×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 68,243 μέλη και 2,448,818 μηνύματα σε 77,539 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 288 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Επιστολή διαμαρτυρίας για πάγια του ΟΤΕ

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 05:54, 07-07-05:

#1
Η επιστολή θα αποσταλλεί ηλεκτρονικά σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ μόλις ολοκληρωθει η διαδικασία συγκέντρωσης συμμετοχών


-----------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ (email body, fax cover page)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Αξιότιμε κύριε XXX,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να ζητήσουμε την συνδρομή και παρέμβασή σας σε ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ως καταναλωτές υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης ADSL. Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, αλλά οι πιο βασικές πτυχές του εστιάζονται στην απόκλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των χρεώσεών τους από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η σύγκλιση προς αυτό τον μέσον όρο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα μέσω αξιόπιστων και οικονομικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών μεταγωγής δεδομένων, ακολουθώντας το παράδειγμα προηγμένων οικονομικά κρατών-μελών της ΕΕ όπως η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Επισυνάπτουμε κείμενο με τις σκέψεις μας αναφορικά με τις αιτίες του προβλήματος, καθώς και το τι θα συνιστούσε λύση του ή τουλάχιστον θα αποτελούσε μια σωστή κατεύθυνση προς την αντιμετώπισή του.
Επίσης επισυνάπτουμε ενδεικτικό πίνακα χρεώσεων ευρυζωνικής πρόσβασης στην Ευρώπη και εκτός αυτής, ώστε να μπορείτε άμεσα να κάνετε τη σύγκριση. Στον πίνακα περιλαμβάνονται δεσμοί προς τις ιστοσελίδες των εταιρειών από τις οποίες συγκεντρώσαμε τις χρεώσεις, όπως αυτές ίσχυαν το Μάιο.

Προσδοκούμε την συμπαράσταση και τη συνδρομή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε σχετικά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα : __________, μέσω ομοιότυπου ___________ και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
_________, ___________

----------------------------------------------------------------------
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
-----------------------------------------------------------------------

Σας αποστέλλουμε την επιστολή αυτή ως χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων ADSL με το Διαδίκτυο, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και ανεξήγητα υψηλή τιμή παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα οφειλόμενη στη καταχρηστική πολιτική που ασκεί η εταιρία ΟΤΕ Α.Ε. και την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική αγορά, όσον αφορά την χρήση, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου ευρυζωνικών συνδέσεων αποκλειστικά από αυτήν.
Έχοντας το ουσιαστικό μονοπώλιο και το προνόμιο να υπομισθώνει το δημόσιο δίκτυο σε εταιρείες Παροχής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Internet Service Providers - ISP), ο ΟΤΕ κατέστησε την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών, επιβαρύνοντας το μέσο χρήστη - καταναλωτή με κόστος που αφενός ουδόλως ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, αφετέρου φθάνει τα όρια της αισχροκέρδειας, καθόσον το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει κάθε μέσος χρήστης είναι προκλητικά υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενη την παραχωρημένη από το κράτος θέση της στη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου ευρυζωνικών συνδέσεων, καθώς και τις νομικές ελλείψεις και τις λειτουργικές αδυναμίες που έχει να αντιμετωπίσει κάθε άλλη εταιρεία κατά την είσοδό της στη συγκεκριμένη αγορά, η εταιρία ΟΤΕ Α.Ε. εισπράτει μίσθιο από κάθε καταναλωτή για την ευρυζωνική σύνδεση έως τα Κέντρα της εταιρείας και παράλληλα επιβάλλει αντίστοιχο μίσθιο σε κάθε ISP, ουσιαστικά χρεώνοντας δύο φορές την παροχή, τη δρομολόγηση δηλαδή από τον καταναλωτή έως το Κέντρο του ΟΤΕ, από όπου και αναλαμβάνει ο ISP. Υπενθυμίζουμε ότι η σύνδεση αυτή γίνεται μέσω του απλου, τηλεφωνικού δικτύου (POTS/ISDN) για το οποίο η ΟΤΕ Α.Ε. εισπράττει επίσης πάγιο.
Το αποτέλεσμα είναι, πως το ποσό που καταβάλλεται στον ΟΤΕ για μια σύνδεση μερικών χιλιομέτρων ανέρχεται σε περίπου 80-90% της τιμής που χρεώνει ο ISP για τη σύνδεση προς όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Σημειωτέον, πως η διάθεση των συνδέσεων απευθείας σε καταναλωτές αλλά κυρίως το υπερβολικό κόστος του παγίου αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία, όπως σαφέστατα παρουσιάζεται στον (επισυναπτόμενο στη παρούσα) πίνακα που αποτυπώνει κατόπιν έρευνας τις αντίστοιχες χρεώσεις χωρών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρεται πως, οι μηνιαίες τελικές χρεώσεις για ευρυζωνική σύνδεση ταχύτητας στη Γαλλία είναι 1,50� ανά Mbps, στην Ιταλία 4,99�/Mbps, ενώ στην Ελλάδα είναι 85,25� μόνο για τον ISP. Στα 85,25� πρέπει να προστεθεί το προαναφερθέν πάγιο του ΟΤΕ, το οποίο ανέρχεται στα 63,90�, ανεβάζοντας το συνολικό μηναίο κόστος στα 149,15 � (!!!) επιβαρύνοντας τον Έλληνα καταναλωτή με ποσά πολλαπλάσια των αντιστοίχων της ΕΕ. Το γεγονός αυτό είναι παραδεκτό και από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απάντηση της 4ης Ιουλίου 2005 σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας μας για τα πάγια ΟΤΕ στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Προφανώς η εταιρία ΟΤΕ Α.Ε. μετακύλισε το κόστος πραγματοποίησης επενδύσεων όχι μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά μέσω της προαναφερθείσας τακτικής, που ασφαλώς δεν συνάδει με καμία ενδοκοινοτική ή εξωκοινοτική αρχή δικαίου.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης, πως η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου γι αυτήν την αδυναμία εναρμόνισης της Ελληνικής αγοράς ευρυζωνικών συνδέσεων, και κατ’ επέκταση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, στα αντίστοιχα πρότυπα και πρακτικές της ΕΕ, όπως καθορίζονται από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.
Επιπλέον αυτές οι πολιτικές δε συμβιβάζονται επ’ ουδενί με την διακήρυξη του ιδίου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών σε "φθηνό Ίντερνετ". Διακηρύξη που επανέλαβε και η Ειδική Γραμματεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δεσμευόμενη από την πρωτοβουλία e-Europe 2005.
Τέλος, η διαβάθμιση της παρεχόμενης ταχύτητας πρόσβασης ADSL και η αντίστοιχη κλιμάκωση των χρεώσεων που επιβάλλει η εταιρία ΟΤΕ Α.Ε. (384Κbps, 512 Κbps, 1024 Κbps) εμφανίζει τέτοια απόκλιση που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τηλεπικοινωνιακό πάροχο, καθώς η διαφορά της τιμής από βαθμίδα σε βαθμίδα είναι αδικαιολόγητα δυσανάλογη, τη στιγμή που ο εξοπλισμός και η τεχνολογία είναι όμοιες, αν όχι ίδιες, με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες.

Συνεπώς, κατά τα προεκτεθέντα παρατηρείται μία αδικαιολόγητη, αθέμιτη και κατά την άποψή μας μη σύννομη τακτική της εταιρίας, η οποία αποβαίνει εις βάρος της τεχνολογικής εξέλιξης της χώρας μας και εις βάρος των χρηστών-καταναλωτών, χωρίς να παρέχεται κάποια αιτιολογημένη κοστολογική ανάλυση του μηνιαίου παγίου και χωρίς να δικαιολογούνται οι τεράστιες αποκλίσεις που παρουσιάζει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού στο κόστος χρήσης των ευρυζωνικών συνδέσεων

Ενόψει των παραπάνω, με την ιδιότητά μας ως καταναλωτές, αιτούμεθα όπως η εταιρία ΟΤΕ Α.Ε. προβεί το συντομότερο δυνατόν στα εξής:

1. Στην πλήρη, δημόσια και διαφανή αιτιολόγηση της χρέωσης παγίων που καθιστούν την παροχή ADSL την ακριβότερη σε όλες τις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

2. Στη δημοσιοποίηση του μοντέλου σύγκρισης (Benchmark) με άλλο κράτος της ΕΕ (ή μη) που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην κοστολόγησή των ευρυζωνικών υπηρεσιών της.

3. Στην αιτιολόγηση της μη εναρμόνισης των χρεώσεων σε σχέση με το μέσο μηνιαίο εισόδημα του Έλληνα (τιμαριθμική προσέγγιση), υποχρέωση την οποία έχει ως οργανισμός κοινής οφελείας (ΔΕΚΟ)

Σε περίπτωση που η εταιρία αδυνατεί ή απροθυμεί να παράσχει κάποια ικανοποιητική απάντηση στα ως άνω, ζητούμε να προβεί σε εξάλειψη ή άμεση μείωση των υπερτιμημένων παγίων σε επίπεδο που ανταποκρίνεται τόσο στον μέσο όρο τιμών ευρυζωνικών προσβάσεων και συνδέσεων στην ΕΕ όσο και στο μέσο μηνιαίο Ελληνικό εισόδημα.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή περαιτέρω στοιχείων και προσδοκούμε στις άμεσες ενέργειές σας

Με εκτίμηση,
------------------------------------------------------

Για τη συμμετοχή σας συμπληρώστε τα στοιχεία σας στο παρακάτω link
http://www.nethome.gr/adsl/


Τα στοιχεία που θα δώσετε ΔΕ θα δημοσιοποιηθούν σε κανέναν εκτός των βασικών αποδεκτών της αποστολής (Φορείς, Υπουργείο). Θα τηρηθούν από τον Δικηγόρο μας έως ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά την καταγγελία ώστε να μπορούν αν χρειαστεί να επαληθευτούν από αυτούς στους οποίους δε θα τα κοινοποιήσουμε στο σύνολό τους (π.χ. δημοσιογράφοι, βουλευτές). Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου τα στοιχεία θα καταστραφούν.
Τα email δε θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνον την αποστολή του email διαμαρτυρίας (μέσω mail merge) σε εσάς, καθώς και για τη διάχυση των απαντήσεων που θα λάβουμε.
Οποιοσδήπτε μπορεί ανά πάσα στιγμή με ένα email σε μένα να επαληθεύσει το status των στοιχείων του, σύμφωνα και με το Ν.2472/97

Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Scandal (Πέτρος)

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών , επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 5,877 μηνύματα.

O Scandal έγραψε: στις 06:00, 07-07-05:

#2
Καλά μιλάμε έχει βουίσει ο τόπος με αυτό το θέμα... μέσα σε μια μέρα έχει δημοσιευθεί σε όλα [σχεδόν] τα forums μου συμμετέχω
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 06:05, 07-07-05:

#3
Αρχική Δημοσίευση από Petros
Καλά μιλάμε έχει βουίσει ο τόπος με αυτό το θέμα... μέσα σε μια μέρα έχει δημοσιευθεί σε όλα [σχεδόν] τα forums μου συμμετέχω
Πιστεύω ότι δεν θα μας κοστίσει τπτ για να συμμέτασχουμε ίσα ίσα μπορεί να κερδίσουμε κάτι από όλη αυτή την ιστορία
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

gademis (Δημήτρης)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 41 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. . Έχει γράψει 1,309 μηνύματα.

O gademis "ένα προσωπικό μήνυμα" έγραψε: στις 10:22, 07-07-05:

#4
Πάντως παιδιά έξω εχω ακούσει οτι το κόστος του local loop είναι χ3 η χ4 το κόστος του ISP. Οπότε αναλογικά στην ελλάδα είναι αρκετά ακριβότεροι οι ISPs απο τον ΟΤΕ.

Οχι οτι δεν είναι ακριβός ο ΟΤΕ, αλλά τώρα είναι η σειρά των άλλων να ρίξουν τιμές.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 22:41, 08-07-05:

#5
Όποιος θέλει να σημμετέχει μπορεί να στείλει σε εμένα το μνμ πλέον....
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 05:00, 11-07-05:

#6
ή μπορείτε μέσου του παρακάτω link
http://www.nethome.gr/adsl/
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 20:31, 30-08-05:

#7
Πιστεύω ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως απάντησε ο ΟΤΕ στην επιστολή αυτή

Το κείμενο είναι αντιγραφή της επιστολής ΟΤΕ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης σε απάντηση της επιστολής διαμαρτυρίας καταναλωτών για τα πάγια OTE στο ADSL

- Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής της Υπηρεσίας σας και την διαμαρτυρία των 2198 καταναλωτών σχετικά με τα υψηλά πάγια ADSL προσβάσεων θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται μία συστηματική παραπληροφόρηση ως προς το κόστος του ADSL στη χώρα μας, η οποία δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας και έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες είναι η ευρυζωνικότητα. Η ανάπτυξη και η διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών αποτελεί βασικό μας στόχο.

Δύο χρόνια μετά την εμπορική διάθεση του ADSL στην Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε η προετοιμασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
• Το δίκτυο ADSL του ΟΤΕ καλύπτει σήμερα όλες τις περιοχές άνω των 7000 κατοίκων. Με τη νέα επέκταση του δικτύου που είναι σε εξέλιξη, θα καλύπτεται μέχρι το τέλος του 2005 το 81% της Ελλάδα (πάνω από το 95%) των αστικών περιοχών.
• Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία σε λιγότερο από 5 εργάσιμες ημέρες.
• Από την αρχή του 2005 έχουν υπερδιπλασιαστεί ο πελάτες ADSL και αυτή τη στιγμή πλησιάζουμε τους 100.000.
• Οι τιμές που προσφέρει ο ΟΤΕ στην υπηρεσία ADSL συστηματικά μειώνονται.

Αναλυτικότερα, τα σημεία που πρέπει να γίνουν κατανοητά είναι τα εξής:

1. Η λιανική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής αποτελείται από 2 μέρη:
Α. Το κόστος για ADSL πρόσβαση που καθορίζεται από τον ΟΤΕ.
Β. Το κόστος του Internet Feed πάνω από την ADSL πρόσβαση που καθορίζεται από τους ISPs.

Το κόστος πρόσβασης, το μέρος δηλ. που αφορά στον ΟΤΕ, μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 2 χρόνια: Ο ΟΤΕ μέσα στο 2003 μείωσε κατά 50% τις τιμές πρόσβασης του ADSL, ενώ από 1/10/04 προχώρησε σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών κατά 20%. Για το κόστος σύνδεσης στο Internet αρμόδιοι είναι οι ISPs.
To συνολικό κόστος της υπηρεσίας σήμερα ξεκινάει από 25 ευρώ το μήνα.
Τα παραπάνω δύο κόστη ισχύουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου προσφέρει ADSL. Για το συνολικό μηνιαίο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής υπολογίζονται απαραίτητα και τα δύο κόστη, είτε ο καταναλωτής «βλέπει» ένα συνολικό λογαριασμό είτε δύο χωριστούς.

2. Η σωστή σύγκριση των τιμών του ADSL μεταξύ χωρών / εταιρειών πρέπει να χρησιμοποιεί και τις παρακάτω παραμέτρους:
Α. Το έτος λανσαρίσματος της υπηρεσίας σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα η εμπορική διάθεση της τεχνολογίας ADSL ξεκίνησε μέσα στο 2003. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να συγκρίνει τις σημερινές τιμές του ADSL στην Ελλάδα με άλλη χώρα, θα πρέπει να συγκρίνει τις τιμές στις οποίες προσφερόταν η υπηρεσία 2 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στη χώρα αυτή.
Β. Τη διασπορά του πληθυσμού που καλύπτει το ευρυζωνικό δίκτυο της κάθε εταιρείας. Η σύγκριση μίας εταιρείας που επενδύει τοπικά σε μία χώρα (π.χ. μόνο σε μία πόλη) με μία που απευθύνεται σε ολόκληρη την επικράτεια δεν είναι σωστή αφού οι απαραίτητες επενδύσεις στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές (ο ΟΤΕ παρέχει ADSL πανελλαδικά).

Γ. Την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας. Από τους σημαντικότερους δείκτες ποιότητας είναι το «μοίρασμα» (contention ratio): Το εύρος ζώνης ή bandwidth στις συνδέσεις ADSL παγκοσμίως είναι μοιρασμένο μεταξύ των χρηστών και όχι αποκλειστικό για τον καθένα. Το «μοίρασμα» λαμβάνει χώρα σε διάφορα σημεία στο δίκτυο του ΟΤΕ, στο δίκτυο των ISPs, καθώς και στο ευρύτερο Διαδίκτυο. Ο βαθμός «μοιράσματος» καθορίζεται από τη «συγκέντρωση» ή αλλιώς Contention Ratio που εξαρτάται από το εύρος ζώνης της σύνδεσης, το πλήθος των συνδρομητών και το πακέτο πρόσβασης που έχει ο κάθε χρήστης. Αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ έχει τουλάχιστον δύο (2) φορές καλύτερο contention ratio από το μέσο Ευρωπαϊκό αποδεκτό.
Δ. Το κόστος παροχής της υπηρεσίας και κατ’ ακολουθίαν η τιμή στο χρήστη είναι συνάρτηση του αριθμού χρηστών. Όσο αυτοί αυξάνονται, η τιμή χαμηλώνει.
Ε. Τέλος, όσο περισσότερους πελάτες έχει ένας ISP τόσο χαμηλώνει και το δικό του κόστος.

3. Η τιμή ενός προϊόντος στις τηλεπικοινωνίες καθορίζεται από δύο βασικές παραμέτρους:
Α) απαιτούμενες επενδύσεις: Ειδικά για το δίκτυο ADSL, υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι, επειδή χρησιμοποιούνται τα υπάρχοντα καλώδια χαλκού στο τελευταίο κομμάτι του δικτύου (από το χώρο του καταναλωτή μέχρι το DSLAM, δηλ. τον Πολυπλέκτη Πρόσβασης για παροχή ADSL), το κόστος των επενδύσεων δεν είναι υψηλό. Αντιθέτως, οι απαραίτητες επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύου ADSL είναι πολύ υψηλές ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές γεωφυσικές ιδιαιτερότητες (ορεινοί όγκοι, νησιά) που καθιστούν την ανάπτυξη ενσύρματων δικτύων τηλεπικοινωνιών πολύ δυσκολότερη. Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο ADSL του ΟΤΕ αριθμεί πάνω από 160.000 εγκατεστημένες «πόρτες»-παροχές και καλύπτει όλες τι περιοχές άνω των 7000 κατοίκων (μέσω των πλέον 300 κόμβων). Με τη νέα επέκταση του δικτύου που είναι σε εξέλιξη, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα υπάρχουν πάνω από 570 κόμβοι παρουσίας και περίπου 280.000 εγκατεστημένες και προς διάθεση «πόρτες»-παροχές που θα καλύπτουν το 81% της Ελλάδας (δηλ. πάνω από το 95% των αστικών περιοχών). Ήδη σχεδιάζονται για το τέλος του 2005 επιπλέον 200.000 παροχές νέας τεχνολογίας που θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν και υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων όπως Video On Demand, Live Video Streaming κλπ.

Από την πλευρά τους, οι εναλλακτικοί Πάροχοι στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις αλλά προτιμούν να επενδύει ο ΟΤΕ και να τους μεταπωλεί τις υπηρεσίες του καθώς το απαιτούμενο κεφάλαιο αλλά και το κόστος της προσπάθειας και της απόκτησης τεχνογνωσίας που απαιτούνται για να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα είναι πολύ πιο υψηλό.
Β) διάδοση στον πληθυσμό: Η σύγκριση τιμών μεταξύ αγορών με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι σαφές ότι δεν βοηθά στην κατανόηση των πραγματικών αιτιών για την αργή ανάπτυξη των Ευρυζωνικών υπηρεσιών και γενικότερα του Internet στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας βασικός λόγος για την άρνηση του πληθυσμού να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι είναι η αντίληψη ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στο Internet δεν θεωρούνται χρήσιμες (51,52%). Ως δεύτερη κατά σειρά αιτία για την άρνηση των Ελλήνων να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία είναι το υψηλό κόστος του τερματικού εξοπλισμού (46,50%). Με χαμηλότερα ποσοστά αναφέρεται το κόστος πρόσβασης, η έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς τις τεχνολογικές ικανότητες του μέσου καταναλωτή και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διείσδυση του Internet στην Ελλάδα να μην ξεπερνάει το 17% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σχεδόν τριπλάσιος. Επίσης, σε πρόσφατη Πανευρωπαϊκή έρευνα της JP Morgan τέσσερις (4) λόγοι αναφέρονται ως παράγοντες που επηρεάζουν τη διείσδυση του Internet και της Ευρυζωνικότητας. Αυτοί είναι:

• Η διείσδυση των Η/Υ (PC) στα σπίτια (Ελλάδα: μόνο το 8% των νοικοκυριών)
• Η ικανότητα μιας χώρας στην απορρόφηση νέων τεχνολογιών (με δείκτες UNDP η Ελλάδα τελευταία της Ευρώπης)
• Το μέγεθος και η ένταση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος
• Το κατά κεφαλήν εισόδημα

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θα πρέπει να συμβάλλουν με συντονισμένες προσπάθειες στην ανάδειξη του πραγματικού προβλήματος και λήψη μέτρων που ουσιαστικά θα ενισχύσουν τόσο τις προοπτικές διάδοσης του Internet γενικά, όσο και της Ευρυζωνικότητας ιδιαίτερα.

Ο ΟΤΕ έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά για να κάνει το ADSL προσβάσιμο παντού. Η χορηγία του φθηνού και γρήγορου Internet στους φοιτητές, από την αρχή το επόμενου ακαδημαϊκού έτους αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνει ο ΟΤΕ στην διάδοσή του και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ένα εθνικής σημασίας ζήτημα.

Με εκτίμηση.

Κ. ΣΤΑΜΕΛΟΣ
ΠΡΟΪΣΤ. Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Επίσης περισσότερα για την επιστολή μπορείτε να βρείτε εδώ
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη iJohnnyCash : 31-08-05 στις 02:13.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Valder

Επιφανές Μέλος

Ο Valder αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 35 ετών , επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 6,714 μηνύματα.

O Valder Winners do not make excuses έγραψε: στις 21:33, 30-08-05:

#8
Καλά μας δουλεύουν; Τα πιτταρισμένα DSLAM εξαφανίστηκαν δηλαδή και είμαστε όλοι καλά; Και κάτι άλλο... Το κόστος για τον ΟΤΕ αφορά το Last mile, εντάξει πάει στην ευχή έστω 19,90 Ευρώ ας το τιμολογεί (που δεν πρέπει καν να είναι τόσο, διότι και οι ευθείες οι αφόρτιστες οι Μ1020 που έδινε έκαναν 10Ευρώ η μια), η ένστασή μου είναι στα 2 πάγια... 11 ευρώ το μηνα για τη γραμμή PSTN και 19,90 για το πάγιο της ADSL... τι θέλω να πω... Τα 11 Ευρώ πάγιο που πληρώνω εγω, εσυ, η γιαγιά μου, ώστε να έχουμε τηλέφωνο, είναι για το χαλκό, τη γραμμή μας. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης του δικτύου. (Καλά το κόστος κατασκευής έχει αποσβεσθεί 50 χρόνια πια) Και για τι δίκτυο μιλάμε....απαρχαιωμένο.... για τραβάτε στην Ολλανδία να δείτε δικτυάρα... Εδω όταν βρέξει μας κόβεται το τηλέφωνο. Στην Ολλανδία βρέχει πιο πολύ, εκεί δεν έχουν διακοπές στο τηλέφωνο όμως! ΤΑ 19,90 ΕΥΡΩ ΠΑΓΙΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;; Επειδή μας συνέδεσαν το βυσματάκι της γραμμής στην καρτούλα του DSLAM; Επειδή μεταφέρονται δεδομένα μέσα απ το δίκτυο ΑΤΜ του ΟΤΕ; (που έχει εξευτελιστικά χαμηλό κόστος). Ε τότε η απάντηση είναι η εξής: είναι για το χαλκό πάλι!!!!!!!! ΜΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ....2 ΠΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΚΟ;;; ΚΙ ΟΜΩΣ ΝΑΙ!!! ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΣΑ ΒΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ!

ΥΓ: Όχι οτι οι ISP είναι άγιοι....
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Valder : 30-08-05 στις 21:37.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

O'Zorgnax

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο O'Zorgnax αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 41 ετών . Έχει γράψει 540 μηνύματα.

O O'Zorgnax έγραψε: στις 01:54, 31-08-05:

#9
Για όποιον ενδιαφέρεται δίνω το link του αντίστοιχου thread στο adlsgr.com, που είναι και το πλέον αρμόδιο.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Anarki (Αλέξης)

Επιφανές Μέλος

Ο Αλέξης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών και μας γράφει απο Χανιά (Χανιά). Έχει γράψει 2,904 μηνύματα.

O Anarki έγραψε: στις 01:55, 31-08-05:

#10
Αρχική Δημοσίευση από ΟΤΕΣ
Α. Το έτος λανσαρίσματος της υπηρεσίας σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα η εμπορική διάθεση της τεχνολογίας ADSL ξεκίνησε μέσα στο 2003. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να συγκρίνει τις σημερινές τιμές του ADSL στην Ελλάδα με άλλη χώρα, θα πρέπει να συγκρίνει τις τιμές στις οποίες προσφερόταν η υπηρεσία 2 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στη χώρα αυτή.
Το λένε και δεν ντρέπονται καν. 2003. 10 χρόνια μετά απο τους υπόλοιπους. Μπράβο.

Αρχική Δημοσίευση από ΟΤΕΣ
Δ. Το κόστος παροχής της υπηρεσίας και κατʼ ακολουθίαν η τιμή στο χρήστη είναι συνάρτηση του αριθμού χρηστών. Όσο αυτοί αυξάνονται, η τιμή χαμηλώνει.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ; ΕΙΝΑΙ *********.-

Θα σχολίαζα κι άλλα αλλά δεν έχει νόημα.

έντιτ: είμαι μέγας υβριστής, εκτελέστε με. Έβαλες και 2 παραπάνω αστεράκια.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Anarki : 31-08-05 στις 03:20.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 02:03, 31-08-05:

#11
Αρχική Δημοσίευση από O'Zorgnax
Για όποιον ενδιαφέρεται δίνω το link του αντίστοιχου thread στο adlsgr.com, που είναι και το πλέον αρμόδιο.
ΟΟΟΥΠΣΣΣΣΣ σορρύ είχα ξεχάσει να αναφέρω το thread αυτό στο post μου σορρύ θα το αλλάξω τώρα...

Πάντως εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το σημείο
Αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ έχει τουλάχιστον δύο (2) φορές καλύτερο contention ratio από το μέσο Ευρωπαϊκό αποδεκτό.
Και έχει τέτοιες επιδόσεις ; χμμμ μάλλον χειρότερο ήθελε να πει
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη iJohnnyCash : 31-08-05 στις 02:10.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

gademis (Δημήτρης)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 41 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. . Έχει γράψει 1,309 μηνύματα.

O gademis "ένα προσωπικό μήνυμα" έγραψε: στις 20:17, 01-09-05:

#12
Βασικά απο τη στιγμή που ο ΟΤΕ δεν δίνει καμία εγγύηση για καθυστέρηση η διαμεταγωγή (άρα και για contention ratio) η υπηρεσία ειναι κυριολεκτικά άπειρες φορές χειρότερη απο οποιονδήποτε δίνει μια οσοδήποτε μικρή εγγύηση.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Dare-Devil (Πάνος)

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 606 μηνύματα.

O Dare-Devil έγραψε: στις 00:11, 07-10-05:

#13
ΡΕ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ???Τί συζητάτε τωρα?Τα ευκολονόητα?Αφου το ξέρουμε όλοι τί πάει να πεί ΟΤΕ.Αμα πας έξω από τα γραφεία τους στη πύλη έχουν κόκκινο φωτάκι!!!Τόσο καλή υπηρεσία έχουν.Μας πίνουν και το αίμα από πάνω.ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ!!!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Valder

Επιφανές Μέλος

Ο Valder αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 35 ετών , επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 6,714 μηνύματα.

O Valder Winners do not make excuses έγραψε: στις 01:40, 07-10-05:

#14
Αρχική Δημοσίευση από Dare-Devil
ΡΕ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ???Τί συζητάτε τωρα?Τα ευκολονόητα?Αφου το ξέρουμε όλοι τί πάει να πεί ΟΤΕ.Αμα πας έξω από τα γραφεία τους στη πύλη έχουν κόκκινο φωτάκι!!!Τόσο καλή υπηρεσία έχουν.Μας πίνουν και το αίμα από πάνω.ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ!!!
Τώρα να σε επαναφέρω στην τάξη φίλε μου; Ναι είναι σοβαροί όλοι και εν συνεχεία ο ΟΤΕ δεν είναι οίκος ανοχής όπως υπαινίσσεσαι. Μια Ανώνυμος Εταιρία είναι με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Εαν εσένα (όπως κι εμένα) δε σε ικανοποιεί σαν καταναλωτή, τουλάχιστον αν δεν μπορείς να πας σε Τελεπάσπορτ ή Βιβόντι όσον αφορά τη γραμμή σου, μην αγοράζεις προϊόντα του Ομίλου ΟΤΕ. Μπορείς να παίξεις κι έτσι. Τιθάσσευσε τα νεύρα σου όμως!

Φιλικά,
ενας επίσης αγανακτισμένος πελάτης ΟΤΕ (μόνο λόγω adsl) που έχει πάψει να αγοράζει προ πολλών ετών προϊόντα ΟΤΕ, ΟΤΕνετ, Κοσμοτέ αλλά και έχει εναλλακτικό φορέα σταθερής τηλεφωνίας για όλες τις κλήσεις του (χωρις προεπιλογή )
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

gademis (Δημήτρης)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 41 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. . Έχει γράψει 1,309 μηνύματα.

O gademis "ένα προσωπικό μήνυμα" έγραψε: στις 13:32, 07-10-05:

#15
Μια Ανώνυμος Εταιρία είναι με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της.
-Που όμως εζωσε την ελλάδα με ίνες με λευτά απο το 3ο ΚΠΣ για κρατικη ευρυζωνική υποδομη και τώρα χρεώνει για τη χρήση τους.
-Που όμως έχει στην διαχείρηση του ολους τους τοπικούς βρόγχους και δέν μπορείς να έχεις τηλέφωνο εκει που δεν πιανει telepassport χωρίς να του πληρώνεις πάγιο.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 22:06, 07-10-05:

#16
Αρχική Δημοσίευση από Valder
ενας επίσης αγανακτισμένος πελάτης ΟΤΕ (μόνο λόγω adsl) που έχει πάψει να αγοράζει προ πολλών ετών προϊόντα ΟΤΕ, ΟΤΕνετ, Κοσμοτέ αλλά και έχει εναλλακτικό φορέα σταθερής τηλεφωνίας για όλες τις κλήσεις του (χωρις προεπιλογή )
Πάντως όφειλω να ομολογήσω ότι πότε δεν είχα σπουδαίο πρόβλημα με τον OTE ... η DSL δουλεύει τουλάχιστον 95% , δεν μου έχει κάνει καμία λάδια με την προεπιλογή, λέτε να είμαι ο μοναδίκος; εκει που μου τα χάλαει είναι στις τίμες και στον χρόνο που κάνουν να σε εξυπηρετήσουν
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Dare-Devil (Πάνος)

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 606 μηνύματα.

O Dare-Devil έγραψε: στις 00:11, 10-10-05:

#17
Αρχική Δημοσίευση από Valder
Τώρα να σε επαναφέρω στην τάξη φίλε μου; Ναι είναι σοβαροί όλοι και εν συνεχεία ο ΟΤΕ δεν είναι οίκος ανοχής όπως υπαινίσσεσαι. Μια Ανώνυμος Εταιρία είναι με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Εαν εσένα (όπως κι εμένα) δε σε ικανοποιεί σαν καταναλωτή, τουλάχιστον αν δεν μπορείς να πας σε Τελεπάσπορτ ή Βιβόντι όσον αφορά τη γραμμή σου, μην αγοράζεις προϊόντα του Ομίλου ΟΤΕ. Μπορείς να παίξεις κι έτσι. Τιθάσσευσε τα νεύρα σου όμως!

Φιλικά,
ενας επίσης αγανακτισμένος πελάτης ΟΤΕ (μόνο λόγω adsl) που έχει πάψει να αγοράζει προ πολλών ετών προϊόντα ΟΤΕ, ΟΤΕνετ, Κοσμοτέ αλλά και έχει εναλλακτικό φορέα σταθερής τηλεφωνίας για όλες τις κλήσεις του (χωρις προεπιλογή )
Telepassport και μάλιστα χωρίς προεπιλογη.Δεν τον πάω τον ΟΤΕ.Στην περιοχη μου μου έχει αρχαίες γραμμές μπαινω με 31.2 kbps με tellas ενώ έμπαινα με 48.6 kbps ο ΟΤΕ δεν ευθύνεται γι αυτό?

Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Hetfield (Paris)

Δραστήριο Μέλος

Ο Paris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 318 μηνύματα.

O Hetfield Move b**ch έγραψε: στις 00:17, 10-10-05:

#18
Οχι! Το μοντεμ σου θα ευθυνεται μαλλον. Δεν το εχεις αξακριβωσει ακομα.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Dare-Devil (Πάνος)

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 606 μηνύματα.

O Dare-Devil έγραψε: στις 00:28, 10-10-05:

#19
Αρχική Δημοσίευση από Hetfield
Οχι! Το μοντεμ σου θα ευθυνεται μαλλον. Δεν το εχεις αξακριβωσει ακομα.
Με panafonet ακόμη πιο αργά τώρα λες να φταίει?

Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

gademis (Δημήτρης)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 41 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. . Έχει γράψει 1,309 μηνύματα.

O gademis "ένα προσωπικό μήνυμα" έγραψε: στις 09:20, 10-10-05:

#20
Αρχική Δημοσίευση από Dare-Devil
Με panafonet ακόμη πιο αργά τώρα λες να φταίει?

Μπορεί κάλλιστα το "modem" που έχει απο την αλλη η panafonet να είναι λιγότερο ανεκτικό στο θόρυβο και να συγχρονίζει χαμηλότερα εξ αυτού του λόγου.
Κάπου έχω ακούσει οτι η ταχύτητα που εγγυάται ο ΟΤΕ οτι θα πιάνεις πάνω απο PSTN είναι 1600bps.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια