Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ?

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις θίξαμε το θέμα της απόκλισης του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές και σύμφωνα με το με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας η απόκλιση που μετρήθηκε είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή σε διάστημα 5 μηνών. Και αυτή η φορά έχει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες αφού το ΧΑ κινείται διαφορετικά ακόμη και από το ευρώ, το οποίο, για παράδειγμα, τη Δευτέρα ενισχύθηκε, όταν ο ΓΔ έκλεισε με οριακές απώλειες.
Οι διεθνείς αγορές έχουν καταγράψει ένα ουσιαστικό βραχυπρόθεσμο ράλι, το οποίο τους έφερε κοντά σε προηγούμενα, πρόσφατα, υψηλά τους επίπεδα τιμών με αποτέλεσμα να πάρει ανάσα η μεσοπρόθεσμη τάση τους, ενώ ο ΓΔ έχει εγκλωβιστεί σε πτωτική τάση από τις αρχές Αυγούστου, χωρίς να έχει καταφέρει να συνέλθει έκτοτε και καταγράφοντας μία από τις πιο αδύναμες εικόνες μεταξύ των χρηματιστηρίων των αναπτυγμένων κρατών σε αυτό το διάστημα. Αν υποτεθεί πως η χρηματιστηριακή αγορά αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας μίας χώρας, τότε στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικές προς το παρόν, καθώς παρά το γεγονός πως το ΧΑ είναι ένα από τα χρηματιστήρια με τη χαμηλότερη τιμή p/e (τιμή / κέρδη) στον κόσμο και ενώ οι τιμές των μετοχών του είναι, σχετικά με άλλα χρηματιστήρια, πολύ φθηνές, αδυνατεί να αντιδράσει ουσιαστικά ανοδικά και να καταγράψει ένα ουσιαστικό ράλι.
Επιπλέον, αν η αγορά ομολόγων αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει το χρέος της, τότε αυτές πρέπει να είναι απογοητευτικές, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των 45 πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου. Τέλος, αν δεχτούμε πως οι τιμές των ασφαλίστρων του ελληνικού χρέους από το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης, αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς για την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας, τότε αυτή παραμένει πάνω από το 50%, τιμή που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. \
Συμπερασματικά, οι βασικότερες χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται 'φωνάζουν' ότι το ελληνικό πρόβλημα μεγαλώνει και βαθαίνει και αν και μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας και να τις αγνοήσουμε, ίσως είναι καλό ενίοτε να θυμόμαστε πως είναι αυτές στις οποίες πρέπει να στραφούμε τόσο για να βρούμε δανεικά κεφάλαια όσο και για να στηρίξουμε μία προσπάθεια για αύξηση της ρευστότητας και για ανάπτυξη.
Οι αγορές 'φωνάζουν' πως το ελληνικό πρόβλημα βαθαίνει.
Πηγή : EKTA
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top