Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ/EUROSTAT για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Ιαν. 2012

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
  • 20% του πληθυσμού της Ελλάδας απειλείται με φτώχεια (23,7% των παιδιών έως 17 ετών)
  • Άνεργοι για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2011: 878.266 ή 17,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (αύξηση 41,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010)
  • Μακροχρόνια άνεργοι: 37%, (υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-29: 35,3%)
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας για τον κίνδυνο φτώχειας της Ε.Ε. μετά τις Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χώρες με αρκετά χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. (στοιχεία πριν το 2011)
  • Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό υλικής αποστέρησης στην Ε.Ε, ενώ στο 11,2% βρίσκεται και το ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης. Ο εναλλακτικός αυτός δείκτης, βασίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των παρακάτω 9 αναγκών:

  1. γεύμα με ψάρι ή κρέας κάθε δεύτερη ημέρα
  2. μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο
  3. αντιμετώπιση έκτακτων εξόδων
  4. επαρκή θέρμανση στο σπίτι
  5. αποπληρωμή χωρίς δυσκολίες των τοκοχρεολυσίων, των ενοικίων και των λογαριασμών
  6. πλυντήριο στην κατοικία διαμονής
  7. έγχρωμη τηλεόραση στην κατοικία διαμονής
  8. τηλέφωνο στην κατοικία διαμονής
  9. κατοχή αυτοκινήτου

  • Ένα νοικοκυριό χαρακτηρίζεται από υλική αποστέρηση, όταν αδυνατεί να καλύψει τουλάχιστον 3 από τις 9 αυτές ανάγκες. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ακραία υλική αποστέρηση όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης τουλάχιστον 4 από τις 9 ανάγκες.

  • Καθημερινά διανέμονται 10.000 μερίδες φαγητού σε άστεγους και άπορους από τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Ελλάδας
  • Κάθε Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 179 κιλά τρόφιμα, ενώ 79 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατ. πολίτες στρέφονται στα συσσίτια προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.
  • Σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στην Ε.Ε. χωρίς σε αυτή την ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή (π.χ. πατάτες με μικρότερο μέγεθος από εκείνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές νόρμες).
Πηγές:
https://www.statistics.gr/portal/pag...eleases/A0101_SJO01_DT_QQ_03_2011_01_F_GR.pdf
https://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/ELLAS_IN_NUMBERS_GR.pdf (σελ. 31)
https://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-09-046/EN/KS-SF-09-046-EN.PDF
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top