×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,789 μέλη και 2,440,573 μηνύματα σε 76,682 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 182 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Υπάρχει κίνδυνος πανδημίας από γρίπη των πουλερικών; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γιάννης (Παπαφλέσσας)

Επιφανές Μέλος

Ο Παπαφλέσσας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 43 ετών . Έχει γράψει 3,056 μηνύματα.

O Γιάννης Πέρασα μια βόλτα! Τι θα φάμε? έγραψε: στις 15:48, 13-10-05:

#1
Επιμέλεια Εμμ. Βελονάκης
Αν. Καθηγητής Πρόληψης Παν. Αθηνών


ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.


Γιατί υπάρχει τόσο συζήτηση για τη γρίπη των πουλερικών και τον κίνδυνο πανδημίας?

Από το 1996 σε χώρες της Ασίας έχουν παρατηρηθεί μαζικά κρούσματα γρίπης σε πουλερικά. Έκτοτε έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις (περίπου 60) μετάδοσης της γρίπης αυτής από τα πουλερικά σε ανθρώπους, που ήταν σε στενή επαγγελματική επαφή με πουλερικά, δηλαδή εργάζονται σε πτηνοτροφία. Η μετάδοση του συγκεκριμένου αυτού της γρίπης (H5N1) από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι επί του παρόντος εφικτή. Υπάρχει όμως εύλογη ανησυχία μήπως μελλοντικά, ο ιός της γρίπης των πουλερικών μεταλλαχθεί και αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος μαζικής διασποράς και νόσησης, δηλαδή πρόκλησης πανδημίας, διότι ο πληθυσμός δεν θα έχει ανοσία στο νέο αυτό στέλεχος του ιού, άρα θα είναι ευάλωτος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πιθανή μια πανδημία τα επόμενα χρόνια.

Τι είναι πανδημία από γρίπη;
Είναι η ταχεία διασπορά ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπη, σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, όπου προσβάλλει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και προκαλεί βαρύτερη γρίπη από τα γνωστά στελέχη του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο τα εποχιακά κρούσματα.

Πόσο συχνά συμβαίνουν τέτοιες πανδημίες;
Κάθε λίγες δεκαετίες. Τον περασμένο αιώνα υπήρξαν τρεις πανδημίες

Πότε μπορεί να συμβεί η επόμενη πανδημία;
Δεν είναι γνωστό. Τα διαστήματα μεταξύ των πανδημιών ποικίλουν. Θα συμβεί πανδημία αν κάποιος ιός της γρίπης υποστεί γενετική μετάλλαξη, ώστε να είναι άγνωστος για το ανοσολογικό σύστημα των ανθρώπων. Αυτό θεωρείται πιθανό να συμβεί σήμερα αν μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης (H5N1) των πουλερικών ώστε να
μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η πανδημία δεν υπόκειται στους περιορισμούς της εποχιακής κατανομής που ξέρουμε για τη συνήθη γρίπη αν και οι συνθήκες διαβίωσης διευκολύνουν τη διασπορά της ταχύτερα το χειμώνα.

Είναι δυνατή η μετάδοση του ιού της γρίπης των πουλερικών από αυγά ή από μαγειρεμένο κοτόπουλο;
Η μετάδοση γίνεται από τα περιττώματα ή τη σκόνη των άρρωστων πουλερικών και αφορά σε εκτροφείς πουλερικών ή σε όσους ασχολούνται στην επεξεργασία του κρέατος και άλλων προϊόντων. Το καλό ψήσιμο των αυγών και του κρέατος παρέχει απόλυτη προστασία στον καταναλωτή.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην συνήθη κοινή γρίπη και σε αυτή που μπορεί να προκαλέσει πανδημία; Πόσο καλύπτει ο εμβολιασμός;
Η κοινή γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί οποτεδήποτε, αλλά συνήθως προκαλεί επιδημικές εξάρσεις τους χειμερινούς μήνες. Τα στελέχη του ιού της γρίπης μεταλλάσσονται από χρόνο σε χρόνο, αλλά οι αλλαγές είναι οριακές, έτσι ο πληθυσμός διαθέτει μερική ανοσία. Αυτό περιορίζει την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Οι οριακές αλλαγές του ιού επιτρέπουν την παραγωγή εμβολίου κάθε χρόνο, που παρέχει ικανοποιητική κάλυψη.
Η πανδημία είναι αποτέλεσμα εμφάνισης νέου στελέχους γρίπης, στο οποίο ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία. Οι γενετικές αλλαγές που προκαλούν την εμφάνιση του νέου στελέχους δεν είναι προβλέψιμες, με αποτέλεσμα η παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου να μην είναι εφικτή.
Τα εμβόλια αυτά θα έχουν πολύ περιορισμένη ή καθόλου αξία στην περίπτωση πανδημίας γρίπης, λόγω του ότι το στέλεχος της πανδημίας θα είναι πολύ διαφορετικό από τα κυκλοφορούντα. Για την παρασκευή και κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου γρίπης κατά του «πανδημικού» στελέχους χρειάζονται κατʼ ελάχιστον 5-9 μήνες. Προσπάθειες καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μικρύνει το χρονικό αυτό διάστημα, τόσο με τη χρήση νέων μεθόδων παρασκευής εμβολίων όσο και με τη διαδικασία ελέγχου και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας του νέου εμβολίου. Ωστόσο, συστήνεται σήμερα ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τα υπάρχοντα εμβόλια, ώστε αν αποδειχθεί ότι αυτά έχουν μερική κάλυψη, να μειωθούν οι συνέπειες της πανδημίας. Ο υπάρχον εμβολιασμός είναι ακίνδυνος και χαμηλού κόστους,

Πως θα ξέρουμε ότι ξεκίνησε μια πανδημία;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση και θα υπάρξει άμεση ενημέρωση αν εκδηλωθούν κρούσματα οφειλόμενα στον ιό αυτό.

Μπορεί μια πανδημία να προληφθεί έγκαιρα;
Καταβάλλονται προσπάθειες στον τομέα αυτό σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο η γρίπη μεταδίδεται ταχύτατα και καθώς ο πληθυσμός είναι ανοσολογικά ευάλωτος δεν θα συναντά «αναχώματα».

Πώς μεταδίδεται από χώρα σε χώρα;
Μετακινούμενοι επιβάτες που έρχονται σε επαφή με τον ιό σε μια περιοχή είναι δυνατό να εκδηλώσουν τη νόσο και να αρχίσουν να μεταδίδουν, όταν φθάσουν σε άλλη περιοχή. Η πλήρης αναστολή μετακινήσεων (απομόνωση), από μια χώρα που υπάρχει ήδη πανδημία δεν θεωρείται ως μέτρο που θα ισχύσει, αλλά προφανώς θα υπάρξουν περιορισμοί και κάποιες ταξιδιωτικές οδηγίες, όπως συνέβη με άλλα λοιμώδη νοσήματα στο παρελθόν. Ειδικότερα θα συστήνεται η μη μετακίνηση σε περιοχές υψηλής ενδημικότητας, η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και ο περιορισμός στο σπίτι ταξιδιωτών που έρχονται από ύποπτους προορισμούς.

Ποιος είναι σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και πόσο σοβαρή είναι η νόσος;
Ο καθένας μπορεί να νοσήσει. Η θνητότητα υπολογίζεται μεταξύ 0,4-2%. Άτομα με μειωμένη ανοσολογική ικανότητα, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, αναπνευστικοί άρρωστοι θεωρείται ότι έχουν αυξημένη θνητότητα.

Πώς η πανδημία απειλεί τους χώρους εργασίας;
Η απουσία από την εργασία είναι η βασική συνέπεια . Η διάρκεια απουσίας υπολογίζεται από μία μέχρι δύο εβδομάδες. Εκτός της εσωτερικής δυσλειτουργίας μιας επιχείρησης, θα υπάρχουν και συνέπειες που θα σχετίζονται με την γενικότερη δυσλειτουργία των υπηρεσιών και άλλων συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.

Πώς κάποιος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης;
Απλά μέτρα υγιεινής.
·Κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε
·Στρέφουμε το πρόσωπο από άλλους όταν βήχουμε
·Πλένουμε τα χέρια μας μετά από βήχα.
·Όταν φυσάμε τη μύτη χρησιμοποιούμε χαρτί, που ακολούθως το απορρίπτουμε σε απορριμματοδοχείο με κάλυμμα.
·Πλένουμε τα χέρια μας με άφθονο νερό και σαπούνι, συχνά ιδιαίτερα όταν
μετακινούμαστε σε άλλο χώρο.
· Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα.
· Διατηρούμε καλό αερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας και στην κατοικία μας.
· Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό όσο είναι εφικτό
·Παραμένουμε σπίτι όταν είμαστε ασθενείς. Βήχας, πυρετός, μυαλγία είναι
συμπτώματα που πρέπει να αξιολογούμε.
·Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και πίνουμε άφθονο νερό.
·Αποφεύγουμε έντονη κόπωση, ξενύχτια και εξαντλητικές δίαιτες.Ποια ετοιμότητα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις σε περίπτωση απειλής πανδημίας;
Οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ένα πλάνο, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό σε περίπτωση πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσλειτουργία του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Επίσης πρέπει να διαθέτουν ένα πλάνο για την πρόληψη της μετάδοσης και την κάλυψη των αυξημένων ιατρικών αναγκών των εργαζομένων τους σε περίπτωση πανδημίας. Ειδικότερα πρέπει:
1.Να ενθαρρύνεται η διάγνωση και θεραπεία στο σπίτι.
2.Να απομακρύνονται άμεσα από τους χώρους εργασίας άτομα με σχετικά συμπτώματα.
3.Να αερίζονται καλά οι χώροι εργασίας
4.Να απομακρύνονται τα απορρίμματα καθημερινά
5.Να καθαρίζονται οι χώροι καθημερινά
6.Να καθαρίζονται οι χώροι με απορρυπαντικό και χλωρίνη αν εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα.

Για την εξυπηρέτηση ασθενών κατʼ οίκον (διάγνωση και θεραπεία), θα πρέπει να αξιοποιηθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας ΙΚΑ και ΕΣΥ, τυχόν ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Subject to change : 13-10-05 στις 15:56. Αιτία: μορφοποίηση
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Hetfield (Paris)

Δραστήριο Μέλος

Ο Paris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 318 μηνύματα.

O Hetfield Move b**ch έγραψε: στις 00:47, 14-10-05:

#2
Ενδιαφεροντες πληροφοριες...
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Dare-Devil (Πάνος)

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 606 μηνύματα.

O Dare-Devil έγραψε: στις 12:37, 15-10-05:

#3
Βρήκα και εγώ κάτι...
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=656625&lngDtrID=252
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Hetfield (Paris)

Δραστήριο Μέλος

Ο Paris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 318 μηνύματα.

O Hetfield Move b**ch έγραψε: στις 15:49, 15-10-05:

#4
Πανω κατω τα ιδια ειναι. Εγω παντως θα επιμεινω στο οτι οι φοβοι μας δεν ειναι η ιδια η γριπη των πουλερικων. Αυτη η γριπη μεταδιδεται μεταξυ των πουλερικων. Οι φοβοι μας ειναι σε πιθανο ενδεχομενο μεταλλαξης του ιου και της μεταδοσης του απο ανθρωπο σε ανθρωπο. Αν θυμαμαι καλα κατι παρομοιο δεν ειχε γινει με τον ιο του AIDS;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Skoulikadera---

Δραστήριο Μέλος

H Skoulikadera--- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 483 μηνύματα.

H Skoulikadera--- έγραψε: στις 21:53, 16-10-05:

#5
εγώ πάντος με όλα αυτά που διάβασα (βλ.yiannis) αρρώστησα ρε αδελφέ!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια