×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,813 μέλη και 2,441,747 μηνύματα σε 76,732 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 110 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Πόσο αξιόπιστα και αληθινά είναι αυτά που μας πλασάρουν οι θρησκείες;

Tasos tull (Τάσος)

Νεοφερμένος

Ο Τάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.

O Tasos tull έγραψε: στις 21:37, 28-08-11:

#1
Συμφορουμίστες και συμφορουμίστριες σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε πράγματα που αφορούν την ψυχή και την πίστη συνυφασμένα με όλα αυτά που μας έχουν πασάρει ως θέσφατα και τετελεσμένα οι εκάστοτε θρησκείες. Πρόσφατα διάβασα και την Βίβλο και πραγματικά σε πολλά σημεία δεν με ικανοποιούσαν σαν άνθρωπο αυτά που διάβαζα. Θα μου πει κάποιος..εσένα θα ρωτήσουμε;; Μα τότε δεν μιλάμε για αυτεξούσιο , δεν μιλάμε για ελεύθερη βούληση, για επιλογή.
Διάβασα πράγματα που μιλάνε για σφαγές , για αιώνια σκοτάδια για τιμωρία, αιώνιους βασανισμούς και άρχισα να διερωτώμαι..είμαστε σοβαροί;; τι πράγματα είναι αυτά;; δηλαδή ο Θεός που λένε οι θρησκείες σου λέει" παιδί μου είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θες αλλά μετα σε περιμένουν όλα αυτά.." το ένιωσα σαν κοροιδία στα μούτρα. Να επισημάνω ότι προσωπική μου άποψη είναι ότι δε καμμία περίπτωση δεν νομίζω ότι αυτά που μας πασάρουν οι θρησκείες είναι όντως έτσι.

Κάποιος έχει πει κάτι πολύ σοφό. " οι θρησκείες έχουν ανάγκη το σκοτάδι για να λάμψουν". Σήμερα για παράδειγμα γεννιέται ένας άνθρωπος ..τι μπορούμε να του πούμε; μήπως.."έτσι είναι..ή ακολουθείς όλα αυτά που σου λέει η θρησκεία , ή θα καίγεσαι στο πυρ το εξώτερον" προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης και κατακερματισμός της δημιουργίας κατά την γνώμη μου.

Εν κατακλείδι..ύστερα από την ενασχόληση μου με όλα αυτά , κατάλαβα το εξής. Ότι δεν μιλάμε για αγάπη..μιλάμε για καταστροφή και για φόβο. Ο άνθρωπος πιστεύει από φόβο..αυτό είναι που δεν μου αρέσει. Δηλαδή έρχεσαι στον κόσμο αυτό χωρίς την θέληση σου, ως ήδη καταραμένος και μαθαίνεις να ακολουθείς κάποια πράγματα αλλιώς θα τιμωρηθείς; Και γιατί δηλαδή κάποιος που δεν θέλει να πιστέψει όλα αυτά ή απλά θέλει να ζήσει την ζωούλα του όσο καλύτερα γίνεται, γιατί θα πρέπει να πάει στο σκοτάδι όπως λένε οι θρησκείες, και για να ακριβολογούμε η δική μας θρησκεία.

Δεν γίνεται να υπάρχει Θεός , ο οποίος να απαγορεύει την έρευνα, να τιμωρεί την ελεύθερη κρίση ενός ατελούς όντος, όπως είμαστε εμείς. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι υπάρχει Θεός. Απλά δεν πιστεύω ότι αυτά που παρουσιάζει ο Χριστιανισμός και οι αποδέλοιπες θρησκείες είναι όντως έτσι όπως τα παρουσιάζουν. Αν ήθελε να γράψει κάτι Ο Χριστός θα το είχε γράψει ο ίδιος, δεν θα τα έγραφαν άλλοι άνθρωποι δεκαετίες μετά.

Θα ήθελα να συνδράμετε όλοι ώστε να γίνει μία εποικοδομητική για όλους συζήτηση. Ευχαριστώ []
1
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

IL PENSIERO

Πολύ δραστήριο μέλος

H IL PENSIERO αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 477 μηνύματα.

H IL PENSIERO έγραψε: στις 00:34, 29-08-11:

#2
Αρχική Δημοσίευση από Tasos tull
Γειά σου Τάσο. (Καλώς ήρθες).

Η αλήθεια είναι πως τα ερωτήματα που εκφράζεις εσύ τώρα, τα έχουν εκφράσει πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς. Μέσα σε αυτούς κι εγώ. Λες πως διάβασες την Βίβλο (η οποία αποτελείται από 76 βιβλία) - σε εμάς- διότι εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%93%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE (θα δείς πως η κάθε θρησκεία η δόγμα δέχεται όσα την συμφέρουν). Όπως ήδη θα γνωρίζεις τον 4ο αιώνα, με τη μορφοποίηση του χριστιανικού δόγματος, επιλέχθηκαν σαν ιερά βιβλία του νέου δόγματος τέσσερα, από τα περίπου 70 κείμενα που κυκλοφορούσαν σχετικά με τον Ιησού. Στη συνέχεια, τα ευαγγέλια αυτά διορθώθηκαν, ξαναγράφτηκαν, τμήματα αφαιρέθηκαν, κεφάλαια προστέθηκαν, παράγραφοι άλλαξαν, με αποτέλεσμα τα ευαγγέλια που χρησιμοποιεί σήμερα η χριστιανική εκκλησία να μην έχουν και μεγάλη σχέση με τα αρχικά κείμενα αλλά να αποτελούν αντίγραφα του ευαγγελίου που έγραφε τον 16ο αιώνα ο Έρασμος.

Οι τέσσερις ευαγγελιστές, παρουσιάζουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές ως προς τις αποδόσεις των γεγονότων.
Π.χ. Η γέννηση του Ιησού αλλάζει ως προς τον τρόπο από ευαγγελιστή σε ευαγγελιστή (κατά Ματθαίου, κατά Λουκά), ή δεν αναφέρονται καθόλου σημαντικές λεπτομέρειες (κατά Μάρκου, κατά Ιωάννη ).

Π.χ
Στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο η αφήγηση της γέννησης του Χριστού αποδίδεται ως έξης:
«Και η γέννηση του Ιησού Χριστού συνέβη έτσι, η Μαρία η μητέρα του, όντας αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ, πριν ακόμα συζευχθούν, βρέθηκε να έχει το άγιο πνεύμα στα σπλάχνα της. Ο Ιωσήφ, ο άντρας της, όντας άνθρωπος δίκαιος και μη θέλοντας να τη φανερώσει, σκέφτηκε να την εγκαταλείψει.
Κι ενώ αυτά σκεφτόταν ο Ιωσήφ παρουσιάζεται ο άγγελος του θεού στον ύπνο του και του λέει: Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη διστάζεις να πάρεις τη Μαρία, γυναίκα σου, γιατί εκείνο που ενσαρκώθηκε μέσα της είναι από το άγιο πνεύμα. Η Μαρία θα γεννήσει ένα γιο και το όνομά του θα είναι Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες» (Ματθαίος, Ι, 18-21).

Ο Μάρκος, που έγραψε το ευαγγέλιο 100 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, δεν αναφέρει ούτε λέξη για τη θαυματουργή γέννηση του Χριστού, ούτε για αλλά θαύματα που επακολούθησαν αυτήν τη γέννηση, μήτε για τα όνειρα του Ιωσήφ που αναφέρει ο Ματθαίος. Ο Μάρκος, όμως σημείωσε όσα είπε ο Πέτρος και σίγουρα δε θα παρέλειπε να γράψει για τα θαύματα, αν αυτά υπήρξαν! Στον Μάρκο, ο Ιησούς παρουσιάζεται μονομιάς ώριμος πια άντρας, που έρχεται από Γαλιλαία να τον βαφτίσει ο Ιωάννης .

Ο Λουκάς αρχίζει την αφήγηση του λέγοντας ότι η Ελισάβετ, η γυναίκα του Εβραίου ιερέα Ζαχαρία, ως τότε στείρα, έμεινε έγκυος, έτσι όπως προανήγγειλε ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Έξι μήνες μετά απ’ αυτό το «θαύμα» ο ίδιος άγγελος πηγαίνει στη Ναζαρέτ στην παρθένα Μαρία μπαίνει στο σπίτι της και της λέει: «Χαίρε κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί» (Λουκάς Ι, 28
Ακούγοντας αυτήν την ευχή η παρθένα Μαρία ταράχτηκε πολύ, αλλά ο άγγελος την «καθησύχασε»: «Και ιδού θα συλλάβεις και θα γεννήσεις υιόν και θα τον ονομάσεις Ιησούν». Η Μαρία δεν ήξερε πως θα γίνει αυτό γιατί ακόμη δεν είχε πάει μ’ άντρα. Ο άγγελος όμως της εξήγησε: «Το Άγιο Πνεύμα θα επιφοιτήσει σε σένα και η δύναμη του υψίστου θα σε προστατέψει, γι’ αυτό και ο άγιος που θα γεννηθεί από σένα, θα ονομαστεί Υιός του Θεού».(Λουκάς Ι, 31—35).

Το κατά Ιωάννην, ευαγγέλιο γράφτηκε πολύν καιρό μετά, όταν επομένως υπήρχαν ήδη πολλές αφηγήσεις για το Χριστό. Ο Ιωάννης δεν αναφέρει τίποτα για προφητείες ούτε και για τους γονιούς του Χριστού-θεού. Μόνο στο VI κεφάλαιο μαθαίνουμε ότι ο Χριστός είχε επίγειους γονείς. Στο ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Χριστός αποκαλείται «αμνός του Θεού» και «Λόγος» γιατί στην αρχή ήταν ο «Λόγος», ο λόγος υπήρχε ανέκαθεν. Έτσι λοιπόν, κανένας δε γέννησε το Χριστό. Καμιά θνητή γυναίκα, ούτε τον είχε στην κοιλιά της καμιά παρθένα… «Και ο λόγος έγινε σάρκα και έζησε ανάμεσά μας… Όλο σοφία και αλήθεια» (Ιωάννης Ι, 14).

Αυτό είναι ένα δείγμα για τις μεταξύ τους ασυμφωνίες, αλλά συμβαίνει το αυτό και στα ίδια τους τα γραπτά.

Όποιος οργίζεται κατά του αδελφού του θα κριθεί ένοχος από τον κριτή (Ματθαίος V, 22).
Γιατί ήλθα να χωρίσω τον άνθρωπο από τον πατέρα του, την κόρη από τη μάνα της (Ματθαίος Χ, 35).
-
Μην κρίνετε, για να μην κριθείτε (Ματθαίος VII, 1).
Θα καθίσετε και σεις σε δώδεκα θρόνους, κρίνοντας τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ (Ματθαίος XIX, 29
-
Γι’ αυτό θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μάνα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του… Γιατί αυτούς που συνένωσε ο θεός, ο άνθρωπος δεν πρέπει να τους χωρίζει (Ματθαίος XIX, 5-6).
Και όποιος εγκαταλείψει γυναίκα για τ’ όνομά μου θα κληρονομήσει ζωήν αιώνια (Ματθαίος XIX, 29).
-
Να αγαπάς τον πλησίον σου (Ματθαίος XXII, 39).
Στους δρόμους των ειδωλολατρών να μη πηγαίνετε και σε καμιά πολιτεία Σαμαρειτών να μη μπείτε: Καλύτερα πορεύεστε προς τα πρόβατα τα απολωλότα του οίκου του Ισραήλ (Ματθαίος Χ, 5—6).


Ένα άλλο θέμα που έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι αν τελικά υπήρξε Ιησούς, και αν ο ανθρωπος που υπήρξε τότε και αναγνωρίστηκε ως Ιησούς, γεννήθηκε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Επίσης οι ιστορικοί διαχωρίζουν τον ιστορικό Ιησού από τον θρησκευτικό.Όπως αντιλαμβάνεσαι μέγα μπέρδεμα…..

Δυστυχώς ….οι καλόπιστοι θρήσκοι αλλά κι από την άλλη μεριά οι φανατικά θρησκόληπτοι, διαιωνίζουν εδώ και 2 χιλιετηρίδες το ίδιο παραμύθι.
Όσο για το, ότι, οι άνθρωποι πιστεύουν από φόβο (όπως σχολιάζεις) θα έλεγα, πως καμιά φορά πιστεύουν και για την ελπίδα…..

Σημ: άνοιξες ένα θέμα, στο οποίο , ανάλογα με το θρησκευτικό συναίσθημα ή μη του καθενός, θα πάρεις επιβεβαιώσεις στα γραφώμενά σου ή αντιρρήσεις. Καλό σου βράδυ.Βιβλιογραφίες
1.Τα μυστήρια του Ιησού, Timothy Freke & Peter Gandy,
2. Παλαιά & Καινή Διαθήκη,
3. Απόκρυφες Ιστορίες, Δημήτρης Ι.Κυρτάτας
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kaleidoscope : 30-08-11 στις 16:07. Αιτία: προσθήκη spoiler στην παράθεση
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Tasos tull (Τάσος)

Νεοφερμένος

Ο Τάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.

O Tasos tull έγραψε: στις 11:29, 29-08-11:

#3
IL PENSIERO καλημέρα. Να σε ευχαριστήσω κατ' αρχάς για την αναταπόκρισή σου κυρίως για τις εκτενείς αναφορές σου σε αυτά που έγραψες. Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτά που γράφεις. Πρέπει να πω ότι το ξέρω ότι το θέμα είναι μεγάλο και έχει πολλές προεκτάσεις , όμως ίσως αυτό μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε, όσο μπορούμε βέβαια, κατά πόσο στέκουν όλα αυτά που μας έχουν πασάρει. Δηλαδή γεννιέται ένας άνθρωπος, του λένε "πάρε..αυτά είναι" και όταν αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για την ακραιφνή αλήθεια όλων αυτών, σου λένε ότι επηρεάζεσαι ή ότι δεν ξέρω και γω τι. Έχεις δίκιο ότι οι απαντήσεις δίνονται ανάλογα με τα φρονήματα του καθενός, αλλά να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν απευθύνομαι σε κοντόθωρα και στενόμυαλα άτομα, αλλά σε ανθρώπους που αναδιφούν και δεν δέχονται πάντα μασημένη τροφή που τους σερβίρουν!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

IL PENSIERO

Πολύ δραστήριο μέλος

H IL PENSIERO αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 477 μηνύματα.

H IL PENSIERO έγραψε: στις 14:16, 29-08-11:

#4
Αρχική Δημοσίευση από Tasos tull
IL PENSIERO καλημέρα. Να σε ευχαριστήσω κατ' αρχάς για την αναταπόκρισή σου κυρίως για τις εκτενείς αναφορές σου σε αυτά που έγραψες. Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτά που γράφεις. Πρέπει να πω ότι το ξέρω ότι το θέμα είναι μεγάλο και έχει πολλές προεκτάσεις , όμως ίσως αυτό μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε, όσο μπορούμε βέβαια, κατά πόσο στέκουν όλα αυτά που μας έχουν πασάρει. Δηλαδή γεννιέται ένας άνθρωπος, του λένε "πάρε..αυτά είναι" και όταν αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για την ακραιφνή αλήθεια όλων αυτών, σου λένε ότι επηρεάζεσαι ή ότι δεν ξέρω και γω τι. Έχεις δίκιο ότι οι απαντήσεις δίνονται ανάλογα με τα φρονήματα του καθενός, αλλά να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν απευθύνομαι σε κοντόθωρα και στενόμυαλα άτομα, αλλά σε ανθρώπους που αναδιφούν και δεν δέχονται πάντα μασημένη τροφή που τους σερβίρουν!
Δυστυχώς αυτό γίνεται. Έχοντας ζήσει από κοντά τον καθολικισμό, αλλά και στην χώρα σας την ορθοδοξία, έχω διαπιστώσει ακριβώς τον ίδιο φανατισμό (Fanum = ιερό) . Φαντάζομαι γι’ αυτό έγινε και η προσπάθεια διακοπής του μάθηματος των θρησκευτικών. Είναι αλήθεια, ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι η χειρότερη δυνατή απειλή για τις κοινωνίες, δεδομένου ότι στοχεύει στην υπερδιέγερση του θρησκευτικού συναισθήματος για να προκαλέσει την έκρηξη. Άλλωστε αυτοί που συντηρούν τις θρησκείες, έχουν σαν σκοπό τους την επιτήδεια εκμετάλλευση της άγνοιας και αμάθειας του πλήθους . Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, είχε πει ο Καρλ Μαρξ. Όποτε ας προετοιμάζει ο καθένας τα παιδιά του με ότι εφόδια μπορεί, για να μπορούν στο μέλλον να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και όχι σε άυλα πράγματα. Μην ξεχνούμε, ότι οι άνθρωποι που δέχονται αβίαστα και μασημένα πράγματα ,έχουν την ανάλογη εκπαίδευση αλλά και γαλουχία.

Σημ: Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να διαβάσει κανείς….
για να μάθει την άλλη άποψη.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

D_G (Δημήτρης)

Διακεκριμένο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,618 μηνύματα.

O D_G έγραψε: στις 17:30, 29-08-11:

#5
Αν και δεν συμμετέχω και τόσο πολύ στα θεολογικά θέματα πλέον, και ο ένας λόγος είναι ότι δυστυχώς δημιουργούνται πολλές έριδες, αφετέρου το θέμα "Πίστη" είναι πολύ λεπτό και θέλει προπαντός σεβασμό στις αντιλήψεις των άλλων αν βέβαια θέλει κάποιος να συμμετάσχει σοβαρά σε τέτοιες συζητήσεις και όχι να ειρωνευτεί, ωστόσο απαντώ γιατί βλέπω πολλές ανακρίβειες στα παρατειθέμενα που διάβασα μέχρι τώρα.

Για να μην μακρηγορήσω με σεντόνια μηνυμάτων, να γράψω με δυο λόγια τις απόψεις μου.

Πρώτον: Άλλο θρησκεία και άλλο πίστη στον Θεό.
Αν κάποιος πει "κάνε αυτό που λέει η θρησκεία αλλιώς σε περιμένουν αυτά" δεν σημαίνει ότι η γνώμη του Θεού είναι ίδια. Αλλά βέβαια και σε κάποιον που κάνει συνέχεια το κακό, κάποια στιγμή θα δώσει και λόγο στον Θεό.

Για τις παραπομπές που διάβασα, θα χρειαζόμουν πολύ χρόνο να πιάσω ένα ένα τα κείμενα αυτά, για να αποδείξω αν έχουν ανακρίβειες ή όχι, αλλά μάλλον οι πηγές σου γράφουν ανακρίβειες όπως π.χ. γράφεις ότι ο Μάρκος έγραψε το Ευαγγέλιο το 100 μ.Χ. και ο Ιωάννης αργότερα.
Ο Μάρκος έγραψε το Ευαγγέλιο το 45 μ.Χ. και ο Ιωάννης που ήταν μαθητής του Χριστού αν το έγραψε αργότερα σε πια ηλικία το έγραψε; 150 ετών άραγε;
Αφού ξέρουμε ότι ο Αποκάλυψη που την έγραψε λίγο πριν τον θάνατό του γράφτηκε το 95 μ.Χ.

Για τον θρησκευτικό φανατισμό θα συμφωνήσω, γιατί ο φανατισμός από όπου και αν προέρχεται μόνο κακό κάνει και ειδικά ο θρησκευτικός έχει κάνει τα μεγαλύτερα κακά, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την πίστη του ανθρώπου.

Όσο για την άγνοια και την αμάθεια, δεν έχει ο καθένας παρά να διαβάσει το Ευαγγέλιο να διαπιστώσει ποια είναι η αληθινή αλήθεια, και όχι αυτά που του πλασάρουν.

Αυτά όσο περιληπτικά μπορούσα.
1
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

IL PENSIERO

Πολύ δραστήριο μέλος

H IL PENSIERO αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 477 μηνύματα.

H IL PENSIERO έγραψε: στις 18:21, 29-08-11:

#6
Αρχική Δημοσίευση από D_G
γράφεις ότι ο Μάρκος έγραψε το Ευαγγέλιο το 100 μ.Χ. και ο Ιωάννης αργότερα.
Ο Μάρκος έγραψε το Ευαγγέλιο το 45 μ.Χ. .
Δεν γράφω το 100μ.χ ως χρονολογία, αλλά 100 χρόνια μετά από την γέννηση του Χριστού. βγάλε τα 33 που ήταν όταν πέθανε (άρα περίπου 67 χρόνια) οπότε σωστή είναι η πηγή.
Την βιβλιογραφία την αναφέρω ΚΑΙ απλά κοίταξε εδώ http://www.e-theology.mysch.gr/wiki/...CE.B9.CE.B1.3B
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη IL PENSIERO : 30-08-11 στις 00:32.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

KnightRider

Περιβόητο Μέλος

Ο KnightRider αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 943 μηνύματα.

O KnightRider Τι, εδώ πρέπει να γράψω..?? έγραψε: στις 18:23, 29-08-11:

#7
Κατ'εμέ, μόνο ο Θεός ξέρει πόσο αξιόπιστα και αληθινά είναι όλα αυτά.. Ποιος θα μπορούσε να απάντηση με βεβαιότητα;;
Εγώ, πάντως, για να μην έχω τέτοια ερωτήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις παίρνει απαντήσεις κανείς, έχω "εφαρμόσει" το "Πίστευε και μη ερεύνα"..
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

D_G (Δημήτρης)

Διακεκριμένο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,618 μηνύματα.

O D_G έγραψε: στις 18:45, 29-08-11:

#8
Αρχική Δημοσίευση από iGiannis
Κατ'εμέ, μόνο ο Θεός ξέρει πόσο αξιόπιστα και αληθινά είναι όλα αυτά.. Ποιος θα μπορούσε να απάντηση με βεβαιότητα;;
Εγώ, πάντως, για να μην έχω τέτοια ερωτήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις παίρνει απαντήσεις κανείς, έχω "εφαρμόσει" το "Πίστευε και μη ερεύνα"..
Αυτό είναι λάθος, και μάλιστα το χρησιμοποιούν σαν αντεπιχείρημα οι άθεοι.
Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή εσείς νομίζετε ότι μέσα σ' αυτές έχετε αιώνια ζωή· και εκείνες είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα" (Ιωάννου ε'39)
3
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

KnightRider

Περιβόητο Μέλος

Ο KnightRider αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 943 μηνύματα.

O KnightRider Τι, εδώ πρέπει να γράψω..?? έγραψε: στις 19:01, 29-08-11:

#9
Αρχική Δημοσίευση από D_G
Αυτό είναι λάθος, και μάλιστα το χρησιμοποιούν σαν αντεπιχείρημα οι άθεοι.
Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή εσείς νομίζετε ότι μέσα σ' αυτές έχετε αιώνια ζωή· και εκείνες είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα" (Ιωάννου ε'39)
Δεν είμαι άθεος, αλλά δέχομαι αυτά που "πλασάρει" ο Χριστιανισμός χωρίς να ψάχνω το κάθε τι εις βάθος.. Με τις άλλες θρησκείες δεν έχω ασχοληθεί..
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Tasos tull (Τάσος)

Νεοφερμένος

Ο Τάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.

O Tasos tull έγραψε: στις 20:18, 29-08-11:

#10
Όσο για την άγνοια και την αμάθεια, δεν έχει ο καθένας παρά να διαβάσει το Ευαγγέλιο να διαπιστώσει ποια είναι η αληθινή αλήθεια, και όχι αυτά που του πλασάρουν.
Μα στο αρχικό μου μήνυμα έγραψα περί Βίβλου. Δηλαδή κάποιος να διαβάσει την Βίβλο αν δεν θέλει να ακούει την κάθε θρησκεία;; Μα εκεί είναι που γίνεται χαμός . Όλο τιμωρίες και σκοτάδι. Σε πολλά πράγματα αναφέρονται υπερβολικά πράγματα. Η θρησκεία καταρχάς απο το ευαγγέλιο εμπνεύστηκε και μας πασάρει όλα αυτά. Εγώ όταν πρωτοδιάβασα το ευαγγέλιο πίστευα ότι θα διάβαζα μέσα για την απόλυτη αγάπη. Η αγάπη αυτή όμως βλέπω έχει τίμημα. Αλλιώς θα βασανιζεσαι για πάντα.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Ceres Victoria

Διακεκριμένο μέλος

H Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,708 μηνύματα.

H Ceres Victoria censored έγραψε: στις 23:44, 29-08-11:

#11
εχμ, έχουμε έναν θεό ο οποίος παροτρύνει τους πιστούς να συγχωρούν, αλλά ο ίδιος τιμωρεί όσους αμαρτήσουν.
2
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

ΕιρήνηΠ (Ειρήνη)

Νεοφερμένος

H Ειρήνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 9 μηνύματα.

H ΕιρήνηΠ έγραψε: στις 00:25, 30-08-11:

#12
Αρχική Δημοσίευση από Ceres Victoria
εχμ, έχουμε έναν θεό ο οποίος παροτρύνει τους πιστούς να συγχωρούν, αλλά ο ίδιος τιμωρεί όσους αμαρτήσουν.

Ο Θεός δεν τιμωρεί...Αν δεχτούμε οτι ο ίδιος μας δημιούργησε, είναι δυνατόν να θέλει να μας τιμωρήσει;; Μέχρι την τελευταία στιγμή μας δίνει συνεχώς ευκαιρίες για να μετανοιώσουμε....αλλά μας αφήνει ελεύθερους να κάνουμε ό,τι θέλουμε....Σε όλα αυτα βέβαια τίθεται θέμα πίστης...ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ο,τι θέλει...
2
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε: στις 03:11, 30-08-11:

#13
Αρχική Δημοσίευση από iGiannis
Κατ'εμέ, μόνο ο Θεός ξέρει πόσο αξιόπιστα και αληθινά είναι όλα αυτά.. Ποιος θα μπορούσε να απάντηση με βεβαιότητα;;
Εγώ, πάντως, για να μην έχω τέτοια ερωτήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις παίρνει απαντήσεις κανείς, έχω "εφαρμόσει" το "Πίστευε και μη ερεύνα"..
Ακόμα και αυτή η κλασική θρησκευτική ατάκα, στην πραγματικότητα προτείνει το αντίθετο από αυτό που έχει επικρατήσει ότι σημαίνει. Δεν είναι "πίστευε και μη ερεύνα". Είναι "πίστευε και μη , ερεύνα"!

Αρχική Δημοσίευση από ΕιρήνηΠ
Ο Θεός δεν τιμωρεί...Αν δεχτούμε οτι ο ίδιος μας δημιούργησε, είναι δυνατόν να θέλει να μας τιμωρήσει;; Μέχρι την τελευταία στιγμή μας δίνει συνεχώς ευκαιρίες για να μετανοιώσουμε....αλλά μας αφήνει ελεύθερους να κάνουμε ό,τι θέλουμε....
Και γιατί να μετανιώσουμε; Μια χαρά ζούμε με τις "αμαρτίες" μας.

Η ελευθερία δεν χρειάζεται κάποιον να "σε αφήνει"... να σου επιτρέπει ή να σου απαγορεύει. Ούτε να σου δίνει ευκαιρίες να ...μετανιώσεις.

Κάθε επιλογή είναι δική σου (με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται βέβαια).
Δεν υπάρχει κανένα θεϊκό τεφτέρι που να λέει "αυτό είναι σωστό" ή "αυτό είναι λάθος" και να το κοιτάει ο θεός κάθε φορά για να βρίσκει αν υπάρχει λόγος για να ...σου δώσει ευκαιρίες να μετανιώσεις!
Αρχική Δημοσίευση από ΕιρήνηΠ
Σε όλα αυτα βέβαια τίθεται θέμα πίστης...ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ο,τι θέλει...
ή και να μην πιστεύει ...
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Alessandra (Δεν έχω)

Περιβόητο Μέλος

H Δεν έχω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,376 μηνύματα.

H Alessandra έγραψε: στις 07:16, 30-08-11:

#14
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις άνθρωπο "πιστό" που να μην είναι θρησκόληπτος. Η ιδεολογία της θρησκείας χρησιμοποιείται ως δεκανίκι για να αντέξουμε στα προβλήματα, όταν ως προσωπικότητες δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε.
Τα υπαρξιακά ερωτήματα είναι από τα πιο σημαντικά που θα μας απασχολήσουν ποτέ. Θεωρώ πως ο άνθρωπος κάνει κύκλους: πότε ασχολείται με την καθημερινότητα, πότε ενασχολείται με τα υπαρξιακά. Προσωπική άποψη. Οικτίρω, - το ομολογώ- τους φανατικά θρησκευόμενους. Όσους δηλαδή δεν "σηκώνουν κουβέντα" για την ιερότητα του προσώπου που δέχονται ως "θεό" τους. Τους θεωρώ τελείως έξω από την έννοια του "πιστού", όσο και αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να διακηρύξουν ότι "πιστεύουν". Ο άνθρωπος που θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια, αν και δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό στη διάρκεια μιας ζωής, δεν γίνεται να λειτουργεί ως μέλος ομάδας/αγέλης, όπως κάνουν οι περισσότεροι εξ αυτών. Ο δρόμος είναι μοναχικός. Μαθαίνουμε μέσα απο την καθημερινότητα, τι όμως: τον εαυτό μας. Αυτή είναι η πορεία προς την αυτογνωσία, που οδηγεί και στην αναρώτηση για το πώς βρεθήκαμε να υπάρχουμε στον πλανήτη μας. Έχω λίγη εμπιστοσύνη σε όσους ενδύονται ράσο. Εμπιστεύομαι περισσότερο τους σιωπηλούς, όχι εκείνους που πρεσβεύουν θεωρίες. Κατά την άποψή μου, ο Ιησούς ήταν σημαντική μορφή. Δεν ξέρω τι ήταν στην πραγματικότητα,- σίγουρα, είχε υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας.

Η ανάλυση του εαυτού μας μας βοηθά να προχωρήσουμε σε υψηλότερα επίπεδα. Πιστεύω ότι η πίστη πρέπει να αντιμετωπίζεται με χιούμορ. Εννοώ, ποιος μπορεί να πει πως δεν έχει αμφιβολίες, πως δεν κακιώνει ακόμα με το υπέρτατο ον που του δίνει τις δοκιμασίες του βίου; Η τραγικότητα της άγνοιάς μας, η προοπτική/αναμονή του θανάτου μας, η αδυναμία μας να αντιληφθούμε το υπερβατικό - διότι "η σαρξ ασθενής",- ενώ μέσα μας ψυχανεμιζόμαστε ότι υπάρχει, μόνο με χιούμορ μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όσοι τα παίρνουν υπερβολικά "σοβαρά" είναι οι δήθεν, κατά την άποψή μου. Εννοώ πως όσους μιλούν με υπερβολική βεβαιότητα για την πίστη τους, δεν τους πιστέυω, επειδή κρίνω από τα εργα τους. Ο πραγματικά πιστός είναι εκείνος που λέει κα το εννοεί: "εν οίδα ότι ουδέν οίδα". Προσωπική άποψη. Αυτόν τον πιστεύω.
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Scandal (Πέτρος)

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 5,307 μηνύματα.

O Scandal έγραψε: στις 14:54, 30-08-11:

#15
Μία από τις απαράδεκτες ιδέες που προωθεί ο Χριστιανισμός είναι η ύπαρξη Σατανά και γενικά δαιμονίων.
Πρόκειται για ιδέες που μαθαίνουν πολλοί άνθρωποι να τις φοβούνται από μικρή κιόλας ηλικία, γεμίζοντας τον εαυτό τους με δεισιδαιμονίες/ προλήψεις που τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι η απιστία δε τέτοια πράγματα' να μη φοβούνται με άλλα λόγια τον φόβο, αλλά και η πίστη στον εαυτό τους.

-petros
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Chemwizard (Γιάννης)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Χημικός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,839 μηνύματα.

O Chemwizard "Science, bitch!" έγραψε: στις 15:40, 30-08-11:

#16
Αρχική Δημοσίευση από Scandal

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι η απιστία
Επαλήθευσε κανείς πως το να μην πιστεύεις σε δημιουργό είναι το ορθό,ώστε να το μάθει και στα παιδιά του;Μην συγχέετε την ανθρώπινη έλλειψη παιδείας με τη φύση του δημιουργού-αν υπάρχει ο τελευταίος πάντα.Ο Ιησούς,ώντας πάνω στο σταυρό-από ότι τα κείμενα λένε-είπε στο ληστή που του ζήτησε απλά να θυμηθεί κι εκείνον,κι ας ήταν όλη η ζωή του βουτηγμένη στο έγκλημα (όχι απλά "αμαρτίες" ηδονής),πως είναι ευπρόσδεκτος.Το αν οι χριστιανοί το είδαν ως business πατώντας πάνω σε πτώματα,είναι άλλο θέμα.Κι ο ίδιος ο Ιησούς δε μαρτυρείται πως τα έβαλε με πολλές κοινώς αποδεκτές μορφές του περιβάλλοντος του;Πέτρο,ελπίζω αντί απιστία,να εννοείς "έρευνα".Κι από κει και πέρα ό,τι αισθάνεται κανείς.Διαφορετικά διακρίνω χειραγώγηση.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε: στις 15:52, 30-08-11:

#17
Αρχική Δημοσίευση από Scandal
Μία από τις απαράδεκτες ιδέες που προωθεί ο Χριστιανισμός είναι η ύπαρξη Σατανά και γενικά δαιμονίων.
Πρόκειται για ιδέες που μαθαίνουν πολλοί άνθρωποι να τις φοβούνται από μικρή κιόλας ηλικία, γεμίζοντας τον εαυτό τους με δεισιδαιμονίες/ προλήψεις που τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι η απιστία σε τέτοια πράγματα' να μη φοβούνται με άλλα λόγια τον φόβο, αλλά και η πίστη στον εαυτό τους.

-petros
Συμβολικά μιλώντας, η έννοια του κακού, που στον Χριστιανισμό μορφοποιείται στο πρόσωπο του Σατανά, δεν είναι παρά η συμπληρωματική ιδέα του καλού. Χωρίς κακό, δεν μπορεί να υπάρξει καλό διότι αυτό δεν μπορεί να οριστεί.
Πώς να περιγράψεις τη μέρα, αν δεν έχεις δει πώς είναι η νύχτα;...
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Σατανάς είναι ένας έκπτωτος Άγγελος που το όνομά του σήμαινει "Αυτός που μεταφέρει το Φως". (Σκέψου πόσο θυμίζει αυτό την δημιουργία των κακών Όρκς από ξωτικά, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών - Ο Τόλκιν ήταν βαθιά θρησκευόμενος.).

Ο Διάβολος, δεν είναι άλλος απ' αυτόν που ..."διαβάλλει"... που μεταστρέφει το καλό σε κακό, αυτός που συκοφαντεί.
Είναι αυτός που ενισχύει το Εγώ, άρα μας απομακρύνει από το "θείο" έτσι όπως μπορεί να το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Θυμήσου επίσης και όσα είχαμε γράψει για τον Choronzon , τον Διάβολο της Σκόνης, που αποτελεί το εμπόδιο του ταξιδιώτη μέσα στην Άβυσσο, προσπαθώντας να τον αποτρέψει να γνωρίσει βαθιά τον εαυτό του, ...δεν είναι όμως παρά μονάχα σκόνη που στροβιλίζεται στον άνεμο.

Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Διάβολος δεν είναι το αντίθετο της πίστης στον εαυτό, αλλά η εκφυλισμένη και εσφαλμένη ιδέα για το Εγώ. Από συμβολικής άποψης απόλυτα απαραίτητος για να περιγραφεί αυτό που πρέπει κανείς ν' αποφύγει ή να υπερνικήσει.
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Eileen (Athena (1/3 ΜΕΤΣ))

Τιμώμενο Μέλος

H Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,656 μηνύματα.

H Eileen έγραψε: στις 17:41, 30-08-11:

#18
Αρχική Δημοσίευση από iGiannis
Κατ'εμέ, μόνο ο Θεός ξέρει πόσο αξιόπιστα και αληθινά είναι όλα αυτά.. Ποιος θα μπορούσε να απάντηση με βεβαιότητα;;
Εγώ, πάντως, για να μην έχω τέτοια ερωτήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις παίρνει απαντήσεις κανείς, έχω "εφαρμόσει" το "Πίστευε και μη ερεύνα"..
Αφού μόνο ο Θεός μπορεί να είναι βέβαιος γιατί ο άνθρωπος να μπει τότε στη διαδικασία να πιστέψει κάτι που είναι εσφαλμένο και να οδηγηθεί έτσι στην "αρματία" της αίρεσης? Αν θεωρείς ότι για ένα τόσο σημαντικό ερώτημα κατά την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού εσύ καλύπτεσαι με μια τόσο απλή ... παρότρυνση, τότε what is there to say?
Αρχική Δημοσίευση από D_G
Αυτό είναι λάθος, και μάλιστα το χρησιμοποιούν σαν αντεπιχείρημα οι άθεοι.
Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή εσείς νομίζετε ότι μέσα σ' αυτές έχετε αιώνια ζωή· και εκείνες είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα" (Ιωάννου ε'39)
Αυτό λάθος δεν είναι - έτσι είχε ειπωθεί από τους καθολικούς και "ρίζωσε" μέσα στο δόγμα! Απλά, όταν οι θετικές επιστήμες έφτασαν σε ανακαλύψεις που "απειλούσαν" τις θεωρίες της Εκκλησίας και ο άνθρωπος έμαθε ξανά να πιστεύει τα αποδεδειγμένα, η Εκκλησία έπρεπε έτι μια φορά να προσαρμόσει τη θέση της στα τότε σύγχρονα δεδομένα - κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές... Έτσι, το απόλυτο "Πίστευε και μη ερεύνα" μετατράπηκε σε "Πίστευε και μη, ερεύνα". Ακόμη, ξέρουμε όλοι ποιες είναι οι γραφές! Το να "ερευνάς" κάτι μόνο από την μία πλευρά, μόνο δηλαδή από βιβλία και μαρτυρίες πιστών και όχι μέσα από άλλες απόψεις δεν είναι ουσιαστική έρευνα αφού δεν έχεις μελετήσει, ερευνήσει όλες τις απόψεις!
Αρχική Δημοσίευση από Ceres Victoria
εχμ, έχουμε έναν θεό ο οποίος παροτρύνει τους πιστούς να συγχωρούν, αλλά ο ίδιος τιμωρεί όσους αμαρτήσουν.
Μην το βλέπεις σαν τιμωρία του Θεού, η ερμηνεία είναι διαφορετική, τουλάχιστον έτσι την αντιλαμβάνομαι εγώ ως άθεη. Ο Θεός δίνοντας το αυτεξούσιο στον άνθρωπο του δίνει το ουσιαστικό προνόμιο της ελευθερίας και της επιλογής του πως θα πράξει, αν θα πιστέψει κτλ. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος επιλέγει όπως εκείνος προτιμά. Ωστόσο, κάθε επιλογή έχει κάποια παρεπόμενα, εκβάσεις είτε θετικές, είτε αρνητικές. Αν επιλέξεις το δρόμο του Θεού τότε έχεις θετική έκβαση. Αν το αντίθετο, έχεις την αντίστοιχη αρνητική.. Δεν παύει να είναι δική σου επιλογή. Απλά, σταθμίζεις τι έχει περισσότερη αξία για εσένα (από την στιγμή που πιστεύεις, πάντα). Αν έχει σημασία η επί γης απολαυστική ζωή, τότε go for it αν θες να κυνηγήσεις την αιώνια ευδαιμονία, κινήσου στα πλαίσια της χριστιανοσύνης!
Αρχική Δημοσίευση από pop corn
Ακόμα και αυτή η κλασική θρησκευτική ατάκα, στην πραγματικότητα προτείνει το αντίθετο από αυτό που έχει επικρατήσει ότι σημαίνει. Δεν είναι "πίστευε και μη ερεύνα". Είναι "πίστευε και μη , ερεύνα"!

Και γιατί να μετανιώσουμε; Μια χαρά ζούμε με τις "αμαρτίες" μας.
Η ελευθερία δεν χρειάζεται κάποιον να "σε αφήνει"... να σου επιτρέπει ή να σου απαγορεύει. Ούτε να σου δίνει ευκαιρίες να ...μετανιώσεις.
Κάθε επιλογή είναι δική σου (με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται βέβαια).
Δεν υπάρχει κανένα θεϊκό τεφτέρι που να λέει "αυτό είναι σωστό" ή "αυτό είναι λάθος" και να το κοιτάει ο θεός κάθε φορά για να βρίσκει αν υπάρχει λόγος για να ...σου δώσει ευκαιρίες να μετανιώσεις!

ή και να μην πιστεύει ...
Για το πρώτο απάντησα και παραπάνω. Όσο για την μετάνοια και τις επιλογές, συμφωνώ απολύτως. Εσύ έχεις τα δεδομένα, έχεις και την ... γνώση (αν μπορεί να θεωρηθεί γνώση αυτό που παρέχουν οι γραφές) και επιλέγεις. That's that!
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Συμβολικά μιλώντας, η έννοια του κακού, που στον Χριστιανισμό μορφοποιείται στο πρόσωπο του Σατανά, δεν είναι παρά η συμπληρωματική ιδέα του καλού. Χωρίς κακό, δεν μπορεί να υπάρξει καλό διότι αυτό δεν μπορεί να οριστεί.
Πώς να περιγράψεις τη μέρα, αν δεν έχεις δει πώς είναι η νύχτα;...
Ακριβώς! Μου θυμίζει, προσωπικά, μια μανιχαϊστική δυιστική θεώρηση περί καλού και κακού...
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Scandal (Πέτρος)

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 5,307 μηνύματα.

O Scandal έγραψε: στις 18:13, 30-08-11:

#19
Δήμητρα, συμφωνώ με τις τοποθετήσεις σου περί της συμβολικής έννοιας του κακού (Σατανάς, Choronzon) και του καλού (Θεός).

Ο Χριστιανισμός ωστόσο, έτσι όπως τον έχω διδαχθεί από αναφορές πατέρων της Εκκλησίας αλλά και από τους ίδιους τους Χριστιανούς, δεν διδάσκει αυτή τη συμβολική όψη του κακού.
Ο Σατανάς στον Χριστιανισμό παρουσιάζεται ως μια εξωτερική από τον άνθρωπο δύναμη που στόχο έχει να τον απομακρύνει από το Θεό (ο οποίος επίσης παρουσιάζεται ως κάτι έξω από τον άνθρωπο - και ας του δίνει "πνοή"), παρασύροντάς τον στην αμαρτία και τις ηδονές.

Μπορεί να ταιριάζουν πολύ οι έννοιες καλό και κακό (Θεός και Διάβολος) του Χριστιανισμού, με αυτόν τον εσωτεριστικό τρόπο που τις παρουσιάζεις στο post σου (και με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα όπως είπα), ωστόσο οι μέσοι άνθρωποι-Χριστιανοί αυτές τις έννοιες τις αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο, πόσο μάλλον τα παιδιά τους. Οι αντίθετες αυτές έννοιες προσδιορίζονται ως κάτι έξω από τον άνθρωπο και ο άνθρωπος αμφιταλαντεύεται μέσα του, αδυνατώντας να κατανοήσει την εσωτερική τους σημασία.
Αυτή την αντιμετώπιση του ζητήματος τη βλέπουμε από τον τρόπο που ερμηνεύουν οι Χριστιανοί τα ευχάριστα και μη ευχάριστα γεγονότα της ζωής τους (που θεωρούν ότι αποτελούν πράξεις του Σατανά ή κάποιου Αγίου που "έβαλε το χέρι του"), όσο και τα "περίεργα" εσωτερικά τους γεγονότα (πχ εμφάνιση δαιμόνων ή ακόμα και Αγίων στον ύπνο τους).
Βλ. επίσης χρήση του σταυρού, του αγιασμού και της προσευχής ως "εργαλεία" κατά της εισόδου του Σατανά στον άνθρωπο και το περιβάλλον του, εξορκισμοί "δαιμονισμένων"/ψυχωτικών ατόμων κ.τ.λ.

Αυτή τη διδασκαλία/πίστη δε τη θεωρώ σωστή να καλλιεργείται στα παιδιά.
Η εσωτερική σημασία του καλού και του κακού, η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στα στοιχεία του εαυτού μας, ασφαλώς και είναι σοφότερη και πιο ουσιαστική για την κατανόηση των εννοιών και την πνευματική μας εξέλιξη.

-petros
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

ΕιρήνηΠ (Ειρήνη)

Νεοφερμένος

H Ειρήνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 9 μηνύματα.

H ΕιρήνηΠ έγραψε: στις 19:29, 30-08-11:

#20
Αρχική Δημοσίευση από pop corn
Ακόμα και αυτή η κλασική θρησκευτική ατάκα, στην πραγματικότητα προτείνει το αντίθετο από αυτό που έχει επικρατήσει ότι σημαίνει. Δεν είναι "πίστευε και μη ερεύνα". Είναι "πίστευε και μη , ερεύνα"!


Και γιατί να μετανιώσουμε; Μια χαρά ζούμε με τις "αμαρτίες" μας.

Η ελευθερία δεν χρειάζεται κάποιον να "σε αφήνει"... να σου επιτρέπει ή να σου απαγορεύει. Ούτε να σου δίνει ευκαιρίες να ...μετανιώσεις.

Κάθε επιλογή είναι δική σου (με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται βέβαια).
Δεν υπάρχει κανένα θεϊκό τεφτέρι που να λέει "αυτό είναι σωστό" ή "αυτό είναι λάθος" και να το κοιτάει ο θεός κάθε φορά για να βρίσκει αν υπάρχει λόγος για να ...σου δώσει ευκαιρίες να μετανιώσεις!

ή και να μην πιστεύει ...
Μα εκεί ακριβώς έγκειται η ελευθερία του ανθρώπου......μπορείς να μην μετανιώσεις(άλλωστε τι σημασία έχει αν δεν το πιστεύεις πραγματικά), μπορείς και να μετανιώσεις....μόνο αν το θες πραγματικά εσύ ο ίδιος , μπορείς να δεις και τις ευκαιρίες που σου δίνονται....αυτό ειναι ελευθερία.... τις ευκαιρίες πάλι αν θες τις αποδέχεσαι, αν θες τις απορρίπτεις.....μπορεί να μην υπάρχει θεϊκό τεφτέρι, υπάρχει όμως ανθρώπινη συνείδηση....για ό,τι ο καθένας μας θεωρεί λάθος, κάνει αυτό το λάθος, ζητά ευκαιρίες για να τα βρει με τον εαυτό του....
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια