι θεατές αντιλαμβάνονται πως τα περιθώρια για ηρωισμούς και για περαιτέρω πειραματισμούς, μάλλον, έχουν τελειώσει, αφήνοντας τον ήρωα με δύο επιλογές: είτε να αποδεχτεί το μοιραίο και να αφήσει τη βόμβα να εκραγεί στα χέρια του είτε να επιχειρήσει να την πετάξει όσο γίνεται πιο μακριά, σε μία ύστατη προσπάθεια να σωθεί και να σώσει αυτούς που προσπαθεί να προστατεύσει.
α σειρά λανθασμένων ενεργειών, παραλείψεων και εγκληματικών (;) πολιτικών στις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα ʽραντεβούʼ με την αναπόφευκτη στιγμή της υποχρεωτικής ανάληψης των ευθυνών της και της αντιμετώπισης των συνεπειών των επιλογών της. Σαν σε γνήσιο θρίλερ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενεργοποιήθηκε, επιπλέον, μία ωρολογιακή βόμβα, αυτή της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, με το κόστος δανεισμού να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, βάζοντας τη χώρα στη θέση του ήρωα που βλέπει το χρόνο του να τελειώνει. Όμως η κατάσταση έμοιαζε να παραμένει υπό έλεγχο και η ελπίδα ήταν ζωντανή για μία ύστατη λύση με μία, ζωτικής σημασίας, βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, που θα έβαζε τέλος στο υπέρογκο κόστος δανεισμού, επιτρέποντας της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με σιγουριά.
Μέχρι τη στιγμή της ʽσυμφωνίαςʼ της με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα έμοιαζε περισσότερο με τον ήρωα που σώζει την κατάσταση την τελευταία στιγμή, αφοπλίζοντας τη βόμβα με το να κόψει το σωστό καλώδιο. Μετά τη ʽσυμφωνίαʼ, όμως, η ομοιότητα με τον ήρωα που έκοψε το λάθος καλώδιο, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Αμέσως μετά τη ʽσυμφωνίαʼ το κόστος δανεισμού απογειώθηκε αντί να αποκλιμακωθεί και είναι, σήμερα, μακράν, το υψηλότερο στον κόσμο μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, με τα επιτόκια των 10ετών, 7αετών, 5αετών και 2ετών ελληνικών ομολόγων να έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη σύσταση του ευρώ και το επιπλέον κόστος έναντι των γερμανικών επιτοκίων (spreads) να έχει απογειωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.
Έτσι, η Ελλάδα μοιάζει να έχει μείνει με τη βόμβα στα χέρια και να τρέχει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία ζητώντας βοήθεια για την απενεργοποιήσει αλλά κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να της την παράσχει. Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή να την πετάξει μακριά ώστε να ελαχιστοποιήσει το ωστικό κύμα της έκρηξης δεν υφίσταται ως λύση, ίσως το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να πείσει Γερμανούς και Ευρωπαίους ότι οι συνέπειες από την έκρηξη θα είναι πολύ μεγάλες και γιʼ αυτούς.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα οφέλη από την ελληνική κρίση τα απολαμβάνει, μέχρι στιγμής, η Γερμανία, η οποία βλέπει την οικονομία της να αναπτύσσεται με ρυθμούς σε ρεκόρ 4αετίας χάρη στην πτώση του ευρώ και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται, η Ελλάδα χρειάζεται να τραβήξει έναν άσσο από το μανίκι της, προκειμένου να δείξει στη γερμανική κυβέρνηση πως θυσιάζοντας μία ευρωπαϊκή χώρα στο βωμό της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης της Γερμανίας, στην πραγματικότητα, υπονομεύει το μέλλον της αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποθάλποντας την ανάδειξη της Τουρκίας ως της μοναδικής και αδιαφιλονίκητης δύναμης των Βαλκανίων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ισχυροποίηση και τη μεγέθυνση της τουρκικής οικονομίας, χτίζοντας τα θεμέλια για να γίνει ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος ανταγωνιστής της ίδιας της Γερμανίας και ανοίγοντας επικίνδυνα την πόρτα για την είσοδο της στην ΕΕ.
Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία μας δείχνει πως, με σημερινές τιμές. το ΑΕΠ της Τουρκίας υπολογίζεται στα 869 δις δολάρια το 2009 από 500 δις μερικά χρόνια νωρίτερα, ενώ στην τελευταία 10ετία έχει καταγράψει υπερδιπλάσια ανάπτυξη από αυτήν της Γερμανίας και οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης. Το 1985 η Γερμανική οικονομία ήταν 5,49 φορές μεγαλύτερη από την Τουρκική ενώ μέχρι το 2014 υπολογίζεται να είναι, μόλις, 1,92 φορές μεγαλύτερη από αυτήν. Παρά το γεγονός πως η Τουρκία βρίσκεται εκτός ΕΕ, το μερίδιο της στην ευρωπαϊκή οικονομία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΔΝΤ, αναμένεται να φτάσει στο 5%, περίπου στα επόμενα 4 χρόνια, ποσοστό το οποίο φαίνεται πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερο με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
μφωνα με δύο διαφορετικές εκθέσεις της Goldman Sachs, μέσα στις επόμενες δεκαετίες η Τουρκία είναι πιθανό να ξεπεράσει σε μέγεθος τη γερμανική οικονομία, ενώ, ήδη, διεκδικεί ηγετικό ρόλο μεταξύ των αναδυόμενων χωρών. Δημογραφικά, η Τουρκία ʽυπερτερείʼ πάρα πολύ της Γερμανίας καθώς έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, σε πληθυσμό νέων, κάτω των 15 ετών και ένα από τα χαμηλότερα σε πληθυσμό άνω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές προβλέψεις ο πληθυσμός της Τουρκίας θα έχει αυξηθεί από 77 εκ. σε 82,1 εκ. το 2015, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας, καταλαμβάνοντας την 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Και αν μέχρι και το 2008 η Τουρκία έμοιαζε μέτριας δυναμικής απειλή για τη Γερμανία, από το 2009 και μετά αναδεικνύεται, ίσως, στη σημαντικότερη ανερχόμενη απειλή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και γιʼ αυτό, σε ένα μεγάλο βαθμό, ευθύνεται η ελληνική κρίση. Με βάση τις επίσημες προβλέψεις, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να κυμαίνεται κοντά στο 100% (πιθανόν υψηλότερα με βάση ανεπίσημα στοιχεία) στο τέλος του 2010 όταν η επίσημη πρόβλεψη της για την Τουρκία το τοποθετεί στο 49% το 2010, με στόχο να έχει μειωθεί στο 47,8% μέχρι το 2012.
Η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος από το 12,7% το 2009 όταν η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο για να ξεπεράσει το στόχο της για μείωση του ελλείμματος της στο 4,9% του ΑΕΠ το 2010. Η Ελλάδα βλέπει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται όταν το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 6% στο 4ο τρίμηνο του 2009, ποσοστό που ήταν το 2ο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της G20, πίσω, μόνο, από αυτό της Κίνας. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα προσκαλεί το ΔΝΤ κλείνοντας ʽσυμφωνίαʼ με αυτό για οικονομική ʽβοήθειαʼ, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Τουρκία του δείχνει το δρόμο της εξόδου από τη χώρα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να δηλώνει πως 'η Τουρκία τα έβγαλε πέρα μία χαρά μόνη της το 2009 και δε χρειάζεται βοήθεια από κανένανʼ στέλνοντας το καλύτερο μήνυμα στις αγορές.
Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια να θεωρούν πως η Ελλάδα είναι χώρα πολύ υψηλότερου ρίσκου απʼ ότι η Τουρκία και με πολύ μεγαλύτερες πιθανότερες να πτωχεύσει. Όσο το ρίσκο πτώχευσης της Ελλάδας αυξάνεται, επηρεάζει αρνητικά και το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών με σημαντικά οικονομικά προβλήματα και σήμερα 5 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, θεωρούνται πιθανότερο να πτωχεύσουν απʼ ότι η Τουρκία. Όσο το ρίσκο της πτώχευσης της Τουρκίας μειώνεται, πέφτουν και οι τιμές των CDS της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στις 165 μονάδες βάσης από 360 ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας αντίθετη πορεία από αυτή των ελληνικών CDS, στο ίδιο διάστημα. Η πτώση των τιμών των CDS οδηγεί σε μείωση και του κόστους δανεισμού και αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δανείζεται πιο φθηνά απʼ ότι η Ελλάδα, πετυχαίνοντας επιτόκια στις πωλήσεις ομολόγων της σε ρήτρα δολαρίου της τάξης του 6,5%.
Την ίδια στιγμή η ροή κεφαλαίων προς τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας έχει οδηγήσει τον βασικό της δείκτη πάνω από τα επίπεδα τιμών που είχε τον Οκτώβριο του 2007, δηλαδή στην προ του κραχ περίοδο, όταν ο ΓΔ της Ελλάδας απέχει περισσότερο από 60% από τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών του και ο DAX περισσότερο από 20%.
Το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας αυξάνεται γοργά, μετά το πλήγμα που δέχτηκε κατά το 2008, βοηθώντας ακόμη περισσότερο την ακμάζουσα τουρκική οικονομία, με όλα τα στοιχεία, ωστόσο, να δείχνουν πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την ανοδική της πορεία είναι η τουριστική ανάπτυξη της, κυρίως, εις βάρος της Ελλάδας και δευτερευόντως της Ισπανίας.
Με την Ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση αλλά την Ελλάδα να αδυνατεί να προβεί σε υποτίμηση του νομίσματος της, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και επιπλέον καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ευρωζώνη καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος με την επιβολή έμμεσων φόρων, η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να αναπτυχθεί εις βάρος της, παρέχοντας πολύ φθηνότερες λύσεις και μεγαλώνοντας, έτσι, ακόμη πιο γρήγορα την οικονομία της.
Παρά την παγκόσμια ύφεση η Τουρκία ήταν η μόνη μεταξύ των 10 πρώτων τουριστικών χωρών στον κόσμο που κατέγραψε το 2009 αύξηση στον αριθμό τουριστών που υποδέχτηκε, οι οποίοι έφτασαν τα 27 εκατομμύρια και ενώ η διεθνής τουριστική ανάπτυξη συρρικνώθηκε κατά 4% και η ελληνική κατά 10%, η τουρκική αυξήθηκε κατά 2,% σε σχέση με το 2008. Με τον τουριστικό κλάδο να αναλογεί στο 18% της ελληνικής οικονομίας και στο 26% της τουρκικής και με τις προβλέψεις για το 2010 να δείχνουν την ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερη μείωση από το 2009 στην Ελλάδα, είναι λογικό πως οι αντίστοιχες προβλέψεις για την Τουρκία να κάνουν λόγο για περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση των τουριστών κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με το 2009. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η αύξηση στις κρατήσεις για το 2010 σε σχέση με πέρυσι είναι, στην Τουρκία, της τάξης του 53%.
Με τη ροή των κεφαλαίων να αυξάνεται, τον τουριστικό κλάδο να απογειώνεται κατακτώντας την 1η θέση σε ανάπτυξη στον κόσμο, τις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές να διατηρούνται στους υψηλότερους ρυθμούς στον κόσμο και τη βασική ανταγωνίστρια, στον τομέα αυτό, χώρα της, την Ελλάδα, να γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική εξαιτίας της ύφεσης και των δυσβάσταχτων μέτρων, η Τουρκία, με την ακούσια βοήθεια της Γερμανίας, βάζει τα θεμέλια για να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερη πίτα από την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το κυριότερο, όμως, ισχυροποιεί την θέση της ως προς την αίτηση της για ένταξη στην ΕΕ, κάτι το οποίο η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποφύγουν με νύχια και με δόντια, ποντάροντας, κυρίως, στην κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας από τη μία και χρησιμοποιώντας το Κυπριακό από την άλλη. Με την οικονομική της κατάσταση να βελτιώνεται άρδην, όμως, η Τουρκία θα μπορεί να ασκήσει τεράστιες πιέσεις για την αποδοχή της σχετικής αίτησης της. Γιατί, ποιο ακριβώς θα είναι το αντεπιχείρημα της Γερμανικής κυβέρνησης όταν η τουρκική θίξει το πρόβλημα του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ της Γερμανίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, το οποίο με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχ δεν πρέπει να ξεπερνά το 60%, ενώ της Γερμανίας είναι 83,5%, της Γαλλίας 87%, της Ιταλίας 120,9% και της Βρετανίας 81,9%; Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που πληροί το συγκεκριμένο, εξαιρετικά σημαντικό, κριτήριο του Μάαστριχ φαίνεται να είναι η Τουρκία (πηγή: economist). Ο διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ, Egemen Bagis δήλωσε πριν από λίγες ημέρες πως ʽΙδιαίτερα μετά από αυτήν τη μεγάλη οικονομική κρίση που επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη, η οικονομική δύναμη της Τουρκίας την έχει κάνει μία πολύ ελκυστική υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώραʼ.
Ίσως, λοιπόν, αντί η Ελλάδα να τρέχει με τη βόμβα στα χέρια κρατώντας μία αμυντική στάση η οποία την οδηγεί σε αδιέξοδο, θα μπορούσε να περάσει στην αντεπίθεση και να αναδείξει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο το τουρκικό πρόβλημα σε Γερμανία και Γαλλία, κάνοντας παράλληλα μία φιλική κίνηση έκπληξη προς την Τουρκία, αποδεχόμενη την πρόταση του διαπραγματευτή της με την ΕΕ, Egemen Bagis, ο οποίος κατηγορώντας Γερμανούς και Γάλλους για την αφόρητη πίεση που ασκούν στις δύο γειτονικές χώρες να αγοράσουν όπλα, υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι ο ανταγωνισμός της με την Τουρκία στον πολεμικό εξοπλισμό και δήλωσε ότι η Τουρκία θα ακολουθούσε την Ελλάδα σε μία απόφαση για άμεση μείωση των σχετικών δαπανών γιαεξοπλισμούς. ʽΟύτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία χρειάζονται νέα τανκς, πυραύλους, υποβρύχια ή μαχητικά αεροπλάναʼ είπε ο κύριος Bagis. ʽΕίναι ώρα για μείωση των εξόδων για πολεμικό εξοπλισμό σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία χρειάζονται Γερμανικά και Γαλλικά υποβρύχια.ʼ
Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορούσε να παγώσει επʼ αόριστον όλες τις παραγγελίες όπλων από Γερμανία και Γαλλία, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την οικονομική της κατάσταση, ξεκινώντας από την παραγγελία τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων που εκκρεμεί. Απλώνοντας, ταυτόγχρονα, ένα χέρι φιλίας προς την Τουρκία σε αυτή τη φάση, θα έβαζε τροχοπέδη και σε οποιαδήποτε προσπάθεια του έξυπνου χρήματος να ταρακουνήσει της ελληνοτουρκικές σχέσεις προκειμένου να μη μειωθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς.

Ακόμη, η Ελλάδα θα μπορούσε να δηλώσει έτοιμη να πουλήσει μερίδια από τις επενδύσεις της στα Βαλκάνια στην Τουρκία, η οποία έχει υποστηρίξει ότι αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην, ήδη, φοβισμένη από την ορμή της Τουρκίας, Γερμανία αλλά και δίνοντας μία εικόνα στην ΕΕ της τροπής που μπορούν να πάρουν τα πράγματα αν η Ελλάδα συνεχίσει να αποσταθεροποιείται. Γιατί ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οδηγεί, τελικά, στην πολιτική αναταραχή και την αποσταθεροποίηση τόσο εντός όσο και εκτός αυτής και ακόμη και Γερμανοί συνάδελφοι της κυρίας Μέρκελ την έχουν προειδοποιήσει πως είναι πιθανό να υπονομεύει το μακροπρόθεσμο μέλλον της Γερμανίας, μη βοηθώντας την Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει βραχυπρόθεσμα κέρδη για τη χώρα της και για την ίδια στην παρούσα φάση.

Οι αγορές χρειάζονται μία εντυπωσιακή, ευχάριστη, ανατροπή προκειμένου να καλμάρουν και να πειστούν ότι η κατάσταση βελτιώνεται αντί να χειροτερεύει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μάλλον, χρειάζονται μία υπενθύμιση ότι αν η βόμβα σκάσει στα χέρια της Ελλάδας, το πιθανότερο είναι να πληγούν και οι ίδιοι αποφασιστικά, αν όχι άμεσα, πάντως σίγουρα σε βάθος χρόνου. Γιʼ αυτό, ίσως, δεν είναι αρκετό να αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αναζήτηση περισσότερων δανεικών και στην υιοθέτηση σκληρών οικονομικών μέτρων αλλά ίσως να ήταν πιο αποτελεσματικό αν ενεργοποιούσαμε όλα μας τα όπλα, οικονομικά, πολιτικά, επιχειρηματικά και διπλωματικά και ξεκινούσαμε μία ταχύτατη εκστρατεία για να ανατρέψουμε την εις βάρος μας κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, λαμβάνοντας υπόψη πως έχουμε στα χέρια μας διαπραγματευτικά χαρτιά τα οποία αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε μία αλλαγή της στάσης των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, όχι επειδή θα αποφασίσουν να επιδείξουν αλληλεγγύη, κάτι το οποίο είναι αστείο ακόμη και να το σκεφτόμαστε αλλά επειδή θα πειστούν ότι έτσι εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. :eek:

[Πηγή]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό εκφράζω ε δώ και κάποιο καιρό αρχής γενομένης σ'αυτό μου το άρθρο στον γνωστο Ιχνηλάτη όπως και σε αρκετά απο τα τελευταία μου άρθρα εκεί . Μια "Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου" είναι μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί και για τις δυο χώρες. Στο μεταξύ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το Αιγαίο μόνες τους. Η Ελλάδα το έχει και της έχει απαγορευτεί να το εκμεταλλεύεται, η δε Τουρκία άν το καταλάμβανε τότε θα γινοταν ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ενώ αν.... συμμαχήσουμε εμπορικά και στρατιωτικά; Τί θα πούνε οι μεγάλοι, ότι απαγορεύεται; Αφου υποτίθεται όλοι αγωνίζονται για την ειρήνη ! :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Η ειρωνεία της συγκυρίας είναι, ότι θέλει να δικαιώσει τελικά τον Κεμάλ Αττατούρκ, που επέμενε μέχρι και τις αρχές του 1928 και πίεζε, μαζί με το Φανάρι, τον Ελ. Βενιζέλο, για "κοινή τράπεζα Ορθόδοξων και Τούρκων, κόντρα στις αλεπούδες της Αλβιόνας"( και υπό τη σύμφωνη γνώμη Στάλιν και ρωσικής εκκλησίας παρακαλώ!). Ο Ε. Βενιζέλος όμως είχε προτιμήσει τελικά τα κελεύσματα της "Κοινωνίας των Εθνών" και των Αγγλοσαξόνων πατρόνων της και δέχθηκε να ιδρύσει την "Τράπεζα της Ελλάδος" με εννέα εκατομμυρίων λιρών "δυτικής βοήθειας"! Ηθελέστα και παθέστα, αρκεί να "αλλάξουμε μυαλά", πριν πάψουμε να "υπάρχουμε", για τα επόμενα πάλι "χίλια χρόνια"!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΤΕΣΤΡΑ

Νεοφερμένος

Ο ΤΕΣΤΡΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 44 ετών. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Κάνε παρέα με τον Τούρκο, κράτα και ένα ρόπαλο Οδυσσέα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Κάνε παρέα με τον Τούρκο, κράτα και ένα ρόπαλο Οδυσσέα!

Έκανες ποτέ σου παρέα με Τούρκο ή Τουρκάλα, ω ρε Ευρωπαίε φίλε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ουτιδανός

Νεοφερμένος

Ο Shizoid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών, επαγγέλεται Αισθητικός και μας γράφει απο Ολλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 39 μηνύματα.
[Με την Ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση αλλά την Ελλάδα να αδυνατεί να προβεί σε υποτίμηση του νομίσματος της, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και επιπλέον καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ευρωζώνη καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος με την επιβολή έμμεσων φόρων, η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να αναπτυχθεί εις βάρος της, παρέχοντας πολύ φθηνότερες λύσεις και μεγαλώνοντας, έτσι, ακόμη πιο γρήγορα την οικονομία της.
Ακριβως! Η Τουρκια δεν εχει μπει στο ευρω. πριν μπουμε κι εμεις, μπορουσαμε να τα κανουμε αυτα τα κολπα, τωρα κομενα!! Μεγαλο πλεονεκτημα τελικα αυτο, ε;

επισης η Τουρκια εχει πολλα εκατομμυρια πολιτες σε συνθηκες εξαθλιωσης κι οποιος τολμησει να κατεβει στους δρομους και να διαμαρτυρηθει τον εφαγε η μαυρη μαρμαγκα. εμεις δεν εχουμε αυτην την πολυτελια. Ξερετε τι μισθους εχουν στην Τουρκια; θελετε να παιρνουμε κι εμεις τα ιδια; ετσι ακμαζουν οι οικονομιες σε βαρος των πολιτων..

Διαβασα καποτε πως στην Ελλαδα ειχε παιξει η ιδεα της συνομοσπονδιας με την Τουρκια. υποστηριχτες της ηταν ανθρωποι απο διαφορους πολιτικους χωρους, οπως ο Γεωργιος Παπαδοπουλος (ο γνωστος σωτηρας) και ο Μικης Θεοδωρακης η ο Γιαννης Ριτσος (ο ποιητης της Ρωμιοσυνης και δεν ειναι τυχαιο αυτο που γραφω).

Θ' αντεχαν οι μεγαλες δυναμεις μια τετοια "υπερδυναμη" στη Μεσογειο; δυσκολο το κοβω..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Κάνε παρέα με τον Τούρκο, κράτα και ένα ρόπαλο Οδυσσέα!
Aυτό κατάλαβες από το άρθρο?
Λυπάμαι που δεν έχεις καταλάβει ότι, τους λαούς τους γαλουχούν οι κυβερνώντες κατά το δοκούν, ανάλογα με τις υποδείξεις των χειριστών της παγκόσμιας σκακιέρας.
Σου προσφέρουν πάντα αυτά που τους συμφέρει να σε μάθουν, αποκρύπτοντας σου έντεχνα όλη την αλήθεια.
Τελικά χωρίς να θέλω να σε λυπήσω, η Τουρκία φίλε μου ξέρει να βγαίνει από τις οικονομικές κρίσεις ( ακόμη και τότε που ο πληθωρισμός τους έτρεχε με 500%!) κι έχει ένα πολύ μεγάλο ατού στα χέρια της. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ!!
Και κάτι τελευταίο. Δεν ήξερα ότι είχε ρόπαλο ο Οδυσσέας!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ουτιδανός

Νεοφερμένος

Ο Shizoid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών, επαγγέλεται Αισθητικός και μας γράφει απο Ολλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 39 μηνύματα.
Το ειπα και απεφυγες να σχολιασεις φιλαρα...

Εαν μπει στην ευρωζωνη η Τουρκια θα μπορει να κανει τα ιδια; Θα ηθελες να ζεις με τις συνθηκες και τους μισθους της Τουρκιας; Τους θαυμαζεις η τους ζηλευεις;

Ποτε υπηρξε ο Τουρκος αξιοπιστος στις συμφωνιες του; Εσυ τον εμπιστευεσαι; εγω παντως οχι. Βλεπει τα νησακια μας και ξερογλυφεται.

ακουει "υφαλοκρηπιδα" καταλαβαινει "κωλοτρυπιδα" και του τρεχουν τα σαλια. :hehe:

Να κανεις εσυ deal με την Τουρκια και να μας πεις τ' αποτελεσματα. υστερα κανουμε κι εμεις..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΤΕΣΤΡΑ

Νεοφερμένος

Ο ΤΕΣΤΡΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 44 ετών. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Δεν σας γνωριζω και δεν ξερω για ποιο λογο γραφετε αυτες τις <<επαναστατικεσ>> ιδεες. Γι αυτο θα σας πω μονο ναι!!! Εχω συζητησει σιγουρα με περισσοτερους απο εσενα , τουρκους και μου ειπαν για τις βλεψεις τους , <<ορεκτικο>> ελλαδα και στοχο να περασουν τις πυλες της βιεννης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
..ναι!!! Εχω συζητησει σιγουρα με περισσοτερους απο εσενα , τουρκους και μου ειπαν για τις βλεψεις τους , <<ορεκτικο>> ελλαδα και στοχο να περασουν τις πυλες της βιεννης.

Αγαπητέ μου e-Συνομιλητή, η "ορεκτικό Ελλάδα" υπάρχει και στα μυαλά άλλων, πιο "σπουδαίων εθνοτήτων": πχ. αγγλικών, αμερικάνικων, κινέζικων, γερμανικών κλπ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΤΕΣΤΡΑ

Νεοφερμένος

Ο ΤΕΣΤΡΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 44 ετών. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Κοιταξε την ιστορια και δες τα αποτελεσματα .Μην βγαζεις τα συμπερασματα μονο με τη δικη σου σκεψη. Υπαρχει και η αλλη η πλευρα .Οταν καθεσαι μονο στον υπολογιστη το μονο που θα πεις ειναι <<μη μου τους κυκλους ταραττε>>
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Το ειπα και απεφυγες να σχολιασεις φιλαρα...

Εαν μπει στην ευρωζωνη η Τουρκια θα μπορει να κανει τα ιδια; Θα ηθελες να ζεις με τις συνθηκες και τους μισθους της Τουρκιας; Τους θαυμαζεις η τους ζηλευεις;

Ποτε υπηρξε ο Τουρκος αξιοπιστος στις συμφωνιες του; Εσυ τον εμπιστευεσαι; εγω παντως οχι. Βλεπει τα νησακια μας και ξερογλυφεται.

ακουει "υφαλοκρηπιδα" καταλαβαινει "κωλοτρυπιδα" και του τρεχουν τα σαλια. :hehe:

Να κανεις εσυ deal με την Τουρκια και να μας πεις τ' αποτελεσματα. υστερα κανουμε κι εμεις..

Μήπως εισαι απο τους λοκατζήδες που τραγουδούσαν εκείνα τα πρόστυχα στην παρέλαση;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Μήπως εισαι απο τους λοκατζήδες που τραγουδούσαν εκείνα τα πρόστυχα στην παρέλαση;
Kαι μην ξεχνάμε, η διάσπαση της Γιουκοσλαβίας, πέρα από τα παιχνίδια των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, αποσκοπούσε και σε μια διάσπαση της συνοχής των Βαλκανίων.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι " φίλοι " στο Μεγάλο κόλπο. ( Παράλληλα δεν θα έκλεινε το περίφημο Ισλαμικό Τόξο στο λιμάνι της Αυλώνας στην Αλβανία )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ουτιδανός

Νεοφερμένος

Ο Shizoid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών, επαγγέλεται Αισθητικός και μας γράφει απο Ολλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 39 μηνύματα.
Μήπως εισαι απο τους λοκατζήδες που τραγουδούσαν εκείνα τα πρόστυχα στην παρέλαση;

Ναι σε ξερω εσενα φιλε. Ολο το μυαλο σου στα προστυχα ειναι. :D:P Σε φτιαχνουν οι λοκατζηδες; Εχεις να πεις τιποτε για την ουσια εκτος απο εξυπναδες; Κανε μας τη χαρη..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Ναι σε ξερω εσενα φιλε. Ολο το μυαλο σου στα προστυχα ειναι. :D:P Σε φτιαχνουν οι λοκατζηδες; Εχεις να πεις τιποτε για την ουσια εκτος απο εξυπναδες; Κανε μας τη χαρη..
Μάλλον δεν μπορούμε να συνενοηθούμε.
Η όλη σου στάση δείχνει μια επιθετηκότητα, με αποτέλεσμα να αρχίζει μια αντιπαράθεση χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Δεν μπορείς να τεκμηριώσεις γνώμη για το θέμα και ακολουθείς την πεπατημένη του χλευασμού.
Δεν θα σε παρακολουθήσω.
Πέρα απ αυτό, σ`ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top