Ένα σχολείο για γονείς;

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,841 μηνύματα.
Θα ήταν άραγε σοφό να υπάρχουν "σχολεία" για υποψήφιους γονείς; Μπορεί το κράτος, όπως έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα παιδιά από τους γονείς τους σε περίπτωση βίας, παραμέλησης κλπ, να προστατεύει και τα αγέννητα παιδιά από ακατάλληλους γονείς; Αν πιστεύετε οτι θα έπρεπε να γίνει αυτό, πώς θα φανταζόσασταν αυτό το σύστημα; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά σε κάτι τέτοιο;
 

zutmazut

New member

Ο zutmazut αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 101 μηνύματα.
Κρίνοντας από τις υψηλές αξίες που διδάσκουν τα σχολεία για παιδιά (εθνικισμός, χριστιανισμός, κομμουνισμός) καλό θα ήταν το κράτος να κάτσει στα αυγά του.

Ακατάλληλοι γονείς, σύμφωνα με το κράτος, θα βγαίνουν αυτοί που δεν είναι Χ.Ο., αλλά και αυτοί που δεν ψηφίζουν το κόμμα. Με λίγα λόγια το κόμμα των παιδιών θα αποφασίζεται πριν καν γεννηθούν.

Αυτό που προτείνεις είναι τερατώδες.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,841 μηνύματα.
Αυτό που προτείνεις είναι τερατώδες.
Καταρχήν να επισημάνω οτι δεν το προτείνω, το είχα ακούσει κάποτε από κάποιον και θεώρησα καλό να το συζητήσουμε.:)

Ενώ και τα δύο τα θεωρώ άσχημα, θεωρώ ακόμα χειρότερο όμως το να κάνουν παιδιά άνθρωποι ακατάλληλοι για γονείς με αποτέλεσμα δυστυχισμένα, κακοποιημένα κλπ παιδιά.:/:
 

zutmazut

New member

Ο zutmazut αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 101 μηνύματα.
Καταρχήν να επισημάνω οτι δεν το προτείνω, το είχα ακούσει κάποτε από κάποιον και θεώρησα καλό να το συζητήσουμε.:)

Ενώ και τα δύο τα θεωρώ άσχημα, θεωρώ ακόμα χειρότερο όμως το να κάνουν παιδιά άνθρωποι ακατάλληλοι για γονείς με αποτέλεσμα δυστυχισμένα, κακοποιημένα κλπ παιδιά.:/:
Σε αυτές που δεν θα περνούν την αξιολόγηση τι θα συμβαίνει; Θα συλλαμβάνονται και θα τις κάνουν έκτρωση με το ζόρι;

Επιπλέον θα έχουμε και φαινόμενο λαδώματος, όπως στις άδειες οδήγησης, ένα child license στην προνομιακή τιμή των 15000ευρώ.

Ένα τέτοιο σύστημα δε θα λύσει το πρόβλημα των ακατάλληλων γονιών, απλά θα το γιγαντώσει.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,841 μηνύματα.
Ωραία ας δούμε απλά το σχολείο για γονείς.

Που έχει ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και παρέχει συβουλές και βοήθεια σε απορίες για νέους ή υποψήφιους γονείς.
 

Noisette

New member

Η Φωτεινός Θάλαμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Συντάκτης και μας γράφει απο Νότιος Αμερική (Αμερική). Έχει γράψει 2,624 μηνύματα.
Δηλαδή θα υπήρχε ένα σχολείο για άτομα που ακόμα δεν έχουν γίνει γονείς αλλά πρόκειται να γίνουν και το αποτέλεσμα όλων των διαδικασιών που θα λάμβαναν μέρος σε αυτό το σχολείο θα έβγαζε αν τελικά μπορούν να γίνουν γονείς ή οχι; ;;;;

Και αν τα άτομα αυτά κρίνονταν ακατάλληλα; :hmm:

Δεν το βρίσκω σωστό. Αυτό που βρίσκω όμως σωστό είναι να πηγαίνουν σε ένα είδος "σχολείου" αφότου έχουν γίνει γονείς...Αυτό ναι...Για να μάθουν ορισμένα βασικά πράγματα για την παιδική ψυχολογία που λογικό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων να αγνοεί.
 

love_angel

New member

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 4,568 μηνύματα.
Τι είναι το σχολείο για γονείς
Η σημερινή κοινωνία εξελίσσεται και μεταβάλλεται καθημερινά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι πλείστες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τομέα έφεραν αλλαγές και στη δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας. Παλιότερα ο πατέρας δούλευε και η μητέρα ήταν υπεύθυνη για την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότερες γυναίκες είναι εργαζόμενες και μοιράζονται μαζί με το σύζυγο τους το μεγάλωμα των παιδιών και τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν των νέων κοινωνικών συνθηκών ο ρόλος του γονέα αλλάζει. Καθώς οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την αγωγή των παιδιών αμφισβητούνται, ο σημερινός γονέας βρίσκεται αβοήθητος στο ρόλο του. Γνωρίζει πως η οικογένεια ασκεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλή ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ζητάει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι σχολές γονέων δίνουν την ευκαιρία στο γονέα να ενημερωθεί, να στοχαστεί και να καθορίσει ο ίδιος το ρόλο του. Τον βοηθάνε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ʽαυταρχικότηταʼ των παλιών γενιών και την ʽεπιτρεπτικότηταʼ των νέων. Να μάθει πως για να τον σέβεται το παιδί του θα πρέπει πάνω από όλα να το σέβεται και ο ίδιος. Θα ακούσει άλλους γονείς και θα διδαχθεί από την εμπειρία τους και θα κατανοήσει βαθιά μέσα στη ψυχή του πως το πιο σημαντικό για την καλή ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ποιότητα της μεταξύ τους σχέσης.Πως λειτουργεί;
Οι πρώτες σχολές γονέων στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1962. Έκτοτε το υπουργείο Παιδείας μέσω συνεργασίας με Δήμους και Νομαρχίες προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε γονείς. Επίσης υπάρχουν και ιδιωτικοί πρωτοβουλίες από ειδικούς της ψυχικής υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών που σε συνεργασία με σχολικούς φορείς πραγματοποιούν σειρές μαθημάτων συμβουλευτικής και εκπαίδευσης γονέων. Δημιουργούνται ομάδες των 10 - 15 ατόμων τις οποίες συντονίζει ο εκπαιδευτής. Σε κάθε συνάντηση γίνεται επεξεργασία ενός ή και περισσότερων θεμάτων. Ο εκπαιδευτής μεταφέρει στους γονείς τις πιο σημαντικές θεωρίες και τα ευρήματα των σύγχρονων ερευνών στον τομέα της ψυχολογίας και παιδαγωγικής και στη συνέχεια κάνει βιωματικές ασκήσεις ώστε οι νέες γνώσεις να ενσωματωθούν στον τρόπο σκέψης των συμμετεχόντων. Συχνά οι γονείς λένε ʽστη θεωρία όλα καλά, στην πράξη όμως….ʼ. Σε αυτά τα μαθήματα η θεωρία γίνεται πράξη.Τι κερδίζει ο γονιός από αυτά τα μαθήματα;
· Ο γονιός μοιράζεται τις εμπειρίες του με τους άλλους γονείς και καταλαβαίνει πως τα προβλήματα του δεν είναι ούτε μοναδικά αλλά ούτε και άλυτα. Ακούει πως οι άλλοι αντιμετώπισαν ένα παρόμοιο με το δικό του πρόβλημα και νιώθει ανακούφιση που ʽυπάρχουν και άλλοι που νιώθουνʼ σαν αυτόν.
· Μαθαίνει πως γίνεται η ανάπτυξη του παιδιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης του και διακρίνει πότε μία συμπεριφορά είναι ανησυχητική ή απλά ένα μέρος της αναπτυξιακής πορείας του παιδιού. Κατανοεί το γιατί ένα παιδί κλαίει και πεισμώνει τόσο πολύ στα 3 του χρόνια; Γιατί θέλει να τα κάνει όλα μόνο του στα 4; Γιατί μελαγχολεί και κλείνεται στο δωμάτιο του στα 15 του; Γιατί αντιμιλάει στους γονείς του και κάνει ότι κάνουν οι φίλοι του στα 16;
· Απενοχοποιείται καθώς αποδέχεται ότι είναι άνθρωπος με αδυναμίες, επιθυμίες και ανάγκες και είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνει λάθη.
· Μαθαίνει τις βασικές δεξιότητες της αποτελεσματικής επικοινωνίας μέσα στην ομάδα γονέων, τις οποίες εφαρμόζει στη συνέχεια στη σχέση του με τα παιδιά του και τον σύζυγο του.
· Κατανοεί τη σημαντικότητα της συνεργασίας με τους δασκάλους των παιδιών του
· Συνειδητοποιεί ότι ο ρόλος του δεν είναι μόνο να προσφέρει υλικά αγαθά στην οικογένεια του, αλλά και να τους μάθει πώς να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους, πώς να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, πώς να ελέγχουν τα συναισθήματα τους, τι να προσέχουν όταν ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή, σε γενικές γραμμές πως θα είναι υπεύθυνοι για τη δική τους ζωή.
· Τέλος, οι γονείς χαλαρώνουν και νιώθουν όμορφα καθώς οι ασκήσεις που γίνονται σε όλα τα μαθήματα αυτά είναι πολύ ευχάριστες.

Μπορείς να συμμετέχεις εάν δεν είσαι γονιός;
Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του παιδιού και την καλή του προσαρμογή στην κοινωνία είτε είναι γονιός είτε όχι. Εκπαιδευτικοί, υποψήφιοι γονείς, άνθρωποι που απλά ενδιαφέρονται για θέματα ψυχολογίας και παιδαγωγικής βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμα αυτά τα μαθήματα.
Οι σχολές γονέων είναι απαραίτητες για όλους, γιατί πέρα από το προσωπικό κέρδος που έχει κάθε παιδί που μεγαλώνει με ψυχική υγεία, αυτό το παιδί θα γίνει ένας ώριμος και υπεύθυνος ενήλικας, ο οποίος θα ζει, θα εργάζεται, θα αλληλεπιδρά μέσα στην κοινωνία. Είναι το μέλλον της.

[πηγή]
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

self-instructive depressing

New member

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,951 μηνύματα.
ας υποθέσουμε ότι φτιάχνεται σχολείο για γονείς

ποιος θα διδάξει αυτούς που θα διδάσκουν τους γονείς ;
 

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
...

Αυτό που προτείνεις είναι τερατώδες.
...και φασιστικό, θα συμπλήρωμα, αν δεν είχα ξεχωριστή εκτίμηση και συμπάθεια στην εισηγήτρια. Αυτό βέβαια δεν είναι και απόρριψη του θέματος! Αντίθετα, εκτιμώ πως είναι άξιο πεπλατυσμένου λόγου, καθότι, έτσι κι αλλιώς, μου φαίνεται εναρμονισμένο προς την κατεύθυνση ενός τεκταινόμενου παγκόσμιου ολοκληρωτισμού, μέσω της "τεχνητής νοημοσύνης". Θέλω να πιστεύω, ότι η έμπνευση του θέματος δε συνεπάγεται αυτόματα και την ιδεολογική ταύτιση της φίλης μας εισηγήτριας μ' αυτό,:redface:
 

DreamsRevenge

New member

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
ας υποθέσουμε ότι φτιάχνεται σχολείο για γονείς

ποιος θα διδάξει αυτούς που θα διδάσκουν τους γονείς ;
:hmm:

Κανείς.

Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που μπορεί να "διδάξουν", απλά θα δώσουν κάποιες γνώσεις και συμπεράσματα πάνω στο αντικείμενο τους, βιολογίας, ιατρικής, παιδαγωγικής, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, διαχείρισης θυμού, διαχείρισης πανικού, διαχείρισης κρίσεων (τουλάχιστον!:P)
Δεν πρόκειται όμως να διδάξουν σε κάποιον πώς είναι γονιός. Εάν αυτός που παρακολουθεί τα μαθήματα έχει μέσα του το "φίλτρο" του γονιού, απλά θα γίνει καλύτερος, πιο συγκροτημένος, πιο προετοιμασμένος. Εάν δεν παρακολουθεί μαθήματα, θα είναι απλά αυτοδίδακτος, θα αυτοσχεδιάζει, αλλά αυτό δεν κάνουμε όλοι τελικά?
Αυτός που δεν έχει τη "γονεϊκότητα" μέσα του, απλά δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτά που μαθαίνει όσο και να καθήσει σε σχολείο γονέων. Θα είναι πάντα απροετοίμαστος και "χύμα" και μόνο με πολλή αγάπη θα τα καταφέρει. Η οποία χρειάζεται σε όλους επίσης...

Αυτό που δεν αντικαθίσταται και ίσως να χωρούσε και σε ένα "επίσημο" σχολείο γονέων είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών, οι "βετεράνοι" με τα "στραβάδια" αυτοί που έχουν κάνει τα λάθη τους και μπορούν να τα επισημάνουν σ' εκείνους που τώρα ξεκινάνε (να κάνουν λάθη φυσικά...)


Κι έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, γεμάτοι από γνώση κι εμπειρία, επιστρέφουμε γεμάτοι αυτοπεποίθηση και έμπλεοι αγάπης και τρυφερότητας στο σπίτι όπου ο Γιαννάκης και η Μαιρούλα έχουν ξεφύγει από τη γιαγιά που τους πρόσεχε, έχουν σπάσει το καλό βάζο του σαλονιού κι έχουν ανακατέψει τα cd, οπότε μπορούμε να φωνάξουμε γεμάτοι γνώση και τρυφερότητα: ΘΑ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΩ ΣΚΑΣΜΕΝΑ!!!:P:P:P
 

self-instructive depressing

New member

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,951 μηνύματα.
χαχα , όπως το θέτεις συμφωνώ αλλά το βρίσκω εν μέρει ουτοπικό (με την έννοια όχι ότι είναι κάτι ανεφάρμοστο αλλά αν εφαρμοστεί , κατά έναν παράδοξο τρόπο αυτοί που θα πείθονταν να το παρακολουθήσουν , θα ήταν ήδη καλοί γονείς)
 

Great Chaos

Well-known member

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,526 μηνύματα.
Θεωρώ ότι πράγματι η ύπαρξη ενός σχολείου το οποίο θα δίνει "άδεια" στους υποψήφιους γονείς να κάνουν παιδιά και άνευ τούτης ουδέν, είναι μια προοπτική εφιαλτική και απαράδεκτη, για τους λόγους που πολύ ωραία και συνοπτικά μας παρουσίασε ο Zutdiesel (το μαζούτ είναι αντιοικολογικό ρε!!:P). Από την άλλη πλευρά, η Χιμέλα έχει δίκιο ως προς τη χρησιμότητα ενός είδους εκπαίδευσης που θα παρέχει το κράτος στους γονείς και σύμφωνα με το κείμενο που μας παρέθεσε η Βικ, κάτι τέτοιο εκτός από χρήσιμο, μπορεί να είναι και διασκεδαστικό.

Πιστεύω λοιπόν ότι η μέση οδός είναι σ' αυτήν την περίπτωση προσφορότερη. Δηλαδή, θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιου είδους σχολεία, σ' όλη την Ελλάδα, φυσικά επαρκή σε αριθμό και σε στελέχωση, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των γονέων, όπου ναι μεν η φοίτηση θα είναι υποχρεωτική, αλλά ο ρόλος τους θα είναι ξεκάθαρα εκπαιδευτικός, χωρίς δηλαδή δικαιοδοσία να αποφασίσουν ποιος είναι κατάλληλος ως γονιός και ποιος όχι. Όταν λέω υποχρεωτική, αυτό δεν σημαίνει πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνεται υποχρεωτική έκτρωση ή θα πηγαίνει ο ...ανυπάκουος γονιός στη φυλακή. Θα μπορούσε η ποινή να είναι οικονομικού χαρακτήρα (πρόστιμο), επίσης θα μπορούσαν να δοθούν και κίνητρα, ίσως φορολογικής φύσης (εκπτώσεις, ελαφρύνσεις, κλπ). Μ' αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίζαμε αν μη τι άλλο, ότι κάθε γονιός, πριν τεκνοποιήσει, θα είχε λάβει μια κατάρτιση, θα είχε έρθει σ' επαφή με κάποιους ειδικότερους αυτού και θα είχε μάθει πέντε πράγματα, τα οποία θα είναι πάνω απ' όλα χρήσιμα για τον ίδιο, πέραν από την κατ' εξοχήν ωφέλεια για το ίδιο το παιδί.

Θεωρώ μάλιστα σημαντικό, να ήταν υποχρεωτική, με τους ίδιους όρους που περιέγραψα παραπάνω, η παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων ανά δύο έτη, στα πλαίσια της "διαρκούς κατάρτισης" των γονιών. Επίσης σημαντικό είναι αυτό που ανέφερε η Ονειρεκδίκηση, δηλαδή η λειτουργία ομάδων γονέων, όπου θα συζητούν τα προβλήματά τους και θα δίνουν γνώμες και συμβουλές ο ένας στον άλλον, πολύ δε περισσότερο που οι ομάδες αυτές θα λειτουργούσαν και ως "group therapy", αφού το να είσαι γονιός είναι μια πραγματικά σκληρή και πλήρους απασχόλησης δραστηριότητα.

Φυσικά, κάτι τέτοιο απαιτεί τη δαπάνη πολύ μεγάλων και παχυλών κονδυλίων, πράγμα που στις παρούσες συνθήκες δεν είναι ΔΝΤόν...;)
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,841 μηνύματα.
...και φασιστικό, θα συμπλήρωμα, αν δεν είχα ξεχωριστή εκτίμηση και συμπάθεια στην εισηγήτρια. Αυτό βέβαια δεν είναι και απόρριψη του θέματος! Αντίθετα, εκτιμώ πως είναι άξιο πεπλατυσμένου λόγου, καθότι, έτσι κι αλλιώς, μου φαίνεται εναρμονισμένο προς την κατεύθυνση ενός τεκταινόμενου παγκόσμιου ολοκληρωτισμού, μέσω της "τεχνητής νοημοσύνης". Θέλω να πιστεύω, ότι η έμπνευση του θέματος δε συνεπάγεται αυτόματα και την ιδεολογική ταύτιση της φίλης μας εισηγήτριας μ' αυτό,:redface:
Η αλήθεια είναι οτι κι εγώ το βλέπω τραβηγμένο, όπως προείπα ήταν μια άποψη που είχα ακούσει κάποτε και σκέφτηκα να τη συζητήσουμε.

Είμαι όμως τρομερά ευαίσθητη στο θέμα των παιδιών και θεωρώ οτι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο σύστημα ώστε να ενημερώνονται οι υποψήφιοι γονείς για αυτά που θα αντιμετωπίσουν.
 

Noisette

New member

Η Φωτεινός Θάλαμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Συντάκτης και μας γράφει απο Νότιος Αμερική (Αμερική). Έχει γράψει 2,624 μηνύματα.
Είμαι όμως τρομερά ευαίσθητη στο θέμα των παιδιών και θεωρώ οτι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο σύστημα ώστε να ενημερώνονται οι υποψήφιοι γονείς για αυτά που θα αντιμετωπίσουν.
Πολύ λογικό αυτό που λες.

Ωστόσο πιστεύω πως όποιος πραγματικά θέλει να κάνει ένα παιδί βρίσκει τρόπους ενημέρωσης και "εκπαίδευσής" τού.
 

Neraida

New member

Η Bitch... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6,328 μηνύματα.
Ωστόσο πιστεύω πως όποιος πραγματικά θέλει να κάνει ένα παιδί βρίσκει τρόπους ενημέρωσης και "εκπαίδευσής" τού.
Απο παιδοψυχολογους και αντιστοιχα βιβλια που κυκλοφορουν στην αγορα αλλο τιποτα...
Αλλα τι να λεμε τωρα...οταν δεν υπαρχει η διαθεση να ενημερωθει κανεις εστω μεσω ενος βιβλιου, θα φοιτουσε σε σχολειο γι αυτον ακριβως το λογο?! Ασε που ο Ελληνας ειναι ο "ξερολας" της υφηλιου
...
Εδω νοικοκυρες γραφουν τα παιδια τους σε ολοημερο σχολειο προκειμενου να ειναι φρι απο το πρωι μεχρι και το μεσημερι...

Αυτο που εν ολιγοις θελω να πω, ειναι πως εκεινος που ενδιαφερεται και θελει, βρισκει τον τροπο, διοτι υπαρχει...
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,841 μηνύματα.
Και ερχόμαστε στην αρχική μας ερώτηση: πώς θα μπορούσε το κράτος να προστατέψει τα αγέννητα παιδιά από ανεγκέφαλους κι ανεύθυνους υποψήφιους γονείς;
 

_daemon_

New member

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,450 μηνύματα.

DreamsRevenge

New member

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Και ερχόμαστε στην αρχική μας ερώτηση: πώς θα μπορούσε το κράτος να προστατέψει τα αγέννητα παιδιά από ανεγκέφαλους κι ανεύθυνους υποψήφιους γονείς;
1. Με το να μη γίνονται γονείς.
Εντατικά προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία,
Δωρεάν και με καθεστώς εχεμύθειας συμβουλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες αντισύλληψης για όλα τα κορίτσια από 1η Γυμνασίου και πάνω.
Αντίστοιχη συμβουλευτική για τα αγόρια,
Ένταξη ψυχολόγων σε όλα τα σχολεία ώστε να εντοπίζεται και να προλαμβάνεται οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά που μπορεί να έχει ή να αποκτήσει σχέση με ανεύθυνη ερωτικήσυμπεριφορά
Απλοποίηση και παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης (διαδικαστικής, οικονομικής κλπ) για την πραγματοποίηση εκτρώσεων (επειδή δεν τα προλαβαίνουμε όλα κάποιες φορές)

2. Με το να υποστηρίζονται όσοι τελικά γίνονται γονείς.
Η φτώχεια και η ανέχεια φέρνει γκρίνια. (διαφωνεί κανείς?)
Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τα ανήλικα τέκνα με κάθε διευκόλυνση
(να σας πω μια ιστορία? Μπαμπάς ελεύθερος επαγγελματίας, δεν έχει δουλειά, χρωστάει στον ΟΑΕΕ, δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη για τα παιδιά του. Μητέρα μισθωτή, έχει ΙΚΑ, δε μπορεί να καλύψει τα παιδιά της επειδή είναι έγγαμη και τα καλύπτει ο πατέρας, που δεν έχει να πληρώσει για να τα καλύψει! Και τα παιδιά χωρίς ταμείο. Είπατε τίποτα?)
Βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία ολοήμερα (όχι μέχρι τις 16:00, δεν σχολάμε όλοι όπως στο δημόσιο) για όλα τα παιδιά με καταβολή συμμετοχής στα έξοδα λειτουργίας με εισοδηματικά κριτήρια
Για δωρεάν παιδεία δεν θα μιλήσω, πονάει και που το σκέφτομαι... Καταλαβαίνετε.
Εντοπισμός των παιδιών που εμφανίζονται να έχουν προβλήματα στο σπίτι από τους ψυχολόγους των σχολείων, ενεργοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών για βοήθεια στην οικογένεια πριν φτάσουν τα πράγματα στο σημείο να πρέπει να απομακρυνθεί το παιδί από το περιβάλλον του
Και αν πρέπει τελικά, να απομακρύνεται, αλλά δίνοντας βοήθεια στο γονέα να διορθωθεί και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία...


 

underwater

New member

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,570 μηνύματα.
Πάντως, επειδή τυγχάνει να έχω εκπαιδευτεί στην συγκεκριμένη σχολή/φιλοσοφία "σχολών γονέων" που ανέφερε η love αλλά κι επειδή έχω ασχοληθεί με το ζήτημα, να κάνω ορισμένες επισημάνσεις:

καταρχάς οι συγκεκριμένες σχολές έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και εν γένει η συμμετοχή σε ανθρωπιστικά /κοινωνικά προγράμματα πρέπει να είναι εθελοντική, καθώς, ο γονιός που θα πάει να "εκπαιδευτεί", να μάθει και να βελτιωθεί έχει πάντα κάποιο κίνητρο ή αίτημα. Αν δεν υπάρχει αυτό και έρθει με στυλάκι σα να τον σέρνουν σε καταναγκαστικά έργα είναι δώρο άδωρο, καθώς, αφενός είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει στάση (εδώ είναι δύσκολο σε ψυχοθεραπευτική, πόσο μάλλον σε εκπαιδευτική ομάδα) και να κερδίσει κάτι από την διαδικασία, αφετέρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όλη δυναμική της ομάδας. Όχι ότι όλοι όσοι πάνε σε τέτοιου είδους σχολές έχουν πάντα αγνά κίνητρα (υπάρχουν ας πούμε άτομα που θέλουν να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι γονείς ή ότι οι γνώσεις των εκπαιδευτών είναι της συμφοράς, κυρίως αν οι εκπαιδευτές δεν έχουν παιδιά), αλλά τουλάχιστον όταν υπάρχει κάποιο οποιοδήποτε κίνητρο μπορεί να γίνει ευκολότερα κάτι δημιουργικό.

Οι σχολές που τρέχουν κατά βάση λαμβάνουν χώρα λόγω της πρωτοβουλίας των εκπαιδευτών που προσεγγίζουν δήμους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπά. Οι ίδιοι οι φορείς δύσκολα θα πάρουν πρωτοβουλία, καθώς ούτε ενημέρωση, ούτε όρεξη για γραφειοκρατίες υπάρχει. Έτσι το ζήτημα των σχολών γονέων γίνεται πολυτέλεια, καθώς ομάδες γονέων τρέχουν κυρίως σε ιδιωτικούς χώρους, και δυστυχώς είναι δύσκολο για τον πολύ κόσμο να βάλει το χέρι στην τσέπη, ιδίως τέτοιες εποχές. Κάποια περίοδο είχε τρέξει κάποιο πρόγραμμα Συμβουλευτικής γονέων με χρηματοδότηση της ΕΕ, είχε όμως λάβει αρκετές κριτικές. Από ολότελα βέβαια καλό ήταν.

Η υποχρεωτική φοίτηση σε σχολές προετοιμασίας γονέων δεν με βρίσκει σύμφωνη για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Αλλά ούτως ή άλλως η ύπαρξη κρατικών, επίσημων σχολών γονέων φαντάζει σαν κάτι τελείως ουτοπικό στα μάτια μου!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top