Η προκλητική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ανοίγει το δρόμο για ΑΟΖ

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 8,869 μηνύματα.
Μία ακόμα κίνηση στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτω.


Κλιμακώνει τις εμπρηστικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιχειρώντας ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, που θα δημιουργήσει έναν θαλάσσιο άξονα μεταξύ των δύο χωρών «σβήνοντας» τη μισή Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της Αγκυρας.

Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα όσον αφορά την προσπάθεια της Αγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών που κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις. Ακόμα και αν τα «μνημόνια κατανόησης» που υπέγραψαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς προβλέπουν, απέχουν από οριοθέτηση ΑΟΖ, αποδεικνύουν τη σαφή απαίτηση αποφασιστικού ρόλου εκ μέρους της Αγκυρας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής. Μία ακόμα κίνηση στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.

Ο Νίκος Δένδιας εκτός από το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα, μέσω των εξηγήσεων που ζήτησε από τον τούρκο πρεσβευτή, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ ελ Σούκρι, ενώ κινήσεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ να λαμβάνει οδηγίες να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.


Περισσότερα: in.gr
 

akikos

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 7,670 μηνύματα.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απλώς να καταδικάσουμε το γεγονός.
 

Nelliel

Διάσημο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,402 μηνύματα.
Να κηρυξουμε ΑΟΖ με ΗΠΑ για να παρουμε και τον Ατλαντικο. Μη πω και με Αυστραλια.
Γιατι αυτη ειναι η "λογικη" που βασιζεται η Τουρκια αυτη τη στιγμη.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top