×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,787 μέλη και 2,440,457 μηνύματα σε 76,679 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 392 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Hyman Minsky: Ο οικονομολόγος που αποδόμησε τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό

akritas

Δραστήριο Μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 231 μηνύματα.

O akritas έγραψε: στις 10:57, 15-02-13:

#1
Η συνεισφορά του Η. Minsky στην οικονομική επιστήμη αποτελεί βασικό συστατικό των μετακεϋνσιανών οικονομικών. Το όνομά του θα το διαβάσετε από κορυφαίους οικονομολόγους όπως ο Στιγκλιτς, Κρούγκμαν, Ρογκοφ κλπ. Το κορυφαίο έργο του είναι το βιβλίο «Stabilizing an Unstable Economy»

Η βασική συνεισφορά του Minsky έγκειται στην ανάπτυξη της θεωρίας χρηματοπιστωτικής αστάθειας και κυκλικών διακυμάνσεων των σύγχρονων καπιταλιστικών οικονομιών. Σύμφωνα με τη θεμελιακή ιδέα του, αυτή η αστάθειαπροκαλείται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεταφέρεται μέσω των αγορώνχρήματος και κεφαλαίου στο σύνολο του οικονομικού συστήματος, καθιστώντας τονκαπιταλισμό μη άριστο σύστημα οργάνωσης των οικονομικών σχέσεων.

Ο Minsky ισχυριζόταν ότι η μελέτη της εξέλιξης του καπιταλισμού πρέπεινα γίνεται βάσει ενός θεωρητικού πλαισίου στο οποίο να συσχετίζονται οι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις με τη μακροχρόνια συμπεριφορά και τη χρηματοπιστωτική αστάθεια της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο ρεαλισμός αυτού του θεωρητικού πλαισίου εξαρτάται, σύμφωνα με τον Minsky, από την κατανόηση της συμπεριφοράςτων θεσμών του χρήματος και της χρηματοδότησης στον καπιταλισμό. Με άλλα λόγια,ο ρεαλισμός της οικονομικής θεωρίας εξαρτάται από το εάν η μεθοδολογία τηςαναδεικνύει ως προσδιοριστικό παράγοντα της εξέλιξης του καπιταλισμού τημεταβολή της δομής του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Minsky υποστηρίζει, επίσης , ότι η συστημική αστάθεια του καπιταλισμού οξύνεται από την εφαρμογήνεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών.

Επιπλέον, τόνιζε ότι η οικονομική επιστήμη είναι χρήσιμη μόνο όταν συμβάλλει στη διαμόρφωση προϋποθέσεων κατάλληλων για τη δημιουργία ενός πιοαποτελεσματικού, δίκαιου και ανθρώπινου μοντέλου καπιταλισμού. Ως κριτήριο αξιολόγησης της οικονομικής θεωρίας πρότεινε το ρεαλισμό των υποθέσεων καιπαραδοχών της, καθώς και τη δυνατότητά της να προσφέρει λύσεις σε πρακτικά,οικονομικά και κοινωνικά, προβλήματα. Σημείωνε πως η έλλειψη ρεαλισμούείναι το μείζον μειονέκτημα της συμβατικής-συντηρητικής οικονομικής σκέψης, ηαναλυτική και ερμηνευτική ισχύ της οποίας εξαντλείται στη διερεύνηση αφηρημένωνερωτημάτων χωρίς οικονομική και, κυρίως, κοινωνική χρησιμότητα για τιςοικονομίες στις οποίες ζούμε. Για τον Minsky, ο ρεαλισμός της οικονομικής θεωρίας και των προσφερόμενων από αυτήν λύσεων σε πρακτικά προβλήματα εξαρτάται από το εάν λαμβάνονται υπόψη τα θεμελιακά θεσμικά χαρακτηριστικά του κυρίαρχουμοντέλου καπιταλισμού.

Ο Minsky συσχέτιζε την ενδογενή αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την αβεβαιότητα η οποία προσδιορίζει τις ροές υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που δημιουργούν τα δανειακά συμβόλαια με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί η συσσώρευση κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα, στην προσέγγιση Minsky διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των δανειζομένων να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες χρηματικές υποχρεώσεις του δανείου τους, αλλά και οι εκτιμήσεις τραπεζών καιθεσμικών επενδυτών ως προς τη μελλοντική δυνατότητα των δανειοληπτών ναικανοποιήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Η εκτίμηση του δανειστή και του δανειζομένου σχετικά με τη δυνατότητα του τελευταίου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις ρευστότητας που δημιουργεί το χρέος προσδιορίζει τα περιθώριαασφαλείας κάθε νέου δανειακού συμβολαίου, τα οποία προσδιορίζουν, με τη σειράτους, το πλαίσιο ανάλυσης της κρίσης φερεγγυότητας και ρευστότητας κάθε οικονομικής μονάδας, όπως μιας επιχείρησης, ενός νοικοκυριού ή ενός εθνικού κράτους.

ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ:
1-Γιώργος Αγείρτης, Χρεοκοπία και Οικονομική κρίση, κεφ 1
2-Paul Krugman, τέλος στην ύφεση τώρα, κεφ 3
3-J. Stinglitz, το τίμημα της ανισότητας, κεφ 2 και 6

*O Χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός είναι μία στρέβλωση του επιχειρηματικού καπιταλισμού, που δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον εισοδηματία και τον κερδοσκόπο και όχι στον μισθωτό απασχολούμενο και τον επιχειρηματία. Αντικαθιστά το πνεύμα της επιχειρηματικότητας με το δόλωμα του κέρδους, καταλύει την ιδιοκτησία και προωθεί ΣΗΜΕΡΑ μέσω της νεοφιλευθεροποιημένης παγκοσμιοποίησης τον φονταμενταλισμό των αγορών.Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια