×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,807 μέλη και 2,441,414 μηνύματα σε 76,721 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 291 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Μουσική και Θεραπεία

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε: στις 14:21, 20-07-07:

#1
Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ δράση της μουσικής έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση αλλά και σε παραδόσεις άλλων μεγάλων λαών της ευρύτερης Ανατολής. Πρώτοι οι Πυθαγόρειοι εξέτασαν τη σχέση μουσικών ήχων και αριθμών και διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί που διέπουν την αρμονία ενός διατεταγμένου υλικού κόσμου παίζουν τον ίδιο ρόλο και στην τέχνη της μουσικής. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ίδιοι μαθηματικοί λόγοι που διέπουν τα βασικά (πυθαγόρεια) μουσικά διαστήματα, που προέρχονται από την αρμονική διαίρεση του μονοχόρδου (1:2 - διάστημα ογδόης, 2:3 - διάστημα πέμπτης, 3:4 - διάστημα τετάρτης), διέπουν και τις σωματομετρικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος αλλά και άλλων φυσικών κατασκευών όπως π.χ. ο κοχλίας, τα φύλλα των δένδρων, τα φτερά της πεταλούδας και πλείστες άλλες φυσικές δομές. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι η σχολή των Πυθαγορείων χρησιμοποιούσε μουσικούς ήχους για θεραπεία ασθενών με βάση την άποψη ότι η αρμονία της μουσικής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ψυχοσωματική ισορροπία του ασθενούς. Η ιδιότητα της μουσικής να θεραπεύει τονίζεται επίσης από τον Πλάτωνα σε πολλά έργα του (Τίμαιος, Πολιτεία, Νόμοι), μάλιστα ο Πλάτων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο πρώτος επίσημος «συνταγογράφος» μουσικής στην αρχαιότητα, αφού προτείνει ως κατεξοχήν θεραπευτικό μουσικό τρόπο τον δώρειο τρόπο (αρχαία μουσική κλίμακα που οι μουσικολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι αντιστοιχεί περίπου στον πρώτο ήχο της βυζαντινής μουσικής).


Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα οι επιστήμονες δεν είχαν παρατηρήσει και μελετήσει συστηματικά τις επιδράσεις της μουσικής σε παραμέτρους της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Oμως στις αρχές της δεκαετίας του '50, στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε μια σύνθετη επιστημονική ομάδα (Αμερικανική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας), η οποία αποτέλεσε τον πρώτο επίσημο πυρήνα κλινικής εφαρμογής και έρευνας της μουσικοθεραπείας. Πρέπει εδώ να αναφέρει κανείς ότι η δημιουργία της εταιρείας αυτής βασίσθηκε σε μία απλή κλινική παρατήρηση που έδειχνε ότι, σε νοσοκομεία των ΗΠΑ στα οποία νοσηλεύονταν τραυματίες βετεράνοι του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανάρρωση ασθενών ήταν ταχύτερη σε θαλάμους που υπήρχε «ζωντανή μουσική» σε σχέση με θαλάμους χωρίς μουσική. Η μουσικοθεραπεία, είτε με τη μορφή της ενεργούς μουσικοθεραπείας είτε με την απλούστερη μορφή της ακρόασης μουσικής (δηλ. μουσικής φάρμακο1), απαιτεί ειδική και μακροχρόνια εκπαίδευση. Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο αυτών θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι ότι στην περίπτωση της μουσικής - φάρμακο χρησιμοποιείται προεπιλεγμένη μουσική ως έτοιμο ακρόαμα, δεν απαιτείται παρουσία εξειδικευμένου μουσικοθεραπευτή και δεν χρησιμοποιείται μουσικός αυτοσχεδιασμός με φωνή η όργανα μουσικοθεραπείας όπως αυτά χρησιμοποιούνται στην ενεργό μουσικοθεραπεία.

Την τελευταία δεκαετία με την πρόοδο της μαγνητικής τομογραφίας και την εμφάνιση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) έχει γίνει δυνατή η εξονυχιστική μελέτη των επιδράσεων της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής έχουν κινητοποιήσει αισθητά πολλούς κλινικούς γιατρούς σε διάφορες ειδικότητες, πού χρησιμοποιούν τη μουσική ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο.

Στόχοι και εφαρμογές της μουσικοθεραπείας στην ιατρική είναι γενικά: η αντιμετώπιση του πόνου, η αντιμετώπιση του ψυχοσωματικού στρες, η βοήθεια της μητέρας στον τοκετό, η χρήση στις μονάδες πρόωρων βρεφών, η βοήθεια στη μετεγχειρητική ανάρρωση, η ανακουφιστική θεραπεία καρκινοπαθών, οι εφαρμογές σε μονάδες εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών, οι εφαρμογές στη νόσο aλτσχάιμερ, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η βελτίωση της επικοινωνίας ψυχιατρικών ασθενών και πλείστες άλλες εφαρμογές. Οπωσδήποτε, γενικό στόχο της μουσικοθεραπείας αποτελεί η αύξηση της αισιόδοξης στάσης και της θετικής σκέψης στα προβλήματα της ζωής, στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοβιολογικού συστήματος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παραθέτω το κείμενο σαν αφετηρία για μια συζήτηση γύρω από τη θεραπευτική ιδιότητα που μπορεί να έχει η μουσική. (Σε συνδυασμό και με το θέμα Νανουρίσματα)
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

underwater

Επιφανές Μέλος

H underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,570 μηνύματα.

H underwater έγραψε: στις 17:28, 21-07-07:

#2
Τώρα άγγιξες ευαίσθητη χορδή, επειδή η μουσικοθεραπεία είναι κλάδος που θα ήθελα να εξειδικευτώ. Είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο προ αμνημονεύτων που ήταν χάλια, αλλά μου έδωσε μια αίσθηση περί του τι πρόκειται.

Αν το σκεφτούμε νομίζω πως η μουσική δρα θεραπευτικά ανεξάρτητα από τον κλάδο της μουσικοθεραπείας. Όλοι θα βάλουμε την αγαπημένη μας μουσική για να ξεφύγουμε από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

bisbirikos

Αποκλεισμένος χρήστης

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 47 ετών και επαγγέλεται Μουσικός . Έχει γράψει 692 μηνύματα.

O bisbirikos έγραψε: στις 18:15, 21-07-07:

#3
Μια μικρη διορθωση:
Ο δωριος τροπος ειναι γνωστος και δεν χρειαζεται να κανουμε υποθεσεις.
Δημιουργειται αν την μειζονα κλιμακα την ξεκινησουμε απο το 2ο φθογο της.
Πχ ρε-μι-φα-σολ-λα-σι-ντο-ρε.
(κι εχει οντως ενα αρκετα "ησυχαστικο"-ισορροπιστικο ακουσμα)
O δώριος τρόπος θεωρούνταν ο κατεξοχήν «ελληνικός τρόπος». Ο Πλάτωνας λέει ότι ο αληθινός μουσικός είναι εκείνος που ρυθμίζει τη ζωή του σύμφωνα με τον δώριο τρόπο.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη bisbirikos : 21-07-07 στις 18:21.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε: στις 18:30, 21-07-07:

#4
Στην ουσία δεν πρόκειται μόνο για την μουσική, αλλά γενικά για τον 'Ηχο. Παραθέτω αποσπάσματα από το βιβλίο της Αlice Bailey ''Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας'' :

''Η λογοτεχνία, και οι γραφές όλων των αρχαίων εθνών και των μεγάλων θρησκειών μαρτυρούν την αποτελεσματικότητα του ήχου στην δημιουργία εκείνου που είναι απτό και ορατό. Οι Ινδοί λένε πολύ όμορφα ότι ''ο Μεγάλος Αοιδός δόμησε τους κόσμους και το Σύμπαν είναι το τραγούδι του''...Ο ήχος ή η ομιλία και η χρήση των λέξεων θεωρήθηκαν από τους αρχαίους φιλοσόφους σαν ο ύψιστος παράγοντας που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο στη διάπλαση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Η σκέψη, η ομιλία και η επακόλουθη δραστηριότητα στο φυσικό πεδίο συμπληρώνουν την τριπλότητα που κάνει τον άνθρωπο ό,τι είναι και τον βάζει εκεί που είναι...
Οι άνθρωποι σπάνια αντιλαμβάνονται την δυναμικότητα μιας λέξης κι όμως δηλώθηκε ότι ''εν αρχή ην ο Λόγος''. 'Οταν λοιπόν διαβάζουμε αυτά τα λόγια, οι διάννοιές μας γυρίζουν στην αυγή της δημιουργικής διαδικασίας, όταν με το μέσον του ήχου ο Θεός μίλησε και δημιουργήθηκαν οι κόσμοι".

Ο ήχος και η μουσική μπορεί να τρελλάνει ή να θεραπεύσει ανάλογα και σίγουρα χωρίς ήχο και χωρίς μουσική, ο κόσμος είναι αβίωτος. Ακόμα και η σιωπή έχει κατά βάθος ήχο.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

 • Παρόμοια Θέματα
  • Θεραπεία για τις εμβοές - Από RunawayDreamer
   Το θέμα έχει λάβει 9 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Υγεία-Ιατρική.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 26-11-17 στις 20:20.
  • Περιοδοντική θεραπεία με laser - Από tiger8755
   Το θέμα έχει λάβει 1 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Υγεία-Ιατρική.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 28-05-13 στις 18:31.
  • Έρευνες για θεραπεία του Aids - Από Alejandro Papas
   Το θέμα έχει λάβει 35 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Ειδήσεις & Επικαιρότητα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 25-05-13 στις 17:03.
  • Φυσική θεραπεία του καρκίνου! - Από James Playboy
   Το θέμα έχει λάβει 9 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Υγεία-Ιατρική.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 26-12-12 στις 21:42.
  • Θεραπεία με Χρώματα - Από swamps
   Το θέμα έχει λάβει 1 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Υγεία-Ιατρική.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 19-06-09 στις 22:13.
 • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα