Η φεμινιστική γλωσσολογία

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Του Μιχαλη Πιτσιλιδη* από την εφημερίδα, Καθημερινή.


Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά υπάρχει κλάδος της γλωσσολογίας με τον τίτλο φεμινιστική γλωσσολογία (femi-nistische Linguistik). Ο επιστημονικός αυτός κλάδος εξετάζει, γενικώς ειπείν, τις σχέσεις ανάμεσα στο φύλο και τη γλώσσα, για να ανακαλύψει βεβαίως ότι και η γλώσσα έχει φύλο, και μάλιστα αρσενικό! Θα δούμε παρακάτω παραδείγματα της «αρσενικής» γλώσσας, αφού πρώτα σημειώσουμε ότι έχουν υπάρξει στην ιστορία της επιστήμης σημαντικοί γλωσσολόγοι, οι οποίοι κατέληξαν σε αφοπλιστικού μισογυνισμού «επιστημονικά» πορίσματα. Για παράδειγμα, ο Edward Sapir (1884-1939), σπουδαίος και διάσημος Αμερικανός γλωσσολόγος, μελετώντας ως παράδειγμα τη γλώσσα nootka, κατέταξε την ομιλία των γυναικών στους... ανώμαλους τύπους ομιλίας που εμφανίζονται σε «χοντρούς, νάνους, καμπούρηδες, κουτσούς, μωρά και γυναίκες»!


Στη γλώσσα μας, έχουμε αρσενικό και θηλυκό γένος, τόσο γραμματικό όσο και φυσικό. Η διάκριση του γένους γίνεται είτε με λεξιλογικό τρόπο (πατέρας-μητέρα), είτε με τις καταλήξεις (κομμωτής-κομμώτρια), είτε με το άρθρο (ο/η γιατρός). Βέβαια, η σχέση ανάμεσα στο φυσικό και στο γραμματικό γένος είναι εν πολλοίς αυθαίρετη: το φεγγάρι είναι ουδέτερο στην ελληνική γλώσσα, αρσενικό στη γερμανική (der Mond), θηλυκό στη γαλλική (la lune) κ.ο.κ. Ομως, από την άλλη πλευρά, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η γη είναι θηλυκού γένους σχεδόν σε όλες τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, αφού συμβολίζει πάντα τη Μητέρα Γη, η οποία γεννά και παράγει. Ωστόσο, ο ήλιος είναι σχεδόν πάντα αρσενικού γένους...


Ας ρίξουμε, όμως, μερικές ματιές σε γλωσσικά σημάδια που υποδηλώνουν υπεροχή του αρσενικού, από την καθημερινή χρήση της γλώσσας. Ζώα δυνατά και επιβλητικά είναι συχνότερα αρσενικού γένους (ο λέων, ο ελέφαντας, ο καρχαρίας, ο αετός, ο βόας), ενώ τα πιο μικρά και θεωρούμενα απεχθή, πονηρά ή μοχθηρά είναι συχνότερα θηλυκά (η αλεπού, η ύαινα, η σουπιά, η αράχνη, η κατσαρίδα, η οχιά). Αρσενικοί, επίσης, είναι οι περισσότεροι ισχυροί άνεμοι (βοριάς, νοτιάς, σιρόκος) αλλά και οι ποταμοί (Αλιάκμονας, Πηνειός, Αξιός, Αχελώος), ενώ τα δέντρα που γεννούν καρπούς είναι συνήθως θηλυκά (λεμονιά, πορτοκαλιά) όπως και τα περισσότερα λουλούδια. Ως «σκύλος» προσδιορίζεται ο σκληρός, εργατικός άντρας, ενώ η «σκύλα» αποτελεί βρισιά για κάθε γυναίκα.


Πολλά επαγγέλματα θεωρούνται εκ φύσεως αρσενικά κι επομένως υπάρχουν μεγάλες γλωσσικές δυσκολίες στον προσδιορισμό τους, όταν ασκούνται από γυναίκες. Ετσι, ενώ λέμε πλέον η γιατρίνα, η δικαστίνα, η βουλευτίνα, η στρατιωτίνα, ακόμα δεν έχουν ωριμάσει γλωσσικά η φιλολογίνα, η υπαλληλίνα, η πιλοτίνα και πάρα πολλά άλλα. Θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να καταλήξει η γλωσσική ζύμωση σε μία από τις μορφές: η συγγραφέας, η συγγράφισσα (πρόταση Κριαρά), η συγγραφέας, η συγγραφίνα. Προς το παρόν, τα τρία τελευταία μάς φαίνονται αστεία ή γλωσσικοί βαρβαρισμοί.


Λεξιλογικά, τώρα, έχουμε πολλά και εντυπωσιακά παραδείγματα όπου γυναίκες… δεν υπάρχουν. Π.χ. λέγοντας «όλοι οι Ελληνες είναι στο πλευρό σας» εννοούμε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, ομολογώντας ότι είναι περιττή η ρητή αναφορά -με το θηλυκό γένος- στις γυναίκες. Τη διάκριση κάνουν μόνον οι πολιτικοί, στις δημόσιες ομιλίες τους, για ψηφοθηρικούς λόγους. Ενα πλοίο βυθίζεται πάντα «αύτανδρο», έστω κι αν οι μισοί επιβάτες είναι γυναίκες. Μια δημόσια υπηρεσία «επανδρώνεται» ακόμα κι όταν προσλαμβάνει γυναίκες. Εξ άλλου, μια εφεύρεση, μια ιδέα ή μια θεωρία, έχουν πάντα «πατρότητα», έστω κι αν προέρχονται από γυναίκα, ενώ στα πανεπιστήμια «οι φοιτητές αγωνίζονται...» ωσάν οι φοιτήτριες να έχουν εξαφανιστεί. Οταν χτυπά το τηλέφωνο ρωτάμε «ποιος είναι στο τηλέφωνο;» είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Αν ρωτήσουμε «ποια είναι στο τηλέφωνο;» υπονοείται ότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι γυναίκα, διαφορετικά ελλοχεύει η παρεξήγηση. Λέμε «ο Γιάννης και η Αννα ήταν πολύ ευτυχισμένοι» και ποτέ «ο Γιάννης και η Αννα ήταν πολύ ευτυχισμένες» γιατί το δεύτερο είναι επιβαρυντικό για τον Γιάννη.


Μελετώντας διάφορα ζεύγη λέξεων (με εξαίρεση το «κυρίες και κύριοι»), διαπιστώνουμε ότι πάντα προηγείται το αρσενικό: Αδάμ-Εύα, γιος-κόρη, αδελφός-αδελφή, ως ισχυρότερο και σημαντικότερο. Πράγματι στα ζεύγη αντιθέτων συνηθίζουμε να βάζουμε πρώτο το θετικό: φως-σκοτάδι, πλούσιος-φτωχός, άσπρο-μαύρο. Οταν ο σύζυγος πεθάνει η σύζυγος ονομάζεται «Χ, χήρα του Ψ» ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, βεβαίως δεν λέμε «ο Χ, χήρος της Ψ».


Τα παραπάνω δεν συνιστούν βεβαίως κάποιας μορφής ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας. Οπως προκύπτει από ένα πρόσφατο, μνημειώδες έργο (Hellinger, M. & Bussmann, H. Gender across Languages. Amsterdam: John Benjamins 2001-2003), τα δεδομένα από 30 γλώσσες αποκαλύπτουν ότι σε όλες η γυναικεία παρουσία δεν βαραίνει όσο η αντρική. Η γυναίκα προσδιορίζεται από την οπτική γωνία του άντρα και σε σχέση με αυτόν, ενώ, παράλληλα, οι γυναικείες ιδιότητες και δραστηριότητες προβάλλονται συνήθως ως κατώτερες των αντρικών.


* Ο κ. Μιχάλης Πιτσιλίδης είναι διευθυντής του περιοδικού Popular Medicine.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Κατ' αρχήν, συγχαρητήρια για την επιλογή και ανάρτηση του θέματος!:)

Δεν είχα υπόψη μου τη φεμινιστική γλωσσολογία, ωστόσο το γεγονός της σύνδεσης και αλληλεπίδρασης της κοινωνικής εξέλιξης με την εξέλιξη της γλώσσας νομίζω ότι είναι ένα γεγονός που μπορεί να εξηγήσει πολλά πράγματα.

Κατ' αρχήν, η έκφραση επαγγελμάτων στο αρσενικό ή θηλυκό εμπεριέχει εν πολλοίς το αν ασκούνται (ασκούνταν κατά κύριο λόγο από τη δημιουργία τους) από άνδρες ή γυναίκες, εξ ου και το αρσενικό γένος των επαγγελμάτων επιστήμης και ευθύνης σε μεγάλο βαθμό. Το πλάσιμο των λέξεων αυτών με τον τρόπο αυτό είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας που ήθελε τους άνδρες και τις γυναίκες να προσανατολίζονται σε διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις.
Παράλληλα αποτελεί και ένα καλό σημείο εκκίνησης και το γεγονός που ανέφερες με τα ονόματα των ζώων και τις έννοιες που κρύβουν στο αρσενικό και στο θηλυκό τους γένος κι εδώ θα ήταν χρήσιμο να παρατεθεί ότι όλες οι ανθρώπινες ιδιότητες, αρετές ή ελαττώματα εκφράζονται με λέξεις θηλυκού γένους

Αυτό βέβαια είναι πολύ διαφορετικό από το γένος πρωταρχικών λέξεων όπως γη - ουρανός, ήλιος - σελήνη, για τις οποίες το γένος πιθανόν να σχετίζεται άμεσα με το αρχέγονο δυϊκό πρότυπο του θηλυκού - αρσενικού ως δύο αρχές από τις οποίες εκπορεύονται οι δυνάμεις της δημιουργίας του κόσμου, ...

Αξίζει ίσως λοιπόν να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση της κοινωνικής εξέλιξης με την γλωσσική εξέλιξη στην πορεία της δημιουργίας της γλώσσας, μιας διαδικασίας που βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει...:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Η εν λόγω έρευνα, απλώς αποδεικνύει περίτρανα το ότι το αρσενικό στοιχείο στη φύση είναι αυτό το οποίο προηγείται και θεωρείται το πιο ισχυρό. Και αυτό απλώς αποτυπώνεται και στη γλώσσα. Τίποτα κακό σε αυτό. Το άσχημο είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να εξαλείψουν αυτήν τη διαφορά δήθεν για την ισότητα των φύλων. Ουσιαστικά, το μόνο το οποίο καταφέρνουν, είναι να ευνουχίζουν μεν όσους άντρες επηρεάζονται από αυτήν τη θεωρία και να δημιουργούν στις γυναίκες ένα κόμπλεξ κατωτερότητας αφού επιθυμούν πάση θυσία να προσεγγίσουν το ανδρικό πρότυπο το οποίο όμως φθονούν...

Σ.σ.: Και μόνο ο τίτλος του ρεύματος αυτού, δείχνει το πόσο στρατευμένο είναι... Διότι η γλωσσολογία ως επιστήμη μπορεί να είναι ιστορική, λεξικογραφική κλπ αλλά όταν γίνεται «φεμινιστική», παύει να είναι επιστήμη και γίνεται ουσιαστικά μια ιδεολογία ανάμεσα σε όλες τις άλλες...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
Η εν λόγω έρευνα, απλώς αποδεικνύει περίτρανα το ότι το αρσενικό στοιχείο στη φύση είναι αυτό το οποίο προηγείται και θεωρείται το πιο ισχυρό. Και αυτό απλώς αποτυπώνεται και στη γλώσσα.


βασικά η έρευνα αφορά την γλώσσα και μόνο αυτήν - εσύ συμπεραίνεις ότι η γλώσσα ακολουθεί την φύση . Πιθανόν σωστό συμπέρασμα , αλλά δεν έχει σχέση με την έρευνα .

τι εννοείς όμως με το <<το αρσενικό στην φύση προηγείται>> ; :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Εννοώ ακριβώς αυτό που λέω. Ότι το αρσενικό στη φύση είναι το στοιχείο το οποίο ηγείται... Π.χ. την προστασία μίας αγέλης λιονταριών την έχει το δυνατότερο αρσενικό, αντίστοιχα σε μια αγέλη λύκων ηγείται το δυνατότερο αρσενικό. Και τόσα πολλά άλλα παραδείγματα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Η εν λόγω έρευνα, απλώς αποδεικνύει περίτρανα το ότι το αρσενικό στοιχείο στη φύση είναι αυτό το οποίο προηγείται και θεωρείται το πιο ισχυρό. Και αυτό απλώς αποτυπώνεται και στη γλώσσα. (...)

(...)

Ας ρίξουμε, όμως, μερικές ματιές σε γλωσσικά σημάδια που υποδηλώνουν υπεροχή του αρσενικού, από την καθημερινή χρήση της γλώσσας. Ζώα δυνατά και επιβλητικά είναι συχνότερα αρσενικού γένους (ο λέων, ο ελέφαντας, ο καρχαρίας, ο αετός, ο βόας), ενώ τα πιο μικρά και θεωρούμενα απεχθή, πονηρά ή μοχθηρά είναι συχνότερα θηλυκά (η αλεπού, η ύαινα, η σουπιά, η αράχνη, η κατσαρίδα, η οχιά). Αρσενικοί, επίσης, είναι οι περισσότεροι ισχυροί άνεμοι (βοριάς, νοτιάς, σιρόκος) αλλά και οι ποταμοί (Αλιάκμονας, Πηνειός, Αξιός, Αχελώος), ενώ τα δέντρα που γεννούν καρπούς είναι συνήθως θηλυκά (λεμονιά, πορτοκαλιά) όπως και τα περισσότερα λουλούδια. Ως «σκύλος» προσδιορίζεται ο σκληρός, εργατικός άντρας, ενώ η «σκύλα» αποτελεί βρισιά για κάθε γυναίκα.


Πολλά επαγγέλματα θεωρούνται εκ φύσεως αρσενικά κι επομένως υπάρχουν μεγάλες γλωσσικές δυσκολίες στον προσδιορισμό τους, όταν ασκούνται από γυναίκες. Ετσι, ενώ λέμε πλέον η γιατρίνα, η δικαστίνα, η βουλευτίνα, η στρατιωτίνα, ακόμα δεν έχουν ωριμάσει γλωσσικά η φιλολογίνα, η υπαλληλίνα, η πιλοτίνα και πάρα πολλά άλλα. Θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να καταλήξει η γλωσσική ζύμωση σε μία από τις μορφές: η συγγραφέας, η συγγράφισσα (πρόταση Κριαρά), η συγγραφέας, η συγγραφίνα. Προς το παρόν, τα τρία τελευταία μάς φαίνονται αστεία ή γλωσσικοί βαρβαρισμοί.


Λεξιλογικά, τώρα, έχουμε πολλά και εντυπωσιακά παραδείγματα όπου γυναίκες… δεν υπάρχουν. Π.χ. λέγοντας «όλοι οι Ελληνες είναι στο πλευρό σας» εννοούμε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, ομολογώντας ότι είναι περιττή η ρητή αναφορά -με το θηλυκό γένος- στις γυναίκες. Τη διάκριση κάνουν μόνον οι πολιτικοί, στις δημόσιες ομιλίες τους, για ψηφοθηρικούς λόγους. Ενα πλοίο βυθίζεται πάντα «αύτανδρο», έστω κι αν οι μισοί επιβάτες είναι γυναίκες. Μια δημόσια υπηρεσία «επανδρώνεται» ακόμα κι όταν προσλαμβάνει γυναίκες. Εξ άλλου, μια εφεύρεση, μια ιδέα ή μια θεωρία, έχουν πάντα «πατρότητα», έστω κι αν προέρχονται από γυναίκα, ενώ στα πανεπιστήμια «οι φοιτητές αγωνίζονται...» ωσάν οι φοιτήτριες να έχουν εξαφανιστεί. Οταν χτυπά το τηλέφωνο ρωτάμε «ποιος είναι στο τηλέφωνο;» είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Αν ρωτήσουμε «ποια είναι στο τηλέφωνο;» υπονοείται ότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι γυναίκα, διαφορετικά ελλοχεύει η παρεξήγηση. Λέμε «ο Γιάννης και η Αννα ήταν πολύ ευτυχισμένοι» και ποτέ «ο Γιάννης και η Αννα ήταν πολύ ευτυχισμένες» γιατί το δεύτερο είναι επιβαρυντικό για τον Γιάννη.


(...)
Τα παραπάνω δεν συνιστούν βεβαίως κάποιας μορφής ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας. Οπως προκύπτει από ένα πρόσφατο, μνημειώδες έργο (Hellinger, M. & Bussmann, H. Gender across Languages. Amsterdam: John Benjamins 2001-2003), τα δεδομένα από 30 γλώσσες αποκαλύπτουν ότι σε όλες η γυναικεία παρουσία δεν βαραίνει όσο η αντρική. Η γυναίκα προσδιορίζεται από την οπτική γωνία του άντρα και σε σχέση με αυτόν, ενώ, παράλληλα, οι γυναικείες ιδιότητες και δραστηριότητες προβάλλονται συνήθως ως κατώτερες των αντρικών.


Δηλαδή Πατρεύ σοβαρά πιστεύεις ότι οι παραπάνω υπογραμμισμένες επισημάνσεις ας πούμε οφείλονται στην υπεροχή του αρσενικού στη φύση και στην διορατική αναγνώριση της από τις ανθρώπινες κοινωνίες (ή τουλάχιστον όσες μπορούμε να γνωρίζουμε) ?

Εγώ πάλι θεωρώ ότι καθώς η κάθε γλώσσα εξελίσσεται στην κοινωνία στην οποία χρησιμοποιείται, η δημιουργία νέων λέξεων και η απόδοση νέων εννοιών στις υπάρχουσες αντικατοπτρίζει τον βαθμό εξέλιξης και την κοινωνική πραγματικότητα της κάθε εποχής.

Αυτό για τον συσχετισμό αρσενικού - θηλυκού σημαίνει ότι σε πατριαρχικές - ανδροκρατούμενες κοινωνίες, με την εκπαίδευση των γυναικών να είναι περιορισμένη σε ελάχιστες κατευθύνσεις αν όχι ανύπαρκτη είναι λογικό η δημιουργία λέξεων που αντιστοιχούν σε νέα επαγγέλματα να ξεκινά από το αρσενικό καθώς μάλλον άνδρες τα ασκούσαν κατ' αρχήν.

Εδώ βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμες (και οι τέχνες) εκφράζονται με θηλυκού γένους λέξεις, κάτι που θα άξιζε να μας βάλει σε σκέψεις αφού η ύπαρξη των επιστημών ή τουλάχιστον των σημαντικών όπως αστρονομία, ιατρική κλπ ανάγεται στην αρχαιότητα...

Κατ' επέκταση, η απόδοση νέων εννοιών σε υφιστάμενες λέξεις όπως ανθρώπινες ιδιότητες απεικονισμένες σε ζώα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα μιας κοινωνικής διαδικασίας στην οποία και οι γυναίκες δεν είναι άμοιρες ευθυνών καθώς ουκ ολίγες φορές ταυτίστηκαν με την καταπίεση και τους καταπιεστές αναπαράγοντας ή και δημιουργώντας νέα αρνητικά πρότυπα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
Σ.σ.: Και μόνο ο τίτλος του ρεύματος αυτού, δείχνει το πόσο στρατευμένο είναι... Διότι η γλωσσολογία ως επιστήμη μπορεί να είναι ιστορική, λεξικογραφική κλπ αλλά όταν γίνεται «φεμινιστική», παύει να είναι επιστήμη και γίνεται ουσιαστικά μια ιδεολογία ανάμεσα σε όλες τις άλλες...

Συμφωνώ, άστοχο τελείως, σχεδόν για γέλια. Καταρχήν η προτεραιότητα του αρσενικού δεν είναι νόμος. Λέμε "Ελληνίδες 'Ελληνες" και όχι "'Ελληνες Ελληνίδες". Λέμε "Κυρίες και κύριοι", δεν λέμε "κύριοι και κυρίες" και θα μπορούσα να θέσω κι εγώ κάποια ερωτήματα για ανοησίες που γράφει, όπως πχ ποιές είναι οι θετικές ιδιότητες του αρσενικού ελέφαντα (ο). Και αν η πουτάνα (θηλυκό) είναι αρνητικό, τότε ας μας πει αν ο μαλάκας που είναι αρσενικό είναι κι αυτό θετικό. Με τι ασχολούνται οι άνθρωποι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
O δειλός άντρας. Η δειλή γυναίκα.
Ο κακός άντρας. Η κακιά γυναίκα.
Ο πρόστυχος άντρας. Η πρόστυχη γυναίκα.
Ο ιδιοτελής. Η ιδιοτελής.
Ο νωθρός. Η νωθρή.

H ομορφιά. Η ασχήμια.
Η καλοσύνη. Η κακία.
Η θερμότητα. Η ψυχρότητα.

Τί έχει να πει γι'αυτές τις ισορροπίες ο/η φεμινιστικός γλωσσολόγος ; λολ και μόνο που το σκέφτομαι γελάω.

Ακόμα :

Η αγάπη.
Η δύναμη.
Η ισορροπία.
Η γαλήνη.
Η δικαιοσύνη.
Η ομορφιά.
Η πρόοδος.
Η τιμή.
Η υπερηφάνεια.
'Ολα θηλυκά.

αλλά και

Η αηδία.
Η αδυναμία.
Η τρέλλα.
Η συντήρηση.
Η σκληρότητα.

Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ.

Η γλώσσα είναι ισορροπημένη και δίκαιη. Το μυαλό κάποιων έχει γίνει σαλάτα και τα βλέπει όπως τον συμφέρουν ή τα υπεραναλύει σκοπίμως.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
να μπω στο θεμα?:D


το οτι το αρσενικο γενος στα περισσοτερα θηλαστικα ειναι φυσικα ισχυροτερο(γενετικα,βιολογικα ομως το θηλυκο),και συνηθως ηγετης..δεν σημαινει οτι ειναι ανωτερο..

εγω δεν ειναι ηγετης,,ουτε θα μπορουσα να ειμαι,,ειμαι κατωτερος απο εναν ηγετη?οχι...

τη φυση αντιγραφει η γλωσσα....

πανως οντως η λεξη επανδρωμενο πχ ειναι λαθος..στα διαστημοπλοια ,,αφου εχει και ανδρες και γυναικες..

και οι αγγλοι ειναι χειροτεροι,αφου αντι για ανθρωποτητα λενε mankind..και γενικα χρησιμοποιουν συχνα τη λεξη man αντι human..χειτοερο απο εμας..

αρα καπου πρεπει να αλλαξουν καποιες λεξεις κλπ..αλλα καποια απλα συμφωνουν με τη φυση..και δεν εχει νοημα να τα αλλαξουμε..H ομορφιά. Η ασχήμια.
Η καλοσύνη. Η κακία.
Η θερμότητα. Η ψυχρότητα.

Τί έχει να πει γι'αυτές τις ισορροπίες ο/η φεμινιστικός γλωσσολόγος ; λολ και μόνο που το σκέφτομαι γελάω.

Ακόμα :

Η αγάπη.
Η δύναμη.
Η ισορροπία.
Η γαλήνη.
Η δικαιοσύνη.
Η ομορφιά.
Η πρόοδος.
Η τιμή.
Η υπερηφάνεια.
'Ολα θηλυκά.

Η γλώσσα είναι ισορροπημένη και δίκαιη. Το μυαλό κάποιων έχει γίνει σαλάτα και τα βλέπει όπως τον συμφέρουν ή τα υπεραναλύει σκοπίμως.

σωστοος..

και δεν ειναι τυχαιο που τα περισσοτερα συναισθηματα αλλα και αφηρημενες εννοιες οπως οι παραπανω (εκτος του θυμου που ειναι αρσενικο γιατι αραγε?:D)ειναι θηλυκου γενους..αφου η γυναικα ειναι πιο συναισθηματικο φυλο..

ο συναισθηματικος κοσμος ανηκει στη γυναικα κυριως,,,αλλα και η εφυια και νοημοσυνη γενους θηλυκου ειναι..:D

ολα μας τα πήρατε πια?:PΚαι μόνο ο τίτλος του ρεύματος αυτού, δείχνει το πόσο στρατευμένο είναι... Διότι η γλωσσολογία ως επιστήμη μπορεί να είναι ιστορική, λεξικογραφική κλπ αλλά όταν γίνεται «φεμινιστική», παύει να είναι επιστήμη και γίνεται ουσιαστικά μια ιδεολογία ανάμεσα σε όλες τις άλλες...
με κατι τετοια συχαινομαι το φεμινισμο ακομα περισσοτερο..
προτιμω τον ανθρωπισμο..και αυτος που προηγειται δεν ειναι ανωτερος απαραιτητα απο αυτον που ειναι πισω..

η μυτη ενος τρυπανιου δεν ειναι πιο σημαντικη απο τη μηχανη που το κινει απο πισω..

ανδρας ειναι συνηθως το εξειδικευμενο τρυπανι..ενω η γυναικα η συναισθηματικη μπαταρια..χωρις αυτη..
ειμαστε νεκρα μηχανηματα,,χωρις σκοπο..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Συμφωνώ, άστοχο τελείως, σχεδόν για γέλια. Καταρχήν η προτεραιότητα του αρσενικού δεν είναι νόμος. Λέμε "Ελληνίδες 'Ελληνες" και όχι "'Ελληνες Ελληνίδες". Λέμε "Κυρίες και κύριοι", δεν λέμε "κύριοι και κυρίες" και θα μπορούσα να θέσω κι εγώ κάποια ερωτήματα για ανοησίες που γράφει, όπως πχ ποιές είναι οι θετικές ιδιότητες του αρσενικού ελέφαντα (ο). Και αν η πουτάνα (θηλυκό) είναι αρνητικό, τότε ας μας πει αν ο μαλάκας που είναι αρσενικό είναι κι αυτό θετικό. Με τι ασχολούνται οι άνθρωποι.

Για βρες αλλα 5 τετοια παραδειγματα... Μπορεις??? Γιατι σιγουρα απο την αντιθετη μπορουν να βρεθουν 1005...
Αυτη ειναι η διαφορα...;)Παρ' ολα αυτα ακομη κι αν δεν το ειχα σκεφτει ποτε ετσι το κομματι της γλωσσας, τελικως δεν εκπλησσομαι...
Η γλωσσικες συνηθειες εχουν διαμορφωθει σε καιρους που το αρσενικο κυριαρχουσε... Οποτε καθε αλλο παρα παραλογες ειναι τετοιες καταστασεις και αντιληψεις... Φυσικα με τον καιρο καθως αλλαζουν οι εποχες αλλαζει και η γλωσσα με τις συνηθειες τις... Βεβαια παντα οι αλλαγες γινονται σιγα σιγα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
Για βρες αλλα 5 τετοια παραδειγματα... Μπορεις??? Γιατι σιγουρα απο την αντιθετη μπορουν να βρεθουν 1005....
Αυτη ειναι η διαφορα...;)

Στα έδωσα πριν, δεν τα διάβασες ;

Η αγάπη.
Η δύναμη.
Η ισορροπία.
Η γαλήνη.
Η δικαιοσύνη.
Η ομορφιά.
Η πρόοδος.
Η τιμή.
Η υπερηφάνεια.

'Ολα θηλυκά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Αυτα που γραφεις δειχνουν μονο μια ισορροπια στο θεμα των ιδιοτητων που ειναι ολες θηλυκες οπως εχει αναφερθει και αρκετα πιο πανω...

Θα ειχες καποιο point αν πχ. η αηδια , η αδυναμια κλπ ηταν αρσενικα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
Αυτα που γραφεις δειχνουν μονο μια ισορροπια στο θεμα των ιδιοτητων που ειναι ολες θηλυκες οπως εχει αναφερθει και αρκετα πιο πανω...

Θα ειχες καποιο point αν πχ. η αηδια , η αδυναμια κλπ ηταν αρσενικα...

δεν θα είχα κανένα point με τίποτα σχετικό με την γλώσσα εκτός από την χρήση αγγλικών λέξεων συχνά. Φεμινιστής είμαι, αλλά βλέπω ότι τέτοιες γλωσσολογικές θεωρίες μόνο κακό κάνουν στον φεμινισμό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Ισότητα είναι ο Φεμινισμός 'Αγγελε,
φεμινισμος σημαινει γυναικισμος βασικα..

οποτε δεν μιλαει για ισοτητα.. απο μονη της η λεξη ξεχωριζει και δεν ενωνει τα φυλα..

ο ανθρωπισμος ,ειναι η σωστη εννοια..
οπου καθε ανθρωπος ανεξαρτητου φυλου ή φυλης ειναι ισος απεναντι στο νομο και το Θεο..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
(...)Φεμινιστής είμαι, αλλά βλέπω ότι τέτοιες γλωσσολογικές θεωρίες μόνο κακό κάνουν στον φεμινισμό.

Θα μου επέτρεπες τότε να υποθέσω ότι δεν έχεις αντίρρηση να αντικατασταθεί η λέξη "επάνδρωση" με τη λέξη "στελέχωση" π.χ. ως προς τη γενική χρήση της, ή να υπάρξει μια κίνηση από φιλολόγους ή την ίδια την Ακαδημία Αθηνών για την σύμφωνη με τους κανόνες της γραμματικής δημιουργία των λέξεων που σήμερα εκφράζονται με λέξεις στο αρσενικό γένος όπως η πιλότος, η φιλόλογος, η φιλόσοφος, η αστροναύτης, η αστρονόμος, η φυσικός, η χημικός, η γεωλόγος, η μετεωρολόγος, (ουφ κουράστηκα, χρειάζομαι καφέ!:P) και την ακόλουθη εισαγωγή της διδασκαλίας τους στο σχολείο στο μάθημα της γλώσσας, ...

Άλλωστε είμαστε πλέον σε ένα στάδιο κοινωνικής εξέλιξης που δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη γλώσσα να ακολουθήσει την κοινωνία, μπορούμε να δώσουμε μια κατεύθυνση στα πράγματα...;)

Υ.Γ. (προς Δόκτωρα)
Έχεις απόλυτο δίκιο για τις απόλυτες θεωρίες μισανδρίας που κάνουν κακό στο κίνημα της ισότητας των φύλων και συμφωνώ μαζί σου.
Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι στην ιστορία η ανατροπή οποιασδήποτε καταπιεστικής κατάστασης οδήγησε στο άλλο άκρο μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα είναι ώριμη για μια βελούδινη επανάσταση στο θέμα αυτό?

Υ.Γ.2
Οι αρνητικές ψήφοι ευπρόσδεκτες, η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και παράθεση απόψεων πιο δύσκολη να υποθέσω?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
Θα μου επέτρεπες τότε να υποθέσω ότι δεν έχεις αντίρρηση να αντικατασταθεί η λέξη "επάνδρωση" με τη λέξη "στελέχωση" π.χ. ως προς τη γενική χρήση της,..

Kαμμία αντίρρηση, απλά το θεωρώ σχολαστικισμό. Θέλω να πω ότι ακόμα κι αν αλλάξουν τέτοιες λέξεις κανείς δεν εγγυάται ότι οι άντρες θα σέβονται περισσότερο τις γυναίκες ή θα τις θεωρούν ίσες. Τα ζώα ζώα θα παραμείνουν, είτε λένε επάνδρωση είτε στελέχωση.

ή να υπάρξει μια κίνηση από φιλολόγους ή την ίδια την Ακαδημία Αθηνών για την σύμφωνη με τους κανόνες της γραμματικής δημιουργία των λέξεων που σήμερα εκφράζονται με λέξεις στο αρσενικό γένος όπως η πιλότος, η φιλόλογος, η φιλόσοφος, η αστροναύτης, η αστρονόμος, η φυσικός, η χημικός, η γεωλόγος, η μετεωρολόγος, (ουφ κουράστηκα, χρειάζομαι καφέ!:P) και την ακόλουθη εισαγωγή της διδασκαλίας τους στο σχολείο στο μάθημα της γλώσσας, ...

Και τί να λέμε ; Η πιλότισα ; Η φιλοσόφα ; Η αστροναύτα, η φυσικιά ; η γεωλόγα ;

Υ.Γ.
Έχεις απόλυτο δίκιο για τις απόλυτες θεωρίες μισανδρίας που κάνουν κακό στο κίνημα της ισότητας των φύλων και συμφωνώ μαζί σου.
Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι στην ιστορία η ανατροπή οποιασδήποτε καταπιεστικής κατάστασης οδήγησε στο άλλο άκρο μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα είναι ώριμη για μια βελούδινη επανάσταση στο θέμα αυτό?

Μα είχα την εντύπωση ότι η επανάσταση έχει γίνει ήδη και ήταν επιτυχημένη. Γι'αυτό οι γυναίκες σήμερα, τουλάχιστον στην Ευρώπη μπορούν άνετα να βρίσουν έναν άντρα ή να τον απατήσουν χωρίς να τις κρεμάσει ή να τις λιθοβολήσει κανείς όπως στο Ιράν ή σε θεοκρατικά καθεστώτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Θα μου επέτρεπες τότε να υποθέσω ότι δεν έχεις αντίρρηση να αντικατασταθεί η λέξη "επάνδρωση" με τη λέξη "στελέχωση" π.χ. ως προς τη γενική χρήση της,

Εδω συμφωνω μαζι σου απολυτα... Ο λεξιλογικος πλουτος της γλωσσας μας βοηθα σε τετοιες αντικαταστασεις...

ή να υπάρξει μια κίνηση από φιλολόγους ή την ίδια την Ακαδημία Αθηνών για την σύμφωνη με τους κανόνες της γραμματικής δημιουργία των λέξεων που σήμερα εκφράζονται με λέξεις στο αρσενικό γένος όπως η πιλότος, η φιλόλογος, η φιλόσοφος, η αστροναύτης, η αστρονόμος, η φυσικός, η χημικός, η γεωλόγος, η μετεωρολόγος, (ουφ κουράστηκα, χρειάζομαι καφέ!:P) και την ακόλουθη εισαγωγή της διδασκαλίας τους στο σχολείο στο μάθημα της γλώσσας, ...

Άλλωστε είμαστε πλέον σε ένα στάδιο κοινωνικής εξέλιξης που δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη γλώσσα να ακολουθήσει την κοινωνία, μπορούμε να δώσουμε μια κατεύθυνση στα πράγματα...;)

Εδω ομως θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω καθως κατι τετοιο θα οδηγησει σε μια ουδετεροποιηση της γλωσσας... Ενω αντιθετα η αλλαγη μπορει να συντελεστει με φυσικο και σταδιακο βεβαια τροπο...

Υ.Γ.
Έχεις απόλυτο δίκιο για τις απόλυτες θεωρίες μισανδρίας που κάνουν κακό στο κίνημα της ισότητας των φύλων και συμφωνώ μαζί σου.
Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι στην ιστορία η ανατροπή οποιασδήποτε καταπιεστικής κατάστασης οδήγησε στο άλλο άκρο μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα είναι ώριμη για μια βελούδινη επανάσταση στο θέμα αυτό?

Αυτο ειναι το λαθος που κανει ο ανθρωπος γενικα... Δεν του αρκει ποτε η ισοπαλια στην κορυφη... Θελει να παει πιο ψηλα... Κι αυτο βεβαια τον οδηγει παντα στο να παει ακομη πιο χαμηλα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Θα μου επέτρεπες τότε να υποθέσω ότι δεν έχεις αντίρρηση να αντικατασταθεί η λέξη "επάνδρωση" με τη λέξη "στελέχωση" π.χ. ως προς τη γενική χρήση της, ή να υπάρξει μια κίνηση από φιλολόγους ή την ίδια την Ακαδημία Αθηνών για την σύμφωνη με τους κανόνες της γραμματικής δημιουργία των λέξεων που σήμερα εκφράζονται με λέξεις στο αρσενικό γένος όπως η πιλότος, η φιλόλογος, η φιλόσοφος, η αστροναύτης, η αστρονόμος, η φυσικός, η χημικός, η γεωλόγος, η μετεωρολόγος, (ουφ κουράστηκα, χρειάζομαι καφέ!:P) και την ακόλουθη εισαγωγή της διδασκαλίας τους στο σχολείο στο μάθημα της γλώσσας, ...

Άλλωστε είμαστε πλέον σε ένα στάδιο κοινωνικής εξέλιξης που δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη γλώσσα να ακολουθήσει την κοινωνία, μπορούμε να δώσουμε μια κατεύθυνση στα πράγματα...;)

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα κάποιων γυναικών και αρνούνται το ότι το πιο ισχυρό γένος στη γραμματική είναι το αρσενικό και θέλουν αυτό το πράγμα να το ανατρέψουν. Εμένα πάντως αυτό το πράγμα σε κόμπλεξ μου φέρνει και όχι σε πραγματική κοινωνική ανάγκη. Συγκεκριμένα, ο όρος «επάνδρωση» έχει κατ' εξοχήν στρατιωτικό χαρακτήρα (και ο πόλεμος, όπως και να το κάνουμε, είναι κατ'εξοχήν αντρική υπόθεση) οπότε θα μου φαινόταν παράλογο να την αντικαταστήσουμε (!) για να ικανοποιήσουμε κάποιους οπαδούς της «ισότητας» (όπως αυτοί τέλος πάντων την εννοούν). Όσον αφορά τώρα στα επαγγέλματα, η β΄ κλίση στην οποία κλίνονται πολλά από αυτά χρησιμοποιείται εξίσου και στα αρσενικά και στα θηλυκά. Και τα σύνθετα επίθετα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, είναι δικατάληκτα. Π.χ. ο,η διάφορος, το διάφορον. Άρα πού είναι το «σεξιστικό» όταν χρησιμοποιείται ένα επίθετο της β΄ κλίσης όπως ο φιλόλογος με την αρχαιοπρεπή μορφή του; Εκτός κι αν είναι «ρατσιστική» η αρχή του περίφημου τροπαρίου του Ακαθίστου Ύμνου «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια...»

Υ.Γ.
Έχεις απόλυτο δίκιο για τις απόλυτες θεωρίες μισανδρίας που κάνουν κακό στο κίνημα της ισότητας των φύλων και συμφωνώ μαζί σου.
Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι στην ιστορία η ανατροπή οποιασδήποτε καταπιεστικής κατάστασης οδήγησε στο άλλο άκρο μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα είναι ώριμη για μια βελούδινη επανάσταση στο θέμα αυτό?

Το θέμα είναι ότι αντί να ασχολούμαστε μα τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε στην κοινωνία μας, ασχολούμαστε με τις εμμονές κάποιων ξεπεσμένων φεμινιστριών (το λέω αυτό γιατί είχα δει μια εκπομπή όπου παρουσιαζόταν αυτή η θεωρία και οι γυναίκες που την παρουσίαζαν ήταν πραγματικά ένα αξιοθρήνητο θέαμα) και με το γλωσσικό φασισμό της «πολιτικής ορθότητας». Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για δημιουργία τεχνητών κοινωνικών αναγκών πάνω στο πεδίο της γλώσσας. Πραγματικά παρακμιακή κατάσταση...

Σ.σ.: Ήταν λάθος η αρνητική ψήφος οπότε την αποσύρω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.

Υ.Γ.2
Οι αρνητικές ψήφοι ευπρόσδεκτες, η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και παράθεση απόψεων πιο δύσκολη να υποθέσω?

ελπίζω το ΥΓ2 να μην είναι κι αυτό για εμένα, γιατί εγώ δεν έριξα αρνητική, αλλά θετική για να διορθώσω την αρνητική κάποιου άλλου. Τόσο φεμινιστής είμαι, ακόμα και στις ψηφοφορίες :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Kαμμία αντίρρηση, απλά το θεωρώ σχολαστικισμό. Θέλω να πω ότι ακόμα κι αν αλλάξουν τέτοιες λέξεις κανείς δεν εγγυάται ότι οι άντρες θα σέβονται περισσότερο τις γυναίκες ή θα τις θεωρούν ίσες. Τα ζώα ζώα θα παραμείνουν, είτε λένε επάνδρωση είτε στελέχωση.

Σχολαστικισμός θα ήταν εάν είχαμε προχωρήσει λίγο περισσότερο ως ανθρωπότητα. Βραχυπρόθεσμα σαφώς και τα ζώα θα μείνουν ζώα, μακροπρόθεσμα όμως, ευελπιστώ (αν κάποιος μπορεί να εισφέρει σε γνώσεις πάνω στην αλληλεπίδραση γλώσσας-ψυχολογίας-κοινωνίας θα ήμουν ευγνώμων για την παρέμβαση του εννοείται:redface:) ότι η χρήση λέξεων και φράσεων μπορεί να επηρεάσει υποσυνείδητα και την γενικότερη αντίληψη και κοινωνική πραγματικότητα.

Και τί να λέμε ; Η πιλότισα ; Η φιλοσόφα ; Η αστροναύτα, η φυσικιά ; η γεωλόγα ;

Οι λέξεις όπως τις γράφεις ξενίζουν και είναι λογικό γιατί δεν μας είναι οικείες.

Να μην προσπαθήσουμε όμως?Μα είχα την εντύπωση ότι η επανάσταση έχει γίνει ήδη και ήταν επιτυχημένη. Γι'αυτό οι γυναίκες σήμερα, τουλάχιστον στην Ευρώπη μπορούν άνετα να βρίσουν έναν άντρα ή να τον απατήσουν χωρίς να τις κρεμάσει ή να τις λιθοβολήσει κανείς όπως στο Ιράν ή σε θεοκρατικά καθεστώτα.

Doctor Oh My Doctor,

Δε μιλάω για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα ζωής και αυτοδιάθεσης και ευελπιστώ ούτε και εσύ.

Για μένα θα γίνει επανάσταση όταν στο επόμενο διεθνές συνέδριο που θα βρεθώ λόγω εργασίας, δω στο πάνελ ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών να μιλούν για ενέργεια, οικονομία, θέματα της Ε.Ε. και άλλα, όταν δω ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στο ακροατήριο, ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών σε μια Ακαδημία, ή σε μια επιτροπή απονομής κάποιου σημαντικού διεθνούς βραβείου ή υποτροφίας, ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στο ΔΣ εταιρείας (είτε πτωχής πλην τιμίας ελληνικής εισηγμένης είτε πολυεθνικού κολοσσού)...

Το πρώτο μέρος (μιλώντας πάντα για δυτικές κοινωνίες) δηλ. της πρόσβασης στην εκπαίδευση έχει γίνει πραγματικότητα για την ισότητα των φύλων. Η συνέχεια είναι δύσκολη, η ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία και καταξίωση, αλλά δεν συνεχίζω εδώ γιατί μπήκα ήδη στα χωράφια άλλου θέματος.:whistle:

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η κοινωνία μας θα πρέπει να βρει το θάρρος να "πιέσει" κάποιες αλλαγές σε θεωρητικό έστω επίπεδο (μέσω παρεμβάσεων και στη γλώσσα γιατί όχι? Εδώ δεχθήκαμε το μονοτονικό αγόγγυστα) για να βοηθήσει την διαδικασία του μετασχηματισμού των σχέσεων των 2 φύλων στην πράξη καθώς τα δύο αυτά είναι δεδομένο ότι αλληλεπιδρούν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 7 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top