Αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 13)
 • Ναι, συμφωνώ. Δεν υπάρχει λόγος μεταβολής.

  Ψήφοι: 6 46.2%
 • Όχι, διαφωνώ. Πρέπει να αλλάξει.

  Ψήφοι: 6 46.2%
 • ΔΞ/ΔΑ/ΔΕ (δεν ενδιαφέρομαι)

  Ψήφοι: 1 7.7%

DreamsRevenge

New member

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.


Παίρνοντας αφορμή από ανάρτηση του Πατρέα σε άλλο θέμα όπου αναφέρεται στην αυτονομία του Αγίου Όρους, θα ήθελα και θα παρακαλούσα για τη γνώμη σας πάνω σ' αυτό.

Το διοικητικό καθεστώς του Αγίου Όρους και των Μονών που το απαρτίζουν με το χαρακτηριστικό του αυτοδιοίκητου το οποίο επεκτείνεται και στις ίδιες τις Μονές πηγάζει από ένα πλήθος εγγράφων ποικίλλης ιστορικής προέλευσης από «την έκδοση του Τυπικού του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή το 972 μέχρι και σήμερα ακόμη, εξακολουθεί να διέπεται από ένα ιδιόμορφο πολιτικό και εκκλησιαστικό καθεστώς. Κι αυτό φαίνεται πολύ καθαρά μέσα από τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα (διατάγματα) και "Τυπικά", τα Πατριαρχικά σιγίλλια (έγγραφα), τα σουλτανικά φιρμάνια, τους "Γενικούς Κανονισμούς" του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη μεταγενέστερη νομοθεσία. Σήμερα, ύστερα από τη Συνθήκη των Σεβρών της 10ης Αυγούστου 1920, που επικυρώθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923, το Άγιο Όρος υπάγεται στην κυριαρχία της Ελλάδος» (πηγή). Κατά πόσον υπάγεται όμως?

Τα κύρια κανονιστικά κείμενα της διοίκησης του είναι ο Καταστατικός Χάρτης που συντάχθηκε το 1924 και κυρώθηκε με Νομοθετικό Διάταγμα το 1926 καθώς και το άρθρο 105 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία το Ελληνικό Κράτος εμφανίζεται να έχει μάλλον περιορισμένες εξουσίες επί του χώρου και των ανθρώπων σε αυτόν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Καθεστώς του Αγίου Όρους
Άρθρο 105
Η χερσόνησος του Αθω, από τη Μεγάλη Βίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Αγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ' αυτό παραμένει άθικτη. Από πνευματική άποψη το Άγιο Όρος διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι όσοι μονάζουν σ' αυτό αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόλις προσληφθούν ως δόκιμοι ή μοναχοί, χωρίς άλλη διατύπωση.
Το Άγιο Όρος διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις είκοσι ιερές μονές του, μεταξύ των οποίων είναι κατανεμημένη ολόκληρη η χερσόνησος του Άθω, το έδαφος της οποίας είναι αναπαλλοτρίωτο. Η διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των ιερών μονών, οι οποίοι αποτελούν την ιερή κοινότητα. Δεν επιτρέπεται καμία απολύτως μεταβολή στο διοικητικό σύστημα ή στον αριθμό των μονών του Αγίου Όρους, ούτε στην ιεραρχική τάξη και τη θέση τους προς τα υποτελή τους εξαρτήματα. Απαγορεύεται να εγκαταβιώνουν στο Άγιο Όρος ετερόδοξοι ή σχισματικοί.
Ο λεπτομερής καθορισμός των αγιορειτικών καθεστώτων και του τρόπου της λειτουργίας τους γίνεται από τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, τον οποίο, με σύμπραξη του αντιπροσώπου του κράτους, συντάσσουν και ψηφίζουν οι είκοσι ιερές μονές και τον επικυρώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Βουλή των ελλήνων.
Η ακριβής τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων τελεί ως προς το πνευματικό μέρος υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως προς το διοικητικό μέρος υπό την εποπτεία του Κράτους, στο οποίο ανήκει αποκλειστικά και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Οι πιο πάνω εξουσίες του Κράτους ασκούνται από διοικητή, του οποίου τα δικαιώματα και καθήκοντα καθορίζονται με νόμο. Με νόμο επίσης καθορίζονται η δικαστική εξουσία που ασκούν οι μοναστηριακές αρχές και η ιερή κοινότητα, καθώς και τα τελωνειακά και φορολογικά πλεονεκτήματα του Αγίου Όρους.

Υπάρχουν επιμέρους σημεία τα οποία με προβληματίζουν όσον αφορά στο αυτοδιοίκητο και κάποιες από τις διατάξεις του, θα ήθελα όμως κατ΄αρχήν να θέσω ένα γενικό ερώτημα:

Κατά πόσο συμφωνείτε με το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους σήμερα;


 

Συνημμένα

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

vassilis498

Well-known member

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,111 μηνύματα.
Δεν μου αρέσει ο όρος αυτοδιοίκητο. Αν οι μόνοι που μένουν είναι μοναχοί ας κάνουν ότι θέλουν αλλά τότε να μιλάμε για καθαρή ανεξαρτησία. Δική τους οικονομία, διοίκηση τα πάντα. Τώρα τι απ' αυτά ισχύει δεν ξέρω αλλά αυτό για μένα θα ήταν το σωστό.
 

russia4ever

New member

Ο russia4ever αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Ξάνθη (Ξάνθη). Έχει γράψει 148 μηνύματα.
Το Άγιο Όρος είναι ανεξάρτητο κι έτσι πρέπει να παραμείνει.
Επειδή υπάρχουν μερικοί που δεν πιστεύουν δηλαδή πρέπει να καταργηθεί οτιδήποτε θρησκευτικού περιεχομένου?
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
 • Φορτώνει...
Top