×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,787 μέλη και 2,440,484 μηνύματα σε 76,680 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 172 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Λίθινη εποχή: οι τελευταίοι

mania

Επιφανές Μέλος

H mania αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 7,139 μηνύματα.

H mania έγραψε: στις 13:39, 18-10-07:

#1
Διάβασα αυτό το άρθρο και το καταθέτωΠλησιάζοντας στο 2007, όλο και περισσότερο ψάχνουμε για άλλους ανθρώπους στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες. Ενδιαφερόμαστε να ανακαλύψουμε αν υπάρχουν, και να διαπιστώσουμε αν είναι περισσότερο προοδευμένοι από μας ή αν τώρα αρχίζουν να αναπτύσσουν κάποιο πολιτισμό.
Κι αυτά σήμερα, 40.000 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο λογικός άνθρωπος εδώ στην εξελιγμένη, την προοδευμένη γη, σήμερα που περισσότερες από 50 φυλές ανθρώπων αποτελούν τους τελευταίους της Λίθινης εποχής.

Ολες αυτές οι φυλές σιγά –σιγά εξαφανίζονται χωρίς να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξής τους, αφού δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη ζωή.

*** Από όλους αυτούς τους ανθρώπους της σύγχρονης Λίθινης εποχής, μετά τους Ζουλού, πιο κοντά στον πολιτισμό είναι οι Πυγμαίοι, που ζουν στις δασώδεις περιοχές της Κεντρικής Αφρικής και τη νοτιοαφρικάνικη στέπα Καλαχάρι.
Το ανάστημά τους δεν ξεπερνάει το 1,40μ. Οι Πυγμαίοι είναι ο πιο μικρόσωμος λαός του κόσμου. Ζουν σε καλαμένιες καλύβες – σκεπασμένες με φύλλα μπανανιάς για να μη μπαίνει μέσα η βροχή -, στα δάση του Ισημερινού και η εξέλιξή τους έχει σταματήσει στην παλαιολιθική εποχή. Εχουν όμως μεγάλη προσαρμοστικότητα και κατορθώνουν να επιζούν.
Υπάρχουν πολλές φυλές πυγμαίων. Οι Ακα της Κεντρο-Αφρικανικής Δημοκρατίας, οι Μπάκα του Καμερούν, οι Τους- Τούα της Ρουάντα, οι Μπούτι του Ζαϊρ, οι Πυγμαίοι του Μπαγκαντού, του Ιτούρι και άλλοι.
Συνολικά στην Αφρική ζουν 180-200.000 Πυγμαίοι.

*** Μια φυλή, οι Βουσμάνοι διεσπαρμένοι στη στέπα Καλαχάρι, ζει μέσα σε σπηλιές τις οποίες ζωγραφίζει. Τα μέλη συνεννοούνται περισσότερο με νοήματα.


Η 1η κίνηση σημαίνει Λιοντάρι, και η 2η Χελώνα Πυγμαίοι: άναμμα φωτιάς Λακαντόνες: Μικροί- μεγάλοι καπνίζουν

Εξασφαλίζουν την τροφή τους με το κυνήγι χρησιμοποιώντας μικρά δηλητηριασμένα βέλη. Τρώνε ακόμη καρπούς, μανιτάρια και ότι άλλο βρεθεί στο δάσος.
Οι Βουσμάνοι ή Σαν είναι πυγμαίοι. Είναι νομαδικός λαός την Αφρικής που μαζί με τους Οτεντότους αποτελεί το δεύτερο κλάδο των Πυγμαίων της Κεντρικής Αφρικής, πιθανώς τον παλιότερο τύπου του μαύρου ανθρώπου, δηλαδή όλης της νέγρικης φυλής.

*** Οι Μούρσι είναι πολεμιστές που ζουν σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αιθιοπίας. Όταν χαρίσεις ένα όπλο σε έναν Μούρσι, νοιώθει τόση χαρά που σπεύσει να το δοκιμάσει πάνω σου. Εχουν δική τους γλώσσα και περίεργα ήθη και έθιμα.

*** Οι Μασάϊ είναι μια μεγαλοπρεπής φυλή στην κοιλάδα Ρίφτ της Ανατολικής Αφρικής. Εκεί μόνο οι άντρες έχουν το δικαίωμα να κατέχουν ζώα. Ο προφήτης τους έχει δώδεκα γυναίκες.

*** Παρόμοιες φυλές κοντού αναστήματος ζουν και στη Μαλαϊκή χερσόνησο, κοντά στις Ινδίες. Είναι οι Σέμαν, που ζουν σε παρθένα δάση, σε καλύβες από πασσάλους για να προφυλάσσονται από τα ερπετά. Εχουν για όπλα τόξα με δηλητηριασμένα βέλη και κοντάρια από ινδικό καλάμι. Μεγαλύτερος θεός τους είναι αυτός που στέλνει τους κεραυνούς, ο Κέτο.

*** Οι Παπούαι, 900.000 περίπου, είναι μια άλλη φυλή κοντού αναστήματος, με τα περισσότερα μέλη της ημιάγρια. Ζει στη νέα Γουϊνέα και στην Αυστραλία. Δεν γνωρίζουν το σίδερο και τα όπλα τους έχουν αιχμές από κοφτερή πέτρα. Το μόνο τους ένδυμα είναι μια ζώνη από φλούδες δέντρων. Αρκετοί από αυτούς ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κρυφοί κανίβαλοι, δηλαδή έτρωγαν ανθρώπινο κρέας.

*** Αλλες πρωτόγονες φυλές της Νέας Γουϊνέας είναι οι Καουέκα και οι Κούκου-κούκου.

*** Οι «Αρούντας» είναι μια άλλη ανθρωποφάγος φυλή της Κεντρικής Αυστραλίας. Θεωρούνται οι περισσότεροι πρωτόγονοι άνθρωποι της γης. Είναι μαύροι με σγουρά μαλλιά. Το κύριο φαγητό τους είναι ρίζες, σκουλήκια, έντομα, και δηλητηριώδεις αράχνες. Όταν δεν έχουν τι να φάνε, τρώει ο ένας τον άλλο.

Μουλουγκούβα Στολίδι Παπούα Κουμπέν -κραν - κρεν Πυγμαία γυναίκα Αρούντας

*** Οι « Μουλουγκούβα», μια άλλη πρωτόγονη φυλή της Αυστραλίας ζει στην κεντρική περιοχή, γεμάτη φίδια και κροκοδείλους. Οι « Μουλουγκούβα» ζουν όπως στην παλαιολιθική εποχή, έχοντας για χόμπι τους το έγκλημα και τον αφανισμό των εχθρών τους με τον υπνωτισμό και την υποβολή.
Τρώνε το κρέας του πύθωνα και συνεννοούνται μεταξύ τους με τηλεπαθητικούς τρόπους και με νοήματα. Όταν ένα «Μουλουγκούβα» πεινάει αγγίζει το στόμα του, όταν διψάει το μάγουλό του. Είναι δύσκολο να σχηματίσουν μια σκέψη στο μυαλό τους, αλλά ξέρουν πράγματα που έχουν γίνει πολλά χιλιόμετρα μακριά με την τηλεπάθεια. Μέχρι σήμερα η επιστήμη δε μπόρεσε να εξηγήσει το φαινόμενο.

*** Στο νησί Σάντο των Νέων Εβρίδων τα μέλη της φυλής Μολ Βαλίβ γυρίζουν γυμνά, έχουν ξεχάσει κάθε ηθικό νόμο και τρώνε άσπρα σκουλήκια, ρίζες και καρπούς.

*** Στα δάση της Σουμάτρας ζούνε οι Κουμπού διασκορπισμένοι σε διάφορες καλύβες. Τρώνε βολβούς, ψάρια του γλυκού νερού, νερόφιδα καβουράκια και έντομα.

*** Μια άλλη φυλή που χάνεται είναι η Σακουντέϋ, που ζει στο νησί Σίμπερουτ, δυτικά της Σουμάτρας. Είναι τελείως αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Χρησιμοποιούν, όμως, πολύ το τατουάζ, το οποίο θεωρούν υπέρτατη ομορφιά στο σώμα.

*** Πρωτόγονη φυλή ζει και στο νησί Μιντανάο του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων.

*** Ας έρθουμε τώρα στους απόγονους μιας φυλής που ανέπτυξε μεγάλο πολιτισμό. Πρόκειται για τους Λακαντόνες, τους απόγονους των Μάγια, που όπως οι πρόγονοί τους δεν γνωρίζουν την κατεργασία του σιδήρου. Ζουν στο δασόφυτο βουνό Τσιάπας στο νοτιότερο τμήμα του Μεξικού, σε καλύβες σκεπασμένες με φύλλα φοίνικα. Κι έχουν την πατροπαράδοτη συνήθεια να καπνίζουν πολύ δυνατά τσιγάρα μικροί και μεγάλοι. Κυνηγούν με τόξα και βέλη από πυρόλιθο και τρώνε μεταξύ άλλων πιθήκους και λουλούδια.

*** Στις Άνδεις του Περού ζει η φυλή Κουετσούα που κατάγεται από τους Ινκας, που όμως εξαφανίζεται αν δεν εξαφανίστηκε ήδη. Φοράει πολύχρωμα ρούχα, κι ως πριν λίγα χρόνια οργάνωνε γιορτές και
πανηγύρια και δεχόταν τουρίστες.

*** Οι Πιαρρόας είναι μια ολιγάριθμη πρωτόγονη φυλή που τρέφεται με άσπρα σκουλήκια και μυρμήγκια. Ζει στην καρδιά του Ορενόκου στη Νότια Βενεζουέλα, μεταξύ Κολομβίας και Βραζιλίας. Τα μέλη της φυλής ποτέ δεν φιλονικούν μεταξύ τους. Είναι, όμως όλα τοξικομανή, και έχουν τελειοποιήσει την τέχνη των δηλητηρίων με τα οποία σκοτώνουν τα θηράματά τους που στη συνέχεια τρώνε.

*** Μια άλλη πρωτόγονη φυλή είναι Κουμπέν-Κραν-Κρεν, που ζει στα βάθη της Βραζιλιάνικης ζούγκλας, στο Ρίο Ζίνζο. Είναι ινδιάνικης καταγωγής και ελάχιστοι λευκοί κατόρθωσαν να φτάσουν κοντά τους. Ζουν σε καλύβες κι οι μητέρες πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα πεθάνουν αν φωτογραφηθούν. Οι γυναίκες, εκτός από τατουάζ, δεν φορούν τίποτε άλλο πάνω τους.

*** Ακόμη κοντά στον ποταμό Χίγκου της Βραζιλιάνικης ζούγκλας ζει η απομονωμένη από τον κόσμο, αλλά ευτυχισμένη φυλή Μεχινάκου. Οι άνδρες είναι κυνηγοί και οι γυναίκες αγρότισσες. Πιστεύουν ότι με τον πολιτισμό, θα έρθει το τέλος της φυλής τους – και δεν έχουν άδικο. Γι αυτό όμως τον αποφεύγουν.
Αν σκεφθούμε όλα όσα προαναφέραμε, παράλληλα με όσα αναφέρουν η ανθρωπολογία, η προϊστορία και η ιστορία του σημερινού εξελιγμένου κόσμου θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε στο μυαλό μας μια εικόνα για τα στάδια που περάσαμε, ώσπου να φτάσουμε από τους λεγόμενους Αδάμ και Εύα - πριν 50.000 χρόνια στη σημερινή μας κατάσταση και εξέλιξη.
Κοπιράιτ : ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
Δημοσιογράφος –ερευνητής
10 - 1- 2006

Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

 • Παρόμοια Θέματα
  • Νέα εποχή στη Λιβύη; - Από moxa15
   Το θέμα έχει λάβει 98 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Επικαιρότητα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 30-10-12 στις 17:55.
  • Αγαπημένη Εποχή - Από Maggie
   Το θέμα έχει λάβει 78 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία The Chat & Fun Section.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 16-04-12 στις 16:27.
  • Με τι παιχνίδι ασχολείστε αυτήν την εποχή; - Από mania
   Το θέμα έχει λάβει 90 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία The Chat & Fun Section.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 20-03-10 στις 20:55.
  • Η Κρήτη στη νεολιθική εποχή - Από juste un instant
   Το θέμα έχει λάβει 2 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Νεανικά θέματα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 23-09-09 στις 22:13.
  • Η μετά-ΟΤΕ εποχή! - Από iJohnnyCash
   Το θέμα έχει λάβει 0 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Οικονομικά.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 09-04-08 στις 03:24.
 • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα