×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,803 μέλη και 2,441,116 μηνύματα σε 76,704 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 235 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Ελλάδα, Τρόικα, Νεοφιλελευθερισμός και εργασία

akritas

Δραστήριο Μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 231 μηνύματα.

O akritas έγραψε: στις 10:42, 28-03-12:

#1
Όσοι έχουν εμπλακεί έμμεσα ή άμεσα με τις λεγόμενες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γνωρίζουν από πέρσι, ότι η μέγιστη πλειοψηφία των εργοδοτικών οργανώσεων είχαν ζητήσει μειώσεις έως 40% στις αποδοχές των μισθωτών εργαζομένων, με δικαιολογία ή πρόσχημα, την άσχημη οικονομική κατάσταση της ιδιωτικής αγοράς αλλά και την μη πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά του εργατικού δυναμικού σε ότι αφορά τις εισφορές των κοινωνικών δαπανών μιας και είναι τα ¾ περίπου της συνολικής δύναμηςτων μισθωτών εργαζόμενων. ‘Έτσι λοιπόν, σχεδόν όλες οι ΣΣΕ πήγαν στην διαιτησία, όπου απλά διατηρήθηκαν οι ίδιοι όροι, όπως αυτοί ισχύουν από το 2009.

Η Τρόικα λοιπόν ως εκπρόσωπος και φορέας του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού, συνεργάζεται ή και συμβουλεύεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις έλαβε την ευκαιρία να επιβάλει αυτές τις προτάσεις των εργοδοτών και κυρίως να διαλύσει τον θεσμό της διαιτησίας που τους δημιουργούσε τόσα προβλήματα. Μάλιστα είναι τόσο φαιδρός ο νόμος, όπου επιβάλει και στους εργοδότες που δεν θέλουν να κάνουν μειώσεις στο προσωπικό τους, να το κάνουν. Αντικειμενικός σκοπός όμως της Τρόικας είναι η αντικατάσταση του ισχύοντος ανταποδοτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Σκοπός του νεοφιλελευθερισμού είναι η ανακατανομή του ατομικού εισοδήματος-εθνοκρατικού κεφαλαίου και ο φονταμενταλισμός των αγορών-εργοδοτών. Το κράτος που θα μας ετοιμάσουν μετά τα ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ, θα είναι η αυγή του νεοφιλελεύθερου κράτους, αναγκαία εχθρικού έναντι όλων των μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης και αυταρχικό απέναντι στους πολίτες. Η Ελλάδα παγιδευμένη από τα σκόπιμα υφεσιακά μέτρα λιτότητας θα είναι εγκλωβισμένη σε χρόνια οικονομική στασιμότητα, δεν θα υπάρχει έχουν προοπτική αποπλήρωσης χρεών, ίσως σε κάποιο απώτατο μέλλον.

Τα συνδικάτα ή άλλα κοινωνικά κινήματα τα οποία είχαν αποκτήσει σημαντική δύναμη υπό τον εμπεδωμένο φιλελευθερισμό, πλέον θα πειθαρχούν και ίσως αφανιστούν, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η «ευελιξία» θα γίνει η λέξη κλειδί σχετικά με τις αγορές εργασίας. Για μερικούς θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι η αυξημένη ευελιξία είναι καθ' ολοκληρίαν κάτι αρνητικό, ιδίως ενώπιον των άκρως περιοριστικών και κομματικών συνδικαλιστικών πρακτικών. Έτσι, θα υπάρχουν μεταρρυθμιστές αριστερής ιδεολογίας που θα υποστηρίζουν σθεναρά την «ευέλικτη εξειδίκευση» ή «ευέλικτη σύμβαση» ως προοδευτική. Παρόλο που κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί αναμφίβολα να ωφελούνται από αυτή, οι εμφανιζόμενες ασυμμετρίες στην πληροφόρηση και στη δύναμη, συνδυασμένες με την έλλειψη εύκολης και ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων θα οδηγούν τους μισθωτούς σε μειονεκτική θέση. Την ευέλικτη εξειδίκευση μπορεί να εκμεταλλευθεί μόνο το κεφάλαιο ως βολικό τρόπο για να εξασφαλίσει πιο ευέλικτα μέσα συσσώρευσης. Οι δύο όροι -ευέλικτη εξειδίκευση και ευέλικτη συσσώρευση- έχουν εντελώς διαφορετικές εννοιολογικές αποχρώσεις. Το γενικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμα χαμηλότεροι μισθοί, αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια και το τέλος της εργασιακής προστασίας.

Αυτές οι τάσεις είναι ευδιάκριτες σε όλα τα κράτη που ακολούθησαν τον νεοφιλελεύθερο δρόμο. Δεδομένης της βίαιης επίθεσης σε όλες τις μορφές εργατικών οργανώσεων και εργατικών δικαιωμάτων και της μεγάλης στήριξης στις ογκώδεις, αλλά ως επί το πλείστον ανοργάνωτες εργατικές εφεδρείες σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό και το Μπαγκλαντές, η χαλιναγώγηση των εργαζομένων και η διατήρηση υψηλού ρυθμού εκμετάλλευσης της εργασίας φαινόταν ευθύς εξαρχής ως το κεντρικό χαρακτηριστικό της παγκοσμιοποιημένης νεοφιλελευθεροποίησης. Όπως πάντα, η παλινόρθωση ή η διαμόρφωση της ταξικής ισχύος των ανώτερων εισοδηματικών και ιδιοκτησιακών ταξικών ελίτ(Ραντιέρηδες, πολιτική ελίτ) συμβαίνει εις βάρος της μεσαίας και χαμηλής.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο μειωμένων προσωπικών πόρων από την αγορά εργασίας, θα έχει διττά καταστροφικά αποτελέσματα η αποφασιστικότητα των νεοφιλελεύθερων να μεταφέρουν ξανά στο άτομο όλη την ευθύνη για την ευημερία. Καθώς το κράτος αποσύρεται από την κοινωνική πρόνοια και μειώνει το ρόλο του στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών, που κάποτε ήταν θεμελιώδεις για τον εμπεδωμένο φιλελευθερισμό, αφήνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού εκτεθειμένα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας μειώνεται στο ελάχιστο προς όφελος ενός συστήματος που δίνει έμφαση στην προσωπική υπευθυνότητα. Η προσωπική αποτυχία αποδίδεται γενικά στα προσωπικά ελαττώματα και έτσι όλο και πιο συχνά η υπαιτιότητα επιρρίπτεται στο θύμα.

Επιχειρήσεις, Τράπεζες και εταιρείες όχι μόνο θα συνεργάζονται στενά με κρατικούς και τροικανούς παράγοντες, αλλά θα παίζουν μεγάλο ρόλο στη συγγραφή της νομοθεσίας, στον καθορισμό της δημόσιας πολιτικής και στη διαμόρφωση ρυθμιστικών πλαισίων τα οποία ήταν κυρίως ευνοϊκά γι’ αυτές. Θα εμφανιστούν μέθοδοι διαπραγμάτευσης που θα ενσωματώνουν επιχειρηματικά και ορισμένες φορές επαγγελματικά συμφέροντα στη διακυβέρνηση, μέσω στενής και αρκετές φορές μυστικής διαβούλευσης.

Βιβλιογραφία
1- David Harvey , Νεοφιλελευθερισμός , 2007, σελ 218-219
2- Andrew Heywood, Global Politics, κεφ 6 και «Neolibelarism»
3-Steger & Roy, Neoliberalism A Very Short Introduction, Οxford 2010,


2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε: στις 13:26, 28-03-12:

#2
Αρχική Δημοσίευση από akritas


Σκοπός του νεοφιλελευθερισμού είναι η ανακατανομή του ατομικού εισοδήματος-εθνοκρατικού κεφαλαίου και ο φονταμενταλισμός των αγορών-εργοδοτών. Το κράτος που θα μας ετοιμάσουν μετά τα ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ, θα είναι η αυγή του νεοφιλελεύθερου κράτους, αναγκαία εχθρικού έναντι όλων των μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης και αυταρχικό απέναντι στους πολίτες. Η Ελλάδα παγιδευμένη από τα σκόπιμα υφεσιακά μέτρα λιτότητας θα είναι εγκλωβισμένη σε χρόνια οικονομική στασιμότητα, δεν θα υπάρχει έχουν προοπτική αποπλήρωσης χρεών, ίσως σε κάποιο απώτατο μέλλον.


Εξαιρετική η εισήγησή σου, φίλε μου!
Θα μου επιτρέψεις όμως μία εκλαΐκευση:
Σκοποί του "νεοφιλελευθερισμού" είναι:
1.- Η προστασία κάποιων τομαριών(ιδιωτών,) από τις διαφαινόμενες μαζικές και ποικιλότροπες σφαγές των ανθρώπινων υπάρξεων, που αδυνατούν να έχουν τις ελευθερίες έστω ικανοποίησης των βασικών αναγκών και προϋποθέσεών διαβίωσής τους, που κατά τους 2 τελευταίους αιώνες διασφάλιζαν, είτε μέσω μη κρατικών συλλογικών οργανώσεων(συνδικάτα και αστικές ενώσεις) είτε μέσω των δημοκρατικών κρατικών δομών πρόνοιας και δικαίου.
2.- Η κατάργηση των ιστορικά γνωστών τρόπων διοίκησης/ρύθμισης των όρων/συνθήκων/προϋποθέσεων ύπαρξης των επιμέρους κοινωνιών/λαών(κρατών,συνδικάτων κ.π.) και η σταδιακή επιβολή ιδιωτικών μηχανισμών εξουσίας, επί των ανθρώπινων πληθυσμών("μαζών").
3.- Η τεχνητή μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού επί της Γης, μέσω τοπικών πολεμικών συγκρούσεων, με τη διασπορά κατάλληλων υγιονομικών προτύπων(εμβόλια, αναβίωση παλιών ασθενειών και εμφάνιση νέων, πείνα, ειδικά διαιτολόγια κλπ).
4.- Η σταδιακή καθιέρωση νέων θρησκευτικών δογμάτων, με επιλεκτικό συγκριτισμό όλων των θανατοκεντρικών σημείων των παλιών θρησκευτικών συστημάτων(εξέχουσα θέση στη Δύση, τα τρία γνωστά ιουδαϊκά συστήματα:Ι>Χ>Μ ) και επικράτηση του κορυφαίου δόγματος της λεγόμενης "Ευθανασίας"( καύση νεκρών και παρόμοιων γλαφυρών! )!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

akritas

Δραστήριο Μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 231 μηνύματα.

O akritas έγραψε: στις 14:46, 28-03-12:

#3
Δεν θα διαφωνήσω ως προς την εκλαΐκευση των σκοπών του Νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο θεωρώ ένα αυταρχικό οικονομικό δόγμα, ο οποίος σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση και τον εθνικισμό, έχει εξελιχθεί σε αυταρχικό πολιτικό δόγμα.
Δυστυχώς πολλοί Έλληνες και ειδικά οι νεότεροι, δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει να ζεις σε ένα αυταρχικό κράτος
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

rootbreaker

Τυχερό μέλος 2014

H rootbreaker αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 455 μηνύματα.

H rootbreaker Let's go get lost έγραψε: στις 16:05, 28-03-12:

#4
Μα δεν ειναι μονο ο νεοφιλελευθερισμος.Επι πασοκ ,συζητιοταν το ακομα μεγαλυτερο πετσοκομα σε μισθους και συνταξεις,η καταργηση των ΣΣΕ (για την ιστορια θα υπογραφεται μια ατομικη συμβαση ακα ο εργοδοτης θα σε κανει οτι θελει,θα παζαρευεις ποσα θα χασεις δλδ).
Δε ζεις σ ενα αυταρχικο κρατος.Προαποφασισμενα ηταν τα μετρα και γιατι;Γιατι οι πολιτικες τους αρχη και τελος ειχαν την αφαιμαξη των εργαζομενων.
Φυσικα,αναχωματα και βασταζουσες για να συντηρησουν τη σαπιλα του συστηματος βρισκουν πολλα,οταν κινδυνευουν να χασουν τη σταθεροτητα, αλλα μια πολιτικη απο μονη της δεν εφερε ολα αυτα τα δεινα.Παντα σε συνεργασια με τη σοσιαλδημοκρατια και τον οπορτουνισμο.
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε: στις 16:34, 28-03-12:

#5
: Πιστεύω να δέχεσαι, ότι ιστορικά αυτήν την ασθένεια την θέριεψε το ΚΚΕ, στη χώρα μας!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

rootbreaker

Τυχερό μέλος 2014

H rootbreaker αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 455 μηνύματα.

H rootbreaker Let's go get lost έγραψε: στις 16:45, 28-03-12:

#6
Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς
: Πιστεύω να δέχεσαι, ότι ιστορικά αυτήν την ασθένεια την θέριεψε το ΚΚΕ, στη χώρα μας!
σοβαρα αυτο εχεις να σχολιασεις;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,084 μηνύματα.

O Γιώργος Hunt or be Hunted. έγραψε: στις 17:35, 28-03-12:

#7
Αρχική Δημοσίευση από rootbreaker
για την ιστορια θα υπογραφεται μια ατομικη συμβαση ακα ο εργοδοτης θα σε κανει οτι θελει,θα παζαρευεις ποσα θα χασεις δλδΣατυρικό μεν, αλλά νομίζω αντικατοπτρίζει ακριβέστατα το τι θα ακολουθήσει...
4
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε: στις 23:59, 28-03-12:

#8
Αρχική Δημοσίευση από rootbreaker
σοβαρα αυτο εχεις να σχολιασεις;
Ναι! Διάβασε τις εκάστοτε αυτοκριτικές του, μετά από κάθε σημαντική ιστορική περίοδο της χώρας και της αντίστοιχης στάσης του ΚΚΕ!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια