Ελληνική δημόσια διοίκηση και πελατειακές σχέσεις

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
...είχαμε δεν είχαμε, βγήκαμε και στα μανταλάκια που λένε...

Δομικές αδυναμίες και ενδημικές ανικανότητες καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο η χώρα δυσκολεύεται τόσο πολύ να προωθήσει τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», που θεωρούνται απαραίτητες για να συγχρονίσει το βήμα της με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού δεν αφορούν βεβαίως την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κεντρικές βάσεις δεδομένων στοιχείων, αλλά και όταν με κάποιον τρόπο κάποια δεδομένα είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη δηλώσεις της επικεφαλής του Τομέα Αποτίμησης Κυβερνήσεων του ΟΟΣΑ Κάρολιν Βάρλεϊ.

Η αξιωματούχος του ΟΟΣΑ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι κεντρικές κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τη γνώση για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων. «Τα 14 ελληνικά υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται βάσεων δεδομένων, γνώσης για να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά, οργάνωσης για να εκμεταλλευθούν τα ευρήματα από την επεξεργασία των δεδομένων, ενώ στερούνται και από την απαραίτητη μεταξύ τους συνεργασία», φέρεται να εκτιμά η υπεύθυνη του Οργανισμού.

Επικαλούμενη μελέτη που διενήργησε ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα, η Die Welt αναφέρει ότι στα ελληνικά υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης.

«Ο έλληνας υπουργός συναντά τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου του μόνο δύο φορές ετησίως, ενώ στη Βρετανία ή στη Γαλλία ανάλογες συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα... Επίσης τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ελάχιστες επαφές με τους συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου ή ακόμη και με στελέχη που εργάζονται στο ίδιο γραφείο μ' αυτά», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

Η Κάρολιν Βάρλεϊ υποστηρίζει εν κατακλείδι ότι «η ελληνική διοίκηση δεν παράγει έργο και εξ αιτίας της αδυναμίας της αυτής να παράξει έργο δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές». Οπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, «η Κεντρική Διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή παραγωγικών πολιτικών».

πηγή
κι άλλη πηγή

Φυσικά δεν φαντασιώνομαι ότι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ δεν είχαν διαγνώσει νωρίτερα τις παθογένειες που μας κατατρέχουν ως άλλες Ερινύες αφού εμείς τις γεννήσαμε και τροφοδοτήσαμε για τόσον καιρό, απλά μέχρι τώρα συγκρατούνταν μάλλον από ένα ιδιότυπο savoir vivre, του "αφού δεν δημιουργούν μέγα πρόβλημα, ας τους αφήσουμε στα του οίκου τους" και τώρα που ο οίκος έγινε ανοχής και μάλιστα multinational, ήταν καιρός να βγουν και τα άπλυτα στη φόρα...

Γιατί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι θύτης.
Θύτης της παραγωγικότητας, της αποτελεσματικότητας, της προσαρμοστικότητας, της ευελιξίας, της προόδου, της φαντασίας της ίδιας.

Αλλά είναι και θύμα.
Θύμα των φορέων της εκάστοτε εξουσίας που την χρησιμοποιούσαν και μάλλον εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν ως όχημα εκπλήρωσης προεκλογικών πελατειακών υποσχέσεων, ως πεδίο άγονων πειραματισμών χωρίς σχεδιασμό, όραμα, στόχο, ως πειθήνιο όργανο άσκησης και εκτέλεσης πολιτικής το οποίο από τη μια "διασφαλίστηκε" με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στερώντας από την ίδια την κοινωνία τη δυνατότητα ελέγχου και κρίσης και από την άλλη ευνουχίζεται ανά τετραετία ή και συχνότερα με τις αλλαγές προσώπων σε επιτελικές θέσεις με μόνο σκοπό την τοποθέτηση ουχί αρίστων αλλά αρεστών που μέχρι να πάρουν μυρωδιά τι γίνεται (όταν προτίθενται για κάτι τέτοιο) βρίσκονται ήδη υπό μετακίνηση γι' αλλού...
Και δικό μας θύμα, μην τινάζουμε την ουρά για να βγούμε απ' έξω απ΄την αμμολεκάνη...
Θύμα όλων ημών που προσπαθούσαμε να ενταχθούμε στο δυναμικό της έχοντες ή όχι τα προσόντα, που προσπαθήσαμε να "κάνουμε τη δουλειά μας" ασχέτως εάν γινόταν νόμιμα και νομότυπα ή όχι, που, όσοι είναι τουλάχιστον, όντας μέσα στο δυναμικό της δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια να αλλάξει κάτι με τον φόβο απώλειας των κεκτημένων...

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τώρα οι παντός είδους εταίροι μας και μας πήραν χαμπάρι, ενώ εμείς εξακολουθούμε να τους νομίζουμε κουτόφραγκους, και μάλλον θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απαλλαγούν από το βαρίδι της παρουσίας μας...

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά?
Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για να διορθωθεί κάτι? 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
.....
Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά?
Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για να διορθωθεί κάτι?
Ναι, όταν η κοινωνία μας θα απαρτίζεται από ανθρώπους, που δεν θα χρειάζονται στάνες, τζάκια, κορώνες και πετραχίλια:P!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
[FONT=&quot]...είχαμε δεν είχαμε, βγήκαμε και στα μανταλάκια που λένε...

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά?
Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για να διορθωθεί κάτι?
[/FONT]
Άλλη μια προσπάθεια συγκάλυψης όλων όσων έχουν γίνει στην χώρα μας.
Μου θυμίζει την παροιμία του κόρακα, με μια μικρή παραλλαγή:
Κόρακας παινεύει Κόρακα.
Και τι εννοώ;

<<Ότι κόπτωνται για να μας βάλλουν στην σειρά και να μας νοικοκυρέψουν>>.
Με την μόνη διαφορά που ως σήμερα αυτοί που καρπώνονται των Ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είναι εκτός Ελλάδας.
Όλα έχουν τις εξηγήσεις τους, όλα.
Από την στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ, πήραν δάνειο 16 δις και ως σήμερα έχουν πληρώσει κοντά στα 400δις.
Εδώ, βρωμάει μίζες. Βρωμάει και όχι μυρίζει.
Και αφού βρωμάει, γιατί δεν βλέπουμε και κάποια κίνηση εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος από την ρίζα;
Ως σήμερα μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ορυκτός πλούτος στην ελλάδα.
Ξαφνικά ακούμε ότι ψηφίστηκε νόμος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στην Θράκη με την μέθοδο του fast track , πετρέλαιο, αέριο κ.λ.π.

Μόνο αδαείς μπορούν να συμφωνούν με όλα αυτά που μας συμβαίνουν, μόνο αδαείς.
Αν όμως οι πολιτικοί μας, της μεταπολίτευσης και εδώ, δεν ενδιαφέρθηκαν για την δημόσια διοίκηση όπως μας λέει ο ΟΟΣΑ, θέτει το βαρύτατο ερώτημα:
Από κάποιους δασκαλεύτηκαν - υποβοηθήθηκαν (η μίζα είναι για να πάρει μπρος κάτι) ή από κάποιους παραπλανήθηκαν.
Και στην μια και στην άλλη περίπτωση φαντάζομαι ότι << ο ξυλεύσας την πεσούσα δρυ, είναι και ο αυτουργός>>.

Μήπως έπρεπε να διαλυθεί η ελλάδα για να επιβάλλουν την σωστή διαχείριση με δικούς τους επιτρόπους για να την σώσουν;

Ποιο γελοία ερώτηση, δεν μου έχουν θέσει ποτέ ως σήμερα, σαν αυτή που με τα έργα τους θέτουν. ΠΟΤΕ!!!!!!!!
Μπροστά τους ωχριά ακόμα και η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ.
ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;
Δικό τους έργο είναι και αυτό.


ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ!!!!!!!!!!!


Υ.Γ. σήμερα γίνεται καθαρό το γιατί μας βοήθησαν να ελευθερωθούμε από τους Οθωμανούς-γιατί μας έριξαν στον εμφύλιο πόλεμο-γιατί δεν μας αφήνουν στην ησυχία μας- ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Και μη μου πείτε ότι δεν είναι τεχνητή, γιατι το μοίρασμα των 500 δις τις προηγούμενες ημέρες στις περιφερειακές τράπεζες, το αποδεικνύει περίτρανα.
Γιατί τώρα και όχι πριν; Εξ άλλου η ελληνική σοφία που καυχώνται ότι γνωρίζουν στην Ευρώπη, το λέει καθαρά << κάλιο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν>>.

Εδώ άφησαν τον αθλητή να πάθει γάγγραινα και έρχονται να μας πουν ότι με τα βιονικά μέλη που θα του φυτέψουν, θα γίνει καλά.
Όμως, είναι πολλά αυτά που αποφεύγουν να μας πουν, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ…..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,044 μηνύματα.
Δεν θα σταθώ στο τι ακριβώς κρύβετε πίσω από την κρίση αλλά ναι χρειαζόμαστε οργάνωση. Βασικά δεν έχουμε καθόλου οργάνωση. Δεν υπάρχουν κοινές βάσεις δεδομένων και δεν μπορεί να υπάρχουν διασταύρωση στοιχειών, για παράδειγμα κάποιος με αφοβία και γνώσης "κοινωνικής μηχανικής" μπορεί άνετα να γίνει έμπορος θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από την άλλη θα ήθελα να τονίσω ένα μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο. Οκ ωραίες οι "βάσεις δεδομένων" αλλά με μέτρο, αν είναι να "ξέρουν" π.χ. τι σκούφους φοράμε στις διαδηλώσεις φαντάζομαι προτιμούμε το χάος και τα χρέη :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Αρχισαν να τρέμουν και οι... καρυάτιδες
Οι διάφορες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού προτιμούν για ρουσφετολογικούς λόγους το εκτός ΑΣΕΠ εποχικό προσωπικό και αρνούνται τις μετατάξεις υπαλλήλων. Στην Ολυμπία ο ΟΣΕ έστειλε 92 και οι αρμόδιοι ζήτησαν μόνο 6 για φύλαξη, ενώ οι άλλοι έγιναν κλητήρες

Θύμα της γραφειοκρατίας του υπουργείου Πολιτισμού και των πελατειακών σχέσεων, που έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες, έχει «πέσει» και η φύλαξη των αρχαιολογικών μουσείων, όπως αποκαλύπτεται με αφορμή τη ληστεία που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ολυμπίας.
Κενές παραμένουν ακόμα περίπου 2.500 θέσεις αρχαιοφυλάκων από τις 3.700 συνολικά, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια έχουν γίνει 10.027 προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού, εκ των οποίων έχουν καλυφθεί μόνο 410 θέσεις φύλαξης.
Ως αποτέλεσμα της χρόνιας πρακτικής που ακολουθείται στο υπουργείο Πολιτισμού, η φύλαξη των μουσείων πραγματοποιείται κυρίως από εποχικό προσωπικό και ωρομίσθιους, οι οποίοι προσλαμβάνονται κυρίως την τουριστική περίοδο, χωρίς να έχουν καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες καταστάσεις, όπως αυτή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ωρομίσθιοι φύλακες προσλαμβάνονται χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ λόγω εκτάκτων αναγκών, αφού η «γραφειοκρατία» του ΥΠΠΟΤ αν και γνωρίζει τις ανάγκες σε προσωπικό φύλαξης από τις αρχές κάθε έτους, δημιουργεί προσκόμματα και δεν παρουσιάζει εγκαίρως τον απαιτούμενο αριθμό συμβασιούχων, με αποτέλεσμα όλα να γίνονται την τελευταία στιγμή.
Με την επίκληση «εκτάκτων αναγκών» προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι φύλακες, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, αφήνοντας έτσι «ελεύθερους» τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να πιέζουν για να τακτοποιήσουν τα δικά τους παιδιά. Αρκετά μουσεία παρέμεναν κλειστά μέχρις ότου να προσληφθεί το αντίστοιχο προσωπικό φύλαξης.


Προειδοποιήσεις
Οσο παράλογο και αν ακούγεται, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού είχε τη δυνατότητα να ζητήσει περισσότερους υπαλλήλους στο πλαίσιο των μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ μεταφορών για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων.
Παρά τις επανειλημμένες εδώ και καιρό προειδοποιήσεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τους κινδύνους που ενείχε η ελλιπής φύλαξη στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, οι αρμόδιοι φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού έκριναν σκόπιμο να ζητήσουν μόλις 6 από τους συνολικά 92 υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στον Νομό Ηλείας από τον ΟΣΕ.
Από τους υπόλοιπους 86 υπαλλήλους, οι 6 επίσης μετατάχθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού για τη φύλαξη σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ οι υπόλοιποι 80 όδευσαν σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες του Δημοσίου ως κλητήρες. Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς με ποιο σκεπτικό η ανάγκη κάλυψης θέσεων για κλητήρες στον συγκεκριμένο νομό της χώρας κρίθηκε πιο σημαντική από τη διαπιστωμένη ανάγκη φύλαξης ορισμένων από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας.
Ωστόσο, το παράλογο της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν σταματά εδώ. Από τους έξι υπαλλήλους του ΟΣΕ που μετατάχθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, και οι οποίοι ανήκαν πριν στο προσωπικό συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών, μόνον οι δύο ανέλαβαν καθήκοντα φύλαξης στο Μουσείο. Στους υπόλοιπους τέσσερις υπαλλήλους είχαν ανατεθεί άλλες εργασίες (π.χ. υπηρεσίες καθαριότητας) στον αρχαιολογικό χώρο.
Ολα σε κίνδυνο
Οριακή η φύλαξη της Ακρόπολης
Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Ακρόπολης φυλάσσονται συνολικά από 150 άτομα μόνιμο προσωπικό. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι φυλάσσεται επαρκώς τους χειμερινούς μήνες όταν το προσωπικό εργάζεται μια βάρδια.
Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως απαιτείται σχεδόν διπλάσιο προσωπικό για να καλυφθούν 2 βάρδιες, οπότε κάθε χρόνο γίνονται προσλήψεις επιπλέον 100 συμβασιούχων. Οπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού, περισσότεροι φύλακες χρειάζονται σε ανοιχτούς χώρους απ΄ ό,τι για τη φύλαξη μουσείων και κλειστών αρχαιολογικών χώρων κυρίως την τουριστική περίοδο.
Εργαζόμενοι στη φύλαξη μουσείων αναφέρουν ότι εάν είχαν πραγματοποιηθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού φύλαξης θα υπήρχε η δυνατότητα μετακίνησής τους κατά την τουριστική περίοδο σε αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες φύλαξης.
Επισημαίνουν δε ότι οι συμβασιούχοι καθώς και οι μεταταχθέντες από τις ΔΕΚΟ δεν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση για να ασκήσουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα αξιόπιστα. Σε αρκετούς νομούς υπάρχουν αναφορές ότι οι μεταταχθέντες από τις ΔΕΚΟ δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μουσείων.

Κομφούζιο
Ορφανές... μετατάξεις
Μόνο τον Μάρτιο του 2011 η αρμόδια επιτροπή υπουργών ενέκρινε την πρόσληψη 4.731 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (μέσω ΑΣΕΠ) σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι 1.680 εξ αυτών ανήκαν στην ειδικότητα «φύλακες - νυχτοφύλακες». Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε φύλαξη, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν μεταταχθεί σε θέσεις φυλάκων αρχαιολογικών χώρων και νυχτοφυλάκων στο υπ. Πολιτισμού περίπου 400 υπάλληλοι, εκ των οποίων 244 από τον ΟΣΕ, 17 από τον ΟΑΣΑ και 134 από τον ΗΣΑΠ (ΦΕΚ 213, 520, 602, 810), οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη εργασία.
Από την πλευρά του ο Γ. Τσιακοπιάκος, πρόεδρος της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ τονίζει: «Είναι βέβαιο ότι μπροστά στα προτεταμένα όπλα δύσκολα μπορεί να αποτραπεί η πρόθεση των κακοποιών. Ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους εκπροσώπους της τρόικας, στους Ευρωπαίους «φίλους» μας, ότι όσα έχει αναδείξει ο παγκόσμιος πολιτισμός στις χιλιετίες δεν πρέπει να τα αφήσουμε -με τη μόνιμη επωδό για περικοπές- βορά στα χέρια οποιουδήποτε κακοποιού. Οι εργαζόμενοι, οι Ελληνες πολίτες και ο λαός θα αντισταθούν».

Οι υπογραμμίσεις δικές μου
...και κάπως έτσι, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο πνευματικής κληρονομιάς, τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης, ένας θησαυρός που οι πρόγονοί μας δεν μας κληροδότησαν εν λευκώ αλλά μας εμπιστεύθηκαν απλά τη φύλαξη του για τις επόμενες γενεές, πέφτει θύμα κοντόφθαλμων μικροπολιτικών και ταπεινών μικροσυμφερόντων στην καλύτερη περίπτωση, ανικανότητας, οκνηρίας και πλήρους άγνοιας στη χειρότερη.

Και μετά αναρωτιόμαστε τί έκανε το "κράτος" για τη φύλαξη της κληρονομιάς μας... ενώ βαυκαλιζόμαστε για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης...:whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,044 μηνύματα.
Μήπως όμως είναι υπερβολή να μιλάμε για ΑΣΕΠ σε φύλακες; Δηλαδή σε τι θα εξεταστούν; :worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Μήπως όμως είναι υπερβολή να μιλάμε για ΑΣΕΠ σε φύλακες; Δηλαδή σε τι θα εξεταστούν; :worry:

Πρόθυμα θα συμφωνήσω μαζί σου για το υπερβολικόν του πράγματος, αρκεί να υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο επιλογής του συγκεκριμένου προσωπικού.

Εγώ π.χ. δεν θα είχα πρόβλημα να μην είναι μέσω ΑΣΕΠ, αλλά να έχουν κάνει τη θητεία τους σε ειδικές δυνάμεις του στρατού ώστε να κατέχουν τεχνικές αυτοάμυνας και εξουδετέρωσης του όποιου απειλητικού "τουρίστα" που γράφει το όνομα του στις πέτρες της Ακρόπολης ή προσπαθεί να πάρει μαζί του κομμάτια από τα μάρμαρα.
Τώρα και μια εξέταση σε βασικά θέματα όπως στοιχειώδεις γνώσεις ξένων γλωσσών και ιστορίας του χώρου που εργάζονται δεν θα έβλαπταν.
Και οπωσδήποτε να είναι όντως οι καταλληλότεροι και όχι οι αρεστότεροι...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,044 μηνύματα.
Πιστεύω ότι αρκούν κοινωνικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα χρόνια ανεργίας ή αριθμός μελών στην οικογένεια που πρέπει να θρέψει. Έξαλλου αρκεί ο γρήγορος εντοπισμός του υπόπτου. Νομίζω σε κάθε χώρο αρκούν 1-2 φύλακες που θα "κόβουν βόλτες" και ένας σε κάποιο δωμάτιο να παρακολουθεί τις "κάμαρες". Νομίζω θα ήταν υπερβολή να απασχολούμαι προσωπικό του στρατού.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Πιστεύω ότι αρκούν κοινωνικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα χρόνια ανεργίας ή αριθμός μελών στην οικογένεια που πρέπει να θρέψει. Έξαλλου αρκεί ο γρήγορος εντοπισμός του υπόπτου. Νομίζω σε κάθε χώρο αρκούν 1-2 φύλακες που θα "κόβουν βόλτες" και ένας σε κάποιο δωμάτιο να παρακολουθεί τις "κάμαρες". Νομίζω θα ήταν υπερβολή να απασχολούμαι προσωπικό του στρατού.

Όχι στρατιωτικό προσωπικό παιδί μου:P (αν και κάποιες φορές η ιδέα δεν είναι εντελώς λάθος;)) αλλά αν μέσα στα κοινωνικά κριτήρια βάλουμε και το πού έκανε ο υποψήφιος τη θητεία του και του κάνουμε και μια γρήγορη εκπαίδευση σε κάποια πράγματα δε θα μας χάλαγε.

Με τα υπόλοιπα που λες συμφωνώ απόλυτα:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,044 μηνύματα.
Πάντως αναρωτιέμαι, αν ακόμη και μετά αυτό το τεράστιο σοκ που δέχτηκε η Ελλάδα κάποιοι συνεχίζουν να σκέφτονται με την "παλιά" λογική, τι χρειάζεται να κάνουμε; Προφανώς σε σκηνικά του στυλ μια υπηρεσία να χρειάζεται 6 άτομα και ο αρμόδιος να στέλνει 92
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Το υπουργείο έχει δώσει εντολή μέσα σε 10 μέρες οι υπηρεσίες να καταρτίσουν τις λίστες των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς θα αρχίσουν να αμείβονται με το 75% του μισθού τους. Το δημόσιο θα κάνει τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών και θα εντάξει μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων αυτών σε νέες θέσεις. Όσοι δεν ενταχθούν σε νέα θέση θα απολύονται.

Ποιοι είναι οι υπάλληλοι που θα μπουν στις λίστες;

Με βάση το προφίλ που έχει συντάξει το υπουργείο σε διαθεσιμότητα μπαίνουν υπάλληλοι που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών καθηκόντων, που έχουν προσληφθεί εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστους χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Αυτοί οι υπάλληλοι δεν θα απολυθούν. Θα μπουν σε διαθεσιμότητα, ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη τονίζουν ότι το δημόσιο ως συνήθως κινείται αργά. Δεν έχουν διευκρινιστεί τα κριτήρια των μετακινήσεων, της επιλογής των προσώπων κλπ.

Κάπως έτσι η αξιοποίηση των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λόγω... λήξης του 12μηνου.

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος 12 μήνες μετά την ένταξή του στην διαθεσιμότητα δεν έχει ενταχθεί σε νέα θέση απολύεται όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Έτσι ίσως υπάρξουν πολλοί υπάλληλοι που θα βρεθούν χωρίς δουλειά ... από ατύχημα.

Παράλληλα έχει ξεσπάσει και πόλεμος μεταξύ υπουργείου και συνδικαλιστών και δημάρχων με τους δεύτερους να αρνούνται να καταρτίσουν τις λίστες.

Το υπουργείο λέει απ' την πλευρά του ότι θα μπορέσει το ίδιο βάσει απογραφής να καταρτίσει λίστες, ωστόσο σε αυτές θα ενταχθούν πολλοί περισσότεροι με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα κινδυνεύουν με απόλυση.imiresia.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Όπως μου εξήγησε ένας ΔΥ, η διαθεσιμότητα, εφόσον είναι ΝΟΜΙΜΗ και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, και διαρκεί ένα έτος είναι ουσιαστικά απόλυση.
Δεν είναι κάτι νέο. Απλά αρχίζει και εφαρμόζεται.
Υπόψη, όταν καταργείται ένα τμήμα, δεν μπορείς να απολύεις τον ΔΕ και να κρατάς τους άλλους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Νεογέννητος

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Νεογέννητος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 848 μηνύματα.
Του Πάσχου ΜανδραβέληΗ αλήθεια είναι ότι πρώτα θα βγει η ψυχή της χώρας και μετά το χούι του παλιού πολιτικού συστήματος για διορισμούς και μικροπολιτικές διευθετήσεις. Αυτό πιστοποιείται και από την τελευταία τρικυμία στην κυβέρνηση μετά την απαίτηση του υπουργού Εργασίας για αποπομπή του διοικητή του ΟΑΕΔ. Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησε την παραίτηση του κ. Ηλία Κικίλια με αφορμή την άρνηση του δευτέρου να αποδεχθεί την τοποθέτηση δύο συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στη θέση των περιφερειακών διευθυντών ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης.

Είναι ανησυχητικό για μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας να ασχολείται κοτζάμ υπουργός με δύο διευθυντές υπηρεσιών και είναι τραγικό όταν δουλειά αυτού του υπουργού είναι να χαράσσει πολιτικές για την εργασία σε μια χώρα που έχει 1,3 εκατομμύρια άνεργους και βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης. Οι προτεραιότητες του παλιού πολιτικού συστήματος είναι κι αυτές παλιές: διευθετήσεις για την προαγωγή ημετέρων, κι όλα τα άλλα έπονται.

Ακόμη χειρότερα είναι όσα διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στελέχη της Ν.Δ. «καταλογίζουν στον διοικητή του ΟΑΕΔ ότι “είχε αυτονομηθεί” και “λειτουργούσε τον οργανισμό σαν δικό του μαγαζί”, ενώ κάνουν λόγο για “αλαζονική συμπεριφορά” με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΔ με διάφορα αιτήματα» («Τα Νέα» 23.4.2013).

Τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Τα παραπάνω δεν δείχνουν μόνο σύγχυση προτεραιοτήτων αλλά και αρμοδιοτήτων. Η αυτονομία των διοικητών πρέπει να είναι το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών και όχι κουσούρι. Η κοινή λογική λέει ότι τα συγκεντρωτικά συστήματα αποτυγχάνουν παταγωδώς. Oπως μάθαμε από την τραγική ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, όπου λαλούν πολλοί πολιτικοί κοκόροι, δεν αργεί να χρεοκοπήσει η χώρα. Σε όλο τον οργανωμένο κόσμο η κυβέρνηση απλώς θέτει στόχους στους διοικητές και κρίνει αν αυτοί επιτυγχάνονται με κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Δεν ασχολείται η πολιτική ηγεσία των υπουργείων -για όνομα του Θεού!- με τους περιφερειακούς διευθυντές των υποκαταστημάτων. Και αν δεν πρέπει μια φορά οι υπουργοί να ανακατεύονται στην καθημερινή λειτουργία των δημοσίων οργανισμών, οι βουλευτές δεν πρέπει να ασχολούνται δέκα. Δουλειά τους είναι να διαβάζουν κανένα νομοσχέδιο πριν το ψηφίσουν και όχι «να απευθύνονται στον ΟΑΕΔ με διάφορα αιτήματα». Δεν ξέρουμε πόσο «αλαζονική» ήταν η συμπεριφορά του κ. Κικίλια, αλλά το Δημόσιο και η χώρα θα ορθοποδήσει όταν οι διοικητές θα πετούν με τις κλωτσιές έξω κάθε ένα που έχει από δημόσιους οργανισμούς «διάφορα αιτήματα». Κι αν οι αιτούντες είναι πράσινοι, βένετοι, θαλασσί, κόκκινοι ή φούξια βουλευτές ένας λόγος παραπάνω. Δεν ντροπιάζουν μόνο τον εαυτό τους, ντροπιάζουν το κοινοβούλιο.

Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να σωθεί. Θα το επιτύχει αν αλλάξει τις πρακτικές που τη χρεοκόπησαν και κυρίως αν το παλιό πολιτικό σύστημα ανασχηματίσει αντιλήψεις και όχι θώκους. Δυστυχώς, όπως φαίνεται και με τη περίπτωση του υπουργού Εργασίας ή όποιου τέλος πάντων έλαβε αυτήν την απόφαση, αυτό το πολιτικό σύστημα πρώτα έχει κατά νου πώς θα συντηρήσει τις παλιές πελατειακές δομές και έσχατη έγνοια τη σωτηρία της χώρας.

Από την Καθημερινή, κατηγορία "απόψεις"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top