×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,804 μέλη και 2,441,269 μηνύματα σε 76,714 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 290 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Εξώδικο από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Citi

The_Steve (Στέφανος)

Νεοφερμένος

Ο Στέφανος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 41 ετών . Έχει γράψει 49 μηνύματα.

O The_Steve έγραψε: στις 21:34, 15-01-08:

#1
Άπλα ένα άρθρο που θεωρώ αξιόλογο και ενδιαφέρον

----

Κρίση μεταξύ της Citi Global Market Limited (θυγατρική της Citigroup) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξέσπασε αιφνιδιαστικά τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της νυν διοίκησης του Τ.Τ. να αποστείλει εξώδικο στην αμερικανική τράπεζα. Αφορμή ήταν οι «επικίνδυνες» όπως έχουν χαρακτηριστεί επενδύσεις σε παράγωγα CDOs που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά τη διάρκεια της διετίας 2005- 2006.

Υπενθυμίζεται ότι η τέως διοίκηση Τσουπίδη το 2005 επένδυσε σε CDO΄s-Hedge funds 690 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μετά από παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (κρίθηκαν επικίνδυνα) περί τα τέλη του 2006 μειώθηκε σε 580 εκατ. ευρώ (τα hedge funds είναι επενδυτικά κεφάλαια των οποίων η λειτουργία δεν υπόκειται στους συνήθεις ελέγχους των εποπτικών αρχών και χαρακτηρίζονται από λιγότερο ή περισσότερο ριψοκίνδυνες επενδυτικές κινήσεις). Επιπροσθέτως, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007 η διοίκηση Τσουπίδη είχε μειώσει το ποσό αυτό σε 360 εκατ. ευρώ

Η προηγουμένη διοίκηση του Τ.Τ. είχε υποστηρίξει ότι οι επενδύσεις αυτές έγιναν μέσω μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων με πολύ υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και κατά συνέπεια χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο για το Τ.Τ.

Στο εξώδικο λοιπόν που απέστειλε η διοίκηση Φιλιππίδη στο γραφείο της Citi Global Market Limited στην Αθήνα και στο Λονδίνο στις 31/12/2007 κατηγορεί στελέχη της Τράπεζας ότι παραπλάνησαν τους επικεφαλής του Τ.Τ. σχετικά με τα CDOs που αγόρασε, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν βαθμολογηθεί από 3 μεγάλους πιστοληπτικούς οίκους με "ΑΑ".

Αναφέρει δηλαδή ότι «η Citi είχε ρητώς και κατηγορηματικώς δεσμευθεί ότι τα προϊόντα που διαφήμιζε και επρόκειτο να αγοράσει το Τ.Τ. εγγυώνται το 80% του επενδεδυμένου κεφαλαίου». ΄Ομως στο εξώδικο τονίζεται ότι «τελικώς η Citi επωλησε διαφορετικά... από τα προσυμφωνηθεντα CDOs τα οποία δεν εγγυώνται το κεφάλαιο του επενδυτή σε ποσοστό 80%».

Αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής είναι η τότε διοίκηση (σύμφωνα πάντα με το εξώδικο) να αγοράσει αλλά από τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι στιγμής το Τ.Τ. να έχει απωλεσει περίπου το 30 έως 35% των κεφαλαίων του λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τα CDOs που έχει αγοράσει το Τ.Τ. έχουν επενδύσει σε παράγωγα των subprime δανείων οι αποτιμήσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων που έχει πλήξει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήδη στα αποτελέσματα του 9μήνου είχε τιμολογήσει κατά 30% χαμηλότερα τα CDOs από την τιμή αγορά τους. Μάλιστα τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν χαμηλότερα κατά 19,66%, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2006, γεγονός που οφειλοταν κατά κύριο λόγο στην μείωση των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Τονίζεται ακόμα ότι στη διετία 2005-2006 η διοίκηση του Τ.Τ. είχε επενδύσει σε παράγωγα, η απόδοση των οποίων συνδεόταν με τις αλλαγές στο ύψος των επιτοκίων, τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κ.ά.

Τα παράγωγα αυτά τον Οκτώβριο του 2006 ήταν αξίας 2,253 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία). Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου 1,978 δισ. ευρώ) πόνταραν στην άνοδο των επιτοκίων και, όπως έλεγαν τότε από το Τ.Τ., «έγιναν για να αντισταθμιστεί η πιθανή απώλεια κερδών από τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου που είχε στο χαρτοφυλάκιό του το Τ.Τ. , όταν τα διεθνή επιτόκια θα αυξάνονταν, όπως και έγινε...».

Από τη διοίκηση του Τ.Τ. υποστηριζόταν εκείνη την εποχή ότι «η τράπεζα δεν έχει μεν ακόμα τους μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνου που απαιτούνται για τόσο μεγάλες επενδύσεις σε hedge funds και παράγωγα, αλλά διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη για τη διαχείριση τους...».

Η επίσημη ανακοίνωση

Η Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναφορικά με σχετικό δημοσίευμα, ανακοινώνει τα εξής:
Στις 31/12/2007 εστάλη στην Citigroup Global Markets Limited στην Αθήνα εξώδικη δήλωση σχετικά με την πώληση προϊόντος προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το έτος 2005. Η αποστολή της δήλωσης έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας εξωδικαστικής διευθέτησης της διαφοράς.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=424180Το μοναδικό μου σχόλιο: Κάποιος να μάθει στην ΤΤ τι εστί ρίσκο.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 15-01-08 στις 21:44. Αιτία: merge
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια