[Γενικά] Οι γυναίκες πίσω από τις Ταρώ

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Οι γυναίκες πίσω από τις Ταρώ​


Δύο είναι οι γνωστότερες και δημοφιλέστερες τράπουλες Ταρώ στις μέρες μας κι αυτές είναι οι κάρτες Rider-Waite και του Aleister Crowley (Thoth Cards).

Και στις δύο περιπτώσεις η καλλιτεχνική απεικόνιση τους κρύβει πίσω της το τρυφερό χέρι δύο γυναικών.

Οι κάρτες Rider-Waite (Όπου Rider είναι η ονομασία του εκδοτικού οίκου) ζωγραφίστηκαν το 1909 από την Pamela Colman Smith με την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού και μυστικιστή Arthur Edward Waite, σε διάστημα έξι μηνών. Είναι ίσως οι πλέον δημοφιλείς κάρτες ανά τον κόσμο λόγω των απλοποιημένων σχεδίων και των σχεδόν παιδικών απεικονίσεων. Οι συμβολισμοί έχουν παραμείνει κοντά στις προγενέστερες κάρτες αν και έχουν φυσικά προστεθεί στοιχεία.

Οι κάρτες Rider-Waite έχουν αποτελέσει τη βάση αλλά και την έμπνευση για πολλές μεταγενέστερες τράπουλες.

Όταν είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 1909 συνοδεύονταν από το βιβλίο του Waite, The Key to the Tarot.

Η Smith πέθανε το 1951, άσημη και άφραγκη χωρίς να γνωρίσει την επιτυχία του καλλιτεχνικού της έργου. Όλα τα υπάρχοντά της πωλήθηκαν σε δημοπρασία ώστε να πληρωθούν τα χρέη της.

----​Η Lady Frieda Harris (Marguerit Frieda Bloxam - 1877) ήταν εξήντα ετών όταν ανέλαβε να ζωγραφίσει τις Tαρώ με την καθοδήγηση του Crowley. Εκείνος υπολόγιζε το έργο τους να διαρκέσει τρεις μήνες μια που η επιδιωξή του στην αρχή ήταν να φτιάξει μια ανανεωμένη έκδοση προγενέστερων καρτών. Τελικά το εγχείρημα διήρκησε πέντε χρόνια (1938-1943).

Οι δυό τους ήταν ιδιαίτερα σχολαστικοί με τη δουλειά τους. Η Harris χρειάστηκε να ζωγραφίσει κάποιες από τις κάρτες μέχρι και οκτώ φορές. [Οι σημερινές κάρτες κυκλοφορούν με δύο επιπλέον εικόνες για το Μάγο].

Τελικά με την παραίνεση της Harris κατέληξε να κάνει πολλές και σημαντικές αλλαγές τόσο σε ονόματα (έδωσε ονομασίες σε όλες τις κάρτες της μικρής αρκάνας) όσο και στις θέσεις των καρτών. (Άλλαξε τη θέση της κάρτας Δικαιοσύνη με τη θέση της κάρτας Δύναμη και τις μετονόμασε αντίστοιχα σε Προσαρμογή και Λαγνεία). Στόχος του Crowley έγινε να ενσωματώσει σύμβολα από πολλά ετερόκλητα επιστημονικά, φιλοσοφικά αλλά και απόκρυφα και μυστικιστικά ρεύματα.

Η Harris ήταν καταξιωμένη καλλιτέχνιδα και μέλος μιας θεοσοφικής οργάνωσης με την ονομασία Co-Masonry (Μασονικό Παρακλάδι που δεχόταν γυναίκες). Είχε σπουδάσει ανθρωποσοφία και Σύνθετη Προβολική Γεωμετρία(?) (Projective Synthetic Geometry), γνώσεις που χρησιμοποίησε και στη δημιουργία των καρτών. Με τον Crowley γνωρίστηκε το 1937 και σύντομα έγινε μαθήτριά του. Η ίδια χρηματοδότησε τη μοναδική έκδοση των Καρτών του Θωθ που ο Crowley και η Harris πρόλαβαν να δουν πριν από το θάνατό τους, συνολικά 200 τράπουλες.

Ο Crowley στάθηκε φειδωλός με την αμοιβή της μα σπάταλος σε επαίνους. Στην εισαγωγή του Βιβλίου του Θωθ γράφει για τη Harris:

“ Αφιέρωσε τη μεγαλοφυία της στο Έργο. Με εκπληκτική ταχύτητα έπιασε το ρυθμό και με αστείρευτη υπομονή, υποτάχθηκε στις διορθώσεις του φανατικού δυνάστη-δασκάλου που επικαλέστηκε. Είθε η “Αγάπη μέσα στο Θέλημα” που εναπόθεσε στο Θησαυρό της Αλήθειας και της Ομορφιάς να αναβλύσει από τη Λαμπρότητα και τη Δύναμη του Έργου της για να φωτίσει τον κόσμο. Είθε αυτές οι Ταρώ, να χρησιμεύσουν σαν χάρτης για τους ατρόμητους θαλασσοπόρους του Νέου Αιώνα, ώστε να τους οδηγήσουν μέσω της Μεγάλης Θάλασσας της Κατανόησης, στην Πόλη των Πυραμίδων”.

Η ίδια η Harris αναφέρει σε επιστολή της πως ζούσε με τέτοια ένταση τη δημιουργία των καρτών που γεγονότα της ζωής της αντικατόπτριζαν την εκάστοτε κάρτα στην οποία εργαζόταν.

Η Harris παρέμεινε στενή φίλη του Crowley, αν και εκείνος ήταν στριφνός και δύσκολος στις συναναστροφές, ακόμα και μετά το τέλος του εγχειρήματός τους.

Ο Crowley πέθανε το 1947. Εκείνη το 1962 στην Ινδία όπου διάλεξε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Τα προτότυπα έργα της φυλάσονται στο Warburg Institute του Λονδίνου.


Στα συνημμένα αρχεία βλέπουμε κάρτες της τράπουλας Rider-Waite επάνω και του Thoth κάτω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

 • t-toth.jpg
  t-toth.jpg
  120.1 KB · Εμφανίσεις: 597
 • t-rider.jpg
  t-rider.jpg
  139.4 KB · Εμφανίσεις: 809

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
...και μετά τη δημοσίευση της Προσαρμογής:

BONUS POST (:P)

Προσχέδια της Frieda Harris για μερικές από τις κάρτες που ήδη έχουμε δεί:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

 • S_EMPEROR.jpg
  S_EMPEROR.jpg
  133.2 KB · Εμφανίσεις: 450
 • S_MAGICIAN_LATE.jpg
  S_MAGICIAN_LATE.jpg
  130.3 KB · Εμφανίσεις: 621
 • S_HEIROPHANT.jpg
  S_HEIROPHANT.jpg
  448.1 KB · Εμφανίσεις: 444
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
 • Φορτώνει...
Top