• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Βλαστοκύτταρα και ιατρική έρευνα: Ηθικά διλήμματα vs Επιστημονική έρευνα

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Με αφορμή το άρθρο που ακολουθεί :
Ναι Ομπάμα στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ήρε ορισμένους περιορισμούς που ίσχυαν για την χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ερευνών για τα ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα), προκαλώντας αντιδράσεις οργανώσεων που αντιτίθενται στις αμβλώσεις, αλλά και την ικανοποίηση εκείνων που πιστεύουν ότι από τις έρευνες αυτές θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
Παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς θα φέρει η έρευνα για τα εμβρυονικά κύτταρα και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συγκέντρωση στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και πιθανώς να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις πιο καταστροφικές ασθένειες, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Αυτοί που αντιτίθενται στην έρευνα πάνω σε ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα υποστηρίζουν ότι με τη χρήση τέτοιων κυττάρων καταστρέφεται ανθρώπινη ζωή

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο πιστεύετε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια έρευνα αλλά και ποια ηθικά διλήμματα νομίζετε ότι θα εκφραστούν; Έχουν κάποια λογική βάση κατά τη γνώμη σας;

Σας παραθέτω ορισμένες πληροφορίες για τα βλαστοκύτταρα ή αλλιώς αρχέγονα κύτταρα (καθώς αν προσπαθήσω να γράψω ό,τι θυμάμαι από τα αντίστοιχα μαθήματα της σχολής δεν θα έχει την απαιτούμενη συνοχή το κείμενό μου)


Άρθρα από το livepedia
Βλαστικά κύτταρα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
βλαστικά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα (stem cells)


Ορισμός – Χαρακτηριστικά

Τα βλαστικά κύτταρα, είναι αρχέγονα, πολυδύναμα κύτταρα των ζωικών οργανισμών, που διατηρούν την ικανότητα να διαιρούνται και να διαφοροποιηθούν προς οποιοδήποτε κυτταρικό τύπο. Τα βλαστικά κύτταρα ονομάζονται επίσης και γεναρχικά ή πολυδύναμα κύτταρα. Τα αντίστοιχα αρχέγονα κύτταρα των φυτικών οργανισμών καλούνται μεριστωματικά κύτταρα. Η μεγάλη φυσιολογική σημασία τους έγκειται στα δύο πολύ βασικά γνωρίσματά τους: ότι είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα με την ικανότητα για συνεχή διαίρεση, αλλά και ότι κάτω από κατάλληλες πειραματικές συνθήκες, μπορούμε να οδηγήσουμε τη διαφοροποίησή τους προς συγκεκριμένο κυτταρικό τύπο. Τα βλαστικά κύτταρα, ή βλαστοκύτταρα πρόκειται στην ουσία για εμβρυϊκά κύτταρα, όταν αυτό βρίσκεται σε πρώιμη φάση ανάπτυξης (4-5 ημερών, λίγα βλαστομερίδια, μέχρι το στάδιο του βλαστιδίου). Τα βλαστικά κύτταρα είναι πολυδύναμα, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν προς οποιοδήποτε κυτταρικό τύπο θέλουμε ή έχει ανάγκη ο οργανισμός. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την δυνατότητα να διαιρούνται συνεχώς και να διαφοροποιούνται προς διάφορους κυτταρικούς τύπους. Σε κάθε διαίρεσή τους, τα κύτταρα που δημιουργούνται έχουν την δυνατότητα είτε να παραμείνουν βλαστικά, είτε να διαφοροποιηθούν προς άλλο κυτταρικό τύπο, που είναι πιο εξειδικευμένος. Έτσι λοιπόν είναι δυνατόν ένα βλαστοκύτταρο να διαιρεθεί και να μας δώσει ένα θυγατρικό βλαστικό κύτταρο και ένα κύτταρο, το οποίο συνεχίζει τις μιτωτικές διαιρέσεις και παράγει μια κυτταρική σειρά, που θα διαφοροποιηθεί προς τον κυτταρικό τύπο που μας ενδιαφέρει. Το θυγατρικό βλαστικό κύτταρο είναι αυτό που συνεχίζει να διατηρεί τη δυνατότητα της συνεχούς διαίρεσης και της διαφοροποίησης.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες βλαστικών κυττάρων ανάλογα με την δυνατότητα διαφοροποίησης:

  • τα παντοδύναμα, τα πολυδύναμα, τα οποία παράγονται άμεσα από τα παντοδύναμα κύτταρα και δύναται να παράγουν κύτταρα και από τα τρία βλαστικά δέρματα,
  • τα πολυδύναμα, τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ελάχιστα διαφορετικούς, αλλά συγγενικούς κυτταρικούς τύπους (οι αιματοκυτταροβλάστες δίνουν όλους τα κυτταρικά στοιχεία του αίματος, ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια κλπ.) και,
  • τα μονοπολικά ή μονοδύναμα, που παράγουν έναν μόνο κυτταρικό τύπο, είναι λίγο διαφοροποιημένα, αλλά διατηρούν την ιδιότητα της ανανέωσης.
Τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να προέρχονται είτε από ενήλικες οργανισμούς, όπως είναι τα κύτταρα του μυελού των οστών, τα αιμοποιητικά κύτταρα ή τα στρωματικά βλαστικά κύτταρα και χρησιμοποιούνται σήμερα σε μεταμοσχεύσεις, είτε από έμβρυα, οπότε μιλάμε για εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα.
Ολόκληρος ο ανθρώπινος οργανισμός, προέρχεται από βλαστικά κύτταρα, τα οποία κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης διπλασιάζονται και διαφοροποιούνται, δίνοντας όλους τους πιθανούς κυτταρικούς τύπους. Δεν υπάρχει κανένα κύτταρο στον οργανισμό μας που να μην έχει προέλθει από κάποια αρχέγονο βλαστικό κύτταρο. Βέβαια, η πλειάδα των βλαστικών κυττάρων εξαφανίζεται στα ενήλικα άτομα, εκτός από ορισμένες ομάδες, όπως είναι ο μυελός των οστών κλπ. Γιʼ αυτό το λόγο και τα περισσότερα κύτταρα (νευρικά, μυϊκά κλπ. δεν αναγεννώνται). Υπάρχουν όμως κάποιοι κυτταρικοί τύποι που ανανεώνονται διαρκώς, και έχουν αρχέγονα βλαστικά κύτταρα. Μερικοί τύποι βλαστικών κυττάρων είναι τα πρόδρομα αιμοποιητικά κύτταρα, οι αιμοκυτταροβλάστες, από τις οποίες προέρχονται όλα τα έμμορφα στοιχεία του αίματος, οι λεμφοβλάστες, που πρόκειται για έναν κυτταρικό τύπο του ερυθρού μυελού των οστών, και δίνουν γέννηση στα λεμφοκύτταρα, οι νευροβλάστες, που δίνουν τους γλοιοβλάστες και τα νεύρα, οι μυοβλάστες που δίνουν τους μύες, μεσεγχυματικά κύτταρα που θα δώσουν μυελοβλάστες, οστεοβλάστες και χονδροβλάστες, εκτοδερμικά αρχέγονα κύτταρα από τα οποία θα δημιουργηθούν οδοντοβλάστες και σμαλτοβλάστες κλπ.


Ιστορία

Τα βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πως οι ιδιότητες που διαθέτουν ίσως να μας οδηγήσουν σε πολλές λύσεις στο μέλλον, σε ότι αφορά κυρίως ανίατες, γενετικές ασθένειες. Στην ουσία, τα βλαστοκύτταρα μελετώνται συστηματικά τα τελευταία 40 χρόνια. Πρόκειται λοιπόν για μια καινούργια θεραπευτική προσέγγιση, για ένα «νέο» εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων. Οι McCulloch και Till, το 1963, ανιχνεύουν την παρουσία κυττάρων που έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης στον μυελό των οστών των ποντικών. Πέντε χρόνια αργότερα πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών και βοηθά στη θεραπεία του συνδρόμου ανοσοανεπάρκειας SCID, ανάμεσα σε αδέρφια. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1992, καλλιεργούνται για πρώτη φορά εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε εργαστήριο, με τη μορφή νευροσφαιρών. Το 1998 ο James Thompson και οι συνεργάτες του δημιουργούν την πρώτη κυτταρική σειρά ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν. Φτάνοντας στο 2006, έχει αποδειχθεί πλέον ότι είναι δυνατόν με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων να παράγουμε σε εργαστηριακές συνθήκες, πολλούς κυτταρικούς τύπους, ιστούς, ακόμα και όργανα ή ολόκληρους οργανισμούς (ποντίκια). Γιʼ αυτό το λόγο πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο σήμερα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μελέτη και την ανεύρεση εφαρμογών που αφορούν στα βλαστικά κύτταρα.
Εφαρμογές – Μέλλον

Τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν το πιο δυνατό «χαρτί» της επιστημονικής κοινότητας σήμερα. Παρά την όλη παραφιλολογία που αφορά σε θέματα πολιτικής και ηθικής, η καθαρά επιστημονική προσέγγιση της χρήσης των βλαστοκυττάρων, μπορεί να οδηγήσει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις σε νέα επίπεδα και να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πολύ σοβαρών γενετικών ασθενειών. Τα τελευταία 30 χρόνια πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις του μυελού των οστών σε ασθενείς που έχουν λευχαιμία ή λεμφώματα. Επίσης, γίνεται μεταφορά βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, με την ευρεία εφαρμογή θεραπευτικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρα. Τέτοιες προοπτικές φαίνεται πως έχουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι:

  • η θεραπεία του καρκίνου, με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων βλαστοκυττάρων που θα στρέφονται κατά των όγκων,
  • η χρήση πρόδρομων, νευρικών βλαστοκυττάρων έναντι των τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης για πολλούς παραπληγικούς και τετραπληγικούς ασθενείς,
  • μυϊκές βλάβες, όπως αυτές στα εμφράγματα,
  • η αλωπεκίαση (θεωρείται πως θα είναι στη διάθεση του κοινού θεραπεία μέχρι το 2007, κλωνοποίηση τρίχας),
  • η κώφωση (αναγέννηση κοχλιακών κυττάρων),
  • η τύφλωση (το 2004 έγινε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αμφιβληστροειδούς σε 40 ασθενείς, από τότε συνεχίζεται η έρευνα και οι μεταμοσχεύσεις με ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται από 20-70%),
  • η αναγέννηση δοντιών, (μέχρι το 2009 υπολογίζεται πως θα είναι δυνατή και σε ανθρώπους) και πάρα πολλές άλλες.
Φαίνεται πως οι προοπτικές είναι ανεξάντλητες και για τη γονιδιακή θεραπεία, την ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων για στοχευμένη θεραπευτική αγωγή, τις μεταγγίσεις αίματος κλπ. Επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα για τα ερευνητικά τους προγράμματα, με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ζωής αλλά και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να στεφθεί η χρήση των stem cells με απόλυτη επιτυχία. Η ανάπτυξη και δημιουργία καλλιεργειών βλαστικών κυττάρων, τα οποία έχουν εξαχθεί από ενήλικες, είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Αλλά πολλές φορές, ακόμα και να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό με επιτυχία, πολλές φορές τα κύτταρα που μεταμοσχεύονται σε ασθενείς δεν λειτουργούν όπως αναμένεται, χωρίς δηλαδή να προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τα τεχνικά προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν και αφορούν κατά κύριο λόγο την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής και τη μεγιστοποίηση του ποσοστού επιτυχίας είναι αρκετά. Η χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, αν και από την καθαρά επιστημονική σκοπιά, πρόκειται για ένα θέμα που αφήνει πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον, στην ουσία έχει καταντήσει πεδίο πολλών διαφωνιών και συζητήσεων, καθώς αναδεικνύει πολλές ηθικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις. Ακόμη και η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη σε ότι αφορά την έρευνα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα: σε πολλές χώρες, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιτρέπεται η έρευνα σε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, ενώ αντίθετα, σε πολλές χώρες στον κόσμο απαγορεύεται αυστηρά. Ίσως στο άμεσο μέλλον, τα προβλήματα που αφορούν σε θέματα ηθικής να ξεπεραστούν, και το ευρύ κοινό να επωφεληθεί από τις θεραπευτικές μεθόδους που μπορούν να αναπτυχθούν με την χρησιμοποίηση των βλαστοκυττάρων.

Είναι αδιαμφισβήτητη η χρησιμότητά τους. Δεδομένου ότι πλέον γίνονται αλλαγές στο DNA, οι γενετιστές θα μπορούσαν κάλλιστα (απ ότι πιστεύω) να ελέγξουν τη διαφοροποίηση των αρχέγονων κυττάρων, ώστε να εξελιχθούν σε συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους (ηπατικά, νευρικά, μυικά κ.ο.κ.). Με τον τρόπο αυτό , η χρήση των νέων κυττάρων, των οποίων την "ειδικότητα" θα επιλέγουμε εμείς, θα πραγματοποιηθεί τεράστια πρόοδος στην ιατρική και όχι μόνο. Προσωπικά προσπερνάω τις κινδυνολογίες και τους συνομοσιολόγους και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τους, και επικεντρώνω την προσοχή μου στην διευκόλυνση ίασης συχνών αλλά και επικίνδυνων ασθενειών.

Εσείς τί πιστεύετε; Καλώς έπραξε ο κύριος Ομπάμα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
δεν υπαρχει κανενας λογος να ΜΗΝ γινεται ερευνα στα βλαστοκυταρα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Και τότε γιατί πιστεύεις ότι μέχρι πρότινος δεν χρηματοδοτούνταν αλλά και απαγορεύονταν οι έρευνες; Εδώ θυμάμαι πέρισυ τέτοιο καιρό, στο εργαστήριο της Γενετικής να μας λένε ότι απαγορέυουν τη διεξαγωγή ερευνών με βλαστοκύτταρα. Sad but true.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Κοίταξε να δεις τώρα, πώς κατάφερα να μπερδέψω τον εαυτό μου.

Ενώ έχω γράψει ότι είμαι εναντίον της έκτρωσης, επειδή πιστεύω πως το έμβρυο αποτελεί ζωντανό οργανισμό κι εν δυνάμει άνθρωπο, στην περίπτωση των βλαστοκυττάρων με πιάνω ανακόλουθο. Θα δεχόμουν ο ίδιος θεραπεία, ή για το παιδί μου, ή για οποιονδήποτε άλλον και δεν εννοώ κύτταρα από τον ίδιο οργανισμό του πάσχοντα, αλλά από κλωνοποιημένο έμβρυο, που θα έφερε τα χρωμοσώματα του ασθενή.

Μα..., θα πει κανείς,... κι αυτά ζωή δεν είναι;
Το κλωνοποιημένο έμβρυο, ακόμη κι αν έχει τα δικά σου χρωμοσώματα δεν είναι εσύ. Εάν το αφήσεις να γεννηθεί, θα είναι ένας άνθρωπος που θα σου μοιάζει απίστευτα, όμως λόγω διαφοροποίησης του περιβάλλοντος και των συνθηκών μέσα στις οποίες θα μεγάλωνε, θα γινόταν ένας διαφορετικός άνθρωπος, όσο διαφορετικοί είναι δύο μονοζυγωτικοί δίδυμοι, που μεγάλωσαν σε διαφορετικούς τόπους και με διαφορετικούς ανθρώπους.

Σκέφτηκα ως σανίδα σωτηρίας, το ότι τα κύτταρα αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί ακόμη. Μετά την αρχική τους διαφοροποίηση, λίγες μόλις ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου και το σχηματισμό του ζυγωτού, τα λίγα κύτταρα που αποτελούν το έμβρυο σ' εκείνη τη φάση, έχουν λίγο ως πολύ προδιαγράψει προς τι θα διαφοροποιηθούν· από εκείνο το σημείο και ύστερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Εφόσον το DNA είναι πλήρες και σωστό κι εφόσον δεν συμβεί κάποιο ατύχημα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα γεννηθεί ένας άνθρωπος.
Όμως τα κύτταρα αυτά τα παίρνουμε, καταστρέφοντας το έμβρυο, πριν συμβούν όλα τα παραπάνω. Ωραία, βρήκα το συγχωροχάρτι μου...

Κι όμως, πάλι μέσα μου νιώθω πως δεν με καλύπτει απόλυτα αυτή η εξήγηση.

Ίσως το γεγονός ότι τα γονίδια του "θεραπευτικού εμβρύου", της πηγής δηλαδή των βλαστοκυττάρων που θα μου χορηγηθούν, είναι δικά ΜΟΥ, ίσως το γεγονός ότι, στην υποθετική περίπτωση που εξετάζω, κινδυνεύει σοβαρά το τομάρι ΜΟΥ, ή το παιδί ΜΟΥ, ν' αποτελεί το μόνο αληθινό λόγο που δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να καταφύγω σε τούτη τη θεραπεία, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα ήταν καλά τεκμηριωμένη κι όχι σε πειραματικό στάδιο όπως σήμερα. Ακόμη και η προϋπόθεση που έθεσα, οφείλεται σε φόβο μήπως πάθει κάτι ο αφέντης εαυτούλης μου κι όχι σε λύπη για το έμβρυο που θα πάει άδικα.

Κι όλα τα χιλιάδες έμβρυα που θα καταστραφούν κατά την έρευνα, μέχρι να μπει η θεραπεία βλαστοκυττάρων στην καθημερινή ιατρική πρακτική;

Καταραμένα ηθικά διλήμματα, μεριάστε μπροστά στην επιβίωσή ΜΟΥ. Τι να κάνουμε, ευτυχώς υπάρχει και η θεωρία του εγωιστικού γονιδίου για να καθησυχάζει την ελαστική μου συνείδηση...

Αν έκανε καλά ο Ομπάμα;

Να το συλλογιστώ!:hmm:

Εάν εφαρμοστεί η γονιδιακή θεραπεία, θα γίνουν όλοι οι πλούσιοι αθάνατοι, ακόμη και ο Μπους. Μήπως βρε πρέπει να το ξανασκεφτεί κομματάκι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Μα..., θα πει κανείς,... κι αυτά ζωή δεν είναι;
Θεωρείς ότι η μάζα κυττάρων , πριν καν σχηματιστεί το έμβρυο, είναι ... "μωρό"; Δεν μιλάμε για κλωνοποίηση οργανισμών (ανθρώπων αν θέλετε) αλλά για κλωνοποίση-πολλαπλασιασμό βλαστικών κυττάρων. Και μου γεννήθηκε η εξής απορία. Εφόσον ακόμα και οι ενήλικες έχουμε αρχέγονα κύτταρα (σύμφωνα με το άρθρο και την αυταρχική καθηγήτρια ιστολογίας της σχολής), δεν υπάρχει τρόπος να απομονώσουμε τα συγκεκριμένα; Αν θυμάμαι καλά, γνωρίζουμε που εδράζουν.

Κι όλα τα χιλιάδες έμβρυα που θα καταστραφούν κατά την έρευνα, μέχρι να μπει η θεραπεία βλαστοκυττάρων στην καθημερινή ιατρική πρακτική;
Αυτό το συζητούσα πριν λίγη ώρα με την Ελένη και αναρωτήθηκα, αν υπάρχουν τεχνικές (όχι κρυογονική, τα καταστρέφει right?) πολλαπλασιασμού κυττάρων από ήδη νεκρά έμβρυα (είτε από φυσικές αιτίες, είτε κατόπιν επιθυμίας της μητρός τους), ώστε να μην θανατώνονται ασύστολα αθώα έμβρυα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fandago

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,876 μηνύματα.
Καταρχάς μιας και είναι σχετικό με το θέμα, να παραθέσω κάτι που είχα γράψει σε άλλο θέμα:
Από τον χώρο της Ιατρικής:
-
Scientists Create Blood From Stem Cells

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα αίματος από βλαστοκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορούμε να έχουμε απεριόριστες ποσότητες οποιουδήποτε τύπου αίματος αλλά πιο συγκεκριμένα της ομάδας αίματος Ο που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. :D
Όσον αφορά το συγκεκριμένο τώρα:
Και τότε γιατί πιστεύεις ότι μέχρι πρότινος δεν χρηματοδοτούνταν αλλά και απαγορεύονταν οι έρευνες;
Γιατί υπάρχουν αρκετοί που ως θρησκευόμενοι δεν θέλουν να το παίζουμε θεοί (βλέπε κλωνοποίηση). Άλλοι πάλι που συνήθως είναι κατά της έκτρωσης για τους δικούς τους λόγους (βλέπε σκέψεις GC). Όλοι σαφώς δρουν σύμφωνα με τα πιστεύω τους.
Κι όλα τα χιλιάδες έμβρυα που θα καταστραφούν κατά την έρευνα, μέχρι να μπει η θεραπεία βλαστοκυττάρων στην καθημερινή ιατρική πρακτική;
Δεν είναι απαραίτητο να καταστρέφονται έμβρυα για να έχουμε πηγή βλαστοκυττάρων. Αν δεν κάνω λάθος, θεωρητικά τα βλαστοκύτταρα που παίρνουμε από έναν ενήλικα (Σωματικά) μπορούν να διαφοροποιηθούν και να έχουν ιδιότητες εμβρυικών βλαστοκυττάρων.

Όπως και να έχει, κάθε χρόνο γίνονται παγκοσμίως 42εκ εκτρώσεις και συγκεκριμένα στην Αμερική πάνω από 1,5 εκ. Αν τουλάχιστον από αυτές τις ατυχείς εγκυμοσύνες εκμεταλλευόντουσαν ένα ποσοστό για εξαγωγή βλαστοκυττάρων, τουλάχιστον θα υπήρχε και κάτι θετικό για το γενικό καλό.
Εάν εφαρμοστεί η γονιδιακή θεραπεία, θα γίνουν όλοι οι πλούσιοι αθάνατοι, ακόμη και ο Μπους. Μήπως βρε πρέπει να το ξανασκεφτεί κομματάκι;
Αν σκεφτόμασταν έτσι, οποιαδήποτε νέα τεχνολογία η οποία παραδοσιακά είναι ακριβή δεν θα έπρεπε να βγαίνει, γιατί θα την εκμεταλλευόντουσαν μόνο οι πλούσιοι. Μπορεί αρχικά ναι, να είναι αρκετά ακριβή η εκμετάλλευση της, αλλά με τον καιρό σίγουρα θα είναι προσιτή για όλους. Αν ο άνθρωπος οδεύει στην αθανασία, γιατί όχι; :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Δεν οδεύει ο άνθρωπος στην αθανασία, πρέπει να ανοίξουμε και θέμα "τελομεράσες" τότε :P ! Απλά με προβλημάτισε έντονα αυτό που είπε και ο φαν και το ακούω γενικότερα. "Να μην το παίξουν Θεοί"... ε τότε να μην ασκούν την ιατρική γενικότερα, γιατί είναι παρέμβαση στο θέλημα του θεού! Άλλοι φοβούνται ότι θα γίνουν καλλιέργειες "ανθρώπων" προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όργανα αλλά και αίμα. Αυτό, όσο αηδιαστικό και αποτρόπαια και αν ακούγεται, δεν το αποκλείω να συμβέι, αλλά εάν είχα την απόφαση στα χέρια μου για τη χρηματοδότηση, δεν θα κολλούσα εκεί.

Επίσης, δεν μου απάντησε κανείς, εάν γνωρίζει πώς μπορούμε να απομονώσουμε σε επαρκή ποσότητα για κλωνοποίηση σε καλλιέργειες, αρχέγονα κύτταρα από ενήλικο οργανισμό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Και τότε γιατί πιστεύεις ότι μέχρι πρότινος δεν χρηματοδοτούνταν αλλά και απαγορεύονταν οι έρευνες; Εδώ θυμάμαι πέρισυ τέτοιο καιρό, στο εργαστήριο της Γενετικής να μας λένε ότι απαγορέυουν τη διεξαγωγή ερευνών με βλαστοκύτταρα. Sad but true.

ναι γιατι ειναι κολημενοι βλακες που τα μιντια τους ταιζουν σκατα.

δεν χρειαζεται να γινονται αμβλωσεις για να κανουμε ερευνα με βλαστοκυταρα, αλλα ακομα και ετσι να ειναι οι αμβλωσεις θα γινουν ετσι και αλλιως, ας βγει κατι καλο απο αυτο.

το ιδιο ειχε γινει και με το IVF, ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

stefan87

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο stefan87 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 126 μηνύματα.
πιστευετε οτι τα βλαστοκυταρα στο μελλον θα σωσουν τον κοσμο απο ασθενειες ή πιστευετε οτι ειναι ενα παραμυθι ?Πιστυετε οτι θα αφησει η παγκοσμια βιομηχανια των φαρμακων που εχει αξια τρις ,την δημιουργια και αναπτυξη νεων θεραπειων απο αλλα κεντρα που δε θα βασιζονται σε φαρμακα?Πιστευετε οτι στο μελλον πολλοι ανθρωποι θα σωθουν απο ανιατες ασθενειες και ακρωτηριασμους με αυτα?Θελω να ακουσω τις αποψεις σας!:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νάγια Τ.

Διάσημο μέλος

Η Νάγια Τ. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,317 μηνύματα.
Τα βλαστικα κυτταρα μπορουν να αυτοανανεωνονται και να διαφοροποιουνται σε μεγαλο ευρος κυτταρικων σειρων! Διακρινονται σε εμβρυϊκα και ενηλικα,η κυρια διαφορα των οποιων ειναι ,οτι τα πρωτα εχουν απεριοριστη δυνατοτητα πολλαπλασιασμου και μπορουν να διαφοροποιηθουν σε αμετρητες κυτταρικες σειρες,ενω τα δευτερα διαφοροποιουνται κυριως στους κυτταρικους τυπους των ιστων απο τους οποιος προερχονται.
Γινεται ευκολα αντιληπτο οτι εχουν πολλαπλες και χρησιμοτατες εφαρμογες και αποτελουν εναν απο τους πιο εξελιξιμους τομεις της Ιατρικης,σημερα! Συνοπτικα, βλαστοκυτταρα ειναι δυνατον να διαφοροποιηθουν π.χ. σε ηπατοκυτταρα και αιμοποιητικα βλαστοκυτταρα να χρησιμοποιηθουν για καρδιακη αναγεννηση,μπορει να γινει in vivo (μεσα στον ιδιο τον οργανισμο) αντικατασταση του ιστου που μας ενδιαφερει δινοντας του γενεση (επουλωση τραυματων κτλ),αδιαμφισβητητα οι εφαρμογες ειναι πολλες και στο αμεσο μελλον προσδοκαται να φερουν επανασταση στην αναγεννητικη ιατρικη.
Το ηθικο ζητημα ανακυπτει,υποθετω,επειδη οπως προαναφερθηκε τα εμβρυϊκα βαλαστοκυττρα ειναι αυτα που ειναι ολοδυναμα κι ετσι λαμβανονται χωρα μεταμοσχευσεις πυρηνων σε ωοκυτταρα για την παραγωγη τετοιων κυτταρων! Δηλαδη,το πρωιμο εμβρυο δε μεταφερεται σε μητρα θετης μητερας (ωοκυττρα μεσω παρθενογενεσης ,περιπου),αλλα χρησιμοποιεται αποκλειστικα ως πηγη βλαστοκυτταρων!
Το πώς θα χρησιμοποιηθει συνετα το τεραστιο πλεονεκτημα των βλαστοκυτταρων και αν τελικα θα εκλπηρωσουν τις μεγαλες προσδοκιες που τρεφει η ιατρικη κοινοτητα,νομιζω οτι στην τελικη ,ο χρονος θα το δειξει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top