Ελλάδα χωρίς Ευρώ: Το μέλλον ή καταστροφολογίες;

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Τον αρχικό μου φόβο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με αυτή του Μεξικού και της Αργεντινής εποχές 90s (κάντε google για "κρίση τεκίλα" ), αρχίζω σιγά σιγά να τον επιβεβαιώνω.

Δυστυχώς τα νούμερα τότε ήταν πολύ καλύτερα, το έλλειμμα ήταν 8% επί το ΑΕΠ και όχι 16% όπως το δικό μας. Και όμως αναγκάστηκαν να αποσυνδέσουν την αξία του νομίσματος τους από το δολάριο έτσι ώστε να υποτιμηθεί και τα προϊόντα τους να αποκτήσουν έστω το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικής τιμής άρα να αυξηθούν οι εξαγωγές

Όμως εμείς δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα μας, αφού δεν έχουμε νόμισμα. Άρα μέσω νομισματικής πολιτικής δεν μπορούμε ούτε να πείσουμε τους ξένους επενδύτες να μην αποσύρουν τα χρήματα μας, ούτε να προσεκλύσουμε πιο τολμηρούς επενδυτές.

Μια άλλη ιδέα θα ήταν να ανεβάσουμε τα επιτόκια, προσελκύοντας καταθέτες έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα Κεφάλαια. Στα οικονομικά εγχειρίδια ναι, είναι μια λύση ... όμως ο ιδιωτικός τομέας (καταναλωτές, επιχειρήσεις) και ιδιαίτερα ο χρηματοπιστωτικός δεν είναι υγιείς (όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία, όπου το εξωτερικό χρέος είναι κατά πολύ χαμηλότερο του δημοσίου, κυρίως λόγω των υψηλών αποταμιεύσεων).

Από όσο ξέρω, δεν έχουμε ούτε άλλα δημόσια περιουσιακά στοιχεία να πουλήσουμε (ΟΤΕ ή Ολυμπιακή). Τι θα κάνουμε;

Η φιλελεύθερη συμμαχία δημοσίευσε κάποιες σκέψεις της που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Μερικά βασικά κομμάτια

Ποιο συγκεκριμένα, άρθρο στους «Financial Τimes» βεβαιώνει ότι θα αντιμετωπίσει νομισματική κρίση κάθε χώρα που, στα πλαίσια μιας εξωτερικά εισαγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, υιοθετεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία έρχονται σε αντίθεση οι εγχώριες πολιτικές της. Αυτό, επισημαίνει το άρθρο, συνέβη στην Αργεντινή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρόσδεση του νομίσματός της με το δολάριο, και αυτό προβλέπει να συμβεί και στην Ελλάδα η οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε δύο-τρία χρόνια.
Το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη έχει αρχίσει να απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νομικοί της οποίας μελέτησαν το ζήτημα αυτό σε «έγγραφο εργασίας» τον Δεκέμβριο του 2009.
Στη διακήρυξή της για τις ευρωεκλογές του 2009 καλούσε τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιληφθούν ότι, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, η νομισματική ενοποίηση μπορεί και να ακυρωθεί εάν δε συμπληρωθεί από την αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης
Ας κλείσουμε για λίγο τα μάτια, και ας φανταστούμε την Ελλάδα έξω από την ΕΕ :cold:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Κατ' αρχή, η έξοδος μίας χώρας από την ΟΝΕ, δε συνεπάγεται αυτόματα και έξοδο από την Ε.Ε. Όσον αφορά τώρα τις επιπτώσεις στην "εθνική οικονομία" μίας χώρας, με την επανάκαμψη σε καθεστώς "εθνικού νομίσματος", αν και πιθανό, θα ήταν απίθανα εφιαλτικές εν μέσω παγκοσμιοποίησης. Στην περίπτωση δε της χώρας μας, ως έχουν τα πράγματα( οικονομικά, πολιτικά, ηθικά, πολιτισμικά, δημογραφικά) ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σχεδόν αυτόματα:
- ή στην επιβολή ενός έκτακτου αυταρχικού πολιτικού καθεστώτος( πχ μία χούντα)
- ή στο πέρασμα της χώρας στο μουσείο της ιστορίας, με ταυτόχρονη εδαφική ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό ολοκλήρωμα, χωρίς εθνικές πλέον αναφορές,
- ή, ακόμη, σε συνομοσπονδιοποίηση με κάποια από τις γειτονικές μας χώρες( πχ Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος ).

Αυτά εκ του προχείρου, γιατί το θέμα είναι, όχι μόνον εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά και ανάλογα περίπλοκο, οπότε απαιτεί αναλυτικότερη προσέγγιση.

Υγ: Πάντως, σε "σενάρια εργασίας" που είχα την τύχη να ακούσω στις Βρυξέλες( από γραφειοκράτες του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ), κατά το 1991, όταν είχε φουντώσει και ανακάμψει το "Ανατολικό Ζήτημα", ως συνέπεια της κατάρρευσης του "υπαρκτού σοσιαλισμού", η "χώρα Χ" των περισσότερων σχετικών παραδειγμάτων και αναφορών, μας μύριζε "Ελλάδα". Ήταν η εποχή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκης, μιλούσε για πωλήσεις νησιών και βραχονησίδων. Ήταν η εποχή που στο μοίρασμα τότε των διαφόρων ποσοστώσεων και επιδοτήσεων μεταξύ των μελών της ΕΟΚ, οι ελληνικές αντιπροσωπείες σχολιάζονταν στα διάφορα πάρτι, για "αισχρό ξεπούλημα"( στους Ισπανούς, τους Γάλλους κλπ)!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Κατ' αρχή, η έξοδος μίας χώρας από την ΟΝΕ, δε συνεπάγεται αυτόματα και έξοδο από την Ε.Ε.
Το έγγραφο που επισυνάπτει η ΦΣ στο άρθρο της, και που επισυνάπτω και εγώ στο τέλος, λέει ότι:

The first interpretation would be consistent with the view that withdrawal from EMU without a parallel withdrawal from the EU would be legally inconceivable.

Που στην ουσία λέει ότι έξοδος από ΟΝΕ χωρίς παράλληλη έξοδο από ΕΕ είναι νομικά αδιανόητο (=inconceivable)

Πάντως, σε "σενάρια εργασίας" που είχα την τύχη να ακούσω στις Βρυξέλες( από γραφειοκράτες του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ), κατά το 1991, όταν είχε φουντώσει και ανακάμψει το "Ανατολικό Ζήτημα", ως συνέπεια της κατάρρευσης του "υπαρκτού σοσιαλισμού", η "χώρα Χ" των περισσότερων σχετικών παραδειγμάτων και αναφορών, μας μύριζε "Ελλάδα". Ήταν η εποχή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκης, μιλούσε για πωλήσεις νησιών και βραχονησίδων. Ήταν η εποχή που στο μοίρασμα τότε των διαφόρων ποσοστώσεων και επιδοτήσεων μεταξύ των μελών της ΕΟΚ, οι ελληνικές αντιπροσωπείες σχολιάζονταν στα διάφορα πάρτι, για "αισχρό ξεπούλημα"( στους Ισπανούς, τους Γάλλους κλπ)!
Ωραία όλα αυτά, το θέμα μας είναι τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει και όχι τι ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να γίνει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • EU_EMU_withdrawal.pdf
    1.5 MB · Εμφανίσεις: 173

Zed

Διάσημο μέλος

Ο Zed αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται IT και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 2,488 μηνύματα.
Ας κλείσουμε για λίγο τα μάτια, και ας φανταστούμε την Ελλάδα έξω από την ΕΕ :cold:

Ας φανταστούμε πρώτα την ίδια την Ελλάδα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Μιλάμε για μια χώρα που από το 3% έλλειμμα ξαφνικά βρέθηκε στο 6% και σε λιγότερο από ένα μήνα μάθαμε ότι είμαστε στο 12% και συνεχίζουμε δυναμικά την ανοδική μας πορεία. Ποιος ξέρει που φτάνει... Και μιλάμε μόνο για το έλλειμμα. Να μην αναφέρουμε κονδύλια που αντί να αξιοποιηθούν εκεί που προορίζονταν κατέληξαν στις τσέπες των γνωστών σε όλους μας προσώπων (τα οποία ο κόσμος είτε επειδή είναι εγωιστής και κοντόφθαλμος κερδοσκόπος είτε επειδή είναι απλά ηλίθιος συνεχίζει να εμπιστεύεται). Ο δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις στην αγορά. Οι Ευρωπαίοι όχι απλώς δεν μας εμπιστεύονται (και καλά κάνουν), αλλά μας θάβουν κανονικά. Παρ'όλα αυτά συνεχίζουν να δανείζουν, τους συμφέρει εξάλλου με τόσο υψηλά επιτόκια. Και όταν πλέον η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο (σε πόσο? Σε ένα χρόνο? Σε δύο χρόνια? Θα δείξει.) - γιατί εκεί οδηγούμαστε με μαθητική ακρίβεια, τότε θα έρθει και το δεύτερο (και μεγαλύτερο) κραχ.

Όπως είπες, δεν έχουμε άλλα δημόσια περιουσιακά στοιχεία να πουλήσουμε αφού μας τα έχουν ξεπουλήσει όλα. Άρα θα αναγκαστούν να κόψουν δραματικά μισθούς και συντάξεις. Τα 700? που σήμερα θεωρούνται λίγα, πολύ σύντομα θα θεωρείται ως ένας ικανοποιητικός μισθός. Για τις πόλεις ούτε συζήτηση. Δεν μιλάμε φυσικά για κρίση μόνο στην αγορά εργασίας αλλά και για κοινωνική κρίση. Καλά καλά δεν φτάνουν οι μισθοί για τις βασικές ανάγκες. Ήδη, δεν ξέρω πόσοι το έχετε αντιληφθεί αλλά υπάρχει έξαρση στις ληστείες. Και όχι για τρελά ποσά. Για φραγκοδίφραγκα. Φανταστείτε σε λίγα χρόνια.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν υπερβολές και σενάρια φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Όποιος τα αρνείται, απλά δεν είναι ρεαλιστής ή φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και θέλει να συνεχίσει να ονειρεύεται και να ακροβατεί σε ροζ πουπουλένια συννεφάκια.

Τον φόβο σου να μην τον επιβεβαιώνεις απλώς, αλλά να είσαι σίγουρος. Έρχονται δύσκολοι καιροί πραγματικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
Ας φανταστούμε πρώτα την ίδια την Ελλάδα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Μιλάμε για μια χώρα που από το 3% έλλειμμα ξαφνικά βρέθηκε στο 6% και σε λιγότερο από ένα μήνα μάθαμε ότι είμαστε στο 12% και συνεχίζουμε δυναμικά την ανοδική μας πορεία. Ποιος ξέρει που φτάνει... Και μιλάμε μόνο για το έλλειμμα.

Αυτό επιχειρήθηκε σκοπίμως με μεταφορά σημαντικού μέρους του προυπολογισμού του 2010 στο 2009

Συγκεκριμένα , προμήθειες κυρίως για νοσοκομείου που κανονικά δίνονται Ιανουάριο , δόθηκαν Δεκέμβρη

στόχος , ο αντίστοιχος του 2010 προυπολογισμός να είναι πολύ πιο θετικός
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
ποτέ αλλοτε ουτε σε μεξικο ουτε σε αργεντινη υπηρχε κοινο νομισμα,,και μια ενωση οπως η ΕΕ..
μη συγκρινουμε οτι θελουμε..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
ποτέ αλλοτε ουτε σε μεξικο ουτε σε αργεντινη υπηρχε κοινο νομισμα,,και μια ενωση οπως η ΕΕ..
μη συγκρινουμε οτι θελουμε..
Μα το νόμισμα δεν είναι παράμετρος μιας οικονομίας, και φασόλια να είχαμε σαν μέσο ανταλλαγής σε θεωρητικό επίπεδο και με τα ίδια δεδομένα στην ίδια κατάσταση θα ήμασταν.

Ίσα ίσια που τώρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια νομισματική πολιτική για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Και στην τελική και το Μεξικό και η Αργεντινή, ναι μεν είχαν δικό τους νόμισμα αλλά ήταν συνδεδεμένο με το $.

Οι Ευρωπαίοι όχι απλώς δεν μας εμπιστεύονται (και καλά κάνουν), αλλά μας θάβουν κανονικά.
Τι σημαίνει θάβω στην μακροοικονομία; Τέσπα ... αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δάνειο το πήραμε με γραμμάτια και όχι με ομόλογα (άρα έχουμε ήδη κάψει την λύση των ομολόγων) κοντά στο 2% ... με 2% ακόμη και εγώ δανείζω το κράτος, αν και η αλήθεια είναι ότι με πρωθυπουργό τον ΓΑΠ θα το σκεφτόμουν λιγάκι :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Zed

Διάσημο μέλος

Ο Zed αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται IT και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 2,488 μηνύματα.
Θάβουν, εννοώ ότι υπάρχει απαξίωση και μηδενική στήριξη-εμπιστοσύνη (λογικό). Βασικά δεν μας θάβουν, απλά λένε την αλήθεια. Οι δικοί μας είναι που θάβουν την αλήθεια. Ο Γιωργάκης παίζει να ξέρει λιγότερα σχετικά με την οικονομία απ'όσα ξέρω κι εγώ που είμαι άσχετος με τον κλάδο. Εξάλλου, όταν γίνονταν τα υπουργικά συμβούλια, αυτός είχε να ασχοληθεί με πιο σοβαρά θέματα, όπως τα παιχνιδάκια του στο laptop.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Apro

Διάσημο μέλος

Ο Apro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλεται Tatoo artist και μας γράφει απο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Αττική). Έχει γράψει 2,031 μηνύματα.
εγώ από αυτά που είδα...; απ' όταν μπήκε η Ελλάδα στην Ε.Ε. πήρε αυτό που λένε την κάτω βόλτα..., επειδή πολλοί θυμούνται πως τα πέρναγαν πριν το ευρώ.... τα κάναμε πλακάκια με τις διάφορες ευρωπαικές εταιρίες και ειδού τα αποτελέσματα.... βέβαια η ένωση της Ευρώπης ήταν ένα πολύ καλά προμελετημένο σχέδιο και δεν είχε ως βάση την ένωση, αλλά την παράλυση της Ευρώπης.... και αυτά που ακούμε στις ειδήσεις είναι όλα παραμύθια και όπως λένε και οι Active member θυσία σε βρώμικο βωμό....
το ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από την Ε.Ε. σε μερικά χρόνια αυτό σημαίνει τη διάσπαση ολόκληρης της Ε.Ε..., μην τρελαθούμε τελείως.... το ότι απλά αναφέρθηκε αυτό, είναι πολύ κακός οιωνός για ολόκληρο τον Ευρωπαικό χώρο.... ας με διαψεύσει ο χρόνος....

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Το έγγραφο που επισυνάπτει η ΦΣ στο άρθρο της, και που επισυνάπτω και εγώ στο τέλος, λέει ότι:



Που στην ουσία λέει ότι έξοδος από ΟΝΕ χωρίς παράλληλη έξοδο από ΕΕ είναι νομικά αδιανόητο (=inconceivable)


Ωραία όλα αυτά, το θέμα μας είναι τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει και όχι τι ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να γίνει.

- Αν έτσι έχει η νομική διάσταση του θέματος, τότε δεν βγαίνουμε, ούτε απ' την ΟΝΕ. Καθότι ιστορικά δεν υπήρξε "αυτοκρατορία" που παράτησε μία περιοχή της, απλά επειδή κατέληξε λιγότερο παραγωγική, απ' τις υπόλοιπες περιοχές της.
- Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα μας συμβεί σε "εθνικό επίπεδο", απλά μία μικρή ή μεγάλη απαλλοτρίωση της "εθνικής εδαφικής ακεραιότητάς" μας, με εμπορικές μεταβιβάσεις χρήσιμων(οικονομικά) εκτάσεων της Επικράτειας. Όλ' αυτά βέβαια ενόψει της λεγόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης. Εξ ου και το "εθνικά επικίνδυνη" της διανυόμενης κρίσης μας, δια στόματος Πρωθυπουργού και όχι μόνον. Μηπως είναι τυχαίο- το ξαναλέω- που οι περισσότεροι Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης το έριξαν οικογενειακώς στο "ρέαλ-εστέιτ";
Εν συντομία, στο τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να δούμε, το τι μπορούμε πια να κάνουμε σαν "εθνική οικονομία". Επ' αυτού λοιπόν, δεν μένει παρά να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ρεαλιστική προοπτική, ότι παατρίδα μας πια είναι η Ε.Ε.. Αυτή θα μας "επανιδρύσει", αλλά σύμφωνα με τις αυτοκρατορικές της στρατηγικές και προδιαγραφές. Η Ελλάδα, είτε των "Ελλήνων Χριστιανών" είτε των σκέτο "Ελλήνων", το πολύ-πολύ να παραμείνει ένας αρχαίος αγιάτρευτος καημός, κι αυτό για μερικές μόνον ακόμη δεκαετίες ή, έστω, ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός με διάφορε αναφορές εκτός την "εθνοκρατική".

Γι' αυτό συμφωνώ πως:

Ας φανταστούμε πρώτα την ίδια την Ελλάδα.
... Οι Ευρωπαίοι όχι απλώς δεν μας εμπιστεύονται (και καλά κάνουν), αλλά μας θάβουν κανονικά. ...

Τον φόβο σου να μην τον επιβεβαιώνεις απλώς, αλλά να είσαι σίγουρος. Έρχονται δύσκολοι καιροί πραγματικά.

Αλλά ποιους ακριβώς θάβουν; Θαρρώ πως βασικά, τους "Ελληνάρες" και όσους επιμένουν ως "ανάδελφοι"!

Καθότι συνεχίζουμε να λέμε αφελώς, κάτι τέτοια:

... Ο Γιωργάκης παίζει να ξέρει λιγότερα σχετικά με την οικονομία απ'όσα ξέρω κι εγώ που είμαι άσχετος με τον κλάδο. Εξάλλου, όταν γίνονταν τα υπουργικά συμβούλια, αυτός είχε να ασχοληθεί με πιο σοβαρά θέματα, όπως τα παιχνιδάκια του στο laptop.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Zed

Διάσημο μέλος

Ο Zed αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται IT και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 2,488 μηνύματα.
Αλλά ποιους ακριβώς θάβουν; Θαρρώ πως βασικά, τους "Ελληνάρες" και όσους επιμένουν ως "ανάδελφοι"!

Καθότι συνεχίζουμε να λέμε αφελώς, κάτι τέτοια:

Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε άτομα που παρευρίσκονταν μαζί του. Θα ήθελα πολύ να μάθω σε τι διαφωνείς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
.... Θα ήθελα πολύ να μάθω σε τι διαφωνείς.

Ζούμε μέρες, φίλε μου, που έχει απόλυτη αξία για όλους τους πολίτες τούτης της χώρας το " τα εν οίκω, μη εν δήμω". Οι παντοειδείς διεθνείς προβοκάτορες του "εθνικού πρεστις" μας, καραδοκούν, ακόμη και στο Διαδίκτυο!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jrot6

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο jrot6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών, επαγγέλεται Αεροσυνοδός και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,535 μηνύματα.
Τι εννοεις βρε Νωευς,οτι καποιοι μπορει να παρακολουθουν τη συζητηση μας και να εκμεταλευτουν αυτο που λεει ο zed?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Τι εννοεις βρε Νωευς,οτι καποιοι μπορει να παρακολουθουν τη συζητηση μας και να εκμεταλευτουν αυτο που λεει ο zed?

Όχι, δεν το απλοϊκεύω τόσο! Αλλά εννοώ ότι είναι "κουβέντες χωρίς πρακτική και νοηματική αξία", σε δημόσιους διαλόγους. Αλλά μπορεί να συμβαίνει κι αυτό που ρωτάς, ανάλογα με την έκταση του ...φαινομένου!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jrot6

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο jrot6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών, επαγγέλεται Αεροσυνοδός και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,535 μηνύματα.
Όχι, δεν το απλοϊκεύω τόσο! Αλλά εννοώ ότι είναι "κουβέντες χωρίς πρακτική και νοηματική αξία", σε δημόσιους διαλόγους. Αλλά μπορεί να συμβαίνει κι αυτό που ρωτάς, ανάλογα με την έκταση του ...φαινομένου!

Και ποιος διαλογος σε ενα φορουμ εχει πρακτικη και νοηματικη αξια?Αποψεις ανταλασουμε απλα..Δεν λυνουμε το οικονομικο ζητημα της χωρας σε ενα φορουμ..:)

Σε ποια εκταση θα μπορουσε να γινει αυτο δλδ?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Zed

Διάσημο μέλος

Ο Zed αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται IT και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 2,488 μηνύματα.
Ζούμε μέρες, φίλε μου, που έχει απόλυτη αξία για όλους τους πολίτες τούτης της χώρας το " τα εν οίκω, μη εν δήμω". Οι παντοειδείς διεθνείς προβοκάτορες του "εθνικού πρεστις" μας, καραδοκούν, ακόμη και στο Διαδίκτυο!

Για μένα έχει αξία να ξέρω τι πράττει κάποιος ο οποίος έχει οριστεί πρωθυπουργός της χώρας. Εσύ αν θες μπορείς να υποπτεύεσαι τα λεγόμενά μου, δικαίωμά σου. Εγώ απλά έγραψα αυτό που έχω ακούσει από έγκυρη για εμένα πηγή. Ας μην ξεφύγουμε όμως άλλο από το θέμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Και μια ευχάριστη είδηση:
"Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση. Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου", δηλώνει χαρακτηριστικά στην El Pais.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Και ποιος διαλογος σε ενα φορουμ εχει πρακτικη και νοηματικη αξια?Αποψεις ανταλασουμε απλα..Δεν λυνουμε το οικονομικο ζητημα της χωρας σε ενα φορουμ..:)

Σε ποια εκταση θα μπορουσε να γινει αυτο δλδ?

Ναι, πράγματι, εδώ ανταλλάσουμε απόψεις, ενημερωνόμαστε και, ορισμένοι, επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τον παρόν μας, για να διαβλέψουμε( ή προβλέψουμε; ), αν "έχουμε μέλλον"...

Για μένα έχει αξία να ξέρω τι πράττει κάποιος ο οποίος έχει οριστεί πρωθυπουργός της χώρας. Εσύ αν θες μπορείς να υποπτεύεσαι τα λεγόμενά μου, δικαίωμά σου. Εγώ απλά έγραψα αυτό που έχω ακούσει από έγκυρη για εμένα πηγή. Ας μην ξεφύγουμε όμως άλλο από το θέμα.

Έλα, βρε Ζεντ, συγνώμη αν σου έδωσα τέτοια εντύπωση! Τι να υποπτευθώ, για σένα ή οποιονδήποτε συνδιαλεγόμενό μου; Εν πάσει περιπτώσει αναγνωρίζω, ότι η επίμαχη πρότασή μου ήταν ένα "στιγμιαίο λάθος"( ως υπερβολική στις προεκτάσεις της) ενός ανησυχούντα και κριτικού έλληνα πολίτη. Προφανώς δεν είχα σκοπό να σου κάνω κριτική, ενώ του Πρωθυπουργού μας(δυστυχώς!), του τα σέρνω σε προσωπικό επίπεδο "φοιτητηόθεν".

Δεν νομίζω ότι βγαίνουμε από το θέμα, όταν απεικονίζουμε με λόγια, το "εσωτερικό' κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο μίας χώρας μέλους της Ε.Ε.. Και ο λόγος των Πολιτών μίας τέτοιας χώρας, για τον πρώτο τη τάξει Πολίτη της, πάντα έχει, τουλάχιστον ενδεικτική σημασία γι' αυτό. Άποψή μου, ίσως κάπως παρατραβηγμένη, και στο επίμαχο σημείο του "λάθους" μου!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
παναγιωτη:

μηπως λεω μηπως θα επρεπε να απολυθουν οι 800.000 απο τους 1.100.000 δημοσιους υπαλληλους και οσοι μενουν χωρις δουλεια να αρχισουν να ΠΑΡΑΓΟΥΝ κατι?

η ελλαδα δεν παραγει ΤΙΠΟΤΑ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
η ελλαδα δεν παραγει ΤΙΠΟΤΑ
παραγει,αλλα λιγοτερα απο αυτα που καταναλωνει..

εχει τα ποδια εξω απο το σεντονι που λεμε και μας επιασε κοψιμο ως χωρα..:P

τρεχααατε ποδαρακια μου να μη σας χεσει ο κ@λος μου:P!



και ενα αισιοδοξο μηνυμα,για όοολα :D

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top