Η Επικούρεια Φιλοσοφία

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 23,236 μηνύματα.
Ο Επίκουρος γεννήθηκε το 341 π.Χ. στη Σάμο. Πατέρας του ήταν ο Νεοκλής και μητέρα του η Χαιρεστράτη. Ήταν Αθηναίος πολίτης(Δήμος Γαργηττού) και ανήκε στο γένος των Φιλαϊδών. Ανατράφηκε στη Σάμο επειδή η οικογένειά του μετέβηκε στο νησί ως κληρούχος. Διακεκριμένος φιλόσοφος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ίδρυσε δική του σχολή το 306 π.Χ., αφού πρώτα είχε διδάξει στη Μυτιλήνη και στην Λάμψακο της Ιωνίας
ο φιλοσοφικός Κήπος του Επίκουρου ιδρύθηκε στην Αθήνα, σ’ έναν κήπο που αγόρασε ο φιλόσοφος στα δυτικά της πόλης για 80 μνες. Σύμφωνα με τις αρχαίες κειμενογραφικές πηγές ο Κήπος του Επίκουρου βρισκόταν κάπου ανάμεσα στο Δίπυλο και την Ακαδημία (τα ερείπια του Επικούρειου Κήπου πρέπει να είναι θαμμένα κάπου στα βόρεια της Ιεράς Οδού, στην αρχή μάλλον της Λεωφόρου Αθηνών.)
Ο Κήπος του Επίκουρου λειτούργησε ως σχολή φιλοσοφίας αλλά και ως εκδοτικός οίκος των επικούρειων συγγραμμάτων τουλάχιστον για πεντακόσια χρόνια στην Αθήνα. Η επικούρεια φιλοσοφία γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση εκτός από την Αθήνα, στην Λυκία, στη Συρία και τέλος στην Ιταλία, όπου και ανακαλύφθηκε πριν από τρεις αιώνες η πλουσιότερη αρχαία επικούρεια βιβλιοθήκη, ανάμεσα στα ερείπια της Ηράκλειας, μιας μικρής πόλης που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου μαζί με την Πομπηΐα και που είναι γνωστή και με το λατινικό της όνομα ως Erculanum.
Ο Επίκουρος απεβίωσε σε ηλικία εβδομήντα δύο ετών, το 270 π.Χ.

πηγή1

πηγή2

πηγή3

πηγή4

πηγή5


Ηδονή είναι να μην πονάει το σώμα και να μην ταράσσεται η ψυχή.


Στην επικούρεια διδασκαλία διαιρείται η φιλοσοφία, η οποία θεωρείται «φάρμακο της ψυχής», σε τρεις τομείς, τη φυσική, τη λογική και την ηθική. Υπέρτατο αγαθό κατά τον Επίκουρο είναι η ευχαρίστηση στη ζωή, για την απόλαυση της οποίας πρέπει να επιστρατεύονται όλες οι προσπάθειες του ανθρώπου.
Η επικούρεια ευχαρίστηση (ηδονή) αφορούσε όλες τις ψυχικές απολαύσεις, την καλλιέργεια του πνεύματος και την άσκηση της αρετής, χωρίς έπαρση και αυτοπροβολή.

Δεν μας φοβίζει ο Θεός, δεν μας ανησυχεί ο θάνατος, εύκολα αποκτιέται το Καλό, εύκολα υποφέρεται το Κακό.

Ο Νίτσε διαπίστωσε στα τέλη του 19ου αιώνα ότι: «Η επιστήμη έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει τον Επίκουρο!»
Πρωταρχικά στοιχεία της ύλης δεν είναι τα αριστοτελικά στοιχεία πυρ, αήρ, γη και ύδωρ, αλλά μικρά αδιαίρετα άφθαρτα σωματίδια (άτμητα σωμάτια = άτομα).

Το σύμπαν είναι αχανές. Δεν βρισκόμαστε στο κέντρο του σύμπαντος, αλλά είμαστε ένας από τους αναρίθμητους κόσμους του σύμπαντος.


Ας μιλήσουμε σε αυτό το θέμα.....
γύρω από όσα γνωρίζουμε για την Επικούρεια Φιλοσοφία,
αν σήμερα η Επικούρεια Φιλοσοφία αποτελεί κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου,
για το πόσο σύγχρονα είναι τα λόγια του Φιλοσόφου σήμερα,
αν συμφωνείτε με τη φράση του Νίτσε...... και πολλά άλλα που θα προκύψουν.....στην πορεία...


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamStealer

Δραστήριο μέλος

Ο DreamStealer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 745 μηνύματα.
πολυ ενδιαφερον....
Ο Επικουρος ειναι εδω και χρονια ειναι ενα ρευμα που με εχει εμπνευσει σε πολλες πτυχες
και εκτιμω οτι ακολουθω κομματις της φιλοσοφιας του στη ζωη μου....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top