Μια μαύρη τρύπα ονόματι Ελλάς

kaleidoscope

Επιφανές μέλος

Η kaleidoscope αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,248 μηνύματα.
Διάβασα το εξής ενδιαφέρον άρθρο και σκέφτηκα να το μοιραστώ με το στέκι:

Μια μαύρη τρύπα ονόματι Ελλάς
Tου Πασχου Mανδραβελη


Eναν έξυπνο παραλληλισμό έκανε ο αναγνώστης της στήλης κ. Γεώργιος Γρύλος χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ««ορίζοντα γεγονότων», ένα σημείο δηλαδή πέρα από το οποίο οι φυσικοί νόμοι όπως τους γνωρίζουμε δεν ισχύουν. Τέτοιοι «ορίζοντες γεγονότων» είναι π.χ. οι μαύρες τρύπες του Διαστήματος».

Ετσι λοιπόν στην Ελλάδα, παρατηρεί ο επιστολογράφος: «α) Ο ανταγωνισμός αυξάνει τις τιμές ενώ ο περιορισμός του τις μειώνει. β) Το κάπνισμα είναι κοινωνικό αγαθό και οι μη καπνίζοντες έχουν υποχρέωση να καπνίζουν παθητικά γιατί αλλιώς θα κλείσουν μπουζουξίδικα και άλλα ιδρύματα. γ) Το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει για να δίνει εργασία σε εκπαιδευτικούς και όχι για να εκπαιδεύει. δ) Το κράτος υπάρχει για να δίνει δουλειά σε δημοσίους υπαλλήλους και όχι για να εξυπηρετεί πολίτες. ε) Οι βουλευτές υπάρχουν για να ελέγχονται από την κυβέρνηση και όχι για να την ελέγχουν. Υπάρχουν και άλλες ωραίες και απόλυτα φυσιολογικές αντιλήψεις, οι οποίες μας κατέστησαν πράγματι μια ανοικονόμητη μαύρη τρύπα... Τουλάχιστον στο επίπεδο αυτό καταφέραμε να εφαρμόσουμε την κβαντομηχανική στον μεγάκοσμο... Μας αξίζει λοιπόν τουλάχιστον ένα βραβείο Νομπέλ Φυσικής ανά κάτοικο για να μη βγει ψεύτης και ο πρόεδρος της Βουλής».

Να προσθέσουμε, λοιπόν, ότι στον «ορίζοντα γεγονότων» που λέγεται Ελλάς, οι τηλεαστέρες των καναλιών αναρωτιούνται γιατί δεν περικόπτονται περισσότερο οι δαπάνες του κράτους και γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Ολοι ζητούν να περικοπούν οι σπατάλες του κράτους, αλλά κάθε μεμονωμένη περικοπή είναι ανάλγητος νεοφιλελευθερισμός. Οι εφοριακοί διαμαρτύρονται με πορείες στους δρόμους κατά της φοροδιαφυγής. Το ΚΚΕ δίνει μάχες κατά των απολύσεων και ταυτοχρόνως απολύει από τις επιχειρήσεις του. Το κοινωνικό έργο κάποιων επαγγελματιών είναι τόσο πολύτιμο, που φορτηγατζήδες, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι και λοιποί δίνουν μάχες να μην το παράγουν κι άλλοι. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να μην έχουν καμία σχέση με την αγορά, αλλά οι απόφοιτοί τους να απορροφώνται αμέσως από την αγορά. Η αξιολόγηση θα δημιουργήσει χειρότερα πανεπιστήμια.

Οπότε και το Νομπέλ μάλλον λίγο μας πέφτει. Αν υπάρχουν κι άλλοι πολιτισμοί εκεί έξω, μάλλον πάμε για διαγαλαξιακό βραβείο Φυσικής...

Πηγή: kathimerini.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Χαχα...

Ποσο δικιο εχει... Μα ποσο δικιο μπορει να εχει...

Πραγματικα οτι βριζουμε σημερα, το κανουμε αυριο...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Ενώ από μια άποψη έχει δίκιο, κάτι δεν μου αρέσει σ' αυτό το άρθρο...:hmm:

Αλήθεια, συμβαίνουν όλα όσα λέει, σ' αυτήν εδώ τη χώρα. Ωστόσο, δεν κάνει την παραμικρή νύξη, σχετικά με τις αιτίες που γεννούν τούτα τα στραβά και παράδοξα. Μόνο μια μορφή ειρωνείας σε σχέση με ελαφρά επιστημονική φαντασία, προφανώς για να γελάσουμε με τα χάλια μας. Μ' αυτόν τον τρόπο και με τούτη τη γενίκευση, ότι όλα είναι στραβά και η στρεβλές αντιλήψεις ανήκουν πλέον σε όλους μας, μεταθέτει την ευθύνη για την κατάντια της χώρας στη νοοτροπία του "Έλληνα". Όχι συγκεκριμένου Έλληνα, αλλά ενός ιδεατού και γενικού, δηλαδή του ΚΑΘΕ Έλληνα. Εμείς και πάλι φταίμε για τη ριμάδα την Κρίση.

Κατά τον αρθρογράφο, ουδεμία ευθύνη αποδίδεται στο σάπιο πολιτικό σύστημα, το οποίο καλλιέργησε τούτες τις αντιλήψεις, από την εποχή του ...Μαυρογιαλούρου, ανελλιπώς μέχρι τις μέρες μας. Αυτή ήταν η νοοτροπία που βόλευε το πολιτικό σύστημα της μετεμφυλιοπολεμικής υποταγής στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων (ξερονήσια, Δικτατορία, Κυπριακό, ένταξη στην ΟΝΕ χωρίς δημοψήφισμα κλπ), σύστημα καταπίεσης και συναλλαγής, με πρώτους και καλύτερους συναλλασσόμενους τους ίδιους τους πολιτικούς μας ηγέτες, γενιά προς γενιά. Ένα σύστημα με ελεγχόμενη Δικαιοσύνη, πατροναρισμένο κομματικό συνδικαλισμό, με το στράτευμα και τον Δημόσιο Τομέα να αποτελούν προνομιακό πεδίο για άσκηση συναλλαγής με τους ψηφοφόρους.

Καμμία ευθύνη δεν αποδίδεται επίσης στην διεθνή κερδοσκοπία, σε ομόλογα φούσκες, στα παιχνίδια του χρηματιστηρίου, εκεί που πλούτισαν αυτοί που σήμερα φωνάζουν να μπει τάξη επιτέλους στην οικονομία (αφού πράγματι είναι πολύ αποδοτικό, όταν η κατάσταση σε φέρνει στην κορυφή, να επιβάλεις τη δική σου Τάξη, έτσι ώστε να ελέγχεις του υπόλοιπους). Σε τίποτε δεν φταίνε οι εγγενείς ατέλειες του εφαρμοσμένου φιλελευθερισμού, ενώ εντέχνως αποσιωπάται το γεγονός ότι η Κρίση είναι παγκόσμια και δεν αποτελεί απλά ένα ελληνικό φαινόμενο.

Γιατί άραγε χώρες οι οποίες ακολούθησαν πιστά τα φιλελεύθερα πρότυπα, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία -η οποία κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 θεωρείτο ότι έκανε το "θαύμα" και αναφερόταν συνεχώς ως παράδειγμα προς μίμηση- έχουν φτάσει σε παρόμοια θέση με τη δική μας; Είχε άραγε και ο Ισλανδικός λαός τις ίδιες στρεβλές νοοτροπίες κι αντιλήψεις, όπως και ο Ελληνικός;

Επίσης, το άρθρο είναι ξεκάθαρα φιλελεύθερου χαρακτήρα, όσο κι αν προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα. Δεν μας εξηγεί φυσικά την απόσταση που εμφανίζεται μεταξύ της φιλελεύθερης θεωρίας και της εφαρμογής της στην πράξη, δηλαδή ότι ενώ θεωρητικά ο ελεύθερος ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές, στην πράξη σε όποια χώρα απελευθερώθηκε η αγορά, σε υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν δημόσια αγαθά (ενέργεια, νερό, αποχέτευση, συγκοινωνίες), οι τιμές των υπηρεσιών αυτών αυξήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ σε καμμία δεν μειώθηκε. Η αντίφαση αυτή, επιχειρείται να αποδοθεί και πάλι ως παρανόηση της άρρωστης ελληνικής κοινωνίας.

Οι κινητοποιήσεις δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα πράγματα για τον αρθρογράφο. Στέκεται με μάλλον σκωπτικό ύφος απέναντί τους. Βρήκε κι ένα "σκάνδαλο του ΚΚΕ", έτσι ώστε να το βάλει κι αυτό στο ίδιο καζάνι. Θα μπορούσε να το είχε γράψει ο Ανδριανόπουλος, ή έστω ο Ανδρουλάκης, αφού μάλιστα το ύφος του κειμένου δεν διαφέρει και ιδιαίτερα από εκείνο των παραπάνω. Μάλλον έχουν δημιουργήσει σχολή, ως ειδικοί της προπαγάνδας...

Ακόμη, είναι φανερό ότι τα μέτρα δεν τον "χαλάνε" τον γράφοντα το άρθρο, απεναντίας! Δεν έχει τίποτε το υποτιμητικό ή γελαστικό να πει γι' αυτά. Αντίθετα, διαμαρτύρεται εμμέσως για το γεγονός ότι τούτα τα μέτρα συναντούν αντίσταση και δεν μπορούν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς.

Με βάση τα παραπάνω, ποιο είναι το μήνυμα που περνάει αυτό το κείμενο;

Η κρίση είναι αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού λαού, που τέτοιος είναι τέτοια του αξίζουν. Ας δεχτούμε λοιπόν τα μέτρα, τα οποία είναι εμφανώς για το καλό μας κι ας εμπιστευτούμε την πολιτική μας ηγεσία, η οποία τα εφαρμόζει. Όλα γίνονται για το καλό μας!

Η εξουσία πράγματι διαθέτει έξυπνους κι αποδοτικούς κονδυλοφόρους. Να θυμούνται όμως, ότι τους βλέπουμε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
«α) Ο ανταγωνισμός αυξάνει τις τιμές ενώ ο περιορισμός του τις μειώνει. β) Το κάπνισμα είναι κοινωνικό αγαθό και οι μη καπνίζοντες έχουν υποχρέωση να καπνίζουν παθητικά γιατί αλλιώς θα κλείσουν μπουζουξίδικα και άλλα ιδρύματα. γ) Το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει για να δίνει εργασία σε εκπαιδευτικούς και όχι για να εκπαιδεύει. δ) Το κράτος υπάρχει για να δίνει δουλειά σε δημοσίους υπαλλήλους και όχι για να εξυπηρετεί πολίτες. ε) Οι βουλευτές υπάρχουν για να ελέγχονται από την κυβέρνηση και όχι για να την ελέγχουν.
α) καταφανώς δεν ισχύει. Το κόστος αγορών μας απο πέρισυ έχει μειωθεί αισθητά ακριβώς ένεκα του ανταγωνισμού. Οσο φτωχαίνει ο κόσμος αυτοί που πουλάν φθηνότερα επιβιώνουν.
β) το κάπνισμα είναι ναρκωτικό, και όσοι καπνίζουν το απολαμβάνουν σαν τέτοιο μαζί με τον ανάλογο μύθο. Τωρα απλά έγινε παράνομο.
γ) Με τόση φτώχια που έχει το κράτος στην Ελλάδα νομίζω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι καλύτερο πέρα απο κάθε προσδοκία. Και η εκπαίδευση, όπως κάθε τι άλλο χρειάζεται λεφτά. Οσο για το εργασία σε εκπαιδευτικούς, εδώ μόνο στη Σαμο, απο πέρισυ ήδη, υπάρχουν 40 κενές θέσεις εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να καλυφθούν. Στο Κάιρο όμως,, που θέλουμε να κάνουμε καλή εντύπωση, ο γιός μου στην πρώτη δημοτικού είχε 7 δασκάλους !! Αγγλικά, Γυμνασική, κανονική δασκάλα, χειροτεχνία, μουσική, υπολογιστές, και μεσημεριανής μελέτης !!!
δ) ιδεατά, σε μια απόλυτα σοσιαλιστικη δημοκρατία το κράτος θα είχε είτε δημόσιους υπάλληλους είτε συνεταίρους. Ποτέ απλούς πολίτες.
ε) οι βουλευτές τόσα χρόνια ελέγχουν τις κυβερνήσεις. Θα αποχωρήσω ο ένας, θα αποστατήσω ο άλλος, θα εξεγερθώ και θα πάρω και τους μισούς μαζί μου ο τρίτος. Το θέμα είναι ΟΙ ΛΟΓΟΙ για τους οποίους εξεγείροντο εκβίαζαν και εν τέλει έλεγχαν τις όποιες κυβερνήσεις. Οι απαιτήσεις τους και οι ανάλογες πιέσεις ήταν πάντα για τη ρεμούλα, το αναφαίρετο δικαίωμα τους απαξ και έγιναν βουλευτές, ειδικά αυτοί των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ο μόνος λόγος για τον οποίο πολιτεύονται η συντριπτική πλειοψηφία τους απο καταβολής νεοελληνικού κράτους. Αν οι έλληνες βουλευτές πίεζαν τα κόματα τους, όσο τα πιέζουν για τις προσωπικές τους εξυπηρετήσεις, για το καλό του κόσμου, η Ελλάδα θα ήταν άλλη χώρα εδώ και χρόνια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kaleidoscope

Επιφανές μέλος

Η kaleidoscope αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,248 μηνύματα.
Κάπως άσχετο με το περιεχόμενο του άρθρου αλλά σχετικό με τον τίτλο του (Μια μαύρη τρύπα ονόματι Ελλάς) είναι το εξής περιστατικό που μου διηγήθηκε η αδερφή μου:

Στις εκλογές για το δεκαπενταμελές μερικά παιδιά στο σχολείο της συμμετείχαν στην εφορευτική επιτροπή με σκοπό να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα (και κάποια το κατάφεραν). Θα μου πείτε, και τι έγινε, σιγά τις εκλογές, μικρά είναι και δεν καταλαβαίνουν.
Μα ίσα ίσα. Αν από τώρα, που είναι 15-17 ετών, είναι τόσο πονηρά και συμπεριφέρονται έτσι, τότε μετά από 10-20-30 χρόνια τι θα κάνουν; Και δεν είναι τόσο μικρά ώστε να μην συνειδητοποιούν την σημασία των πράξεων τους. Επίσης δεν είναι τόσο μικρά ώστε να δικαιολογηθούν επειδή μιμούνται τα "πρότυπα" που αυτή η κοινωνία έχει πλάσει.
Τέλος πάντων, μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το γεγονός.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

princess

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η princess αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 306 μηνύματα.
Σίγουρα πολλοί πολίτες σε αυτή τη χώρα έχουν λανθασμένες νοοτροπίες πχ του ρουσφετιού και της διαφθοράς, αλλά καλό είναι να μην το γενικεύουμε για όλους τους Έλληνες. Και σίγουρα μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πολιτικοί , που βέβαια πάλι εμείς εκλέγουμε. Το πρόβλημα είναι σύνθετο ωστόσο, καθώς βγαίνουν στη δημοσιότητα και ειδήσεις όπως οι παρακάτω.

«Ήταν φανερό ότι κάποια ημέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι το συζητούσαμε: οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τσισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος -για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό και το αποκαλούμε ελληνική κρίση» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια της συνάντησης του ΔΝΤ.

«Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», παραδέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup.


Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ανέφερε σε Έλληνα πρωθυπουργό το γεγονός ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά έλαβε την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιον πρωθυπουργό εννοούσε.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup είχε παραδεχτεί ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν και περίμεναν ήδη από το φθινόπωρο του 2008, από τη στιγμή που κατέρρεε η Lehman Brothers, ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε το Σάββατο πως εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο» απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο δημοσιογράφος παρέθεσε λεπτομερώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιούνκερ την προηγουμένη, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.
Πηγή in.gr (https://news.in.gr/economy/article/?aid=1231062278)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top