Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ζήτημα

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.

The Mountain

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο The Mountain αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 944 μηνύματα.
Άρα να βγούμε από το ΝΑΤΟ και να πούμε στους Αμερικάνους ότι δεν τους χρειαζόμαστε;

Τώρα αυτή ειναι άλλη μεγάλη συζήτηση, όχι απαραίτητα συναφής με το θέμα που αν θες την ανοίγουμε αλλού. Εν συντομία από διεθνιστική σκοπιά, και όχι από τη σκοπιά επιβολής του "ελληνικού εθνικού συμφέροντος" (παρεμπιπτόντως πρόκειται για απίστευτα αφηρημένη και γενικόλογη έννοια), νόημα έχει η απαγκίστρωση κάθε κράτους από το ΝΑΤΟ και κάθε αντίστοιχη κατ' ευφημισμό συμμαχία.

Εγώ εξ' αρχής ήθελα να αποδομήσω το επιχείρημα περί αθωότητας του ελληνικού κράτους. Από τη στιγμή που αυτό συνειδητά ευθυγραμμίζεται με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, δεν υφίσταται καμία αθωότητα.

Οι άγιοι είναι στο παράδεισο, δεν είναι στη γη. Κανείς λες και τα σταλινια που έχεις πρότυπο δεν σφαξαν μερικά μύρια. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ίσως να με ενοχλούσε το σχόλιο αν όντως είχα πρότυπα σταλίνια. Δεν έχω, πάμε παρακάτω, γιατί αυτή η καραμέλα κούρασε.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,355 μηνύματα.
Τούρκοι συνέλαβαν την Ελληνίδα δημοσιογράφο Μαρία Ζαχαράκη
Περιπέτεια έζησε το Σάββατο η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία συνελήφθη από δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.
«Μου είπαν ότι είσαι σε στρατιωτική και απαγορευμένη περιοχή και με συνέλαβαν το απόγευμα του Σαββάτου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η Μαρία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Open.

Η ίδια, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η στρατοχωροφυλακή μας έδιωξε από το σημείο γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν να είμαστε εκεί». «Όταν ρώτησα γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί μου απάντησαν ότι μπορούν να έρχονται ελεύθερα εδώ. Κατά λέξη μου είπαν ότι "έχουν εντολή από την κυβέρνηση αυτοί να βρίσκονται εδώ"».

«Στη συνέχεια με συνέλαβαν για εξακρίβωση στοιχείων όπου εκεί βέβαια όταν άκουσαν ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος άρχισαν να με κατηγορούν και να με ρωτούν "γιατί δεν ανοίγετε τα σύνορα" λες και ήμουν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν τους απάντησα ότι είμαι μόνο δημοσιογράφος συνέχισαν να μου λένε "αν εμείς ερχόμασταν στην Ελλάδα δεν θα μας συλλαμβάνατε και εσείς; Μας συμπεριφέρεστε πολύ πιο άγρια απ' ότι εμείς"», συνέχισε η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

«Έχω μιλήσει με πολλούς μετανάστες, το τονίζω αυτό, και όχι πρόσφυγες. Οι περισσότεροι που βρίσκονται εδώ είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και από την Αφρική. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μας έδειξαν τα μηνύματα που τους εστάλησαν στη γλώσσα τους προκειμένου να έρθουν σε αυτό το σημείο», ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη.
«Υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα. Ακόμα και η κρατική τηλεόραση έδειχνε tweets στα αραβικά για το πως θα μπορούσαν οι μετανάστες να μεταβούν στην Ευρώπη. Μάλιστα τα τουρκικά κανάλια πρόβαλαν και συνεντεύξεις "εθελοντών διακινητών", οι οποίοι έλεγαν ότι έχουμε πάρει εντολή από την κυβέρνηση προκειμένου να τους μεταφέρουμε στην Ευρώπη», είπε.

Επίσης άκουσα ότι στον Έβρο ελάχιστες οικογένειες είναι αυτή τη στιγμή ,είναι η πλειοψηφία άντρες και ότι οι περισσότεροι είναι ποινικοί.Τους κρατούσαν σε κλειστά κέντρα τα οποία και άνοιξαν.

Κάποιος να μαζέψει τον Έρντο.

Ή έστω μια απόπειρα .Περίεργη.:playboy:
Να μου πεις οι άλλοι καλύτεροι είναι ;Μπα ,αλλά η βαβούρα θα τους κάνει ζημιά.Θα απασχολούνται με τα δικά τους ξέρω γω .Αλλά και πάλι πιο επικίνδυνος απο το σίχαμα δεν ξέρω αν υπάρχει.:hmm:
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Δεν καταλαβαίνω πού θες να καταλήξεις, στο ότι η Τουρκία είναι αδικημένη στο προσφυγικό; Να τη στηρίξουμε;

Ανέφερες ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση αναλογικά με την Τουρκία σε θέμα προσφύγων/μόνιμων κατοίκων και παρέθεσα τα σχετικά νούμερα που δεν υποστηρίζουν τη θέση σου. Κατά τα άλλα, ναι, και η Τουρκία περνάει δύσκολα και, προφανώς, οι πρόσφυγες/μετανάστες περνάνε τα πιο δύσκολα. Προφανώς, επίσης, ο Ερντογάν προσπαθεί να καρπωθεί αυτή τη δυσαρέσκεια και τη δυσκολία και το momentum που αυτή δημιουργεί με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, όταν πίεσε την πρώτη φορά την προηγούμενη κυβέρνηση τσίμπησε μία συμφωνία και κάποια σοβαρά κεφάλαια για να κρατήσει 2-3 εκ. ανθρώπους στη χώρα του και για πολλά άλλα, όπως τα περιγράφει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τώρα, έχει δυσκολίες στο εσωτερικό, ειδικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν και στις οποίες έχασε τα μεγάλα αστικά του κέντρα - την Κωνσταντινούπολη, μάλιστα, δις - πέφτει και δημοσκοπικά, οπότε θέλει ένα μέτωπο απέναντι στο οποίο να συσπειρώσει και πάλι τον Τουρκικό λαό γύρω από το πρόσωπό του. Βάλε ότι αυτό του δίνει άλλον έναν μοχλό πίεσης απέναντι στην ΕΕ - το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος, δημοσίως. Οπότε, ναι, όλοι και όλες μας ξέρουμε ότι ο Ερντογάν παίζει ανήθικα και εκμεταλλεύεται στυγνά τον πόνο των ανθρώπων για τα δικά του πολιτικά σχέδια.

Αλλά, δεν είμαστε εμείς τα καλά παιδιά - αναφέρομαι πάντα στο επίπεδο της διοίκησης και όχι του απλού πολίτη που στηρίζει και βοηθά (καθένας μας, βέβαια, φέρει ακέραια την ευθύνη της ψήφου του). Ξύλο ρίχναμε στη Ειδομένη, ξύλο πάμε να ρίξουμε και τώρα στα σύνορα στον Έβρο - προς το παρόν είμαστε στα δακρυγόνα - ξύλο πήγαμε να ρίξουμε και στους δικούς μας, αλλά, τελικά, δε μας άρεσε η ιδέα και τους γυρίσαμε πίσω (μιας και περισσεύουν και λεφτά για να βγάλουμε μονοήμερη τα ΜΑΤ στο ανατολικό Αιγαίο). Επίσης, κι εμείς έχουμε εξαθλιώσει και εκμεταλλευτεί πρόσφυγες/μετανάστες για ίδιους σκοπούς, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είναι που πρότεινε την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού την οποία η ΕΕ δέχτηκε, σαφώς. Τότε, η νυν κυβέρνηση την κατήγγειλε - ορθά - τώρα δεν μπορεί να βρει πώς θα βγάλει άκρη με τα νησιά και η τέως κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση την καταγγέλλει για αυτό.

Οπότε, όσο δεν βάζουμε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια πάνω από ο,τιδήποτε άλλο, δε διαφέρουμε και πολύ από όλους αυτούς τους Ερντογάν, Όρμπαν και, γενικά, την ομάδα του Βίζενγκραντ που ρίχνει την Ευρώπη πίσω σε έναν σωβινισμό που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν της. Άσε που, λίαν προσφάτως, δημιουργήθηκε και δεδικασμένο για τη μαζική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο με την άλογη απόφαση κατά 75 αιτούντων άσυλο στην Ισπανία.

Αντί, λοιπόν, να υποβαθμίζουμε την ανθρώπινη ύπαρξη όσο μπορούμε, ας απαιτήσουμε σοβαρή αντιμετώπιση και διεκδίκηση δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, όχι να θαυμάζουμε τους τσάμπα μάγκες της Πολωνικής κυβέρνησης...
 

Μαυρίκιος

Διάσημο μέλος

Ο Μαυρίκιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,666 μηνύματα.
Ρωτά τον Κουλη που θέλει να φτιάχνει Κ άλλες δομές με την χρήση αστυνομικής βίας.

Κάπου πρέπει να πάνε δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους όπου να ναι και για να είμαι ειλικρινής προτιμώ τις κλειστές από τις ανοιχτές δομές.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Κάπου πρέπει να πάνε δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους όπου να ναι και για να είμαι ειλικρινής προτιμώ τις κλειστές από τις ανοιχτές δομές.

Πόσοι θα βαλες ετσι μεσα σε δομές; Ηδη ειναι μερικοί χιλαιδες στην Χίο. Κ άλλοι; Πόσοι; 10-20-40-100.000;
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,355 μηνύματα.
Καλό;
Συνοδεία τουρκικού στρατού φτάνουν στα σύνορα οι μετανάστες (βίντεο)
Text to Speech
Απροκάλυπτα οδηγούν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι Τούρκοι στρατιώτες.
Με τη συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες.


Μάλιστα, στις 17.30 μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, όπως θα δείτε στο βίντεο, έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος

Αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης.
 

Eileen

Τιμώμενο Μέλος

Η Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 7,414 μηνύματα.
Τι μας ενδιαφέρει εμάς αν περνάνε καλά ή κακά στο Αφγανιστάν, ο πόλεμος αυτή την στιγμή είναι μόνο στην Συρία άρα μόνο οι Σύριοι είναι πρόσφυγες όλοι οι άλλοι είναι παράνομοι.
Επειδή διαβάζουμε και ακούμε μόνο για Συρία, δε σημαίνει ότι μόνο εκεί υπάρχει πόλεμος. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ένας από τους πιο μακροχρόνιους πολέμους στην ιστορία της περιοχής, όπου Taliban και Al-Qaeda βρίσκονται σε διαρκείς συγκρούσεις με την κυβέρνηση (που έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ). Όσο ο καιρός περνάει, το Ιράν βάζει όλο και περισσότερο το χεράκι του στο συγκεκριμένο βάζο, ενώ τα "peace talks" πολύ αμφιβάλλω ότι θα οδηγήσουν κάπου.
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Επειδή διαβάζουμε και ακούμε μόνο για Συρία, δε σημαίνει ότι μόνο εκεί υπάρχει πόλεμος. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ένας από τους πιο μακροχρόνιους πολέμους στην ιστορία της περιοχής, όπου Taliban και Al-Qaeda βρίσκονται σε διαρκείς συγκρούσεις με την κυβέρνηση (που έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ). Όσο ο καιρός περνάει, το Ιράν βάζει όλο και περισσότερο το χεράκι του στο συγκεκριμένο βάζο, ενώ τα "peace talks" πολύ αμφιβάλλω ότι θα οδηγήσουν κάπου.

Και σε αυτό να προσθέσουμε τους τόσους εμφύλιους στα κράτη της Αφρικής - π.χ. τις πρόσφατες εντάσεις στο Καμερούν - ή τους πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής - π.χ. Μπαγκλαντές - των οποίων το στάτους ακόμα δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,355 μηνύματα.
Έβρος: 98 οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και Τούρκοι

Δύο Τούρκοι είναι ανάμεσα στα συνολικά 98 άτομα τα οποία συνέλαβαν οι ελληνικές Αρχές το τελευταίο 24ωρο σε επιχειρήσεις κατά μήκος του φράχτη του Έβρου.

Όλοι οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί στην Ορεστιάδα και εξετάζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως κανένας δεν είναι από τη Συρία, ενώ ως επί το πλείστον πρόκειται για άτομα από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, όμως, είναι δύο ανδρών οι οποίοι έχουν την τουρκική υπηκοότητα και θέλησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Στην πλειοψηφία τους είπαν στις ελληνικές Αρχές ότι ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουρκική επαρχία, ότι πολλές φορές πήγαιναν μέχρι την Κωνσταντινούπολη και ότι κάποιοι από αυτούς έκαναν και δουλειές στην ύπαιθρο της γείτονος μέχρι που προχθές ενημερώθηκαν ότι τα σύνορα προς την Ελλάδα έχουν ανοίξει και ότι κανένας δεν θα τους εμποδίσει να περάσουν και να έρθουν στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, από το πρωί βάρκες με αλλοδαπούς φτάνουν στη Σάμο, συγκεκριμένα 39 άτομα, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα οι δουλέμποροι απέφευγαν το συγκεκριμένο νησί.

Οι άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής παρατηρούν, μάλιστα, ότι πολλές από αυτές τις βάρκες έρχονται σχεδόν… συνοδεία τουρκικών ακταιωρών του Λιμενικού τους .
 

harry akritas

Διάσημο μέλος

Ο harry akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,099 μηνύματα.
Είναι αστείο πως τα διάφορα άρθρα μιλάνε για «σφράγισμα συνόρων στον Έβρο» και αναφέρουν μόνο αριθμό συλληφθέντων και όχι αριθμό ανθρώπων που περνάνε τα σύνορα. Πλάνα τουρκικής τηλεόρασης δείχνουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες να περνούν έναν φράχτη-ανέκδοτο (το ύψος του φτάνει λίγο πάνω από τα γόνατα ενός μετρίου ύψους άνδρα ενήλικα) και δύο αστυνομικούς από την ελληνική πλευρά να κουνάνε τα γκλοπ τους στον αέρα χωρίς να αποτρέπουν ούτε στο ελάχιστο τη διάβαση. Στα γύρω χωριά αλλά και στην πόλη της Ορεστιάδας κυκλοφορούν ελεύθεροι χιλιάδες λαθρομετανάστες (σχεδόν όλοι τους μαύροι Αφρικανοί) σε σημείο να είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς το βράδυ. Αυτό θεωρούμε σφράγισμα συνόρων στην Ελλάδα και κοροϊδεύουμε ως ψευτόμαγκες αυτούς που κόβουν τις ροές με τα λόγια κι όχι στέλνοντας τα ματ στα σύνορα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, τακτικές Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Αυστραλίας είναι η μόνη λύση για τον περιορισμό των ροών. Αλλιώς ξαναλέω τα χαζά παιδιά της υπόθεσης που χαίρονται νομίζοντας ότι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους.
 

Libertus

Συντονιστής

Ο Libertus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 10,241 μηνύματα.
Καλά όχι ότι μας ωφέλησε και ποτέ η Συμμαχία. Πάντα με τους Τούρκους τα είχαν καλά, και μας ρίχναν λίγη προσοχή μόνο όταν τους έκανε νεράκια το φέσι. Βλέπε Κύπρος, δικτατορία, Ίμια και συνεχίζουμε.
Τώρα αυτή ειναι άλλη μεγάλη συζήτηση, όχι απαραίτητα συναφής με το θέμα που αν θες την ανοίγουμε αλλού. Εν συντομία από διεθνιστική σκοπιά, και όχι από τη σκοπιά επιβολής του "ελληνικού εθνικού συμφέροντος" (παρεμπιπτόντως πρόκειται για απίστευτα αφηρημένη και γενικόλογη έννοια), νόημα έχει η απαγκίστρωση κάθε κράτους από το ΝΑΤΟ και κάθε αντίστοιχη κατ' ευφημισμό συμμαχία.

Εγώ εξ' αρχής ήθελα να αποδομήσω το επιχείρημα περί αθωότητας του ελληνικού κράτους. Από τη στιγμή που αυτό συνειδητά ευθυγραμμίζεται με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, δεν υφίσταται καμία αθωότητα.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι επιβεβλημένη, γιατί όσα και να προσάψει κανείς στο ΝΑΤΟ, δεν παύει ως οργανισμός να εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ειρήνη στην περιοχή, κάτι που θεωρούμε πολλές φορές αυτονόητο αλλά ποτέ δεν ήταν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπήκαν μαζί στο ΝΑΤΟ, αυτό έγινε δηλαδή ακριβώς για να μην εκμεταλλευτεί καμία από τις 2 χώρες τη θέση στη συμμαχία έναντι της άλλης. Το ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα οφέλη από τη συμμαχία δεν είναι λόγος για να βγούμε. Ελλάδα χωρίς ΝΑΤΟ και ΕΕ θα ήταν απλά έρμαιο στις επιδιώξεις της Τουρκίας, η οποία θα είχε τη σαφή στήριξη των ΗΠΑ. Αντίθετα τώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν κάθε πιθανή εχθροπραξία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και αυτό μας ξενίζει και από πάνω. Εάν τώρα δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ αλλά είχαμε την προστασία της Ρωσίας, πάλι θα λέγατε ότι υπηρετούμε και πάμε πακέτο με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Δεν γίνεται στην γεωπολιτική μας περιοχή να μην έχεις από πίσω σου κάποια μεγάλη δυνάμη. Είναι πρωτίστως θέμα επιβίωσης. Άγια χώρα δεν υπάρχει, αν και μπροστά στην Τουρκία ίσως είμαστε και άγια χώρα.
Ανέφερες ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση αναλογικά με την Τουρκία σε θέμα προσφύγων/μόνιμων κατοίκων και παρέθεσα τα σχετικά νούμερα που δεν υποστηρίζουν τη θέση σου. Κατά τα άλλα, ναι, και η Τουρκία περνάει δύσκολα και, προφανώς, οι πρόσφυγες/μετανάστες περνάνε τα πιο δύσκολα. Προφανώς, επίσης, ο Ερντογάν προσπαθεί να καρπωθεί αυτή τη δυσαρέσκεια και τη δυσκολία και το momentum που αυτή δημιουργεί με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, όταν πίεσε την πρώτη φορά την προηγούμενη κυβέρνηση τσίμπησε μία συμφωνία και κάποια σοβαρά κεφάλαια για να κρατήσει 2-3 εκ. ανθρώπους στη χώρα του και για πολλά άλλα, όπως τα περιγράφει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τώρα, έχει δυσκολίες στο εσωτερικό, ειδικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν και στις οποίες έχασε τα μεγάλα αστικά του κέντρα - την Κωνσταντινούπολη, μάλιστα, δις - πέφτει και δημοσκοπικά, οπότε θέλει ένα μέτωπο απέναντι στο οποίο να συσπειρώσει και πάλι τον Τουρκικό λαό γύρω από το πρόσωπό του. Βάλε ότι αυτό του δίνει άλλον έναν μοχλό πίεσης απέναντι στην ΕΕ - το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος, δημοσίως. Οπότε, ναι, όλοι και όλες μας ξέρουμε ότι ο Ερντογάν παίζει ανήθικα και εκμεταλλεύεται στυγνά τον πόνο των ανθρώπων για τα δικά του πολιτικά σχέδια.

Αλλά, δεν είμαστε εμείς τα καλά παιδιά - αναφέρομαι πάντα στο επίπεδο της διοίκησης και όχι του απλού πολίτη που στηρίζει και βοηθά (καθένας μας, βέβαια, φέρει ακέραια την ευθύνη της ψήφου του). Ξύλο ρίχναμε στη Ειδομένη, ξύλο πάμε να ρίξουμε και τώρα στα σύνορα στον Έβρο - προς το παρόν είμαστε στα δακρυγόνα - ξύλο πήγαμε να ρίξουμε και στους δικούς μας, αλλά, τελικά, δε μας άρεσε η ιδέα και τους γυρίσαμε πίσω (μιας και περισσεύουν και λεφτά για να βγάλουμε μονοήμερη τα ΜΑΤ στο ανατολικό Αιγαίο). Επίσης, κι εμείς έχουμε εξαθλιώσει και εκμεταλλευτεί πρόσφυγες/μετανάστες για ίδιους σκοπούς, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είναι που πρότεινε την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού την οποία η ΕΕ δέχτηκε, σαφώς. Τότε, η νυν κυβέρνηση την κατήγγειλε - ορθά - τώρα δεν μπορεί να βρει πώς θα βγάλει άκρη με τα νησιά και η τέως κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση την καταγγέλλει για αυτό.

Οπότε, όσο δεν βάζουμε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια πάνω από ο,τιδήποτε άλλο, δε διαφέρουμε και πολύ από όλους αυτούς τους Ερντογάν, Όρμπαν και, γενικά, την ομάδα του Βίζενγκραντ που ρίχνει την Ευρώπη πίσω σε έναν σωβινισμό που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν της. Άσε που, λίαν προσφάτως, δημιουργήθηκε και δεδικασμένο για τη μαζική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο με την άλογη απόφαση κατά 75 αιτούντων άσυλο στην Ισπανία.

Αντί, λοιπόν, να υποβαθμίζουμε την ανθρώπινη ύπαρξη όσο μπορούμε, ας απαιτήσουμε σοβαρή αντιμετώπιση και διεκδίκηση δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, όχι να θαυμάζουμε τους τσάμπα μάγκες της Πολωνικής κυβέρνησης...
Αυτό που είπα είναι ότι η Τουρκία είναι συνυπεύθυνη στο μεταναστευτικό και δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με την Ελλάδα με τα ίδια μέτρα και σταθμά, όχι ότι είμαστε σε χειρότερη θέση. Έχεις καταλάβει ότι η Τουρκία έχει συμμαχήσει κυριολεκτικά με ό,τι έχει απομείνει από τους Τζιχαντιστές για να εμποδίσει τον Άσαντ να ανακαταλάβει την ίδια του τη χώρα; Ότι εκτόπισε πάνω από 130.000 Κούρδους στα εδάφη που κατέλαβε; Ότι παρατείνει τον εμφύλιο στη Λιβύη δημιουργώντας νέα κύματα προσφύγων; Ότι εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες όχι μόνο στέλνοντάς τους στον Έβρο αλλά και έχοντας εκπαιδεύσει τουλάχιστον 150.000 για να πολεμήσουν; Ότι εκφοβίζει Ελλάδα και Κύπρο απειλώντας με εισβολές; Ότι παραβίασε τη συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η ίδια συμφώνησε για να εκβιάσει για περισσότερα χρήματα και στρατιωτική υποστήριξη; Είναι αδιανόητο να συγκρίνεις τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας σε επίπεδο ηθικής. Δεν δημιουργήσαμε ούτε εκμεταλλευτήκαμε τους πρόσφυγες για τους ίδιους σκοπούς, και ούτε μπορούμε να ανεχτούμε να δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις των άλλων. Εάν δεν αντισταθούμε στον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, ξέρεις και ξέρω ότι πάλι εμείς θα τα λουστούμε και ότι το να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ αγγίζει τα όρια της ουτοπίας.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,203 μηνύματα.
Έχουμε γεμίσει λαθρομετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη μόνο και μόνο για τα επιδόματα.
 

Guest 451212

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καλά "καθόμαστε" και συζητάμε θεσμικά/διπλωματικά τι σημαίνει η κίνηση της Τουρκίας, αν η FRONTEX λειτουργεί σωστά και χίλια δυο πράγματα, ενώ δεν έχει τεθεί εξ' αρχής βάση στο τι θα τους κάνουμε τους ανθρώπους. Καμία χώρα δεν τους θέλει, η Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης μαζέψανε όσους θέλανε για να τους στοιβάξουν στις βιομηχανίες (λες και είναι λούτρινα παιχνίδια σε παζάρι) που κανείς δεν ήθελε να πάει να δουλέψει και τώρα έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Οι μεν δικοί μας λένε προώθηση σε Ευρώπη, γιατί πρέπει τάχα να ισορροπήσουμε το βάρος (ό,τι να ναι), γιατί αν πουν όχι δεν τους θέλουμε, θα βγει το κάθε παπαγαλάκι να τους πει ξενοφοβικούς. Προς κάθε παπαγαλάκι "ναι αυτό είναι και αυτό είναι και η ελληνική κοινωνία, τι να κάνουμε τώρα;" και όχι μόνο αυτό αλλά δεν γίνεται και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για τον ανωτέρω λόγο, αλλά γιατί δεν χρειάζονται κιόλας! Σε τι θα προσφέρουν στην οικονομία, να διαιωνίσουν την κατάσταση της παραοικονομίας και των ανασφάλιστων; Να τους πετάξουμε σε δουλειές όπως στη Μανολάδα και σε κάθε επαρχία, που κανένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια δεν θέλει να πάει να δουλέψει; Ναι δεν το καταλαβαίνω πραγματικά, συγγνώμη για το ότι φαίνεται ρατσιστικό, ξενοφοβικό όπως θέλετε πείτε το μήνυμα, αλλά έτσι είναι. Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο που η μετακίνηση των ανθρώπων και εγκατάσταση θα ήταν ελεύθερη τι τα έχουμε τα σύνορα και τις εθνικές κυβερνήσεις; Ποιος ο λόγος να μιλάμε για ιδιαιτερότητες και ταυτότητα λαών όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ανάμεικτο χυμό;

 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Καλά "καθόμαστε" και συζητάμε θεσμικά/διπλωματικά τι σημαίνει η κίνηση της Τουρκίας, αν η FRONTEX λειτουργεί σωστά και χίλια δυο πράγματα, ενώ δεν έχει τεθεί εξ' αρχής βάση στο τι θα τους κάνουμε τους ανθρώπους. Καμία χώρα δεν τους θέλει, η Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης μαζέψανε όσους θέλανε για να τους στοιβάξουν στις βιομηχανίες (λες και είναι λούτρινα παιχνίδια σε παζάρι) που κανείς δεν ήθελε να πάει να δουλέψει και τώρα έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Οι μεν δικοί μας λένε προώθηση σε Ευρώπη, γιατί πρέπει τάχα να ισορροπήσουμε το βάρος (ό,τι να ναι), γιατί αν πουν όχι δεν τους θέλουμε, θα βγει το κάθε παπαγαλάκι να τους πει ξενοφοβικούς. Προς κάθε παπαγαλάκι "ναι αυτό είναι και αυτό είναι και η ελληνική κοινωνία, τι να κάνουμε τώρα;" και όχι μόνο αυτό αλλά δεν γίνεται και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για τον ανωτέρω λόγο, αλλά γιατί δεν χρειάζονται κιόλας! Σε τι θα προσφέρουν στην οικονομία, να διαιωνίσουν την κατάσταση της παραοικονομίας και των ανασφάλιστων; Να τους πετάξουμε σε δουλειές όπως στη Μανολάδα και σε κάθε επαρχία, που κανένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια δεν θέλει να πάει να δουλέψει; Ναι δεν το καταλαβαίνω πραγματικά, συγγνώμη για το ότι φαίνεται ρατσιστικό, ξενοφοβικό όπως θέλετε πείτε το μήνυμα, αλλά έτσι είναι. Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο που η μετακίνηση των ανθρώπων και εγκατάσταση θα ήταν ελεύθερη τι τα έχουμε τα σύνορα και τις εθνικές κυβερνήσεις; Ποιος ο λόγος να μιλάμε για ιδιαιτερότητες και ταυτότητα λαών όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ανάμεικτο χυμό;
Αυτό που θέτεις είναι τελείως πρακτικό όχι ρατσιστικό. Δηλαδή αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει σχέδιο ούτε δομές ώστε να φιλοξενηθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι μέχρι να γίνει ταυτοποίηση, να εξακριβωθεί αν δικαιούνται άσυλο και τελικά που θα πάνε (στη χώρα τους ή κάπου στην Ευρώπη). Και αφού δεν υπάρχει δεν γίνεται να μπουν μερικά εκατομμύρια στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Οι υπόλοιπες χώρες δεν τους θέλουν και ουσιαστικά εγκλωβίζονται μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και το αραχτό τυπάκι στη βόρεια Ευρώπη σε λέει βγάλε άκρη χωρίς να ανοίξει ούτε μύτη. Το ελλάντα εν τω μεταξύ δεν έχει δεύτερο βρακί να βάλει τώρα.
Δηλαδή που ακριβώς χρησιμεύει να τους πετάξεις στο δρόμο ή σε κάποια άλλη Μόρια; Ή είναι καλή η Τουρκία που τους μεταφέρει αβέρτα σαν τα κοτόπουλα μπας και εκβιάσει καταστάσεις;
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Αυτό που είπα είναι ότι η Τουρκία είναι συνυπεύθυνη στο μεταναστευτικό και δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με την Ελλάδα με τα ίδια μέτρα και σταθμά, όχι ότι είμαστε σε χειρότερη θέση. Έχεις καταλάβει ότι η Τουρκία έχει συμμαχήσει κυριολεκτικά με ό,τι έχει απομείνει από τους Τζιχαντιστές για να εμποδίσει τον Άσαντ να ανακαταλάβει την ίδια του τη χώρα; Ότι εκτόπισε πάνω από 130.000 Κούρδους στα εδάφη που κατέλαβε; Ότι παρατείνει τον εμφύλιο στη Λιβύη δημιουργώντας νέα κύματα προσφύγων; Ότι εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες όχι μόνο στέλνοντάς τους στον Έβρο αλλά και έχοντας εκπαιδεύσει τουλάχιστον 150.000 για να πολεμήσουν; Ότι εκφοβίζει Ελλάδα και Κύπρο απειλώντας με εισβολές; Ότι παραβίασε τη συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η ίδια συμφώνησε για να εκβιάσει για περισσότερα χρήματα και στρατιωτική υποστήριξη; Είναι αδιανόητο να συγκρίνεις τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας σε επίπεδο ηθικής. Δεν δημιουργήσαμε ούτε εκμεταλλευτήκαμε τους πρόσφυγες για τους ίδιους σκοπούς, και ούτε μπορούμε να ανεχτούμε να δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις των άλλων. Εάν δεν αντισταθούμε στον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, ξέρεις και ξέρω ότι πάλι εμείς θα τα λουστούμε και ότι το να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ αγγίζει τα όρια της ουτοπίας.

Τα σχετικά δεδομένα, όπως έγραψα, απαντούσαν στο: «Ακόμα και οι 250.000 είναι πολλοί για την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει 3.7 εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά συνολικό πληθυσμό 80 εκατομμύρια, εμείς είμαστε 10 εκ. όλοι και όλοι.» Πάει αυτό, λύθηκε, δεν ήταν κάτι το σημαντικό.

Ως προς τις ευθύνες της Τουρκικής κυβέρνησης, δε διαφώνησα πουθενά, το αντίθετο μάλιστα, συμφώνησα και παρέθεσα και 2-3 στοιχεία από την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας που ερμηνεύουν τις κινήσεις του Σουλτάν Ρετζέπ. Οπότε, δεν καταλαβαίνω γιατί εξανίστασαι. Ναι, σε όσα περιγράφεις περί εργαλειοποίησης των προσφύγων από πλευράς Τουρκίας συμφωνούμε - νομίζω το αναφέρω, κιόλας. Οπότε, το πρώτο μέρος της ανάρτησής σου δεν το πολυέπιασα, αλλά, όπως και να έχει, συμφωνούμε.

Εκεί που διαφωνούμε είναι στις ηθικές ευθύνες των δύο ελληνικών κυβερνήσεων. Πέρα από το ότι ορθά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε χαζομάρες όπως κάποιοι βορειότεροι φίλοι μας να εμποδίζει δια της βίας την είσοδο στη χώρα, χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες σαν μέτρο πίεσης απέναντι στην Τουρκία - α, το ίδιο που κάνει και η προσφιλής γείτων χώρα. Επίσης, κι εμείς στο ξύλο τους έχουμε σαπίσει πολλάκις - πέρα από την Ειδομένη, έχουν διαρρεύσει αρκετά βίντεο στα οποία αστυνομικοί χτυπούν σε «κρατητήρια» πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο. Και στη γείτονα υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας από τις αρχές απέναντι σε πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο. Εδώ τους έχουμε στοιβαγμένους σε κάτι άθλιες δομές όπως και στη γείτονα - εκεί, να πούμε, έβγαζαν μέχρι πρότινος και ένα είδος ταυτότητας που έδινε κάποια προνόμια στους αιτούντες άσυλο - όχι ότι ήταν πάντα τυπικές οι τουρκικές αρχές, αλλά υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Άμα τα βάλεις κάτω, δεν ξέρω τι κάναμε καλύτερα ως κυβερνήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Μάλλον τα ίδια. Οπότε, ναι, μαντάρα τα κάναμε και, αρκετά συχνά, αγνοώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία, προς όφελος καθαρά δικό μας, πατώντας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επί πτωμάτων. Πόσο διαφέρουμε από τις πολιτικές Ερντογάν στη διαχείριση του προσφυγικού ας το κρίνει ο καθείς εξ ημών.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή προσφύγων, αν αντί να κάνουμε τις πάπιες και να σφυρίζουμε κλέφτικα τόσα χρόνια λαμβάναμε συγκροτημένη δράση και δεν κοίταζε η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να την «πει» στην κυβέρνηση και αντίστροφα, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση. Αλλά, με τα «αν», δεν κάνουμε κάτι. Διπλωματικά, έχουμε/είχαμε ένα καλό momentum σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία, ο κυβερνών συνασπισμός στη Γερμανία έχει ζόρια γιατί το CDU ψάχνεται και ακόμα η κυβέρνηση περνά «μήνα» του μέλιτος στις αξιολογήσεις των διεθνών επενδυτικών οργανισμών μαζί με το γεγονός ότι, λόγω ιδεολογικής «συνάφειας», έγινε το χατήρι της ΝΔ και έχουμε στο χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ τον Σχοινά. Αντί όμως να ωφεληθούμε από όλα αυτά και να ασκήσουμε πίεση, περιμένουμε να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, αφήνουμε επενδυτές να φύγουν και τα λοιπά και τα λοιπά... Οπότε, δε θα χαρακτήριζα το να απαιτήσουμε ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο/προσφύγων στην ΕΕ ουτοπία, αλλά προϊόν δικής μας κακοδιαχείρισης - μην κράζω μόνο τον Κούλη, και η προηγούμενη κυβέρνηση σπατάλησε επί δύο έτη την ευκαιρία να πιέσουμε από κοινού με την Ιταλία με την οποία μοιραζόμαστε τα βάρη των πρώτων κυμάτων προσφύγων, γιατί είχε... άλλες προτεραιότητες.

Στα επίπεδα, τώρα, της χάραξης πολιτικής διαχείρισης, όχι, δεν είναι διαχείριση το να τους πετάμε απ' έξω ή να τους επαναπροωθούμε ενόπλως - να τους τσακίζουμε στο ξύλο, δηλαδή. Η λύση είναι να συγκροτήσουμε σοβαρές δομές φιλοξενίας, να πιέσουμε την ΕΕ, να φέρουμε ανθρώπους στην ενδοχώρα, να ενισχύσουμε τα προγράμματα κατάρτισης μεταναστών/προσφύγων - που, ορθά, εγκαινίασε η τωρινή κυβέρνηση. Δεν είναι η λύση να γίνουμε σαν τους οπορτουνιστές πολιτικούς μας - δικούς μας ή της γείτονος - αλλά να παραμείνουμε άνθρωποι μέσα σε όλο αυτό. Αλλιώς, θα καταλήξουμε κι εμείς «πρακτικοί άνθρωποι», «νοικοκύρηδες» και τα άλλα συναφή...
 

Libertus

Συντονιστής

Ο Libertus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 10,241 μηνύματα.
Τα σχετικά δεδομένα, όπως έγραψα, απαντούσαν στο: «Ακόμα και οι 250.000 είναι πολλοί για την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει 3.7 εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά συνολικό πληθυσμό 80 εκατομμύρια, εμείς είμαστε 10 εκ. όλοι και όλοι.» Πάει αυτό, λύθηκε, δεν ήταν κάτι το σημαντικό.

Ως προς τις ευθύνες της Τουρκικής κυβέρνησης, δε διαφώνησα πουθενά, το αντίθετο μάλιστα, συμφώνησα και παρέθεσα και 2-3 στοιχεία από την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας που ερμηνεύουν τις κινήσεις του Σουλτάν Ρετζέπ. Οπότε, δεν καταλαβαίνω γιατί εξανίστασαι. Ναι, σε όσα περιγράφεις περί εργαλειοποίησης των προσφύγων από πλευράς Τουρκίας συμφωνούμε - νομίζω το αναφέρω, κιόλας. Οπότε, το πρώτο μέρος της ανάρτησής σου δεν το πολυέπιασα, αλλά, όπως και να έχει, συμφωνούμε.

Εκεί που διαφωνούμε είναι στις ηθικές ευθύνες των δύο ελληνικών κυβερνήσεων. Πέρα από το ότι ορθά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε χαζομάρες όπως κάποιοι βορειότεροι φίλοι μας να εμποδίζει δια της βίας την είσοδο στη χώρα, χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες σαν μέτρο πίεσης απέναντι στην Τουρκία - α, το ίδιο που κάνει και η προσφιλής γείτων χώρα. Επίσης, κι εμείς στο ξύλο τους έχουμε σαπίσει πολλάκις - πέρα από την Ειδομένη, έχουν διαρρεύσει αρκετά βίντεο στα οποία αστυνομικοί χτυπούν σε «κρατητήρια» πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο. Και στη γείτονα υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας από τις αρχές απέναντι σε πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο. Εδώ τους έχουμε στοιβαγμένους σε κάτι άθλιες δομές όπως και στη γείτονα - εκεί, να πούμε, έβγαζαν μέχρι πρότινος και ένα είδος ταυτότητας που έδινε κάποια προνόμια στους αιτούντες άσυλο - όχι ότι ήταν πάντα τυπικές οι τουρκικές αρχές, αλλά υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Άμα τα βάλεις κάτω, δεν ξέρω τι κάναμε καλύτερα ως κυβερνήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Μάλλον τα ίδια. Οπότε, ναι, μαντάρα τα κάναμε και, αρκετά συχνά, αγνοώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία, προς όφελος καθαρά δικό μας, πατώντας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επί πτωμάτων. Πόσο διαφέρουμε από τις πολιτικές Ερντογάν στη διαχείριση του προσφυγικού ας το κρίνει ο καθείς εξ ημών.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή προσφύγων, αν αντί να κάνουμε τις πάπιες και να σφυρίζουμε κλέφτικα τόσα χρόνια λαμβάναμε συγκροτημένη δράση και δεν κοίταζε η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να την «πει» στην κυβέρνηση και αντίστροφα, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση. Αλλά, με τα «αν», δεν κάνουμε κάτι. Διπλωματικά, έχουμε/είχαμε ένα καλό momentum σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία, ο κυβερνών συνασπισμός στη Γερμανία έχει ζόρια γιατί το CDU ψάχνεται και ακόμα η κυβέρνηση περνά «μήνα» του μέλιτος στις αξιολογήσεις των διεθνών επενδυτικών οργανισμών μαζί με το γεγονός ότι, λόγω ιδεολογικής «συνάφειας», έγινε το χατήρι της ΝΔ και έχουμε στο χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ τον Σχοινά. Αντί όμως να ωφεληθούμε από όλα αυτά και να ασκήσουμε πίεση, περιμένουμε να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, αφήνουμε επενδυτές να φύγουν και τα λοιπά και τα λοιπά... Οπότε, δε θα χαρακτήριζα το να απαιτήσουμε ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο/προσφύγων στην ΕΕ ουτοπία, αλλά προϊόν δικής μας κακοδιαχείρισης - μην κράζω μόνο τον Κούλη, και η προηγούμενη κυβέρνηση σπατάλησε επί δύο έτη την ευκαιρία να πιέσουμε από κοινού με την Ιταλία με την οποία μοιραζόμαστε τα βάρη των πρώτων κυμάτων προσφύγων, γιατί είχε... άλλες προτεραιότητες.

Στα επίπεδα, τώρα, της χάραξης πολιτικής διαχείρισης, όχι, δεν είναι διαχείριση το να τους πετάμε απ' έξω ή να τους επαναπροωθούμε ενόπλως - να τους τσακίζουμε στο ξύλο, δηλαδή. Η λύση είναι να συγκροτήσουμε σοβαρές δομές φιλοξενίας, να πιέσουμε την ΕΕ, να φέρουμε ανθρώπους στην ενδοχώρα, να ενισχύσουμε τα προγράμματα κατάρτισης μεταναστών/προσφύγων - που, ορθά, εγκαινίασε η τωρινή κυβέρνηση. Δεν είναι η λύση να γίνουμε σαν τους οπορτουνιστές πολιτικούς μας - δικούς μας ή της γείτονος - αλλά να παραμείνουμε άνθρωποι μέσα σε όλο αυτό. Αλλιώς, θα καταλήξουμε κι εμείς «πρακτικοί άνθρωποι», «νοικοκύρηδες» και τα άλλα συναφή...
Πρέπει να υποστηρίζεις την χώρα σου, ειδικά όταν αυτή έχει δίκιο. Αυτά για τα οποία κατηγορείς τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι χάδια μπροστά στην τουρκικές ενέργειες. Και επειδή έχουμε πάει σε πολύ θεωρητικά μονοπάτια τώρα, πες μου τι προτείνεις για την παρούσα κατάσταση. Εγώ είπα ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μύγα να περάσει τα σύνορα, επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε επιπρόσθετο βάρος στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως για να οδηγήσουμε το σχέδιο της Τουρκίας σε πλήρη αποτυχία. Εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να υποκύψουμε στον πόλεμο της Τουρκίας; Κι αν ναι, πώς μπορείς να σιγουρέψεις ότι οι πρόσφυγες θα διανεμηθούν δίκαια στην Ευρώπη; Παίρνεις τέτοιο ρίσκο;
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Οι υπόλοιπες χώρες δεν τους θέλουν και ουσιαστικά εγκλωβίζονται μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και το αραχτό τυπάκι στη βόρεια Ευρώπη σε λέει βγάλε άκρη χωρίς να ανοίξει ούτε μύτη. Το ελλάντα εν τω μεταξύ δεν έχει δεύτερο βρακί να βάλει τώρα.
Αυτη ειναι η ουσια του θεματος, πρεπει να αποφασησουν οι βορειες χωρες, οπου θελουν να πανε κιολας οι προσφυγες/τι-διαολο-ειναι, για την πολιτικη τους. Αν δεν παρθουν αποφασεις για τα επιδοματα που δινουν και ποιους μαζευουν, δεν προκειτα να υπαρξει μονιμη λυση στο προβλημα
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,355 μηνύματα.
Έβρος: Εκπαιδευτικές βολές με πραγματικά πυρά ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού

Το Δ' Σώμα Στρατού ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών βολών, με πραγματικά πυρά σε όλα τα συνοριακά φυλάκια της πρώτης γραμμής, στον Έβρο.
Ειδικότερα, το Δ' Σώμα Στρατού θα προβεί την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου σε βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή του Έβρου όλο το 24ωρο.

Η ανακοίνωση του Δ' Σώματος Στρατού
«Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.


Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Από τη Στρατιωτική Υπηρεσία».
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top