×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,815 μέλη και 2,441,800 μηνύματα σε 76,734 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 276 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Εκκλησίες στους Αρχαιολογικούς Χώρους..

Ηρώ (Μαρούλι)

Διακεκριμένο μέλος

H Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας . Έχει γράψει 2,163 μηνύματα.

H Ηρώ πλέκει μενεξέδες και έγραψε: στις 07:52, 20-03-08:

#1
Ντάξει.. η εξεταστική δε λέει να τελειώσει και μου φαίνεται πως προσπαθώ να βρω τρόπους να απασχολώ τη σκέψη μου..

Αλλά είναι κάτι που με απασχολεί εδώ και χρόνια και που έχω συζητήσει ουκ ολίγες φορές!
Αναφέρομαι στην παρουσία Βυζαντινών εκκλησιών σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους και ναούς στην Ελλάδα.
Κάνοντας τον περίπατό σας για παράδειγμα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας θα παρατηρήσετε την ύπαρξη μιας χριστιανικής εκκλησίας, που δε δένει σε καμία περίπτωση αισθητικά-αρχιτεκτονικά αλλά και φιλοσοφικά αν το πάρεις με τον περιβάλλοντα χώρο.
Και αναρωτιέμαι.. αυτό δεν είναι δείγμα μη σεβασμού προς την ιερότητα που είχε και συνεχίζει να έχει αυτός ο χώρος, αυταρχισμού και επιβολής του Χριστιανισμού με κάποιο τρόπο?
Η πολιτεία δεν μπορούσε να παρέμβει.. τόσο μεγάλη είναι η επιρροή της Εκκλησίας?
3
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

maik85

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο maik85 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 515 μηνύματα.

O maik85 έγραψε: στις 14:59, 20-03-08:

#2
Αν αναφέρεσαι σε Βυζαντινές εκκλησίες όπως λες στην αρχή, τότε δεν μπορεί να γίνει κάτι για να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο, γιατί και αυτές είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.

Όσο για σύγχρονες εκκλησίες, δεν πιστεύω πως μπορούν να χτιστούν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Ηρώ (Μαρούλι)

Διακεκριμένο μέλος

H Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας . Έχει γράψει 2,163 μηνύματα.

H Ηρώ πλέκει μενεξέδες και έγραψε: στις 16:30, 20-03-08:

#3
Αναφορικά σε όλες τις Βυζαντινές εκκλησίες, δε βρίσκω κάποιο κοινό κομμάτι ιστορίας για να μοιράζονται τον ίδιο χώρο..
Δε μειώνω την αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία των βυζαντινών μνημείων..
αλλά δεν μπορούμε να μπλέκουμε την βυζαντινή περίοδο με τη γεωμετρική εποχή του 6ου αι. π.Χ για παράδειγμα.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Valder

Επιφανές Μέλος

Ο Valder αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 35 ετών , επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 6,596 μηνύματα.

O Valder Winners do not make excuses έγραψε: στις 17:19, 20-03-08:

#4
Μα δεν μοιράζονται τον ίδιο χώρο επειδή έχουν κάποιο υποτιθέμενο κοινό χρονικό κομμάτι ιστορικά. Τον μοιράζονται για άλλους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Ας τελειώσω όμως μ' αυτό που θέλω να πω επι της παρούσης. Εκκλησίες στους Αρχαιολογικούς Χώρους... ΟΚ, ε και;;; Τι θέλετε να κάνουμε δηλαδή; Να τις μετακινήσουμε (για να χαρούν οι Αρχαιολάτρες) ή να μετακινήσουμε τα Αρχαία; (για να χαρούν οι Θεούσοι). Η να γκρεμίσουμε κάτι από τα 2; Έχουν πολιτιστική αξία (όχι την ίδια προφανώς) και διατηρούν το "ανέγγιχτο" κάθε ιστορικού χώρου. Η βλακεία έγινε αλλά έγινε παλιά και δεν αλλάζει τώρα δυστυχώς.

Τώρα, αν η Εκκλησία πάει και χτίσει ναό επάνω σε Αρχαία ΣΗΜΕΡΑ, τουλάχιστον από εμένα θα τους πάρει και θα τους σηκώσει, διότι επί 2000 χρόνια δεν κάνουν άλλη δουλειά... Και τώρα πάμε στο ΓΙΑΤΙ επειδικτικά τις χτίζουν μαζί με τ' Αρχαία.

1ον - Η πιό ρεαλιστική άποψη:

Είναι η τακτική των πρώτων Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου να απομακρύνουν τους Έλληνες από κάθε τι Αρχαίο και να φέρνουν κόσμο στο Χριστιανισμό. Η τακτική-πρακτική αυτή εγκαινιάστηκε με καταστροφές Αρχαίων ή με τα φαινόμενα τα οποία αναφέρυμε στον τίτλο.

2ον - Η "Αρχαιοεθνικιστική" άποψη:

Σε κάθε είσοδο προς τον Κάτω Κόσμο, την Κούφια Γη, υπάρχει κι ένα ξωκλήσι για να "σημαδεύει" το οτι εκεί είναι κάτι κακό και να προστατεύει τους ανθρώπους να μην το πλησιάζουν. Για να διώχνει και τα δαιμόνια του Σατανά. Σε κάθε σημαντικό ενεργειακό χώρο (ταυτόχρονα και Αρχαιολογικό) υπάρχει χτισμένη και μια εκκλησία. Ο Παρθενώνας ευτυχώς τη γλύτωσε (ή έχει κι αυτός κανα εκκλησάκι κοντά; )


Αυτό το μείγμα στους ιστορικούς χώρους βέβαια δε με εκπλήσσει τόσο όσο το πως στην ευχή κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα τον Χριστιανισμό, ειδικά με τόσο "κίτρινη" πολιτική της Εκκλησίας 2000 χρόνια τώρα. Από τις καταστροφές που λέγαμε επί 300 μ.Χ., μέχρι τα στρέμματα και τις Μερσεντές του σήμερα. Πότε στα κομμάτια θα χωρίσουν το Κράτος από την Εκκλησία; Πότε στα κομμάτια θα πάψει να πρέπει ένας Έλληνας να είναι και Χριστιανός για να μην τον φάει η μαρμάγκα; Πότε θα πάψει αυτός ο μαύρος προσηλυτισμός στην Αγία του Χριστού Εκκλησία; Και ειλικρινά με πιάνουν τα νεύρα μου όταν βλέπω όλους αυτούς τους τηλεπλασιέ και τους ακροδεξιούς να έχουν μπουρδουκλώσει στα επιχειρήματά τους τον Αρχαίο κόσμο και τα επιτεύγματά του και τον Χριστιανισμό. Αυτή η οικειοποίηση ότι ακόμα και οι 12 Θεοι (γιατί στο τέλος αυτό θα μας πουν), ήταν στην ουσία οι 12 Απόστολοι του Χριστού που τους είχε στείλει ο Θεος πίσω στο χρόνο να μαζέψουν βρούβες στη Γκιόζα....με κάνει να θέλω να τα σπάσω όλα!

Αυτή είναι η ανεξιθρησκεία μας; Και δε το λέω ως αρχαιολάτρης, διότι είμαι βαφτισμένος Χριστιανός και μάλιστα πιστεύω με τον δικό μου τρόπο που θέλω και σε όσα θέλω να πιστεύω από τον Χριστιανισμό. Είμαι σε ένα δικό μου θρησκευτικό πιστεύω δηλαδή, όχι αμιγώς Χριστιανικό, όχι αμιγώς Αρχαίο αλλά ούτε κατ' ανάγκη αποκλειστικά παράγωγο των 2 αυτών. Έτσι έπρεπε να είναι αυτό με τις θρησκείες σήμερα. Ανεξηθρησκεία στην πράξη! Ειδικά από τη στιγμή που οι πιό πολλές θρησκείες είναι άκρως σκοταδιστικές (συμπεριλαμβανομένης και της επικρατούσας).


Ξέρω είπα πολλά, αλλά δεν άντεξα!
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Valder : 20-03-08 στις 17:28.
3
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια