×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 68,955 μέλη και 2,477,942 μηνύματα σε 78,917 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 545 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Τα τερτίπια του πολιτικού λόγου

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε: στις 01:29, 19-09-11:

#1
Οι αλλαγές στο λεξιλόγιο του Γ. Παπανδρέου


8/9/2011

Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίζεται τις προσεχείς ημέρες το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, με έμφαση στην καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο απολογισμού της οικονομικής κατάστασης της χώρας και στις προοπτικές διαμόρφωσης της στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η συγκριτική ανάλυση των λέξεων που εμφανίζονται συχνότερα στις προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 2008 στην οποία το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.


Λέξεις όπως κράτος, κυβέρνηση, πολίτης και οι διακριτές τους σημασίες φθίνουν σταδιακά σε συχνότητα χρήσης, δίνοντας τη θέση τους σε λέξεις όπως χώρα, Ελλάδα, πατρίδα, και τη συλλογική ευθύνη που τις συνοδεύει. Παράλληλα, λέξεις όπως εισόδημα, χρήμα, πλούτος, περιουσία, κέρδη, εργασία, υγεία και παιδεία στις οποίες δόθηκε έμφαση προεκλογικά δείχνουν να περιορίζονται, ενώ σταδιακά προκρίνονται λέξεις όπως κρίση, αγορά, διαφθορά, φοροδιαφυγή, φορολογικό και οικονομία. Έκδηλη και η ανησυχία για το μέλλον που εκφράζεται μέσα από λέξεις όπως μαζί, μπορούμε, αλλάξουμε, χτίσουμε, δουλέψουμε, κάνουμε και επανάσταση.


Ανάλογη εστίαση σε λέξεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της συλλογικής ευθύνης καταγράφηκε και στη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού, με ιδιαίτερη έμφαση στις λέξεις χώρα, Ελλάδα, πατρίδα, μαζί, Έλληνες. Αντίθετα, ενδιαφέρον προκαλεί η αλλαγή περιεχομένου σε σύγκριση με την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν» που είχε ειπωθεί από τον Γ. Παπανδρέου στον ίδιο χώρο, δύο χρόνια πριν, καθώς φέτος ξεχώρισαν λέξεις όπως δημόσιο, διαφθορά, φοροδιαφυγή, φορολογικό, αλλαγές και η αγωνιώδης αναζήτηση επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής μέσω λέξεων όπως γίνεται, μπορούμε, μπορεί, κάνουμε, χρειάζεται, πρέπει, μαζί, προσπάθεια, αλλαγή, μάχη, αγώνας και επανάσταση.


Δείτε και σχετικό οπτικό βοήθημα στην ιστοσελίδα της είδησης:

πηγή: infographics
Το θέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συζητηθούν και άλλες ...πονηριές του πολιτικού λόγου που έχουν πέσει στην αντίληψή μας.
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια