Γνωρίζοντας και κατανοώντας την Ψύχωση

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 7,445 μηνύματα.
Τι είναι η ψύχωση;
Η ψύχωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της αίσθησης της πραγματικότητας. Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε μπερδευτεί, κυρίως όταν είμαστε κουρασμένοι, άυπνοι ή ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια και διαρκεί πολύ λίγο. Στην ψύχωση, η αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας είναι πιο σοβαρή, διαρκεί περισσότερο και επηρεάζει τη ζωή των ατόμων. Στην κατηγορία των ψυχώσεων συμπεριλαμβάνονται πολλές διαταραχές που μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα, διαφορετική πορεία και διαφορετική πρόγνωση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψύχωση παρουσιάζουν προβλήματα στις διαδικασίες σκέψης τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποδιοργανωμένη σκέψη και περίεργη ομιλία ή συμπεριφορά. Τα συμπτώματα τελικά επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να αλληλεπιδρά με άλλους και συχνά οι πάσχοντες αποσύρονται από τον έξω κόσμο.

Αντίθετα με τη διαδεδομένη πεποίθηση, οι ασθενείς που πάσχουν από ψύχωση δεν έχουν "διχασμένη προσωπικότητα". Οι άνθρωποι με ψύχωση μπορεί να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα πολύ διαφορετικά από τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορεί να ακούνε φωνές που δεν ακούνε άλλοι, ή να πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι διαβάζουν το μυαλό τους. ελέγχουν τις σκέψεις τους ή σχεδιάζουν να τους βλάψουν. Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο διαστρεβλωμένο από περίεργες σκέψεις και ψευδαισθήσεις, οι άνθρωποι με ψύχωση μπορεί να νιώθουν φοβισμένοι και ανήσυχοι. Η ομιλία τους και η συμπεριφορά τους μπορεί να γίνουν τόσο αποδιοργανωμένες ώστε να φαίνονται μπερδεμένοι στους άλλους.

Οι άνθρωποι με ψύχωση μπορεί να έχουν έντονη αποδιοργάνωση στη ζωή τους σαν αποτέλεσμα της κατάστασής τους. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους μπορεί επίσης να επηρεασθούν βαθιά. Συνήθως είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα μέλη των οικογενειών, που θυμούνται πόσο ενεργός ή ζωντανός ήταν ο συγγενής τους πριν αρρωστήσει, να δεχτούν τη νέα πραγματικότητα.

Τα φάρμακα και οι άλλες θεραπείες για την ψύχωση, όταν χρησιμοποιούνται τακτικά και όπως συνταγογραφήθηκαν, μπορούν να ελαττώσουν και να ελέγξουν τα συμπτώματα. Ακόμη και όταν η θεραπεία είναι αποτελεσματική, μερικοί άνθρωποι συναντούν δυσκολία στο να ξανά αποκτήσουν τη ζωή που είχαν και απαιτούνται παράλληλα άλλες μορφές βοήθειας.

Ποιος μπορεί να πάθει ψύχωση και τι την προκαλεί;
Εάν πάσχετε από ψύχωση, δεν είστε ο μόνος.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση.
Η ψύχωση προσβάλλει τουλάχιστον 1 στους 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ψύχωση συναντάται σε όλον τον κόσμο και τα ποσοστά νόσησης είναι παρόμοια από χώρα σε χώρα. Εκδηλώνεται σε άτομα από κάθε κοινωνική τάξη και προσβάλλει εξίσου συχνά άντρες και γυναίκες. Τα πρώτα σημάδια ψύχωσης συνήθως εμφανίζονται στην εφηβεία και γενικά σε νεαρή ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενώ οι περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν τη νόσο μεταξύ 15 και 25 ετών, οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν συμπτώματα μεταξύ των ηλικιών 25 και 30 ετών.

Δεν έχει βρεθεί ένα και μοναδικό αίτιο ψύχωσης.
Η ψύχωση πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν αριθμό διαφορετικών παραγόντων που δρουν ταυτόχρονα. Κανένας παράγοντας από μόνος του δε μπορεί να λεχθεί ότι αποτελεί το μοναδικό αίτιο ψύχωσης. Μάλλον, ο κάθε ένας από τους παράγοντες αυτούς πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για ένα άτομο να αναπτύξει τη νόσο.

Οι γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) και οι παράγοντες του περιβάλλοντος μπορεί να παίζουν ρόλο.
Η πιθανότητα εμφάνισης ψύχωσης είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο αν κάποιος συγγενής έχει τη διαταραχή αυτή. Ωστόσο ακόμα και στις περιπτώσεις που και οι δύο γονείς πάσχουν από ψύχωση, η πιθανότητα να μην πάσχουν τα παιδιά τους είναι 60%.
Οι παράγοντες του περιβάλλοντος φαίνεται να περιλαμβάνουν τραύμα (κάκωση) στον εγκέφαλο που συμβαίνει κατά τη γέννηση, χρήση χασίς σε νεαρή ηλικία κ.α.
Εάν πάσχετε από ψύχωση, το στρες ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα συμπτώματα της ψύχωσης σχετίζονται με ανωμαλίες στη μεταφορά και επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο επικοινωνούν μεταξύ τους απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που καλούνται νευροδιαβιβαστές.

Η ψύχωση πιστεύεται ότι προκαλείται από μια ανισορροπία αυτών των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.
Οι χημικές αυτές ουσίες πιστεύεται ότι ελέγχουν ή ρυθμίζουν τα ακόλουθα:
σκέψεις, συναισθήματα, κινητικότητα, διάθεση, ύπνος

Πολλά από τα συμπτώματα της ψύχωσης έχουν συνδεθεί με ανωμαλίες στη δραστηριότητα δύο συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η αντιμετώπιση της ψύχωσης εξαρτάται από φάρμακα (γνωστά ως αντιψυχωτικά), τα οποία τροποποιούν τις επιδράσεις των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την ψύχωση.
Οι άνθρωποι με ψύχωση δεν έχουν όλοι τα ίδια, ούτε τα εμφανίζουν στην ίδια βαρύτητα.
Τα κύρια συμπτώματα μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο ομάδες - θετικά και αρνητικά.

"Θετικά συμπτώματα"
Αυτά είναι "πρόσθετα" χαρακτηριστικά, ως αποτέλεσμα της διαταραχής και δεν παρατηρούνται φυσιολογικά σε υγιείς ανθρώπους. Το άτομο με ψύχωση τα αντιλαμβάνεται σαν πραγματικότητα αλλά στην οικογένεια και τους φίλους του, φαίνονται εξωπραγματικά.

Ψευδαισθήσεις (το να αντιλαμβάνεσαι με την όραση, την ακοή, την όσφρηση και τη γεύση πράγματα που δεν υπάρχουν)
- Το να ακούς φωνές είναι το πιο σύνηθες
- Οι φωνές μπορεί να βρίζουν, να δίνουν διαταγές, να σχολιάζουν ή να καθησυχάζουν
- Ορισμένα άτομα μπορεί να βλέπουν πρόσωπα ή μορφές ζώων ή αντικείμενα που δεν υπάρχουν

Παραληρητικές ιδέες (το να πιστεύεις σε ιδέες που είναι λανθασμένες)
- Να πιστεύεις ότι οι άλλοι σε παρακολουθούν, συνωμοτούν εναντίον σου, θέλουν να σου κάνουν κακό
- Να νομίζεις ότι σε παρακολουθούν μέσω τηλεόρασης
- Να πιστεύεις ότι η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σου στέλνουν μηνύματα
- Να θεωρείς ότι έχεις ειδικές δυνάμεις που δεν έχουν άλλοι άνθρωποι (όπως να θεραπεύεις)

Αποδιοργανωμένη σκέψη
- Μπορεί να χαλάσει ο ειρμός των σκέψεων, οπότε να βγάζουν δύσκολα νόημα ή να είναι ασαφείς
- Μπορεί οι σκέψεις να γίνουν τόσο μπερδεμένες που η ομιλία να είναι ασυνάρτητη

Αποδιοργανωμένη συμπεριφορά (το να έχεις μπερδεμένη ή άσκοπη συμπεριφορά)
- Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν συμπεριφορά που μοιάζει με μικρού παιδιού. Να κάνουν για παράδειγμα γκριμάτσες ή "χαζά αστεία".

Μη ελεγχόμενη επιθετικότητα
- Το να νιώθεις νευρικός
- Το να απειλείς άλλους ή να καταστρέφεις πράγματα
- Το να προσπαθείς να κάνεις κακό στον εαυτό σου

"Αρνητικά" συμπτώματα

Υπάρχουν ικανότητες τις οποίες διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά οι οποίες είναι διαταραγμένες σε ανθρώπους με ψύχωση όπως:
-ενεργητικότητα ή πρωτοβουλία
-ανάπτυξη/διατήρηση κοινωνικών σχέσεων
-ενθουσιασμός
-συναισθηματική ανταπόκριση
Όταν διαταράσσονται αυτές οι ικανότητες, το άτομο νιώθει ή δείχνει "τεμπέλης", με μειωμένο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω του. Τότε λέμε ότι εμφανίζει αρνητικά συμπτώματα.

Έλλειψη ενεργητικότητα ή πρωτοβουλίας (το να είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα ή να μην έχεις την ενέργεια να τη διατηρήσεις)
- Το να είναι πολύ δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι, να κάνεις μπάνιο, να καθαρίσεις το σπίτι
- Το να μην μπορείς να προγραμματίσεις και να ολοκληρώσεις δουλειές όπως ψώνια, πληρωμή λογαριασμών κ.α.

Κοινωνική απόσυρση (το να προτιμάς να μένεις μόνος)
- Το να μη θέλεις να βρίσκεσαι με φίλους
- Το να αποφεύγεις οικογενειακές συγκεντρώσεις
- Το να κλείνεσαι στο δωμάτιό σου

Συναισθηματική άμβλυνση (το να μην μπορείς να αισθανθείς έντονα συναισθήματα)
- Το να μην μπορείς να κλάψεις όταν σου συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο
- Το να μην μπορείς να γελάσεις όταν σου συμβαίνει κάτι χαρούμενο
- Μερικές φορές αυτή η κατάσταση μπορεί να φτάσει στην απάθεια, όπου δεν νιώθεις σχεδόν κανένα συναίσθημα

Ανηδονία (το να έχεις λιγότερη ικανότητα να νιώθεις ευχαρίστηση)
- Το να μην χαίρεσαι πράγματα που παλιά σου άρεσαν πολύ, όπως να βγεις βόλτα, να δεις μια ταινία, να αθληθείς

Πώς εξελίσσεται συνήθως;
Ο τρόπος που εξελίσσεται η ψύχωση ποικίλει σημαντικά ανάλογα με την περίπτωση.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διακρίνουμε τρεις φάσεις:

Πρόδρομη φάση
Σε αυτή τη φάση παρατηρείς μια βαθμιαία αλλαγή στη διάθεσή και τη συμπεριφορά σου. Οι συγγενείς σου μπορεί να ανησυχήσουν διότι απομακρύνεσαι από φίλους, παραμελείς την εργασία ή τις σπουδές σου, δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ. Όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν πριν από την πραγματική έναρξη της αρρώστιας αλλά είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί συχνά αυτές οι συμπεριφορές χαρακτηρίζουν την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Ενεργός ή οξεία φάση
Σε αυτή τη φάση εμφανίζονται συμπτώματα που δεν μπορείς να αγνοήσεις, όπως ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες. Τα συμπτώματα της πρόδρομης φάσης επιδεινώνονται και νιώθεις ανησυχία. Μερικές φορές σε αυτή τη φάση ίσως χρειαστεί να παραμείνεις για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο, για να γίνουν εξετάσεις και να λάβεις κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.

Υπολειμματική φάση
Σε αυτή τη φάση η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και τα συμπτώματα της οξείας φάσης έχουν υποχωρήσει. Ενδέχεται να παραμένουν τα αρνητικά συμπτώματα, όπως ο περιορισμός των κοινωνικών σχέσεων και η μειωμένη ενεργητικότητα. Αυτή η φάση μπορεί να έχει διάρκεια ετών και να διακόπτεται από υποτροπές.

[...]

Πηγές πληροφόρησης
Making the right choice - Toolkit - Educational program by Janssen Cilag EMEA
World Fellowship for Schizophrenia and Allied Disorders - www.world-schizophrenia.org
World Federation for Mental Health - www.wfmh.org
National Institute for Clinical Excellence - www.nice.org.uk
Schizophrenia.com - www.schizophrenia.com
European Federation of Associations of Families of People with Mental Illness EUFAMI - www.eufami.org

-----------------------

Αυτή είναι η εισαγωγή πάνω στην εν λόγω ασθένεια, από ένα σχετικό βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου. :)


-petros
 
Τελευταία επεξεργασία:

epote

Well-known member

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,827 μηνύματα.
κοιτα η ψυχωση ειναι συνηθως συνδρομη κατασταση, δηλαδη προκυπτει απο κατι αλλο, πχ σχιζοφρενια η βαριες διπολικες η κατι τετοιο.

γενικος παντως αν φτασεις να κανεις φουλ ψυχωσικο επισοδειο you are thoroughly fucked:P
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 7,445 μηνύματα.
γενικος παντως αν φτασεις να κανεις φουλ ψυχωσικο επισοδειο you are thoroughly fucked:P
Γενικά ένα άτομο σε φάση ψυχωτικού επεισοδίου, όντας εκτός πραγματικότητας μπορεί να κάνει και να πει πράγματα που δε θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί και να κάνει ενώ βρίσκεται σε υγιή κατάσταση. Μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του ή και στους άλλους με πολύ άσχημο τρόπο.

Αυτό που είχε πάθει πριν λίγο καιρό η Έφη Θώδη, ψυχωσικό επεισόδιο δεν ήταν; :hmm:

-petros
 

underwater

New member

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,570 μηνύματα.
κοιτα η ψυχωση ειναι συνηθως συνδρομη κατασταση, δηλαδη προκυπτει απο κατι αλλο, πχ σχιζοφρενια η βαριες διπολικες η κατι τετοιο.
Η σχιζοφρένεια ανήκει διαγνωστικά στην κατηγορία των ψυχώσεων, όπως κι άλλες ψυχικές παθήσεις. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε οπότε για συννοσηρότητα ψύχωσης και σχιζοφρένειας, επειδή η σχιζοφρένεια είναι ψύχωση.:P Παρόλα αυτά, μπορούν να εμφανιστούν ψυχωτικά στοιχεία/συμπτώματα σε άτομα με διάγνωση ψυχικών διαταραχών που δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ψυχώσεων, όπως ας πούμε η κατάθλιψη.
 

epote

Well-known member

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,827 μηνύματα.
Η σχιζοφρένεια ανήκει διαγνωστικά στην κατηγορία των ψυχώσεων, όπως κι άλλες ψυχικές παθήσεις. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε οπότε για συννοσηρότητα ψύχωσης και σχιζοφρένειας, επειδή η σχιζοφρένεια είναι ψύχωση. Παρόλα αυτά, μπορούν να εμφανιστούν ψυχωτικά στοιχεία/συμπτώματα σε άτομα με διάγνωση ψυχικών διαταραχών που δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ψυχώσεων, όπως ας πούμε η κατάθλιψη
εξ οσων ξερω η ψυχωση ειναι συμπτομα, οχι παθηση καθεαυτη, σαν να λεμε πυρετος, σε κατι πρεπει να οφειλεται.

η δε σχιζοφρενια εχεις ως διαγνωστικο κριτηριο το ψυχωτικο επισοδιο...

κανω λαθος?
 

underwater

New member

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,570 μηνύματα.
εξ οσων ξερω η ψυχωση ειναι συμπτομα, οχι παθηση καθεαυτη, σαν να λεμε πυρετος, σε κατι πρεπει να οφειλεται.

η δε σχιζοφρενια εχεις ως διαγνωστικο κριτηριο το ψυχωτικο επισοδιο...

κανω λαθος?
Η ψύχωση δεν είναι σύμπτωμα. Είναι κατηγορία διαταραχών στην οποία ενυπάρχουν κάποια συνηθισμένα συμπτώματα, όπως οι "φωνές" κι οι παραληματικές ιδέες.

Η επίσημη ονομασία της ψύχωσης είναι ψυχωτική διαταραχή. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του DSM-IV υπάρχει διαγνωστική κατηγορία "Σχιζοφρένεια κι άλλες ψυχωτικές διαταραχές" στην οποία περιλαμβάνονται η σχιζοφρένεια, η σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή, η παραληρητική διαταραχή, η ψύχωση οφειλόμενη σε ουσίες, κάποιες ειδικές μορφές ψύχωσης όπως η επιλόχεια και λοιπά.

Όπως ανέφερα παραπάνω, είναι δυνατή παρόλα αυτά η εμφάνιση ψυχωτικών συμπτωμάτων σε άτομα που δεν αποτελούν μέρος της παραπάνω κατηγορίας, αλλά έχουν κάποια άλλη διαταραχή, όπως παράδειγμα η κατάθλιψη.
 

DrStrangelove

New member

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.
Η ψύχωση δεν είναι σύμπτωμα. Είναι κατηγορία διαταραχών στην οποία ενυπάρχουν κάποια συνηθισμένα συμπτώματα, όπως οι "φωνές" κι οι παραληματικές ιδέες.

Η επίσημη ονομασία της ψύχωσης είναι ψυχωτική διαταραχή. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του DSM-IV υπάρχει διαγνωστική κατηγορία "Σχιζοφρένεια κι άλλες ψυχωτικές διαταραχές" στην οποία περιλαμβάνονται η σχιζοφρένεια, η σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή, η παραληρητική διαταραχή, η ψύχωση οφειλόμενη σε ουσίες, κάποιες ειδικές μορφές ψύχωσης όπως η επιλόχεια και λοιπά.

Όπως ανέφερα παραπάνω, είναι δυνατή παρόλα αυτά η εμφάνιση ψυχωτικών συμπτωμάτων σε άτομα που δεν αποτελούν μέρος της παραπάνω κατηγορίας, αλλά έχουν κάποια άλλη διαταραχή, όπως παράδειγμα η κατάθλιψη.
Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες, συμφωνώ με τον epote. Η ψύχωση είναι κυριως σύμπτωμα, όχι διαταραχή. Και το τελευταίο που δεν συμφωνώ είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη δεν είναι διαταραχή προσωπικότητας, κατ ευφημισμόν λέγεται διαταραχή, επειδή διαταράσει το άτομο, όχι όμως ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τους άλλους, να βλέπει οράματα ή να παραληρεί όπως συμβαίνει με τις ψυχώσεις.
 

underwater

New member

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,570 μηνύματα.
Ας κάνω παράθεση από το βιβλίο οπότε, Μάνος, Ν. (1997), Βασικά Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, Αναθεωρημένη Έκδοση, University Studio Press (έχω κι άλλα βιβλία ψυχοπαθολογίας αν θες να διασταυρώσεις πηγές, αλλά δεν θα δεις ιδιαίτερες διαφορές κι αυτό θεωρείται από τα καλά). Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο είναι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του DSM-IV, του συστήματος ταξινόμησης ψυχικών διαταραχών που χρησιμοποιούν οι ασχολούμενοι με ψυχικές παθήσεις παγκοσμίως.

Κεφάλαιο 8 (σελ. 131): Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές
Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνονται διαταραχές που έχουν σαν βασικό τους χαρακτηριστικό τα ψυχωτικά συμπτώματα. Τέτοιες διαταραχές είναι η Σχιζοφρένεια, η Σχιζοφρενικόμορφη Διαταραχή, η Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή, η Παραληρητική Διαταραχή, η Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή, η Επιμενόμενη Ψυχωτική Διαταραχή, η Ψυχωτική Διαταραχή οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση, η Ψυχωτική Διαταραχή προκαλούμενη από Ουσίες και η Ψυχωτική Διαταραχή μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς.

Ψυχωτικά συμπτώματα εμφανίζονται
βέβαια και σε άλλες διαταραχές (για παράδειγμα στην Άνοια Τύπου Alzheimer, στην Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, Με Ψυχωτικά Στοιχεία και λοιπά) που περιγράφονται όμως σε άλλο κεφάλαιο καθώς τα συμπτώματα αυτά δεν αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό των διαταραχών αυτών.

Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να παραθέσω περισσότερα χωρία για την κατάθλιψη συγκεκριμένα, επειδή όμως με κούρασε να αντιγράφω από το βιβλίο δεν το κάνω προς το παρόν.

Επίσης δεν ανέφερα πουθενά πως η ψύχωση είναι διαταραχή, αλλά ότι οι ψυχώσεις ή ψυχωτικές διαταραχές είναι κατηγορία διαταραχών.

Έντιτ: επειδή με έπιασε οίστρος θα παραθέσω και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την εμφάνιση ψυχωτικών συμπτωμάτων στην κατάθλιψη.

Από το ίδιο βιβλίο: Κεφάλαιο 9 (σελ. 193) Διαταραχές της Διάθεσης ή Συναισθηματικές Διαταραχές, υποκατηγορία Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι αρκετά βαριά, ώστε να περιλαμβάνει ψυχωτικά συμπτώματα, κυρίως ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες. Το περιεχόμενο αυτών των ψευδαισθήσεων και των παραληρητικών ιδεών συνήθως είναι σύντονο με την κατάθλιψη (ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες σύμφωνες με την συναισθηματική διάθεση). Παράδειγμα, το άτομο πιστεύει ότι το καταδιώκουν επειδή είναι αμαρτωλό ή ανεπαρκές ή έχει ακουστικές ψευδαισθήσεις που το κατηγορούν για τις αμαρτίες ή τα λάθη του. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μηδενιστικές παραληρητικές ιδέες καταστροφής του κόσμου ή του ατόμου, σωματικές παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις καρκίνου ή άλλης σοβαρής ασθένειας, παραληρητικές ιδέες φτώχειας.

Λιγότερο συχνά, το περιεχόμενο των ψευδαισθήσεων και των παραληρητικών ιδεών δεν έχει σχέση με την κατάθλιψη (ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες ασύμφωνες με την συναισθηματική διάθεση). Παράδειγμα, το άτομο πιστεύει ότι το καταδιώκουν χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το λόγο και λοιπά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Donatella

Active member

Η Donatella αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 127 μηνύματα.
Γνωριζει κανεις τι ειναι η ψυχωση και πως σε κανει να νιωθεις ή να συμπεριφερεσαι? Κι αν ναι, τι μπορει να κανει κανεις για να βοηθησει τον αλλο που πασχει απο αυτη την ασθενεια?
 

Τσιγάρα σέρτικα

New member

Ο Στράτος :P αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 994 μηνύματα.
Γνωριζει κανεις τι ειναι η ψυχωση και πως σε κανει να νιωθεις ή να συμπεριφερεσαι? Κι αν ναι, τι μπορει να κανει κανεις για να βοηθησει τον αλλο που πασχει απο αυτη την ασθενεια?
Στο μέρος το σωστό βρίσκεσαι θα πω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:loltooth::loltooth:
Αλλά επειδή οφείλουμε σοβαρότητα, το DSM V της ΑΨΕ υπάρχει σε πιντιέφ τζαμπέν. Αν θες έγκυρες απαντήσεις δλδ. Έτι μάλλον που οι ψυχωτικές διαταραχές, μόνο ομοιογενή ομάδα δεν αποτελούν. (Πχ, η διπολική διαταραχή πόρρω απέχει της παλιότερα ονομαζόμενης ηβηφρενικής ψύχωσης που έχει νομίζω την χειρότερη πρόγνωση από όλες)
 
Τελευταία επεξεργασία:

Donatella

Active member

Η Donatella αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 127 μηνύματα.
Στο μέρος το σωστό βρίσκεσαι θα πω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:loltooth::loltooth:
Αλλά επειδή οφείλουμε σοβαρότητα, το DSM V της ΑΨΕ υπάρχει σε πιντιέφ τζαμπέν. Αν θες έγκυρες απαντήσεις δλδ
Ναι θελω εγκυρες απαντησεις αλλα οχι τοσο επιστημονικες και θεωρητικες, οσο βιωματικες. Για αυτο και δημιουργησα αυτο το thread. :yes:
 

Τσιγάρα σέρτικα

New member

Ο Στράτος :P αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 994 μηνύματα.
Ναι θελω εγκυρες απαντησεις αλλα οχι τοσο επιστημονικες και θεωρητικες, οσο βιωματικες. Για αυτο και δημιουργησα αυτο το thread. :yes:
Σεβαστό. Αλλά κάθε άποψη δεν κουβαλάει την εγκυρότητα του εκφέροντος; Και εδώ πως θα την τσεκάρεις;
 

Donatella

Active member

Η Donatella αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 127 μηνύματα.
Δεν θελω να τσεκαρω κατι ιδιαιτερο οσον αφορα την ασθενεια αυτη καθ'αυτη. Απλα θελω να δω πώς θα την περιεγραφαν οι αλλοι και ποιες ειναι οι εμπειριες τους. Μετα ο καθενας φυσικα βγαζει τα συμπερασματα του. Δεν σημαινει οτι οτιδηποτε γραφεται εδω ειναι ορθο.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 7,445 μηνύματα.
Γνωριζει κανεις τι ειναι η ψυχωση και πως σε κανει να νιωθεις ή να συμπεριφερεσαι? Κι αν ναι, τι μπορει να κανει κανεις για να βοηθησει τον αλλο που πασχει απο αυτη την ασθενεια?
Γεια σου Ντονατέλα! :thumbup:

Μπορείς να διαβάσεις και το αρχικό μήνυμα αυτού του θέματος για την ψύχωση.
Ένας ψυχίατρος μου είχε μιλήσει κάποτε για τον "κανόνα του 1/3". Δηλαδή ότι από όλους όσους έχουν ψύχωση, Α) το 1/3 περιορίζεται δραματικά στη λειτουργικότητά του, από αυτή την ασθένεια' Β) το άλλο 1/3 επανέρχεται αλλά με δυσκολίες και το άλλο 1/3 ανακτά πλήρως τη λειτουργικότητά του και σταθεροποιείται, αλλά με πιο περιστασιακές δυσκολίες σε σχέση με το Β) που ανέφερα.

Δεν ξέρω αν ρωτάς επειδή αντιμετωπίζεις ήδη μια σχετική κατάσταση στον κύκλο σου ή αν ρωτάς εγκυκλοπαιδικά. Το λέω καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ίσως να είναι βοηθητικά:
1. Όταν το άτομο σου λέει κάτι που αντικειμενικά είναι παράλογο, να το προσγειώνεις στην πραγματικότητα με υπομονή και κατανόηση.
2. Υπάρχουν κέντρα που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με ψυχικό νόσημα (αλλά και στους συγγενείς τους), και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ. Εκεί, συνήθως υπάρχουν έμπειροι και εξειδικευμένοι (με ενήλικες) ψυχολόγοι που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο, πρώτα από όλα να κατανοήσει την ασθένεια και κατά δεύτερον να διαχειρίζεται τα συμπτώματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Donatella

Active member

Η Donatella αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 127 μηνύματα.
Οχι δεν ειναι μονο εγκυκλοπαιδικα. Ενα ατομο στο φιλικο μου περιβαλλον αντιμετωπιζει αυτο το προβλημα και απλα ηθελα να καταλαβω πως πραγματικα νιωθουν οι ανθρωποι οταν βιωνουν ψυχωτικα επεισοδια, μιας και το ατομο αυτο δεν ειναι πολυ ανοιχτο στο να μιλαει για το θεμα αυτο ή για το πως νιωθει. Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση! :)
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top