Η τηλεόραση προκαλεί τη ...δυστυχία ή το αντίθετο;

kalypso

New member

Η lily allen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,887 μηνύματα.
Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο νετ και θα ήθελα να το διαβάσετε κι εσείς, γιατί ομολογώ ότι με προβλημάτισε... Δε βλέπω τηλεόραση- σχεδόν καθόλου. Μπορεί να δω λίγο στον ελεύθερό μου χρόνο, μα τίποτα σε καθημερινή βάση. Παλιότερα όμως έβλεπα αρκετή, κυρίως όταν ήμουν σε περιόδους άγχους και πίεσης στο σχολείο, το έβλεπα σαν την "ώρα χαλάρωσής" μου. :worry:
Σύμφωνα με το άρθρο, έρευνες που διεξήχθησαν σε κάποιο Πανεπιστήμιο έδειξαν ότι εκείνοι που βλέπουν πολλή τηλεόραση είναι δυστυχισμένοι. Όμως, δεν γνωρίζουν αν το να βλέπουν τηλεόραση τους έκανε να νιώθουν έτσι, ή αν επειδή ένιωθαν δυστυχισμένοι, έβρισκαν καταφύγιο στο να βλέπουν τηλεόραση, νιώθοντας έτσι πιο καλά, αφού στην πραγματικότητα ήταν σε μία ασφαλή απόσταση από όλα αυτά που έβλεπαν να συμβαίνουν.
Και σκέφτομαι... τι από τα δύο θα μπορούσε να ισχύει; Η μία περίπτωση αποκλείει την άλλη; Και για να πάω ακόμα πιο μακριά, υπάρχουν άτομα που δε βλέπουν τηλεόραση, αλλά πχ. μπαίνουν κάθε μέρα στο νετ ή κάνουν κάτι άλλο- αυτό πώς επηρρεάζει την ψυχολογία/διάθεσή τους;

Σας παραθέτω και ολόκληρο το άρθρο γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον.


Άνθρωποι που νιώθουν δυστυχισμένοι βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με όσους δηλώνουν ευτυχείς, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Η TV φαίνεται ότι είναι καταφύγιο για τους δυστυχείς, ενδέχεται όμως να επιδεινώνει την κατάσταση,Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 30.000 Αμερικανούς ενήλικες για την περίοδο 1975-2006. Δείχνει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, ενώ όσοι νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι κάθονται μπροστά στην οθόνη 25 ώρες την εβδομάδα.
Το συμπέρασμα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, οι πιο ευτυχισμένοι ήταν πιο δραστήριοι κοινωνικά, πήγαιναν συχνότερα στην εκκλησία, διάβαζαν εφημερίδες περισσότερο και δεν αμελούσαν να ψηφίσουν.
Η έρευνα δεν μπορεί να δείξει αν είναι η δυστυχία που οδηγεί στην τηλερόραση ή αν είναι η τηλεόραση που οδηγεί στη δυστυχία. Το πρώτο, πάντως, φαίνεται πιθανότερο -οι δυστυχείς μάλλον χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως καταφύγιο.
«Η TV δεν είναι επικριτική ή δύσκολη, οπότε οι άνθρωποι με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες ή ευκαιρίες για άλλες δραστηριότητες μπορούν να απορροφηθούν σε αυτή» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Social Indicators Research.
«Επιπλέον, η χρόνια δυστυχία μπορεί να γίνει κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και να επηρεάσει την εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες, ωστόσο ακόμα και οι πιο δυστυχείς μπορούν να πιάσουν το τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την TV» αναφέρουν.
Είναι πάντως πιθανό να ισχύει σε κάποιο βαθμό και το αντίστροφο, δηλαδή η πολλή τηλεόραση να βυθίζει τους τηλεθεατές στη δυστυχία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κλπ.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξε ότι οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν την τηλεόραση. Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης βαθμολογήθηκε με 8 κατά μέσο όρο.
Φαίνεται όμως ότι η απόλαυση δεν διαρκεί πολύ: «Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία» σχολιάζει ο κοινωνιολόγος Τζον Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

πηγή
 

Lorelai

New member

Η Νατασα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 99 μηνύματα.
Συνηθως με τη μοναξια συνδεεται η τιβι, ή και το νετ ακομα, οταν δεν εχεις παρεα για να βγεις και μενεις μεσα σκοτωνεις ετσι το χρονο σου. Οποτε κατα καποιο τροπο ισως η δυστυχια να οφειλεται στη μοναξια και ετσι να συνδεονται αυτα. Δηλαδη δεν φερνει η τιβι τη μοναξια, η μοναξια φερνει τιβι και δυστυχια αντιστοιχα.
 

Tsipouro

New member

Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 916 μηνύματα.
Έγχρωμη TV, ασπρόμαυρη ζωή, λένε κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι και μόνο άδικο δεν έχουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκοτώνουν τον χρόνο τους στην TV είναι συνήθως όσοι θα ήθελαν το κάτι παραπάνω που θα δώσει νόημα στη ζωή τους. Και η τηλεόραση, αποτελεί το καλύτερο μέσο για να μην το βρουν ποτέ.

Αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα άτομα που παρακολουθούν αρκετές ώρες την ημέρα τηλεόραση, είναι συνήθως παντρεμένοι, μεσήλικες, με μια δουλειά ρουτίνας, σχετικά συντηρητικοί και χλιαροί και νομίζουν ότι δεν υπάρχει πια τίποτε καινούργιο να ζήσουν πέρα από τις γνωστές καταστάσεις, τότε καταλαβαίνουμε ότι η τηλεόραση αποτελεί γι' αυτά τα άτομα ένα είδος φαρμάκου προς τη μονοτονία. Η μονοτονία δεν κάνει κάποιον δυστυχή άραγε;

Όμως και το να καταφεύγουν στην αδιάκοπη παρακολούθηση της οποιασδήποτε βλακείας παράγεται πίσω από το γυαλί προκειμένου να δουν κάτι καινούργιο και η αναζήτηση της ευτυχίας στα άπιαστα πρότυπα που προβάλλονται, κάποια στιγμή θα τους οδηγήσουν στην απελπισία.

Τηλεόραση <=> δυστυχία, για μένα τουλάχιστον.
Και ποτέ δε θα μετανιώσω που δεν έχω τηλεόραση.
 

Apep

New member

Ο Apep αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 106 μηνύματα.

Andante

New member

Ο Andante αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 219 μηνύματα.
θεωρώ οτι το νέτ είναι ακόμα χειρότερο όταν χρησιμοποιείται σαν μέσο κοινωνικοποίησης ή διασκέδασης
 

christinelle

New member

Η christinelle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ελευσίνα (Αττική). Έχει γράψει 1,793 μηνύματα.
Δεν βλεπω τηλεοραση απο επιλογη, αλλα επειδη υπαρχει μεσα στο σπιτι μπορει να την πετυχω αναμμενη. Με πιανει ενα κατσουφιασμα γιατι εχει ολο βλακειες, δεν θα το ελεγα "δυστυχια" βεβαια αλλα σιγουρα αρνητικο συναισθημα. Παλιοτερα εβλεπα καποιες σειρες που μου αρεσαν πολυ (π.χ. εγκληματα, σ'αγαπω-μ΄αγαπας, κλπ) και αν τις παιζει σε επαναληψη τοτε που θα τυχει να πετυχω αναμμενη την τηλεοραση και δεν εχω κατι αλλο να κανω, θα κατσω να δω και θα περασω ωραια. Μολις ομως βαλει διαφημισεις θα τσαντιστω παλι γιατι ειναι η μια πιο ηλιθια απο την αλλη και ισως παω να δω το επεισοδιο online. Δεν εχω αρκετη εκθεση ωστε να δυστυχησω...Ομως εχω εναλλακτικες μορφες ψυχαγωγιας, αν καποιος δεν εχει κατι καλυτερο απο την τηλεοραση για να περασει την ωρα του, λογικο να ειναι δυστυχισμενος.
 

merry poppins

New member

Η merry poppins αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φωτογράφος και μας γράφει απο Ιρλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 412 μηνύματα.
νομιζω η τηλεοραση προκαλει πολλα εκτος απο δυστυχια και δυστυχως πολλοι ανθρωποι δεν το καταλαβαινουν και χασκουν με τις ωρες...
 

Apep

New member

Ο Apep αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 106 μηνύματα.
νομιζω η τηλεοραση προκαλει πολλα εκτος απο δυστυχια ...
Α γειά σου :hello:

H τηλεόραση πλέον, τα κανάλια για να ακριβολογούμε και με δεδομένο ότι όλοι σχεδόν έχουν καταλάβει τον πραγματικό της ρόλο, έχει ρίξει εντελώς τις μάσκες και προπαγανδίζει υπέρ του ενός και κατά του άλλου, αναλόγως των συμφωνιών που γίνονται κάτω από τις....κάμερες (θέλει η π@υτ@ν@ να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει) ;)

Ο χονδροϊδέστατος τρόπος και τα άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των...παπαγάλων, την κάνουν και εντελώς αντιαισθητική, αφ ενός με την απερίγραπτη εμφάνιση τους (μίκι μάους, στρουθοκάμηλος, κακιά μάγισσα, κακέκτυπο Λένιν κτλ) και την έκδηλη ηλιθιότητα (βαρεμένα...βερίκοκα) που ξεχειλίζει, αφ ετέρου με την προχειρότητα της βιασύνης να προλάβουν τις..."εξελίξεις".

Αυτά πολύ γενικά στον τομέα της "ενημέρωσης" που μαζί με τις κρυφοπολιτικοπροπαγανδιστικές εκπομπές υπό τον μανδία της ψυχαγωγικής εκπομπής, αποτελούν το μεγάλο και βασικό κομμάτι του προγράμματος. Και εκείνο άλλωστε που...χρηματοδοτείται από τους πολιτικούς και το κράτος που ανταποδίδει είτε με φοροαπαλλαγές, είτε με κουρέματα δανείων αλλά και ανάθεση δημόσιων έργων, μιας και οι καναλάρχ(ιδηδ)ες είναι και εργολάβοι (κλασικά) :D

Το πρότζεκτ, υποστηρίζεται από τα πρωϊναδομεσημεριανά που φροντίζουν την διατήρηση της αποβλάκωσης ώστε να μπορεί ρε αδερφέ μια....τρεμάμενη πχ εκφωνήτρια να περάσει στον χαζεμένο θεατή εύκολα τα μηνύματα που χρειάζεται ο αυριανός μ@λ@κ@ς μπροστά στην κάλπη. :fool:

Τι μένει, αν εξαιρέσουμε την συμπαθή τάξη των διαφημιστών που βάζει το κερασάκι στην τούρτα με διαφημίσεις που αντικατέστησαν το χαζό "μπαμπά μην τρέχεις" στο...."μπαμπααααααααααα ποιός είναι καλύτερος μηχανοδηγός, εσύ ή η μαμαααααα...???"
Φυσικά, εκείνος που θα τα σκάσει για το συμβόλαιο υπονοεί ο κουτοπόνηρος διαφημιστής και το αντρόγυνο τρέχει να αποδείξει στο υιό με την φωνή βραχνιασμένου κοκκόρου, ποιός είναι πιο άξιος!
Αλλά και η την άλλη την κορυφαία..."πλέον δεν πονάω", με σαφή υπονοούμενα που θα κάνουν τον σεξουαλικά πεινασμένο (ακόμη ναι) Έλληνα να χασκογελάσει δείχνοντας τα κενά από τα δόντια που δεν τον άντεξαν άλλο μπροστά στο χαζοκούτι και φύγανε, να τρέξει στην μαγική οδοντόκρεμα, νομίζοντας πως αγοράζει λιπαντικό και κάπου στο βάθος του κατεστραμμένου του μυαλού να πιστεύει πως συμμετέχει στην ευχαρίστηση της ξανθιάς. :lol:

Α ναι, μένει καμία ταινία ή μουσική εκπομπή που φυσικά πάλι προσπάθεια προώθησης καλλιτεχνών γίνεται, αλλά αυτό είναι ανώδυνο και θέμα γούστων.

Μπορεί κάποιος να γράφει περιγράφοντας το κακό της χάλι ατελείωτα αλλά θα νομίσει κανείς ότι έχω προηγούμενα, γι αυτό δώστε μου αφορμές και θα συνεχίσω με...λεπτομέρειες αυθεντικού λόγου και όχι copy-paste από το γούγλη, σαν...μερικούς μερικούς "ερευνητές" :pfff:

merry poppins, ευχαριστώ για την κάθετη πάσα :upside:
 
Τελευταία επεξεργασία:

merry poppins

New member

Η merry poppins αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φωτογράφος και μας γράφει απο Ιρλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 412 μηνύματα.
Α γειά σου :hello:

H τηλεόραση πλέον, τα κανάλια για να ακριβολογούμε και με δεδομένο ότι όλοι σχεδόν έχουν καταλάβει τον πραγματικό της ρόλο, έχει ρίξει εντελώς τις μάσκες και προπαγανδίζει υπέρ του ενός και κατά του άλλου, αναλόγως των συμφωνιών που γίνονται κάτω από τις....κάμερες (θέλει η π@υτ@ν@ να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει) ;)

Ο χονδροϊδέστατος τρόπος και τα άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των...παπαγάλων, την κάνουν και εντελώς αντιαισθητική, αφ ενός με την απερίγραπτη εμφάνιση τους (μίκι μάους, στρουθοκάμηλος, κακιά μάγισσα, κακέκτυπο Λένιν κτλ) και την έκδηλη ηλιθιότητα (βαρεμένα...βερίκοκα) που ξεχειλίζει, αφ ετέρου με την προχειρότητα της βιασύνης να προλάβουν τις..."εξελίξεις".

Αυτά πολύ γενικά στον τομέα της "ενημέρωσης" που μαζί με τις κρυφοπολιτικοπροπαγανδιστικές εκπομπές υπό τον μανδία της ψυχαγωγικής εκπομπής, αποτελούν το μεγάλο και βασικό κομμάτι του προγράμματος. Και εκείνο άλλωστε που...χρηματοδοτείται από τους πολιτικούς και το κράτος που ανταποδίδει είτε με φοροαπαλλαγές, είτε με κουρέματα δανείων αλλά και ανάθεση δημόσιων έργων, μιας και οι καναλάρχ(ιδηδ)ες είναι και εργολάβοι (κλασικά) :D

Το πρότζεκτ, υποστηρίζεται από τα πρωϊναδομεσημεριανά που φροντίζουν την διατήρηση της αποβλάκωσης ώστε να μπορεί ρε αδερφέ μια....τρεμάμενη πχ εκφωνήτρια να περάσει στον χαζεμένο θεατή εύκολα τα μηνύματα που χρειάζεται ο αυριανός μ@λ@κ@ς μπροστά στην κάλπη. :fool:

Τι μένει, αν εξαιρέσουμε την συμπαθή τάξη των διαφημιστών που βάζει το κερασάκι στην τούρτα με διαφημίσεις που αντικατέστησαν το χαζό "μπαμπά μην τρέχεις" στο...."μπαμπααααααααααα ποιός είναι καλύτερος μηχανοδηγός, εσύ ή η μαμαααααα...???"
Φυσικά, εκείνος που θα τα σκάσει για το συμβόλαιο υπονοεί ο κουτοπόνηρος διαφημιστής και το αντρόγυνο τρέχει να αποδείξει στο υιό με την φωνή βραχνιασμένου κοκκόρου, ποιός είναι πιο άξιος!
Αλλά και η την άλλη την κορυφαία..."πλέον δεν πονάω", με σαφή υπονοούμενα που θα κάνουν τον σεξουαλικά πεινασμένο (ακόμη ναι) Έλληνα να χασκογελάσει δείχνοντας τα κενά από τα δόντια που δεν τον άντεξαν άλλο μπροστά στο χαζοκούτι και φύγανε, να τρέξει στην μαγική οδοντόκρεμα, νομίζοντας πως αγοράζει λιπαντικό και κάπου στο βάθος του κατεστραμμένου του μυαλού να πιστεύει πως συμμετέχει στην ευχαρίστηση της ξανθιάς. :lol:

Α ναι, μένει καμία ταινία ή μουσική εκπομπή που φυσικά πάλι προσπάθεια προώθησης καλλιτεχνών γίνεται, αλλά αυτό είναι ανώδυνο και θέμα γούστων.

Μπορεί κάποιος να γράφει περιγράφοντας το κακό της χάλι ατελείωτα αλλά θα νομίσει κανείς ότι έχω προηγούμενα, γι αυτό δώστε μου αφορμές και θα συνεχίσω με...λεπτομέρειες αυθεντικού λόγου και όχι copy-paste από το γούγλη, σαν...μερικούς μερικούς "ερευνητές" :pfff:

merry poppins, ευχαριστώ για την κάθετη πάσα :upside:
ωραιοτατη η περιγραφη σου σχετικα με τη τηλεοραση :)

-ξεχασες τα παρακμιακα ριαλιτι που ακομα δεν ξερω τι προσφερουν;

-τα μαλλιοτραβηγματα στα παραθυρα μεταξυ πολιτικων διακοπτοντας ο ενας τον αλλον αναδεικνυοντας τον μηδενικο πολιτισμο τους (απο διαλογο δεν;)

-τα λανθασμενα προτυπα που προωθει εξευτελιζοντας ετσι αξιες , και διαστρεφοντας τη κριση του ανθρωπου

-και φυσικα τα τοσα κομπλεξ που μπορει να δημιουργησει σε εναν ανασφαλη ανθρωπο με το να αναδεικνυει συνεχως τους γυμνασμενους κοιλιακους, τελειες επιδερμιδες κτλ

και πως ολα αυτα να μην οδηγουν στη δυστυχια..:whistle:
 

Apep

New member

Ο Apep αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 106 μηνύματα.
ωραιοτατη η περιγραφη σου σχετικα με τη τηλεοραση :)
και φυσικα τα τοσα κομπλεξ που μπορει να δημιουργησει σε εναν ανασφαλη ανθρωπο με το να αναδεικνυει συνεχως τους γυμνασμενους κοιλιακους, τελειες επιδερμιδες κτλ
Σε ευχαριστώ κι εσύ δεν πας πίσω ;)
Όσο για την τέλεια εικόνα της εικόνας των ...λαμπερών αστέρων της, βάστα μη τους πάρει η κάμερα πριν μπουν στο στούντιο, ξέρεις έξω στην αλάνα που η αδυσώπητη πραγματικότητα του φωτός του ήλιου τα βγάζει όλα στη φόρα.
Βλέπεις τότε κάτι....επιδερμίδες σαν αποξηραμένα δαμάσκηνα και κάτι αποψιλωμένα κρανία από πίσω, που δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Ευτυχώς δεν συμβαίνει συχνά! :P
 
Τελευταία επεξεργασία:

mindcircus

New member

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,622 μηνύματα.
Τη δικη μου σιγουρα...
Παιδια εγω δεν την αντεχα και δεν την αντεχω πολυ την τηλεοραση! Νιωθω πως με " φυλακιζει" με καποιο τροπο. Καποτε ημουν αναγκασμενη να παρακολουθω συνεχως τα παντα και τις εξελιξεις. Κοντευα να αρρωστησω!
Αυτεσ οι ειδησεισ δε, μου γυρνουν τα αντερα. Παραθυρακι δω παραθυρακι εκει. Τισ ολιγολεπτεσ τισ προτιμω. Τα κεντρικα δελτια τα αποφευγω. Βλεπω επιλεκτικα, καμμια καλη ταινια η καλη εκπομπη η καμια χαζοχαρουμενη οταν θελω να γελασω, να περασει η ωρα
μου με το τιποτα αλλα σπανια συμβαινει. Και ημουν παντα ετσι. Δεν ξερω αν αυτο με τα χρονια αλλαξει αλλα προς ωρας δε νομιζω.
 

Gate4

Τιμώμενο Μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 11,814 μηνύματα.
Είναι λογικό η τηλεόραση να προκαλεί δυστυχία ή έστω πολλά αρνητικά συναισθήματα.. Διαφημίσεις, ηλίθια πρότυπα που δημιουργούν κόμπλεξ και αισθήματα κατωτερότητας στους δέκτες, ειδήσεις που μόνο απαισιοδοξία και ανασφάλεια προκαλούν, ριαλιτι που αποβλακώνουν είναι μερικά από τα πράγματα που μας προσφέρει αυτό το κουτί.
Προσωπικά έχω σταματήσει να βλέπω τηλεόραση.. Αν θέλω να δω μια σειρά ή ταινία θα την δω στο ίντερνετ..
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top