×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,565 μέλη και 2,432,497 μηνύματα σε 76,237 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 441 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Απόκτηση αγαθών

Φλάβιος

Νεοφερμένος

Ο Φλάβιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 28 μηνύματα.

O Φλάβιος έγραψε: στις 16:05, 03-05-15:

#1
Η μεγαλύτερη διαμάχη στην Ιστορία είναι αυτή ανάμεσα στις κατασκευασμένες θεωρίες και τη φυσική πραγματικότητα.

Είναι πραγματικότητα, για παράδειγμα, ότι ο άνθρωπος είναι φύσει κτητικός. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι "με ποιον τρόπο δύναται να έχει κάποιος αποκτήματα". Με τη χρήση της ισχύος (άρα με τη χρήση βίας), με την τέχνη της εξαπάτησης, ή μήπως με την ελεύθερη συνδιαλλαγή; Η απάντηση είναι ότι δύναται με οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες τρόπους. Δεν θα υπεισέλθω σε ηθικολογίες, αν είναι ηθικά πρέπον να αποκτάς κάτι με τη δύναμη. Η Ιστορία βρίθει τέτοιων περιπτώσεων και δεν αφήνει περιθώρια για σχετικισμούς. Όμως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο τελευταίος τρόπος είναι πολύ πιο προτιμητέος από τους υπόλοιπους. Με τη χρήση βίας δεν δημιουργείς κάτι, κάποιο προϊόν ή αγαθό, ούτε το ανταλλάσεις, αλλά αποκτάς ένα υπάρχον αγαθό στερώντας το από κάποιον άλλο. Ο προσπορισμός αγαθών που αποκτώνται με αυτό τον τρόπο δεν συντελεί σε οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Η χρήση ισχύος εκτός από ανήθικη, αν θέλουμε να κρίνουμε βάσει των κοινωνικών αξιών μας, επίσης δεν ωφελεί και τις δύο πλευρές παρά μόνο τη μία. Το ίδιο μπορούμε να συμπεράνουμε και για την τέχνη της εξαπάτησης, με τη μόνη διαφορά ότι δεν εμπεριέχει τη βία.

Αντίθετα, λοιπόν, με τα εν λόγω μέτρα, η ελεύθερη συνδιαλλαγή που βασίζεται στην οικειοθελή συνεργασία και την αμοιβαία επιθυμία για κέρδος, είναι ίσως το μόνο μέσο το οποίο ωφελεί αμφότερους τους εμπλεκόμενους και, το κυριότερο, συντελεί στη δημιουργία νέων αγαθών. Ο συνδιαλλεγόμενος δεν εξαντλεί την ενέργεια και τον χρόνο του για να αρπάξει την περιουσία του συνανθρώπου του, ούτε στο να σκαρφιστεί νέους τρόπους εξαπάτησης, αλλά αφιερώνει χρόνο και ενέργεια στο να προσφέρει όλο και καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα, τα οποία επιθυμεί να τα δώσει έναντι ενός αντίτιμου, χρηματικού ή μη. Τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η φήμη του ως δημιουργικού και φερέγγυου συνεργάτη που θα του εξασφαλίσει σταθερούς πελάτες, παρά η ικανότητα ως μοχθηρού άρπαγα ή ραδιούργου απατεώνα.

Κατά συνέπεια, θαρρώ ότι η ελεύθερη συνδιαλλαγή εκτός από ωφέλιμος τρόπος και για τις δύο πλευρές, ενθαρρύνει και την καινοτομία, χάρη στην οποία έχουμε διαρκώς εξελισσόμενα προϊόντα και καινούργια αγαθά που μας εξασφαλίζουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια