«Συναισθηματική μόλυνση»: η αγένεια στην εργασία

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 16,754 μηνύματα.
Η ευγενική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη καλή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας.

Διάβασα ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της δημοσιογραφου Δαμουλιάνου Χριστίνας στη Καθημερινή :

«Τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη της δημιουργίας ενός πολιτισμένου εργασιακού περιβάλλοντος θα πρέπει να καταπολεμήσουν γενικότερα το πρόβλημα της αγενούς συμπεριφοράς με τις κατάλληλες πρακτικές, οι οποίες πρέπει να προβλέπουν ότι για την κάθε βλαπτική συμπεριφορά, ο προσβάλλων θα ζητεί αμέσως συγγνώμη και ότι θα δεχθεί να καταβάλει προσπάθεια ώστε να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς του. Οσο για εκείνους που θα υποτροπιάζουν, ούτε να τους συγχωρούν αλλά και ούτε και να τους αγνοούν – απλώς θα πρέπει να αποχωρούν».
Είναι απόσπασμα του «χρυσού κανόνα» που εφαρμόζουν οι εταιρείες των Fortune 100 που επανειλημμένα έχουν διακριθεί ως «εργασιακοί χώροι επιλογής», και οι οποίες δημοσιοποιούν τις σχετικές αρχές τους που ασφαλώς εφαρμόζουν στην πράξη. Που σημαίνει ότι δεν ανέχονται και απαλλάσσουν το εργασιακό περιβάλλον τους από τα «άτομα μπελάδες».
Οι κακοί τρόποι συμπεριφοράς των στελεχών και η αγένεια στους εργασιακούς χώρους πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μεταδοτική ασθένεια, λένε όσοι γνωρίζουν ότι ο θυμός, η οργή, η απέχθεια και η περιφρόνηση που προκαλούνται εξαπλώνονται ταχύτατα. Οι ερευνητές αποκαλούν το φαινόμενο αυτό «συναισθηματική μόλυνση». Γιατί όταν κάποιος συμπεριφέρεται επιθετικά και περιφρονητικά, τότε και οι γύρω του τού απαντούν με τον ίδιο τρόπο. Οπότε ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κενό ευγένειας.
Πολλοί οργανισμοί είναι σήμερα σε θέση να «φιλτράρουν» το εργασιακό περιβάλλον τους από την αγένεια. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι τους κοστίζει οικονομικά. Σύμφωνα μάλιστα με τις συγγραφείς του βιβλίου «The Cost of Bad Behaviour: How Incivility is Damaging Your Business and What to Do About It», το οικονομικό κόστος της αγενούς και καταχρηστικής συμπεριφοράς είναι πολύ υψηλό εξαιτίας της μείωσης της παραγωγικότητας, του άγχους που προκαλεί και επηρεάζει την απόδοση, όπως και λόγω της απώλειας εργαζομένων που απωθούνται προς αλλά εργασιακά περιβάλλοντα.
Υπολογίσθηκε ότι οι οκτώ στους δέκα εργαζομένους που δέχθηκαν ύβρεις είτε επιθετική συμπεριφορά έχασαν εργάσιμο χρόνο εξαιτίας του επεισοδίου αυτού, ενώ άλλοι ένιωσαν να υποχωρεί η δέσμευσή τους απέναντι στην εταιρεία τους. Θύματα, ωστόσο, της κακής συμπεριφοράς γίνονται και οι μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων.
Αυτονόητο είναι επίσης ότι η κακή συμπεριφορά στέκει εμπόδιο και στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας του εργαζομένου.
Η πλειονότητα των ανώτατων στελεχών που ερωτήθηκαν απάντησε ότι η καλή συμπεριφορά είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την προώθηση ενός εργαζομένου, ενώ τα δύο τρίτα τη χαρακτήρισαν «άκρως σημαντική».
Ωστόσο, η άλλη όψη του προβλήματος είναι και εκείνοι που ανέχονται τις αγενείς συμπεριφορές.
Ως καλό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της Cisco Systems η οποία, αφού υπολόγισε ότι η αγένεια της στοίχιζε πολλά εκατ. δολάρια ετησίως, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προώθησης ευγενούς συμπεριφοράς, με βάση τις υποδείξεις των ιδίων των εργαζομένων για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.
πηγή

...όσο περισσότερα αρνητικά γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας μέρας τόσο περισσότερο ένας εργαζόμενος αισθάνεται εξαντλημένος. Η εξάντληση αυτή είναι περισσότερο πνευματική και μας εμποδίζει από το να εκτελέσουμε οποιαδήποτε εργασία αποδοτικά ή να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Μια ¨γεμάτη¨ μέρα ακόμα κι αν εμπεριέχει θετικά και συναρπαστικά γεγονότα μπορεί επίσης να μας καταβάλλει ψυχοσωματικά, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούν (αυτά τα θετικά γεγονότα) να αντισταθμίσουν το αρνητικό συναίσθημα της κόπωσης και τελικά να βοηθήσουν στην αναπλήρωση της νοητικής μας κατάστασης, με άλλα λόγια να επανέλθουμε πιο γρήγορα από την κόπωση και να νιώσουμε πάλι δυνατοί.
πηγή


Στο εργασιακό περιβάλλον θα πρεπει να συμπεριφερεται το υπαλληλικό προσωπικό με ευπρέπεια, ευγένεια και ειλικρίνεια...
Τι συμβαίνει όταν ανάμεσα στους υπαλλήλους υπάρχει κάποιος δύστροπος και κακότροπος;
Πως τον αντιμετωπίζετε;
Πραγματικά πιστευετε οτι μολύνεται ο εργασιακός χώρος από την αγένεια καποιου;
 

mindcircus

New member

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,622 μηνύματα.
Στην δουλεια μου θελω αρμονια κι ευγενεια. Και δεν επιτρεπω κατι αντιθετο. Εχω γνωρισει στο παρελθον ιδιοτροπουσ που δε με πειραζουν, αλλα ενοχλουμαι απο αγενεις και ρουφιανους. Αυτο που κανω ειναι να τους αποφευγω, δεν εμπλεκομαι με τετοια ατομα, ουτε στην δουλεια μου, αλλα ουτε στην ζωη μου. Ξερω ατομα που δυσκολευονται να βαλουν καποιον στη θεση του γιατι δεν ξερουν τον τροπο -->Το μυστικο ειναι να τους ανακαλυπτεις νωρις και να μην πεφτεισ στην παγιδα να γινεσαι ιδιος.
 
Τελευταία επεξεργασία:

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 16,754 μηνύματα.
Συζητώντας με φίλους και γνωστούς για το εργασιακό τους περιβάλλον....μάλλον τα πράγματα είναι δυσάρεστα χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου...
Τύποι που κάνουν τον καλό στους ανωτέρους -επιπέδου σχολείου σαν το παιδάκι που παλεύει να είναι πρώτος μαθητής για να είναι απουσιολόγος - και μόλις τον μαλώσει ο προϊστάμενος τότε του κατεβάζει μούτρα ώσπου να του περάσει και μετά μόλις του περάσουν τα νεύρα να λέει θα τα κάνω όλα τέλεια κάλε μου προϊστάμενε ...Πραγματικά με κάνει και γελώ αλλά και να θλίβομαι...
Άνθρωποι που είναι συνεχώς με μια κόντρα απλά για την κόντρα...Τι ζητάς βοήθεια αφού δεν την θες και κυρίως πολλαπλοί ηθικοί κανόνες περί εργασίας με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος... Γιατί κάποιοι θεωρούν φυσιολογικό το κάρφωμα....ή να παραμυθιάζονται ότι δουλεύουν πιο πολύ από τους άλλους και να το φωνάζουν παντού και κυρίως να είναι αγενείς. Το χειρότερο μου είναι όταν κάποιοι δεν παίρνουν θέση σε κάποιο ζήτημα που πρέπει να κάνουν αλλά κάθονται κρυμμένοι πίσω από τις πλάτες άλλου…. προκειμένου να βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα!

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις άνθρωποι που εκτιμούν αυτό που είσαι, που ξέρουν πόσο δουλεύεις και πόσο κοπιάζεις και που δεν επηρεάζονται από τις κακές σειρήνες…συνήθως όμως αυτό είναι η εξαίρεση γιατί ο άλλος δεν θέλει να κάνεις τη δουλειά για να πηγαίνει καλά η ομάδα αλλά κυρίως για να δείχνει πόσο τέλειος είναι ο ιδιος…Δυστυχως έχει χαθεί η ομαδική δουλειά για το κοινό καλό όλων αλλά και της εταιρείας… γιατι τη δουλειά κάποιοι την οδήγησαν να την βλέπουμε σαν πάρεργο αφού οι ανώτεροι ούτε ευχαριστώ δεν λένε …μπράβο καλή δουλειά..αλλά ούτε και η ομάδα λειτουργεί σαν ομάδα αλλά σαν μονάδα!

Δυστυχώς η αγένεια περισσεύει στο εργασιακό περιβάλλον!
 

mindcircus

New member

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,622 μηνύματα.
Εχει χαθει η εμπιστοσυνη βασικα, γιαυτο συμβαινουν ολ' αυτα που περιγραφεις Βενι.
Υπομονη...
Θελει πολυ δυναμη να παραμεινεις ανθρωπος, οι πειρασμοι ειναι παντου...
 

Nelliel

Well-known member

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 1,438 μηνύματα.
Ενας ανωτερος μου στην πρηγουμενη δουλεια μου φορτωνε τα δικα του λαθη και φταιξιμο σε εμενα. Ξυπνουσε στραβα; Εγω την πληρωνα. Διορθωνα συνεχως λαθη που εκανε, του ελεγα να παιρνουμε καποια μετρα για ενδεχομενα λαθη ή ατυχηματα και μου ελεγε "δεν θα κανουμε λαθη", κατι το οποιο δεν συνεβαινε και μετα αναγκαζομασταν να τα κανουμε ολα απο την αρχη. Με αποκαλουσε ανοργανωτη, οτι τα κανω ολα ενα ενα και οχι ολα μαζι, οτι δεν δουλευω γρηγορα, οτι κανω λαθη και οτι αλλο του κατεβαινε. Τις πρωτες 2-3 φορες κλειστηκα στην τουαλετα και ξεσπασα σε κλαμματα αλλα μετα συνειδητοποιησα ποσο χαζη ημουν και εκανα στροφη 180 μοιρων και περασα στην αντεπιθεση. Ειχα εξοργιστει παρα πολυ και την 1η φορα που με κατηγορησε για δικο του λαθος του ειπα να μη ξαναφορτωσει δικα του λαθη πανω μου και σηκωθηκα και εφυγα απο την δουλεια γεματη νευρα (εφυγα πανω στο 1ο μισαωρο :lol:), ενημερωνοντας τον προισταμενο του για τους λογους της αποχωρησης μου. Την επομενη ημερα μου ελεγε "αν θελεις να κανεις αυτο σε παρακαλω.... αν μπορεις... αν εχεις χρονο... αν χρειαζεσαι βοηθεια φωναξε εμενα ή καποιον αλλο να σε βοηθησει.... ευχαριστω πολυ...κτλ". Μετα απο λιγο καιρο βρηκα καλυτερη δουλεια και εφυγα γιατι μονο η φατσα του που εβλεπα καθημερινα μου προκαλουσε αηδια. Κακα τα ψεμματα, οταν εχεις τετοιους ανθρωπους πανω απο το κεφαλι σου γινεσαι λιγοτερο αποδοτικος στην δουλεια διοτι σου χαλανε την διαθεση και την ψυχικη σου ηρεμια. Ειναι τοσο ηλιθιοι που δεν καταλαβαινουν οτι με το να δημιουργουν ασχημο κλιμα στο εργασιακο περιβαλλον επηρεαζεται αρνητικα ολη η εταιρια/υπηρεσια. Αυτο που εχω συνειδητοποιησει επισης ειναι οτι αν ενδωσεις στο εργασιακο bullying, γινεσαι συνεχως στοχος και θυμα εκμεταλλευσης. Στην δικη μου περιπτωση αν δεν ειχα σηκωσει αναστημα ακομα θα υπεφερα απο αυτο το δειλο ανθρωπακι.
 

athinouli

Active member

Η athinouli αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 285 μηνύματα.
πιστεύω σε κάθε τομέα υπάρχουν οι αγενείς ή τελοσπάντων ας μου επιτρέψετε οι ηλίθιοι που παν να σου χαλάσουν τη διάθεση και την ψυχολογία..
τον πρώτο καιρό στη δουλειά πάλευα για να μην βρίσω, μην φωνάξω, να φερθώ επαγγελματικά.. αλλά το πιο άστοχο που έκανα ήταν το ότι ήθελα να του διορθώσω..
πάνε τώρα τρια χρόνια στη δουλειά που το έχω πάρει χαμπάρι πλέον και το έχω αποδεχτεί ότι ο άνθρωπος δύσκολα αλλάζει, και δεν δουλεύω για να αποδείξω σε κανέναν και τίποτα.. κάνω ότι καλύτερο μπορώ στο κομμάτι της δουλειάς μου και απλώς διεκδικώ το δίκαιο και την αξιοπρέπειά μου με πλαγιομετωπικούς τρόπους ώστε να μη χαλάω την διάθεση και επιφορτίζομαι με νεύρα..
το πάν είναι μόλις πας σπίτι να είσαι εντάξει και να αποβάλεις τα αρνητικά vibes.. and nothing else matters..
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top