Ασφαλή, διασκεδαστικά και εύκολα πειράματα

Crow_of_Darkness

New member

Ο Crow_of_Darkness αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 245 μηνύματα.
Παρακαλώ διαβάστε πρίν στείλετε οποιοδήποτε μύνημα. Ευχαριστώ. :)

Αυτό είναι το επίσημο Thread, που περιλαμβάνει ΜΟΝΟ εύκολα, ασφαλή και διασκεδαστικά πειράματα, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Αποφάσισα να το δημοσιεύσω εδώ και όχι στο φόρουμ των επιστημονικών θεμάτων διότι ουσιαστικά πρόκειται για θέμα που ανήκει στο ''The fun and chat'' forum. Τα πειράματα που θα δημοσιεύονται, θα ακολουθούν αυστηρή σειρά αρίθμησης και θα περιγράφονται στα Ελληνικά. Αν κάποιος άλλος θέλει να δημοσιεύσει παρακαλώ να λάβει υπόψη του όσα είπα για καλύτερα αποτελέσματα. Μετά τη περιγραφή ενός πειράματος, κάποιος έχει το δικαίωμα να στείλει πόστ με απορίες για το συγκεκριμένο κ.α., μετά από αυτό και μέχρι τη δημοσίευση του επομένου. Παρακαλώ μην στέλνετε ερωτήσεις που αφορούν προηγούμενο πείραμα, αν έχει δημοσιευτεί άλλο. Θα δημιουργηθεί χάος και μπέρδεμα. Σε αυτή τη περίπτωση στείλτε μου απλά προσωπικό μύνημα. Π.χ έχουμε φτάσει στο πείραμα με αριθμό 4. Οι ερωτήσεις που πρέπει να δφημοσιευτούν πρέπει να αφορούν αυτό και ΟΧΙ προηγούμενο π.χ το 3 ή 2 κ.α. Με τη δημοσίευση του 5, οι ερωτήσεις θα πρέπει να αφορούν το 5 και πάει λέγοντας. Θα φροντίζω να υπάρχει χρόνος από τη μία δημοσίευση στην άλλη για εκδήλωση τυχών αποριών κ.α. Ευχαριστώ για τη κατανόηση. Θα αρχίσω τη δημοσίευση λίαν συντόμως.

Υ.Γ: Παρακαλώ μην αρχίσετε εδώ να στέλνετε μυνήματα για την αναγκαιότητα αυτου του θέματος, κ.α. Θα χαλάσει το προφίλ και θα ανοιχτεί συζήτηση που θα εκτροχιάσει την όλη προσπάθεια. Έχω την έγκριση διαχειριστή για αυτή την ενέργεια. Δείτε την απάντησή της στη πρότασή μου για δημιουργία υπο-φόρουμ. (Της Michelle την οποία και ευχαριστώ)
 
Τελευταία επεξεργασία:

Crow_of_Darkness

New member

Ο Crow_of_Darkness αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 245 μηνύματα.
Παρακαλώ διαβάστε πρίν στείλετε οποιοδήποτε μύνημα (Νο 2)

Θα ήθελα να προσθέσω κάποια πράγματα ακόμα πρίν αρχίσω να δημοσιεύω πειράματα, για να λύσω τυχόν απορίες.

Η δυσκολία ενός πειράματος θα έχει κλίμακα από 0,5 - 5. Ο βαθμός της δυσκολίας ΔΕΝ έχει να κάνει με την επικινδυνότητα του εγχειρήματος - Ότι θα δημοσιεύεται θα είναι απόλυτα ΑΣΦΑΛΕΣ. Ο βαθμός αυτός θα καθορίζεται ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ οφείλω να παραδεχθώ. (Σε καποιον μπορεί να φανεί πιο εύκολο σε κάποιον άλλο πιο δύσκολο. Παρ'όλα αυτά Θα προσπαθήσω για το καλύτερο.) Θα αποτελεί συνισταμένη των υλικών που χρειάζονται, της ώρας που απαιτείται και της πολυπλοκότητας. Η απαιτούμενη ώρα θα αναφέρεται σε κάποιες περιπτώσεις (Αν μπορώ να προχωρήσω σε κάποια εκτίμηση) και θα είναι ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

Να παρακαλέσω ξανά: Μη δημοσιεύεται άσχετα πόστ με το όλο θέμα - Ευχαριστώ. :)
 

Crow_of_Darkness

New member

Ο Crow_of_Darkness αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 245 μηνύματα.
Πρώτος Κύκλος, Πείραμα - 1.
''Σταφίδες που <<χωρεύουν>>''
Βαθμός δυσκολίας 0,5 / Απαιτούμενος χρόνος: Λίγα λεπτά

Θα αρχίσω με τη δημοσιοποίηση ενός εξαιρετικά εύκολου και απόλυτα ασφαλούς πειράματος, που ο καθένας μπορεί να κάνει μέσα σε λίγα λεπτά, αφού συγκεντρώσει τα απαιτούμενα και πολύ εύκολο να βρεθούν υλικά. :)

Απαιτούμενα υλικά:
1) Τρείς - τέσσερις σταφίδες
2) Ένα πλαστικό μπουκαλάκι των 500 ml με σόδα (Water)​

Εκτέλεση: Αφαιρέστε τη μισή περίπου ποσότητα από το μπουκαλάκι και το διαφημιστικό επικάλυμμα στη μέση του, για να μη σας εμποδίζει να βλέπετε. Κατόπιν ρίξτε μια μια τις σταφίδες μέσα στο υγρό. Περιμένετε λίγο και παρατηρήστε τις σταφίδες. Τί συμβαίνει? Γιατί? (Κάλιστα μπορείτε να πραγματοποιήσετε το πείραμα και με ένα ποτήρι, γεμίζοντάς το μέχρι τη μέση με σόδα.)​

Γιατί αυτό το αποτέλεσμα? Η υγρή σόδα, περιέχει διαλυμμένο ανθρακικό διοξείδιο αέριο, που συγκεντρώνεται στις ανώμαλες επιφάνειες των σταφίδων. Όταν αρκετές μικρές φουσκάλες, έχουν συγκεντρωθεί, τότε θα ανασηκωθούν οι σταφίδες προς την επιφάνεια. Εκεί το αέριο απελευθερώνεται στον αέρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση των σταφίδων, μέχρι την επόμενη άνοδό τους, μετά από λίγη ώρα. :)

Φώτο:


Υ.Γ: Με τη συμπλήρωση του εκάστοτε κύκλου που περιλαμβάνει πειράματα από την κάθε ιστοσελίδα, θα ανακοινώνω και την Ηλεκτρ. Διεύθυνση που αποτελεί τη ''Βιβλιογραφία''. Κάθε κύκλος, θα περιλαμβάνει 5 - 10 πειράματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Crow_of_Darkness

New member

Ο Crow_of_Darkness αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 245 μηνύματα.
Πρώτος κύκλος, Πείραμα - 2.
''Προσπαθείστε να σκοράρετε''
Βαθμός δυσκολίας 0,5 / Απαιτούμενος χρόνος: Λίγα λεπτά

Απαιτούμενα υλικά:
1) Ένα άδειο μεγάλο πλαστικό Μπουκάλι αναψυκτικού
2) Ένα πιστολάκι μαλλιών
3) Μια μικρή αυτοσχέδεια μπαλίτσα - χάρτινη, που να χωράει στο στόμιο του μπουκαλιού​

Εκτέλεση: Πάρτε το άδειο πλαστικό μπουκάλι, βγάλτε του το πώμα και ''ξαπλώστε'' το σε μια επιφάνεια. Δώστε μορφή μπαλίτσας σε ένα κομμάτι χαρτί. Η μπαλίτσα πρέπει να μπορεί να περνάει μέσα από το στόμιο του πλαστικού μπουκαλιού. Πάρτε το πιστολάκι για τα μαλλιά και κρατήστε το με τέτοιο τρόπο, ώστε να φυσάει κατευθείαν στο ανοιχτό στόμιο με το που θα το θέσετε σε λειτουργία. Προσπαθήστε να ''σπρώξετε'' το χαρτί, μέσω της βοήθειας του αέρα από το πιστολάκι, μέσα στο στόμιο του πλαστικού μπουκαλιού, ''στοχεύοντας'' από λίγα εκατοστά μακριά. Τί νομίζετε θα συμβεί στη χάρτινη μπαλίτσα?​

Γιατί αυτό το αποτέλεσμα? Καθώς προσπαθείτε να βάλετε τη χάρτινη μπαλίτσα στο ανοιχτό στόμιο, ''σκοπεύετε'' τον ατμοσφαιρικό αέρα στο στόμιο του μπουκαλιού. Το πιστολάκι, σπρώχνει αέρα προς το μπουκάλι, γεμίζοντάς το με ελαφρό συμπιεσμένο αέρα. Στη πραγματικότητα το μπουκάλι, είναι τελείως γεμάτο με αέρα και δεν υπάρχει χώρος για να εισέλθει οτιδήποτε άλλο - Ούτε ακόμα μια μικρή μπαλίτσα από χαρτί. Αν σταματήσετε το πιστολάκι ή το στρέψετε προς άλλη κατεύθυνση, τότε θα μπορέσει να απελευθερωθεί αέρας και έτσι θα μπορεί να περάσει και η χάρτινη μπαλίτσα.​

Φώτο:Υ.Γ: Με την ολοκλήρωση της περιγραφής και του δεύτερου πειράματος, έχω να προσθέσω λίγα λόγια που θεωρώ σημαντικά. Τα μέχρι τώρα πειράματα είναι σίγουρα εξωφρενικά απλά και απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν άτομα τέτοιων ηλικιών στο φόρουμ, αποφάσισα να ξεκινήσω με κάτι πολύ απλό. Όλα τα πειράματα του πρώτου κύκλου πειραμάτων θα απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες και θα είναι τέτοιας απλότητας ή λίγο πιο δύσκολα. Με την εισαγωγή σε νέο κύκλο πειραμάτων, θα αρχίσω τη περιγραφή πιο πολύπλοκων εγχειρημάτων που πιστεύω θα συγκινήσουν και άλλες ηλικίες. :)

Πάντα ο καθένας έχει το δικαίωμα - άμα θέλει, να γράψει διευκρυνιστικές ερωτήσεις ή τυχόν απορίες του, που αφορούν το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ περιγραφόμενο πείραμα. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ μη ποστάρετε άσχετα θέματα. (Π.χ για τη χρησιμότητα του όλου θέματος, ή οτιδήποτε άλλο ΑΣΧΕΤΟ) Αν θέλετε να το κάνετε στείλτε μου προσωπικό μύνημα ή ανοίξτε άλλο θέμα στο φόρουμ του σχολιασμού - που πιστεύω οτί ανήκει. Αυτό το ξαναλέω γιατί δημοσίευση ΕΔΩ άσχετων πόστ θα κάνει ζημιά στη προσπάθειά μου. Ευχαριστώ για τη κατανόηση. :)
 

dooo

New member

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 43 ετών . Έχει γράψει 5,893 μηνύματα.
προτείνω να μη λες τη λύση, και να αφήνεις ένα διάστημα να την ανακαλύψουν οι υπόλοιποι...κάντο λίγο πιο interactive :)
 

Subject to change

Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 34 ετών και επαγγέλεται Web developer . Έχει γράψει 10,251 μηνύματα.
Το θέμα μεταφέρεται στις Φυσικές Επιστήμες μετά απο συννενόηση με τον Crow.
Δεδομένης της ενότητας που τώρα βρίσκεται να έχετε υπόψιν οτι το moderation θα είναι και πιο αυστηρό - πλεόν δεν είμαστε στο Chat & Fun. Οπότε όποια μηνύματα δω εκτός θέματος έχουν φύγει στα Off-topic χωρίς προιδοποίηση.-
 

Crow_of_Darkness

New member

Ο Crow_of_Darkness αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 245 μηνύματα.
Πρώτος κύκλος, Πείραμα - 3.
''Κρύο νερό που βράζει''
Βαθμός δυσκολίας 1 / Απαιτούμενος χρόνος: Λίγα λεπτά

Απαιτούμενα υλικά:
1) Ένα Μαντήλι
2) Ένα ποτήρι νερού
3) Ένα χοντρό - Δυνατό λάστιχο​

Εκτέλεση: Γεμίστε τα τρία τέταρτα ενός ποτηριού με νερό βρύσης. Τοποθετήστε ένα μαντήλι πάνω στο στόμιο του ποτηριού και συγκρατήστε το εκεί με ένα χοντρό λάστιχο, που τοποθετείται περιμετρικά του στομίου. Στη συνέχεια σπρώξτε στο κέντρο του μαντηλιού, μέχρι να ακουμπήσει το νερό. (Το πείραμα εκτελείται καλύτερα εαν το μαντήλι, είναι ελαφρά βρεγμένο) Βάλτε τα δάχτυλά σας, ώστε να πιέζεται το χαρτομάντηλο στα χείλη του ποτηριού και γυρίστε το τελευταίο από την ανάποδη. Το νερό θα παραμείνει στο ποτήρι. Τώρα τραβήχτε το μαντήλι με το άλλο χέρι, ώστε το μέρος του που καλύπτει το στόμιο να τεντωθεί, με αποτέλεσμα το κοίλο σχήμα να εξαφανιστεί. Τί συμβαίνει? Γιατί? Βράζει στ'αλήθεια?​

Γιατί αυτό το αποτέλεσμα? Η επιφανειακή ένταση, αποτρέπει το νερό να στάξει μέσω του μαντηλιού. Όταν ισάζετε το μαντήλι, τότε το νερό, ''πέφτει'' κάτω σε ένα νέο επίπεδο, ελατώνοντας τη πίεση στο διλαστημα που δεν υπάρχει νερό αλλά αέρας, στο ''πυθμένα'' του ποτηριού. Η μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση, έξω από το ποτήρι, εξαναγκάζει τον αέρα να εισχωρήσει στο μαντήλι και διαμέσω φυσαλίδων στο νερό. Φυσικά και δεν βράζει στ'αλήθεια.​

Φώτο:

Υ.Γ. 1)Ευχαριστώ για τη πρόταση, αλλά θα συνεχίσω όπως είχα ξεκινήσει. Αν δημοσιεύω πρόβλημα και λύση σε διαφορετικά πόστς - μετά από κάποιο χρόνο τη λύση, αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος συνολικά για περιγραφή ενός πειράματος. Ακόμα περισσότερες απαντήσεις και περισσότερο χώρο, που θα καταλήξουν στη δημιουργία ενός τεράστιου Thread. Όποιος θέλει να το βρεί μόνος του, ας προσπαθήσει πολύ απλά, χωρίς να δεί τη λύση, μέχρι να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Μετά διασταυρώνει την απάντησή του.:)

2) Προσοχή, όχι απότομες κινήσεις κατά τό γύρισμα του ποτηριού, όπως επίσης και στην επιλογή του λαστίχου. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:

Puff_Daddy

New member

Ο Puff_Daddy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών . Έχει γράψει 97 μηνύματα.
Πολύ ωραίο thread!
 

Crow_of_Darkness

New member

Ο Crow_of_Darkness αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 245 μηνύματα.
Πρώτος κύκλος, Πείραμα - 4.
''Κατασκευή πυξίδας''
Βαθμός δυσκολίας 1/ Απαιτούμενος χρόνος: Λίγα λεπτά
Απαιτούμενα υλικά:
1) Ένα ποτήρι γεμάτο με νερό
2) Ένα μικρό κομμάτι φελλό, σα λεπτή φέτα. Κάνει ακόμα ο φελλός που χρησιμοποιούν για να κλείνουν τα μπουκάλια του κρασιού
3) Ένα μαγνήτη ή ένα μάλλινο ύφασμα
4) Μια βελόνα

Εκτέλεση: Βάλτε το φελλό μέσα στο ποτήρι με το νερό, ώστε να επιπλέει. Μαγνητίστε τη βελόνα, τρίβοντάς τη πάνω στο μαγνήτη ή στο μάλλινο ύφασμα. Στη συνέχεια, βάλτε τη βελόνα πάνω στο φελλό. Θα παρατηρίσετε ότι η βελόνα, σιγά-σιγά θα γυρίσει και θα δείχνει συνεχώς προς την ίδια κατεύθυνση. Αν θέλετε γυρίστε το φελλό προς μια άλλη κατεύθυνση. Ύστερα από λίγες στιγμές, θα πάρει και πάλι την προηγούμενη κατεύθυνση που είχε.

Γιατί αυτό το αποτέλεσμα? Τρίβοντας τη βελόνα στον μαγνήτη ή στο μάλλινο ύφασμα, αυτή μαγνητίζεται. Έτσι το άκρο της -έτσι όπως έχει τοποθετηθεί, θα δείχνει πάντα προς τον μαγνητικό Βορρά σταθερά, ύστερα από λίγες περιστροφές. Θα λειτουργεί δηλαδή, όπως μια κανονική πυξίδα. Ως γνωστόν η Γη, λειτουργεί σαν ένας τεράστιος μαγνήτης και ''τραβάει'' τη βελόνα προς τα Βόρεια.

Φώτο: Αδυναμία δημοσίευσης φώτο του πειράματος.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top