Απολογισμός βίας ακροδεξιών ομάδων για το 2009

jrot6

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο jrot6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών, επαγγέλεται Αεροσυνοδός και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,535 μηνύματα.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2009
Η χρονιά του Μαύρου Τρόμου
Υπάρχει μια κατηγορία ειδήσεων που οι δημοσιογραφικοί απολογισμοί του 2009 παρέλειψαν εντελώς. Οχι επειδή στερείται "θεαματικότητας", αλλά επειδή η εξαφάνισή της βολεύει με το παραπάνω τα κυρίαρχα στερεότυπα περί δημόσιας τάξης.

Εκτός από χρονιά οικονομικής κρίσης, το 2009 υπήρξε για τα ΜΜΕ και η κατεξοχήν «χρονιά της (πολιτικής) βίας».

Μπήκε στη σκιά της νεανικής εξέγερσης του Δεκέμβρη, με μια πρωτοχρονιάτικη Αθήνα πλημμυρισμένη από ασφαλίτες λόγω του φόβου επανάληψης των «επεισοδίων» γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος. Συνέχισε με το επικοινωνιακό ξεσάλωμα περί «κατάρρευσης της τάξης», «γενικευμένης ανασφάλειας», «μεταναστευτικής απειλής» κι «αναβίωσης της τρομοκρατίας», για να καταλήξει στην πανηγυρική νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας μετά τις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Κατάληξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, άλλωστε, αφού από τα κανάλια σαν «βία» εκλαμβάνεται κυρίως ό,τι έχει αντικαθεστωτικό πρόσημο ή δεν ταυτίζεται με τις κυρίαρχες ελληνοχριστιανικές αξίες. Ενα ολιγόλεπτο σπάσιμο βιτρινών στο Κολωνάκι παρουσιάστηκε έτσι σχεδόν σαν κήρυξη πολέμου, την ίδια στιγμή που βομβιστικές επιθέσεις και η (απείρως πιο επικίνδυνη για το κράτος δικαίου) ενεργός συνεργασία των σωμάτων ασφαλείας με ένοπλες ναζιστικές συμμορίες περνούσαν στα «ψιλά», σαν γεγονότα άνευ σημασίας.

Γιατί το 2009 αποτέλεσε ορόσημο και από αυτή την άποψη: η ακροδεξιά, φασιστική και ρατσιστική βία σημείωσε μέσα στη χρονιά μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση, περνώντας από τις διάχυτες βιαιότητες και τα σποραδικά μαχαιρώματα προηγούμενων εποχών σε οργανωμένες επιθέσεις με στρατιωτικές χειροβομβίδες κι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς ή εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά του πολύμορφου «εσωτερικού εχθρού».

Για πρώτη μάλιστα φορά, μετά το 1974, η συντεταγμένη κρατική εξουσία και τα καθωσπρέπει ΜΜΕ έδειξαν όχι μόνο να ανέχονται αλλά και να υποθάλπουν συνειδητά αυτό το κύμα της «μαύρης βίας», στις «ηπιότερες» τουλάχιστον εκδοχές του, ως απάντηση στην κρίση νομιμοποίησης και στην απώλεια ελέγχου του «πεζοδρομίου» κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη. Το ανοιχτό πατρονάρισμα των ρατσιστικών «επιτροπών κατοίκων» και των χρυσαυγιτών «συμπαραστατών» τους από την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αποκορύφωμα την εμφάνιση ένοπλων παρακρατικών συμμοριών με λοστούς και μολότοφ (!) στο πλευρό των ΜΑΤ, ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου αυτού του ευρύτερου μετασχηματισμού.

Σε αντίθεση προς την «αριστερή» κι «αντιεξουσιαστική» βία, που μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου παρουσιάζει μια σχετική ύφεση, η «μαύρη» βία εμφανίζει αντίθετα σαφείς τάσεις πύκνωσης τους τελευταίους μήνες – με πέρασμα, μάλιστα, από τις «μαζικές» σε όλο και περισσότερες «αντάρτικες» ενέργειες.

Αγνωστο αν αυτό οφείλεται σε αυτονόμηση κάποιων μηχανισμών μετά την τελευταία πολιτική αλλαγή ή στην αυξανόμενη αίσθηση ασυλίας που προσδίδει στους δράστες το ακαταδίωκτο. Οπως επίσης αγνοούμε κατά πόσον αυτοί οι τελευταίοι έχουν εμπνευστεί από το γνωστό βιβλίο του εκπροσώπου Τύπου του κ. Μεϊμαράκη στο ΥΠΕΘΑ. Βιβλίο που αναδείχθηκε σε μπεστ σέλερ της ακροδεξιάς την τελευταία τριετία και το οποίο, υπενθυμίζουμε, ευαγγελίζεται την ανάληψη ένοπλης τρομοκρατικής «αντίστασης» απʼ τους «εθνικιστές» σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας της κεντροαριστεράς, ως ένα πρώτο βήμα για την ανατροπή των «εθνομηδενιστών» με στρατιωτικό πραξικόπημα (βλ. αναλυτικά τον «Ιό» της 2.11.08 ).

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, που κατά τις πρώτες μέρες της νέας υπουργίας του επιδιδόταν σε λεονταρισμούς απειλώντας όσους υφισταμένους του «σχετίζονται» με τους χρυσαυγίτες, τώρα πιά περιορίζεται απλώς σε «διαπιστώσεις» και (αυτοεκπληρούμενες; ) προφητείες: «Σε λίγο θα έχουμε και ακροδεξιά τρομοκρατικά φαινόμενα από ομάδες που εμφανίζονται σιγά σιγά και δεν τις ξέρουμε ακόμα» («Το Βήμα» 13.12.09).

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τις γνωστότερες (κι εν πολλοίς τις σημαντικότερες) από τις βίαιες ενέργειες ακροδεξιάς και ρατσιστικής τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκαν (κι έγιναν γνωστές) μέσα στο 2009. Δεν είναι εξαντλητικός, για τον πολύ απλό λόγο ότι ένα μεγάλο μέρος των βιαιοπραγιών «χαμηλής έντασης», ιδίως αυτών που στρέφονται ενάντια στις πιο ανυπεράσπιστες κατηγορίες μεταναστών, δύσκολα -ή μόνο κατά τύχη- έρχονται στο φως.

Η παράθεση των συμβάντων με ημερολογιακή σειρά αποτυπώνει πάντως αρκετά καθαρά την αυξανόμενη προσφυγή της ακροδεξιάς σε μορφές πολιτικής τρομοκρατίας, με στόχο τον «εσωτερικό εχθρό» και δη το κίνημα της ελευθεριακής νεολαίας (στέκια, καταλήψεις στέγης, ραδιοσταθμοί). Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πύκνωση των επιθέσεων σε επαρχιακές πόλεις όπως τα Χανιά, την οποία τοπικοί παρατηρητές αποδίδουν στον ανταγωνισμό τοπικών ακροδεξιών συμμοριών για τον έλεγχο του "χώρου".

17 Ιανουαρίου: Επίθεση κρανοφόρων μελών του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου με παλούκια και πέτρες στην Ιατρική Σχολή Λάρισας, εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη δίωξη των συλληφθέντων του Δεκεμβρίου με τον «αντιτρομοκρατικό». Επέμβαση των ΜΑΤ για την προστασία των επιδρομέων. Η Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την «προβοκάτσια ακροδεξιών στοιχείων που προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την κατάσταση», ενώ ο ΠΕΣ υπερασπίζεται δημόσια την ενέργειά του διακηρύσσοντας πως «η ερυθρά τρομοκρατία δεν θα περάσει».

21 Ιανουαρίου: Ενέδρα ακροδεξιών έξω από την κατάληψη «Αντί-Info Cafe», στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια ρεμπέτικης βραδιάς. Απόκρουσή τους, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ενός απʼ τους οργανωτές της εκδήλωσης.

21 Ιανουαρίου: Φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό των Αφγανών στην Πάτρα (καταστροφή περίπου 40 παραπηγμάτων και του σχολείου-ιατρείου). Στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκαν γκαζάκια, ενώ περίοικοι παρότρυναν τους πυροσβέστες να μην τη σβήσουν.

28 Ιανουαρίου: Ρατσιστική επιδρομή 7 ατόμων σε σπίτι Πακιστανών στη Νίκαια. Ξυλοδαρμός των ενοίκων, αρπαγή χρημάτων και των διαβατηρίων τους.

24 Φεβρουαρίου: Δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του Στεκιού Μεταναστών και των γραφείων του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Η χειροβομβίδα ρίχτηκε στο παράθυρο του στεκιού στις 10 μ.μ., κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τους αντιρρησίες συνείδησης, αλλά δεν πέρασε το διπλό τζάμι κι εξερράγη στο δρόμο, προκαλώντας ζημιές σε διπλανά κτίρια. Καταδίωξη του δράστη από περιοίκους αλλά διαφυγή του με ΙΧ που τον περίμενε σε γειτονικό δρόμο. «Θάψιμο» του γεγονότος από τα ΜΜΕ με την ενεργό συμμετοχή «αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ», που προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με διάφορα ευφάνταστα σενάρια.

1-5 Μαρτίου: Τρεις διαδοχικές ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδα 10-15 φασιστών κατά ανύποπτων Πακιστανών σε δρόμους του Αιγάλεω, με αποτέλεσμα 4 τραυματίες (οι δυο σοβαρά) και τρεις τουλάχιστον ληστείες σε βάρος μεταναστών.

29 Μαρτίου: Ενέδρα τριών μελών της Οργάνωσης Εθνικιστών Ρεθύμνου (ΟΕΡ) στο φοιτητή Γιώργο Μωραϊτη, συνδικαλιστή της αριστερής παράταξης ΕΑΑΚ, και σοβαρός τραυματισμός του. Με καθυστέρηση κάμποσων ημερών, η ναζιστική οργάνωση «αποποιείται» την ευθύνη για «το θλιβερό περιστατικό», κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια»: «Ανόητοι, ανιστόρητοι, ανθέλληνες, χωρίς αρχές, ιδανικά, ηθική και πιστεύω, ξενοκίνητοι υπηρέτες ύπουλων και ανθελληνικών σχεδίων, μας πετάξατε το ʽτυρίʼ αλλά εμείς είδαμε τη φάκα, είμαστε παρόντες εκεί που πρέπει και όταν πρέπει».

2 Απριλίου: Νυχτερινή επιδρομή ακροδεξιών στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «ΠΡΟΚΑΤ 35» στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Υλικές φθορές κι «υπογραφή» των επιδρομέων με εθνικιστικά συνθήματα.

23 Απριλίου: Εκπρόσωποι της πακιστανικής κοινότητας Αθήνας καταγγέλλουν σε συνέντευξη Τύπου πάνω από 30 επιθέσεις εναντίον ομοεθνών τους μεταναστών από δυο μηχανοκίνητες ρατσιστικές συμμορίες μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο (Ν. Ιωνία, Καλογρέζα, Γαλάτσι, Περισσός, Ηράκλειο), με τουλάχιστον 19 τραυματίες.

8-9 Μαΐου: Κινητοποίηση της «Χρυσής Αυγής» στην Καλαμάτα, εναντίον επετειακής εκδήλωσης της τοπικής αντιεξουσιαστικής κίνησης «Αλάνια του Νέδοντα» για την πολύνεκρη ιστορική απεργία του 1934. Επίθεση εναντίον ζευγαριού αντιεξουσιαστών σε ουζερί της πόλης, σοβαρός τραυματισμός τους και ξυλοδαρμός σερβιτόρου που επιχείρησε να παρέμβει (8.5). Επιδρομή των χρυσαυγιτών στο σιδηροδρομικό σταθμό σε αναζήτηση «αναρχικών», επιθέσεις σε εργαζομένους του ΟΣΕ και τραυματισμός 2 μεταναστών, χωρίς την παραμικρή αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. (9.5).

9 Μαΐου: Επίθεση εκατό περίπου κρανοφόρων χρυσαυγιτών με ασπίδες, ρόπαλα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης (απʼ αυτές που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ.), υπό την κάλυψη και προστασία διμοιριών των ΜΑΤ, εναντίον των ασιατών προσφύγων που στεγάζονται στο χώρο του Παλιού Εφετείου, στην Ομόνοια. Βίαιη διάλυση αντιφασιστών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να προστατέψουν τους πρόσφυγες, απόπειρα εισβολής στο κτίριο και δυναμική απόκρουσή τους από αντιφασίστες και μετανάστες. Τουλάχιστον 5 μετανάστες τραυματίες.

10 Μαΐου: Επίθεση χρυσαυγιτών στην Καλαμάτα, με κατσαβίδια και λοστούς εναντίον εκδήλωσης κατά των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τραυματισμός 3 ατόμων.

10 Μαΐου: Επίθεση «αγνώστων» στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου, με υλικές ζημιές.

23 Μαΐου: Νυχτερινός εμπρησμός από ομάδα «αγνώστων» ενός υπόγειου μουσουλμανικού χώρου προσευχής στην οδό Αριστομένους, στον Άγιο Παντελεήμονα. Μέσα στο χώρο βρίσκονταν πέντε μετανάστες απʼ το Μπανγκλαντές, που απεγκλωβίστηκαν απʼ την Πυροσβεστική και μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

26 Μαΐου: Εμπρησμός από «αγνώστους» του υπογείου της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα, όπου ο (προγεγραμμένος από τους τοπικούς ρατσιστές) παπάς περιέθαλπτε το χειμώνα τους πρόσφυγες της περιοχής (8.45 μ.μ). Ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων κι ενός μέλους του ΚΚΕ που διαμαρτυρήθηκε επειδή ακροδεξιοί με μαχαίρια απειλούσαν περαστικούς μετανάστες.

2 Ιουνίου: Τρομοκρατική επιδρομή της «Χρυσής Αυγής» στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην Αθήνα, με σκοπό τη ματαίωση της παρουσίασης του Ελληνο-Μακεδονικού Λεξικού από το «Ουράνιο Τόξο» με συμμετοχή ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών.

3 Ιουνίου: Πυρπόληση από «αγνώστους» του κεντρικού προεκλογικού περιπτέρου του αριστερού σχηματισμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη (0.30 π.μ.).

6 Ιουνίου: Ομαδικός δημόσιος ξυλοδαρμός σύρου μετανάστη στο Ρέθυμνο από 20-25 μέλη της ΟΕΡ. Μια βδομάδα μετά, η οργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για «τα γεγονότα της 6ης Ιουνίου», κατηγορώντας τα τοπικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -που ανέδειξαν το ζήτημα- ότι «ακολουθούν την τακτική των αφεντικών τους, των Εβραίων, με την αιώνια κλάψα και κακία».

9 Ιουνίου: Επίθεση ροπαλοφόρων ακροδεξιών σε πολίτη που πήγε το παιδί του στην παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα, την οποία η τοπική «Επιτροπή Κατοίκων» έχει κλείσει δια της βίας. Προσαγωγή του πολίτη από τα ΜΑΤ στο αστυνομικό τμήμα για ...«προκλητική συμπεριφορά» και πολιορκία του τμήματος από «αγανακτισμένους πολίτες».

5 Ιουλίου: Νυχτερινή βομβιστική επίθεση (πυροσωλήνας με μπαρούτι) κατά του αριστερού στεκιού «Σφεντόνα» της φοιτητικής παράταξης «Αγωνιστικές Κινήσεις», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου και σε σταθμευμένο Ι.Χ.

7 Ιουλίου: Χρυσαυγίτες επιτίθενται μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ, εκσφενδονίζοντας μολότοφ, εναντίον αντιρατσιστικής διαδήλωσης 2.500 ατόμων. Το γεγονός καταγράφεται φωτογραφικά, χωρίς την παραμικρή αντίδραση της «φυσικής και πολιτικής» ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

9 Ιουλίου: Επίθεση 15-20 ακροδεξιών με μολότοφ, φωτοβολίδες και καπνογόνα στην κατάληψη στέγης Βίλλα Αμαλίας (11.30 μμ), μετά το τέλος θεατρικής παράστασης. Ορμητήριο των επιτιθέμενων ήταν η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, όπου μισή ώρα νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι ρατσιστές είχαν συνομιλία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Απόκρουση από τους καταληψίες των επιδρομέων, που εγκαταλείψουν τσάντα με 3 μολότοφ.

21 Ιουλίου: Επίθεση «αγνώστων» με 3 μολότοφ σε εγκαταλειμένο βαγόνι του ΟΣΕ, στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, που στεγάζει το αντιεξουσιαστικό Radio Revolt. Μικρής έκτασης υλικές καταστροφές, που δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του.

25 Ιουλίου: Εκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού (γκαζάκια) στην κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ, στη Θεσσαλονίκη (5 π.μ.). Σβήσιμο της φωτιάς από τους κατοίκους, με τη βοήθεια γειτόνων.

1 Αυγούστου: Επιδρομή 2 κρανοφόρων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην κατάληψη του κτήματος Πραποπούλου, στο Χαλάνδρι. Απόπειρα διάρρηξης και σοβαρός τραυματισμός με λοστούς στο κεφάλι ενός άστεγου μετανάστη που βρισκόταν συμπτωματικά εκεί. Οι δράστες φεύγουν εγκαταλείποντας πίσω τους ένα στουπί με βενζίνη.

4 Αυγούστου: Νέα νυχτερινή επίθεση «αγνώστων» στο βαγόνι του Radio Revolt, στο χώρο του ΑΠΘ, και πυρπόλησή του.

26 Αυγούστου: Επίθεση «αγνώστων» με κροτίδες στο υπόγειο τζαμί της οδού Αριστομένους, στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες βρίσκονταν μέσα για το ραμαζάνι (8.30 μμ).

13 Σεπτεμβρίου: Επιδρομή καμιάς εικοσαριάς κρανοφόρων ακροδεξιών με παλούκια στην κατάληψη Rosa Nera, στα Χανιά, ενώ σε άλλο σημείο της πόλης πραγματοποιούνταν το ετήσιο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Σπάσιμο της πόρτας κι εκτεταμμένες φθορές στο εσωτερικό του κτιρίου. «Στην είσοδο χτύπησαν μια μητέρα, το μαθητή γιο της, έναν φίλο του και έναν μετανάστη. Φεύγοντας χτύπησαν έναν ηλικιωμένο και το γιο του, που φιλοξενούνται στην κατάληψη κι εκείνη την ώρα επέστρεφαν σʼ αυτήν» (από την ανακοίνωση της Rosa Nera).

1 Οκτωβρίου: Πυρπόληση του κεντρικού προεκλογικού περιπτέρου του αριστερού σχηματισμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη (1.40 π.μ.). Οι δράστες άφησαν ως «επισκεπτήριο» φέιγ βολάν της «Χρυσής Αυγής». Περίπτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν επίσης καταστραφεί στα Χανιά (17.9), τη Ν. Ιωνία και το Παγκράτι.

1 Οκτωβρίου: Επίθεση χρυσαυγιτών κατά της τραγουδίστριας Σοφίας Παπάζογλου με καυστικό σπρέι στο πρόσωπο έξω από το μετρό της Κατεχάκη, όταν αρνήθηκε να πάρει το προεκλογικό υλικό που μοίραζαν. Μεταφορά της κοπέλας στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Η ναζιστική οργάνωση «διαψεύδει» το συμβάν.

29 Οκτωβρίου: Επίθεση «αγνώστων» στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του Παλιού Κυλικείου, στη Ρόδο (ξημερώματα). Υλικές φθορές.

30 Οκτωβρίου: Επίθεση χρυσαυγιτών στον ηθοποιό Πάνο Μουζουράκη με δακρυγόνο σπρέι έξω απʼ το κλαμπ όπου εργάζεται, ως «τιμωρία» για κάποιο «αντεθνικό» βίντεό του. Η «Χρυσή Αυγή» αρνείται την πατρότητα της επίθεσης, με το επιχείρημα «δεν είμαστε οργάνωση, άρα δεν έχουμε μέλη»!

2 Νοεμβρίου: Επίθεση με μολότοφ (4.30 π.μ.) στην κατάληψη στέγης της Λέλας Καραγιάννη 37, λίγες ώρες πριν από την αντιρατσιστική συναυλία στον Αγ. Παντελεήμονα. Σβήσιμο της φωτιάς από τους κατοίκους.

3 Νοεμβρίου: Επίθεση τα ξημερώματα με μολότοφ στην κατάληψη στέγης «Βίλα Αμαλίας». Οπως επισημαίνουν οι καταληψίες, «το δελτίο που δίνει η διεύθυνση ασφαλείας και αναπαράγουν οι δημοσιογράφοι κάνει λόγο για πέντε δράστες. Κάτι θα ξέρουν...».

8 Νοεμβρίου: Επίθεση στο Μεσολόγγι 15 ατόμων με λοστούς και καδρόνια εναντίον 4 μεταναστών, σοβαρός τραυματισμός και μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

15 Νοεμβρίου: Απρόκλητη νυχτερινή επίθεση και ξυλοδαρμός δυο ενεργών πολιτών σε δρόμο των Χανίων από ομάδα 10 ακροδεξιών, που τους αποκαλούν «αναρχικούς» και «κουμούνια».

22 Νοεμβρίου: Δημόσιος ξυλοδαρμός δυο παιδιών αραβικής καταγωγής σε κεντρική πλατεία του Αργούς από ομάδα νεαρών Ελλήνων, που τα καλούσε «να φύγουν από την Ελλάδα».

23 Νοεμβρίου: Βραδυνή ρατσιστική επιδρομή 40 κουκουλοφόρων ακροδεξιών με σιδερολοστούς, μολότοφ και μαχαίρια εναντίον καταστημάτων Αράβων στο Ν. Κόσμο. Υλικές καταστροφές, αρπαγή των ταμείων και σοβαρός τραυματισμός 3 μεταναστών.

24 Νοεμβρίου: Εκρηξη ισχυρής βόμβας στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Buena Ventura της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (3.55 π.μ.). Το ρεπορτάζ της «Ε» καταγράφει «θραύσματα σφηνωμένα σε τοίχους και αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια πολυκατοικιών σε ακτίνα 15 μέτρων και μια γειτονιά τρομοκρατημένη». Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε τον Ιούλιο κατά της «Σφεντόνας».

8 Δεκεμβρίου: Επίθεση ομάδας ακροδεξιών σε μετανάστες σε κεντρική πλατεία των Χανίων, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός Παλαιστινίου κι ενός Μαροκινού.

11 Δεκεμβρίου: Επίθεση χρυσαυγιτών με σιδηρογροθιές σε δυο νέους στο Σύνταγμα και τραυματισμός τους επειδή είχαν «αναρχίζουσα» εμφάνιση. Σύμφωνα με το επίσημο site της, η ναζιστική οργάνωση πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα «πολιτική δράση» στην περιοχή.

15 Δεκεμβρίου: Μεσονύκτια επίθεση με 2 μολότοφ από ισάριθμους επιβάτες μοτοσικλέτας σε σπίτι στο Γαλατά Χανίων, όπου μένει ο πατέρας ενός από τα δυο θύματα της φασιστικής επίθεσης της 15ης Νοεμβρίου. Γιʼ αυτή την τελευταία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, συνελήφθη 20χρόνος, ο οποίος ...αφέθηκε ελεύθερος, λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου. Από την επίθεση στο σπίτι προκλήθηκαν υλικές ζημιές και κινδύνευσαν 5 άτομα, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί, που βρίσκονταν μέσα.

16 Δεκεμβρίου: Εμπρηστική επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά (7 π.μ.), μια μέρα πριν από το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για τις πρόσφατες φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις στην πόλη (περίπου 15-20 μέσα σʼ ένα δεκαήμερο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Στεκιού). Οι δράστες προκάλεσαν υλικές ζημιές κι «υπέγραψαν» στον τοίχο με σβάστικες.

18 Δεκεμβρίου: Επιδρομή κρανοφόρων ακροδεξιών στο Στέκι της Ανοιχτής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Υλικές ζημιές και δυο τραυματίες.

18 Δκεμβρίου: Εκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού (γκαζάκια) στην κατάληψη του Βοτανικού Κήπου, στην Πετρούπολη. Οι δράστες άφησαν πίσω τους προκήρυξη, διακηρύσσοντας ότι «τρίβουν τα αρχίδια τους στα καλοακονισμένα σπαθιά τους» (!) και περιγράφοντας το χτύπημα σαν απάντηση προς τις «επιθέσεις των αναρχοάπλυτων στα όργανα της τάξης και τα αστυνομικά τμήματα», την πυρπόληση «ελληνικών συμβόλων» και «ανθελληνικές κινήσεις» γενικώς. Η προκήρυξη κλείνει με προειδοποιήσεις για νέα χτυπήματα και με το σύνθημα «Σάλτο στο Ρεσάλτο».

23 Δεκεμβρίου: Εμπρηστική επίθεση «αγνώστων» στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αγρός», στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον (11.45 μμ). Ως εμπρηστικό υλικό χρησιμοποιήθηκε μπιτόνι με εύλεκτο υγρό, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές.

27 Δεκεμβρίου: Ρατσιστική επίθεση "ομάδας κρούσης" με ρόπαλα του μπέιζμπολ και σιδερογροθιές εναντίον παρέας μεταναστών σε μπαρ των Χανίων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών νεαρών και μιας κοπέλας.

Η εγκυρότητα του Indymedia

Μια από τις πιο χρήσιμες πηγές για την κατάρτιση του χρονολογίου της «μαύρης βίας», μαζί με το ηλεκτρονικό αρχείο της «Ε», υπήρξε ο δικτυακός τόπος εναλλακτικής πληροφόρησης Athens Indymedia.

Αγρίως συκοφαντημένο από τους διώκτες του, που έχουν φτάσει μέχρι τη δικαστική δίωξη των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ για την παροχή πανεπιστημιακού ασύλου στο σέρβερ του, το Indymedia αποτελεί όχι μόνο έναν «χώρο πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης» (με απόψεις που μπορεί να ενοχλούν πολλούς) αλλά και μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης που λειτουργούν στον ελληνόφωνο κόσμο για μια σειρά ζητήματα.

Οσον αφορά ιδίως τα τεκταινόμενα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ευρύτερου αριστερού κι αντιεξουσιαστικού χώρου, για τα οποία το αστυνομικό δελτίο καναλιών και (πολλών) εφημερίδων έχει την τάση να ταυτίζεται με την εκάστοτε επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., οι αναρτήσεις του Indymedia όχι μόνο συνιστούν έναν πολύτιμο πόλο εναλλακτικής ειδησεογραφίας αλλά κατά κανόνα αποδεικνύονται απείρως πιο ακριβείς από τα «έγκυρα» ΜΜΕ. Παρόλο που η ανωνυμογραφία των ερασιτεχνών «ρεπόρτερ» εμπεριέχει συχνά κάποιο ποσοστό ανακριβειών, υπερβολών ή παρεξηγήσεων, η τελική εικόνα που προκύπτει απʼ την ανταλλαγή και διασταύρωση των μηνυμάτων είναι συνήθως πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απʼ ό,τι οι «πληροφορίες» που διασπείρουν μέσω των καναλιών τα παπαγαλάκια της ΓΑΔΑ. Γνωστότερο παράδειγμα, η έγκαιρη και ακριβής πληροφόρηση που παρείχε το Indymedia για τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν τα λαγωνικά της κατεστημένης δημοσιογραφίας παραπληροφορούσαν περί «αυτοάμυνας» των αστυνομικών απέναντι σε μαζική επίθεση με πέτρες και μολότοφ.

Το ίδιο ισχύει και για την ακροδεξιά ή διάχυτη ρατσιστική βία, που οι αστυνομικές πηγές αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν συστηματικά.

Μικρό αλλά αποκαλυπτικό παράδειγμα: Το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου, 40 περίπου κουκουλοφόροι και ροπαλοφόροι ακροδεξιοί επέδραμαν σε μαγαζιά Αράβων μεταναστών στο Νέο Κόσμο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, ληστεύοντας τα ταμεία και στέλνοντας 3 ανθρώπους στο νοσοκομείο. Οταν έφτασε επιτόπου, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 2 νεαρούς Ελληνες που τα θύματα υπέδειξαν ως μέλη της επιτιθέμενης ομάδας, αλλά και τους 6 μετανάστες που τους είχαν εγκλωβίσει σε γειτονική οικοδομή. Σοκαρισμένοι, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Ασφάλεια, ζητώντας την άρση της «παρεξήγησης» και την απόλυση των δικών τους. Η ΕΛ.ΑΣ., απεναντίας, έσπευσε νʼ αποδώσει την επίθεση σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ «αλλοδαπών που έχουν διαφορές μεταξύ τους».

Τα μόνα μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν εκείνο το βράδι αναλυτικά τη σωστή είδηση ήταν ο ραδιοσταθμός «105,5 Στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ και το Athens Indymedia. Ολα τα ειδησεογραφικά πόρταλ, με εξαίρεση την ηλεκτρονική έκδοση της «Ε», αναπαρήγαγαν αντίθετα πιστά την αστυνομική εκδοχή: «Επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών στο Ν. Κόσμο», (in.gr, kathimerini.gr, tanea.gr, tovima.gr), «Επεισόδιο στο Νέο Κόσμο μεταξύ Αράβων με δυο τραυματίες» (troktiko), «σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα που τραυμάτισαν τους αλλοδαπούς είναι επίσης αλλοδαποί και η συμπλοκή σημειώθηκε για διαφορές που σχετίζονται με το εμπόριο στην περιοχή» (ethnos.gr).

Αν για ένα τέτοιο συμβάν, στο κέντρο σχεδόν της Αθήνας και με τόσους αυτόπτες μάρτυρες, η συμβολή του Indymedia στην ενημέρωση του κοινού είναι σημαντική, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα «ελάσσονα» εκείνα περιστατικά καθημερινής βίας, όπως το παρακάτω (4.7.09), που μόνο η ευασθητοποίηση κάποιου τυχαίου παρατηρητή μπορεί να καταγράψει:

«Ρατσιστική - δολοφονική επίθεση δέχτηκαν αργά χθές το βράδυ κοντά στον Ευαγγελισμό 2 μετανάστες από μια ομάδα 6-7 ξυρισμένων φασιστών. Οι φασίστες έφυγαν καθώς βγήκε κόσμος στα μπαλκόνια και κοίταζε αλλά κανένας δεν μίλησε, απλώς κοιτάγανε όπως κι εγώ. Δεν έκανα απολύτως τίποτα για να αποτρέψω την επίθεση ή να την σταματήσω, επειδή ήταν 6-7 γυμναστηριακοί τύποι και εγώ ένας, με την κοπέλα μου μάλιστα. Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να μείνουν έτσι. Πιστεύω ότι κάποτε πρέπει να γίνει μια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό και πώς πρέπει να αντιδράσουμε, για να μη βρεθεί κανένας σύντροφος στη δύσκολη αυτή θέση του απλώς να παρατηρεί».


Πηγή:https://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=117290


Υ.Γ. Και μια φωτο δωρο για οσους δεν πιστευουν οτι τα ματ καλυπτουν τους ακροδεξιους..Ατομο ετοιμαζεται να πεταξει μολοτοφ σε πορεια αριστερων και αντιεξουσιαστων στις 7.7.09 διπλα στα ματ τα οποια φυσικα δεν αντιδρουν..
https://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/fasistes-molotof1.jpg
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
https://olympia.gr/2009/01/24/greek-fascists/

https://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/blog-post_4496.html

https://antifonitis.gr/online/?p=876

https://www.oodegr.com/oode/epitheseis/ios1.htm

Μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, λίγα στοιχεία για το who is who του Τάσου Κωστόπουλου και Δημήτρη Τρίμη δύο εκ των κυριοτέρων συντακτών του περίφημου «Ιού» ο οποίος δημοσίευσε το παραπάνω άρθρο. Είναι απορίας άξιον πώς αυτοί οι άνθρωποι κατέχουν τόσο υψηλές θέσεις στα ΜΜΕ (ο Δημήτρης Τρίμης υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ αρα είναι μέρος αυτού του κατεστημένου που κατηγορεί...) και ταυτόχρονα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτά κάνουν «Μαύρη» προπαγάνδα...

Η πλάκα είναι ότι το άρθρο αναφέρει ότι τα κανάλια υποστηρίζουν τις «ελληνοχριστιανικές» αξίες. Στο τέλος θα μας πουν ότι κάνουν και χριστιανική κατήχηση. Να δούμε τί άλλο θ' ακούσουμε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jrot6

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο jrot6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών, επαγγέλεται Αεροσυνοδός και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,535 μηνύματα.
Καλως εβαλες τα λινκς,ωστε ο καθενας να μπορει να κρινει τους συντακτες..

Εκτος οτι θεωρεις τους συντακτες ανθελληνες και αντιχριστιανους και οτι αλλο θελεις, εχεις καποια ενσταση πανω στην εγκυροτητα του συγκεκριμενου αρθρου?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Δεν μπορώ να διαπιστώσω την αλήθεια ή το ψεύδος κάθε περιστατικού το οποίο αναφέρει (αν μπορούσα να το κάνω αυτό, θα ήμουν δημοσιογράφος...) αλλά μπορώ να κρίνω τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα περιστατικά προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του. Όπως επίσης αναρωτιέμαι αν η εφημερίδα στην οποία γράφει είναι καμία «αντιεξουσιαστική» εφημερίδα προκειμένου ο ίδιος να αντιπαρατεθεί με τα υπόλοιπα «εξουσιαστικά» μέσα τα οποία αναπαράγουν την κρατική προπαγάνδα.

Για να γίνω πιο σαφής, μέσα σε αυτό το κείμενο (ιδίως στον πρόλογο) διακρίνω ένα γνωστό τέχνασμα το οποίο κάνουν οι «προοδευτικοί» και «αντιεξουσιαστές» νέας κοπής προκειμένου να θέσουν εαυτούς στο περιθώριο και να δώσουν την εντύπωση ότι μάχονται το κατεστημένο. Ξεχνούν βέβαια αυτοί οι κύριοι ότι με βάση τις εφημερίδες τις οποίες γράφουν, τους ανθρώπους με τους οποίους συναγελάζονται και την υποστήριξη την οποία έχουν, κάθε άλλο παρά εκτός του συστήματος βρίσκονται. Αλλά, δολιώτατοι όπως είναι, εφευρίσκουν φαντασιακά κατεστημένα τα οποία καλούνται δήθεν να πολεμήσουν. Αυτό φυσικά γίνεται προκειμένου να κερδίσουν την συμπάθεια του αναγνώστη εμφανιζόμενοι ως δήθεν «κυνηγημένοι» και υπερασπιστές των κυνηγημένων «αντιεξουσιαστών», μεταναστών, πομάκων, «Μακεδόνων» και όποιων τέλος πάντως έχουν βαλθεί να υπερασπισθούν...

Συμπερασματικά, το παραπάνω άρθρο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατευθυνόμενης προπαγάνδας με μπόλικα αυθαίρετα συμπεράσματα (όπως ανέφερα παραπάνω, αυτό που λέχθηκε ότι τα κανάλια υποστηρίζουν τις «ελληνοχριστιανικές αξίες») και παρουσίαση διαφόρων περιστατικών με τον τρόπο ο οποίος συμφέρει τους συντάκτες προκειμένου να θεμελιώσουν την άποψή τους...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Εκτος οτι θεωρεις τους συντακτες ανθελληνες και αντιχριστιανους και οτι αλλο θελεις, εχεις καποια ενσταση πανω στην εγκυροτητα του συγκεκριμενου αρθρου?
"Η Εγκυρότητα του Indymedia"...
Φτάνει;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

da capo

Νεοφερμένος

Ο o χρήστης αποχώρησε... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 103 μηνύματα.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
χιουμοριστική διάθεση de capo ;


το indymedia σαφώς και δεν είναι αντικειμενική πηγή

αλλά όπως έλεγε και ο νίτζα :

Εκείνος που παλεύει με το τέρας πρέπει να προσέχει γιατί και ο ίδιος μπορεί να γίνει τέρας
και το τέρας από την άλλη πλευρά σίγουρα υφίσταται
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Πιθανότατα μου ξέφυγε επειδή πήγα να γράψω «έχουν υπερασπισθεί». Πάντως ευχαριστώ για την υπόδειξη :)

και το τέρας από την άλλη πλευρά σίγουρα υφίσταται

Ή κάποιους βολεύει να υφίσταται και μάλιστα να γιγαντώνεται όσο περισσότερο αυτούς τους συμφέρει...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
το indymedia σαφώς και δεν είναι αντικειμενική πηγή

αλλά όπως έλεγε και ο νίτζα :

και το τέρας από την άλλη πλευρά σίγουρα υφίσταται
"Ακόμα και ένα τέρας, μπορεί να δείξει οίκτο. Εγώ που δεν δείχνω οίκτο, το σίγουρο είναι ότι δεν είμαι τέρας".
Απο έργο του Σέξπηρ (νομίζω το Ριχάρδος ο Γ')
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

da capo

Νεοφερμένος

Ο o χρήστης αποχώρησε... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 103 μηνύματα.
χιουμοριστική διάθεση de capo ;


το indymedia σαφώς και δεν είναι αντικειμενική πηγή
Γιατί δεν το κλείνουν ρε παιδί μου αυτό το indymedia που άλλη δουλειά δεν κάνει από το να λοιδορεί απ' το πρωί ως το βράδυ τους πραίτορες του Μαρκογιαννάκη και του Χρυσοχοϊδη, και τους "εθνικόφρονες" της Χρυσής Αυγής... Τόσα εξώδικα έχει στείλει ο ΟΤΕ στον πρύτανη του ΕΜΠ. Σα δε ντρέπονται οι τεντυμπόυδες... τα βάζουν με την Εθνική Χωροφυλακή και τους Ελληναράδες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
"Ακόμα και ένα τέρας, μπορεί να δείξει οίκτο. Εγώ που δεν δείχνω οίκτο, το σίγουρο είναι ότι δεν είμαι τέρας".
Απο έργο του Σέξπηρ (νομίζω το Ριχάρδος ο Γ')

"Η σοφία και η καλοσύνη φαίνεται ποταπή στους ποταπούς.
Οι απεχθείς γνωρίζουν μόνο τον εαυτό τους."
Από έργο του Σέξπηρ (βασιλιάς Λήρ) που μας οδηγεί η απαρρίθμηση τσιτάτων;

Στο συγκεκριμένο άρθρο του ιού τα γεγονότα είναι αληθινά. Και καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε αυτά τα περιστατικά και να μην μένουμε συνέχεια έκπληκτοι κάθε φορά που τα ξαναβλέπουμε.

Επίσης, δεν μπορώ να αναγνωρίσω σαν σοβαρή την άποψη περί προσπάθειας προπαγάνδας απο πλευράς ιού και απόρριψης του άρθρου σαν συκοφαντίας. Όποιος ταυτίζεται με τους φασίστες και τους υπερασπίζεται, δυστυχώς είναι φασίστας όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί. Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάστηκαν οι συνέπειες της δράσης των παλικαριών, δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Τουρκία ούτε με την Μακεδονία, ούτε καν με το κόμμα που υποστηρίζουν οι συντάκτες του κειμένου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
που μας οδηγεί η απαρρίθμηση τσιτάτων;


Δεν γνωρίζω.
Ρωτήστε τον Self instructive ...


Όποιος ταυτίζεται με τους φασίστες και τους υπερασπίζεται, δυστυχώς είναι φασίστας όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί.
"Ή μαζί μας, ή με τους άλλους".
Θυμίζει κάτι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nininaou

Διάσημο μέλος

Η Ρηνούλα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 2,455 μηνύματα.
Λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα άρθρο, το οποίο:

*To έγραψαν δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι, σύμφωνα με γραφόμενα -με το πολυτονικό σύστημα- από links που παρατέθηκαν είναι ό,τι είναι (Μάλλον βαρετό για ανάλυση) και γράφουν εκεί που γράφουν (Στην Ελευθεροτυπία που θα'πρεπε να λέγεται λέει Αντιχριστιανοτυπία /ό,τινάναι), εεε τέλοσπάντων με τι μούτρα το έγραψαν για να είναι άξιο προσοχής;

*Δεν το έγραψαν σε κάποια αντιεξουσιαστική εφημερίδα (στη Βαβυλωνία π.χ.), το έγραψαν σε μια που'ναι μέσα σ'όλα αυτά τα ΜΜΕ του συρμού~Αν το έγραφαν αλλού αποκλείεται να προέκυπτε θέμα "αντικειμενικότητας". Α πα πα.

*Έχει γραφτεί με δόλιο σκοπό να αναδείξει την δήθεν καλοκαρδοσύνη των συντακτών του. Α, και για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία τους να προβάλουν την μαχητικότητά τους απέναντι στο κατεστημένο. Α, επίσης για να κερδίσει για λογαριασμό τους τη συμπάθεια των αναγνωστών.

*Αναδεικνύει συμπεράσματα εντελώς αυθαίρετα και υποστηρίζει πράγματα τα οποία είναι στ'αλήθεια πρωτάκουστα. Για παράδειγμα, αφήνει το υπονούμενο ότι τα κανάλια της τηλεόρασης δεν μας παρέχουν πλήρη και ανεπηρέαστη πληροφόρηση.

*Σύμφωνα με ανθρώπους του Πνεύματος (όχι μόνο αρχαίους Έλληνες)- ας πούμε σύμφωνα με τον Σαίξπηρ- μπορεί να αποτέλεσει βάση εποικοδομητικότατων φιλοσοφικών συζητήσεων.

Θα μπορούσαμε να αξιοποιούμε για πολύ το τελευταίο του στοιχείο. Αλλά αφού έχει κι άλλα μπορούμε να ασχοληθούμε και μ'αυτά ε.

{κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω αυτό το ειρωνικό ύφος}

Αυτό που προτείνω είναι να σχολιάζαμε και αυτά που περιγράφει το άρθρο. Τα γεγονότα που παραθέτει σε χρονολογική σειρά. Την ουσία, πέρα από τα γύρω-γύρω. Τη θέση μας για όσα έγιναν ένα χρόνο. Να πούμε ποιά από αυτά τα είχαμε ακούσει και ποια όχι. Γιατί πιστεύουμε ότι αποσιωπήθηκαν -έστω κάποια. Να σχολιάσουμε ακόμα και τη σημαντικότητά τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Δεν γνωρίζω.
Ρωτήστε τον Self instructive ...



"Ή μαζί μας, ή με τους άλλους".
Θυμίζει κάτι;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είστε με τους άλλους; Εγώ το θέτω αλλιώς, ή είστε με τους νεοναζί ή δεν είστε με τους νεοναζί. Αν υποστηρίζετε την ύπαρξη τους και τη δράση τους τι να κάνουμε τους υποστηρίζετε έμμεσα, δεν φταίτε εσείς...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

borat

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης.- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,323 μηνύματα.
11 Δεκεμβρίου: Επίθεση χρυσαυγιτών με σιδηρογροθιές σε δυο νέους στο Σύνταγμα και τραυματισμός τους επειδή είχαν «αναρχίζουσα» εμφάνιση. Σύμφωνα με το επίσημο site της, η ναζιστική οργάνωση πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα «πολιτική δράση» στην περιοχή.




Πίσω ολοταχώς και το 2010 με βουλευτές σαν τον υποφαινόμενο.


Στο ίδιο κόμμα με τον Ανατολάκη και παρ΄ολίγον με την Έφη Σαρρή. Καλά πάμε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα άρθρο, το οποίο:

To έγραψαν δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι, σύμφωνα με γραφόμενα -με το πολυτονικό σύστημα- από links που παρατέθηκαν είναι ό,τι είναι (Μάλλον βαρετό για ανάλυση) και γράφουν εκεί που γράφουν (Στην Ελευθεροτυπία που θα'πρεπε να λέγεται λέει Αντιχριστιανοτυπία /ό,τινάναι), εεε τέλοσπάντων με τι μούτρα το έγραψαν για να είναι άξιο προσοχής;
Από τότε το σύστημα τονισμού που χρησιμοποιεί κάποια ιστοσελίδα είναι κριτήριο εγκυρότητάς της και πρέπει να αναφέρεται; Τα επιχειρήματα αυτών δηλαδή δεν έχουν καμία απολύτως βάση; Οι κύριοι του Ιού δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρό με το οποίο γράφουν αυτά που γράφουν; Η στάση τους πάνω στα εθνικά θέματα είναι ανάξια λόγου;

Δεν το έγραψαν σε κάποια αντιεξουσιαστική εφημερίδα (στη Βαβυλωνία π.χ.), το έγραψαν σε μια που'ναι μέσα σ'όλα αυτά τα ΜΜΕ του συρμού~Αν το έγραφαν αλλού αποκλείεται να προέκυπτε θέμα "αντικειμενικότητας". Α πα πα.
Δεν είπα αυτό. Πολύ εύκολα διαστρεβλώνεις τα λόγια μου. Είπα ότι θέλουν να παρουσιασθούν ως οι κυνηγημένοι του συστήματος ενώ η εφημερίδα στην οποία γράφουν είναι ένα από τα πιο καλά πιόνια του συστήματος και τα υπόλοιπα άρθρα της δεν διαφέρουν και πολύ στο πνεύμα από τα άρθρα του «Ιού». Άρα η εντύπωση που θέλουν να περάσουν ότι αυτοί είναι οι μόνοι οι οποίοι «γράφουν την αλήθεια» ενώ τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακολουθούν άλλη πορεία, είναι το λιγότερο προπαγανδιστική.

Έχει γραφτεί με δόλιο σκοπό να αναδείξει την δήθεν καλοκαρδοσύνη των συντακτών του. Α, και για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία τους να προβάλουν την μαχητικότητά τους απέναντι στο κατεστημένο. Α, επίσης για να κερδίσει για λογαριασμό τους τη συμπάθεια των αναγνωστών.
Η προπαγάνδα έγκειται σαφέστατα στην εντύπωση την οποία θέλουν να δώσουν είναι ότι αυτοί είναι οι κυνηγημένοι του συστήματος. Διότι, ως γνωστόν, ο απλός αναγνώστης συγκινείται περισσότερο από κάποιον που θέλει να δείξει ότι είναι εκτός του συστήματος. Πού είναι το περίεργο εδώ;

Αναδεικνύει συμπεράσματα εντελώς αυθαίρετα και υποστηρίζει πράγματα τα οποία είναι στ'αλήθεια πρωτάκουστα. Για παράδειγμα, αφήνει το υπονούμενο ότι τα κανάλια της τηλεόρασης δεν μας παρέχουν πλήρη και ανεπηρέαστη πληροφόρηση.
Εδώ λες ΨΕΜΑΤΑ. Ελπίζω πάντως όχι ενσυνείδητα. Δεν είπα πουθενά ούτε άφησα να εννοηθεί ότι τα κανάλια παρέχουν πλήρη και ανεπηρέαστη πληροφόρηση. Όταν όμως μας λένε οι κύριοι του «Ιού» ότι τα κανάλια θεωρούν βία μόνο ό,τι αντιστρατεύεται στις «ελληνοχριστιανικές» αξίες, νομίζω δικαιολογημένα αντιδρώ. Πότε τα κανάλια έδειξαν οποιαδήποτε ευαισθησία για οτιδήποτε το χριστιανικό; Συνεχώς δεν μας πιπιλίζουν ότι για όλα τα κακά φταίει ο «εθνικισμός» μας και η προσκόλληση στις παραδόσεις και ότι πρέπει επειγόντως να γίνουμε «Ευρωπαίοι» (όπως αυτοί το εννοούν).


Σύμφωνα με ανθρώπους του Πνεύματος (όχι μόνο αρχαίους Έλληνες)- ας πούμε σύμφωνα με τον Σαίξπηρ- μπορεί να αποτέλεσει βάση εποικοδομητικότατων φιλοσοφικών συζητήσεων.
Οτιδήποτε μπορεί να δώσει τροφή για φιλοσοφικές συζητήσεις. Άλλωστε, στο βάθος κάθε πολιτικής συζήτησης βρίσκεται η φιλοσοφία την οποία υποστηρίζει ο καθένας.


Αυτό που προτείνω είναι να σχολιάζαμε και αυτά που περιγράφει το άρθρο. Τα γεγονότα που παραθέτει σε χρονολογική σειρά. Την ουσία, πέρα από τα γύρω-γύρω. Τη θέση μας για όσα έγιναν ένα χρόνο. Να πούμε ποιά από αυτά τα είχαμε ακούσει και ποια όχι. Γιατί πιστεύουμε ότι αποσιωπήθηκαν -έστω κάποια. Να σχολιάσουμε ακόμα και τη σημαντικότητά τους.
Πολύ χρήσιμο θα ήταν να παραθέσουμε και τα περιστατικά τα οποία έγιναν από την άλλη πλευρά. Και αυτά είναι ουκ ολίγα. Διότι απλούστατα τα πραγματικά τέρατα (βλ. Λερναία Ύδρα) συνήθως έχουν πολλά κεφάλια προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά... Σκοτώνεις το ένα (βλ. Χρυσαυγίτες), εμφανίζεται το άλλο (βλ. αναρχικοί). Και πάει λέγοντας...


Και για να τελειώνουμε. Κε Κωστόπουλε, Τρίμη, Ψαρρά και υποστηρικτές τους, είναι πολύ εύκολο το κόλπο σας, υποστηρίζοντας καταφανώς τους αναρχικούς, να καλείτε τον αναγνώστη να πάρει θέση είτε υποστηρίζοντάς τους οπότε είναι δικός σας είτε υποστηρίζοντας τους ακροδεξιούς φασίστες οπότε γίνονται κι αυτοί τέτοιοι. Την πολιτική αντιπαράθεση προφανώς, τη βλέπετε μόνο στο επίπεδο ακροδεξιών-αναρχικών. Εγώ λοιπόν σε αυτό το επίπεδο αρνούμαι να κατέβω. Όσο φασίστες είναι οι ακροδεξιοί αλλό τόσο φασίστες είναι οι λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές» τους οποίους βαλθήκατε να υποστηρίξετε ότι τάχα αυτοί είναι τα θύματα ενώ οι άλλοι οι θύτες. Και οι δύο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ενός νομίσματος το οποίο χρησιμοποιείται από την εξουσία προκειμένου να εξαγοράζει τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν υποταγή στο σύστημα το οποίο θα τους «προστατεύσει» από τις απειλές των ακραίων. Κάπως έτσι έρχεται ο πραγματικός φασισμός...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Όσο φασίστες είναι οι ακροδεξιοί αλλό τόσο φασίστες είναι οι λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές» τους οποίους βαλθήκατε να υποστηρίξετε ότι τάχα αυτοί είναι τα θύματα ενώ οι άλλοι οι θύτες. Και οι δύο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ενός νομίσματος το οποίο χρησιμοποιείται από την εξουσία προκειμένου να εξαγοράζει τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν υποταγή στο σύστημα το οποίο θα τους «προστατεύσει» από τις απειλές των ακραίων. Κάπως έτσι έρχεται ο πραγματικός φασισμός...
τα πες ολα μεγαλε...
ετσι βλεπουν τα πραγματα οσοι εχουν και τα δυο ματια ανοιχτα και οχι μονο το ενα..
αλλα δυστυχως εχουμε γεμισει μονοφθαλμους στη σημερινη κοινωνια γιατι ο Μονοφθαλμος στους τυφλους βασιλευει..:hmm::/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είστε με τους άλλους; Εγώ το θέτω αλλιώς, ή είστε με τους νεοναζί ή δεν είστε με τους νεοναζί. Αν υποστηρίζετε την ύπαρξη τους και τη δράση τους τι να κάνουμε τους υποστηρίζετε έμμεσα, δεν φταίτε εσείς...
Στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαι με τον εαυτό μου.
Αν αυτό δεν σας βολεύει, είμαι με τους άλλους.

Ή αλλιώς, πάρτε ένα δίευρο και πείτε μας πόσες γωνίες έχει.

Κι επειδή μάλλον νομίζετε ότι πετάω "τσιτάτα",
ο κύριος το λέει πολύ καλλίτερα:
Την πολιτική αντιπαράθεση προφανώς, τη βλέπετε μόνο στο επίπεδο ακροδεξιών-αναρχικών. Εγώ λοιπόν σε αυτό το επίπεδο αρνούμαι να κατέβω.

Και δυστυχώς, μιας και δεν το καταλάβατε πιο πριν,
ας προσπαθήσω να σας το ξαναπώ:
"Ή μαζί μας, ή με τους άλλους".
Θυμίζει κάτι;

Και κάτι τελευταίο:
Μην τολμήσετε άλλη φορά να βάλετε λόγια στο δικό μου στόμα.
Αν δεν είστε ικανός να καταλάβετε ότι δεν λειτουργώ με δίπολα, δεν έχω καμμία όρεξη να αποδείξω το αντίθετο.
Ειδικά δε, με δίπολα που εσείς στήνετε σαν ξώβεργες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
«Ανόητοι, ανιστόρητοι, ανθέλληνες, χωρίς αρχές, ιδανικά, ηθική και πιστεύω, ξενοκίνητοι υπηρέτες ύπουλων και ανθελληνικών σχεδίων...».
Αυτό είναι πράγματι το σύνηθες "κουστούμι" που έχουν φορέσει οι ακροδεξιοί στους ακροαριστερούς. Αυτό δίνει παράλληλα και το μέτρο του μετώπου της αναπόφευκτης κατά τα φαινόμενα σύγκρουσης. Η λέξη "ανθέλληνας" παρουσιάζεται δύο φορές. Άραγε στερείται πλήρως πολιτικής βάσης; Μήπως κάποιοι, με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δίνουν τροφή στην ακροδεξιά προπαγάνδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το μέτωπο της εσωτερικής διαμάχης;

Η λέξη "ξενοκίνητος" επίσης μου κάνει εντύπωση. Έχω ακούσει ότι το Indymedia χρηματοδοτείτο από τον Σόρρος. Ισχύει κάτι τέτοιο; Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει περισσότερα επ' αυτού; Αλήθεια, όταν ένας από τους συντάκτες του Ιού αρθρογραφεί σε εθνικιστικά τουρκικά έντυπα, υποστηρίζοντας στεγνά την τουρκική προπαγάνδα, εγώ ως σκεπτόμενος άνθρωπος, δεν θα πρέπει να λάβω στα σοβαρά την αιτίαση αυτή; Σε άλλη περίπτωση, έχω διαβάσει κάποια βιβλία που χρησιμοποιούνται ως "ιστορικές πηγές" στις σχολικές βιβλιοθήκες, τα οποία υποστηρίζουν ανυπόφορα την προπαγάνδα των κάθε λογής γειτόνων και συνδιεκδικητών, και τα οποία εκδόθηκαν από ένα ίδρυμα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, που χρηματοδοτείται από κάποιες παράξενες αμερικανικές οργανώσεις και φυσικά από τον Σόρρος! Είναι τυχαίο κι αυτό, ή μήπως θα πρέπει να με κάνει ελαφρώς σκεπτικιστή, όσον αφορά τις προθέσεις των εν λόγω κυρίων;

Πέρα απ' αυτό, θα σημειώσω την καπήλευση από πλευράς των ακροδεξιών, εννοιών όπως οι αξίες και η ηθική. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση υποκρισίας και ηθικολογίας. Εάν οι αξίες και η ηθική τους είναι η καφρίλα και η αγριότητα, η βία και το σκοτεινό παρακράτος, προσωπικά τους τις χαρίζω και δηλώνω ανηθικότερος του Μαρκησίου, που να πάρει ο Πλούτωνας!!

2 Ιουνίου: Τρομοκρατική επιδρομή της «Χρυσής Αυγής» στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην Αθήνα, με σκοπό τη ματαίωση της παρουσίασης του Ελληνο-Μακεδονικού Λεξικού από το «Ουράνιο Τόξο» με συμμετοχή ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών.
Ομολογώ ότι μια τέτοια ενέργεια, μάλλον παρέχει σημαντικό ιδεολογικό κι επικοινωνιακό πλεονέκτημα στην ακροδεξιά, αντίθετα ο συναγελασμός των κάθε λογής "προοδευτικών" με τους ανθρώπους του "Ουράνιου Τόξου" μάλλον δεν περιποιεί τιμή γι' αυτούς. Εδώ οι αιτιάσεις περί ανθελληνισμού και ξενοκίνητου των πράξεων, μάλλον ενισχύονται παρά αποδυναμώνονται. Οι φασίστες είναι φασίστες και τους ξέρουμε τι καπνό φουμάρουν. Έχει σκεφτεί όμως κανένας ποιες είναι οι αιτίες που η διείσδυτικότητα των απόψεών τους ολοένα και αυξάνεται;

Στον φίλο PitG, έχω πάντως να πω τα εξής: Δυστυχώς αγαπητέ μου, όσο κι αν αμφισβητήσουμε την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα της καταγραφής που μας παρέθεσε ο Jrot, η φασιστική βία είναι υπαρκτή και συνεχώς κλιμακούμενη κι αυτό δεν μπορεί κανείς ν' αμφισβητήσει, αφού είναι κάτι που το βλέπει κάποιος εύκολα, ακόμη κι απ' την πολυθρόνα του. Ταυτόχρονα, η χρήση παρακρατικών ομάδων τραμπούκων, "εθνικοφρόνων", "αγανακτισμένων πολιτών", κουκουλοφόρων, προβοκατόρων κλπ, με παρουσία αστυνομικών και υπό την καθοδήγηση μυστικών υπηρεσιών, δεν αποτελεί αποκύημα αρρωστημένης αριστερίστικης συνωμοσιολογίας, αλλά χρησιμοποιείται επιβεβαιωμένα από κάθε μορφής ανελεύθερα καθεστώτα - κι όσο πιο ανελεύθερα τα καθεστώτα, τόσο πιο μεγάλη η χρήση τους - σε όλον τον κόσμο, ειδικότερα δε η παρουσία τους έχει ιστορικά καταγραφεί και στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα των πιστοποιητικών κοινονικών φρονημάτων, λίγες μόλις δεκαετίες παλαιότερα (βλέπε δολοφονία Λαμπράκη, καρφίτσες, τρίκυκλα και λοιπούς συγγενείς).

Μαλιστα, τα καθεστώτα που στη χώρα μας χρησιμοποίησαν τέτοιες μεθόδους, είναι επίσης ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι επρόκειτο για πράγματι ξενοκίνητα, με αποκορύφωμα την Απριλιανή Χούντα. Συνεπώς, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό τους κάθε είδους Ιούς και συνδαιτημόνες της ξένης προπαγάνδας στη χώρα μας, έχω κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να κοιτάξω με τεράστιο σκεπτικισμό τους νεοεθνικόφρονες. Όπου ακούς πολλή Πατρίδα, κράτα και μικρό καλάθι αγαπητέ μου. Θεωρώ κι εγώ πως πράγματι το να υπερασπίζεται κανείς την αθωότητα φασιστών, με δεδηλωμένες τις επιθετικές τους προθέσεις, του στερεί αν μη τι άλλο το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και δυστυχώς τον κατατάσει στην δική τους χωρία.

Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε μπροστά μας: Η Ελλάδα έχει μπει σε μια κατιούσα σπείρα οικονομικής κι εθνικής κρίσης, όπου τα ξένα κεφάλαια απαιτούν τη διαχείριση του μέλλοντός μας, την επιβολή των δικών τους συμφερόντων στον τρόπο που θα ζήσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί και η οργή έχει αρχίσει να συσσωρεύεται, έτοιμη να ξεσπάσει τυφλά, όπως μας έδειξε ο περσινός Δεκέμβρης. Η ιδεολογική περιχαράκωση "εθνικοφρόνων" και "αντιεξουσιαστών", έχει συντελεστεί ανεπιστρεπτί, με τα στεγανά τους ολοένα και ισχυρότερα. Το συγκρουσιακό κλίμα εντείνεται κι από τις δύο πλευρές. Οι κάμερες, η καταστολή, οι "αντιτρομοκρατικοί νόμοι" και τα προληπτικά μέτρα κλείνουν όλο και στενότερα τον κλειό της διά της βίας χειραγώγησης της λαϊκής θέλησης, περιορίζοντας ατομικά δικαιώματα κι ελευθερίες, ενώ η θεοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, με πρόσχημα μάλιστα την οικονομική κρίση που το ίδιο δημιούργησε, συνεχώς αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα κι ελευθερίες, μ' έναν τρόπο συμμετρικό και προφανώς υπολογισμένο.

Ο απλός πολίτης που δεν αντέχει άλλο την κατάσταση κι αποζητά να την αλλάξει, θα βρει μπροστά του ένστολους με γκλοπ, ασπίδες και δακρυγόνα, θα δει να "υπερασπίζονται" τις ατομικές του ελευθερίες και τα εργασιακά του δικαιώματα, κουκουλοφόροι που αμέσως προηγουμένως τους έχει δει να "παίζουν τάβλι" με τους παραπάνω ένστολους, θα δει να "υπερασπίζονται" την ηθική, τις αξίες του και τα συμφέροντα της πατρίδας του, υπερθεματίζοντας μάλιστα σε πατριωτισμό, φασίστες και παρακρατικοί εγκάθετοι, που "καθαρίζουν" εκεί που οι ένστολοι δεν μπορούν να προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα σε χώρους που προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Φοβάμαι αλίμονο, πως τούτος ο πολίτης, όποια πλευρά κι αν επιλέξει, τελικά θα βρεθεί ζημιωμένος. Ας μην ξεχνούμε ότι κατά το ιστορικό προηγούμενο, στη διάρκεια του ελληνικού εμφύλιου, οι Άγγλοι έριχναν λίρες και προς τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, ενώ πως ο πραγματικός ηττημένος εκείνου του πολέμου δεν ήταν κανένας άλλος παρά ο Ελληνικός λαός, ο απλός Έλληνας πολίτης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Είναι απορίας άξιο πως μερικοί άνθρωποι λένε τόσα πολλά χωρίς να λένε τίποτα...

Το άρθρο αναφέρεται στον απολογισμό της βίας ακροδεξιών ομάδων. Η αναρχία δεν τοποθετείται σαν το αντίπαλο δέος το οποίο είναι το ιδανικό ούτε στο συγκεκριμένο άρθρο, ούτε πουθενά αλλού. Τα δίπολα είναι κατασκευή δικιά σας αγαπητέ Mittenwald. Ένα είναι το ζήτημα στο συγκεκριμένο κείμενο, η αύξηση των ακροδεξιών κρουσμάτων βίας αν εσείς δεν το παραδέχεστε μου είναι αδιάφορο.

Και ο αγαπητός pitg21 και ο κ. Mittenwald αναφέρθηκαν αμέσως στους αντιεξουσιαστές. Ο λόγος; Σε ποιο σημείο του άρθρου όπου παρατίθενται τα φαινόμενα αυτά, γίνεται λόγος για τους καλούς αντιεξουσιαστές και τη νομιμοποίηση της βίας αυτών;

Δεν έχω καταλάβει επειδή δεν εξυβρίζει και τους αναρχικούς (σχηματίζοντας το δίπολο που τόσο απεχθάνεστε) συνεχίζετε να υποστηρίζετε έμμεσα τέτοιες ενέργειες; Πως γίνεται να μην συμπαθείτε τα δίπολα και να ενοχλείστε όταν αυτά απουσιάζουν είναι και αυτό απορίας άξιο...

Και για να τελειώνουμε επειδή μερικοί τα λένε όπως τους βολεύει. Σκοπός είναι οι νεοναζιστές να μην καταλαμβάνουν χώρο στην πολιτική αντιπαράθεση. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούνται μοναδικό κομμάτι του πολιτικού παιχνιδιού όπως πολύ άστοχα θεώρησε ο pitg21 νομίζοντας ότι το ενδιαφέρον όσων θεωρούν ότι αυτά τα καθάρματα πρέπει να πάνε φυλακή, αφορούν διαφωνίες μεταξύ αναρχικών-φασιστών, τύπου ροκάδες-καρεκλάδες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top