Κάμερες σε χώρους εργασίας

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Λίγες ημέρες πριν και εντελώς απροειδοποίητα, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου στο οποίο δουλεύω, τοποθέτησε κάμερες, στους χώρους εργασίας. Αυτό συνέβη τόσο στο δικό μου τμήμα, όσο και σε αυτό που στεγάζεται στο διπλανό κτίριο, ιδιοκτησίας του ίδιου. Περιττό βέβαια ν' αναφέρω πως όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμη και οι αλλοδαποί, εξαγριώθηκαν από αυτήν την ενέργεια. Παρ' όλα αυτά, κανείς μας δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί ανοικτά, ένεκα η οικονομική κρίση και η ανεργία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κάμερες είναι τοποθετημένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε δεν καλύπτουν την κεντρική είσοδο του κτιρίου και ούτε ένα από τα περιφεριακά παράθυρα, αλλά είναι στραμμένες αποκλειστικά στο χώρο στον οποίο κινούμαστε κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εργασίας μας. Συνεπώς δεν ευσταθεί καμμία δικαιολογία περί ασφάλειας του χώρου, αφού ο καθένας θα μπορούσε να σπάσει κάποιο παράθυρο τη νύχτα και να προβεί σε κάποια παράνομη ενέργεια, όπως κλοπή ή δολιοφθορά, ενώ αντίθετα η κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κατά την προσωπική μου γνώμη αποτελεί ένα μέσο τρομοκράτησης των εργαζομένων και τίποτε περισσότερο.

Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;

Τι μπορεί να κάνει κανείς γι' αυτό;

Εσείς θα συμβιβαζόσασταν με μια τέτοια κατάσταση; Αισθάνεστε άνετα να εργάζεστε (αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον η λέξη "δουλεύετε" πιστεύω πως θα ήταν ορθότερη) υπό στενή παρακολούθηση;

Είναι κατά τη γνώμη σας ηθική μια τέτοια ενέργεια;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Corpse Bride

Διακεκριμένο μέλος

Η Corpse Bride αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6,595 μηνύματα.
Ειμαι κατα ακομα και για τη χρηση καμερας στους δρομους, οποτε φανταζεσαι ποσο κατα ειμαι οταν μιλαμε για ενα μερος που βρισκεσαι το λιγοτερο 8 ωρες τη μερα. Στη θεση σου θα αντιδρουσα, αν εβλεπα οτι και οι συναδελφοι συμμεριζονται τις ιδιες αποψεις. Δεν ξερω αν καλυπτεσαι νομικα καπως, αλλα το βρισκω το λιγοτερο απαραδεκτο τη στιγμη που δε γινεται για λογους ασφαλειας. Σε καθε περιπτωση ενα τετοιο περιβαλλον εργασιας δε μου μοιαζει ιδανικο, αλλα οπως το πες..ας ειναι καλα η κριση :S
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kalypso

Περιβόητο μέλος

Η lily allen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Οι κάμερες δηλαδή είναι καθαρά για παρακολούθηση των εργαζομένων και το τι κάνουν τις ώρες που βρίσκονται στη δουλειά. Πιο πολύ για τραμπουκισμός μου κάνει :S
Ίσως για να βρει δικαιολογίες να κάνει περικοπές, ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης.
Δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί άλλο θα έκανε κάποιος εργοδότης κάτι τέτοιο- μου φαίνεται απίστευτα λανθασμένη κίνηση εκ μέρους του, γιατί πολύ απλά δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τους υπαλλήλους του. Και αν είχε τη σύμφωνη γνώμη σας, να πω οκ, αλλά φαντάζομαι πως το ανακαλύψατε κατόπιν εορτής. :worry:

Αν ήθελε να ελέξγει την ποιότητα της δουλειάς σας υπάρχουν άλλοι τρόποι να το κάνει- ο συγκεκριμένος ήταν μάλλον ατυχής, γιατί εκτός των άλλων σας κάνει να χάσετε και τον όποιο σεβασμό είχατε στο πρόσωπό του... Δεν γνωρίζω ωστόσο αν είναι νόμιμο, έχω την εντύπωση πως όχι... Και δεν ξέρω τι θα έκανα, αν είχα τη δυνατότητα να φύγω θα έφευγα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Περικοπές δεν μπορούν να γίνουν στο δικό μας εργοστάσιο. Στο τμήμα που δουλεύω εγώ, είμαστε όλοι κι όλοι τρεις άνθρωποι, ο οποίος είναι ο ελάχιστος αριθμός που μπορεί να επανδρώσει μια τέτοια μονάδα.

Αυτό ακριβώς που συζητούσαμε με τους συναδέλφους είναι ότι η ποιότητα της εργασίας μας είναι υψηλού επιπέδου και αυτό το πιστοποιούν οι μεγάλες βιομηχανίες τις οποίες έχουμε ως πελάτες, που σε κάθε φορτίο που τους στέλνουμε κάνουν δικό τους ποιοτικό έλεγχο και ούτε μια φορά δεν βρήκαν πρόβλημα. Σημειωτέον, ότι από την εποχή που πήγα εγώ, ίσως κατά τύχη, ίσως κι όχι, το εργοστάσιο είναι η πρώτη φορά που παράγει μαζικά ποσότητες κι αρχίζει να παράγει ταυτόχρονα κέρδη, πράγμα που θα έπρεπε να χαροποιεί τον εργοδότη και όχι να τον βάζει στις όποιες υποψίες.

Πράγματι, το κυριότερο ηθικό πρόβλημα που βρίσκουμε στην ενέργεια αυτή, είναι ότι ο εργοδότης μας δείχνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο έλλειψη εμπιστοσύνης.

Συμφωνώ απόλυτα ότι μόλις μου δοθεί η δυνατότητα θα φύγω από αυτήν τη δουλειά. Το ζήτημα είναι πως κανείς δεν μας κατοχυρώνει στη διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Φίλε Chaos σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Βέβαια, στο χώρο όπου εργάζομαι δεν υπάρχει τέτοια αστυνόμευση (έχουμε άλλες) αλλά ξέρω από άλλους χώρους δουλειάς που όταν μπήκαν κάμερες παρακολούθησης, και με δικαιολογημένο το θέμα της ασφάλειας γιατί όντως καλύπτουν κάθε σημείο εισόδου ή πιθανής φθοράς στο εξωτερικό του κτιρίου και υπάρχουν κίνδυνοι κλοπών, και πάλι οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν θιγμένοι, προσβεβλημένοι θα έλεγα.
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο σε χώρους με λίγους εργαζόμενους που κάνουν καλά τη δουλειά τους γιατί δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης από τον εργοδότη, και σαφώς όταν αφαιρείς από τον εργαζόμενο τη δυνατότητα ακόμα και για μια κίνηση "εκτός προγράμματος" του αφαιρείς την προσωπική του στιγμή στον εργασιακό χρόνο, τον κάνεις αδιάφορο, πρόθυμο μόνο για να τελειώνει με το ωράριο του και να φύγει.
Σε μεγαλύτερους χώρους με περισσότερους εργαζόμενους ίσως να βοηθά στον εντοπισμό των όντως αδιάφορων και φυγόπονων, ωστόσο η ζημιά που προκαλεί στην ψυχολογία όλων και κυρίως των φιλότιμων που σέβονται τη δουλειά τους είναι μη αναστρέψιμη.

Δεν ξέρω, ίσως αυτά είναι συναισθήματα που νιώθουμε εντονότερα ως Έλληνες, λόγω φιλότιμου ίσως, επειδή έχουμε "λόγο" και πολλοί από εμάς όταν δουλεύουμε, δουλεύουμε δεν κοροϊδεύουμε ούτε τους άλλους ούτε τον εαυτό μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να δουλέψω "υπό τα φώτα της δημοσιότητας", ίσως αν δεν είχα άλλη επιλογή να το έκανα, ξέρω όμως ότι θα ήταν πολλαπλάσια ψυχοφθόρο από οποιαδήποτε ανιαρή, άδικη ή άσχετη δουλειά έχω κληθεί ποτέ να διεκπεραιώσω.

Όσο για το νομικό θέμα, έχω την εντύπωση ότι είναι παράνομη μόνο η λήψη ήχου δηλ η καταγραφή των συνομιλιών ουσιαστικά, όχι η λήψη εικόνας, ειδικά όταν υπάρχει και προειδοποιητική σήμανση.

Σου εύχομαι κουράγιο, καλή δύναμη στην προσπάθεια να ανταπεξέλθεις στο στρες που πιθανώς έχει ήδη προκληθεί, καλή τύχη στην αναζήτηση καλύτερης εργασίας και προπαντός,
ψυ-χραι-μί-α.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φωτηs

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Φωτηs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 52 ετών, επαγγέλεται Έμπορος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 192 μηνύματα.
Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;

Τι μπορεί να κάνει κανείς γι' αυτό;
Great Chaos Yπαρχει εναs νομοs αποφαση 115/2001 τηs αρχηs που απαγορευεται η χρηση κλειστων κυκλωματων τηλεoρασηs για την παρακολουθηση και τον ελεγχο των εργαζομενων.Για περισσοτερεs πληρoφοριεs σχετικα με αυτην την αποφαση μπεs στο www.dpa.gr
Εύχομαι φιλε μου να μην χρειαστη να χασειs την δουλεια σου και ολα να πανε καλα στο τελοs.Και εγω μαζι σου ειμαι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

iJohnnyCash

Επιφανές μέλος

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,053 μηνύματα.
Αν το δούμε τελείως επιφανειακά το θέμα είναι λογικό (δεν γνωρίζω για την νομιμότητα) η χρήση κάμερας σε χώρους εργασίας αφού το ανθρώπινο δυναμικό είναι περιούσια της εταιρίας (η μίσθωση στην ουσία είναι ενοικίαση παγίων περιουσιακών στοιχειών, ασχέτως αν το προσωπικό για λόγους ευγένειας και ανθρωπιάς το βαφτίζουμε με διαφορετικό όνομα και σε μη-ελληνικές (:P) συνθήκες του συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο ).

Ωστόσο έχω μια απορία, οι τύποι που βροντοφωνάζουν το πόσο σημαντικοί είναι σε μια εταιρία είναι αλλά και πόσο δύσκολες σπουδές έκαναν (ναι στους Managers ανθρώπινου δυναμικού αναφέρομαι) δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι πιο ανθρώπινο αλλά και πιο αποδοτικό; Από την στιγμή που το προσωπικό με αυτή την κίνηση νιώθεί ότι δεν τους εμπιστεύονται αυτομάτως η απόδοση τους πέφτει με γεωμετρική πρόοδο, έστω και μακροπρόθεσμα, αρά αυτή η ιδέα μόνο για σουρωτήρι μπορεί να χρησιμέψει.

Αλλά βεβαίως στην Ελλάδα μόνο την εύκολη λύση σκέφτονται και ταυτόχρονα δείχνουν αυτοί οι κύριοι την αναποτελεσματικότητα τους αφού δεν γνωρίζουν έστω και τις βασικές προτεραιότητες (Πως μπορεί να υπάρχει κερδοφόρο εργοστάσιο χωρίς ικανοποιημένους χειριστές μηχανημάτων; ). Τα λάθη που έκαναν το 1980 εταιρίες όπως General Motors τα κάνουμε εμείς το 2008+; Τελικά όντως μας χρειάζονται οι πολυεθνικές ... Ακόμη και το πιο παρακμιακό βιβλίο ηγεσίας αναφέρει τουλάχιστον 2-3 πιο αποτελεσματικούς τρόπους ηγεσίας.

Υ.γ.: Great Chaos, να σε τρομάζει πολύ το γεγονός ότι το εργαστάσιο αυτό λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, αφού πρακτικά σημαίνει ότι λειτουργεί τεράστιες (!!!) μακροχρόνιες ζημίες. Δεν θα αναλύσω γιατί, εκτός ότι δεν έχω το χρόνο θα βγω πολύ off-topic.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άδωνις

Νεοφερμένος

Ο Άδωνις αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 44 ετών . Έχει γράψει 34 μηνύματα.
τοποθέτησε κάμερες, στους χώρους εργασίας
Τοποθέτησε "φανερές" κάμερες ο....νεάντερταλ? :confused:

Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;
Στο Ελλάντα ζούμε :D

Τι μπορεί να κάνει κανείς γι' αυτό;
Να την σημαδεύει με ένα μπρελόκ λέιζερ :laugh:

Είναι κατά τη γνώμη σας ηθική μια τέτοια ενέργεια;
Τα διδάγματα της...ηθικής, με βάση τους κανόνες που αναγνωρίζονται από την κοινωνία, έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις ...ιδιότητες του χαρακτήρα του κάθε ατόμου! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φυσικός . Έχει γράψει 8,140 μηνύματα.
Δημοτικό πήγαινα σε ιδιωτικό (από τα πολύ γνωστά της Αθήνας) κι εμείς τα παιδιά ανακαλύψαμε κρυφές κάμερες και μικρόφωνα που είχε βάλει η διεύθυνση μέσα στις τάξεις για να παρακολουθεί τις δασκάλες...


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άδωνις

Νεοφερμένος

Ο Άδωνις αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 44 ετών . Έχει γράψει 34 μηνύματα.
εμείς τα παιδιά ανακαλύψαμε κρυφές κάμερες και μικρόφωνα
Σήμερα (αν πήγαινες δημοτικό) σε διαβεβαιώνω πως δεν θα βρίσκατε τίποτα, ενώ η διεύθυνση θα είχε ...live μετάδοση!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top