×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,802 μέλη και 2,441,001 μηνύματα σε 76,701 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 290 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Καρκινογόνα στην Coca cola;

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,207 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 12:32, 15-03-12:

#1
Έπειτα από απόφαση της πολιτείας των ΗΠΑ, Καλιφορνία πρέπει να αναγράφεται στις συσκευασίες της coca cola ότι εμπεριέχει ίχνη από 4-ΜΕΙ (4-μεθυλιμιδαζολίο) μια αυτά τα ίχνη θεωρούνται καρκινογόνα. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο την Καλιφόρνια αλλά και η pepsi και η Coca cola αποφάσισαν να αλλάξουν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ την συνταγή, χωρίς ωστόσο όμως να παραδεχτούν κάποιο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα η η εκπρόσωπος της Coca-Cola Νταϊάνα Γκάρτσα-Τσιαρλάντε δήλωσε «Αν και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές της καραμέλας να κάνουμε αυτό το βήμα, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση για μια επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση» ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένα πρόσωπο θα πρέπει να πιεί 1.000 κουτιά Coca-Cola ή Pepsi να λάβει την ίδια δόση χημικής ουσίας που δόθηκε στα ζώα στη διάρκεια δοκιμής στο εργαστήριο.

Ωστόσο τον Μάρτιο του 2011 η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) επανεπιβεβαίωσε την ασφάλεια του καραμελοχρώματος χωρίς να απαιτεί καμία τροποποίηση στον τρόπο παρασκευής και χρήσης του σε τρόφιμα και ροφήματα. Η πρόσφατη αμφισβήτηση της ασφάλειας του συγκεκριμένου συστατικού οφείλεται σε μία μόνο μελέτη σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκαν πολύ υψηλές δόσεις 4-ΜΕΙ, ίχνη του οποίου προκύπτουν κατά την παραγωγή του καραμελοχρώματος. Η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι τόσο υψηλή, που ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώσει περισσότερα από 2900 κουτάκια αναψυκτικού τύπου cola καθημερινά για όλη του τη ζωή, προκειμένου να ξεπεράσει τα ασφαλή όρια κατανάλωσης. Η μελέτη διεξήχθη από το NTP (Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ), ωστόσο, ο ίδιος ο φορέας στην 12η έκδοση της Έκθεσης Καρκινογόνων Ουσιών δεν έχει συμπεριλάβει το 4-ΜΕΙ στη συγκεκριμένη λίστα, , αναγνωρίζοντάς το κατ’επέκταση ως ασφαλές

Το 4-ΜΕΙ δεν χρησιμοποιείται ως αυτούσιο συστατικό, αλλά μπορεί να ανιχνευθεί σε ελάχιστη ποσότητα (ίχνη) στο καραμελόχρωμα, δηλαδή είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας του καραμελοχρώματος, του συστατικού που δίνει το χαρακτηριστικό καφετί χρώμα τους. Το 4-ΜΕΙ μία ουσία που μπορεί να παραχθεί κατά τη θερμική επεξεργασία (π.χ. ψήσιμο, τηγάνισμα) διαφόρων τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη ή πρωτεΐνες, οπότε προκύπτει ακόμα και κατά το οικιακό μαγείρεμα.

Ο Dr Hugues Kenigswald, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επιστήμονες της EFSA αξιολόγησαν την ποσότητα του 4-ΜΕΙ που θα μπορούσε να προκύψει από την κατανάλωση των εν λόγω καραμελοχρωμάτων και τα συμπεράσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η ποσότητα που μπορεί να προσληφθεί από την κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών δεν ενέχει κανένα πρόβλημα υγείας. Προσέθεσε επίσης ότι το 4-MEI μπορεί να έχει καρκινογόνο επίδραση μόνο εάν ξεπεραστεί κάποια συγκεκριμένη ποσότητα και ότι στην πράξη, η ποσότητα 4-MEI που μπορεί να προσληφθεί από τα καραμελοχρώματα (που είναι εγκεκριμένα στην Ευρώπη) είναι τόσο χαμηλή που δεν προκαλεί καμία ανησυχία. Ανέφερε μάλιστα ότι ως μέρος της διαδικασίας επαναξιολόγησης, ζητήσαν από τους παραγωγούς να μας προμηθεύσουν με την ποσότητα που χρησιμοποιούν, ενώ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περιλαμβάνει ανώτατα όρια 4-ΜΕΙ για τα καραμελοχρώματα, όποτε οι παραγωγοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις ποσότητες αυτές, κάτι που ελέγχεται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Παραθέτω αναλυτικά την απάντηση της Coca Cola Company:
Η The Coca-Cola Company δεν αλλάζει την παγκοσμίου φήμης συνταγή των αναψυκτικών Coca-Cola. Στη διάρκεια των ετών βελτιώσαμε τις παραγωγικές διαδικασίες μας, όμως ποτέ δεν αλλάξαμε τη Μυστική μας Συνταγή.
Το καραμελόχρωμα σε όλα μας τα προϊόντα ήταν, είναι και θα είναι ασφαλές.Η δέσμευση μας στην υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων μας παραμένει η βασική μας προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αξιόπιστα και εδραιωμένα επιστημονικά δεδομένα ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των προϊόντων μας.

Το καραμελόχρωμα περιέχεται σε όλα τα αναψυκτικά τύπου Cola, αλλά και σε μια γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες, καφές, κάποιες σκούρες μπύρες, κλπ.

Η νομοθετική ρύθμιση που ζητά την επισήμανση σε κάποια προϊόντα που περιέχουν ίχνη 4-ΜΕΙ αφορά αποκλειστικά στην Πολιτεία της Καλιφόρνια. Η απόφαση της Πολιτείας της Καλιφόρνια προκλήθηκε από το αβάσιμο αίτημα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού των ΗΠΑ CSPI (Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο Συμφέρον) που βασίστηκε σε μία μόνο μελέτη και δεν στοιχειοθετείται από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Ακόμα και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (National Toxicology Program), το οποίο διεξήγαγε αυτή τη μελέτη, δεν συμπεριλαμβάνει τη 4-ΜΕΙ ούτε καν στην κατηγορία «εύλογα πιθανό να είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό»


Πηγές: 1, 2, 3
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια