×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,245 μέλη και 2,424,577 μηνύματα σε 75,705 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 220 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Ένα διαφορετικό πολίτευμα: η άμεση δημοκρατία στην Ελβετία

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,956 μηνύματα.

O Γιώργος Hunt or be Hunted. έγραψε: στις 14:34, 01-04-12:

#1
Πολλές φορές διαμαρτυρόμαστε για το επίπεδο της μη-δημοκρατίας των πολιτικών που μας κυβερνάνε. Ως επί το πλείστον, κάθε χρόνο βλέπουμε να περνάνε νόμοι ή και αλλαγές στο Σύνταγμα αντίθετα με την κοινή γνώμη. Στη σημερινή μνημονιακή εποχή, αξίζει να εξετάσουμε ένα άλλο πολίτευμα, την Άμεση Δημοκρατία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Περιληπτικά, η Ελβετία είναι μία ομοσπονδιακή χώρα, η οποία υποδιαιρείται σε 26 ημιαυτόνομα καντόνια, τα οποία απολαμβάνουν ένα μεγάλο βαθμό ελευθερίας στο πώς θα διαμορφώνουν την πολιτική τους. Κάθε καντόνι υποδιαιρείται σε δήμους, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν την δικιά τους αυτονομία σε ποικίλα θέματα.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα video στα Αγγλικά, μαζί με μία ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά. Διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Ποια είναι η γνώμη σας για ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα; Πιστεύετε ότι θα ταίριαζε στα Ελληνικά δεδομένα ή θα επιβράδυνε τον ήδη αργό κρατικό μηχανισμό;
Το κλειδί που κάνει την Ελβετία διαφορετική είναι η άμεση δημοκρατία, καθώς αρκετά συχνά γίνονται δημοψηφίσματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο για ποικίλα θέματα που αφορούν την χώρα. Οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν αν θα χτιστεί ένα νέο σχολείο, αν δεν θα πρέπει να περάσει κάποιος νόμος ή και αν θα εγκριθεί κάποια αλλαγή στο Σύνταγμα.

Σε μία χώρα με άμεση δημοκρατία, ο λαός μπορεί να συμμετέχει άμεσα στην πολιτική. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση της χώρας, των καντονιών και των δήμων.

Μία από τις παλαιότερες εκφάνσεις της άμεσης δημοκρατίας είναι το αποκαλούμενο "Landsgemeinde" {σ.σ. Εκκλησία του Δήμου}. Το Appenzell Innerrhoden και το Glarus είναι τα δύο τελευταία καντόνια όπου οι κάτοικοι που έχουν δικαίωμα ψήφου συγκεντρώνονται κάθε άνοιξη σε ανοιχτό χώρο για να αποφασίσουν για τους νόμους και τις δαπάνες τους.

Σε όλη την Ελβετία, οι πολίτες ψηφίζουν κατά μέσο όρο τέσσερις (4) φορές τον χρόνο σε ποικίλα θέματα που αφορούν τον δήμο τους, το καντόνι τους, αλλά και όλη την χώρα. Για παράδειγμα, μπορούν να ψηφίσουν αν θα χτιστεί ένα νέο σχολείο στο χωριό τους, ή πώς το Καντόνι τους θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ή αλλαγές στο εθνικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Επιπροσθέτως, κάθε τέσσερα χρόνια οι πολίτες εκλέγουν τα 246 μέλη της Εθνικής Βουλής, η οποία αποτελείται από δύο τμήματα: την Βουλή των Αντιπροσώπων (200 μέλη) που εκπροσωπεί τον λαό και την Γερουσία (46 μέλη) που εκπροσωπεί τα Καντόνια. Αυτό το σύστημα παρέχει στα αραιοκατοικημένα Καντόνια μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Η Βουλή θεσπίζει νόμους και εκλέγει την εθνική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από 7 μέλη από διάφορα κόμματα.

Οι πολίτες μπορούν να ανατρέψουν νόμους που προτείνει η Βουλή, διενεργώντας δημοψήφισμα. Αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 50,000 υπογραφές εντός 100 ημερών, ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από τον λαό. Τα λαϊκά κινήματα επιτρέπουν στους πολίτες να εισάγουν αλλαγές στο Ελβετικό Σύνταγμα. Για να προωθηθεί ένα κίνημα σε επίπεδο δημοψηφίσματος, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 100,000 υπογραφές εντός 18 μηνών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος; Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δίνει στους Ελβετούς πολίτες μεγάλη ισχύ στην λήψη αποφάσεων. Έτσι, μπορούν πολλές φορές τον χρόνο να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις, όχι μόνο στο ποιος κυβερνά την χώρα αλλά και σε απτές προτάσεις. Ένα απ' τα βασικά μειονεκτήματα είναι πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται πιο αργή και συμπεριλαμβάνει πολλά επίπεδα σε αυτήν: την βουλή, τις διοικήσεις, την κυβέρνηση, ομάδες συμφερόντων, αλλά και τον λαό, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές στο τέλος ποιος είναι υπεύθυνος.

Κάποιοι επικρίνουν το σύστημα γιατί επιτρέπει στους πολίτες να δέχονται ζητήματα τα οποία συγκρούονται με το Σύνταγμα ή με διεθνείς συστάσεις. Τα επόμενα δύο παραδείγματα προσφάτων δημοψηφισμάτων πόλωσαν τους πολίτες της Ελβετίας και του εξωτερικού.
  1. Τον Νοέμβριο του 2009, ένα λαϊκό κίνημα για την απαγόρευση των μινεράδων στην Ελβετία έγινε δεκτό από το 58% των ψηφοφόρων, παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις τόσο της Βουλής όσο και της Κυβέρνησης ότι θα απορριπτόταν.
  2. Ένα χρόνο αργότερα, ένα λαϊκό κίνημα για την απέλαση των αλλοδαπών εγκληματιών έγινε δεκτό με πλειοψηφία 53%.
Κατά συνέπεια, η απαγόρευση των μινεράδων και ο νόμος της απέλασης προστέθηκαν στο Ελβετικό Σύνταγμα. Είναι ευθύνη της Βουλής να προσαρμόζει τους νόμους ώστε να συμφωνούν με διεθνείς νόμους και συστάσεις. Έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις σχετικά με το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό, ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του κόσμου.

Πόσο καλά δουλεύει δημοκρατία στην Ελβετία; Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ποικίλλες δυνατότητες για πολιτική εκπροσώπηση σε αυτή τη χώρα, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο δημοκρατικό σύστημα; Στις αρχές του 2011, πολιτικοί αναλυτές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης αλλά και το ερευνητικό κέντρο κοινωνικών επιστημών στο Βερολίνο της Γερμανίας ανέπτυξαν ένα δημοκρατικό βαρόμετρο για 30 χώρες. Προς έκπληξη, η Ελβετία κατετάχθη μόλις 14η. Η μελέτη είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο εξετάζει και άλλα κριτήρια που ορίζουν την δημοκρατία, πέρα από την ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες.

Στην Ελβετία παρατηρούνται ελλείψεις, για παράδειγμα η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου, η επιχορήγηση των κομμάτων, η οποία δεν είναι διαφανής αλλά και η ασθενής συμμετοχή σε δημόσιες ψηφοφορίες και εκλογές. Κατά μέσο όρο, μόνο δύο (2) στους πέντε ψηφοφόρους εξασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Παρά τις ορισμένες ελλείψεις, η άμεση δημοκρατία της Ελβετίας είναι μοναδική. Η Ελβετία είναι η μοναδική χώρα με άμεση δημοκρατία. [...]

Μαζί με το Ομοσπονδιακό Σύστημα και την ουδετερότητα, η άμεση δημοκρατία αποτελεί τμήμα της Ελβετικής Εθνικής Ταυτότητας. Πόσο μάλλον, που το ιδιαίτερο αυτό πολιτικό σύστημα, συμβάλλει στην ενότητα διαφορετικών γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών στην Ελβετία.

Μετάφραση από Γιώργος
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Alejandro Papas (Alive in Illusion)

Επιφανές Μέλος

Ο Alive in Illusion αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Ηθοποιός . Έχει γράψει 2,642 μηνύματα.

O Alejandro Papas Roses in a glass dead and wilted... έγραψε: στις 14:44, 01-04-12:

#2
παρα πολυ ενδιαφερον! πραγματικα δεν το ξερα.


βεβαια θα μπορουσε να εφαρμοστει κατι τετοιο στην ελλαδα??? αυτο με προβληματιζει
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Mercury (Doctor)

Επιφανές Μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 31 ετών , επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,693 μηνύματα.

O Mercury Madman with a blue box... έγραψε: στις 19:56, 01-04-12:

#3
Θα μου άρεσε πάρα πολύ να το δώ στην Ελλάδα αυτό.
Τότε πραγματικά δεν θα μπορούσε να γκρινιάξει κανείς για τα κακώς κείμενα.
Και δεν νομίζω πως οι αποφάσεις στην Ελβετία κάνουν πιό πολύ χρόνο να παρθούν απο ότι στην Ελλάδα.
Οστόσο όπως λέει και στο βίντεο,μπορούν οι κάτοικοι να ψηφίσουν νόμους που είναι αντισυνταγματικοί.
Και αυτό εγυρει ένα ερώτημα,ίσως το πιό παλιό που αφορά την δημοκρατία:
"Αν η πλειοψηφεία αποφασίσει να καταλύση την δημοκρατία,είναι όντως δημοκρατικό;;"
Και αν φανταστούμε πως στην Ελβετία που υποτίθεται πως οι κάτοικοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς τους "αναίσθητους" έχουν ένα ποσοστο συμμετοχής 2 στους 5,πόσο θα ήταν το ποσοστό συμμετοχής εδώ σε εμάς;;
Πόσοι θα έλεγαν.:"Δεν βαριέσαι,πάλι εκλογές και δημοψήφισμα έχουμε..Και πότε θα αράξω στον καναπέ μου να δώ μπάλα";;

Συνολικά είναι ένα πολύ καλό σύστημα κατα την γνώμη μου(θυμίζει την αρχαία Ελλάδα) αλλά για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται και την κατάλληλη "παιδεία" απο τον πληθυσμο .
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

akritas

Δραστήριο Μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 231 μηνύματα.

O akritas έγραψε: στις 21:45, 02-04-12:

#4
Ο τρόπος οργάνωσης του κράτους, δηλαδή η μορφοποίηση της κρατικής εξουσίας είναι αυτό που γεννάει το πολίτευμα. Θεωρητικά λοιπόν έχουμε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με 3 εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική). Στην πράξη όμως το κράτος μας είναι το πιο διεφθαρμένο της Ευρώπης, είμαστε πρωταθλητές και στην δωροδοκία, οι πολιτικοί αλλά και οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν τιμωρούνται, αλλά, και το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι οι νόμοι ουδέποτε εφαρμόζονται. Άρα λοιπόν η δημοκρατία μας στην πράξη χρεωκόπησε. Μόνο όταν θα έχουμε ένα κράτος και ένα δημοκρατικό πολίτευμα που να παράγει μία κοινωνία πολιτών και πολιτικών με πολιτική παιδεία, πολιτικές αρετές, εντιμότητα, εργατικότητα, καινοτομία και πληθυσμιακή πολιτική θα έχουμε ελπίδες για το αύριο. Διότι η χρεωκοπία μας δεν είναι ζήτημα πόρων αλλά πάνω από όλα είναι ζήτημα Παιδείας(κουλτούρας). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επανεκκίνηση των θεσμών της πολιτείας, του κράτους και πάνω από όλα των αξιών της Ελληνικής κοινωνίας.
'Άρα η άμεση δημοκρατία, η οποία απαιτεί πολίτες πολιτικά ώριμους και κοινωνία μη φαύλη, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας δεν θα έλεγα την Ελβετία, αλλά την Ισλανδία.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

giosx (Γοργίας)

Διάσημο Μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 651 μηνύματα.

O giosx Λαθρολάγνος και Πατριώτης δεν γίνεται έγραψε: στις 23:08, 04-04-12:

#5
Ο Καποδίστριας δεν έφτιαξε το Σύνταγμά τους;;;
Γιαυτό οι Ελβετοί τούχουν κάνει και άγαλμα.
Εδώ τον φάγανε οι "βαλτοί" Μαυρομιχαλέοι!!!

..........Ο Lebzeltern εργάστηκε μυστικά υπό τις οδηγίες του Μέτερνιχ προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. Στις 20 Δεκεμβρίου 1813 κάλεσε τον Καποδίστρια και του ζήτησε να υπογράψει διακοίνωση, με την οποία τα συμμαχικά στρατεύματα θα επιτρεπόταν να εισέλθουν στην ελβετική επικράτεια μέχρι να εξασφαλίσουν τα εδάφη που η Γαλλία είχε αποσπάσει από την Ελβετία. Ο Καποδίστριας, αντιλαμβανόμενος ότι η διακοίνωση ήταν έργο της αυστριακής κυβέρνησης, αρνήθηκε να την υπογράψει, αλλά λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη[9]. Αφού την υπέγραψε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, αποχώρησε για την Βάδη, όπου βρισκόταν το στρατηγείο του Τσάρου. Ο τελευταίος περίμενε ότι ο Καποδίστριας δεν θα είχε υπογράψει τη διακοίνωση. Εξεπλάγη, όμως, όταν ο νεαρός διπλωμάτης του ανέφερε ότι έπραξε το αντίθετο. Σύμφωνα με τον Καποδίστρια, η ανακοίνωση της διακοίνωσης και η εισβολή του αυστριακού στρατού στην Ελβετία, θα είχαν ως αποτέλεσμα τον διχασμό των κατοίκων και παράλληλα να παρουσιαστούν οι Αυστριακοί ως υποκινητές πραξικοπήματος. Συνέστησε μάλιστα στον Τσάρο να ζητήσει την αποκήρυξη της διακοίνωσης, μιας και οι Αυστριακοί δε θα μπορούσαν να επικαλεστούν την υπογραφή του μυστικού πράκτορά τους, πράγμα το οποίο και έγινε. Το αποτέλεσμα των διπλωματικών κινήσεων του Καποδίστρια ήταν οι Αυστριακοί να χάσουν κάθε έρεισμα στην Ελβετία, η οποία εξασφάλισε την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία της[9]. Οι διπλωματικές εξελίξεις στη Ζυρίχη συνεχίζονταν χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφού τα ομόσπονδα κράτη της Ελβετίας διαφωνούσαν μεταξύ τους. Ο Τσάρος Αλέξανδρος διόρισε τον Καποδίστρια έκτακτο απεσταλμένο του και πληρεξούσιο υπουργό για την Ελβετία. Από τη θέση αυτή συνεισέφερε στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια. Συγκεκριμένα, απέστειλε υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δίαιτας (βουλής) με τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να περιέχει το σύνταγμα. Πράγματι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το υπόμνημα ακολουθήθηκε. Να σημειωθεί επίσης ότι η συμμετοχή της Γενεύης στο νέο αυτό κρατίδιο ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία[10]......

link
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος : 04-04-12 στις 23:14. Αιτία: Προσθήκη link
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια