×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,806 μέλη και 2,441,378 μηνύματα σε 76,719 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 185 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Πώς να υπολογίζετε τις θερμίδες των συσκευασμένων προιόντων

Subject to change (Λία)

Founder

H Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Web developer . Έχει γράψει 10,258 μηνύματα.

H Subject to change έγραψε: στις 11:38, 23-07-05:

#1
Μιας και έχουμε πολλές γυναίκες στο e-steki σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο που θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει όσες και όσους προσέχουν τη διατροφή τους και προσπαθούν να παίρνουν όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Είναι το απόσταγμα όσων βιβλίων περί διατροφής είχα διαβάσει στα 16 μου που είχα «τρέλα» με τη διαιτολογία και ήθελα να την ακολουθήσω σαν επάγγελμα ζωής.

Το θέμα που εξετάζεται στο παρόν είναι πως μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πόσες θερμίδες έχει ένα συσκευασμένο προϊόν, σαν αυτά που παίρνουμε πχ από το σουπερμάρκετ. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιος «θερμιδομετρήτής» ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο που να μας πληροφορεί για τις θερμίδες που περιέχει κάθε προϊόν κάθε διαφορετικής μάρκας-και δυστυχώς ή ευτυχώς από μάρκα σε μάρκα πολλές φορές έχουμε μεγάλες διαφορές.

Η πρώτη περίπτωση και η ευκολότερη είναι όταν το προϊόν έχει κάπου στη συσκευασία του διατροφικό πίνακα. Δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα την κατάσταση που υπάρχει στην Αμερική με αυτό το θέμα, όπου σε κάθε προϊόν που κυκλοφορεί είναι υποχρεωμένος ο κατασκευαστής να αναγράφει κάπου στη συσκευασία του αναλυτικότατο διατροφικό πίνακα με πολύ περισσότερα στοιχεία απ’οτι οι ανάλογοι της Ελλάδας. Ωστόσο και εδώ, βρίσκουμε πλέον σε πολλά προϊόντα έστω ένα στοιχειώδη τέτοιο πινακάκι που αναγράφει τα 4 βασικά στοιχεία: Ενέργεια (σε Kcal & KJ), Υδατάνθρακες, Λιπαρά, Πρωτείνες. Οι λεγόμενες «θερμίδες» που λέμε είναι ο αριθμός των Kcal. Εάν η ενέργεια αναγράφεται μόνο σε KJ τότε απλά διαιρούμε τον αριθμό των KJ δια 4.1 και έχουμε τον αριθμό των Kcal. Εάν αναφέρονται μόνο τα άλλα 3 στοιχεία και όχι ενέργεια τότε με τον ακόλουθο τρόπο μπορούμε να την υπολογίσουμε (βοηθάει επίσης να ελέγχουμε κατά πόσον είναι αληθής ο αριθμός των θερμίδων στην περίπτωση που αναφέρονται και τα 4):

Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα μας δίνει 3.9 θερμίδες, κάθε γραμμάριο πρωτείνης 4.1 και κάθε γραμμάριο λιπαρών 9.1 Kcal. Έτσι όταν το πινακάκι αυτό μας δίνει πόσα γραμμάρια αυτών των 3 στοιχείων περιέχονται σε 100 γραμμάρια του τροφίμου, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε θερμίδες ανά 100 γραμ. με τον παρακάτω τύπο:

Θερμίδες = υδατάνθρακες*3.9 + πρωτείνες*4.1 + λιπαρά*9.1 (1)

Εάν θέλουμε να το υπολογίσουμε με λιγότερη ακρίβεια για να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον παρακάτω τύπο:

Θερμίδες = 4*(πρωτείνες + υδατάνθρακες) + 9*λιπαρά (2)

Σημειώστε επίσης ότι συνήθως αυτά τα πινακάκια αναφέρονται σε 100 γραμ. τροφίμου και όχι σε μερίδα ή σε ...ολόκληρη τη συσκευασία! Αντιθέτως, στην Αμερική συνήθως αναφέρεται σε μερίδα τροφίμου, η οποία πολλές φορές είναι τόσο μικρή που παραπλανά το μάτι για να πάρει το προϊών καθώς ο αγοραστής νομίζει ότι έχει λίγες θερμίδες.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν έχουμε να κάνουμε με προϊόντα στα οποία η μόνη διατροφική πληροφορία που αναφέρεται είναι λίπος επί ξηρού (%) και μέγιστη υγρασία (συνήθως πάσης φύσεως τυριά). Εδώ όπως είναι προφανές οι θερμίδες που θα υπολογίσουμε θα είναι οι ελάχιστες δυνατές, καθώς δεν έχουμε στάνταρ δεδομένα αλλά ενώ το ένα είναι σταθερό το άλλο είναι το μέγιστο δυνατό. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε την παραδοχή ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτείνες έχουν ίσες θερμίδες ανά γραμμάριο, παρ’ότι δεν είναι έτσι για λόγους ευκολίας. Λοιπόν, μιας και μιλάμε για γαλακτοκομικά (μόνο εκεί έχω δει να δίνονται οι διατροφικές πληροφορίες σε αυτή τη μορφή) ο,τι δεν είναι υγρασία, θα είναι είτε λιπαρά είτε υδατάνθρακες είτε πρωτείνες. Γνωρίζουμε τα λιπαρά επί ξηρού (δηλαδή το ποσοστό που θα είχαν τα λιπαρά εάν από το τρόφιμο αφαιρούταν όλο το νερό που περιέχει). Έτσι υπολογίζουμε το ποσοστό που κατέχουν τα λιπαρά στο πραγματικό προϊόν (δηλαδή στο προϊόν που έχει και υγρασία), μιας και μόνο αυτό έχει πρακτική χρησιμότητα) πολλαπλασιάζοντας το ποσοστό των λιπαρών επί ξηρού με τα γραμμάρια στερεού προϊόντος (βρίσκονται αν από τα 100 γραμ. αφαιρέσουμε τα γραμμάρια που καταλαμβάνει το νερό στο προϊόν). Στη συνέχεια αφαιρούμε από τα γραμμάρια συνολικού στερεού προϊόντος τα γραμμάρια που βρήκαμε ότι καταλαμβάνουν τα λιπαρά και βρίσκουμε το άθροισμα των γραμμαρίων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Τώρα που έχουμε τα γραμμάρια λιπαρών και το άθροισμα των γραμμαρίων υδατανθράκων και πρωτεϊνών ανά 100 γραμ. μπορούμε να εφαρμόσουμε τον τύπο (2) για να βρούμε κατά προσέγγιση τις θερμίδες που περιέχει το προϊόν ανά 100 γραμ. Ακολουθεί ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε καλύτερα αυτό τον τρόπο:

Έστω ότι ένα τυρί περιέχει 50% λιπαρά επί ξηρού και 40% μέγιστη υγρασία. Αρχικά βρίσκουμε τα λιπαρά επί του πραγματικού προϊόντος. Θα είναι 0,5*(100-0,4)=0,3. Άρα το τυρί περιέχει 30% λιπαρά. Έτσι συμπεραίνουμε ότι μιας και τα στερεά ανά 100 γραμ. που περιέχει είναι 100-40=60 γραμ. τότε έχουμε 60-30=30 γραμ. άθροισμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Έτσι τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε τις θερμίδες ανά 100 γραμ. του προϊόντος:

Θερμίδες = 9*30 + 4*30 = 270 + 120 = 390 θερμίδες ανά 100 γραμ. του τυριού.

Σημειώστε ωστόσο ότι συνήθως στα τυριά δεν υπάρχουν καθόλου υδατάνθρακες άρα ουσιαστικά το άθροισμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών που βρίσκετε είναι κυρίως πρωτείνες.

Τρίτη και τελευταία περίπτωση είναι όταν δεν έχουμε κανένα διατροφικό στοιχείο. Τότε η μόνη μας ελπίδα είναι τα συστατικά. Μερικές φορές στα κύρια συστατικά του προϊόντος αναφέρεται και το ποσοστό που αυτά περιέχονται στο σύνολο του προϊόντος. Έτσι μπορείτε να υπολογίσετε σύμφωνα με το ποσοστό πόσες θερμίδες περιέχει το επιμέρους συστατικό αυτό (πχ μέσω κάποιου θερμιδομετρητή) και στο τέλος να αθροίσετε τις επιμέρους θερμίδες για να βρείτε το σύνολο. Παραδείγματος χάριν, έστω ότι έχουμε ένα παγωτό τύπου σάντουίτς και βλέπουμε στα συστατικά του ότι περιέχει 45% μπισκότο και 55% παγωτό βανίλια. Έστω ότι βρίσκουμε σε ένα θερμιδομετρητή ότι το μπισκότο περιέχει 500 θερμίδες ανά 100 γραμ. και το παγωτό βανίλια 230. Έτσι τα 45 γραμ. μπισκότου έχουν 500*0.45 = 225 θερμίδες και τα 55 γραμ. παγωτού βανίλια 230*0.55 = 126.5 θερμίδες. Αθροίζουμε αυτά τα 2 ποσά και βρίσκουμε ότι το προϊόν έχει περίπου 225 + 126.5 = 351.5 θερμίδες ανά 100 γραμ.

Καλή όρεξη!!!

Michelle
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Subject to change : 23-07-05 στις 13:04.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Giovanna

Επιφανές Μέλος

H Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών . Έχει γράψει 3,991 μηνύματα.

H Giovanna έγραψε: στις 18:41, 31-07-05:

#2
ωραιο ποστ! ατιμη, τωρα μεκανες και λιγουρευομαι ενα kinder εκπληξη!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια