×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,803 μέλη και 2,441,049 μηνύματα σε 76,701 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 326 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Ινδουισμός

swamps

Πολύ δραστήριο μέλος

H swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 534 μηνύματα.

H swamps έγραψε: στις 18:11, 11-07-09:

#1
Ινδουισμός


Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ωμ ή Αούμ: ιερή συλλαβή και σύμβολο του Ινδουισμού.


Ινδουισμός, Ινδοϊσμός,[1] Βραχμανισμός και βραχμανική θρησκεία είναι ονομασίες με τις οποίες περιγράφονται οι πάμπολλες τοπικές θρησκείες, θρησκευτικές πρακτικές και επιμέρους σχολές (αιρέσεις, σαμπραντάγιας) της Ινδίας. Από τους ίδιους τους πιστούς της, η θρησκεία των Ινδών περιγράφεται συνήθως από τη σανσκριτική έκφραση सनातन धर्म, Σανατάνα Ντάρμα, που σημαίνει «αιώνιος νόμος», «αιώνια τάξη» ή «πατρική πίστη».
Αναφέρεται συχνά ως η αρχαιότερη θρησκεία του κόσμου, καθώς κάποιες από τις ρίζες της ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου. Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών, μετά το Χριστιανισμό και το Ισλάμ, με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, εκ των οποίων πάνω από το 90% κατοικεί στην Ινδία. Ινδουιστικές κοινότητες βρίσκονται επίσης στο Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Μαυρίκιο, τα Νησιά Φίτζι, τη Σουρινάμ, τη Γουιάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Ηνωμένο Βασίλειο , τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ινδουισμός βασίζεται στα ιερά κείμενα Βέντα (Βέδες) καθώς και στη διδασκαλία των γκουρού (δασκάλων).


Ετυμολογία

Βραχμανισμός είναι η επίσημη ονομασία της ινδικής θρησκείας. Ετυμολογικά, ο όρος προέρχεται από την ονομασία της κάστας των Ινδών ιερέων ή βραχμάνων (στα σανσκριτικά «Μπράχμανα») και χρησιμοποιείται από την πρώτη χιλιετία π.Χ., όταν η κάστα των ιερέων απέκτησε την κοινωνική της θέση.
Ο όρος Ινδουισμός είναι ξενικός, αλλά είναι αυτός που έχει επικρατήσει. Ετυμολογικά προέρχεται από τον ποταμό Ινδό και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους μουσουλμάνους που έφταναν στην Ινδία για να προσδιορίσει τους μη μουσουλμάνους Ινδούς.

Ιστορία

Προβεδική περίοδος


Ινδός ιερέας σε τελετή λατρείας του Σίβα, στη μορφή λίνγκαμ. Το λίνγκαμ είναι το μαύρο αντικείμενο που φαίνεται δεξιά


Προβεδική περίοδος του Ινδουισμού ονομάζεται η περίοδος της ιστορίας του πριν την εμφάνιση των ιερών κειμένων, που ονομάζονται «βέδες» («βέδα» στα σανσκριτικά σημαίνει «ιερή γνώση»). Η περίοδος αυτή, που ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας, φτάνει μέχρι την κάθοδο των Αρίων στη χερσόνησο της Ινδίας, η θρησκεία των οποίων σταδιακά συγχωνεύτηκε με αυτή των γηγενών κατοίκων.
Οι αυτόχθονες Ινδοί ήταν λαοί πιθανόν νεγροειδείς, οι οποίοι είχαν αναπτύξει αγροτικό πολιτισμό, με μητριαρχικά χαρακτηριστικά. Από τις θρησκευτικές πρακτικές των αυτοχθόνων αυτών, εισήχθησαν στον Ινδουισμό και διατηρούνται μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η λατρεία του φαλλού και των θεών της γονιμότητας. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία στα βεδικά κείμενα. Εκτός από τη λατρεία του φαλλού (λίνγκαμ), ο σημερινός Ινδουισμός έχει διατηρήσει από αυτή την εποχή τη σβάστικα, ως σύμβολο του ήλιου, αλλά και τη λατρεία ιερών ζώων.

Αρία ή βεδική περίοδος

Τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έφτασαν στην Ινδία οι Άριοι, περνώντας τα βουνά της βορειοδυτικής Ινδίας και εκτοπίζοντας τους αυτόχθονες προς το νότο. Ήταν λαός πολεμικός και είχε μια πλήρη θρησκεία με πολλούς θεούς. Η θρησκεία τους χαρακτηρίζεται ενοθεϊστική, καθώς διαφορετικοί θεοί λατρεύονται ξεχωριστά ως Υπέρτατο Ον, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η ύπαρξη και άλλων θεών.
Προχωρώντας οι Άριοι προς το νότο, κατέκτησαν ουσιαστικά τα εδάφη των αυτοχθόνων και εισήγαγαν για πρώτη φορά το σύστημα των καστών. Οι ίδιοι συγκρότησαν τις τρεις πρώτες κάστες, μεταξύ αυτών και την κάστα των βραχμάνων, ενώ οι αυτόχθονες αποτέλεσαν την τέταρτη κάστα, την κάστα των «Σούντρα». Η κάστα των βραχμάνων απέκτησε μεγάλη δύναμη, σε βαθμό που δεν υπάρχει σε καμία άλλη θρησκεία, καθώς ισχυρίζονται ότι ακόμη και οι θεοί υποτάσσονται στη γνώση τους. Το μονοπώλιο της γνώσης είναι ένα δικαίωμα της κάστας των βραχμάνων που διατηρείται μέχρι και σήμερα στον Ινδουισμό.

Κλασική περίοδος

Κατά την κλασική περίοδο, από το 500 π.Χ. και μετά, ο Ινδουισμός πήρε τη σημερινή μορφή του και εξαπλώθηκε ραγδαία, με τη βοήθεια και της σανσκριτικής γλώσσας. Από αυτή την περίοδο και μετά, οι τελετές προς τιμήν των θεών δε γίνονταν πλέον υπαίθρια, αλλά σε ναούς με αγάλματα των θεών, μπροστά στα οποία οι πιστοί άφηναν τις προσφορές τους. Μετά τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Ινδουισμός απειλήθηκε από την εξάπλωση του Βουδισμού, αλλά καθώς ο τελευταίος εξαπλώθηκε τελικά προς τα ανατολικά, ο Ινδουισμός ανέκαμψε σημαντικά και τον 4ο μ.Χ. αιώνα αναγνωρίστηκε επίσημα.

Ισλαμική κυριαρχία

Μετά τον 8ο αιώνα, το Ισλάμ είχε εξαπλωθεί στη βόρεια Ινδία, και πολλοί Ινδουιστές είχαν μεταστραφεί σε αυτό. Την ίδια εποχή, ομάδες πιστών, υπό την επιρροή του μονοθεϊστικού Ισλάμ επιχείρησαν να εισάγουν το μονοθεϊσμό και στον Ινδουισμό. Την ίδια εποχή σχηματίστηκε και η «αίρεση» των Σιχ, οι οποίοι είναι μονοθεϊστές και θεωρούν ότι είναι εντελώς διαφορετική θρησκεία, καθώς πιστεύουν σε ένα μείγμα ινδουιστικών και ισλαμικών δογμάτων.

Βρετανική κυριαρχία

Κατά την περίοδο της Βρετανικής κυριαρχίας, μετά το 1877, διάφοροι μεταρρυθμιστές, υπό την επίδραση των νέων τεχνολογιών και φιλοσοφικών ρευμάτων, προσπάθησαν να συμφιλιώσουν τον Ινδουισμό με τις άλλες θρησκείες, θεωρώντας ότι ο Ινδουισμός είναι δυνατόν να έχει χώρο για τη λατρεία και άλλων προφητών και θρησκευτικών δασκάλων.

Ινδική ανεξαρτησία

Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, το 1947, προέκυψαν προβλήματα στη συνύπαρξη Ινδουιστών και μουσουλμάνων, τα οποία οδήγησαν στην απόσχιση των μουσουλμάνων, οι οποίοι δημιούργησαν το Πακιστάν. Έτσι, η Ινδία έγινε ένα κράτος με σχεδόν αμιγή Ινδουιστικό πληθυσμό.

Ινδουιστική σβάστικα, σύμβολο του ήλιου, αλλά και της ειρήνης και της αρμονίαςΧαρακτηριστικά

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Ινδουισμού:

Ανυπαρξία ιδρυτή

Η «Αιώνια Θρησκεία» (Σανατάνα Ντάρμα) δεν έχει ιδρυτή, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο-σωτήρας. Ο πιστός μπορεί να έχει έναν προσωπικό Θεό-δημιουργό, ή να πιστεύει απλά στην ιδέα ενός νόμου που διέπει τον κόσμο. Σε διάφορες εποχές εμφανίστηκαν διδάσκαλοι και σοφοί άνδρες, οι οποίοι με τα κηρύγματα και τη διδασκαλία τους έδωσαν νέα κατεύθυνση και νέα πνοή στα θρησκευτικά πιστεύω του ινδουισμού.

Μη σταθερό δόγμα

Ο Ινδουισμός είναι μια εντυπωσιακά ευπροσάρμοστη στις συνθήκες κάθε εποχής θρησκεία. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία θρησκευτικών πρακτικών και εξελίσσεται συνεχώς, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν έχει κάποιο ιερό κείμενο, ενώ οι κατά καιρούς διδάσκαλοι έδειξαν νέους «δρόμους σωτηρίας». Αρχικά, ως θρησκεία των αυτοχθόνων Ινδών, ήταν ουσιαστικά λατρεία της φύσης. Αργότερα εξελίχθηκε και συστηματοποιήθηκε από τους βραχμάνους. Απέκτησε την ιδέα ότι ο κόσμος διέπεται από κάποιο καθολικό νόμο (ντάρμα), η επίγεια έκφανση του οποίου είναι το αυστηρό, ιεραρχικό κοινωνικό σύστημα των καστών, καθώς και την ιδέα ότι ο κόσμος συνεχώς φτάνει σε ένα τέλος και ξεκινάει από την αρχή.

Ινδουιστές ως ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώραςΙνδικό φαινόμενο

Ο Ινδουισμός είναι αποκλειστικό γέννημα του ινδικού πολιτισμού. Η εκτός Ινδίας επιρροή του περιορίζεται μόνο σε μικρό ιεραποστολικό έργο στην νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία, με σκοπό την ενσωμάτωση φυλών ως νέες κάστες, ενώ μεμονωμένοι μη Ινδοί μεταστράφηκαν στον Ινδουισμό υπό την επίδραση βραχμάνων στοχαστών, ιδίως κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου επικρατούσε η λεγόμενη «μανία με την Ινδία».Απόψεις Π.Παίσιου για τον θέμα

Το Άσραμ, ινδουισμός


ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ - ΓΚΟΥΡΟΥ
Εκ του βιβλίου:Οι Γκουρού ο νέος και ο Γέρων Παΐσιος
Του Διονυσίου Φαρασιώτου Το άσραμ διέθετε μία βιβλιοθήκη για χρήση των μελών του. Τα περισσότερα βιβλία ήταν βιβλία του γκουρού σε διάφορες γλώσσες. Ήταν όλα βιβλία σχετικά με τη γιόγκα και τα συναφή. Υπήρχαν ελάχιστοι άλλοι συγγραφείς εκτός του συγκεκριμένου κυκλώματος του συγκεκριμένου γκουρού. Ένας από αυτούς ήταν και ο σουάμι Βιβεκανάντα. Δε γνωρίζω, αν τον θεωρούσαν πνευματικό τους πρόγονο ή απλά τον δεχόντουσαν και είχαν τα βιβλία του στη βιβλιοθήκη τους. Αυτός λοιπόν ο σουάμι Βιβεκανάντα, μαθητής ενός μεγάλου γιόγκι, έγινε πολύ γνωστός στη Δύση, Αγγλία - Αμερική κυρίως, στις αρχές του αιώνα μας. Πέρασε όλη του τη ζωή δίνοντας διαλέξεις, ομιλίες πάνω στον Ινδουισμό, όπου τον καλούσαν στη Δύση, Προσπάθησε να ιδρύσει και κάποια κέντρα Ινδουισμού στην Αμερική με περισσότερη επιτυχία, και αλλού. Αυτή η αποστολή του ανατέθηκε, ως έργο ζωής από τον γκουρού του Ραμακρίσνα, μεγάλο καταξιωμένο «άγιο» του Ινδουισμού. Πέθανε γύρω στα 1930.
Είχα διαβάσει κάποια βιβλία του, γι΄ αυτό κοίταξα με ενδιαφέρον τη διαθήκη του που βρήκα σ' ένα ράφι της βιβλιοθήκης. Λίγων σελίδων βιβλίο, που όμως δεν το είχα ξαναδεί, ούτε είχα ξανακούσει ποτέ, αλλά και μέχρι σήμερα δεν το ξαναείδα πουθενά. Άρχισα να το διαβάζω. Ξαφνικά έμεινα έκπληκτος από τα γραφόμενά του!... Μα εδώ υπήρχε η ομολογία μιας μακρόχρονης προσπάθειας ή συνωμοσίας μέσα στους αιώνες με σκοπό την πολιτισμική αλλοίωση και τελικά κατάληψη του Δυτικού Χριστιανικού κόσμου από τις ανατολικές δοξασίες και την καταστροφή του Χριστιανισμού.
Μιλούσε για κάποιο σχέδιο που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και που άρχισε κάμποσες γενεές πριν από αυτόν. Ένα σχέδιο που είχε σκοπό να προετοιμάσει το Δυτικό νου, ώστε να γίνει δεκτικός στις ανατολικές δοξασίες περί κόσμου και Θεού. Ένα σχέδιο που είχε συλληφθεί από κάποια ανώτερα πνευματικά όντα, εξωανθρώπινα, απ' όσο κατάλαβα. Θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό υπηρέτη αυτού του σχεδίου και τον τοποθετούσε σε μια σειρά ονομάτων, που πριν από αυτόν το υπηρέτησαν. Ήταν ευχαριστημένος, γιατί έφερε εις πέρας το κομματάκι που ανέλαβε και έφευγε απ΄ αυτή τη ζωή ικανοποιημένος.
Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η ομολογία ότι υπάρχει ένα σχέδιο θρησκευτικής κατάληψης του δυτικού κόσμου. Αυτό όμως που με εξέπληξε ήταν ο τρόπος, τα μέσα και τα πρόσωπα αυτού του σχεδίου. Τόσο πλάγια, τόσο ύπουλα, τόσο πονηρά.
Ποιος από μας θα υποψιαζόταν ότι η ψυχιατρική επιστήμη χρησιμοποιήθηκε γι' αυτό το σκοπό. Ο πατέρας της σύγχρονης ψυχιατρικής, ο άνθρωπος με τον οποίο αρχίζει η ψυχιατρική, ο Καρλ Γιούνγκ, δεν κάνει κάποια πρωτότυπη ανακάλυψη, όπως πιθανόν πολλοί πιστεύαμε. Αυτό που κάνει είναι ότι παίρνει τις «ανακαλύψεις» του Ινδουισμού για την ανθρώπινη ψυχή, δομή και λειτουργία της, αντικαθιστά τους σανσκριτικούς όρους με δικούς του απλούς ξυπόλητους, τα «ντύνει» και με μία επιστημονική ορολογία και τα παρουσιάζει για πρώτη φορά ως νέες ανακαλύψεις στη Δυτική Κοινωνία. Όσο αυτά γίνονται αποδεκτά, τόσο προχωρεί σε νέα έργα, που έχουν πια καθαρά μεταφυσικό χαρακτήρα, για να φανερώσει στο τέλος της ζωής του τη σχέση του και τη συμπάθεια του στον Ινδουισμό. Έβγαλε και κάποιο σχετικό βιβλίο για τις Μαντάλες και το Αι Τσίνγκ.
Ποιος θα υποψιαζόταν ότι ο Γιούνγκ έπαιξε τέτοιο παιχνίδι. Αυτός που έχει διαβάσει και σκεφτεί το Γιούγκ είναι ήδη επηρεασμένος εξοικειωμένος, με στάσεις, με θεωρήσεις, με Ινδουιστικές απόψεις. Τέτοια πλάγια διείσδυση ιδεών;!!!...
Αυτό το πράγμα συνεχίζεται και στις μέρες μας. Η μηχανής στήθηκε και εξακολουθεί να δουλεύει, αφού κάθε γιατρός, κάθε μορφωμένος άνθρωπος έχει επαφή , αν μη τι άλλο , μ' αυτόν τον τρόπο σκέψης.
Ντύνοντας τον Ινδουισμό έναν «επιστημονικό» μανδύα τον περνάνε πιο εύκολα. Τι το επιστημονικό μπορεί να έχει μία άποψη που δεν μπορεί να ελεγχθεί με τη λογική ή το πείραμα; Πως θα ελέγξουμε το Κάρμα ή τη θεωρία της Μετενσάρκωσης επιστημονικά; Πόσο επιστημονικό μπορεί να είναι ένα σύστημα που θεμελιώνεται πάνω στις δύο αυτές θεωρίες; Μιλάνε για καθαρή μεταφυσική, για καθαρή πίστη δηλαδή θρησκεία.
Κι όμως κατορθώνουν να ξεγελούν τον κόσμο και να ντύνονται το προσωπείο του επιστήμονα. Σήμερα μάλιστα, χρόνια μετά την επίσκεψη μου, ο νυν γκουρού Νιραντζανάντα (πρώην Νιράντζαν) έχει «ονομάσει» το άσραμ σε «πανεπιστήμιο», αυτοανακηρύχθηκε σε «πρύτανη του πανεπιστημίου».... έχουν μάλιστα ιδρύσει και «μεταπτυχιακά» προγράμματα, και κοκορεύονται ότι «αυτό το πανεπιστήμιο είναι το πρώτο στο είδος του, παγκοσμίως (δες σελ. 24 του περιοδικού Νέα της Γιόγκα Παιανίας, τεύχος 3 αριθμ. 1, 1999 που εκδίδουν οι ίδιοι). «Ξεχνούν» βέβαια ότι κάποιοι άλλοι δικοί τους τους πρόλαβαν και ίδρυσαν το Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Brahma Kumaris». Συνάντησαν όμως την αντίδραση του Ο.Η.Ε. και του πανεπιστημίου του Αμβούργου Γερμανίας, που τους προειδοποιεί ότι «όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο με δόλο ή από αμέλεια, χωρίς να το δικαιούται, τιμωρείται» (δες σελ. 121 του βιβλίου «Διαλογισμός ή προσευχή» του π. Αντώνιου Αλεβιζόπουλου).
Από την άλλη μεριά ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμός, αυτές τις φοβερές αιρέσεις, έχουν καταστρέψει την αυθεντική χριστιανική πνευματική παράδοση και έχουν αφήσει τους λαούς τους πνευματικά όχι απλά πεινασμένους, αλλά να λιμοκτονούν.
Ποθώντας κάτι βαθύτερο οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τη Γιόγκα πρώτα και μετά καταλήγουν Ινδουιστές. Μέχρι και σε καθολικά μοναστήρια, στη Νότια Αμερική και αλλού, πήγαιναν οι γιόγκι από τα άσραμ, για να διδάξουν την «επιστήμη» τους. Τους προσκαλούσαν οι καθολικοί μοναχοί, που πρόσφεραν τους χώρους των μοναστηριών, που καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει, που στήριζαν και οικονομικά τα «μαθήματα» Γιόγκα!!. Αφού έχασαν το Χριστό πάνε τώρα να χορτάσουν με ξυλοκέρατα.
Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση το ανακάλυψα σ' ένα περιοδικό που ρύπωνε το ίδρυμα. Εκεί λοιπόν υπήρχαν διάφορες διηγήσεις σχετικά με τη ζωή του γκουρού. Αυτή τη διηγόταν ο ίδιος.
«Όταν ήμουν νεώτερος, έλεγε, περιόδευα τα χωριά της Ινδίας». Σε κάποιο χωριό, δεν θυμάμαι με ποιον τρόπο, είχε ευεργετήσει κάποιον άνθρωπο κι αυτός για ανταπόδοση του υποσχέθηκε να του διδάξει πως να καλεί τις ψυχές του κάτω κόσμου. «Πήγα λοιπόν ένα βράδυ στο νεκροταφείο με μερικούς μαθητές μου και εφάρμοσα αυτά που είχα μάθει. Όμως όταν ήρθαν τα πνεύματα, δεν μπορούσα να τ' αντιμετωπίσω, γι' αυτό τα έστρεψα προς μια μαθήτρια μου που την κατέλαβαν. Βασανίστηκε πολύ και τελικά πέθανε. Για να εξαγνιστώ απ΄ αυτή την πράξη έμεινα τρία μερόνυχτα συνεχώς μέσα στα νερά του Γάγγη».
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ' αυτή τη διήγηση;.... Νυχτερινή επίσκεψη σε νεκροταφείο... επίκληση πνευμάτων!!! Πως λέγεται αυτό; Πνευματισμός; Μαγεία; Σατανισμός;... Οπωσδήποτε όμως όχι επιστήμη.
Τα πνεύματα του κάτω κόσμου που ήρθαν τι ήταν;.... Μήπως οι δαίμονες που μας προειδοποιεί το ευαγγέλιο γι' αυτούς.
Να θαυμάσουμε την ηθική αντοχή και ποιότητα του γκουρού, που προκειμένου να σώσει τον εαυτό του, θυσιάζει μία μαθήτριά του που του εμπιστεύθηκε το σώμα, την ψυχή, το νου και ολόκληρη τη ζωή της;
Αλήθεια εσείς θα τον εμπιστευόσασταν μετά απ΄ αυτό;
«Για να εξαγνιστώ απ' αυτή την πράξη έμεινα τρία μερόνυχτα συνεχώς μέσα στα νερά του Γάγγη».
Αλήθεια.... Ένα ηθικό έγκλημα αντιμετωπίζεται μ' ένα σωματικό κατόρθωμα; Δεν υπάρχει λύση; Συντριβή; Μετάνοια γι' αυτή την άσχημη πράξη; Κανένα δάκρυ γι' αυτή την κοπέλα;
Αμ το άλλο! Από πότε το νερό ενός ποταμού έχει την ιδιότητα να ξεπλένει αμαυρωμένες και ένοχες συνειδήσεις; Είναι αυτό μία «επιστημονική» αποδεδειγμένη ιδιότητα σύμφωνα με την «επιστήμη» της Γιόγκα ή είναι πια πράξη απόλυτα θρησκευτική; Απ' ότι ξέρω οι μόνοι που θεωρούν ιερό ποταμό το Γάγγη είναι οι Ινδουιστές. Ούτε μουσουλμάνοι, ούτε Βουδιστές, ούτε οι Ταοϊστές, ούτε οι Χριστιανοί, ούτε κανένα άλλο θρήσκευμα έχει τέτοια πίστη, ούτε φυσικά, πολύ περισσότερο οι επιστήμονες.
Ο θεμελιωτής και εισηγητής της «επιστημονικής» Γιόγκα στην Ελλάδα και άλλου συμπεριφέρεται απόλυτα ως ένας πιστός. Ως ένας Ινδουιστής.
Τι συμβαίνει;... Απλά θέλουν με πλάγιο τρόπο να μας ζαλίσουν μ' ότι επιστημονικοφανές, να μας καταστρέψουν τη χριστιανική μας πίστη λίγο-λίγο και να μας φέρουν στο τέλος στην ινδουιστική κακοπιστία.
Γιατί δε μας προτείνουν ευθέως την πίστη τους; Γιατί δεν τη βάζουν δίπλα - δίπλα στη Χριστιανική πίστη να δούμε ποια αντέχει;
Γιατί είναι άνθρωποι πονηροί και είναι πονηροί και οι τρόποι τους. «Γόητες πλανώντες και πλανώμενοι προκόψουσι επί το χείρον ...» λέει το ευαγγέλιο*. (κοίτα σελ 412).

http://el.wikipedia.org/wiki/Ινδουισμός - 69k
http://www.impantokratoros.gr/797774B5.el.aspx
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη swamps : 11-07-09 στις 18:18.
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

swamps

Πολύ δραστήριο μέλος

H swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 534 μηνύματα.

H swamps έγραψε: στις 18:43, 11-07-09:

#2
Μεταμψύχωση ή Ανάσταση


ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ;

«...ο πιστεύων εις εμέ έχει ζωήν αιώνιον...».
«...και εγώ αναστήσω αυτόν τη εσχάτη ημέρα...».
|
«...Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή...»
Κύριος Ιησούς Χριστός

Εκ του βιβλίου Οι γκουρού ο νέος και γέρων Παΐσιος Τη θεωρία της μετεμψύχωσης την πίστευαν πολλοί αρχαίοι λαοί. Με την επικράτηση της Χριστιανικής Αλήθειας αυτή η πλάνη μαζί με το υπόλοιπο οικοδόμημα της ειδωλολατρείας έπαυσε να ταλαιπωρεί τις ζωές των ανθρώπων. Κάποιοι προσπαθούν να την «περάσουν» και στους σημερινούς ανθρώπους της Δύσης.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο κόσμος είναι ένα σχολείο από το οποίο μια ψυχή θα περάσει χιλιάδες φορές. Μετά από το θάνατό της, θα ξαναγεννηθεί σε άλλο σώμα, είτε ανδρικό είτε γυναικείο, είτε ακόμα σε κάποιο σώμα ζώου η ακόμα και φυτού.
Οι συνθήκες της καινούργιας γένεσης εξαρτώνται από τις πράξεις της προηγούμενης ζωής. Έτσι αν κάποιος έζησε με άσχημο τρόπο, όταν θα ξαναγεννηθεί θα είναι φτωχός η και ζώο ακόμα.
Αποκρύπτουν όμως από τους οπαδούς τους ότι, σύμφωνα με το αρχαίο βιβλίο τους «Οι νόμοι του Μανού» που μετατρέπει τη διδασκαλία των Βεδών σε κοινωνικούς νόμους, είναι πιθανότερο να μετενσαρκωθεί κανείς σε ζώο η δαιμονικό ον παρά σε άνθρωπο. Σ' αυτό το βιβλίο αναφέρεται η εξής παραβολική ιστορία: Μία χελώνα ζει στα βάθη της θάλασσας και βγάζει το κεφάλι της έξω στην επιφάνεια κάθε εκατό χρόνια. Ένα δαχτυλίδι πλέει στην επιφάνεια των νερών. Όσο πιθανό είναι να περάσει το κεφάλι της χελώνας μέσα από το δαχτυλίδι, άλλο τόσο είναι πιθανό και να ενσαρκωθεί ένα ον μετά τον θάνατό του σε ανθρώπινο σώμα.
Πρόκειται λοιπόν για μια άποψη για «γεγονότα» μετά και πέρα από το φυσικό κόσμο, έξω από τα όρια που μπορεί να ελέγξει με το λογικό του ο άνθρωπος. Είναι λοιπόν μία μεταφυσική πίστη.
Κι' όμως, σ' αυτή την πίστη, αναφέρονται όλα τα επί μέρους κινήματα της «Νέας Εποχής» (New Age) που θέλουν ταυτόχρονα να παρουσιάζονται και ως επιστήμες. Η «επιστήμη» της Γιόγκα, σου λένε!...Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν τους βολέψει θα πουν ότι «...και οι χριστιανοί σαν και μας πιστεύουν...η ξέρεις ο Χριστός ήταν ένας μεγάλος γιόγκι...η δεν έχουμε διαφορές ... η απλά οι Χριστιανοί βρίσκονται σε ένα χαμηλότερο επίπεδο...» και άλλα τέτοια ευτράπελα. Σπέρνουν τη σύγχυση, ψαρεύουν σε θολά νερά, μιλούν γενικά, αφηρημένα, πλην ...γοητευτικά, εξωτικά. Σερβίρουν όμορφα παραμύθια... Ποιος μπορεί να τους ελέγξει; Πόσοι γνωρίζουν το Ευαγγέλιο, για να καταλάβουν τα ψέματά τους; Σίγουρα οι περισσότεροι θα το «φάνε» το παραμύθι.
Όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές! Αυτοί πιστεύουν στη μετεμψύχωση, οι Χριστιανοί στην Ανάσταση: Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε πάντοτε στους Ινδούς αυτή η θεωρία. «Η ιδέα της μετενσαρκώσεως (samsara) ήταν άγνωστη στους Αρείους. Μπήκε και αυτή στην Ινδική θρησκεία και φιλοσοφία, για να μπορέσει η ηθική να αποκτήσει ένα υποκείμενο που να φέρει το βάρος της ευθύνης των πράξεών του (Karma) πέραν του θανάτου. Οι όροι «αναγένεση» η «μετενσάρκωση» που δηλούν ένα και το αυτό, είναι κάπως απατηλοί. Όπως θα δούμε στην ανάλυση των έξι φιλοσοφικών συστημάτων (Darshanas), εκείνο που μετενσαρκώνεται δεν είναι η εμπειρική ψυχή, αλλά κάποια ακαθόριστη, ασαφής, λεπτεπίλεπτη ουσία που βρίσκεται μεταξύ του atman, της εμπειρικής ψυχής, και του σώματος. Πραγματικά, η εμπειρική ψυχή δεν μετενσαρκώνεται, αφού είναι άθροισμα των συνειδητών καταστάσεων. Το atman... η ουσία του εγώ, δεν είναι δυνατόν να μετενσαρκωθεί, αφού ως απόλυτο, δεν υπόκειται στην επίδραση του Κάρμα, της «ηθικής» ευθύνης. Μπροστά στη δυσκολία αυτή, η συστηματική ινδική φιλοσοφία διανοήθηκε τη «λεπτεπίλεπτη ουσία» (matiere subtile), το «αιθέριο σώμα» (corps subtil), ως τον από μηχανής Θεό που σώζει τη σκέψη από ένα άτοπο, χωρίς φυσικά να την κάμει εκ του λόγου αυτού και περισσότερο πειστική» («Ιστορία της Ινδικής φιλοσοφίας»,Δ.Κ. Βελισσαρόπουλος Γ' έκδοση).
Όταν λοιπόν οι απόψεις τους φθάνουν σε λογικά άτοπα, τότε επινοούν κάποια καινούργια θεωρία, για να βολέψουν τα πράγματα. Μετά βέβαια θα ισχυρίζονται και θα επιμένουν ότι το «αιθέριο σώμα» όντως...υπάρχει στην πραγματικότητα. Ότι δεν είναι φαντασία η ιδεολογικό κατασκεύασμα.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα λογικά άτοπα σ' αυτή τη θρησκευτική δοξασία. Όπως α) Εάν, όπως λένε, σ' αυτή τη ζωή βρισκόμαστε «για να πάρουμε το μάθημά μας» και να προχωρήσουμε, τότε πως γίνεται να μη θυμόμαστε τις πράξεις για τις οποίες πληρώνουμε; Πως θα διδαχθούμε απ' αυτές, αφού δεν τις θυμόμαστε;... Ισχυρίζονται ότι μερικοί «θυμούνται» τις προηγούμενες ζωές... αλλά μόνο αυτοί «θα πάρουν το μάθημα»;...Τι γίνεται με τα δισεκατομμύρια των άλλων ανθρώπων... Αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτή την απουσία μνήμης.
β) Αφού λένε ότι οι ψυχές μετενσαρκώνονται, και μάλιστα μέσα σε 49 μέρες, και γίνονται ζώα, φυτά η δαιμονικά όντα, αφού είναι τρομερά απίθανο να γίνουν ξανά άνθρωποι (ιστορία με τη χελώνα), τότε με ποιες ψυχές πεθαμένων επικοινωνούν τα μέντιουμ; Με ποιους συζύγους, αδελφούς, μανάδες, παιδιά λένε ότι επικοινωνούν τα μέντιουμ;
Άρα η θεωρία της μετενσάρκωσης έρχεται σε αντίθεση με τον πνευματισμό. Ή η μία είναι ψέμα ή η άλλη. Εμείς βέβαια γνωρίζουμε ότι και τα δύο είναι ψέματα. Υπάρχουν ωστόσο νεοεποχίτες που μέσα στη σύγχυσή τους πιστεύουν και στα δύο.
Η άποψη της ορθόδοξης ανατολικής Εκκλησίας είναι τελείως διαφορετική. Ο άνθρωπος έχει αρχή, αλλά όχι τέλος. Γεννιέται κάποια στιγμή του χρόνου για να ζήσει αιώνια. Μια φορά θα ζήσουμε σ' αυτή τη ζωή. Μετά το θάνατο κάθε ψυχή κρίνεται από το Θεό και ανάλογα με τα έργα της θα κερδίσει τον Παράδεισο η όχι. Στη διάρκεια αυτής της ζωής ο Θεός δίνει πάμπολλες ευκαιρίες στον άνθρωπο να κερδίσει το γλυκύ Παράδεισο.
Οι κακοπροαίρετοι άνθρωποι, που αρέσκονται στο κακό και αποστρέφονται το Θεό και τα έργα του Θεού, μόνοι τους διαλέγουν και τις εδώ παρέες τους αλλά και τη μετά θάνατον «κατοικία» τους.
Κάποτε ο Γέροντας π. Παΐσιος, απευθυνόμενος σε μια ομάδα νέων τους είπε: «Βρε, το καταλάβατε ότι ήρθαμε εδώ, για να δώσουμε εξετάσεις; Να κοιτάξουμε να πιάσουμε την πνευματική βάση, ένα πενταράκι, για να κερδίσουμε τον Παράδεισο. Τώρα, γιατί εδώ δεν έχει μετεξεταστέους για Σεπτέμβρη».
Κάποια άλλη φορά που συζητούσαμε οι δυό μας και τον ρώτησα για τη μετεμψύχωση, μου είπε, «Κοίταξε να δεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα του Διαβόλου. Ε!, σου λέει ο άνθρωπος, αν δεν τα καταφέρω σ' αυτή τη ζωή δεν πειράζει, θα τα καταφέρω στην άλλη. Έτσι χαλαρώνει πνευματικά. Ο Διάβολος όμως ξέρει ότι δε θα υπάρξει άλλη φορά. Κάτσε να σε τσακώσω εγώ μια φορά, σκέφτεται ο πονηρός, και μετά βλέπουμε». Με κοίταξε και μου είπε, «Να το γράψεις αυτό. Να το γράψεις!!...».
Το ίδιο πράγμα διακηρύσσουν και οι Γραφές. Ο Απόστολος Παύλος λέει «καθ' όσον απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις» (Εβρ. 9,27). Μια φορά θα πεθάνουμε, γιατί μια φορά θα ζήσουμε.
Ο Ίδιος ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός θα είναι ο Κριτής όλων των ανθρώπων. Μας το λέει ο ίδιος στο Ευαγγέλιό Του.
«Όταν δε έλθη ο υιός του ανθρώπου εν τη δόξη αυτού και πάντες οι άγιοι άγγελοι μετ' αυτού, τότε καθίσει επί θρόνου δόξης αυτού, και συναχθήσεται έμπροσθεν αυτού πάντα τα έθνη, και αφοριεί αυτούς απ' αλλήλων ώσπερ ο ποιμήν αφορίζει τα πρόβατα από των ερίφων, και στήσει τα μεν πρόβατα εκ δεξιών αυτού, τα δε ερίφια εξ ευωνύμων. Τότε ερεί ο βασιλεύς τοις εκ δεξιών αυτού, δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου. Επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός, και περιεβέλετέ με, ησθένησα, και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με. Τότε αποκριθήσονται αυτώ οι δίκαιοι λέγοντες, κύριε, πότε σε είδομεν πεινώντα και εθρέψαμεν, η διψώντα και εποτίσαμεν; Πότε σε είδομεν ξένον και συνηγάγομεν, η γυμνόν και περιεβάλομεν; Πότε δε σε είδομεν ασθενή η εν φυλακή, και ήλθομεν προς σε; Και αποκριθείς ο βασιλεύς ερεί αυτοίς, αμήν λέγω ημίν, εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε. Τότε ερεί και τοις εξ ευωνύμων, πορεύεσθε απ' εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού» (Ματθ. 25, 31 - 41).

Η διδασκαλία του Ευαγγελίου δε συμβιβάζεται με τη θεωρία της μετενσάρκωσης. Είναι αντίθετες διδασκαλίες. Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ό,τι θέλει και να γεμίζει τη ζωή του με τις καλές η τις κακές συνέπειες της πίστης του. Μέχρι εδώ καμία αντίρρηση. Εκείνο που με ενοχλεί αφάνταστα είναι η πονηριά μερικών που σπέρνουν τη σύγχυση. Λένε, όλοι είμαστε περίπου ίδιοι, και οι Χριστιανοί σαν και μας τους Ινδουιστές πιστεύουν περίπου, μόνο που είναι λίγο πιο...χαμηλά.
«Η γιόγκα, λέει, θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος Χριστιανός»! Κοροϊδεύουν, εξαπατούν τον κόσμο.
Όχι, δεν είμαστε το ίδιο πράγμα. Έχουμε τεράστιες διαφορές. Διαφέρουμε όσο διαφέρει το φως από το σκοτάδι.
Μια ακόμα τεράστια διαφορά φαίνεται και στους επιδιωκόμενους πνευματικούς σκοπούς από τις παραδόσεις. Οι μεν Ινδουιστές πιστεύουν ότι, όταν κανείς φθάσει στην τελειότητα, χάνεται το πρόσωπο, δεν υπάρχει πρόσωπο, αλλά ταυτιζόμενο με τον απόλυτο Θεό, με το Βράχμαν εξαφανίζεται. Σαν μια σταγόνα που πέφτει στον ωκεανό. Αυτό είναι το τέλος. Ένας τέτοιος άνθρωπος δε θα ξαναγεννηθεί. Παύει να υπάρχει ως πρόσωπο, γίνεται ένα με το απρόσωπο θείο.
Οι χριστιανοί πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο. Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν πεθαίνει ποτέ. Υπάρχει αιώνια.
Σ' αυτή τη ζωή το ανθρώπινο πρόσωπο εγκαινιάζει συνειδητά μια προσωπική σχέση μ' έναν προσωπικό Θεό, μια σχέση που θα διατηρηθεί στην αιωνιότητα.
Βλέπουμε λοιπόν με πόσο μεγάλη αξία και τιμή περιβάλλεται το ανθρώπινο πρόσωπο στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού.
Δεν είναι τεράστια η διαφορά; Πως λοιπόν αυτοί διακηρύσσουν την πνευματική ομοιότητα με μας; Προφανώς προσπαθούν να ξεγελάσουν ανθρώπους που δεν έχουν σαφή γνώση της διδασκαλίας του Ιησού. Ανθρώπους που ... κάτι έχουν ακούσει για το Χριστό.
Αυτή την τακτική τους τη θεωρώ ανέντιμη. Γιατί οι γκουρού ξέρουν πολύ καλά τις διαφορές που έχουν με το Χριστό. Άλλους προσπαθούν να ξεγελάσουν.
«πας ο παραβαίνων και μη μένων εν τη διδαχή του Χριστού Θεόν ουκ έχει, ο μένων εν τη διδαχή του Χριστού, ούτος και τον πατέρα και τον υιόν έχει» (Β' Ιω. 9).
«Αγαπητοί, μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστίν, ότι πολλοί ψευδοπροφήται εξεληλύθασιν εις τον κόσμον» (Ιω. α' 4,1).
3
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 19:24, 11-07-09:

#3
Πολύ ενδιαφέροντα κείμενα αλλά δεν μας έγραψες την δική σου άποψη. Αυτή θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον για την όποια συζήτηση. Προσωπικά στον Ινδουισμό βρίσκω πολλές αλήθειες και ομορφιά όπως σχεδόν σε κάθε θρησκεία. Σχετικά με την μετενσάρκωση, έχω καταλήξει ότι κυρίως την ασπάζονται δυο λογιών άνθρωποι, οι φοβισμένοι και οι ματαιόδοξοι, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι δεν υπάρχει. Ποιός ξέρει ; Πάντως έχει μια λογική και το δόγμα της μετενσάρκωσης.
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

swamps

Πολύ δραστήριο μέλος

H swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 534 μηνύματα.

H swamps έγραψε: στις 19:37, 11-07-09:

#4
Πολύ ενδιαφέροντα κείμενα αλλά δεν μας έγραψες την δική σου άποψη. Αυτή θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον για την όποια συζήτηση.

Έχω κάποιες αντιρρήσεις στο θέμα της μετενσάρκωσης.
Μια ερώτηση που μου ήρθε στο μυαλό υπάρχει στο προηγούμενο κείμενο. Πως μπορούμε να γνωρίζουμε τα λάθη μιας προηγούμενης ζωής και να μην τα επαναλαμβάνουμε?Είναι αδύνατον νομίζω.Απο που? Όνειρα? υποσυνείδητο? Ένστικτο? de javu?
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 19:55, 11-07-09:

#5
Αρχική Δημοσίευση από swamps
Έχω κάποιες αντιρρήσεις στο θέμα της μετενσάρκωσης.
Μια ερώτηση που μου ήρθε στο μυαλό υπάρχει στο προηγούμενο κείμενο. Πως μπορούμε να γνωρίζουμε τα λάθη μιας προηγούμενης ζωής και να μην τα επαναλαμβάνουμε?Είναι αδύνατον νομίζω.Απο που? Όνειρα? υποσυνείδητο? Ένστικτο? de javu?
Το δόγμα είναι ότι ο Ανώτερος Εαυτός (Πνεύμα) στέλνει την Ψυχή προς ενσάρκωση. Το ότι η ψυχή δεν έχει επίγνωση, ενώ το πνεύμα έχει, αποσκοπεί στο να έχει η ψυχή ελευθερία εκλογής να διαλέξει το ένα ή το άλλο μονοπάτι για την εξέλιξή της. Αν η ψυχή είχε επίγνωση των λαθών που διέπραξε σε άλλες ζωές, θα απέφευγε να τα επαναλάβει. Για να μην τα επαναλάβει χρειάζεται αυξημένη επίγνωση που αποκτάται μέσα από βιώματα. 'Οσο πιο ανεπτυγμένη είναι η ψυχή, τόσο πιο εύκολα αποφεύγει την επανάληψη.

Το κάρμα είναι νόμος όχι μεταφυσικός αλλά φυσικός σύμφωνα με τον οποίο κάθε πράξη που γίνεται στον κόσμο της ύλης, είτε υπαγορεύεται από γραφές είτε όχι, και που δεν αποσκοπεί στην ευχαρίστηση του Θεού, προκαλεί τιμωρίες ή ανταμοιβές μέσα στον υλικό κόσμο όμως, όχι έξω από αυτόν, δηλαδή αντίθετα με τον Χριστιανισμό που μεταθέτει την τιμωρία σε άλλη διάσταση.
Το ντάρμα από την άλλη είναι ο φυσικός προορισμός της ψυχής που υπηρετεί τον Κύριο με αγάπη. Οι ψυχές χάνουν την επαφή με το ντάρμα (τον προορισμό τους), και γι'αυτό ταλαιπωρούνται ή βασανίζονται σε αυτή τη ζωή.
Μάγια είναι η ψευδαίσθηση από την άλλη, μια από τις ενέργειες του Κρίσνα. 'Οταν η ψυχή ταυτίζεται με την ύλη, το χρήμα, την ηδονή και τίποτε άλλο, τότε η ψυχή αποτυγχάνει να υπηρετήσει το Πνεύμα και την αποστολή που της έχει αναθέσει.
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 20:08, 11-07-09:

#6
Τον Ιησού Χριστό τον θεωρούν Αβατάρα. Σημαίνει αυτός που κατεβαίνει για να αποκαταστήσει, όπως και οι Χριστιανοί πιστεύουν στο Καλό και στον τελικό του θρίαμβο.
Αγαθότητα (μία από τις γκούνα) είναι γνώση, ευτυχία, αγνότητα, ηρεμία, μετριοπαθεια και ταπεινότητα, ακριβώς αυτά που πιστεύουν και οι Χριστιανοί, ενώ Άγνοια θεωρούν την πλάνη, την σύγχιση, την οκνηρία και την χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τα στάδια της πνευματικής ζωής είναι 4 :
Μραματσάρι - ασράμα - περίοδος αγαμίας και μελέτης με την βοήθεια δασκάλου.
Γκριχαστα - ασράμα - περίοδος οικογενειακής ζωής και κοινωνικής σύμφωνα με τις γραφές.
'Υστερα ακολουθεί η απεξάρτηση από την οικογενειακή ζωή, το βαναπραστα - ασράμακαι η τελευταία φάση είναι ο πλήρης έλεγχος της ύλης, που ο άνθρωπος αφοσοιώνεται στην διδασκαλία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Αυτή την εποχή ονομάζεται εποχή της Κάλι - Γιούγκα, που είναι εποχή υποκρισίας και φιλονικίας. Θα εξαφανιστούν όλες θρησκευτικές αρχές γιατί ο άνθρωπος κοιτάζει μόνο το υλικό του συμφέρον. Οι θρησκείες θα πολεμηθούν και ο ανθρωπισμός θα βρεθεί στο κατώτατο επίπεδο.

Το κείμενο που διάβασα έχει πάντως κάποια λαθάκια, πχ στο σημείο που γράφει ότι οι Ινδουιστές δεν έχουν ιερά κείμενα. Κι οι Βέδες τι είναι ;

"Εκείνοι που αφιερώνονται σε υλικές πράξεις θα πέσουν στα πιο βαθειά σκοτάδια άγνοιας, αλλά η τύχη εκείνων που ασχολούνται με την καλλιέργεια της δήθεν γνώσης είναι ακόμη χειρότερη".

ένατη μάντρα

"Ο δολοφόνος της ψυχής θα πάει στους πλανήτες που ζουν οι άπιστοι, σε κόσμους που βασιλεύει η άγνοια και το σκοτάδι"΄.

τρίτη μάντρα

"Ο,τι υπάρχει μέσα στο σύμπαν, έμψυχο ή άψυχο, ανήκει και εξουσιάζεται από τον Κύριο. Γι'αυτό λοιπόν πρέπει κανείς να δέχεται μόνο τα απαραίτητα για τον εαυτό του, ό,τι του έχει καθορισθεί σαν μερίδιο, χωρίς να επιθυμεί να αποκτήσει τίποτε άλλο, γνωρίζοντας καλά σε ποιόν ανήκουν όλα"

πρώτη μάντρα
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη DrStrangelove : 11-07-09 στις 20:28.
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

swamps

Πολύ δραστήριο μέλος

H swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 534 μηνύματα.

H swamps έγραψε: στις 23:22, 11-07-09:

#7
Το δόγμα είναι ότι ο Ανώτερος Εαυτός (Πνεύμα) στέλνει την Ψυχή προς ενσάρκωση. Το ότι η ψυχή δεν έχει επίγνωση, ενώ το πνεύμα έχει, αποσκοπεί στο να έχει η ψυχή ελευθερία εκλογής να διαλέξει το ένα ή το άλλο μονοπάτι για την εξέλιξή της. Αν η ψυχή είχε επίγνωση των λαθών που διέπραξε σε άλλες ζωές, θα απέφευγε να τα επαναλάβει. Για να μην τα επαναλάβει χρειάζεται αυξημένη επίγνωση που αποκτάται μέσα από βιώματα. 'Οσο πιο ανεπτυγμένη είναι η ψυχή, τόσο πιο εύκολα αποφεύγει την επανάληψη.
Με λίγα λόγια το πνεύμα είναι αυτό που αποφασίζει αν κάποιος θα μετενσαρκωθεί?Απο οτι ξέρω το πνεύμα είναι η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, ενω η ψυχή η σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο.Ανέφερες οτι οσο πιο ανεπτυγμένη ειναι η ψυχή τόσο πιο εύκολα αποφεύγει την επανάληψη, τι εννοείς όταν λες ανεπτυγμένη?Η σοφία είναι αυτή που βοηθά την ψυχή να αναπτυχθεί, και το πνεύμα κρίνει αν θα μετενσαρκωθεί η οχι.Εδω με μπέρδεψες λίγο διότι αφού είναι θέμα πνεύματος τι σχέση έχει η ψύχη? Μάλλον εννοεις οτι οι πράξεις τις ψυχής καθορίζουν την επόμενη ζωή σου?


Το κάρμα είναι νόμος όχι μεταφυσικός αλλά φυσικός σύμφωνα με τον οποίο κάθε πράξη που γίνεται στον κόσμο της ύλης, είτε υπαγορεύεται από γραφές είτε όχι, και που δεν αποσκοπεί στην ευχαρίστηση του Θεού, προκαλεί τιμωρίες ή ανταμοιβές μέσα στον υλικό κόσμο όμως, όχι έξω από αυτόν, δηλαδή αντίθετα με τον Χριστιανισμό που μεταθέτει την τιμωρία σε άλλη διάσταση.
Μα αν δεν κάνω λάθος κάποια στιγμή σταματούν οι μετενσαρκώσεις, αν υπηρετήσει η ψυχή το πνεύμα σωστά και μεταφέρεσαι σε άλλο επίπεδο, οπότε δεν αφορά μόνο τον υλικό κόσμο αλλα και έξω απο αυτόν.Αυτό είναι το ντάρμα? Ο τελικός προορισμός?
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 09:44, 12-07-09:

#8
Αρχική Δημοσίευση από swamps
Με λίγα λόγια το πνεύμα είναι αυτό που αποφασίζει αν κάποιος θα μετενσαρκωθεί?Απο οτι ξέρω το πνεύμα είναι η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, ενω η ψυχή η σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο.Ανέφερες οτι οσο πιο ανεπτυγμένη ειναι η ψυχή τόσο πιο εύκολα αποφεύγει την επανάληψη, τι εννοείς όταν λες ανεπτυγμένη?Η σοφία είναι αυτή που βοηθά την ψυχή να αναπτυχθεί, και το πνεύμα κρίνει αν θα μετενσαρκωθεί η οχι.Εδω με μπέρδεψες λίγο διότι αφού είναι θέμα πνεύματος τι σχέση έχει η ψύχη? Μάλλον εννοεις οτι οι πράξεις τις ψυχής καθορίζουν την επόμενη ζωή σου?
Ναι, το Πνεύμα αποφασίζει. Η ανεπτυγμένη ή εξελιγμένη ψυχή είναι αυτή που είναι εναρμονισμένη με το ντάρμα ή αλλιώς η ευσεβής ψυχή. 'Οσο πιο ευσεβής και δίκαια είναι η ψυχή, τόσο πιο εύκολα απελευθερώνεται.

Μα αν δεν κάνω λάθος κάποια στιγμή σταματούν οι μετενσαρκώσεις, αν υπηρετήσει η ψυχή το πνεύμα σωστά και μεταφέρεσαι σε άλλο επίπεδο, οπότε δεν αφορά μόνο τον υλικό κόσμο αλλα και έξω απο αυτόν.Αυτό είναι το ντάρμα? Ο τελικός προορισμός?
Ναι, είναι ο προορισμός που τον χάνουμε λόγω της προσκόλησής μας στην ύλη, θα έλεγες ότι είναι το "θέλω" του Πνεύματος, του Ανώτερου Εαυτού, όχι του Εγώ που λειτουργεί και αναπτύσσεται στο υλικό επίπεδο.Μπορεί να θέλουμε διάφορα σ'αυτή τη ζωή, αλλά σημασία έχει τι θέλει ο Θεός, την πραγματική μας αποστολή την γνωρίζουμε ελάχιστοι.
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

swamps

Πολύ δραστήριο μέλος

H swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 534 μηνύματα.

H swamps έγραψε: στις 13:56, 12-07-09:

#9
Ναι, το Πνεύμα αποφασίζει
.
Ok το Πνεύμα αποφασίζει αν θα μετενσαρκωθείς και ως τι.Φτωχός,πλούσιος,η δε ξερω γω τι.Την στιγμή όμως που θα σου έρθει ενας πειρασμός και εσύ πρέπει να τον αποφύγεις πως θα θυμάσαι οτι δεν πρέπει να το κάνεις επειδή το ξαναέκανες και δεν σου βγήκε σε καλό?Ενστικτωδώς? Πως επεμβαίνει το αυλο πνεύμα σε αυτή την περίπτωση?Είναι λίγο βάρβαρο να λέμε θα ζήσεις πολλές φορές μέχρι να μάθεις απο τα λάθη σου δεν είναι? Και κάπως εκδικητικό απο έναν Θεό που δεν είναι κακός. Αν γεννήθηκα πλούσιος και στην επόμενη ζωή φτωχός ποιός μου λεει οτι δεν θα ξανακάνω παρόμοια λάθη και χειρότερα?Είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξω να γίνω πλούσιος και με χειρότερους και παράνομους τρόπους.
Ενας τρόπος απόδειξης αυτής της θεωρίας θα ήταν να γίνει καταμέτρηση των γεννήσεων απο τότε που υπήρξε ο άνθρωπος αλλα και των θανάτων μέχρι σήμερα αλλα αυτό δεν είναι εφικτό.Άσε που κάποιοι (βάση της θεωρίας)θα έχουν απελευθερωθεί απο το καρμα και δεν θα έχουν μετενσαρκωθεί.
Για να είμαι ειλικρινείς,πιστεύω οτι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν ξαναγεννιέται.Κόλαση για μένα είναι η ανυπαρξία, και παράδεισος ενας τόπος χωρίς όρια τον οποίο δεν μπορεί να καταλάβει ο ανθρώπινος νους για αυτό πολλές φορες και τον απορρίπτει.Οι άνθρωποι εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις να παίρνουν τέλος. Εκεί όμως δεν υπάρχει τέλος και όρια και αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει το μυαλό του ανθρώπου.
Τώρα το ποιός θα μπορέσει να παει εκεί είναι ενα άλλο θέμα.
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 14:32, 12-07-09:

#10
Αρχική Δημοσίευση από swamps
.
Ok το Πνεύμα αποφασίζει αν θα μετενσαρκωθείς και ως τι.Φτωχός,πλούσιος,η δε ξερω γω τι.Την στιγμή όμως που θα σου έρθει ενας πειρασμός και εσύ πρέπει να τον αποφύγεις πως θα θυμάσαι οτι δεν πρέπει να το κάνεις επειδή το ξαναέκανες και δεν σου βγήκε σε καλό?Ενστικτωδώς? Πως επεμβαίνει το αυλο πνεύμα σε αυτή την περίπτωση?Είναι λίγο βάρβαρο να λέμε θα ζήσεις πολλές φορές μέχρι να μάθεις απο τα λάθη σου δεν είναι? Και κάπως εκδικητικό απο έναν Θεό που δεν είναι κακός. Αν γεννήθηκα πλούσιος και στην επόμενη ζωή φτωχός ποιός μου λεει οτι δεν θα ξανακάνω παρόμοια λάθη και χειρότερα?Είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξω να γίνω πλούσιος και με χειρότερους και παράνομους τρόπους.
Ενας τρόπος απόδειξης αυτής της θεωρίας θα ήταν να γίνει καταμέτρηση των γεννήσεων απο τότε που υπήρξε ο άνθρωπος αλλα και των θανάτων μέχρι σήμερα αλλα αυτό δεν είναι εφικτό.Άσε που κάποιοι (βάση της θεωρίας)θα έχουν απελευθερωθεί απο το καρμα και δεν θα έχουν μετενσαρκωθεί.
Για να είμαι ειλικρινείς,πιστεύω οτι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν ξαναγεννιέται.Κόλαση για μένα είναι η ανυπαρξία, και παράδεισος ενας τόπος χωρίς όρια τον οποίο δεν μπορεί να καταλάβει ο ανθρώπινος νους για αυτό πολλές φορες και τον απορρίπτει.Οι άνθρωποι εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις να παίρνουν τέλος. Εκεί όμως δεν υπάρχει τέλος και όρια και αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει το μυαλό του ανθρώπου.
Τώρα το ποιός θα μπορέσει να παει εκεί είναι ενα άλλο θέμα.
Σου μεταφέρω πάνω κάτω τι λένε αυτοί που τα πιστεύουν, προσωπικά δεν έχω καταλήξει πουθενά, τσιμπολογάω από τις διάφορες θρησκείες προσπαθώντας να φτιάξω το παζλ, από κει και πέρα καμμία βεβαιότητα. Πάντως την μετενσάρκωση στο δυτικό κόσμο την ασπάζονται σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου κυρίως ματαιόδοξοι και δειλοί άνθρωποι όπως ανέφερα και αρχικά, αρκετοί μάλιστα απ'αυτούς επιδίδονται στο σπορ των υπνώσεων και ω του θαύματος, οι περισσσότεροι βγαίνουν μεγαλέξανδροι, μεγάλοι προφήτες και ήρωες μέσα απ'αυτές τις διαδικασίες '"αυτοανακάλυψης". 'Ενα από τα πολλά σπορ του παρακμιακού πολιτισμού μας, φρούτο του New Age που για μένα έχει πάψει να έχει ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια.
3
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε: στις 02:12, 15-07-09:

#11
Εκτιμώ περισσότερο τον Ορομπίντο, παρά κάποιους "Πατέρες της Εκκλησίας", όπως πχ Αυγουστίνος, που έτρεψαν το χριστιανικό ευαγγελισμό, σε επεξήγηση και εφαλτήριο για την ..Κόλαση!
1
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 11:42, 15-07-09:

#12
Υπάρχουν διάφορες τάξεις ανθρώπων, - οι κάρμι, οι γκιάνιι, οι γιόγκι κλπ - και απ'αυτούς οι κάρμι είναι εκείνοι που ασχολούνται με πράξεις για την ικανοποίηση των αισθήσεων. Στη σημερινή κοινωνία όλοι σχεδόν οι άνθρωποι ανήκουν σ'αυτή την κατηγορία. Δια μέσω της βιομηχανοποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης, του δήθεν αλτρουισμού, της πολιτικής δράσης κλπ, δραστηριότητες που έχουν βασικά σαν σκοπό την υλική απόλαυση, επιδιώκουν την ικανοποίηση των αισθήσεων, παραλείποντας ολοκληρωτικά της ανάπτυξη της συνείδησης του Θεού όπως αυτή αναφέρεται στην πρώτη μάντρα της Σρι Ισοπανισάντ (ένα από τα ιερά κείμενα).
Στη γλώσσα της Μπαγκαβαντ-γκίτα οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται μουντα (=γαιδούρια). Το γαιδούρι στις Βέδες είναι το σύμβολο της ηλιθιότητας....
η γνώση αυτών που αγνοούν το Θεό μπορεί να παρομοιασθεί με ένα κόσμημα στο κεφάλι μιας κόμπρας. Μια κόμπρα, όμως στολισμένη με ένα πολύτιμο πετράδι είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια άλλη. Στην Ινδία,όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχει η συνήθεια να στολίζουν το σώμα του πεθαμένου και να το μεταφέρουν σε πομπή, με τη συμμετοχή των πενθούντων συγγενών. Στη Χαρι-μπακτι-σουντονταγια η γνώση των άθεων παρομοιάζεται με τα στολίδια ενός νεκρού σώματος. Ο σημερινός πολιτισμός δεν είναι παρά η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας τεχνητής ευτυχίας, προορισμένης να σκεπάζει τις συνεχείς αναπόφευκτες συμφορές της υλικής ύπαρξης.
'Ολες οι ενέργειες αυτού του πολιτισμού αποβλέπουν στην ικανοποίηση των αισθήσεων, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι πάνω από τις αισθήσεις βρίσκεται ο νους, πάνω από το νου βρίσκεται η ευφυία και πάνω από την ευφυία βρίσκεται η ψυχή.

(από το Σρι Ισοπανισάντ)
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 12:06, 15-07-09:

#13
Πώς ένα γαιδούρι (ηλίθιος) μπορεί να πλησίασει το Θεό.

"Δεν μπορούμε να τον πλησιάσουμε ούτε με την γκιάνα (φιλοσοφική έρευνα), ούτε με το γιόγκα (μέθοδος για την απόκτηση υπερφυσικών δυνάμεων), και ακόμα λιγότερο με το κάρμα (κερδοσκοπικές ενέργειες). Οι κάρμι, αυτοί που κινούνται κερδοσκοπικά, μπορούν να φτάσουν μέχρι τους Σβαργκαλόκα (ανώτεροι πλανήτες όπως ο 'Ηλιος και η Σελήνη). Οι γκιάνι και οι γιόγκι, εκείνοι που ακολουθούν αντιστοίχως την γιάνα ή την γίογκα, μπορούν να πάνε σε ακόμα ψηλότερους πλανήτες, όπως ο Μπραμαλόκα, όπου μπορούν να συνεχίσουν να προοδεύουν εξασκώντας την αφοσοιωμένη λατρεία, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εισέλθουν στον πνευματικό κόσμο, είτε στην λαμπρή ατμόσφαιρα του πνευματικού ουρανού (Μπραμάν), είτε στους πλανήτες Βαικούνθα, ανάλογα με την αξία τους. Πάντως, ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στους πνευματικούς πλανήτες, τους Βαικύνθα-λόκα, αν δεν έχει εξασκηθεί στην αφοσοιωμένη υπηρεσία.

Δηλαδή δεν είναι ο διαλογισμός, η μαγεία ή η προσευχή αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά μόνο η υπηρεσία και τα έργα.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 13:35, 17-07-09:

#14
Ημέρα και νύχτα, ημέρα και έτος, ζωή και θάνατος στο Σύμπαν

"Τα πάντα μέσα στη φύση υπόκεινται σε αυστηρούς νόμους και όλα τα ζωντανά όντα πρέπει να περάσουν από έξι στάδια μεταμόρφωσης : 1) γέννηση 2) ανάπτυξη 3) ωρίμανση 4) αναπαραγωγή 5) γηρατειά 6) θάνατο. Τίποτε δεν ξεφεύγει από τους αμετάβλητους νόμους της υλικής φύσης,και επομένως κανείς - ντέβα (θεός), άνθρωπος, ζώο ή φυτό - δεν μπορεί να επιζήσει για πάντα σ'αυτόν τον κόσμο.
Η διάρκεια της ζωής φυσικά διαφέρει ανάλογα με το είδος των ζωντανών όντων...

...Κάτω απ'αυτόν τον κόσμο όλες οι ζωντανές οντότητες πρέπει, αργά ή γρήγορα, να πληρώσουν τον "φόρο" τους στο θάνατο, που δεν κάνει εξαίρεση ούτε για τους Μπράμα (υπάρχουν εκατομύρια Μπράμα, ο καθένας απ'τους οποίους είναι κυβερνήτης ενός από τα αναρίθμητα σύμπαντα, που αποτελούν το υλικό Σύμπαν). Γι'αυτό όλο το Σύμπαν καλείται μριτιουλόκα, βασίλειο του θανάτου......οι υλικοί πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο το σύμπαν, υπάρχουν μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του Μπράμα. Μερικοί κατώτεροι πλανήτες καταστρέφονται στο τέλος της κάθε ημέρας της ζωής του. Ο υπολογισμός του χρόνου στους ανώτερους πλανήτες είναι διαφορετικός από τον δικό μας. 'Ενα από τα δικά μας χρόνια παραδείγματος χάρη, σε πολλούς απ'αυτούς τους πλανήτες ισοδυναμεί με 24 ώρες,ένα ημερονύκτιο. Ο κύκλος των τεσσάρων χρονικών περιόδων του σύμπαντος (Σάτια, Τρέτα, Ντβάπαρα και Κάλι), που στη γη διαρκεί 4.320.000 χρόνια, δεν κρατά εκεί παρά 22.000 χρόνια και 5 μήνες. Χίλιοι από αυτούς τους κύκλους κάνουν μια ημέρα του Μπράμα και ακριβώς ίδια είναι και η διάρκεια της νύχτας. 365 τέτοιου είδους ημερονύχτια αποτελούν ένα χρόνο του και ζει εκατό τέτοια χρόνια. Στο τέλος της ζωής του ολόκληρο το υλικό σύμπαν καταστρέφεται.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Μπράμα, ο ήλιος, η σελήνη, το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκει η γη και αναρίθμητοι άλλοι πλανήτες, κατώτεροι του δικού μας, βυθίζονται στα νερά ενός μεγάλου κατακλυσμού. 'Οσο διαρκεί αυτή η μεγάλη νύχτα, όλες οι ψυχικές οντότητες συνεχίζουν να υπάρχουν πνευματικά, αλλά σε μια κατάσταση ύπαρξης μη εκδηλωμένης (εν δυνάμει) η οποία καλείται αβιακτα και η οποία συμβαίνει ξανά στο τέλος της ζωής του Μπράμα..."

Από το Σρι Ισοπανισαντ του Σουάμι Πραμπουπαντα

Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

delfeios

Νεοφερμένος

Ο delfeios αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.

O delfeios έγραψε: στις 16:49, 28-08-12:

#15
ο συγγραφέα παρςς ψευδεται πρωτον φαινεται οτι δεν εχει διαμείνει στο ασραμ γιατι θα εβλεπε ακουγε, ότι η αλυσιδα της γσυγκεκριμενης παραδοσης προερχεται απο τον Σιβανάντα και καταλήγει στον Νιρανζαναντα. Δευτερο ψευδος δεν υπαρχει καμμια τετοια διαθηκη του Γιογκι Βιβεκαναντα, την κατασκευασε ο συγγραφεας παπαδοπαιδι πισωγλμενος έντης, διοτι ο συγκεκριμένος γιογκι ήταν ο πρωτος που διδαξε στην δύση. Τριτο το Bihar Yoga Bharati επί διοικησης του Παραμαχαμσα Νιρανζααναντα, αναγνωριστηκε απο την Ουνέσκο ως το πρωτο πανεπιστημιο της γιογκα παγκοσμιοςΑρχική Δημοσίευση από swamps
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ερινύς : 28-08-12 στις 17:51. Αιτία: spoiler tag
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος