Πώς αντιλαμβάνεστε τον Θεό;

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
δεν ξερω αν μπορουμε να μιλαμε για συμπαντικη νοηση που δημιουργησε ενα αλλο νοημον,καθ'ομοιωσιν της,ον.νομιζω οτι ειναι παρακινδυνευμενο να μιλαμε για "συμπαντικη νοημοσυνη" ή "συμπαντικη συνειδηση".δεν μπορουμε θεωρω,εν τελει,να αποδοσουμε ηθικη διασταση στη φυσικη πραγματικοτητα.

Η φυσική πλευρά της επιστήμης συμφωνεί σʼ ένα μεγάλο βαθμό και σχεδόν ομόφωνα ότι ο χείμαρρος της γνώσης κατευθύνεται σήμερα προς μία μη μηχανική αλήθεια. Το σύμπαν αρχίζει να φαίνεται περισσότερο σαν μια μεγάλη σκέψη παρά σαν μια μεγάλη μηχανή.
Sir James Jeans

Ο παραπάνω, ήταν διάσημος κβαντικός φυσικός. Όσο για την ηθική διάσταση της φυσικής πραγματικότητας, έχω να πω ότι ι το καθετί σ' αυτόν τον κόσμο έχει πνευματική διάσταση και φυσικά δεν εννοούμε την ανθρώπινη σκέψη με τούτο τον όρο. Είναι φανερό ότι η πληροφορία στο Σύμπαν κατέχει πρωταρχικό ρόλο, αφού αποτελεί το αντίθετο της εντροπίας. Μεταδίδεται με ταχύτητες μεγαλύτερες αυτής του φωτός, ενυπάρχει μέσα σε φυσικά μόρια όπως αυτά των νουκλεϊκών οξέων και γενικά φαίνεται να αποτελεί βασικό συστατικό της υφής του. Η ροή πληροφορίας "συμπυκνώνεται" σε ροή ενέργειας κι αυτή με τη σειρά της σε ύλη. Δεν υπάρχει ύλη χωρίς ενέργεια, ούτε ενέργεια χωρίς πληροφορία. Από πού όμως προέρχεται αυτό το συστατικό του Σύμπαντος; Προσωπική μου άποψη, αλλά και πολλών αρχαίων μυστών, είναι ότι αυτή προέρχεται από το Εν, την Πρωταρχική Αιτία ή το Κέττερ της Καμπάλα.


Απ'ό,τι κατάλαβα, υπονοείς οτι η θρησκεία είναι απλά ένα ανθρώπινο, φυσικό ένστικτο. Συμφωνώ με την άποψη οτι η θεσμοθέτηση του Θεού (θρησκεία), εξασφαλίζει (εν μέρει) την επιβίωση του ανθρώπου και πολύ περισσότερο της κοινωνίας.

O R. Dawkins πάλι, διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Θεωρεί πως η τεράστια εξελικτική επιτυχία του λεγόμενου "Μιμιδίου του Θεού" δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσω εξελικτικών πλεονεκτημάτων που αυτό προσφέρει στην επιβίωση των γονιδίων, αλλά ότι αυτή οφείλεται στην διεισδυτικότητα του μιμιδίου, το οποίο εξυπηρετεί κανέναν άλλον παρά τον εαυτό του. Βλέπε και το θέμα: "Τιμίδια (Temes). Ο Εξολοθρευτής προ των πυλών;". Εκεί θα δεις κι άλλες όψεις της σημαντικότητας που κατέχει η πληροφορία στον κόσμο μας...


Δεν ξέρω για συμπαντική νόηση και άλλα τέτοια θεωρητικά-αφηρημένα πράγματα.. θα προτιμούσα να ονομάσω την ουσία της συμπαντικής νόησης Αλήθεια -όπως έλεγε ο Σωκράτης- και να θεωρήσω πως ένα ελάχιστο μέρος της μας έχει δοθεί απ'την Φύση,το υπόλοιπο το βρίσκουμε με πνευματική καλλιέργεια και αναζήτηση.

Αφού όμως η Αλήθεια δεν προέρχεται από τον άνθρωπο, δεν θα πρέπει να προέρχεται από κάποια ανώτερη υπερβατική Νόηση; Η Αλήθεια, όπως και η Αγάπη, δεν είναι εξίσου αφηρημένες ως έννοιες; Όπως κι αν το ονομάσεις, στο ίδιο σημείο καταλήγεις.

Πιστεύω πως μάλλον η Ανθρώπινη Φύση εμποδίζει τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με το θείο, δεν είναι το θείο που εμποδίζει τον άνθρωπο να σκεφτεί όπως ορίζει η Φύση-επιστημονικά. Η Φύση βάζει όρια που δεν μας επιτρέπουν να 'αγγίξουμε' την έννοια του Θεού. Γιατί απλώς η Αλήθεια του Θεού έχει το μειονέκτημα οτι δεν μπορεί να αποδειχτεί όπως όλα τα Φυσικά συμβάντα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η επιστήμη είναι προϊόν της ανθρώπινης διάνοιας, συνεπώς υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς μ' αυτήν. Όσο για τις αποδείξεις των φυσικών φαινομένων, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο η επιστήμη εμβαθύνει στην κατανόηση αυτών, τόσο περισσότερο προσεγγίζει και διασαφηνίζει διδασκαλίες οι οποίες έχουν διατυπωθεί πριν από χιλιάδες χρόνια από μύστες, όπως ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, ή οι κινέζοι φιλόσοφοι.

Οι καμικάζι δεν είναι αυτοπροσώπως μάρτυρες του Αλλάχ. Οι μαθητές του Χριστού, έζησαν κοντά του 3 χρόνια ωστε να ξέρουν απο 'πρώτο' χέρι πόσο αξιόπιστα ήταν όσα αναλάμβαναν να διδάξουν. Επίσης δεν τους είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου από την κούνια,όπως στους καμικάζι. Ήταν και άντρες μιας ηλικίας που δεν τους άφηνε περιθώρια να πιαστούν 'κορόιδα'. Δεν πήγε ο Χριστός σε αυτούς. Πήγαν αυτοί στο Χριστό γιατί ανταποκρινόταν στις θρησκευτικές τους αναζητήσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει όμως, ότι ο σοφός και φωτισμένος διδάσκαλος Ιησούς, γνώριζε ακριβώς τον τρόπο να "κατασκευάσει" έναν Θεάνθρωπο. Επεδίωξε τη σταύρωσή του, είχε σκηνοθετήσει εκ των προτέρων την προδοσία του Ιούδα, όπως επιμένουν τα απόκρυφα κείμενα (βλέπε ποστ περί της Αδελφότητας της Θλίψης), είχε σκηνοθετήσει την ανάστασή του, θυσιάζοντας τον θνητό του εαυτό, για να γεννήσει ένα αθάνατο και παντοδύναμο σύμβολο, κατάλληλο για να κουβαλήσει την εσωτερική αλήθεια που Εκείνος γνώριζε, στον αιώνα των αιώνων. Σε τέτοια περίπτωση, οι υπόλοιποι μαθητές του, θα πείθονταν πλήρως και θα πέθαιναν για να διαδόσουν την Αλήθεια Του.

φυσικα και ειναι αυτοπροσωπως μαρτυρες,οπως το θετεις.οι ιδιοι ανατιναζονται,επειδη οι ιδιοι εχουν ενστερνιστει την αληθεια του προφητη.δεν καταλαβαινω γιατι οι αποστολοι πρεπει να θεωρουνται ανωτερου τυπου μαρτυρες.επειδη ειναι χριστιανοι μηπως???επειδη ο αλλοκοτος θρησκευτικος φανατισμος γινεται εμφανεστερος οταν οι εκπροσωποι του ανηκουν σε αλλη θρησκεια?δεν θελω να επαναλαμβανομαι αλλα θεωρω αμφισβητισιμο καθε επιχειρημα σου που απορρεει απο τις γραφες ,συνεπως και αυτο για τη ζωη των αποστολων διπλα στον χριστο.αναρωτιεμαι επισης απο ποτε η ηλικια ειναι επαρκης συνθηκη για την κατακτηση της αληθειας ή της ορθης δρασης.παρομοια αναρωτιεμαι αν η δραση των συντροφων του μωαμεθ ειναι τοσο νομιμοποιημενη για σενα οσο και των αποστολων,δεδομενου οτι κι αυτοι εζησαν τον προφητη τους και επισης δεν δεχτηκαν προπαγανδα "απο την κουνια".

Φοβάμαι πως εδώ υπάρχει κάποια παρανόηση. Θεωρώ, εάν εγώ κατάλαβα σωστά, ότι η συνομιλήτρια χρησιμοποίησε τη λέξη "Μάρτυρας", όχι με την έννοια του Martyr, αλλά με αυτήν του Witness...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
μονο μια ερωτηση θελω να κανω ετσι ωστε να ξεκαθαρισουμε το πλαισιο της συζητησης.που μπορω να βρω ολες τις διδαχες του χριστου?...

Πρώτα μέσα σου και μετά, σε χιλιάδες σελίδες με "νεκρά γράμματα"!

...καθως μιλαμε ουσιαστικα για μια θρησκεια η οποια δεν διακρινοταν απο καποιο δογμα...
Μπα! Κι από που προκύπτει αυτό; Θρησκεία χωρίς δόγμα; Κι ο Όλυμπος τι ήταν, εκτός από βουνό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pote ksana

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Ούφ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
Μπα! Κι από που προκύπτει αυτό; Θρησκεία χωρίς δόγμα; Κι ο Όλυμπος τι ήταν, εκτός από βουνό;

Δόγμα. Τι πάει να πεί δόγμα; Δεν μπορείς να αποφαίνεσαι απόλυτα για κάτι που δεν γνωρίζεις αφού δεν σου δίνεται η δυνατότητα να το γνωρίσεις απόλυτα.
Όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια θρησκεία απο δογματικές διατυπώσεις τόσο πιο κοντά στην αλήθεια είναι. Να πιο ήταν το λάθος των ειδωλολατρών σε σχέση με τους Χριστιανούς. Το κατέδειξε πρώτος ο Σωκράτης και μετά ο Χριστός.
Οι αρχαίοι έλεγαν οτι ο Θεός ονομάζεται Ζεύς και κατοικεί στον Όλυμπο. Και γιατί παρακαλώ να μη τον λένε Σάκη και να μην ζεί στα Ιμαλάια; Ο Χριστός στις διδασκαλίες του, όρισε τον Θεό, ώς την Αλήθεια, την Οδό και την Ζωή ο οποίος είναι πανταχού παρών. Ο Σωκράτης όρισε τον Θεό ως μια Ιδέα με το γενικότερο όνομα Αλήθεια, η οποία υπάρχει πίσω από κάθε πράγμα με τη μορφή της Ιδέας και συλλαμβάνεται με του Νού. Αυτή ήταν η θεολογική συμπόρευση Σωκράτη και Χριστού.
Οι παπάδες δυστυχώς αφαίρεσαν αυτή την πνευματική διάσταση του Θεού και αρκέστηκαν στην ηθική. Να πως και γιατί χάθηκε η ουσία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ioanna.l

Νεοφερμένος

Η ioanna.l αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6 μηνύματα.
[Πρώτα μέσα σου και μετά, σε χιλιάδες σελίδες με "νεκρά γράμματα"!]
αμα ψαξω μεσα μου θα βρω και τον πηγασο,τι παει να πει αυτο?θα τρεχω να πεισω τον κοσμο για την υπαρξη του??εγω μιλαω για λογικη οχι για ποιηση ή δεν ξερω και εγω τι αλλο....


[Μπα! Κι από που προκύπτει αυτό; Θρησκεία χωρίς δόγμα; Κι ο Όλυμπος τι ήταν, εκτός από βουνό;]
αν διαβασεις τη θεογονια του ησιοδου θα διαπιστωσεις οτι δεν προκειται καθολου για μια διηγηση που ιδρυει ενα δογμα.οι θεικες μορφες των ομηρικων επων ειναι περισσοτερο δυναμεις υπερφυσικες που συγκεντρωνουν πολλες οψεις κατω απο το ιδιο ονομα παρα "προσωπα".πρακτικα υπαρχουν πολλοι "διες" που η φυση τους προσδιοριζεται απο λατρευτικα επιθετα που ποικιλλουν.ολα αυτα δειχνουν τον τελετουργικο χαρακτηρα της ελληνικης θρησκειας.

[Όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια θρησκεία απο δογματικές διατυπώσεις τόσο πιο κοντά στην αλήθεια είναι. Να πιο ήταν το λάθος των ειδωλολατρών σε σχέση με τους Χριστιανούς. Το κατέδειξε πρώτος ο Σωκράτης και μετά ο Χριστός.
Οι αρχαίοι έλεγαν οτι ο Θεός ονομάζεται Ζεύς και κατοικεί στον Όλυμπο. Και γιατί παρακαλώ να μη τον λένε Σάκη και να μην ζεί στα Ιμαλάια; Ο Χριστός στις διδασκαλίες του, όρισε τον Θεό, ώς την Αλήθεια, την Οδό και την Ζωή ο οποίος είναι πανταχού παρών. Ο Σωκράτης όρισε τον Θεό ως μια Ιδέα με το γενικότερο όνομα Αλήθεια, η οποία υπάρχει πίσω από κάθε πράγμα με τη μορφή της Ιδέας και συλλαμβάνεται με του Νού. Αυτή ήταν η θεολογική συμπόρευση Σωκράτη και Χριστού.]
το κακο ειναι οτι καποιοι ανθρωποι αδυνατουν να συνδεσουν τα διαφορα πνευματικα εργα με την κοινωνικη,πολιτικη,πολιτισμικη πραγματικοτητα μεσα στην οποια δημιουργηθηκαν.ετσι θα ακουσεις ανθρωπους να σου λενε οτι ο σωκρατης "μοιριστηκε" την αληθεια του χριστιανισμου και πολλα τετοια ευφανταστα.
γεγονος ειναι οτι οι μονοθειστικες θρησκειες ειναι πιο ωριμες,αν μπορω να χρησιμοποιησω τη λεξη,απο τις προγενεστερες,τις ειδωλολατρικες εν προκειμενω,οπως και αυτες με τη σειρα τους απο τις τοτεμικες.αυτο δεν εχει να κανει με το αντικειμενο της λατρειας αλλα με την ωριμανση της ανθρωποτητας.και οταν λεω ωριμανση δεν εννοω την ετοιμοτητα της μεσα στους αιωνες να δεχτει την αληθεια της θεοτητας αλλα την γνωση και την πειρα που την βοηθουν να σταθει στα ποδια της και στις δικες της δυναμεις μεχρι να αποτιναξει μια μερα απο πανω της το ζυγο της θρησκειας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pote ksana

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Ούφ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
αμα ψαξω μεσα μου θα βρω και τον πηγασο,τι παει να πει αυτο?θα τρεχω να πεισω τον κοσμο για την υπαρξη του??εγω μιλαω για λογικη οχι για ποιηση ή δεν ξερω και εγω τι αλλο....
Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από συμβολισμούς : ο Πήγασος, το Άρμα του Ήλιου, ο Φτερωτός Ερμής. Και τι μ'αυτό; Οι συμβολισμοί είναι εφεύρεση του ανθρώπινου εγκεφάλου, που τους δινει ο,τι μορφή θέλει.
Ο Θεός πάλι δεν είναι κάτι απτό,αλλά δεν αξίζει γι'αυτό να φτάσουμε στην άρνηση. Κάποιος σκαρφίστηκε έναν Πήγασο και του υιοθέτησαν πολλοί συμβολικά. Ο εγκέφαλος των ανθρώπων μαζικά περιέχει την πληροφορία του Θεού σαν ιδέα και σαν ένστικτο,δεν την βρήκε ο ένας απ'τον άλλο διαβάζοντας βιβλία ή με τον προσυλητισμό. Απόδειξη; Φυλές της αρχαιότητας που ήταν αδύνατο να επικοινωνήσουν με την πεπερασμένη τεχνολογία τους είχαν θεό.
Δε νομίζω να έκαναν οι έλληνες υπερατλαντικά ταξίδια, ούτε οι Ίνκας, απόγονοι των οποίων είναι ζωντανή απόδειξη οτι ποτέ δεν είχαν ικανοποιητικό πολιτισμό ωστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή την Ινδία, μέσω απο ωκεανούς και να ακούσουν για Θεό. Γιατί ο Πήγασος υπάρχει μονο στην ελληνική παράδοση; Γιατί ήταν προιόν ενός. Γιατί ο Θεός υπάρχει στις παραδόσεις όλων των λαών της γής από την αρχαιότητα; Γιατί στο μυαλό όλων των ανθρώπων,πάντα,καταγράφηκε ως Ιδέα ο Θεός.

αν διαβασεις τη θεογονια του ησιοδου θα διαπιστωσεις οτι δεν προκειται καθολου για μια διηγηση που ιδρυει ενα δογμα.οι θεικες μορφες των ομηρικων επων ειναι περισσοτερο δυναμεις υπερφυσικες που συγκεντρωνουν πολλες οψεις κατω απο το ιδιο ονομα παρα "προσωπα".πρακτικα υπαρχουν πολλοι "διες" που η φυση τους προσδιοριζεται απο λατρευτικα επιθετα που ποικιλλουν.ολα αυτα δειχνουν τον τελετουργικο χαρακτηρα της ελληνικης θρησκειας.
Από πότε ο Ησίοδος ήταν ο ευαγγελιστής του Δωδεκαθεισμού; Δεν υποστήριξε κανείς οτι ο Δεδεκαθεισμός είχε γραπτό κείμενο και κοσμοθεωρία. Αν και κάπου είχε πάρει το μάτι μου για κάποιους νόμους που έλαβε ο Μίνωας απ'ευθειας απο τον Δία σαν άλλος Μωυσής.. Όλη η ουσία του ήταν συμπυκνωμένη στους μύθους και στις τελετουργίες, ως νόημα. Κι όποιος δεν συμμετείχε στις τελετουργίες ήταν άθεος,εξ'ου και η καταδίκη Σωκράτη.

το κακο ειναι οτι καποιοι ανθρωποι αδυνατουν να συνδεσουν τα διαφορα πνευματικα εργα με την κοινωνικη,πολιτικη,πολιτισμικη πραγματικοτητα μεσα στην οποια δημιουργηθηκαν.ετσι θα ακουσεις ανθρωπους να σου λενε οτι ο σωκρατης "μοιριστηκε" την αληθεια του χριστιανισμου και πολλα τετοια ευφανταστα.
Οι αρχαίοι σοφιστές έλεγαν πως ό,τι δεν μπορούμε να αγγίξουμε με τις αισθήσεις, δεν υπάρχει. Άρα δεν υπάρχει και θεός.
Ο Σωκράτης έλεγε πως ότι αγγίζουμε με τις αισθήσεις μας δεν υπάρχει. Άρα υπάρχει κάτι πιο πάνω από τον υλικό κόσμο. Δες τον Μύθο του Σπηλαιου. Πόσο πιο λιανά να το κάνει κανείς?

γνωση και την πειρα που την βοηθουν να σταθει στα ποδια της και στις δικες της δυναμεις μεχρι να αποτιναξει μια μερα απο πανω της το ζυγο της θρησκειας.
Αναφορικά με την γνώση ας απαντήσει ο Καβάφης :

ΟΥΚ ΕΓΝΩΣ

Για τες θρησκευτικές μας δοξασίες —
ο κούφος Ιουλιανός είπεν «Aνέγνων, έγνων,
κατέγνων». Τάχατες μας εκμηδένισε
με το «κατέγνων» του, ο γελοιωδέστατος.

Τέτοιες ξυπνάδες όμως πέρασι δεν έχουνε σʼ εμάς
τους Χριστιανούς. «Aνέγνως, αλλʼ ουκ έγνως· ει γαρ έγνως,
ουκ αν κατέγνως
» απαντήσαμεν αμέσως.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

paschouale

Νεοφερμένος

Ο paschouale αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 35 μηνύματα.
Για μένα ο μόνος Θεός που υπάρχει είναι η Φύση(και αναφέρομαι στα φυσικά φαινόμενα και γενικά στη λειτουργία του σύμπαντος).Θα μου πείτε τώρα ότι ο άνθρωπος επεμβαίνει στη φύση και την αλλάζει κατά κάποιο τρόπο.Συμφωνώ αλλά τελικός κριτής θα είναι η Φύση και όχι ο άνθρωπος!Τώρα όσον αφορά τις θρησκείες:για μένα(και υιοθετώ την άποψη του Νίτσε εδώ)είναι το όπιο του λαού.Η κάθε μία πάτησε στις προηγούμενες,έκοψε και έραψε σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής,αλλά κατά τ' άλλα πάνω σε ένα κοινό πλάνο(π.χ. φόβος για το θάνατο και το άγνωστο,ανάγκη για πίστη σε κάτι ανώτερο κτλ).Τέλος,πιστεύω στην ύπαρξη του Χριστού αλλά ως εκεί,σαν ιστορικό πρόσωπο και τίποτα παραπάνω(απλά ο τύπος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και φυσικό να μην τον κατάλαβε κανείς την τότε περίοδο-μέγας κομμουνιστής αλλά με λάθη και πάθη όντας άνθρωπος).Άλλωστε δημιούργησε ένα δόγμα στην ίδια του τη θρησκεία-ιουδαϊσμός-εβραϊσμός.Μερικά σχόλια που θέλω να κάνω σχετικά με τα λεγόμενα των μελών είναι 1)αν τα θαύματα αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης ενός Θεού τότε υπάρχουν πολλοί θεοί αφού η κάθε θρησκεία και το κάθε δόγμα έχει να επιδείξει πολλά τέτοια ανά τους αιώνες,2)όταν έναν άνθρωπο τον έχεις ως πρότυπο(όπως οι μαθητές τον χριστό)δεν είναι σχεδόν πάντα βέβαιο ότι τον εξιδανικεύεις σαν προσωπικότητα?άρα πως μπορείς να στηριχτείς στους Ευαγγελιστές που και αυτοί έχουν μεταξύ τους αντιφάσεις στα λεγόμενά τους,3)στο όνομα του Χριστού αν θυμάμαι καλά δεν έγιναν και οι σταυροφορίες?άρα προπαγάνδα και φανατισμός σε όλο του το μεγαλείο(πάντως σίγουρα όχι Αγάπη,Αλήθεια και Φως).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
1)αν τα θαύματα αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης ενός Θεού τότε υπάρχουν πολλοί θεοί αφού η κάθε θρησκεία και το κάθε δόγμα έχει να επιδείξει πολλά τέτοια ανά τους αιώνες,
Δεν κατανοώ τη συνεπαγωγή σου! Δεν θα μπορούσαν για παράδειγμα τα "θαύματα" να είναι έργα ενός και μόνο Θεού, τον οποίον οι διάφορες θρησκείες υιοθετούν, με διαφορετικό η κάθε μία όνομα και υπό διαφορετικό δόγμα, λόγω πολιτισμικών διαφορών ή απλά για να τον καπηλευτούν;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

_daemon_

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,537 μηνύματα.
Θεός, για μένα σημαίνει ο ίδιος σου ο εαυτός μέσα από την διαρκή προσπάθεια!
Nα αγωνίζεσαι για να πετύχεις κάτι, στηριγμένος βασικά στις δικές σου δυνάμεις (φιλεί δε τω κάμνοντι, συσπεύδειν θεός)

Από κει και πέρα, αρχίζει το ψέμα, η αλήθεια, κι ένας κόσμος (ατελείωτα) παραμύθια.....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mindcircus

Περιβόητο μέλος

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,956 μηνύματα.
Ειχα πει θα επανελθω.:D

Ηθελα μια μικρη επεξεργασια του θεματος, μια μικρη αυτο-αναλυση, λιγο ψαξιμο, λιγη μοναξια να το σκεφτω.
Οχι πως κατεληξα καπου, παροτι ανθρωπος με αντιθεσεις και μονιμως ερωτηματικα και ποτε σταθερες αποψεις(σε αντιθεση ομως με τις αξιες που μενουν σταθερες ) κι επειδη τα παντα ρει και η ζωη στα φερνει τοσο τουμπα καπου κει που δε το περιμενεις, θα προσπαθησω να εμβαθυνω και να τολμησω να πω τη δικη μου σκεψη, που ξαναλεω ισως με τα χρονια(παροτι πολυ νεα η ζωη μπορει να με κανει ναλλαξω χιλια σεναρια, ιδεες και αποκαλυψεις στο μυαλο μου)

Δεν ειμαι φανατικη ουτε με τα θεια ουτε με τα ανθρωπινα. Δεν εχω ειδωλα και προτυπα(οπως καποια στιγμη ειχα μια κουβεντα με τον αγαπητο ντοκτωρα στρειντζ, εξακολουθω να θεωρω τον εαυτο μου εξω απαυτα. Ετσι μου αρεσει, δεν υπαρχει γιατι) Να θαυμαζω μεν αλλα να μη φανατιζομαι, δεν εχω ζηλο τυφλο με καμια προσωπικοτητα, να μη φανατιζομαι ουτε με το θεικο. Δεν ξερω αν υπαρχει κι ουτε θα μαθω ποτε κι ουτε θελω να μαθω. Παρολαυτα πολυ θελω να υπαρχει. Μου δινει κατι σε ζωντανο, κατι σε ελπιδοφωρο, ισως ματαια, αλλα μου δινει κατι θετικο. Ασυνειδητα.

Κανοντας λοιπον μια μινι ερευνα, εμαθα πως βιολογοι-φυσικοι στηριζουν πως ο τελειως απιστος ανθρωπος πασχει απο εγκεφαλικη ελλειψη, οργανικη παθηση δηλαδη.
Σε ενα αποσπασμα του Γιανναρα το εξης ''οταν αρχιζουν αναταραξεις σενα αεροπλανο δεν υπαρχει κανενας επιβατης αθεος''
Ωραιο.

Ξερω ηδη πως,
υπαρχει το ασυνειδητο μας που δουλευει κι επεξεργαζεται δεδομενα. Αλλωστε καθε μας πραξη ψυχικη του συνειδητου μας, προερχεται απο μια μας πραξη του ασυνειδητου. Ποιος ομως εχει την ορεξη νασχοληθει με το τοσο πισω μερος της ψυχης? Λιγοι. Αυτοι καλουνται σοφοι.
Ο γιουνγκ λεει και κλεβω κι απαυτον ''Η ιδεα μιας πανισχυρης θεικης ουσιας υπαρχει παντου, οπωσδηποτε ασυνειδητα γιατι ειναι αρχετυπο''.
Ωραιος. Συμφωνω.

Για μενα η πιστη πρεπει να ειναι μια ελευθερη επιλογη, καθαρη και συνειδητη, να θελει το ατομο να πιστευει και να παιρνει δυναμη. Οι ανθρωποι δεν μπορουν να ορισουν τα παντα. Υπαρχει, οση δυναμη ψυχης κι αν εχει ο ανθρωπος, κατι παραπανω απαυτον που οφειλει τον σεβασμο γιατι ειναι ανωτερο του. Πρεπει ο ανθρωπος να χει πιστη οταν θελει, χωρις φοβιες.

Αναρωτιεμαι αν ο φοβος ειναι που κατασκευασε εν τελει τη θρησκεια και την καθε θρησκεια η αυτη η ιδεα υπαρξης Του στο ασυνειδητο μας.

Θυμηθηκα, καθως ανελυα κι εγραφα κειμενο τις αρχαιες τραγωδιες και τους απο μηχανης θεους. Τυχαιο?
Οχι, εβγαζαν τα προσωπα απο τα βασανα και τα δυσκολα, σα μαννα εξ ουρανου που ρθε να σωσει απο τα κακα της μοιρας.

Πιστευω σεναν Θεο, θες απο φοβο, θες απο αναγκη, προτιμω να λεω ομως.. πιστευω γιατι θελω να ελπιζω πως μια δυναμη ανωτερη μου με λατρευει και με προστατευει, θελω να σεβομαι και ναγαπω ο,τι με προστατευει. Δε φανατιζομαι ομως με αυτο. Τον αισθανομαι σαν συμπορευτη καλυτερο και ανωτερο μου. Που με παρατηρει και με γλιτωνει οταν φερομαι σωστα συμφωνα με την ηθικη και τη συνειδηση μου.
Τον αντιλαμβανομαι σαν δυναμη, οχι προσωπο, σαν αερας στο συμπαν, σαν ενεργεια, σαν συμπερευομενο στα παθη και τα λαθη μου, στα σωστα μου και τα καλα μου. Δε νιωθω ποτε μονη αλλωστε, δεν ξερω αν συμβαλλει Αυτος η Εγω, γιαυτο δε φανατιζομαι.
Κατι συμβαλλει παντως που με κανει να μη νιωθω μονη και το κυριοτερο, με κανει να νιωθω ελευθερη... παντος καιρου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
.. θα προσπαθησω να εμβαθυνω και να τολμησω να πω τη δικη μου σκεψη, ...

... Δεν εχω ειδωλα ... πολυ θελω να υπαρχει. ...

....
Σε ενα αποσπασμα του Γιανναρα το εξης ''οταν αρχιζουν αναταραξεις σενα αεροπλανο δεν υπαρχει κανενας επιβατης αθεος''
Ωραιο.

....

Πιστευω σεναν Θεο, ...
Τον αντιλαμβανομαι σαν δυναμη, οχι προσωπο, σαν αερας στο συμπαν, σαν ενεργεια, σαν συμπερευομενο στα παθη και τα λαθη μου, στα σωστα μου και τα καλα μου. Δε νιωθω ποτε μονη αλλωστε, δεν ξερω αν συμβαλλει Αυτος η Εγω, γιαυτο δε φανατιζομαι.
...

Καλή μου φίλη, πες μου σε παρακαλώ: γιατί " όχι πρόσωπο"; Τι είναι το πρόσωπο; Από την άλλη λες στην εξαιρετική σου "αυτο-ανάλυση", ότι " δεν έχεις είδωλα". Αλλά τότε, τι είναι ο αέρας στο σύμπαν ή η ενέργεια; Μπορεί κάτι που δεν είναι πρόσωπο να συμπορεύεται στα πάθη και τα λάθη μας, εκτός ίσως από τη σκιά μας; Εν πάσει περιπτώσει το "Αυτός", πως το χρησιμοποιείς τελικά, ως προσωπική αντωνυμία ή δεικτική;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Θεός, για μένα σημαίνει ο ίδιος σου ο εαυτός μέσα από την διαρκή προσπάθεια!
Nα αγωνίζεσαι για να πετύχεις κάτι, στηριγμένος βασικά στις δικές σου δυνάμεις (φιλεί δε τω κάμνοντι, συσπεύδειν θεός)

Από κει και πέρα, αρχίζει το ψέμα, η αλήθεια, κι ένας κόσμος (ατελείωτα) παραμύθια.....

Θεωρείς τον εαυτό σου ως θεό; Πες μας κάτι καινούριο ρε Δαίμονα...:clapup::hehe:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pote ksana

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Ούφ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
Για μένα ο μόνος Θεός που υπάρχει είναι η Φύση. Συμφωνώ αλλά τελικός κριτής θα είναι η Φύση και όχι ο άνθρωπος!

Δεν μπορώ να απαντήσω απόλυτα πάνω σ'αυτό με την πεπερασμένη γνώση μου.. Απλώς δεν είμαι θιασώτης της αντίληψης της Φύσης ώς υπερδύναμης. Έστω και με λάθος τρόπο, έχουμε υποτάξει την Φύση σε μεγάλο βαθμό πρακτικά, αλλά θεωρητικά ακόμα έχουμε μείνει στην (οπισθοδρομική) φρουδική σκέψη : είμαστε τα ένστικτά μας, που όσο τα καταπιέζουμε τόσο ξεπετάγονται, κυβερνιόμαστε απ'το σώμα, και τους φόβους πρός ό,τι είναι ισχυρότερο και ο Θεός είναι προιόν του ενστίκτου επιβίωσης και αυτοσυντήρησης.. Γιατί επιμένουμε να βλέπουμε τον Θεό από ανθρώπινο πρίσμα; Ο Θεός κι η Φύση είναι έννοιες αντίθετες : η μέν Φύση απτή πραγματικότητα, ο δε Θεός κάτι άπιαστο με την ανθρώπινη λογική και Αίσθηση. Ο Θεός δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης σκέψης : ο Θεός-Ήλιος ίσως, ο Θεός ο Ών όχι. Για τον Θεό ως Θεό ξέρουμε λίγα,ελάχιστα. Τα πιο πολλά είναι φαντασιώσεις ανθρώπων, δες Ευαγγέλια. Πάντα οι άνθρωποι είχαν τάση να εξανθρωπίζουν τον Θεό και να τον φέρνουν στα μέτρα της Φύσης ωστε να γίνεται κατανοητός. Ο Θεός ωστόσο είναι έξω απ'την Φύση.


Άλλωστε δημιούργησε ένα δόγμα στην ίδια του τη θρησκεία-ιουδαϊσμός-εβραϊσμός.

Ο Χριστός οπαδός του Εβραισμού; Τότε γιατί οι Εβραίοι δε τον θεοποίησαν,αλλά οι έλληνες; Μήπως γιατί Εβραισμός και Χριστιανισμός είναι αντίθετα πράγματα; Τα ιουδαικά ζητούμενα απ'τον Θεό τους είναι άλλα και ο νοών νοείτο,αλλά πάντως οι διδασκαλίες Του δεν έπιασαν τόπο στο Ισραήλ, για κάθε λόγο. Ένας εβραίος -λόγω ιδεολογίας καθαρά- ποτέ δεν θα θυσιαζόταν για τα πιστεύω του, όπως ένας έλληνας, απόδειξη : έζησαν 2000 χρόνια παρασιτικά σε άλλους λαούς και μόλις πρίν 50 χρόνια έφτιαξαν κράτος, όχι με Επανάσταση, αλλά με ξενική βοήθεια.. Πώς θα μπορούσαν να θυσιαστούν για τον Ιησού όταν αυτός δεν τους υποσχέθηκε καμμία κοσμική-υλική ανταμοιβή-εξουσία;


άρα πως μπορείς να στηριχτείς στους Ευαγγελιστές που και αυτοί έχουν μεταξύ τους αντιφάσεις στα λεγόμενά τους

Καθένας ερμηνεύει τον Θεό ανάλογα με τις εθνικές του ανάγκες. Αυτό ξέρω. Οι εβραίοι τον βλέπουν σαν Μεσσία, οι Χριστιανοί ώς Προστάτη και πάει λέγοντας. Αυτά όλα κάνουν έναν εβραικό θεό, έναν χριστιανικό θεό, έναν μουσουλμανικό θεό αλλά κανείς δεν αγγίζει τον Θεό φιλοσοφικά. Είναι τα εθνικά συμφέροντα στη μέση. Ωστόσο, κάθε νοήμων και ψαγμένος άνθρωπος μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει κάθετί παράλογο αν μορφωθεί κατάλληλα. Να φιλτράρει την αλήθεια για τον Θεό μέσα απ'τις διάφορες ανθρώπινες θρησκείες, ψάχνοντας, συγκρίνοντας, κρίνοντας. Ας ελπίσουμε οτι μια μέρα ο συνέλληνας θα πάψει να θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Αβραάμ, της Σάρρας και της Μάρας..

στο όνομα του Χριστού αν θυμάμαι καλά δεν έγιναν και οι σταυροφορίες?άρα προπαγάνδα και φανατισμός σε όλο του το μεγαλείο(πάντως σίγουρα όχι Αγάπη,Αλήθεια και Φως

Οι Εβραίοι απέρριψαν τον Ιησού γιατί δεν τους βοήθησε να γίνουν από δούλοι, αφεντικά. Αναλόγως οι διάφοροι σταυροφόροι, καθολικοί, ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι, καμικάζι κλπ, έκαναν εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας για χάρη των ηγετών τους. Δεν τους ζήτησε κάτι τέτοιο ο Ιησούς απ'όσο γνωρίζουμε. Σκοτίστηκε ο Θεός για το έθνος των ελλήνων! Ό,τι κάνει ο καθένας το κάνει για τον εαυτό του. Και το καλό και το κακό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

paschouale

Νεοφερμένος

Ο paschouale αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 35 μηνύματα.
Ναι Ουφ αλλά δεν εννοούσα ότι την προπαγάνδα την έκανε ο χριστός αλλά οι συνεχιστές του...Επίσης όταν λέω για τη διμιουργία ενός δόγματος αναφέρομαι στην εποχή του Χριστού(ο οποίος ήταν εβραίος-ιουδαίος) αλλά παρόλο αυτά πήγε κόντρα στην ίδια τη θρησκεία του τόπου του.οκ?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pote ksana

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Ούφ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
Ναι Ουφ αλλά δεν εννοούσα ότι την προπαγάνδα την έκανε ο χριστός αλλά οι συνεχιστές του...Επίσης όταν λέω για τη διμιουργία ενός δόγματος αναφέρομαι στην εποχή του Χριστού(ο οποίος ήταν εβραίος-ιουδαίος) αλλά παρόλο αυτά πήγε κόντρα στην ίδια τη θρησκεία του τόπου του.οκ?

Οι συνεχιστές του, η Εκκλησία, ο πρώτος διδάξας Μεγας Κωνσταντίνος.. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα κάποτε να διαχωριστεί η Εκκλησία και το Κράτος.
Ο Ιησούς (ό,τι κι αν ήταν, Θεός, άνθρωπος, δάσκαλος) δεν έμπλεξε ποτέ θρησκεία με κοσμική εξουσία. Ποτέ όμως. Είναι θέμα παιδείας η ερμηνεία και η αποδοχή απόψεων..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

paschouale

Νεοφερμένος

Ο paschouale αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 35 μηνύματα.
Οι συνεχιστές του, η Εκκλησία, ο πρώτος διδάξας Μεγας Κωνσταντίνος.. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα κάποτε να διαχωριστεί η Εκκλησία και το Κράτος.
Ο Ιησούς (ό,τι κι αν ήταν, Θεός, άνθρωπος, δάσκαλος) δεν έμπλεξε ποτέ θρησκεία με κοσμική εξουσία. Ποτέ όμως. Είναι θέμα παιδείας η ερμηνεία και η αποδοχή απόψεων..

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω που διαφωνείς ακριβώς...Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

_daemon_

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,537 μηνύματα.
Θεωρείς τον εαυτό σου ως θεό;:clapup::hehe:
Nα σε βλέπω δεμένο με την 4 σημείων δεξιά μου να προσπαθείς να τρυπήσεις το δάπεδο με το δεξί σου πόδι και θα το...πιστέψεις κι εσύ! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Κι ο προφήτης Ηλίας, κατά τις γραφές, εννόησε τον Θεό, ως δροσερό αεράκι στην έρημο, αλλά τελικά ήταν από ένα κοράκι, που του έφερνε ψωμί!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mindcircus

Περιβόητο μέλος

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,956 μηνύματα.
Αχ Νωευ... πιανεις φλεβα. Εχω δυνατο το αισθημα της πιστης απο μωρο. Ονειρα πολλα εχω δει και παραξενα που με ξυπνουσαν πολυ γλυκα και κοντινες ιστοριες με ατομα που μπλεχτηκαν με την εκκλησια και με εκαναν να απωθω τους εκπροσωπους της.

Ισως τολμωντας και παλι...θα ελεγα πως δεν στηριζομαι και δεν πιστευω σε προσωπο γιατι το προσωπο το βλεπεις, το ακουμπας. Υλη. Δε πιστευω πως ενα προσωπο ειναι ο Θεος. Την ενεργεια δεν την πιανεις, δεν την ακουμπας, ο Θεος νιωθω πως ειναι σαν..αερας... Το Αυτος στη φραση μου ειναι προσωπικη αντωνυμια, μου δινει κατι θεικο, παντογνωστικο. Ειδωλα υλικα, ανθρωπους και πραγματα δεν εχω. Πιστευω στις ψυχες. Και ειμαι μπερδεμενη με ολα αυτα. Ομως επειδη δε θελω να ειμαι, εμμενω(ισως ολα αλλαξουν στο μελλον, ισως δωσω τις απαντησεις μου με το περας των χρονων) στο να πιστευω καπου..οπως περιεγραψα παραπανω..

Ο θεος για τον καθενα ειναι κατι διαφορετικο.Οπως θελει τον νιωθει κανεις, καπου διαβασα πως πιστευει κανεις σε θρησκεια αναλογα το εθνος του. Νομιζω δεν πρεπει... νομιζω πρεπει να πηγαινει συμφωνα με την ψυχη του και απο κει να αρει συμπερασματα για την πιστη και τις τασεις του.

Ισως τελικα αναλογα με τη συμπεριφορα μας ανακαλυψουμε στο τελος ποια θρησκεια μας κανει πιοτερο καλο μεσα μας, αφου τις εχουμε μελετησει ολες προσεχτικα. Θελω μια θρησκεια που ναμαφηνει ναναπνεω χωρις πρεπει και μη.
Με τις θρησκειες ειναι που μπερδευομαι και γινομαι αμφισβητιας σε αυτο(κατι που δε μου αρεσει καθολου γιατι με παγωνει κι αυτοματως το αλλαζω και το γλυκαινω) κι οχι με την υπαρξη Μιας δυναμης, ενος Θεου. Γι αυτο ειμαι σιγουρη, το νιωθω, υπαρχει. Και πιστευω στα θαυματα. Αλλωστε τα θαυματα θυμωνουν αν δεν τα πιστευεις...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Αχ Νωευ... πιανεις φλεβα. Εχω δυνατο το αισθημα της πιστης απο μωρο.

!

Και πιστευω στα θαυματα. Αλλωστε τα θαυματα θυμωνουν αν δεν τα πιστευεις...

;

Πως αντιλαμβάνομαι τον Θεό: Γεμάτο οργή και χαιρέκακο με τις τύχες των ανθρώπων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...

Πως αντιλαμβάνομαι τον Θεό: Γεμάτο οργή και χαιρέκακο με τις τύχες των ανθρώπων.

Γιατί όχι καλόκαρδο, Fan, που παρά ταύτα δεν μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του, με τις κουταμάρες μας;
Αυτόν που μας αναφέρεις, δεν έχει νόημα να τον αντιλαμβανόμαστε κι ως Θεό! Υπάρχουν κι "άλλοι οίκοι" στους "ουρανούς"...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top