Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 28,224 μηνύματα.

21:00, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

πλανήτης εννιά


Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τον μυστηριώδη υποθετικό πλανήτη 9, κάπου πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Πραγματικά οι συνθήκες δεν ευνοούν την αναζήτηση μας. Είναι ένας πλανήτης που βρίσκεται πολύ μακριά σε ένα κρύο και σκοτεινό διάστημα.

Οι επιστήμονες έχουν μία αόριστη ιδέα για το πού θα μπορούσε να είναι. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτό. Μπορεί απλώς να μην τον έχουμε εντοπίσει ακόμη ή να μην υπάρχει καθόλου. Επίσης ο πλανήτης Εννιά θα μπορούσε να είναι μόνο ένας σωρός από βράχια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από τους φυσικούς Katherine Brown του Hamilton College και Harsh Mathur του Πανεπιστημίου Case Western Reserve αυτό που έχουμε ερμηνεύσει ως απόδειξη ενός πλανήτη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι ότι κάτι λείπει από το τρέχον μοντέλο για την βαρύτητα.

Σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη τους, οι μικρές ανωμαλίες στις τροχιές διαφόρων αντικειμένων που ορισμένοι αποδίδουν σε έναν κρυμμένο πλανήτη είναι επίσης συμβατές με ένα διαφορετικό είδος βαρυτικού μοντέλου, αυτού που ονομάζεται Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική (MOND).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νόμοι του Νεύτωνα είναι χρήσιμοι. Είναι γνωστό, όμως, ότι δεν είναι τέλειοι. Τα ελαττώματα του νόμου της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα επιλύθηκαν από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Το μοντέλο MOND είναι μια εναλλακτική λύση που στηρίζεται στην άποψη ότι άλλα βαρυτικά φαινόμενα υπερισχύουν όταν η νευτώνεια βαρυτική επιτάχυνση πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο.

Επειδή το MOND μπορεί να περιγράψει τη βαρυτική συμπεριφορά γαλαξιών που δεν φαίνεται να συνδέονται με την κανονική ύλη – απροσδόκητες καμπύλες περιστροφής κ.α.- γίνεται μία ελκυστική εναλλακτική λύση για την μελέτη της σκοτεινής ύλης. Ωστόσο δεν έχει μελετηθεί σε μικρότερες κλίμακες.

«Το MOND είναι πολύ καλό στην εξήγηση παρατηρήσεων σε γαλαξιακή κλίμακα. Δεν περίμενα ότι θα είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα», είπε ο Harsh Mathur.

Η ύπαρξη του Πλανήτη Εννιά είχε εξαχθεί ως συμπέρασμα αφού οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα μια περίεργη ομαδοποίηση τροχιών. Εκεί, μπορούν να βρεθούν τεράστιοι αριθμοί μικρών παγωμένων βράχων, σε μεγάλες τροχιές. Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από αυτούς τους βράχους έχουν παρατηρηθεί να συσσωρεύονται στις τροχιές τους θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχουν συγκεντρωθεί από τη βαρυτική επίδραση ενός μεγάλου πλανήτη.

Οι καθηγητής της έρευνας σκέφτηκαν ότι αυτές οι παρατηρήσεις ομαδοποίησης μπορεί να μην είναι συμβατές με το MOND. Έτσι έκαναν μία έρευνα για τις τροχιές των αντικειμένων της Ζώνης του Κάιπερ του εξωτερικού ηλιακού συστήματος με το μοντέλο MOND για να παρατηρήσουν πώς συμπεριφέρονται.

Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσαν ότι και ένας σωρός βράχων συμπεριφέρονταν σχεδόν ακριβώς όπως η παρατηρηθείσα ομαδοποίηση. Σύμφωνα με τη θεωρία του MOND, οι υπολογισμοί τους υποδηλώνουν ότι μερικά από τα αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα θα πρέπει να έλκονται και να ευθυγραμμίζονται με το βαρυτικό πεδίο του γαλαξία μας με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά δεν είναι αρκετό ισχυριστεί κανείς με βεβαιότητα ότι το MOND εξηγεί την περίεργη συμπεριφορά αυτών μακρινών βράχων και όχι ένας πλανήτης. Σε αυτή την φάση δεν έχουμε αρκετά δεδομένα προκειμένου να υποστηριχθεί η ύπαρξη ή όχι του πλανήτη Εννιά.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 28,224 μηνύματα.

Συναρπαστικά νέα για τους λάτρεις του διαστήματος. Μία νέα «εκτόξευση» έχει προγραμματίσει η NASA για τον Νοέμβριο. Αυτήν την φορά δεν θα είναι εκτόξευση ενός πυραύλου στο διάστημα, αλλά η κυκλοφορία της νέας δωρεάν streaming υπηρεσίας NASA+.

Τι είναι το NASA+​


Το NASA+ είναι μια streaming υπηρεσία, στην οποία θα προβάλλονται οι live μεταδόσεις της NASA για αποστολές, εκτοξεύσεις, έρευνες και οτιδήποτε άλλη δραστηριότητα της διαστημικής υπηρεσίας. «Φέρνουμε το διάστημα σε εσάς», δήλωσε ο Marc Etkind από το Γραφείο Επικοινωνιών της NASA.

Το NASA+ αποτελεί μέρος του σχεδίου της διαστημικής υπηρεσίας να μεταμορφώσει την ψηφιακή της παρουσία. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023, η NASA θέλει να ανανεώσει τους ιστότοπους της και να αναβαθμίσει την εφαρμογή της. Ο επικεφαλής πληροφοριών της υπηρεσίας, Jeff Seaton, δήλωσε ότι ο στόχος της NASA είναι να βελτιστοποιήσει «το τρόπο με τον οποίο το κοινό ασχολείται με το περιεχόμενο της NASA στο διαδίκτυο».

Πόσο θα κοστίζει το NASA+;​


Το NASA+ θα είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς κόστος συνδρομής (η NASA είναι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο, επομένως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη). Επίσης η υπηρεσία δεν θα έχει διαφημίσεις.

Πού μπορώ να παρακολουθήσω το NASA+;​


Το NASA+ πρόκειται να γίνει διαθέσιμο στις 8 Νοεμβρίου. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, μέσω της εφαρμογής της NASA σε iOS και Android για κινητά, tablet και συσκευές smart TV. Επίσης θα υπάρχει σε άλλες streaming πλατφόρμες όπως το Apple TV, το Fire TV και το Roku.

Turn on, tune in, and space out to relaxing music and ultra-high-definition visuals of the cosmos, from the surface of Mars to a Uranian sunset.
“Space Out” Episode 1 drops Nov 8 on NASA+: https://t.co/QUQRsdGvp9 pic.twitter.com/P43WBGVk8u
— NASA (@NASA) November 3, 2023

Σε τι διαφέρει το NASA+ από το NASA TV;​


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το NASA+ θα είναι μια ενημέρωση του NASA TV, το οποίο είναι επίσης δωρεάν. Δεν είναι σαφές πόσο διαφορετικό θα είναι το περιεχόμενο μεταξύ των δύο ή αν το NASA+ θα λειτουργήσει απλώς ως η νέα και βελτιωμένη έκδοση του NASA TV.

Τι μπορώ να παρακολουθήσω στο NASA+;​


Αν και δεν έχει ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα, το NASA+ θα διαθέτει μια σειρά από live μεταδόσεις, ενημερώσεις αποστολών και βίντεο από τα παρασκήνια, όπως γίνεται στο NASA TV. Μέσω του ιστότοπού της και του καναλιού της στο YouTube, η NASA δημοσιεύει συχνά βίντεο από τις αποστολές της, από προσγειώσεις ρόβερ στον Άρη, από ιστορικές εκτοξεύσεις πυραύλων, και πολλά άλλα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στο NASA+ θα είναι διαθέσιμα τα πρωτότυπα ντοκιμαντέρ της NASA, που έχουν βραβευτεί με Emmy και νέες σειρές που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

We're bringing space to you!
Launching on November 8, NASA+ is @NASA's new ad-free, no-cost, family-friendly streaming service that puts the universe at your fingertips. Get ready to watch and enjoy live coverage and original video series on this exciting new platform. pic.twitter.com/AKq6OE7U1I
— NASA Marshall (@NASA_Marshall) November 3, 2023

πηγή: FOXreport.gr
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 28,224 μηνύματα.

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η. Έχει γράψει 1,212 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 4,655 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 4,655 μηνύματα.

1701375660185.png
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top