Το σύνταγμα άλλων χωρών

teo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Θοδωρής αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,573 μηνύματα.
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. ΠΟΛΙΤΙΚΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΡΘΡΟ 1.Η κούβα είναι ένα σοσιαλιστικό Κράτος εργατών,ανεξάρτητο και κυρίαρχο,οργανωμένο από όλους και για το καλό όλων,ως ενιαία και δημοκρατική πολιτεία,με σκοπό την απόλαυση της πολιτικής ελευθερίας,της κοινωνικής δικαιοσύνης,της προσωπικής και συλλογικής ευημερίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

ΑΡΘΡΟ 2. Το όνομα του κουβανικού κράτους είναι Δημοκρατία της Κούβας,η επίσημη γλώσσα είναι η ισπανική και η πρωτεύουσά του είναι η πόλη της Αβάνας.

ΑΡΘΡΟ 3. Στη Δημοκρατία της Κούβας η εθνική κυριαρχία έγκειται στο λαό, από τον οποίο πηγάζει όλη η εξουσία του κράτους. Αυτή η εξουσία ασκείται άμεσα ή μέσω των Συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας και των λοιπών οργάνων του Κράτους,που απορρέουν από αυτές, με τον τρόπο και σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να παλέψουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου και του ένοπλου αγώνα,όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος,εναντίον οποιουδήποτε προσπαθήσει να καταρρίψει την πολιτική,κοινωνική και οικονομική τάξη,που θεμελιώνεται από το παρόν Σύνταγμα. Ο σοσιαλισμός και το επαναστατικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που θεσπίζεται σε αυτό το Σύνταγμα, δοκιμασμένο από χρόνια ηρωικής αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους επιθέσεις και τον οικονομικό πόλεμο των κυβερνήσεων με την πιο μεγάλη ιμπεριαλιστική ισχύ που έχει υπάρξει ποτέ και έχοντας αποδείξει την ικανότητά του να μεταμορφώνει τη χώρα και να δημιουργεί μια εντελώς καινούργια και δίκαιη κοινωνία, είναι αμετάκλητο και η Κούβα δε θα επιστρέψει ποτέ στον καπιταλισμό.

ΑΡΘΡΟ 4. Τα εθνικά σύμβολα είναι αυτά που προιστανται εδώ και πάνω από εκατό χρόνια των κουβανικών αγώνων για την ανεξαρτησία, τα δικαιώματα του λαού και την κοινωνική πρόοδο: η σημαία με το μοναχικό αστέρι,ο ύμνος του Μπαγιάμο,ο θυρεός του βασιλικού φοίνικα.

ΑΡΘΡΟ 5. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, μαρτιανικό και μαρξιστικό-λενινιστικό, οργανωμένη εμπροσθοφυλακή του κουβανικού έθνους, είναι η ανώτερη ηγετική δύναμη της κοινωνίας και του Κράτους. Οργανώνει και προσανατολίζει τις κοινές προσπάθειες προς τους υψηλούς στόχους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και της προέλασης προς την κομμουνιστική κοινωνία.

ΑΡΘΡΟ 6. Η Ένωση Νέων Κομμουνιστών, οργάνωση της πρωτοπόρας κουβανικής νεολαίας, τυγχάνει της αναγνώρισης και της εκτίμησης του Κράτους ως προς τη θεμελιώδη αποστολή της να προωθεί την ενεργή συμμετοχή των μαζών των νέων στις εργασίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και να προετοιμάζει καταλλήλως τους νέους ως πολίτες συνειδητούς και ικανούς να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες ευθύνες προς όφελος της κοινωνίας μας.

ΑΡΘΡΟ 7. Το κουβανικό σοσιαλιστικό κράτος αναγνωρίζει και παροτρύνει τις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες ανέκυψαν κατά την ιστορική πορεία των αγώνων του λαού μας, συγκεντρώνουν στους κόλπους τους διάφορα τμήματα του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και τους ενσωματώνουν στις εργασίες της οικοδόμησης, σταθεροποίησης και άμυνας της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

ΑΡΘΡΟ 8. Το κράτος αναγνωρίζει, σέβεται και εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία. Στη Δημοκρατία της Κούβας οι θρησκευτικοί θεσμοί είναι διακριτοί από το κράτος. Τα διάφορα δόγματα και θρησκείες χαίρουν ίσου σεβασμού.

ΑΡΘΡΟ 9. Το Κράτος:
α) πραγματώνει τη βούληση του εργαζόμενου λαού και
1) κατευθύνει τις προσπάθειες του έθνους προς την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
2) διατηρεί και υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας.
3) εγγυάται την ελευθερία και την πλήρη αξιοπρέπεια του ανθρώπο, στην απόλαυση των δικαιωμάτων του, την άσκηση και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του και την ακέραιη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
4)υποστηρίζει την ιδεολογία και τους κανόνες συμβίωσης και συμπεριφοράς, που αρμόζουν σε μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
5)προστατεύει τη δημιουργική εργασία του λαού και την περιουσία και τον πλούτο του σοσιαλιστικού έθνους.
6)διευθύνει τη μορφωτική, επιστημονική, τεχνική και πολιτιστική πρόοδο της χώρας.
β) ως Εξουσία του λαού, στην υπηρεσία του ίδιου του λαού, εγγυάται
1)ότι κάθε άνδρας ή γυναίκα, ικανός να εργαστεί, θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει εργασία, με την οποία να μπορεί να συνεισφέρει στους στόχους της κοινωνίας και στην ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών.
2)ότι κανένα ανίκανο να εργαστεί άτομο δε θα στερείται των μέσων για την αξιοπρεπή διαβίωσή του.
3)ότι κάθε ασθενής θα τυγχάνει ιατρικής περίθαλψης.
4)ότι κάθε παιδί θα έχει σχολείο, τροφή και ρουχισμό.
5)ότι κάθε νέος θα έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει.
6)ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις σπουδές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
γ)εργάζεται, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να έχει μια άνετη κατοικία.

ΑΡΘΡΟ 10. Όλα τα όργανα του Κράτους, οι ηγέτες, οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι του, ενεργούν μέσα στα όρια των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων του και έχουν την υποχρέωση να τηρούν αυστηρά τη σοσιαλιστική νομιμότητα και να επαγρυπνούν για το σεβασμό της στη ζωή όλης της κοινωνίας.

ΑΡΘΡΟ 11. Το κράτος ασκεί την κυριαρχία του:
α)σε όλη την εθνική επικράτεια, η οποία αποτελείται από τη Νήσο της Κούβας, τη νήσο Χουβεντούδ,τα υπόλοιπα κοντινά νησιά και νησίδες, τα εσωτερικά ύδατα και τα εγχώρια ύδατα στην έκταση που καθορίζει ο νόμος, καθώς και από τον εναέριο χώρο που εκτείνεται πάνω από αυτά.
β)στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας.
γ)στους φυσικούς πόρους, τόσο ζωντανούς όσο και μη ζωντανούς, των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θαλλάσσιας οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας, στην έκταση που ορίζει ο νόμο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική.
Η Δημοκρατία της Κούβας αποκηρύττει και θεωρεί παράνομες και άκυρες τις συνθήκες, συμβάσεις ή παραχωρήσεις, που συνήφθησαν σε συνθήκες ανισότητας ή οι οποίες ακυρώνουν ή μειώνουν την εθνική κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Οι οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με οποιοδήποτε άλλο Κράτος δε θα μπορούν ποτέ να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό καθεστώς επίθεσης, απειλής ή εξαναγκασμού από ξένη δύναμη.

ΑΡΘΡΟ 12. Η Δημοκρατία της Κούβας υιοθετεί τις αντιιμπεριαλιστικές και διεθνιστικές αρχές και
α) επιβεβαιώνει την επιδίωξή της για αξιοπρεπή, αληθινή και ισχυρή ειρήνη για όλα τα Κράτη, μεγάλα και μικρά, αδύναμα και ισχυρά,η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας των λαλων και στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης.
β) βασίζει τις διεθνείς της σχέσεις στις αρχές της ισότητας των δικαιωμάτων, της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των λαών,της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας των Κρατών, της διεθνούς συνεργασίας προς το αμοιβαίο και δίκαιο όφελος και συμφέρον, της ειρηνικής διευθέτησης των διενέξεων με γνώμονα την ισότητα, το σεβασμό και τις υπόλοιπες αρχές που διακηρύσσει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς συνθήκες, στις οποίες η Κούβα είναι μέλος.
γ)επιβεβαιώνει τη θέλησή της για ενοποίηση και συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής,των οποίων η κοινή ταυτότητα, καθώς και η ιστορική αναγκαιότητα να προχωρήσουμε μάζι προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση για την επίτευξη της πραγματικής ανεξαρτησίας, θα μας επέτρεπε να καταλάβουμε τη θέση που νας αντιστοιχεί στον κόσμο.
δ)υποστηρίζει την ενότητα όλων των χωρών του Τρίτου Κόσμου, απέναντι στην ιμπεριαλιστική και νεοαποικιακή πολιτική που επιδιώκει τον περιορισμό ή την υποτέλεια της εθνικής κυριαρχίας των λαών μας, όπως επίσης τη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών εκμετάλλευσης και καταπίεσης των υπανάπτυκτων εθνών.
ε)καταδικάζει τον ιμπεριαλισμό, προαγωγό και στήριγμα όλων των φασιστικών, αποικιακών,νεοαποικιακών και ρατσιστικών εκδηλώσεων, ως κύρια δύναμη επίθεσης και πολέμου και ως χειρότερο εχθρό των λαών.
στ)απορρίπτει την άμεση ή έμμεση επέμβαση στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε Κράτους και, συνακόλουθα, την ένοπλη επίθεση, τον οικονομικό αποκλεισμό, καθώς και οποιαδήποτε μορφή οικονομικού ή πολιτικού εξαναγκασμού, τη σωματική βία εναντίον κατοίκων άλλων χωρών ή και κάθε άλλη ανάμειξη ή απειλή εναντίον της ακεραιότητας των Κρατών και των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών στοιχείων των εθνών.
ζ)απορρίπτει την παραβίαση του αναφαίρετου και κυρίαρχου δικαιώματος κάθε Κράτους να ρυθμίζει τη χρήση και τα οφέλη των τηλεπικοινωνιών στην επικράτειά του, σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
η)χαρακτηρίζει διεθνές έγκλημα τον επιθετικό και κατακτητικό πόλεμο, αναγνωρίζει τη νομιμότητα των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση, όπως και της ένοπλης αντίστασης στην επίθεση και θεωρεί διεθνιστικό της καθήκον να δείχνει αλληλεγγύη προς τον αμυνόμενο και τους λαούς που μάχονται για την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεσή τους.
θ) βασίζει τις σχέσεις της με τις χώρες που οικοδομούν το σοσιαλισμό, στην αδερφική φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια, αρχές που θεμελιώνονται στους κοινούς στόχους της οικοδήμησης μιας καινούργιας κοινωνίας.
ι) διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις χώρες οι οποίες, αν και έχουν διαφορετικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς, σέβονται την εθνική κυριαρχία, τηρούν τους κανόνες συμβίωσης μεταξύ των Κρατών, σέβονται τις αρχές των αμοιβαίων συμφωνιών και υιοθετούν συμπεριφορά ανάλογη με αυτή της χώρας μας.

ΑΡΘΡΟ 13. Η Δημοκρατία της Κούβας παραχωρεί άσυλο σε όσους διώκονται για τις ιδέες τους ή για τους αγώνες τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό,την αποικιοκρατία και τη νεοαποικιοκρατία. Ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό. Για την εθνική απελευθέρωση, για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων,αγροτών και σπουδαστών, για τις προοδευτικές πολιτικές,επιστημονικές,καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές δραστηριότητες τους, για το σοσιαλισμό και την ειρήνη.

ΑΡΘΡΟ 14. Στη Δημοκρατία της Κούβας επικρατεί το οικονομικό σύστημα που βασίζεται στη σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού πάνω στα βασικά μέσα παραγωγής και στην καταστολή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Επίσης επικρατεί η αρχή της σοσιαλιστικής κατανομής <<από τον καθέναν ανάλογα με τις δυνατότητές του,στον καθένα ανάλογα με τη δουλειά του>>. Ο νόμος καθορίζει τους κανόνες για την αποτελεσματική εκπλήρωση αυτής της αρχής.

ΑΡΘΡΟ 15. Ανήκουν στη σοσιαλιστική κρατική ιδιοκτησία όλου του λαού:
α)οι εκτάσεις που δεν ανήκουν στους μικρούς αγρότες ή στους συνεταιρισμούς που αποτελούνται από αυτούς, το υπέδαφος,τα ορυχεία,οι φυσικοί πόροι,ζωντανοί και μη, μέσα στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας, τα δάση, τα ύδατα και οι δρόμοι επικοινωνίας.
β) οι κεντρικές μονάδες παραγωγής ζάχαρης, τα εργοστάσια, τα βασικά μέσα μεταφοράς και όσες επιχειρήσεις, τράπεζες και εγκαταστάσεις έχουν εθνικοποιηθεί και απαλλοτριωθεί από τους ιμπεριαλιστές, μεγαλοκτηματίες και αστούς, όπως και τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, οι οικονομικές εγκαταστάσεις και τα επιστημονικά , κοινωνικά , πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, που έχουν κατασκευαστεί, ενισχυθεί ή αγοραστεί από το Κράτος και όσα κατασκευάσει, ενισχύσει ή αγοράσει στο μέλλον.
Αυτά τα αγαθά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός από τις εξαιρετικές περιπτώσεις, που η μερική ή ολική μεταβίβαση κάποιου οικονομικού αντικειμένου εξυπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης της χώρας και δεν πλήττει τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θεμέλια του Κράτους, μετά από έγκριση του Συμβουλίου των Υπουργών ή της Εκτελεστικής του Επιτροπής.
Αναφορικά με τη μεταβίβαση άλλων δικαιωμάτων πάνω σε αυτά τα αγαθά σε κρατικές επιχειρήσεις και άλλους εγκεκριμένους οργανισμούς, για την εκπλήρωση των σκοπών τους, θα τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος.

ΑΡΘΡΟ 16. Το Κράτος οργανώνει,κατευθύνει και ελέγχει την εθνική οικονομική δραστηριότητα σύμφωνα με σχέδιο, το οποίο εγγυάται την προγραμματισμένη ανάπτυξη της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση του σοσιαλιστικού συστήματος, την ολοένα καλύτερη ικανοποίηση των υλικών και πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών., την προώθηση της ανάπτυξης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, την πρόοδο και την ασφάλεια της χώρας.
Στην επεξεργασία και την εκτέλεση των προγραμμάτων παραγωγής και ανάπτυξης συμμετέχουν ενεργά και συνειδητά οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων της οικονομίας και των υπόλοιπων τομέων της κοινωνικής ζωής.

ΑΡΘΡΟ 17. Το κράτος διαχειρίζεται άμεσα τα αγαθά που αποτελούν τη σοσιαλιστική περιουσία όλου του λαού, ή θα μπορεί να δημιουργεί και να οργανώνει επιχειρήσεις και οργανισμούς, στους οποίους θα αναθέτει τη διαχείρισή τους και των οποίων η δομή, οι αρμοδιότητες, οι λειτουργίες και το καθεστώς των σχέσεων τους θα ρυθμίζονται από το νόμο.
Αυτές οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους μόνο με τους οικονομικούς τους πόρους, μέσα στα όρια που θεσπίζει ο νόμος. Το Κράτος δεν ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν συμβατικά οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί ή αλλα νομικά πρόσωπα και ούτε αυτά αυθύνονται για τις υποχρεώσεις του Κράτους.

ΑΡΘΡΟ 18. Το κράτος διευθύνει και ελέγχει το εξωτερικό εμπόριο.
Ο νόμος καθορίζει τους θεσμούς και τις κρατικές αρχές, που είναι εξουσιοδοτημένες:
1)να δημιουργούν εταιρίες εξωτερικού εμπορίου,
2)να ρυθμίζουν και να κανονίζουν τις επιχειρήσεις εξαγωγής και
3)να καθορίζουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με νομική ικανότητα να πραγματοποιούν τέτοιες επιχειρήσεις εξαγωγών και εισαγωγών και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες.

ΑΡΘΡΟ 19. Το κράτος αναγνωρίζει την κυριότητα των μικρών γεωργών στις εκτάσεις που τους ανήκουν νόμιμα και στα υπόλοιπα ακίνητα και κινητά,που είναι απαραίτητα για την εκμετάλλευση με την οποία ασχολούνται, σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει.
Οι μικροί γεωργοί, ύστερα από άδεια του αρμόδιου κρατικού οργανισμού και μετά από την εκπλήρωση των λοιπών νομικών προϋποθέσεων, μπορούν να ενσωματώνουν τη γη τους αποκλειστικά σε συνεταιρισμούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.Επιπλέον μπορούν να την πωλούν, να την ανταλλάσουνή να τη μεταβιβάζουν με άλλο τίτλο στο κράτος και στους συνεταιρισμούς γεωργικοκτηνοτροφικής παραγωγής ή σε μικρούς γεωργούς, στις περιπτώσεις, με τους τρόπους και τις προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος, χωρίς να θιγεί το προνομιακό δικαίωμα του Κράτους για την απόκτησή τους, μέσω της πληρωμής δίκαιου τιμήματος.
Απαγορεύεται η ενοικίαση, η επίμορτη αγροληψία, τα ενυπόθηκα δάνεια και κάθε πράξη που συνεπάγεται εμπραγματη ασφάλεια,ή εκχώρηση σε ιδιώτες των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριότητα των μικρών γεωργών πάνω στη γη τους.
Το κράτος στηρίζει την ατομική παραγωγή των μικρών γεωργών που συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία.

ΑΡΘΡΟ 20. Οι μικροί γεωργοί έχουν δικαίωμα να συνεταιριστούν μεταξύ τους, με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος, με σκοπό τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή,όσο και την εξασφάλιση κρατικών πιστώσεων και υπηρεσιών.
Επιτρέπεται η οργάνωση συνεταιρισμών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στις περιπτώσεις και με τον τρόπο που ο νόμος ορίζει.Αυτή η συνεταιριστική ιδιοκτησία αναγνωρίζεται από το Κράτος και αποτελεί μια προηγμένη και αποτελεσματική μορφή σοσιαλιστικής παραγωγής.Οι συνεταιρισμοί γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής διαχειρίζονται, κατέχουν,χρησιμοποιούν και διαθέτουν τα αγαθά της περιουσίας τους; Σύμφωνα με τα οριζόμενα από το νόμο και τους κανονισμούς τους.
Οι εκτάσεις γης των συνεταιρισμών δεν μπορούν να κατασχεθούν ούτε να επιβαρυνθούν και η περιουσία τους μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλους συνεταιρισμούς ή στο Κράτος, για τις αιτίες και σύμφωνα με τα οριζόμενα από το νόμο και τους κανονισμούς τους.
Το Κράτος προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη σε αυτή το μορφή γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

ΑΡΘΡΟ 21. Διασφαλίζεται η ατομική κυριότητα επί των εισοδημάτων και αποταμιεύσεων που προέρχονται από την προσωπική εργασία, επί της κατοικίας που κατέχει κάποιος με νόμιμο τίτλο και επί των λοιπών αγαθών και αντικειμένων που χρησιμεύουν στην ικανοποίηση των υλικών και πολιτιστικών αναγκών του ατόμου.
Επίσης διασφαλίζεται η κυριότητα επί των μέσων και εργαλείων προσωπικής ή οικογενειακής εργασίας, όσων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση εισοδημάτων προερχομένων από την εκμετάλλευση ξένης εργασίας.
Ο νόμος καθορίζει το ποσοστό κατά το οποίο μπορούν να κατασχεθούν τα αγαθά της προσωπικής περιουσίας

ΑΡΘΡΟ 22. Το Κράτος αναγνωρίζει την κυριότητα των πολιτικών,μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων επί των αγαθών που προορίζονται για την εκπλήρωση των σκοπών τους.

ΑΡΘΡΟ 23. Το Κράτος αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των μικτών επιχειρήσεων, εταιριών και οικονομικών ενώσεων που συγκροτούνται σύμφωνα με το νόμο.
Η χρήση, απόλαυση και διάθεση των αγαθών που ανήκουν στην περιουσία των προαναφερόμενων νομικών προσώπων διέπονται από όσα ορίζει ο νόμος και οι συμβάσεις, καθώς και από τα καταστατικά και τους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους διοικούνται.

ΑΡΘΡΟ 24. Το Κράτος αναγνωρίζει το κληρονομικό δικαίωμα επί της προσωπικής κατοικίας και των λοιπών αγαθών της προσωπικής περιουσίας.
Η γη και τα λοιπά σχετιζόμενα με την παραγωγή αγαθά, που αποτελούν την ιδιοκτησία των μικρών γεωργών, κληρονομούνται και καταλείπονται μόνο σε εκείνους τους κληρονόμους που δουλεύουν τη γη, με την εξαίρεση των περιπτώσεων και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος.
Ο νόμος καθορίζει τις περιπτώσεις, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο, με τον οποίο τα αγαθά της συνεταιριστικής περιουσίας θα μπορούν να κληρονομηθούν.


ΑΡΘΡΟ 25. Επιτρέπεται η απαλλοτροίωση αγαθών για λόγους δημόσιας ωφέλειας ή κοινωνικού συμφέροντος και με τη νόμιμη αποζημίωση.
Ο νόμος καθορίζει τη διαδικασία για την απαλλοτρίωση και τις βάσεις για τον καθορισμό της χρησιμότητας και της αναγκαιότητας της , όπως και τον τρόπο της αποζημίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες του καθ΄ ου η απαλλοτρίωση.

ΑΡΘΡΟ 26. Όποιος υφίσταται βλάβη ή ζημία, που προκαλείται παράνομα από υπαλλήλους ή όργανα του κράτους στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, έχει δικαίωμα να απαιτήσει και να λάβει την προσήκουσα επανόρθωση ή αποζημίωση, με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος.

ΑΡΘΡΟ 27. Το Κράτος προστατεύει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας. Αναγνωρίζει τη στενή σχέση τους με την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, έτσι ώστε να γίνει πιο λογική η ανθρώπινη ζωή και να εξασφαλιστεί η επιβίωση, η ευημερία και η ασφάλεια των σύγχρονων και μελλοντικών γενεών. Τα αρμόδια όργανα ευθύνονται για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Είναι καθήκον των πολιτών να συνεισφέρουν στην προστασία του νερού,της ατμόσφαιρας, τη διατήρηση του εδάφους, της χλωρίδας,της πανίδας και κάθε πλούτου της φύσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

<<ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ>>

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nikostheater

Νεοφερμένος

Ο Νίκος Θεμελής αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 46 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 58 μηνύματα.
Ενδιαφερον.. δηλαδη θεσμοθετείται στην Κουβα μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα,το οποίο θεωρείται εσαει κυβερνητης και θεσμοποιείται και η κομμουνιστικη νεολαια του κομματος...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top