Προσεχώς, η μητέρα όλων των κρίσεων

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για την τύχη της χώρας μας και της Ευρωζώνης, ο διακεκριμένος και εξαιρετικά δημοφιλής οικονομολόγος Tyler Cowen - ο 'σύγχρονος Φρίντμαν' όπως τον αποκαλούν μερικοί φίλοι και εχθροί - εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος για το μέλλον της Παγκόσμιας Οικονομίας. Σαν άλλος Mr Doom, έκανε λόγω για την Μητέρα των Κρίσεων που έρχεται. :worry:

Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo, είπε ότι «η μητέρα όλων κρίσεων θα έρθει σύντομα» και πως «θα διασπάσει την ευρωζώνη». Για την Ελλάδα και άλλες αντίστοιχες χώρες προβλέπει ότι ίσως και πριν το φθινόπωρο θα αναγκαστούν να κλείσουν τις τράπεζες τους και να βγουν από το ευρώ, ακόμα και παρά τη θέληση των κυβερνήσεών τους.

Μπήκα στον πειρασμό να μεταφράσω στα ελληνικά τη συνέντευξη με την βοήθεια του Google Translate. Κάποια εκφραστικά λαθάκια ίσως να υπάρχουν αλλά νομίζω ότι γενικά έχει ενδιαφέρον :):

Αν είχε συνεχίσει την καριέρα του στο σκάκι, ο από 15 χρονών νεότερος πρωταθλητής στην πολιτεία του New Jersey, Tyler Cowen, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους του αθλήματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά εγκατέλειψε γρήγορα το σκάκι και άλλα χόμπι όπως τη φιλοσοφία, για τον ίδιο λόγο: «Ελλείψη σταθερότητας και ξεχωριστών ευκαιριών», δήλωσε στο περιοδικό Business Week. Έτσι στράφηκε στην Οικονομία και με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, ο Cowen είναι «ο πιο σύγχρονος οικονομολόγος στην Αμερική» (Business Week). Ή το πρόσωπο που είναι πιθανότερο να γίνει «ο Thomas Friedman της δεκαετίας» (The Wall Street Journal). Μπεστ-σέλερ του, «Η Μεγάλη Στασιμότητα» (‘The Great Stagnation’) που χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο για το “The New York Times” Ντέιβιντ Μπρουκς (David Brooks), το «πιο πολυσηζητημένο πεζογράφημα του έτους», σε μια εφημερίδα που έχει τη δική του στήλη και ο ίδιος ο Cowen.

Σχετικά με τον ίδιο, λέει: «Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά ακούγεται σαν να είμαι». Πράγματι κρύβεται η αισιοδοξία με έναν εξαιρετικό τρόπο. Η θέση του είναι ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος στήριξε την ανάπτυξή του κυρίως στην τύχη. Και όχι μόνο έχουμε φανεί πολύ τυχεροί, αλλά δεν έχουμε βιώσει κάτι πέρα από τις δυνατότητές μας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Cowen, εκτός απ’ το Διαδίκτυο και τις Τηλεπικοινωνίες, ο κόσμος σήμερα δεν είναι και πολύ πιο διαφορετικός απ’ ότι πριν από 40 χρόνια: οδηγούμε αυτοκίνητα, ζούμε σε σπίτια που δεν έχουν αλλάξει ριζικά, έχοντας ψυγεία και βλέποντας τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, η διαστημική κούρσα έχει πάψει να υφίσταται: κανείς δεν σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή στο φεγγάρι.

Έτσι έχουμε πέσει στην παγίδα που και ο ίδιος προσπαθούσε να αποφύγει: λίγα οφέλη και λίγη σταθερότητα. Ο Cowen, του οποίου το blog ‘Marginal Revolution’ καταγράφει περίπου 200.000 επισκέψεις καθημερινά και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλής μεταξύ των οικονομολόγων – πίσω από τον Greg Mankiw και πιο ψηλά από τον Paul Krugman - βλέπει το μέλλον για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μαύρο και καταστροφικό αν δεν επενδυθούν περισσότερα στην τεχνολογική καινοτομία. Όμως αυτό είναι μια διαδικασία που διαρκεί στην καλύτερη περίπτωση δεκαετίες. Ίσως περισσότερο χρόνο απ΄ότι χρειάζεται για να γίνει ένα παιδί-θαύμα στο σκάκι ή ένα αστέρι των οικονομικών. Και όσο συνεχίζουν έτσι τα πράγματα δεν πρόκειται να απελευθερωθούμε από την αναπόφευκτη καταστροφή.

Ερώτηση – Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την πιθανότητα να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε στάση πληρωμών. Αλλά για έναν ξένο, είναι ακατανόητο ότι η μεγαλύτερη δύναμη πάνω στη Γη, φλερτάρει με αυτή την προοπτική απλά για μια πολιτική διαμάχη.

Απάντηση – Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά ακόμα και αν υπάρχει 1% πιθανότητα πτώχευσης, αρκεί για να αρχίσει το οικοδόμημα να τρέμει. Αυτό που κάνουν οι ηγέτες μας είναι να χορεύουν στην άκρη του γκρεμού. Το κάνουν απλώς για να αναγκάσουν σε παραχωρήσεις την άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν το μακροχρόνιο πρόβλημα της γίρανσης του πληθυσμού.

Ερ. – Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη όπου υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για τους κερδοσκόπους.

Απ
. – Είναι τραγικό. Νομίζω ότι η μητέρα όλων των κρίσεων θα έρθει σύντομα.

Ερ. – Τι ακριβώς εννοείτε, το 1929;

Απ
. – Αυτή τη φορά θα είναι πολύ διαφορετικά. Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα στην Ευρωζώνη, το οποίο είναι πιθανό να είναι ευεργετικό σε πολλές χώρες. Αλλά πρόκειται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην Ευρωζώνη του ευρώ με τα υπόλοιπα νομίσματα που πτωχεύουν, πτωχεύσεις και ανεργία.

Ερ. – Οι χώρες που έχουν προσφύγει σε μια λύση στυλ-Αργεντινής;

Απ
. – Φυσικά. Φεύγοντας από τη ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών μια χώρα δεν θα έχει επαρκές τραπεζικό σύστημα ή νόμισμα. Έχει σημασία αν είναι 20 χρόνια; Και 3-4 μήνες αστάθειας είναι εφιαλτικοί.

Ερ. – Τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο;

Απ
. – Η Ευρωζώνη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γι’ αυτό θα είναι καταστροφικό σε πολλές χώρες. Δεν ξέρουμε πως θα είναι. Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του CDS (ασφάλεια αποπληρωμής χρέους) ή τον βαθμό έκθεσης των αμερικανικών τραπεζών… Το σύστημά μας είναι και τώρα δυσλειτουργικό και ανησυχητικό. Σε κάθε περίπτωση, η FED θα πρέπει να λάβει πρόσθετα, ριζοσπαστικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Θα υπάρξουν εκπλήξεις. Όλες δυσάρεστες.

Ερ. – Θα είναι η Κίνα η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης;

Απ
. – Δεν είμαι αισιόδοξος για την Κίνα.

Ερ. – Δεν ξέρω γιατί περίμενα μια απάντηση….

Απ
. – Ένα θεμελειώδης πρόβλημα με την Κίνα είναι η πλεονασματική παραγωγική της ικανότητα. Κάποιοι το αποκαλούν φούσκα. Άλλοι όχι. Ό,τι και να υποθεί, η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια οι Κινέζοι έχουν επενδύσει το 50% του ΑΕΠ τους. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Και είναι επιπλέον αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Η Κίνα έχει επίσης τη φούσκα των ακινήτων, αλλά αυτό δεν με απασχολεί πολύ.

Ερ. – Αλλά τα προβλήματα της Κίνας δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ευρώπης.

Απ. – Αυτοί είναι χειρότεροι. Το Ευρωπαϊκό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι υψηλό, της Κίνας σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να υποφέρουν περισσότερο. Αλλά θα προτιμούσα μία (κρίση) Ευρωπαϊκή και όχι Κινέζικη.

Ερ. – Είναι μια Αποκάλυψη.

Απ
. – Όχι, όχι, δεν το βλέπω έτσι. Τα πράγματα παίρνουν μια δυσοίωνη τροπή πριν επέλθει η σταθεροποίηση και ξεκινήσει πάλι η ανάκαμψη.

Ερ. – Αυτό ακούγεται σαν Μάργκαρετ Θάτσερ όταν είπε: «Τα πράγματα πρέπει να γίνουν χειρότερα προτού αρχίσουν να γίνονται καλύτερα».

Απ
. – Ακριβώς. Η Θάτσερ έπαιξε με ένα στοιχείο που της έδινε πλεονέκτημα: το βρετανικό πολιτικό σύστημα, το οποίο μπορούσε να αντιδράσει πολύ γρήγορα. Πια ήταν η δεύτερη χώρα που μπόρεσε να βάλει τα του οίκου της σε τάξη; Η Νέα Ζηλανδία, που ήταν στην ουσία ένα αντίγραφο του βρετανικού. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την ταχεία αλλαγή. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ. Εδώ είναι ένα ελεγκτικό σύστημα που κυριαρχεί. Και όταν είσαι σε μια δύσκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά μην ανησυχείτε τόσο πολύ. Το 70% ή 80% του ΑΕΠ μια χώρας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Ακόμα και αν το ευρώ έχει σπάσει, θα παραμείνει. Κανένα εργοστάσιο δεν καταστρέφεται με βόμβες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από ένα «σπασμένο» σύστημα.

Ερ. – Τι νομίζετε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει;

Απ
. - Επιταχύνετε την κατάρτιση ενός συνόλου κανόνων και διαδικασιών σε ορισμένες χώρες του ευρώ. Θυμηθείτε την περίπτωση της Ισλανδίας. Ήταν μια φοβερή κρίση πριν από δύο χρόνια. Αλλά τώρα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Ερ. – Και μέτρα όπως η Ισπανική οικονομική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων ταμιευτηρίου, δεν αμβλύνουν την κρίση;

Απ
. – Όχι. Ακόμα και αν το έκαναν για λίγο, το ερώτημα είναι τι μέτρα πρέπει να πάρει η Ισπανία για να συνεχίσει η παραγωγικότητά της να αυξάνεται; Έχει ανθήσει την τελευταία δεκαετία λόγω του τουρισμού και των κατασκευών, δύο τομείς που δημιουργούν αύξηση της παραγωγικότητας. Η Ισπανία είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές προς την Κίνα απ’ ότι η Γερμανία, το οποίο είναι καλό γιατί μειώνει την εξάρτηση από μία αγορά. Αλλά η κρίση είναι αναπόφευκτη.

Ερ. – Μήπως είναι χειρότερο να διασώζεις τα πράγματα;

Απ
. – Ναι, είναι ένα πολιτικό τέχνασμα. Απλά πρέπει να διερωτηθεί η κάθε χώρα: Θέλει να προχωρήσει (τον δρόμο της ανάπτυξης) ή να μείνει πίσω;

Ερ. – Μπορεί να θέλει να εγκαταλείψει η Γερμανία;

Απ
. - Αυτό θα ήταν εύκολο, αλλά δεν νομίζω ότι θα περάσει κάτι τέτοιο. Μάλλον νομίζω ότι σε κάποιο σημείο οι Γερμανοί και ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα είναι στη θέση να πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τη διάσωση των άλλων ή όχι. Και δεν νομίζω ότι θα επιλέξουν την πρώτη επιλογή (να πληρώσουν) για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πολιτικά δεν μπορούν. Δεύτερον, γιατί απλά θα μπορούσε να γυρίσει το ρολόι στο έτος 2000 εξαιτίας της έλλειψης δημοσιονομικής ένωσης και χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, θα έχουν πάντα μία χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας απ’ ότι η Γερμανία. Και αποπληθωρισμός θα τους καταδικάσει για μια ζωή.

Ερ. – Η Ισπανία έχει επίσης ένα καλό ιστορικό στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Απ
. – Ακριβώς. Έτσι, γιατί να θέλετε να συνεχίσετε με αυτό το σύστημα; Αποδεχτείτε μια χρονιά έντονης ταλαιπωρίας όπως έγινε στην Ισλανδία. Είναι σαν να δέχεστε χημειοθεραπεία.

Ερ. – Όπως λέει ο Ian Bremmer της Eurasia Group και άλλοι ειδικοί, ο πολιτικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στη ζώνη του ευρώ.

Απ
. – Αλλά θα επιφέρει μια εξέγερση των αγορών. Χώρες όπως η Ελλάδα θα αναγκαστούν υπό πίεση να κλείσουν τις τράπεζες και να εγκαταλείψουν το ευρώ χωρίς να το έχουν αποφασίσει καν οι κυβερνήσεις τους. Και αυτό θα συμβεί σύντομα, πιθανότατα πριν απ’ το φθινόπωρο.

Ερ
. – Τι θα συμβεί αν η Γερμανία αλλάξει και γίνει πιο ευέλικτη;

Απ
. – Το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία, είναι το ευρώ.

Ερ. – Είστε ένας οικονομολόγος που πηγαίνει πέρα από τα μαθηματικά μοντέλα. Του αρέσει να μελετά την ιστορία, την κουλτούρα και την επίδραση που έχει η τεχνολογία πάνω τους. Τα συμπεράσματά του δημιουργούν πολλούς μύθους. Για παράδειγμα, έχει δείξει ότι πολλά δήθεν πανάρχαια έθιμα που εισάγονται, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά πρόσφατες προσθήκες. Τώρα πείτε μου, με βάση και την εμπειρία σας ως blogger, το διαδίκτυο πρόκειται να σκοτώσει τις εφημερίδες;

Απ
. – Καθόλου. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονται από πίσω. Αν κοιτάξετε τα στοιχεία για την απασχόληση, υπάρχουν τώρα περισσότερες θέσεις εργασίας στη δημοσιογραφία πριν από μερικά χρόνια. Η δημοσιογραφία έχει αλλάξει. Είναι πιο ανταγωνιστική, πιο αξιοκρατική και πιο αυστηρή. Ναι, όποια μέσα και όποιοι επαγγελματίες δεν είναι σε θέσει να αφομοιώσουν τις τεχνολογικές αλλαγές, εξαφανίζονται. Αλλά μέσα σε 10 χρόνια, έχουμε περισσότερους δημοσιογράφουν από κάθε άλλη φορά. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η δημοσιογραφία είναι και θέμα ερασιτεχνών. Για παράδειγμα, η κάλυψη της πόλης της Ουάσιγκτον μπορεί να γίνει από ερασιτέχνες.

Ερ
. – Δεν φαντάζεστε πόσο σας εκτιμώ όταν μου δίνετε καλές ειδήσεις.

Απ
. – Υπάρχουν πολλοί. Ξεχάστε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοιτάξτε την Τουρκία, τη Βραζιλία, το Περού. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη ένα μοντέλο ευημερίας έχουν να κερδίσουν 10 φορές πιο σημαντικά οφέλη απ’ ότι εμείς, στις ανεπτυγμένες χώρες με τα μικρότερα προβλήματά μας.

Ερ
. – Είναι ντροπή ότι για πρώτη φορά από τη βουβωνική πανώλη του 14ου αιώνα, εμείς στη Δύση είμαστε στη νοσηρή πλευρά της Ιστορίας.

Απ
. – Μόνο ότι συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία είναι πιο σημαντικό από ό, τι συμβαίνει σε μας.

Ερ. – Αλλά δεν συμφωνούμε ότι η Κίνα έχει επίσης προβλήματα;

Απ
. – Νομίζω ότι θα έχει προβλήματα. Αλλά πιστεύω εξίσου ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη , αν και ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο. Ή μήπως πιστεύετε ότι η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 10% το χρόνο;

Ερ
. – Πιστεύετε πραγματικά ότι η Κίνα αυξάνετε με ρυθμό 10%; Ούτε με τα επίσημα κινεζικά στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας δεν δικαιολογείται τόση ανάπτυξη, εκτός και αν έχουν επιτύχει τον τετραγωνισμό του κύκλου της ενεργειακής απόδοσης.

Απ
. – Όχι. Κανένας δεν πιστεύει ότι αυξάνεται κατά 10% ετησίως. Αλλά κοιτάξτε το Περού, για παράδειγμα, αυξάνεται σχεδόν περισσότερο απ’ τον καθένα.

Ερ
. – Αλλά αυτές οι χώρες αναπτύσσονται διότι εξάγουν πρώτες ύλες. Τι θα συμβεί αν η Κίνα εισέρθει στην κρίση, (η ανάπτυξη) στις ΗΠΑ δεν ξεκινήσει και η Ευρωζώνη αποσυντίθεται;

Απ
. – Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για την ανάπτυξή του. (Αυτές οι χώρες)…μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εσωτερική δυναμική της οικονομίας. Χώρες όπως το Μεξικό ή η Βραζιλία, με μεσαίο εισόδημα, τα πάνε καλά. Κοιτάξτε απλά πράγματα, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης, ένας δείκτης που αντικατοπτρίζει την κατάσταση πολύ καλύτερα απ’ ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του. Η αντίδραση του Μεξικού στην γρίπη των χοίρων, για παράδειγμα, ήταν εξίσου καλή ή καλύτερη από ότι στις ΗΠΑ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Αφρική, όπου η αύξηση οφείλεται μόνο στις πρώτες ύλες. Βλέπετε καμία χώρα στην Αφρική να μπορεί να γίνει η επόμενη Νότια Κορέα; Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι η Γκάνα θα φθάσει σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο της Βολιβίας, τη φτωχότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Αυτό είναι σίγουρα ένα απαισιόδοξο σενάριο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Η μητέρα των Κρίσεων



Μα πόσο έχουμε χάσει το φως μας.

Από την αρχή του Πολιτισμού (=οργανωμένη ζωή στις πόλεις), ένας και μόνο ένας είναι ο λόγος
που γίνονται Πόλεμοι και Κρίσεις και Καταστροφές (...και προσφάτως, Επιδημίες, όπως το συνάχι των χοίρων,
η γρίππη των πτηνών, το κρυολόγημα των στρουθοκάμηλων).

Ποιός;
Το Μεγάλο Κεφάλαιο.
Η υπερσυγκέντρωση του Πλούτου.

Όσο και να το συζητάμε για κρίσεις και μισθούς και συντάξεις και παροχές, το πρόβλημα δεν λύνεται - για εμάς τους πολλούς.

Πείτε με μαρξιστή (παλαιάς κοπής), μα πάντα, ο μίτος της Αριάδνης, μας οδηγεί στον ίδιο Ένοχο.
Την Απληστία.


Εώς ότου το είδος μας (λολ) καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα προβλήματα Συμπεριφοράς (εδώ υπάρχει μια γόνιμη αντίρρηση), όσα κουστούμια και ουρανοξύστες και αυτοκίνητα επιστρατεύσουμε για να ντύσουμε την ομοιότητά μας, θα παραμείνουμε ίδιοι με τα άγρια ζώα, που περιμένουν το ένα το άλλο να πληγωθεί, για να πέσουν επάνω του και να το φάνε.
τεσπα. οφφ τόπικ αγαπητέ κύριε συντονιστά.
ή μήπως όχι;
και ποιός φταίει που, σε σχέση με την συνέντευξη του αγαπητού Κουστουμθά πρώην Σκακιστή,
εγώ φαίνομαι παράφωνος και άκαιρος;

...Εγώ φταίω.
Τα ξαναλέμε όμως
στην επόμενη Κρίση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Πείτε με μαρξιστή (παλαιάς κοπής), μα πάντα, ο μίτος της Αριάδνης, μας οδηγεί στον ίδιο Ένοχο.
Την Απληστία.
Εώς ότου το είδος μας (λολ) καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα προβλήματα Συμπεριφοράς (εδώ υπάρχει μια γόνιμη αντίρρηση), όσα κουστούμια και ουρανοξύστες και αυτοκίνητα επιστρατεύσουμε για να ντύσουμε την ομοιότητά μας, θα παραμείνουμε ίδιοι με τα άγρια ζώα, που περιμένουν το ένα το άλλο να πληγωθεί, για να πέσουν επάνω του και να το φάνε.
τεσπα. οφφ τόπικ αγαπητέ κύριε συντονιστά.
ή μήπως όχι;
και ποιός φταίει που, σε σχέση με την συνέντευξη του αγαπητού Κουστουμθά πρώην Σκακιστή,
εγώ φαίνομαι παράφωνος και άκαιρος;

Δεν είναι μαρξιστική η ανάλυσή σου. Εστιάζεις το πρόβλημα στην συμπεριφορά που όταν υπερκεραστεί θα οδηγηθούμε σε κοινωνική πρόοδο. Ο Μαρξ μάλλον θα το έβλεπε αντίστροφα. Καταπολεμάς τη φτώχεια και την ανέχεια και ως διά μαγείας, το κοινωνικό στρες εξαφανίζεται και μαζί του τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι συμπεριφορές των πλουτοκρατών από μόνες τους δεν αλλάζουν, αυτό θεωρείται δεδομένο. Το θέμα είναι πόσο φόρο αίματος είμαστε διατεθειμένοι ή χρειάζεται να αποδώσουμε για να απαλλαγούμε από δαύτους; :hmm: Η απάντηση είναι πολύ, πάρα πολύ...οπότε μάλλον δεν αξίζει.

Αξίζει όμως να ονειρευτούμε μια καινούργια μέρα και να δουλέψουμε γι' αυτό, αφού όπως οι ίδιοι οι καπιταλιστές ομολογούν....κινδυνεύουν να καταρρεύσουν μόνοι τους, από μέρα σε μέρα, από στιγμή σε στιγμή! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Η Ελλάδα θα έχει ορθοποδήσει μέχρι το 2014

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε την ελπίδα πως με την επιτευχθείσα στήριξή της, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση και να ορθοποδήσει μέχρι το 2014.
Και βέβαια αισθάνεται ανακούφιση, όπως τόνισε ο κ. Φάιμαν, καθώς η χθεσινή υπήρξε μια πολύ καλή ημέρα, αφού οι πολιτικοί, με τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, μπόρεσαν και αντέδρασαν απέναντι στις χρηματαγορές και στους κερδοσκόπους, που υπαγορεύουν πολλές φορές, κάτι που στον ίδιο προξενεί μεγάλη ανησυχία.
Όπως σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρως ο στόχος, πολλά απομένει να γίνουν, όμως η "επείγουσα εγχείρηση" πέτυχε και εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα και την εφαρμογή του προγράμματός της το πότε θα εγκαταλείψει την "εντατική" και θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να προχωρήσει και πάλι. Δήλωσε δε ότι θεωρεί ότι θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει φροντίδα να προλαμβάνονται οι κρίσεις, για να μην χρειάζεται κατόπιν θεραπεία, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός.
Σε σχέση με τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την επιβολή του οποίου ο ίδιος ζητά εδώ και μήνες, ο κ. Φάιμαν πιστεύει πως μέχρι το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό το 2014, θα έχουν πειστεί πολλοί ηγέτες για την αναγκαιότητα του φόρου, κάτι, όμως, που μπορεί να συμβεί ήδη τον επόμενο χρόνο, ενώ ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος που από καιρό έχει επιβάλει τον φόρο τραπεζών στην Αυστρία.

(22/7 ΝEWS 247)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Σε σχέση με τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την επιβολή του οποίου ο ίδιος ζητά εδώ και μήνες, ο κ. Φάιμαν πιστεύει πως μέχρι το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό το 2014, θα έχουν πειστεί πολλοί ηγέτες για την αναγκαιότητα του φόρου, κάτι, όμως, που μπορεί να συμβεί ήδη τον επόμενο χρόνο, ενώ ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος που από καιρό έχει επιβάλει τον φόρο τραπεζών στην Αυστρία.

Φόρο στις τράπεζες; Ουάου! :clapup: :hehe: Έτσι όπως τους τα δίνουμε με το ένα χέρι, θα τα παίρνουμε με το άλλο! ;)

Το 2014 αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης και αναγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, θα έχουμε το πρώτο θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη (της τάξης του 0,1% :P).

Στις αγορές όμως πότε θα ξαναβγούμε; :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
Η Ελλάδα θα έχει ορθοποδήσει μέχρι το 2014
Μέχρι το 2014 θα έχει μετατεθεί αυτή η ημερομηνία πολλές φορές για το μέλλον ..... :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
η Ελλαδα εχει πεσει και ορθοποδησει πολλες φορες..και σε λιγοτερο απο 5 χρονια..

μικρη χωρα ειμαστε,,πεφτουμε αλλα και σηκωνομαστε γρηγορα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Ο πραγματικός απολογισμός της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, του Κ.Λαπαβίτσα

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου στο www.thepressproject.gr, αναλύει το αποτέλεσμα της Συνόδου και τον αντίκτυπο που έχουν τα νέα μέτρα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, η αθέτηση πληρωμών έγινε με πρωτοβουλία του δανειστή. Οι τράπεζες δηλαδή έχουν βγει πολύ καλά ωφελημένες από αυτή τη δουλειά. "Θα απαλλαγούν από ελληνικό χρέος που γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποκλείεται να αποπληρωθεί στην ολότητά του. Θα λάβουν νέο χρέος το οποίο θα έχει καλύτερες εγγυήσεις ύψους 80% του αρχικού και θα λάβουν φυσικά και καλύτερα επιτόκια, γιατί τα επιτόκια στο νέο αυτό χρέος θα είναι υψηλότερα των επιτοκίων του παλαιού κατά μέσο όρο."

"Το κέρδος για την Ελλάδα είναι μικρό και έχει να κάνει με τη μείωση του χρέους κατά 7 έως 10%. Αυτός λοιπόν ο συνδυασμός παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως θρίαμβος και ουσιαστική λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Είναι όπως είπα πριν αθέτηση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειστή η οποία αποβαίνει προς όφελός του και η οποία θα έχει περιορισμένα κέρδη όσον αφορά τον δανειζόμενο. Αποτρέπει τον κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης. Δίνει στην Ελλάδα ένα χρονικό διάστημα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους με αποφασιστικό τρόπο."

Όλη η συνέντευξη, εδώ. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Σενάριο "Αρμαγεδών";

"Πόσες Μαύρες Δευτέρες, Μαύρες Τρίτες, Τετάρτες, Πέμπτες, Παρασκευές, πόσες Μαύρες εβδομάδες χωράει η ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού;", διερωτάτε ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος στο παραπάνω άρθρο.

Είμαι σε διακοπές και κάθε μέρα διαβάζω πτώση στα χρηματιστήρια. Σήμερα, άλλο ένα χρηματιστηριακό ντόμινο και η μετοχή της εταιρείας που δουλεύω έχει πιάσει πάτο. :worry:

Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί δισεκατομμύρια. Βέβαια είναι λεφτά υπεραξίας του ιδρώτα κάθε έναν από μας, οπότε χάνεται ως συνήθως η "κλανιά" της φούσκας. Όμως όταν η χρηματιστηριακή κρίση πιάσει την πραγματική οικονομία, εταιρείες κλείνουν, δουλειές χάνονται, ο κόσμος τρώει τα έτοιμα (αν υπάρχουν), τις σάρκες του (αν έχουν απομείνει) ή όπως γράφει και Gabriel Garcia Marquez σε ένα διήγημά του....

....τρώνε σκατά! :confused:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,934 μηνύματα.
Όσο το 1% του πληθυσμού της Γης ελέγχει το 95% του παγκόσμιου πλούτου, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν τα οικονομικά προβλήματα. Αυτό που βλέπω τον τελευταίο καιρό είναι να διαλύεται η μεσαία τάξη. Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του. Πιστεύω ότι ακόμα τα χειρότερα δεν έχουν έρθει και φοβάμαι πως το κραχ που θα έρθει θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό του 1929 :/: Από την άλλη όμως βλέπω πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις αυτόν τον καιρό. Πολλά blue chips έχουν πέσει αρκετά και είναι καλή ευκαιρία να κάνει κανείς αγορές :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του.

"...ο Καρλ Μαρξ είχε εν μέρει δίκιο όταν υποστήριζε ότι η παγκοσμιοποίηση, η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση που λειτουργεί σε κατάσταση αμόκ, και η αναδιανομή του πλούτου από την εργασία στο κεφάλαιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον καπιταλισμό στην αυτοκαταστροφή. Οι εταιρείες περικόπτουν θέσεις εργασίας, αφού δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Αυτό, όμως, μειώνει το εισόδημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ανισότητα και μειώνει την τελική ζήτηση."

Nouriel Roubini - Βήμα, 18 Αυγούστου 2011, Πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
Τι ωραία που ζουν οι άνθρωποι εκεί στο κομμουνιστικό Βιετνάμ!!!... :eek:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Tasos tull

Νεοφερμένος

Ο Τάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.
Ακούς πολλούς που λένε , θα βρούμε τον δρόμο μας , είμαστε μικρή χώρα και σηκωνόμαστε γρήγορα και λοιπά τέτοια. Μικρή χώρα και με χαρακτήρα ενδοτικό, υπόδουλο και υποτελή μας έκαναν να είμαστε και δυστυχώς ακόμα και σήμερα ραγιάδες είμαστε. Κάτι ήξεραν αυτοί που το έλεγαν. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και μυαλά, αν δεν στείλουμε όλους αυτούς από κει που' ρθαν δεν θα σηκωνόμαστε ποτέ. ΄Έλεος με αυτή την μοιρολατρία, μικρή χωρα και τα ρέστα. Υπάρχουν άλλες πολύ μικρότερες χώρες στην Ευρώπη, που όμως είναι δυνατές επειδή ακριβώς είχαν εξυπνότερους πολίτες και άλλη στάση ζωής.!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
'Οπως η Δανία;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Γιώργος Δελαστίκ: Το σκοτεινό φθινόπωρο του 2011



Φόβος, απελπισία, οργή. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Φόβος για το αύριο. Απελπισία για το σήμερα. Οργή για το γεγονός ότι όλο το βάρος της κρίσης το πληρώνουν μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι, εναντίον των οποίων επιτίθεται διαρκώς με συνεχώς νέους φόρους η κυβέρνηση Παπανδρέου λεηλατώντας το εισόδημά τους. Μέχρι πού θα πάει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε η κυβέρνηση αυτή θα "γδέρνει" τους εργαζόμενους και κάποιους ειλικρινείς μικρομεσαίους αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να πατάξει τους εύπορους φοροφυγάδες;

Παράλληλα, όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφασίζονται από κοινού με τους ξένους επικυρίαρχους της τρόικας αποτυγχάνουν παταγωδώς, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πλέον ο στόχος της ανάπτυξης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας πέρυσι κατά 4,5%, αποδεικνύεται για φέτος ανέφικτος ο στόχος όχι της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά έστω της σημαντικής επιβράδυνσης της μείωσής του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγείται ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δημόσια ομολογία ότι δεν αποκλείεται καθόλου το 2011 να καταβαραθρωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας... περισσότερο και από το 2010!

Είναι αποκαλυπτικό το επώδυνο γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά... 8,1% (!) έναντι του ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε!

Χάλια πάει η κατάσταση και με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ολα δείχνουν ότι ελάχιστη θα είναι η μείωσή του φέτος από το δυσθεώρητο ύψος του 10,1% που βρέθηκε στο τέλος του 2010. Ραγδαία επιδείνωση και στο δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω του... 160% του ΑΕΠ! Στο μεταξύ, η ανεργία έφτασε τον Μάιο στο πρωτοφανές εδώ και μισόν αιώνα ποσοστό του 16,6% - όσοι ήταν δηλαδή οι άνεργοι το 1960, όταν σταδιακά πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι Ελληνες βρέθηκαν μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Από τον Σεπτέμβριο και μετά μάλιστα όλοι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, τσακίζοντας το ταμείο ανεργίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα στερηθούν ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα η αγορά παραπαίει από την έλλειψη ρευστότητας. Δεν υπάρχουν λεφτά και ο ένας επιχειρηματίας κοροϊδεύει τον άλλον με ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Απίθανο είναι να αυξηθεί αισθητά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα από το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε λεπτή φάση. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 θα πρέπει να βρουν χρήματα να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια είτε μέσω συνενώσεων είτε μέσω της εξεύρεσης κεφαλαίων, ελληνικών ή ξένων.

Υπάρχουν ακόμη μύριοι όσοι τομείς όπου αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα. Δεν νομίζουμε ότι αποκλειστική αιτία όλων των αρνητικών εξελίξεων που αναφέραμε είναι απλά και μόνο η ανεπάρκεια των μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο έκδηλη και αν είναι αυτή σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχει όμως βαθύτερη αιτία και αυτή είναι η λανθασμένη πολιτική που κυβέρνηση και τρόικα έχουν χαράξει και υλοποιούν σε πολλούς τομείς. Η λανθασμένη πολιτική της ΕΕ αποδεικνύεται άλλωστε πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης περιδινίζονται στην κρίση, καθώς έχουν καταστεί έρμαιο των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος ακόμη και κράτη του αρχικού πυρήνα της ΕΟΚ, όπως η Ιταλία, ενώ και η Γαλλία κάθε άλλο παρά σθεναρή αντίσταση είναι σε θέση να προβάλει, αν ληφθεί η πολιτική απόφαση συντονισμένης κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον της.

ΚΡΙΣΗ
Παίζεται ως και η τύχη του ευρώ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ είναι οι διαστάσεις της κρίσης που εκτυλίσσεται. Εμάς φυσικά η χώρα μας μάς ενδιαφέρει πρωτίστως, αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και υποβαθμίζεται η σημασία της μοίρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανοικτά πια συζητείται ευρύτατα το αν το ευρώ θα επιβιώσει αυτής της κρίσης ή αν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Τίποτα πλέον δεν είναι βέβαιο. Οταν ακόμα και ο Ζακ Ντελόρ, αυτό το "ιερό τέρας" της ευρωπαϊκής ενοποίησης του παρελθόντος, δίνει συνεντεύξεις όπου τονίζει ότι "το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού", τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά στην ΕΕ από το ελληνικό πρόβλημα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
Aυτός ο μεσιέ Δελαστίκ όταν όλοι λέγανε ότι τα νούμερα ήταν άσχημα για την Ελλάδα (και το τι θα επακολουθούσε) έλεγε πως η θέση μας είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο. Γιατί να τον πιστέψω και πάλι;

Υπ' όψιν (Πολλοί τον άκουσαν τότε και δεν πούλησαν τις τραπεζικές μετοχές τους που έγιναν τώρα σαπάκια...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Aυτός ο μεσιέ Δελαστίκ όταν όλοι λέγανε ότι τα νούμερα ήταν άσχημα για την Ελλάδα (και το τι θα επακολουθούσε) έλεγε πως η θέση μας είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο. Γιατί να τον πιστέψω και πάλι;

Υπ' όψιν (Πολλοί τον άκουσαν τότε και δεν πούλησαν τις τραπεζικές μετοχές τους που έγιναν τώρα σαπάκια...

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες. Πότε το έλεγε αυτό; :hmm:Πάντως από τότε που μπήκαμε στο Μνημόνιο μόνο καλά δεν τα βλέπει...

Αν θες την γνώμη μου, δεν χρειάζεται να "πιστέψεις" κανένα. Μυαλό έχεις, κρίση έχεις, διαβάζεις 10 κρατάς τα μισά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
Αυτά που λέει τώρα όλοι τα ξέραμε και τα είχαμε προβλέψει. Εγώ σου λέω τι έλεγε πριν Διεθ. Νομ. Ταμ. Τώρα ας μας προβλέψει αν θα διαλυθεί η Ευρωπαική Ένωση ή όχι. Όχι να τρομολαγνεί. (εκτός κι αν παίζει κι αυτός μαζί με τα κερδοσκοπικά... συμφέροντα όπως φαίνεται - τώρα που όλα είναι στο σημείο ζερό)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Αυτά που λέει τώρα όλοι τα ξέραμε και τα είχαμε προβλέψει. Εγώ σου λέω τι έλεγε πριν Διεθ. Νομ. Ταμ. Τώρα ας μας προβλέψει αν θα διαλυθεί η Ευρωπαική Ένωση ή όχι. Όχι να τρομολαγνεί. (εκτός κι αν παίζει κι αυτός μαζί με τα κερδοσκοπικά... συμφέροντα όπως φαίνεται - τώρα που όλα είναι στο σημείο ζερό)

Με εντυπωσίασε το μένος που βγάζεις για τον Γιώργο Δελαστίκ, έναν δημοσιογράφο που η ιστορία και το κύρος του δεν αμφισβητούνται. Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο πρόσεξα ότι υπάρχει κι άλλος Γιώργος Δελαστίκ! :eek:

Για την ακρίβεια είναι ο Γιώργος Δ. ο μιμητής! Ένας Άγνωστος που αναδημοσιεύεται σε όλα τα πατριωτικά sites (Citypress, Olympia, Ας μιλήσουμε επιτέλους, Secret Real Truth κλπ.).

Αν προσέξεις όμως εδώ: "https://axortagos.gr/oikonomia/efthini-voulefton-ipourgeio-oikonomia.html" δεις ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν Αναγνώστη του axortagos.gr που "αρθρογραφεί" στη Στήλη "ksipnistere". :P

Φαίνεται ότι οι αναφορές του κ. Δελαστίκ για την πατριωτική στάση Ισλανδίας και Ουγγαρίας, συγκίνησαν πολλούς! :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
Μ' επηρέασες και το έψαξα
Αυτός είναι (δυστυχώς) και αρθρογραφεί στο Έθνος. Έχει και φωτογραφία του

https://www.insurancedaily.gr/blog/?p=20157

Μεταξύ άλλων γράφει... Ακόμη και η… Δανία (!) έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από την Ελλάδα (197% του ΑΕΠ) όπως και η Γαλλία (190,6%) και πάει λέγοντας… Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την αισχρή επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η… Γερμανία – 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί! Τελεία και παύλα.

Παρουσίαζε δηλαδή πως είμασταν το ίδιο καλά όσο οι Δανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top