×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 68,996 μέλη και 2,479,756 μηνύματα σε 78,990 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 324 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Προτάσεις για νέο μοντέλο χρηματοδότησης καινοτομίας

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,181 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 19:06, 24-06-14:

#1
Την παύση λειτουργίας του ούτως ή άλλως υποβαθμισμένου Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), το οποίο επί σχεδόν 15 χρόνια επένδυσε μόλις 45 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις και στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ενίσχυσης της καινοτομίας προτείνουν στελέχη της αγοράς στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρά την (εξαφανισμένη) έκθεση του ισραηλινού οργανισμού YOZMA, που φέρεται να στηρίζει τη διατήρηση του ΤΑΝΕΟ, πυκνώνουν οι εισηγήσεις για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων εταιρειών ώστε τα κεφάλαια να φτάνουν στους νέους επιχειρηματίες και όχι σε αετονύχηδες και ενδιάμεσους.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως τα startups πρέπει να καθοδηγούν το σύστημα της καινοτομίας και όχι οι ενδιάμεσοι. Όπως λένε «δεν πρέπει οι επενδύσεις να γίνονται επειδή υπάρχουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά επειδή αναπτύσσονται ιδέες για προϊόντα και υπηρεσίες».

Για να συμβεί αυτό πρέπει τα χρήματα να φτάνουν σε αυτούς που έχουν ιδέες και να εξασφαλιστεί μια σοβαρή ροή συμφωνιών χρηματοδότησης. Το μοντέλο που προτείνουν κινείται σε τρεις άξονες με διαφορετικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση καινοτομιών, από το στάδιο της σύλληψης μιας ιδέας μέχρι το αρχικό στάδιο ανάπτυξης μιας νέας εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση περιλαμβάνεται η ιδέα δημιουργίας εργαλείου μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται 600 επιχειρηματικές ιδέες ετησίως με αρχικό κεφάλαιο (pre-seed capital) μέχρι 12.000 ευρώ ώστε να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Στη συνέχεια 300 εξ αυτών θα μπορούν να λάβουν αρχική χρηματοδότηση (seed capital) μέχρι 35.000 ευρώ, ώστε να τελειοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο. Με βάση τη συγκεκριμένη εισήγηση, η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται με μετρητά, αλλά με κουπόνι (voucher), το οποίο ο νέος επιχειρηματίας θα μπορεί να εξοφλήσει για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών από συμβούλους, νομικούς, προγραμματιστές κ.ά., οι οποίοι θα έχουν πιστοποιηθεί σε μια μεγάλη ηλεκτρονική αγορά (marketplace).

Στη συνέχεια προτείνεται η δημιουργία ενός νέου fund, με αρχικό κεφάλαιο περί τα 100 εκατ. ευρώ, στο οποίο κατά 30% θα συμμετέχουν διάφορα ιδρύματα (π.χ. Στ. Νιάρχου) ή οργανισμοί και κατά 70% το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο fund θα δεσμεύεται πως θα χρηματοδοτεί τουλάχιστον 100 νέες επιχειρήσεις ετησίως με κεφάλαια μέχρι 180.000 ευρώ. Με βάση την ίδια πρόταση, ένα αναμορφωμένο ΤΑΝΕΟ θα μπορούσε να έχει ρόλο στη νέα δομή και να λειτουργήσει ως fund, με κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτούσε εταιρείες που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Στο συγκεκριμένο fund τα κεφάλαια θα προέρχονται κατά 30% από το δημόσιο και κατά 70% από τον ιδιωτικό τομέα και θα τοποθετούνται σε εταιρείες που θα δεσμεύονται πως η φορολογική τους έδρα τους θα μείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Το fund θα λειτουργεί κατά το πρότυπο του ΤΑΝΕΟ, δηλαδή θα συμμετέχει π.χ. σε εταιρείες private equity, οι οποίες με τη σειρά τους θα επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Όμως, με βάση και σχετικές προτάσεις του αμερικανικού Kauffman Foundation, προτείνεται να τοποθετούν κεφάλαια και οι διαχειριστές των εταιρειών private equity που θα χρηματοδοτούνται με κρατικά λεφτά. Για παράδειγμα αν μια τέτοια εταιρεία λάβει χρηματοδότηση π.χ. 50 εκατ. ευρώ, τότε οι διαχειριστές της θα καλούνται να βάλουν προσωπικά χρήματα περί το 2% (δηλαδή 1 εκατ. ευρώ). Έτσι θεωρείται πως θα σταματήσει η σημερινή φάμπρικα με τις ανενεργές ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) που έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ από το ΤΑΝΕΟ χωρίς να επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι διαχειριστές τους, αντί να απολαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές χωρίς να επενδύουν θα κινητοποιηθούν γιατί θα έχουν βάλει και προσωπικά κεφάλαια.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εισηγήσεις που είχαν γίνει στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διατήρηση του ΤΑΝΕΟ. Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως ουδέποτε απέδωσε τα αναμενόμενα. Επιπλέον, έληξε από πέρυσι το ομολογιακό δάνειο το οποίο είχε λάβει με εγγύηση του δημοσίου χωρίς να διαθέσει ούτε ευρώ στην αγορά.

Στο πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνονται και άλλες ιδέες που συνδέονται με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας όπως οι φοροαπαλλαγές για τους λεγόμενους angels (ιδιώτες επενδυτές) αλλά έπειτα από τρία χρόνια από τη στιγμή που πραγματοποίησαν μια επένδυση.

Οι φοροαπαλλαγές μπορούν να έχουν τη μορφή της μη φορολόγησης μερισμάτων ή του συμψηφισμού της ζημιάς που είχαν από μια επένδυση με το φόρο που πρόκειται να πληρώσουν. Στην ουσία πρόκειται για μοντέλο που βρίσκεται κοντά στο βρετανικό το οποίο παρουσίασε προ ημερών το Euro2day.gr
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια