Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην Κίνα

Gilda

Τιμώμενο Μέλος

Η Gilda αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,878 μηνύματα.
Κραυγή απελπισίας από κινέζο εργάτη: Έγραψε γράμμα για το πώς φτιάχνονται τα παιχνίδια!

Όλοι έχουμε ακούσει για τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες που ζουν και εργάζονται οι κινέζοι για να απολαμβάνουμε εμείς πλουσιοπάροχα αυτά που φτιάχνουν!
Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα αποτύπωσε σε μια κόλλα χαρτί ένας από αυτούς, μην αντέχοντας άλλο τη δουλεία και επιθυμώντας να μάθει ο δυτικός λαός πως ζουν και εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι...
Έτσι ο κινέζος εργάτης έκρυψε το γράμμα-απόγνωση μέσα σε ένα κουτί με χριστουγεννιάτικα στολίδια!
Το γράμμα αυτό ταξίδεψε ως την άλλη άκρη της γης και έφθασε στα χέρια μιας 42χρονης Αμερικανίδας, η οποία έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν το διάβασε!
«Αυτό που δεν περίμενα ήταν μια απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια από έναν κινέζο εργάτη ο οποίος αναγκάζεται να φτιάχνει πράγματα κάτω από βίαιες συνθήκες», ανέφερε η ίδια.
«Δεν αντέχω άλλο. Βοηθήστε μας! Χιλιάδες άνθρωποι εδώ που είναι κάτω από τον Κινεζικό Κομμουνισμό θα σας ευχαριστούν και θα σας θυμούνται για πάντα», αναφέρει.
Μάλιστα, μέσα στο συγκλονιστικό γράμμα αναφέρει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της ζωής τους!
Δουλεύουν 15 ολόκληρες ώρες την ημέρα, χωρίς αργίες, χωρίς Σαββατοκύριακα γα ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία!
Ο εξευτελιστικός μισθός των εργαζομένων στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας είναι 10 γιουάν ανά μήνα, που ισοδυναμεί με 1,61 δολάρια τον μήνα!
Γι' αυτό το λόγο ο ίδιος θέλησε να διαδώσει τις άθλιες συνθήκες μήπως αλλάξει κάτι στην βασανισμένη ζωή τους.

Ωστόσο, ο διευθυντής της Κίνας στο Human Rights Watch, Sophie Richardson, δήλωσε στο Oregonian ότι η καταγωγή ή η αυθεντικότητα της επιστολής δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί: «Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι συνθήκες που περιγράφονται στην επιστολή είναι αληθινές με όσα γνωρίζουμε σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα εργασίας».


https://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx
Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά?
Πως νιωθετε όταν μαθαίνετε ότι το παιχνίδι που αγοράζουμε για να δώσουμε χαρά σε κάποιον άλλο, έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που υποφερουν?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.
Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά?
Πως νιωθετε όταν μαθαίνετε ότι το παιχνίδι που αγοράζουμε για να δώσουμε χαρά σε κάποιον άλλο, έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που υποφερουν?

Περίμενες το γράμμα απ' την Κίνα κι εσύ καημένη;

Η μεγαλύτερη αδικία της ιστορίας είναι που δεν άστραψε και βρόντηξε στις 21, ούτε μια συσκότιση έτσι για το μειδίαμα των κολασμένων ψυχών.

τα ρομποτάκια των jumbo σας μιλούν
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Χριστούγεννα…

Λέξεις όπως “γιορτινό κλίμα”,”δώρα στα αγαπημένα πρόσωπα”,”στολίδια”,”φιλανθρωπία”,κυριαρχούν.Με τους κανόνες της αγοράς,τα Χριστούγεννα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία κερδοφορίας των εμπόρων προωθώντας την απενοχοποιημένη κατανάλωση εμπορευμάτων .Τη τελευταία δεκαετία,τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα παιχνιδάδικα των jumbo.Μια εταιρεία πώλησης παιχνιδιών,με 51 καταστήματα και άνοιγμα στην αγορά των Βαλκανίων(Βουλγαρία, Κύπρος,και σύντομα στη Ρουμανία),περίπου 3000 εργαζόμενες/ους(μόνιμο και έκτακτο προσωπικό),διαφημιστικές καμπάνιες στα μέσα ενημέρωσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,και τζίρο εκατομμυρίων ευρώ.

Το πλάνο του ομίλου είναι ξεκάθαρο: 3 νέα καταστήματα το χρόνο,και το τελευταίο εξάμηνο,ο πήχης ανέβηκε στα 6.
Και όλα αυτά,σε περίοδο “κρίσης” για τα αφεντικά…

Πού βασίζεται άραγε ο πλούτος του Βακάκη;Μα φυσικά στις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων του,και στην ολοκληρωτική εκμετάλλευση των εργαζομένων του.

Χιλιάδες εμπορεύματα,σε αφθονία(ή σε φαινομενική αφθονία), στους διαδρόμους,στα ταμεία,σε πρόχειρες προθήκες μελετημένες με βάση τη συμπεριφορά του καταναλωτή , στα ράφια προς πώληση,τα περισσότερα από αυτά να εισάγονται από εργοστάσια της Κίνας και βαλκανικών χωρών,με ελάχιστο κόστος παραγωγής,αλλά πολλαπλάσια τιμή πώλησης στα καταστήματα.Για κάθε επώνυμο αλλά ακριβό παιχνίδι,υπάρχει και μια αντίστοιχη απομίμηση σε πιο προσιτή τιμή.Τα υλικά κατασκευής τους είναι εύθραυστα πλαστικά με απαίσια μυρωδιά, τοξικές χρωστικές ουσίες σε ποικιλία χρωμάτων, κυκλώματα με επικίνδυνες συνδεσμολογίες,που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία όσων τα χρησιμοποιούν.Για την επικινδυνότητα αυτών των χιλιάδων προϊόντων βέβαια,κάνεις αδέκαστος δημοσιογράφος δε θα μιλήσει και κανένας κρατικός οργανισμός δε θα ασχοληθεί.Όποιο προϊόν αγοραστεί από πελάτη,παρουσιάσει εμφανές ελάττωμα, και επιστραφεί από το πελάτη,θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από την εταιρεία,προκειμένου να αποφευχθεί η αλλαγή του προϊόντος του πελάτη.Και επειδή τα πάντα πωλούνται και τίποτα δε δίνεται δωρεάν,στη περίπτωση που τελικά εγκριθεί η αλλαγή,το ελαττωματικό προϊόν θα κριθεί εκ νέου αν μπορεί να ξαναμπεί στα ράφια σε τιμή προσφοράς,ή να καταστραφεί εντελώς προκειμένου να βρεθεί στα σκουπίδια εκτός του καταστήματος χωρίς καμία αξία.

Στη καπιταλιστικά καλοκουρδισμένη επιχείρηση του jumbo,όλα λειτουργούν ρολόι. Πίσω από τους μεγάλους πολύχρωμους διαδρόμους,τα ευφάνταστα διαφημιστικά σποτ που παίζουν στα μεγάφωνα, τους πολυσέλιδους καταλόγους,τις τεράστιες σακούλες,και τις ευρύχωρες θέσεις πάρκινγκ,μια στρατιά εργαζομένων ξεζουμίζεται μέχρι το τελευταίο λεπτό του 8ωρου.
Τα “καθήκοντα” των εργαζομένων είναι ρευστά(αυτός είναι και ένας λόγος που δεν δίνουν στους/στις εργαζόμενους /ες αντίγραφο της σύμβασης εργασίας τους). Εξαρτώνται από τη κίνηση στο κατάστημα, το ωράριο, και τις διαθέσεις των προϊσταμένων…

Ο πωλητής θα σφουγγαρίζει, θα κουβαλήσει κούτες, θα τοποθετεί τα εμπορεύματα στα ράφια, θα φροντίζει να επιμελείται τα ράφια ώστε να φαίνεται ότι όλες οι ποσότητες είναι σε αφθονία, ο αποθηκάριος θα σακατεύεται κουβαλώντας κούτες με εμπορεύματα που έχουν “ζήτηση”, θα πετάξει τους σωρούς με τα σκουπίδια, ο ταμίας θα κτυπάει ταμείο,θα ανανεώνει τις σακούλες, θα σκουπίζει τους διαδρόμους,θα γεμίζει το απόθεμα στα ράφια,θα μαζεύει τα καλάθια γύρω από τα ταμεία,θα δίνει το δακτυλικό του αποτύπωμα κάθε φορά που ολοκληρώνει το κλείσιμο του ταμείου,θα εκτελεί χρέη ρουφιάνου(Η εταιρεία πριμοδοτεί με 30 ευρώ όποιον εργαζόμενο εντοπίσει κλέφτη. Βεβαία,εκτός από τις επικλήσεις στη παρατηρητικότητα των εργαζομένων,υπάρχει μόνιμο προσωπικό ασφαλείας που σουλατσάρει στους διαδρόμους παριστάνοντας τους πελάτες και καταγράφει τους “περιέργους” πελάτες), θα ανέχεται τους καθημερινούς εξευτελισμούς και θα είναι σκλάβος στους ανώτερούς του,μέχρι να αποφασίσουν να σχολάσει.

Οι εργαζόμενοι,πέρα από τα “καθήκοντα”,έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαγορεύσεις της εταιρείας. Απαγορεύεται η χρήση καθισμάτων (ακόμα και για τους ταμίες),απαγορεύεται η στήριξη από μια επιφάνεια,καθώς η στάση του σώματος είναι “απαξιωτική για τους πελάτες”,απαγορεύεται η κατανάλωση νερού σε κοινή θέα, απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, απαγορεύεται να βγείς 20λεπτο διάλειμμα αν δεν το έχεις δηλώσει 5 λεπτά νωρίτερα(στη περίπτωση που δε δηλωθεί έγκαιρα, χάνεται), απαγορεύεται στο διάλειμμα να περιφέρεσαι μέσα ή έξω από το κατάστημα. Μπορεί λοιπόν,στα ηχεία οι προϊστάμενοι να καλούν τους εργαζόμενους σε πληθυντικό αριθμό,μοιράζοντας παρακλήσεις και ευχαριστίες,αλλά όταν οι πελάτες δεν είναι παρόντες,η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.Ο λιγότερο παραγωγικός θεωρείται τουλάχιστον βλάκας, και όποιος (συνειδητά ή ασυνείδητα) δεν εναρμονίζεται με τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, είναι “προβληματικός”.

Για όλη αυτή την τήρηση της σωρείας καθηκόντων και απαγορεύσεων,υπεύθυνοι είναι οι διάφοροι προϊστάμενοι.Ένας μηχανισμός αυστηρής και κάθετης ιεραρχίας, με διακριτές βαθμίδες που υπόσχονται την εύρυθμη και υπέρ-κερδοφόρα λειτουργία της επιχείρησης.

Στο κυρίαρχο λοιπόν μοντέλο οργάνωσης σύγχρονης επιχείρησης, τους εργαζόμενους (και τους πελάτες) τους παρακολουθούν οι επόπτες, οι επόπτες λογοδοτούν στους υπευθύνους, οι υπεύθυνοι αναφέρονται στον υποδιευθυντή, και αυτός με τη σειρά του στο διευθυντή του καταστήματος.Τις διάφορες θέσεις της ιεραρχίας,στελεχώνουν πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης της εταιρείας και των προϊσταμένων.Ο υπέρ-παραγωγικός και φιλόδοξος εργαζόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να ανελιχθεί ιεραρχικά, ρουφιανεύοντας,προσφέροντας εθελοντική εργασία και δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο για τα συμφέροντα της εταιρείας.Στήνεται λοιπόν,ένας μηχανισμός εποπτείας και έλεγχου της κάθε δραστηριότητας, ικανός να ξεριζώσει κάθε απόπειρα συλλογικής αντίστασης των εργαζομένων.

Και ενώ ο Βακάκης θέλει να μας παρουσιάζει σαν “τη μεγάλη οικογένεια του ομίλου των jumbo”,ωστόσο η αλήθεια είναι προφανής και για τις δυο πλευρές.

Οι εργάτες και οι εργάτριες της εταιρείας όπως ισχύει και γενικώς,δεν έχουν τίποτα κοινό με τους αφέντες τους.Ο πλούτος του Βακάκη με το καθημερινό τζίρο των δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε κάθε κατάστημα δεν συγκρίνεται με τα ψίχουλα που μας μοιράζει για ένα 8ωρο σωματικό και πνευματικό σακάτεμα.Κανένας Βακάκης δεν υποφέρει από τενοντίτιδες,κανένας ρουφιανοδιευθυντής δε ξεφορτώνει παλέτες αχρήστων εμπορευμάτων τυλιγμένων σε ογκώδεις συσκευασίες πλαστικών και ιλουστρασιόν χαρτιών,κανένας μανατζαρίζων υπεύθυνος δε ξεπαγιάζει στο κρύο όπως οι παρκαδόροι.Τα χαρούμενα τραγούδια των διαφημίσεων που ακούγονται 8 ώρες από τα ηχεία των καταστημάτων, δε θα φέρουν ποτέ την ευτυχία και τη χαρά σ’όλες και όλους εμάς για τη παρουσία μας στα πολύχρωμα κάτεργα.

Πέρα από το εργατικό δυναμικό της εταιρείας,ας μάθουν και οι πελάτες όλα τα παραπάνω.Όχι γιατί απευθυνόμαστε σε καταναλωτές που ζητάμε να γίνουν απλά πιο ευγενικοί και λιγότερο απαιτητικοί προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες,αλλά γιατί πέρα από πελάτες των jumbo,όλοι και όλες μας,είμαστε εργάτες. Όταν το 8ωρο της μισθωτής σκλαβιάς μας τελειώνει,δε μεταλλασσόμαστε σε αναίσθητους πελάτες που απαιτούν “αποτελεσματική και γρήγορη εξυπηρέτηση”,αφού ξέρουμε ότι πίσω από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα κρύβεται το μαστίγιο της εργοδοσίας.Σε αυτή την συνθήκη,συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους,συνεχίζουμε να εξοργιζόμαστε με τα αφεντικά και τις προσταγές τους,συνεχίζουμε να αηδιάζουμε με τους φρουρούς του πλούτου και της εταιρικής ιδιοκτησίας.Το πείραμα του jumbo, με το 4ωρο, 6ωρο και 8ωρο ξεζούμισμα,την εργοδοτική τρομοκρατία,τις άθλιες συνθήκες εργασίας,θεωρείται από τον “επιχειρηματικό κόσμο” άκρως επιτυχημένο και προσφέρεται ως υπόδειγμα λειτουργίας στο τομέα της παροχής υπηρεσιών.
Όμως, όσο κι αν οι συνθήκες της σκλαβιάς μας είναι μεσαιωνικές,πάντα θα υπάρχει διάθεση για λούφα,για υπονόμευση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων,για μοριακή αλλά έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ μας,απέναντι στην καπιταλιστική μισανθρωπία των εργοδοτών και των στελεχών τους.

Ας μην αφήσουμε τις ζωές μας να γίνουν παιχνίδια στα χέρια των αφεντικών,ούτε στα jumbo ούτε πουθενά…

εργάτριες/ες στα κάτεργα του jumbo
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gilda

Τιμώμενο Μέλος

Η Gilda αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,878 μηνύματα.
Απλά με αφορμή το γράμμα, άνοιξα νέο τόπικ..
Ο "καημός" είναι του Κινέζου..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.
Το χειρόγραφο:

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,863 μηνύματα.
Το εχω προτεινει και στα βιβλια
Μα ποιος δινει σημασια
No Logo
Κανει κανεις μποϊκοταζ;
Οχι...ουτε εγω :worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.
Κανει κανεις μποϊκοταζ;

Εγώ κάνω μποϊκοτάζ στα Jumbo εδώ και 6 χρόνια. Μια φορά έχω επισκεφτεί το κωλοκατάστημα όλη κι όλη, πήρα μία ομπρέλα θαλάσσης που διαλύθηκε με το πρώτο μικρό μελτεμάκι και την πέταξα, και 2 μαξιλαράκια που τα έχω ακόμα στο αμάξι, ένα καφετί και ένα ροζέ με λιονταράκι και κάτι άλλο, δεν θυμάμαι...

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, να μία καλή αφορμή να τα ξεφορτωθώ κι αυτά! :shifty:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ajusshi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο η σκέψη μου σκέφτηκε τον εαυτό της αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,686 μηνύματα.
σοσιαλιμός ή βαρβαρότητα.

στείλτε τον εχσ να τους κάνει μαθήματα σοσιαλιμού
μιας δεν έχουν καταλάβει καλά το ποίημα.(μανιφιέστα)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giannhs2001

Διάσημο μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αμπελόκηποι (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,230 μηνύματα.
Ευαίσθητο θέμα αυτό της Κίνας. Ωστόσο αυτές οι συνθήκες ανήκουν στην παλιά Κίνα. Πλέον στις μεγαλουπόλεις ιδίως δεν κάνουν οι εργάτες βιογραφικά για να τους πάρουν οι εταιρίες αλλά οι εταιρίες για να τις επιλέξουν οι εργάτες. Τέτοια είναι η ανάγκη για εργατικό δυναμικό. Δεν μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε εδώ το μεγάλο έργο του τωρινού Προέδρου Σι Τζινπινγκ. Του ανθρώπου που διέλυσε την διαφθορά, την ανεργία και την κοινωνική ανισότητα. Από την πρώτη στιγμή εφάρμοσε σκληρά anti-corruption measures όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2013 ενώ από την άλλη το 2020 ήταν η χρονιά που θα εξαλείφονταν η ανεργία αλλά η πανδημία το απέτρεψε. Παρόλα αυτά η ανεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα και είναι θέμα χρόνου να εξαλειφθεί. Ενώ το Xiaokang program ( δημιουργία κοινωνικοοικονομικής ισότητας ) πάει πολύ καλά με ταχύτατους ρυθμούς. Η Κίνα έχει μία από τις πιο δυνατές μεσαίες τάξεις στον κόσμο.

Παρόλα αυτά, τα αρνητικά του πράγματος είναι ότι η ανάπτυξη αυτή δεν είναι τυχαία. Ο Πάρης στο κανάλι του Taxo Pari εξηγεί τον " άσχημο " τρόπο της ταχύτατης Κινεζικής ανάπτυξης.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top