Ο "Τέλειος Άνθρωπος" του Αναρχισμού

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
υπαρχει καπου κοινωνια ανθρωπων ή αλλων ζωων που δεν υπαρχει ανταγωνισμος?

Τα φασκόμηλα, τα οποία εάν φύονται σε ένα μέρος απρόσκπτα, εκλύουν στον άνεμο χημικές ενώσεις οι οποίες
ειδοποιούν τα υπόλοιπα φασκόμηλα να ανθήσουν. Ενώ αντίστοιχα, εάν δεχτούν επίθεση, εκλύουν στον άνεμο ουσίες
που προειδοποιούν τα υπόλοιπα φασκόμηλα για τον κίνδυνο, ώστε να κλείσουν τους βολβούς τους, κλπ...

Κοινώς: χαιρετίσματα
στις φασκομηλιές...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Τα φασκόμηλα, τα οποία εάν φύονται σε ένα μέρος απρόσκπτα, εκλύουν στον άνεμο χημικές ενώσεις οι οποίες
ειδοποιούν τα υπόλοιπα φασκόμηλα να ανθήσουν. Ενώ αντίστοιχα, εάν δεχτούν επίθεση, εκλύουν στον άνεμο ουσίες
που προειδοποιούν τα υπόλοιπα φασκόμηλα για τον κίνδυνο, ώστε να κλείσουν τους βολβούς τους, κλπ...
και δεν υπαρχουν δηλαδη εντομα και αρρωστιες ή ζιζανια που πλήττουν το φασκομηλο?

γιατι δεν απαντας ενα απλο Οχι? :worry:
δεν ειναι ντροπη..;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
και δεν υπαρχουν δηλαδη εντομα και αρρωστιες ή ζιζανια που πλήττουν το φασκομηλο?

γιατι δεν απαντας ενα απλο Οχι? :worry:
δεν ειναι ντροπη..;)


Βρε, ένα εκατομμύριο εχθρούς έχουν τα φασκόμηλα, μα αντίθετα με την ανθρώπινη αντίληψη περί κινδύνου
("save my own ass")
τα φασκόμηλα κάνουν το βέλτιστο για την επιβίωση του είδους.
:worry:


Οοοκ, καταλαβαίνω ότι δεν σε ικανοποίησε το παράδειγμα, καθώς το ταπεινό φασκομηλάκι
δεν διακρίνεται για την κοινωνική του δικτύωση, ώστε να εφαρμόσουμε τον κοινωνικό Δαρβινισμό και τέτοιες
θετικιστικές κοτσάνες. Ας δούμε ένα ακόμα είδος, με υψηλή νοημοσύνη,
που διακρίνεται από α) κοινωνική διαστρωμάτωση και
β) αλτρουισμό, απέναντι στην ίδια του κοινωνική ομάδα, μα το κυριώτερο, και απέναντι και σε διαφορετικά είδη.
Αυτά λοιπόν είναι τα, αγαπητά σε όλους μας, δελφίνια. :P

Βλέπεις, όταν ένα δελφίνι του Ειρηνικού συναντά ένα οξύρυγχο δελφίνι των πόλων, τα δύο τους θα χαιρετηθούν και θα συνομιλήσουν, αντάλλάσοντας πληροφορίες για την κατεύθυνση και την απόσταση της τροφής από το σημείο του ραντεβού.
Ενώ... αντίθετα, εάν δυο ...γορίλλες, ακόμα και γειτονικών περιοχών, συναντηθούν
τότε ο ένας θα αρχίσει να γρυλλίζει στον άλλο, και θα ετοιμαστούν για μπουνιές :P
(όπως γίνεται δλδ και στις σκάλλες του μετρό... τέσπα :confused:)
Τελικό μας συμπέρασμα, είναι πως
ο πλανήτης ατύχησε που τα δελφινάκια δεν έχουν χέρια :P ώστε να γίνουν το κυριάρχο είδος του πλανήτη
και να πορευτεί η κατάσταση από εκεί... Ενώ τώρα, με τους μπαμπουϊνους ως κυριάρχο είδος,
πάμε κατά κει που πάμε :confused: και πάμε και ολοταχώς :P

κλείνοντας αυτό το ανούσιο λογύδριο, έχω να πω τα εξής
"ουγκα! ουγκ!"
δηλαδή "κοντά τα χέρια σου ρε από τις μπανάνες και τις θυληκές μη σε τσακίσω"...
:confused:
αλλά και
"μπάουγκ! μπαουγκ!"
δηλαδή
"πάμε ολοταχώς για το φάιναλ φορ"
:P

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Σ' εσένα ξεκίνησα ν' απαντάω αρχικά, όμως εχθές με πήρε παραμάζωμα ο φίλος μου ο Νίκος πρώτος κι έτσι πού να μου μείνει άλλη ενέργεια...:hehe:

Εδω τιθεται το θεμα κατα ποσο η ανεπαρκεια των ιδεων του 19ου-20ου αιωνα ειναι φυσει αδυνατο να διορθωθει και να προσαρμοστει καταλληλα, με εκ των θεμελιων εστω αλλαγες, στο σημερινο γιγνεσθαι, καθιστωντας περιττη την αναγκη για νεα μοντελα. Νομιζω ομως πως δεν εχουν υπαρξει οραματιστες ικανοι να προβουν σε τετοιες μεταβολες σε θεωριες που κατεληξαν δυστυχως Βιβλοι για τους -κυριολεκτικα- οπαδους τους, ωστε προσφερουν πατημα για μεγαλες απορριψεις.
Η εικόνα που περιγράφεις εδώ, μιας ιδεολογίας του τέλους του 19ου αιώνα, αρχές 20ου, της οποίας η ανεπάρκεια των ιδεών που την γέννησαν έχει αποδειχτεί αναμφισβήτητα και που μέχρι σήμερα, έναν αιώνα περίπου μετά, δεν έχουν βρεθεί ακόμη κατάλληλοι οραματιστές για να συμπληρώσουν τα κενά και να την καταστήσουν εφαρμόσιμη, είναι με λίγα λόγια εντελώς απογοητευτική. Μοιάζει με μια ιδεολογία εγκατειλημμένη σαν καράβι μεσοπέλαγα, να στοιχειώνει τις αφέγγαρες νύχτες του χειμώνα τα όνειρα των αυτοκρατορικών στόλων, σαν τον Ιπτάμενο Ολλανδό και τους αιώνια καταραμένους πειρατές του. Ίσως αυτό να είναι και το πιο αναρχικό, να λατρεύεις το απίθανο, να ποθείς το ακατόρθωτο και να πολεμάς μέχρι τέλους, πιστεύοντας ότι ένα δαχτυλίδι μπορεί να καταστρέψει το Κακό. :P:D

Θα ηταν ηλιθιο να διαφωνησω με την πρωτη προταση. Φυσικα και η βια, η θεληση για υπεροχη, για θετικη διαφοροποιηση, για προβολη του εγω και ικανοποιηση οχι μονο των αναγκων αλλα και των επιθυμιων του ειναι εγγενες χαρακτηριστικο των ανθρωπων. Ειναι ο λυκηθμος του ζωου που κρυβει καθε μελος του ειδους μας και που η αλλη πλευρα της διφυους μας φυσης, η κοινωνικη, η ''ανθρωπινη'' δε κατορθωνει να υποταξει. Υπαρχει ομως ενα μεγαλο αλλά.. Κι αυτο εγκειται στο οτι το υπαρχον συστημα, η αστυνομια, τα δικαστηρια, οι νομοι (ενδεχομενως οχι η θεωρητικη μορφη τους, οχι η ρετουσαρισμενη οψη του ''τελειου'' που επιχειρουν να αγγιξουν, μα η πρακτικη εκδοχη τους, αυτη που βιωνουμε και θεωρουμε δεδομενη στο παρον), κυκλοφορουν φημες πως οχι μονο θετουν ορια στου λυκους αλλα αντιθετα μεταμορφωνουν και αρνια σε λυκους' ητοι διαιωνιζουν αν οχι εντεινουν το προβλημα που σχεδιαστηκαν για να αντιμετωπισουν. Ισως τα παρακατω κανουν πιο σαφη τα λεγομενα μου:https://www.youtube.com/watch?v=WveI_vgmPz8
https://www.youtube.com/watch?v=S0SaqrxgJvw&feature=related
Σωστά! Είναι προφανές σε όποιον εξετάσει τα πράγματα από την απαιτούμενη απόσταση, ότι το παρόν σύστημα δικαιοσύνης/αστυνόμευσης/καταστολής εμπεριέχει ως εγγενές συστατικό του τη βία -εφόσον είναι προϊόν άσκησης ταξικής επιβολής κι εξουσιαστικών σχέσεων- την οποία συντηρεί και αναπαράγει, την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι την καταπολεμά. Επομένως, ένας Νόμος, που θα απηχούσε το θέλημα της πλειοψηφίας, που θα ήταν απαλλαγμένος από το σπόρο της εξουσιαστικής βίας, θα επέφερε ασφαλώς μια δραματική αλλαγή του σκηνικού.

Ωστόσο, πάντοτε υπάρχουν και οι λύκοι και γι' αυτό σε όλες τις κοινωνίες, ακόμη και στα λίκνα του πρωτόγονου αναρχισμού, ήταν αναγκαίος ο Νόμος. Η εφαρμογή όμως του οποιουδήποτε Νόμου εμπεριέχει υποχρεωτικά ένα ποσοστό βίας, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο καταδίκης. Ποια θα ήταν άραγε η αναγκαία συνθήκη, που θα συγκρατούσε αυτή τη βία σε επίπεδο που να μη γίνει σιγά σιγά εξουσιαστική; :hmm:

Επειτα, νομιζω ειναι αναγκη να ξεκαθαρισουμε το εξης αμφιλεγομενο των λεγομενων σας και του Αγγελου. Ειναι αναμφισβητητα οχι μονο επιθυμητη (ως υγιης εκφραση της γκαμας των ανθρωπινων χαρακτηριστικων) αλλα και αναγκαια για την εξελιξη, την προοδο, το ρου των ανθρωπινων κοινωνικων, πολιτικων και οικονομικων μορφωματων η ανταγωνιστικοτητα και η συγκρουση. Ακομα και τα βαθια και φαινομενικα ηρεμα ποταμια κρυβουν αναταραχες, αυτες ειναι ο κυριος κορμος της υπαρξης τους. Ποιος ομως δεχεται την καταστροφικη καταστροφη ως κατι αναγκαιο; Γιατι να υποστει κανεις ταπεινωσεις οπως ολοκληρες ηπειρους με κοινωνιες ατροφικες, ξεκληρισμενες, ανικανες να κοιταξουν τον ηλιο (βλεπε Αfrica), οπως ψυχρους πολεμους και εξαναγκασμους με πυρηνικα, εθνη υποταγμενα οικονομικα σε αλλα, ΔΝΤ και αλλες τρελες; Με ποια λογικη ειναι κατι τετοιο προυποθεση εξελιξης και προοδου; Πως το λενε, αμιλλα, οχι ντοπα!:P Αρνουμαι να δεχτω πως ο ανθρωπος που καταφερε μια πρωτη φορα να λυγισει τους μεχρι τοτε ατεγκτους νομους της φυσης με το μυαλο του δημιουργωντας τα περιεργα που βλεπουμε σημερα, δεν ειναι ικανος να λυγισει τους τωρα θεωρουμενους ατεγκτους νομους της ''ανθρωπινης φυσης'' που θελει να ματσαλαει με κλειστα ματια.
Ναι, είναι απολύτως βέβαιο ότι μπορεί ο άνθρωπος να λυγίσει τους νόμους της ανθρώπινης φύσης, όπως και τους ανθρώπινους νόμους και ηθικούς φραγμούς. Εκείνο που δεν μπορεί να κάνει όμως, είναι να τους εξαφανίσει ή να τους αφορίσει. Μια τέτοια ενέργεια καλεί το ιππικό του Μεγάλου Χάους σε άμεση επέμβαση και οι Τέσσερις Καβαλάρηδες αναπότρεπτα θα μας εξηγήσουν την αιτία που το Χάος είναι ο τάφος κάθε Ουτοπίας.

Έγραψα στα προηγούμενα, ότι ανέκαθεν με γοήτευαν οι ιδέες του Αναρχισμού και το εννοούσα. Διακατέχονται από ανθρωπισμό και υψηλόφρονες προθέσεις. Εάν τα πράγματα γίνονταν σύμφωνα με τις παραπάνω απόψεις, σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Θα μπορούσα όμως και πάλι να φανταστώ μια κοινωνία χωρίς ψυχρούς πολέμους, οικονομικές εξαρτήσεις, λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς, ο οποίος να μην είναι καθόλου μα καθόλου αναρχικός εντούτοις, αλλά πλήρως εξουσιαστικός, σε βαθμό δυστοπίας, όπως ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος του Χάξλεϋ ή το Equilibrium. Θα μπορούσαν επίσης να τα φανταστώ ως προϊόντα κάποιας Πεφωτισμένης Δεσποτείας ή στην πιο αισιόδοξη εκδοχή τους, στις κοινωνίες που οραματίστηκε ο Ισαάκ Ασίμοφ στα έργα του, οι οποίες όμως διέθεταν μια Παγκόσμια Κυβέρνηση, αστυνομία κλπ. Κατά συνέπεια, αυτά που γράφεις από μόνα τους, δεν οδηγούν σε Αναρχισμό, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε έναν Ανθρωπιστικό Σοσιαλισμό.

Ο Αναρχισμός έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να είναι βιώσιμα εφαρμόσιμος, όμως κυρίως σε μικρές κοινότητες, με νομαδική-κυνηγετική φύση, όπως αυτές των Ινδιάνων, ή έστω με αγροτική βάση, σε περίπτωση κοινοκτημοσύνης της γης, όπως στο σύγχρονο παράδειγμα της Μαριναλέδα. Το ζήτημα είναι εάν μπορεί να εφαρμοστεί σε κοινωνίες με ανεπτυγμένη βιομηχανία κι εμπόριο, η οποία θα πρέπει να παράγει υψηλή επιστημονική έρευνα και γνώση κλπ. Μέχρι λοιπόν να βρεθεί τούτο το χαμένο Ιερό Δισκοπότηρο του Αναρχισμού, δηλαδή μια αξιόπιστη πρόταση εφαρμογής μιας τέτοιας ιδεολογίας σε ευρεία κλίμακα, θεωρώ ότι ο Αναρχισμός θα παραμείνει κάτι σαν την Χαμένη Τσιμπόλα των θρύλων των κονκισταδόρες, με τους δρόμους στρωμένους με χρυσάφι, να σαγηνεύει τα μυαλά των κυνηγών του Ονείρου.

Βεβαια, αυτα σε κοινωνικο επιπεδο. Γιατι σε ατομικο, πολυ φοβαμαι οτι οσο και να χτυπιομαστε, οι πεπτωκοτες αγγελοι δεν προκειται να εξαφανιστουν.. Δυστυχως, δεν εχω διαβασει ιδιαιτερα για τις προτασεις του αναρχισμου ως προς τον τροπο περιορισμου της κακης επιρροης των ανθρωπων στους ανθρωπους, οποτε οι ιδεες μου θα φανουν τελειως ερασιτεχνικες
Έτσι κάθε κοινωνία, αναρχική ή μη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ν' αντιμετωπίσει την ύπαρξη του Κακού, με τη συμβολική έννοια του όρου.

Παντως, οι προτασεις των σημερινων πολιτικων (ουσ. γενους θηλυκου) δεν εχουν και φοβερα αποτελεσματα!
Εδώ ομολογώ ότι σ' έχασα λίγο. Σε ποιες ακριβώς αναφέρεσαι; :worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Εγώ δεν θίγομαι ότι και να μου πεις και οι κανονισμοί του φόρουμ δεν με αγγίζουν. Τώρα από εκεί και πέρα είπες κάτι και απάντησα. Αρχικά με απορία προς εσένα γιατί δεν περίμενα τέτοια "απόλυτη δικαίωση" στα Αγγελικά αποφθέγματα. Εν συνεχεία, ανέφερα ότι είναι τσιτάτα του Κοινωνικού Δαρβινισμού και ναι το ξαναλέω....με αναγουλιάζουν. Αν τώρα εσύ ή ο Άγγελος εννοείτε κάτι διαφορετικό από αυτό που κατάλαβα, μπορείτε να το πείτε. Στην τελική, νομίζω ότι και οι δύο συμφωνούμε πως μέσα σε ένα φόρουμ κρίνουμε ιδέες και όχι ανθρώπους.
Αποτελεί λογικό σφάλμα η πεποίθηση ότι οι ιδέες της απέναντι πλευράς δεν στηρίζονται σε καμμία αντικειμενική βάση και άρα αυτοκαταρρίπτονται και δεν είναι άξιες θεώρησης. Αυτή είναι πολεμική, όχι διαλεκτική. Το σφάλμα της άλλης πλευράς -όπως και της δικής μας αντίστοιχα, εάν μάθεις να κοιτάς μέσα απ' τα μάτια των άλλων- είναι συνήθως η μονομέρεια της αντίληψης των πορισμάτων που προκύπτουν από κάποια αντικειμενικά υπαρκτή αρχή και όχι η αρχή καθαυτή. Η θεώρηση πως η επίκληση μιας αντικειμενικά υπαρκτής αρχής, συνεπάγεται την ένταξη σε συγκεκριμένη θεωρία, η οποία μπορεί και να την έχει στην πραγματικότητα κακοποιήσει, αποτελεί αυτό που στο προηγούμενο ποστ μου περιέγραψα ως "εξαρτημένο (πολιτικό) αντανακλαστικό". Το ίδιο και η θεώρηση, πως μια αντικειμενικά υπαρκτή αρχή παύει να ισχύει, επειδή χρησιμοποιήθηκε με λανθασμένο τρόπο από κάποια κακή κατά τη γνώμη μας ιδεολογία. Με αυτήν τη λογική, ο Νίτσε θα έπρεπε ν' απαγορευτεί μαζί με τη σβάστικα.

Όμως επειδή τα πράγματα έχουν πάντοτε και μια άλλη πλευρά...

το ιδιο το σπερματοζωαριο ,για να μπει στο ωαριο,,εκτοξευει με την εκρηκτικη κεφαλή του το dna του στο θηλυκο κυτταρο για να σπασει την μεβρανη...-δεν διαπραγματευται ;)..απλα οποιος προλαβει..οσοι πεθανουν οσοι επιβιωσουν..
Πώς να μην αρχίσει ο Νίκος να αναγουλιάζει όταν ακούει εξελικτικά επιχειρήματα, όταν ξέρει ότι η συζήτηση αργά ή γρήγορα μοιραία θα καταλήξει εδώ; Ιδού η ρίζα του Κοινωνικού Δαρβινισμού που λέγαμε!!:worry: :cold:

Αχ Άγγελε, αχ Άγγελε, διολισθαίνεις προς θέσεις που ούτε καν διανοείσαι πόσο καταστροφικές είναι και που είμαι σίγουρος ότι εάν τις κατανοούσες δεν θα τις επικροτούσες κι εσύ ο ίδιος... Μπερδεύεις το Απλό με το Απλοϊκό και αυτό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα σου δυστυχώς...:/:

Θέλει πραγματικά τεράστια προσοχή, όταν εφαρμόζει κανείς βιολογικά επιχειρήματα σε κοινωνιολογικές ή πολιτικές αναλύσεις. Η επιστημονική γνώση έχει πολύπλευρη ανάγνωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο τόσο για αγαθούς όσο και για σκοτεινούς σκοπούς. Θεωρώ ότι υπήρξα επαρκώς προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, όσο τουλάχιστον δεν ήταν ο Νίκος στην ανάγνωσή του, όπως έδειξα παραπάνω...

Ο αλτρουισμός που λες δεν είναι το τέλος του ιδανικού της αναρχίας αλλά μόνο η αρχή, για την ακρίβεια η απαραίτητη συνιστώσα για κάθε νέα αρχή. Η αναρχία αποδοκιμάζει σθεναρά την αρχή: "ο καθένας για τον εαυτό του και το Κράτος για όλους".
Εφόσον όμως δεχτούμε ότι ο αλτρουισμός στην καλύτερη περίπτωση θα συνυπάρχει με τον εγωισμό μέσα σε μια πολυπληθή ομάδα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι για κάθε αλτρουιστική αρχή, όπως λες, θα συμβαίνει κι ένα τουλάχιστον εγωιστικό πισογύρισμα, με το αποτέλεσμα να καταλήγει πάντοτε στο μηδέν...

Όχι δεν φτάνει μόνο αυτό. Για την ώρα θα ήταν προτιμώτερο να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην τέλεια κοινωνία παρά στον τέλειο άνθρωπο.
Εάν όμως μια κοινωνία είναι "τέλεια", χωρίς ν' αποτελείται από "τέλειους" ανθρώπους, σημαίνει ότι από κάπου έξω απ' αυτήν έχει επιβληθεί τούτη η τελειότητα, έτσι δεν είναι; :hmm: Αυτό όμως δεν είναι και ο ορισμός της Δυστοπίας;

Αν αφαιρέσεις το στρες απ' την κοινωνία, τα ορμέφυτα της εξουσίας θα εξαφανιστούν. Σε αυτό το σημείο το καινούργιο Zeitgeist τα λέει καλύτερα από μένα.
Εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη, μια αισιοδοξία που δεν είναι βάσιμη κατά τη γνώμη μου, όπως έχω αναλύσει σε προηγούμενα ποστ.


Δεν φτάνει μόνο μια εξισωτική κοινωνία, πρέπει να αχρηστέψεις την εξουσία. Δεν έχω εντρυφήσει βαθειά στην αναρχία αλλά απ' ότι καταλαβαίνω σε μια κοινωνία όπου η εξουσία θα έχει καταστεί άχρηστη, η παραβατικότητα θα περιοριστεί σε εκ γενετής ανωμαλίες ή μεμονωμένα περιστατικά.
Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο. Ο χρόνος και το Χάος δημιουργούν αμφισβητήσεις, ανατροπές και συγκρούσεις, ανάμεσα σε ιδέες που έρχονται και σε εκείνες που αρχίζουν να φεύγουν. Δεν μπορούμε να δούμε το πράγμα τόσο στατικά.

Τα ορμέφυτα της υπεροχής θα υπάρχουν αλλά θα μετουσιωθούν σε δημιουργικά χαρακτηριστικά για παράδειγμα, ποιος ζωγραφίζει πιο ωραία, ποιος βγάζει καλύτερες φωτογραφίες και ο νικητής θα παίρνει μια αγκαλίτσα παραπάνω δώρο! :P
Ναι, αυτό σίγουρα είναι μια καλή εναλλακτική πρόταση, δηλαδή η διοχέτευση των σχετικών ενστίκτων σε πιο εξελιγμένες διεξόδους, με τρόπαιο την κοινωνική "Αγάπη" (κατά τον ντε Μποτόν), δηλαδή την αναγνώριση. Ολυμπιακοί αγώνες αντί πολέμων, όπως στις αρχαίες Αμφικτιονίες. Αυτό θα πρέπει να μπει στο σακούλι της συζήτησης...


Εδώ θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου. Το γράφω και σε προηγούμενο post. Χρειαζόμαστε και έναν οντολογικό αναπροσδιορισμό. Μια νέα επαναστατική θρησκευτικότητα που θα δώσει αυτό τον κοινό, παναθρώπινο στόχο. Σε αυτό σημείο ίσως ο φίλος μας ο oize, μπορεί να προσφέρει κάποιες ιδέες παραπάνω.
Πράγματι, σε αυτό είχαμε συμφωνήσει όλοι μέσα σ' εκείνο το θέμα, ότι ένας τέτοιος οντολογικός αναπροσδιορισμός είναι πλέον απαραίτητος για την ανθρωπότητα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Πώς να μην αρχίσει ο Νίκος να αναγουλιάζει όταν ακούει εξελικτικά επιχειρήματα, όταν ξέρει ότι η συζήτηση αργά ή γρήγορα μοιραία θα καταλήξει εδώ; Ιδού η ρίζα του Κοινωνικού Δαρβινισμού που λέγαμε!!:worry: :cold:

Αχ Άγγελε, αχ Άγγελε, διολισθαίνεις προς θέσεις που ούτε καν διανοείσαι πόσο καταστροφικές είναι και που είμαι σίγουρος ότι εάν τις κατανοούσες δεν θα τις επικροτούσες κι εσύ ο ίδιος... Μπερδεύεις το Απλό με το Απλοϊκό και αυτό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα σου δυστυχώς...
καταστροφικες?

οταν για την απλη γονιμοποιηση οπως γνωριζει καλα η επιστημη γινεται ολοκληρος πολεμος..με καθαρο ανταγωνισμο,,σε επιπεδο κυτταρων απο τα οποια προερχομαστε?

γιατι ενοχληθηκες φιλε Χαουλα?;)

αυτη ειναι η φυση,,στα βασικα της,,εκει που δεν χωρουνε ανθρωπινοι νομοι και ιδεολογιες..

και εγω τα ξερω μονο θεωρητικα.;)
.εσυ -οπως και αλλοι στο φορουμ- που τα ξερετε και στην πραξη καλα υποθετω..
θα περιμενα να ειστε πιο ρεαλιστες και πραγματιστες ..

να μιλησω για την παλη των αρσενικων για να κατακτησουν ενα θηλυκο δειχνοντας την αξια τους?

και παρολα τα πολιτισμενα που λεμε εξωτερικα,,η γυναικα συχνα ικανοποιειται οταν ενας ανδρας χτυπιεται για χαρη της..



α,,και για τα δελφινια που αναφερθηκαν πανω..
μια χαρα κανουνε πολεμους μεταξυ τους και σφαζονται,,παει ο μυθος του ειρηνικου αγιου ζωου..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...



α,,και για τα δελφινια που αναφερθηκαν πανω..
μια χαρα κανουνε πολεμους μεταξυ τους και σφαζονται,,παει ο μυθος του ειρηνικου αγιου ζωου..

Τι; Τα αγρίεψαν κι αυτά:redface:;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
τι? θα καθονταν να τα τρωνε οι καρχαριες και οι φαλαινες δολοφονοι?:worry::P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,796 μηνύματα.
θελω να δω αριστερο αναρχικο φανατικο κατα των οπλων μπροστα σε ενα πεινασμενο λιονταρι στη ζουγκλα ή εναν καρχαρια στη θαλασσα....

σε ποση ωρα θα μπορεσει να πεισει το θηριο ,για τις "φιλειρηνικες" αναρχικες ιδεες και να τα κανει ιδεολογικα χορτοφαγα..

Από πότε η αναρχία έγινε η παιδική χαρά των λουλουδιών; Κανείς δεν τα ξέρει όλα, αλλά όταν τα προσωπικά κριτήρια επιστρατεύονται για να καταρήψουν μια θεωρία 150 χρόνων, από σεβασμό και μόνο στον εαυτό μας θα έπρεπε να ξεφυλίσσουμε πρώτα και κανένα βιβλιαράκι....κακό δεν κάνει! :smartass:

Μπορεί λοιπόν ο κύριος που εγκαλεί την αναρχία να διαβάσει την "Αναρχική Ηθική" του Πέτρος Κροπότκιν για να δει πως υπερασπίζεται η ηθική του φόνου όταν αυτός γίνεται προς ώφελος της ανθρωπότητας - όπως η τυραννοκτονία. Αυτές τις αρχές κάνανε πράξη οι αγωνιστές της Ισπανικής Επανάστασης όταν συλλαμβάνανε τους χαφιέδες παππάδες του Φράνκο και τους εκτελούσανε επί τόπου. :kill:

Στο φίλο Χάος θα απαντήσω κάποια άλλη στιγμή γιατί η ώρα είναι περασμένη. Να πω μόνο ότι η διαλεκτική αποδίδει καρπούς στο ξεκαθάρισμα των δικών μας ιδεών. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να πείσεις κάποιον αν δεν είναι θετικά προδιαθετημένος και έτοιμος να δεχτεί την αλήθεια σου, κι εσύ τη δική του. Και φυσικά μέσα στο χωνευτήρι των ιδεών υπάρχουν και αυτές που αυτοκαταρρίπτονται μέσα στην προχειρότητά τους. Με σάπιες ιδέες δεν αξίζει να ασχοληθείς καν και οφείλεις να πολεμίσεις με σθένος τις συνέπειές τους. Σε θέματα αρχής δεν κάνεις πίσω. Σιγά μην κάνουμε διάλογο με φασίστες, εθνικοσοσιαλιστές και πορωμένους παππάδες. Πολεμική μέχρι τελικής πτώσεως :boxing: κι όποιος αντέξει! :strong:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...

Μπορεί λοιπόν ο κύριος που εγκαλεί την αναρχία να διαβάσει την "Αναρχική Ηθική" του Πέτρος Κροπότκιν για να δει πως υπερασπίζεται η ηθική του φόνου όταν αυτός γίνεται προς ώφελος της ανθρωπότητας - όπως η τυραννοκτονία. Αυτές τις αρχές κάνανε πράξη οι αγωνιστές της Ισπανικής Επανάστασης όταν συλλαμβάνανε τους χαφιέδες παππάδες του Φράνκο και τους εκτελούσανε επί τόπου. :kill:

... Σε θέματα αρχής δεν κάνεις πίσω. Σιγά μην κάνουμε διάλογο με φασίστες, εθνικοσοσιαλιστές και πορωμένους παππάδες. Πολεμική μέχρι τελικής πτώσεως :boxing: κι όποιος αντέξει! :strong:

:redface:: Είσαι υπέρ της θανατικής ποινής;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,796 μηνύματα.
:redface:: Είσαι υπέρ της θανατικής ποινής;

Θα σου δώσω την απάντηση που μου είχε δώσει παλιά ένας αναρχικός. Τον είχα ρωτήσει αν συμφωνεί με τους μπαχαλάκηδες που καίνε περίπτερα και μου είπε, "κοίτα να δεις, σε ένα κίνημα δεν είναι όλοι συνειδητοποιημένοι, υπάρχουν και τα χουλιγκάνια", "Εγώ όμως", λέει, "δεν υπάρχει περίπτωση να πω σε κανένα τι να κάνει και τι όχι. Αν είναι μαλάκας, θα απομονωθεί από μόνος του".

Κοινώς, ούτε οι σκοτωμοί μου αρέσουν, ούτε οι σφαγές. Αν όμως βρεθεί ένας Λίβυος πολεμιστής και κόψει τη βρωμερή κεφάλα του Καντάφι, δεν πρόκειται να τον κατηγορήσω - και μη σου πω ότι μπορεί και να το γλεντίσω ανοίγοντας ένα καλό μπουκάλι κρασί! :smoke:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
... "Εγώ όμως", λέει, "δεν υπάρχει περίπτωση να πω σε κανένα τι να κάνει και τι όχι. Αν είναι μαλάκας, θα απομονωθεί από μόνος του".

Κοινώς, ούτε οι σκοτωμοί μου αρέσουν, ούτε οι σφαγές. Αν όμως βρεθεί ένας Λίβυος πολεμιστής και κόψει τη βρωμερή κεφάλα του Καντάφι, δεν πρόκειται να τον κατηγορήσω - και μη σου πω ότι μπορεί και να το γλεντίσω ανοίγοντας ένα καλό μπουκάλι κρασί! :smoke:

Αναρχισμός του ενός, μου φαντάζει:redface:!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,796 μηνύματα.
Αναρχισμός του ενός, μου φαντάζει:redface:!

Ο αναρχισμός είναι η ισορροπημένη σύνθεση της μερικότητας. Η μονάδα έχει τεράστια αξία μέσα στο σύνολο και όχι μόνο μοναχή της. Αν ο λαός αποφασίσει συνειδητά, με το δίκιο του, τον πόνο και το αίμα του να εξοστρακίσει ή καρατωμίσει τους τύραννους, τότε αν θα βγει ο ένας να ρίξει τον πρώτο λίθο δεν έχει καμία σημασία. Η "αμαρτία" είναι κοινή, μαζί και του Θεού που το επέτρεψε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...Αν ο λαός αποφασίσει συνειδητά, ...

:redface:: Εδώ ποιος είναι ο "λαός"; Τα 99 ...πρόβατα ή το ...ένα;:redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,796 μηνύματα.
:redface:: Εδώ ποιος είναι ο "λαός"; Τα 99 ...πρόβατα ή το ...ένα;:redface:

Αυτά:

1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Αυτά:

1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1

:redface:: Αχ αυτό το "συν"! Αυτό φταίει για όλα, όσο και ο Θεός!:redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Last Stand

Νεοφερμένος

Ο Last Stand αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 75 μηνύματα.
Ο αναρχισμός εφαρμόζεται στην πλέον καθαρή του μορφή στην ζούγκλα. Αν πρόκειται να επιστρέψουμε εκεί απ' όπου προήλθαμε απεμπολώντας κάθε τι που σχετίζεται με τον ανθρώπινο πολιτισμό, ναι, μπορεί να εφαρμοστεί. Ακόμα και τότε όμως θα ισχύει ακριβώς ότι ίσχυε πάντα στην φύση - ο νόμος του δυνατού.

Το ερώτημα έχει απαντηθεί από την πρώτη σελίδα: Αν οι άνθρωποι ήταν τέλειοι τότε όλα τα συστήματα θα ήταν ιδανικά. Επειδή όμως δεν είναι, το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από τα εγγενή χαρακτηριστικά του κάθε συστήματος και συγκεκριμένα από το κατά πόσο αυτά μπορούν να εξισορροπούν τις αποκλίσεις που δημιουργεί η ανθρώπινη φύση. Ο αναρχισμός είναι ίσως το πλέον ουτοπικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης διότι στερείται παντελώς εξισορροπιστικών παραμέτρων.

Επισημάνσεις:

Ο ανταγωνισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Ο εθνικισμός επίσης.

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα χαρακτηριστικά δεν γίνεται να αλλάξουν παρά μόνο μέσα από την απίστευτα αργή και επίπονη διαδικασία της εξέλιξης, το δε τελικό αποτέλεσμα είναι αδύνατον να το προδικάσουμε, πόσο μάλλον να το προκαλέσουμε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...
Επισημάνσεις:

Ο ανταγωνισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης φύσης...

...

:redface:: Ποιος είναι ο ...θεμελιωτής;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Last Stand

Νεοφερμένος

Ο Last Stand αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 75 μηνύματα.
Το ίδιο το συμπαν που μπορείς να το ονομάσεις φύση, Θεό, εξέλιξη και πολλά άλλα. Κάθε φορά που ο άνθρωπος προσπαθεί να παέι κόντρα στην φύση του, τρώει τα μούτρα του πολύ άσχημα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lugar

Πολύ δραστήριο μέλος

Η lugar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 58 ετών. Έχει γράψει 846 μηνύματα.
Ο ανταγωνισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.
Ο εθνικισμός επίσης.
:ermm::confused:
Sorry αλλά ο εθνικισμός έχει σχέση με το που, πως ανατράφηκες. Αν ήσουν ένα κινεζάκι υιοθετημένο από Ελληνες της Γερμανίας πόσο εθνικιστής μπορείς να είσαι?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top