×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,803 μέλη και 2,441,128 μηνύματα σε 76,704 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 133 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Παραβολές

alis

Περιβόητο Μέλος

H alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H alis έγραψε: στις 18:03, 11-03-10:

#1
Οι παραβολές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του έργου του Χριστού. Συγκεκριμένα το 1/3 της διαδασκαλίας του καλύπτεται από αυτές. Οι παραβολές είναι διηγήσεις φτιαχτών ιστοριών παρμένες από την καθημερινή ζωή. Φαινομενικά είναι απλές ιστορίες, όμως κρύβουν πολλούς συμβολισμούς και βαθύτερα νοήματα. Ο Χριστός χρησιμοποίησε αυτές τις παραβολές γιατί μπορούσαν να γίνουν εύκολα κατανοητές από τον απλό λαό και φανερώναν αλήθειες για την Βασιλεία του Θεού. Πολλές από αυτές μας είναι γνωστές. Για παράδειγμα, η παραβολή του ασώτου υιού, αυτή του τελώνη και του Φαρισαίου, του Καλού Σαμαρείτη κ.ά.

Πιστεύω θα είχε ενδιαφέρον να μελετήσουμε τις παραβολές, να τις συζητήσουμε και να τις αναλύσουμε. Ίσως μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα το έργο του Χριστού - ή ποιο υποτείθεται ότι είναι αυτό το έργο. Θα αρχίσω με την πιο γνωστή, ίσως, παραβολή του Ιησού. Αυτή του ασώτου υιού. Την παραθέτω:
ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ

Κανονικά η παραβολή ονομάζεται του σπλαχνικού πατέρα, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως του ασώτου υιού. Παραθέτεται στο Ευαγγέλιο που έγραψε ο Λουκάς και είναι η εξής:
Κάποιος άνθρωπος είχε δυο γιους· και είπε ο νεότερος αυτών προς τον πατέρα,''Πατέρα, δώσε μου το μερίδιο της περιούσιας που μου ανήκει''. Και ο πατέρας σεβόμενος την επιθυμία του μοίρασε σ’ αυτούς τα υπάρχοντα του. Και μετά από λίγες ημέρες, ο νεότερος γιος, αφού μάζεψε τα πάντα, έφυγε σε χώρα μακρινή· και εκεί διασκόρπισε την περιούσια του ζώντας άσωτα. Αφού ξόδεψε τα πάντα, έπεσε μεγάλη πείνα στην χώρα εκείνη και αυτός άρχισε να στερείται. Τότε πήγε και προσκολλήθηκε σε ένα από τους πολίτες εκείνης της χώρας· ο οποίος τον έστειλε στα χωράφια του για να βόσκει γουρούνια. Και επιθυμούσε να γεμίσει την κοιλιά του από τα ξυλοκέρατα τα οποία έτρωγαν τα γουρούνια· και κανένας δεν έδινε σ’ αυτόν. Και τότε σκέφτηκε: πόσοι μισθωτοί του πατέρα μου έχουν περίσσιο ψωμί και εγώ χάνομαι από την πείνα! Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου, και θα του πω, «πατέρα αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιον σου· και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομαστώ γιος σου· κάνε με σαν ένα των μισθωτών σου.» Και σηκώθηκε και πήγε στον πατέρα του. ΕΝΩ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΜΑΚΡΙΑ, ΕΙΔΕ ΑΥΤΟΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΠΛΑΧΝΙΣΤΗΚΕ. ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΦΙΛΗΣΕ. Και είπε προς αυτόν ο γιος: ''πατέρα αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιον σου, και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομαστώ γιος σου''. ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ: ''ΦΕΡΤΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΝΤΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ. Και φέρτε και σφάξτε τον μόσχο τον σιτευτό, και αφού φάμε ας ευφρανθούμε· διότι αυτός ο γιος μου νεκρός ήταν και ΞΑΝΑΖΗΣΕ. Και χαμένος ήταν και βρέθηκε''. Και άρχισαν να ευφραίνοντα. Ο μεγαλύτερος γιος επέστρεψε κουρασμένος από τη δουλειά αργά το βράδυ. Άκουσε τη φασαρία και ρώτησε έναν από τους δούλους να μάθει τι είχε συμβεί. Όταν ενημερώθηκε θύμωσε τόσο πολύ που δεν ήθελε να μπει μέσα. Ο πατέρας του τότε βγήκε έξω και ο γιος του ξέσπασε λέγοντας:''Εγώ όλα αυτά τα χρόνια δουλεύω στα χωράφια σου και σε υπακούω. Κι όμως ούτε μια φορά δεν μου έδωσες ένα κατσίκι να διασκεδάσω με τους φίλους μου. Ενώ τώρα που γυρνάει ο άλλος σου γιος σφάζεις το καλό το μοσχάρι για χάρη του''. Ο πατέρας του είπε:''Παιδί μου, ότι έχω είναι και δικό σου. Ο αδερφός σου όμως ήταν νεκρός και αναστήθηκε, ήταν χαμένος και βρέθηκε. Για αυτό γιορτάζουμε''.


Οι συμβολισμοί είναι οι εξής: α)Ο πατέρας της παραβολής συμβολίζει τον Θεό β)Ο μικρός γιος συμβολίζει τους ανθρώπους που έπραξαν λάθος και μετάνιωσαν για την πράξη τους και γ)ο μεγάλος γιος συμβολίζει την μερίδα των χριστιανών που δεν αντιλαμβάνονται την ουσία της πίστης, αλλά είναι προσκολλημένοι στους τύπους και δεν συγχωρούν.

Εσάς σας φαίνεται λογική αυτή η παραβολή και το μήνυμα που περνάει; Δεν νομίζετε πως ο μεγάλος γιος έχει ένα δίκιο; Δηλαδή όσοι αμαρτάνουν, σύμφωνα με την πίστη μας, συγχωρούνται αμέσως και όσοι είναι σωστοί δεν επιβραβεύονται; Προφανώς κάτι δεν έχω αντιληφθεί σωστά... Εσείς τι έχετε να πείτε για την συγκεκριμένη παραβολή και γενικότερα για τις παραβολές που χρησιμοποιούσε ο Χριστός;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

zutmazut

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Ο zutmazut αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 101 μηνύματα.

O zutmazut έγραψε: στις 19:13, 11-03-10:

#2
Το νόημα της παραβολής, όπως το διαβάζω εγώ είναι το εξής: "Μην ανεξαρτητοποιηθείς από τους γονείς σου διότι την έβαψες"

Ο πατέρας τον θεωρούσε νεκρό όσο προσπαθούσε να ζήσει ανεξάρτητα.

Μόλις επέστρεψε στην εξουσία του πατέρα όλα αποκαταστάθηκαν.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη zutmazut : 11-03-10 στις 19:15. Αιτία: typo
2
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

alis

Περιβόητο Μέλος

H alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H alis έγραψε: στις 19:27, 11-03-10:

#3
Αρχική Δημοσίευση από zutmazut
Το νόημα της παραβολής, όπως το διαβάζω εγώ είναι το εξής: "Μην ανεξαρτητοποιηθείς από τους γονείς σου διότι την έβαψες"

Ο πατέρας τον θεωρούσε νεκρό όσο προσπαθούσε να ζήσει ανεξάρτητα.

Μόλις επέστρεψε στην εξουσία του πατέρα όλα αποκαταστάθηκαν.
Πραγματικά δεν το είχα εξετάσει από αυτή την σκοπιά... Έχεις δίκιο όμως. Το δικό μου θέμα είναι ότι δεν γίνεται να παρατάς την οικογένεια σου για να ανεξαρτητοποιηθείς και μετά στη δυσκολία να ξαναγυρνάς πίσω... Λίγη αξιοπρέπεια. Και επίσης έχω αρκετά θέματα με την αντίδραση του πατέρα. Το σκέφτομαι προσωπικά. Δηλαδή αν έφευγε ο αδερφός μου από το σπίτι παίρνοντας το μερίδιο της περιουσίας που του αναλογεί και μετά όταν το ξόδευε ξαναγύριζε... Ε, μάλλον θα αντιδρούσα όπως ο μεγάλος γιος. Ίσως λιγότερο έντονα αλλά τουλάχιστον αυτό θα σκεφτόμουν.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

zutmazut

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Ο zutmazut αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 101 μηνύματα.

O zutmazut έγραψε: στις 19:53, 11-03-10:

#4
Ναι, το πάρτυ και η γιορτή ήταν τελείως αδικαιολόγητα. Όταν έκανε την κίνηση να φύγει παίρνοντας μαζί και περιουσία ανέλαβε και κάποιο ρίσκο.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος