Το The Mall και τα πυροτεχνήματά του

diotima

Διάσημο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,480 μηνύματα.
Δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί, ένας δήμαρχος και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο… Όλοι μαζί κόπιασαν για να χτίσουν το μεγαλύτερο “αυθαίρετο” της Ευρώπης. Πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνια, σε συνθήκες απόλυτης σιωπής των ΜΜΕ, η τύχη του Mall πρόκειται να κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Μόνο που σε αυτή τη δίκη αυτό που παίζεται είναι πιο μεγάλο κι από το ίδιο το Mall…



Πολλοί ίσως ξέρετε το Mall Athens μόνο ως το μεγαλόπρεπο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι – «το πιο μεγάλο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα, όμως, πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της τελευταίας εικοσαετίας.

Σκάνδαλο πολιτικό – γιατί έβαλαν την πλάτη τους δύο πρωθυπουργοί (Σημίτης και Καραμανλής), και μερικοί από τους κορυφαίους υπουργούς διαδοχικών κυβερνήσεων. Γιατί χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση η «εθνική ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σκάνδαλο επιχειρηματικό – γιατί το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» χτίστηκε από τον Όμιλο Λάτση (που ανήκει σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο), στον οποίο μεταξύ άλλων «δόθηκε δώρο μια υπεραξία 145 δισ. [δρχ.]«. Δεν το λέμε εμείς – ο σημερινός πρωθυπουργός το είπε – ιδού το βίντεο!

Σκάνδαλο οικολογικό – γιατί βασίστηκε σε πλειάδα παράνομων αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων.

Στις 9 Οκτωβρίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση του Mall, μετά από συνεχείς αναβολές – μιλάμε για μια προσφυγή που κατατέθηκε το 2003!

Η ομερτά των ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ φρόντισαν γι αυτό. Επί 9 χρόνια, και ενώ το σκάνδαλο βρισκόταν σε διαρκή εξέλιξη, αποσιώπησαν με κάθε τρόπο την ύπαρξή του. Ακόμα και σήμερα κάνουν το ίδιο: Αγνοούν τη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ίσως επειδή αυτό που διακυβεύεται σε αυτή είναι τόσο κρίσιμο…

Αν χάσει ο Λάτσης…

Αν o Όμιλος Λάτση χάσει, θα πρέπει είτε να γκρεμίσει (!) το Mall, είτε (το πιθανότερο) να πληρώσει στο Δημόσιο πρόστιμα για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό (από τα χιλιάδες…).

Πέρα από το Mall: Το μεγάλο διακύβευμα

Όμως, στη δίκη του Mall παίζεται κάτι μεγάλο, κάτι πιο μεγάλο κι από το ίδιο το σκάνδαλο. Εδώ είναι το μυστικό: Το 2003, η τότε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα ώστε να περνάει αντισυνταγματικές υπουργικές αποφάσεις χωρίς να μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει. Από τότε, η εξωφρενική πατέντα δουλεύει συνέχεια: χθες εκτροπή Αχελώου, σήμερα ίσως Βοτανικός, αύριο Ασωπός…

Αυτό διακυβεύεται στη δίκη του Mall: Θα επιβιώσει το ΣτΕ, η μόνη αρχή που μπορεί να σταματάει τις εκάστοτε κρατικές αυθαιρεσίες; Ή θα χάσουμε οι πολίτες ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα που μας απέμεινε….

Δε θελω να θιξω κατι συγκεκριμενο
Απλα τωρα που το μολ ειναι της μοδος,ειπα να το αναδημοσιευσω

πη-γη

πς.Εχει ενδιαφεροντα σχολια κατω απο την αυθεντικη δημοσιευση
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dark_kronos

Επιφανές μέλος

Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 20,660 μηνύματα.
Κατι μου λεει πως παρα την αναγκη του κρατους για λεφτα, τα τοσα δανεια που περνουμε απο εδω και απο εκει, τους τοσους ανθρωπους που μπαινουν φυλακι για μερικες ψωροχιλιαδες χρεως στο δημοσιο, τα τοσα λεφτα προστιμο που θα μπορουσε να πληρωσει ο κυριος λατσης και να ειναι ολοι χαρουμενοι, φυσικα δεν θα του τα χρεωσουν... Δεν πειραζει μωρε, εδωσε θεσεις εργασιας και κινιτε το χρημα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Tην είδαμε την αμεροληψία του ΣτΕ στην υπόθεση με τα χαράτσια της ΔΕΗ, δεν θα πόνταρα σε καμία απόφασή του, οι δικαστές εκεί έχουν ξεπουληθεί ή φοβηθεί (δεν ξέρω τι από τα δύο) προ πολλού..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gilda

Τιμώμενο Μέλος

Η Gilda αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,132 μηνύματα.
Εκείνη τη μέρα ήταν να πάει η μαμά μου στο Mall.
Ήταν μάλιστα στον ηλεκτρικό. Το πόσο χαίρομαι που δεν έφτασε λίγο αργότερα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,882 μηνύματα.
Εκείνη τη μέρα ήταν να πάει η μαμά μου στο Mall.
Ήταν μάλιστα στον ηλεκτρικό. Το πόσο χαίρομαι που δεν έφτασε λίγο αργότερα..

Η προειδοποίηση ήταν έγκαιρη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ευτυχώς τα χτυπήματα στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα στοχευμένα και δεν γίνονται από μεμονωμένους σαλεμένους.

Έτσι που το πάνε, θα πέσουν κι άλλες βόμβες στο μέλλον...σαν τα πυροτεχνήματα του V. :whistle:

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Εκείνη τη μέρα ήταν να πάει η μαμά μου στο Mall.
Ήταν μάλιστα στον ηλεκτρικό. Το πόσο χαίρομαι που δεν έφτασε λίγο αργότερα..

Καλή μου Gilda, εννοείται ότι χαιρόμαστε που η μαμά σου ούτε καν τρόμαξε από αυτό το συμβάν, αλλά φοβάμαι ότι κινδυνεύει πολύ περισσότερο από μια άλλη τρομοκρατία... αυτή που θα την αφήσει χωρίς κρεβάτι στην εντατική αν ποτέ (που εννοείται πως απεύχομαι) το χρειαστεί, αυτή που θα της στερήσει το φάρμακο που θα της χρειάζεται, ή το τρόφιμο που θα της δίνει δύναμη κι ευεξία, αυτή που θα της περιορίσει τη ζεστασιά το χειμώνα ή τη δροσιά ενός κλιματιστικού το καλοκαίρι που έρχεται...

Όσον αφορά στο Mall, δεν έχω πάει ποτέ, δεν ξεσηκώθηκα να πάω μόνο και μόνο για να το δω, (για ψώνια ούτε λόγος :whistle:), αλλά απ έξω που έχω περάσει, με ενοχλεί η φαραωνική αντίληψη του οικοδομήματος, η αντίληψη της μαζικότητας που προωθεί, (να εξηγηθώ ότι αντιδιαστέλλω τη μαζικότητα από την ομαδικότητα) πολλά καταστήματα μαζί, πολλοί καταναλωτές μαζί, πολλοί χώροι εστίασης και διασκέδασης μαζί. Καμμία εξατομίκευση, καμμία διασπορά στην υπόλοιπη περιοχή, καμμία ιδιαιτερότητα.

Το σκάνδαλο είναι γνωστό σε όσους ψάχνονται και ψάχνουν, με δεδομένο όμως τον χρόνο που έχει περάσει φοβάμαι πολύ ότι η παγίωση των δεδομένων και η ισχύς των εμπλεκομένων θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο τους ακόμα και ενώπιον του ΣτΕ...

Τέλος, η επίκληση της εθνικής ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων, πλέον μόνο πικρία προκαλεί...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Διάσημο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,480 μηνύματα.
Στην αρχαία τραγωδία ο από μηχανής Θεός, ήταν ένα θεϊκό πρόσωπο το οποίο εμφανιζόταν στο τέλος του έργου. Με τον τρόπο αυτό οι αρχαίοι έλληνες έδιναν λύση όταν η δράση του έργου είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

Στη σύγχρονη ελληνική τραγωδία του μεταπολιτευτικού συστήματος το ρόλο του από μηχανής Θεού έχει αναλάβει πολλές φορές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όταν η δράση ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων φτάνει σε αδιέξοδο εξαιτίας νόμων που έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν για τη διασφάλιση του δημοσίου αλλά και του κοινωνικού συμφέροντος, ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει δράση. Με φωτογραφικές διατάξεις και νομοθετικά κατασκευάσματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα ισχυρών γνωστών και φίλων.

Η υπόθεση της ανέγερσης και κατασκευής του εμπορικού κέντρου «The Mall», αποτελεί ίσως μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου ο «ταχυδακτυλουργός των νόμων», Ευάγγελος Βενιζέλος, νομοθέτησε υπέρ του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση.

Το 2001, η Ελλάδα βιώνει το δικό της μύθο. Είναι η εποχή των μεγάλων ολυμπιακών έργων, της «ισχυρής οικονομίας» του κ. Σημίτη και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που έδιναν στον έλληνα ένα επίπλαστο αίσθημα περηφάνιας, ξεγνοιασιάς και άνεσης.

Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης προωθεί στη Βουλή το νόμο περί «Ολυμπιακής Φιλοξενίας». Το νομοσχέδιο προέβλεπε τον καθορισμό των ορίων για το «Χωρίο Τύπου» στο Μαρούσι, το οποίο και θα αναλάμβανε τη φιλοξενία 5.000 δημοσιογράφων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με το νόμο εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως 43 στρέμματα τα οποία ανήκαν στην κυριότητα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και σύμφωνα με το νόμο θα λειτουργούσαν ως «χώρος υποδοχής χρήσεων πολεοδομικού κέντρου, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές ως χώροι αμιγούς κατοικίας».

Μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και του ΟΕΚ είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία, η οποία προέβλεπε ότι με την παραχώρηση της επίμαχης έκτασης των 43 στρεμμάτων από τον ΟΕΚ, θα ανεγείρονταν εμπορικό κέντρο 16.000 τ.μ. και γραφεία 12.000 τ.μ για λογαριασμό του ΟΕΚ.

Ο Λάτσης και η Lamda Development

Όλα φαινόντουσαν να κυλούν αρμονικά και σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί. Ωστόσο, το παραμύθι είχε δράκο. Και στην προκειμένη περίπτωση ο δράκος ήταν η Lamda Development του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση.

Τα όσα προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ του ΟΕΚ και του Δήμου Αμαρουσίου, δεν έγιναν ποτέ. Και στα 43 στρέμματα της επίμαχης έκτασης αντί για γραφεία, χτίστηκε το εμπορικό κέντρο «The Mall».

Μπροστά στο τεράστιο σκάνδαλο, κάτοικοι τη περιοχής αντιδρούν. Ο Δορύλαος Κλαπάκης και ο Κώστας Μπιτσάνης προσφεύγουν στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης του Δήμου Αμαρουσίου για κατασκευή του «Χωριού Τύπου».

Με το αιτιολογικό ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι εκτάσεις αυτές δεν διέθεταν τον απαιτούμενο συντελεστή δόμησης, για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου. Οι κάτοικοι δικαιώθηκαν. Το ΣτΕ παγώνει το διαγωνισμό και τα όνειρα του κ. Λάτση παραπέμπονται στις καλένδες. Όχι όμως για πολύ.

Το 2002 η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φέρνει νέο νόμο στη Βουλή και με τροπολογία εντάσσει τα 43 στρέμματα του ΟΕΚ στο «Χωριό Τύπου». Παράλληλα ο συντελεστής δόμησης αυξάνει από το 1 στο 2 και με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο Mall να φτάσει τα 75.000 τ.μ. Ο δρόμος ήταν πια ανοιχτός και η Lamda Development αναδείχθηκε σε πλειοδότρια εταιρεία.

Η εταιρεία, αμέσως μετά την ανάληψη του έργου, δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργούσε «Κέντρο πολλαπλών εµπορικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των δηµοσιογράφων που θα καταλύσουν στο «Χωριό Τύπου», καθώς επίσης και «Ενιαίο πάρκο 80 στρεµµάτων που δηµιουργείται εξ ολοκλήρου και διαµορφώνει «πνεύµονα πρασίνου». Ωστόσο όλα αυτά δεν έγιναν ποτέ.

Ο κ. Κλαπάκης και άλλοι 10 πολίτες της Παρέμβασης Πολιτών Αμαρουσίου, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου στη Lamda Development. Η αίτηση γίνεται δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Τα έργα παγώνουν, όπως επίσης και τα χαμόγελα στο πρόσωπο του κ. Λάτση και των υπουργών που νομοθέτησαν υπέρ των συμφερόντων του.

Στο πλευρό της εταιρείας, μπαίνει ξαφνικά και ο Δήμος Αμαρουσίου. Με αγωγή στρέφεται κατά των αιτούντων για τα ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο προχωρά στην ακύρωση τους. Και αυτό για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Ο «ταχυδακτυλουργός» κ. Βενιζέλος

Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέχει στην εταιρεία άδειες εκσκαφής και οικοδομής στη Lamda και τα έργα ξεκινούν. Έξι μήνες μετά όμως μία απόφαση βόμβα του ΣτΕ έρχεται να βάλει φωτιά στο έργο.

Όπως αποφαίνεται το ΣτΕ, η κατασκευή του έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, περί προστασίας του περιβάλλοντος. Οι νόμοι Λαλιώτη και Παπανδρέου καθίστανται άκυροι όπως επίσης και η οικοδομική άδεια. Πιο απλά η επίσημη πολιτεία είχε νομοθετήσει για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου αυθαιρέτου.

Οι εργασίες όμως προχωρούν, παρά την απόφαση του ΣτΕ. Η επίσημη πολιτεία προστατεύει για τα καλά τον κ. Λάτση και τα συμφέροντά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η εισαγγελία έδινε εντολή στην αστυνομία να επέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, η ΕΛ.ΑΣ δεν έκανε το παραμικρό. Και ως επίσημη δικαιολογία προέβαλε μία «οδηγία υπηρεσίας» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μπροστά στο αδιέξοδο εμφανίζεται ο συνήθης από μηχανής Θεός των επιχειρηματικών συμφερόντων κ. Βενιζέλος. Ενώ αρχικά ως υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο προωθεί ρύθμιση το νόμο περί «Ολυμπιακής Προετοιμασίας», με την οποία παρακάμπτει την απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής δόμησης μειώνεται από 2,0 σε 1,9. Πιο απλά, η δομήσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου φτάνει τα 70.255 τ.μ. και επεκτείνεται η χρήση γραφείων 17.000 τ.μ. και σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο. Και το κυριότερο όλων, ο ίδιος ο νόμος «επέχη θέση» αδείας στον κατασκευαστή, ούτως ώστε να μην μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο ιδιοφυής κ. Βενιζέλος είχε κάνει και πάλι το θαύμα του. Ένας υπουργός και υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος νομοθέτησε υπέρ των συμφερόντων ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας.

Όπως είχε πράξει κατά το παρελθόν και με άλλους επιχειρηματίες.
Από κει και πέρα η ανέγερση του «The Mall» πήρε το δρόμο της. Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο ο εξυπηρετικός κ. Βενιζέλος είχε κατορθώσει και εδώ να βάλει το χέρι του

π η γ η
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ajusshi

Διάσημο μέλος

Ο η σκέψη μου σκέφτηκε τον εαυτό της αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,810 μηνύματα.
για το μόνο που στεναχωρήθηκα ήταν η μικρή ισχύος βόμβα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top