Μηχανή αναζήτησης: η νέα εγκυκλοπαίδεια;

DreamsRevenge

Διάσημο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Θυμάστε (όσοι προλάβαμε...) την εποχή που μας ζητούσαν από το σχολείο πληροφορίες για κάτι και ψάχναμε στην εγκυκλοπαίδεια?

Το μνημειώδες εκείνο πολύτομο έργο που έστεκε αγέρωχο για χρόνια στη βιβλιοθήκη του σαλονιού, ή αργότερα σε μικρότερους πιο εύχρηστους τόμους στο δωμάτιο μας?

Δεν άλλαζε εύκολα, οι ενημερώσεις δεν ήταν το πιο απλό πράγμα και οι πληροφορίες παρέμεναν σταθερές, ακλόνητες στη σιγουριά της συνέχειας τους...

Και μετά,

Ήρθε το διαδίκτυο. Οι μηχανές αναζήτησης. Ο πακτωλός των πληροφοριών έγκυρων ή, λιγότερο έγκυρων. Αλλά πάντως γρήγορων, άμεσων, όπως τα γεγονότα, ικανών να τα ακολουθήσουν στον τρελό χορό των αλλαγών, των παγκόσμιων μεταμορφώσεων...

Τί είναι καλύτερο αλήθεια? Πού μπορούμε να αναζητήσουμε (σχετικά έστω) έγκυρες πληροφορίες για ο,τιδήποτε? Είναι το διαδίκτυο αξιόπιστο από τη στιγμή που συνυπάρχουν (και ανασύρονται από τις μηχανές αναζήτησης) ανακοινώσεις και άρθρα επιστημόνων παρέα με τις υποκειμενικές απόψεις του οιουδήποτε έχει τη δυνατότητα μιας ιστοσελίδας ή ενός ιστολογίου?

Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη χρήση του ενός ή του άλλου μέσου ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα του χρήστη για διάκριση κι επιλογή των κατάλληλων για εκείνον πληροφοριών?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

passenger123

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Υπεύθυνος πωλήσεων . Έχει γράψει 123 μηνύματα.
Συγχαρητήρια για το θέμα , καθότι νεοφερμένος στο e-steki ,αν και σκαπανέας ειδικότητα στον στρατό !!, τώρα το ανακάλυψα.

Δέν πιστεύω, με όλη την υποκειμενικότητα της απάντησης μου βέβαια, στον συγκερασμό δύο μέσων μάθησης τα οποία διαφέρουν ριζικά τόσο στον σκοπό τους όσο και στην αποδοχή χρήση τους από την σημερινή πραγματικότητα .
Κάποτε έκανα το επάγγελμα αυτό , πωλητής εγκυκλοπαίδειας , και ζούσα απο κοντά την προσμονή του μικρού παιδιού στο γυμνάσιο ή το λύκειο στο να αποκτήσει αυτό που πουλούσα ένα πραγματικό στόλισμα γνώσης με την κορυφή των τότε γνώσεων και επιτευγμάτων του ανθρώπου .Το παιδί βαθμολογούσε τότε στο μυαλό του με άριστα το μέσο μάθησης << εγκυκλοπαίδεια>>,
το χειριζόταν με σεβασμό και μάθαινε τον δημιουργικό τρόπο σύνθεσης των διαφόρων λημμάτων που αναζητούσε .Επιπλέον είχε την αίσθηση και την πεποίθηση ότι αυτοί που έγραφαν μέσα αποτελούσαν έγκυρες επιλογές με την σαφήνεια και την υπογραφή του γραπτού λόγου .Ξενυχτούσε πάνω απο τα βιβλία του αλλά δίπλα τους είχε πάντα το "δεξί" του χέρι , τόν άσσο στο μανίκι του , την εγκυκλοπαίδεια του .Και μετά ...

Ήρθε η συσσωρευμένη γνώση , οι άπειρες δυνατότητες και επιλογές της μηχανής αναζήτησης , το έτοιμο φαγητό που ίσως ήταν και προιόν μηρυκασμού και δεν πληρούσε μιά αυθεντική απάντηση και επιλογή στα ερωτήματα του "χρήστη" πλέον .Ο καθένας μπορούσε πλέον να παρέμβει με ένα "λίνκ" και εκεί που υπήρχε μιά ευθεία οδός αναζήτησης να προκύψουν άπειρα σταυροδρόμια και δύσβατα μονοπάτια .Έγινε πλέον η μάθηση ένας αγώνας όχι γιά το σωστό αποτέλεσμα της γνωστικής διαδικασίας αλλά για την ικανότητα του καθενός να χειρισθεί καλύτερα την κάθε είδους "search " ή " metasearch " μηχανής ,να μάθει βαθύ κολύμπι στο "underground" πεδίο αναζήτησης και να φέρει ίσως αυτός/ή τον υποτιθέμενο θησαυρό .

Δέν έχω καμιά αντιπάθεια προσωπική απέναντι στις "μηχανές αναζήτησης" άλλωστε τις χρησιμοποιώ και εγώ συνεχώς .Η κύρια σελίδα πλοήγησης στον υπολογιστή μου ανοίγει στην πιό διαδεδομένη από αυτές . Άλλωστε ποιός μπορεί να πάει κόντρα στην εξέλιξη .Ακόμα και οι παλιές εγκυκλοπαίδειες έχουν ψηφοποιηθεί και πουλιούνται σε dvd , μέσα στο ίδιο το internet δημιουργήθηκαν ολόκληρα domains με τον χαρακτηρισμό " ζωντανές εγκυκλοπαίδειες" και με ένα κλίκ του mouse είσαι συμμέτοχος ή θεατής .

Απλά δεν πιστεύω , και αυτή πάντα είναι η προσωπική μου άποψη , στο ότι το "copy and paste" θα συνεργασθεί ποτέ με την όλη δημιουργική διαδικασία της παλιάς γραπτής εγκυκλοπαίδειας . Κάτι χάθηκε στην πορεία .. η μαγεία ίσως .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Great Chaos

Διάσημο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,526 μηνύματα.
Αν και περίπου συνομήλικος με τους προλαλήσαντες, εγώ δεν ήμουν ο τύπος της εγκυκλοπαίδειας. Ουδέποτε είχα μία τέτοια και φυσικά ουδέποτε μπήκα στον κόπο να ψάξω οτιδήποτε, έστω και στις εγκυκλοπαίδειες οι οποίες κοσμούσαν τα ράφια των σαλονιών των φίλων ή συγγενών μου. Άλλωστε, αυτός πίστευα ότι ήταν ο κυριότερος λόγος ύπαρξης μιας εγκυκλοπαίδειας, να κοσμεί με τον ακατάβλητο όγκο της τα ράφια όσων ήθελαν να παραστήσουν τους μορφωμένους, στις γιορτές, στις δεξιώσεις, να βλέπουν οι καλεσμένοι και να θαυμάζουν τον άνθρωπο της γνώσης.

Ενώ ήμουν παιδί που δεν άφηνα κανένα έντυπο που να μην το πιάσω στα χέρια μου, βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα, κόμιξ, σταυρόλεξο, που να μην το ρουφήξω με θέρμη οπιομανούς, η εγκυκλοπαίδεια αποτελούσε μια χαρακτηριστική εξαίρεση. Θεωρούσα βαρετό να διαβάζω τα λήμματά της και την επόμενη στιγμή ξεχνούσα τα πάντα. Αφήστε που ποτέ δεν μου ανέθεσαν μια σχολική εργασία, στην οποία να χρειαστώ τη συνδρομή της. Έτσι, η εγκυκλοπαίδεια έγινε στο υποσυνείδητό μου συνώνυμο του "μπάζου", κατάλληλη ίσως όταν χρειάζεσαι βαρίδια για να τεντώσεις χαρτιά στο πάτωμα πριν βάψεις, ένα σπορ που επίσης σιχαίνομαι...

Αντίθετα, με την ηλεκτρονική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια έχω αναπτύξει μια πιο καλή κι αγαθή σχέση, αφού τη χρησιμοποιώ κάθε τρεις και λίγο. Η πληθώρα των πληροφοριών, αν και όντως ανεπιβεβαίωτης αξιοπιστίας, έχει ωστόσο το πλεονέκτημα του στατιστικού μεγέθους, δηλαδή κάθε πληροφορία μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί, λόγω της πληθώρας πηγών που μπορεί να βρει κανείς. Δεν είμαι άλλωστε και απολύτως βέβαιος -αυτό ας μας το πουν οι φίλοι των "ένα δάσος ξύλα" έντυπων εγκυκλοπαιδειών- ότι οι πηγές των παλιών καλών εντύπων μορφών ήταν απολύτως αξιόπιστες. Ακόμη όμως κι αν ήταν απόλυτα αξιόπιστες την εποχή που γράφονταν, μετά από λίγα χρόνια πολλά από τα γραφόμενά τους δεν θα ήταν πλέον σε ισχύ. Ελάτε όμως που οι άτιμες έντυπες εγκυκλοπαίδειες κόστιζαν κι ένα σκασμό χρήματα και το γραμμάτιο πήγαινε σύννεφο! Αυτά, δηλαδή η συνεχής ενημέρωση, το τσάμπα πράμα, η ταχύτητα αναζήτησης και η οικονομία χώρου, είναι κατά τη γνώμη μου τα αχτύπητα συγκριτικά πλεονεκτήματα του διαδικτύου, τα οποία υποχρέωσαν τις έντυπες εγκυκλοπαίδειες στη "Λήθη των Θεών".

Το μόνο που μου έχει λείψει από αυτούς τους ...δεινόσαυρους της γνώσης, είναι οι γραφικοί τους πωλητές (ίσως ο φίλος Επιβάτης να μπορεί να μας πει πολλές σπαρταριστές ιστορίες επ' αυτού) με τα ανυπέρβλητα τεχνάσματα του μάρκετινγκ άλλων εποχών:
-"Καλησπέρα σας! (φαρδύ χαμόγελο γεμάτο δόντια) εάν απαντήσετε σε μία ερώτηση, θα κερδίσετε δώρα αξίας 30000 δραχμών".
-"Πολύ ωραία, σας ακούω"
-"Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας: α) το Παρίσι, β) το Λονδίνο, γ) η Αθήνα;"
-"Χμμ, άλφα-το Παρίσι".
-"Μα γιατί δεν το ξανασκέφτεστε λίγο;"
-"Μμμμμ, καλά, βήτα-το Λονδίνο".
-"Μα ξανασκεφτήτε το αγαπητέ μου, είστε πολύ κοντά, κρίμα να χάσετε τέτοιο δώρο".
-"Ε, εντάξει τότε, γάμα-η Αθήνα" (με ύφος Αϊνστάιν που μόλις έχει λύσει κβαντική εξίσωση).
-"Συγχαρητήρια φίλε μου, κερδίσατε δύο τόμους της σαρανταπεντάτομης εγκυκλοπαίδειας Τζουράσικους Γάιους Τζερμάνικους".
- "Πολύ ωραία, μπορώ να παραλάβω τους δύο τόμους που κέρδισα;"
-"Φυσικά, αρκεί ν' αποκτήσετε όλη την εγκυκλοπαίδεια, στην προνομιακή τιμή των 300000 δραχμών, που σας προσφέρουμε (ειδικά για εσάς) σε εξήντα δόσεις...":hehe: :loltooth:

Σ΄ένα μόνο πράγμα θα συμφωνήσω με τον αγαπητό Επιβάτη, ότι πράγματι η διαδικτυακή ευκολία, με τη δυνατότητα copy/paste που παρέχει, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πλείστους όσους μαθητές να κατασκευάζουν περισπούδαστες όσο κι εμπεριστατωμένες πολυσέλιδες σχολικές εργασίες, από τις οποίες δεν έμαθαν απολύτως τίποτε, να με πάρει ο γερο Πλούτωνας αν τις έχουν διαβάσει καν και οι ίδιοι. Τουλάχιστον με τις παλιές εγκυκλοπαίδειες, έπρεπε να γράψεις ιδιοχείρως τα ευρήματά σου στο χαρτί, οπότε όλο και κάτι σου έμενε. Ε, τι να κάνουμε, βλέπετε και οι νέες τεχνολογίες έχουν τις παρενέργειές τους...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

passenger123

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Υπεύθυνος πωλήσεων . Έχει γράψει 123 μηνύματα.
Αν και περίπου συνομήλικος με τους προλαλήσαντες, εγώ δεν ήμουν ο τύπος της εγκυκλοπαίδειας.
Ουδέποτε είχα μία τέτοια και φυσικά ουδέποτε μπήκα στον κόπο να ψάξω οτιδήποτε, έστω και στις εγκυκλοπαίδειες οι οποίες κοσμούσαν τα ράφια των σαλονιών των φίλων ή συγγενών μου. Άλλωστε, αυτός πίστευα ότι ήταν ο κυριότερος λόγος ύπαρξης μιας εγκυκλοπαίδειας, να κοσμεί με τον ακατάβλητο όγκο της τα ράφια όσων ήθελαν να παραστήσουν τους μορφωμένους, στις γιορτές, στις δεξιώσεις, να βλέπουν οι καλεσμένοι και να θαυμάζουν τον άνθρωπο της γνώσης.

Ενώ ήμουν παιδί που δεν άφηνα κανένα έντυπο που να μην το πιάσω στα χέρια μου, βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα, κόμιξ, σταυρόλεξο, που να μην το ρουφήξω με θέρμη οπιομανούς, η εγκυκλοπαίδεια αποτελούσε μια χαρακτηριστική εξαίρεση. Θεωρούσα βαρετό να διαβάζω τα λήμματά της και την επόμενη στιγμή ξεχνούσα τα πάντα. Αφήστε που ποτέ δεν μου ανέθεσαν μια σχολική εργασία, στην οποία να χρειαστώ τη συνδρομή της. Έτσι, η εγκυκλοπαίδεια έγινε στο υποσυνείδητό μου συνώνυμο του "μπάζου", κατάλληλη ίσως όταν χρειάζεσαι βαρίδια για να τεντώσεις χαρτιά στο πάτωμα πριν βάψεις, ένα σπορ που επίσης σιχαίνομαι...

Αντίθετα, με την ηλεκτρονική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια έχω αναπτύξει μια πιο καλή κι αγαθή σχέση, αφού τη χρησιμοποιώ κάθε τρεις και λίγο. Η πληθώρα των πληροφοριών, αν και όντως ανεπιβεβαίωτης αξιοπιστίας, έχει ωστόσο το πλεονέκτημα του στατιστικού μεγέθους, δηλαδή κάθε πληροφορία μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί, λόγω της πληθώρας πηγών που μπορεί να βρει κανείς. Δεν είμαι άλλωστε και απολύτως βέβαιος -αυτό ας μας το πουν οι φίλοι των "ένα δάσος ξύλα" έντυπων εγκυκλοπαιδειών- ότι οι πηγές των παλιών καλών εντύπων μορφών ήταν απολύτως αξιόπιστες. Ακόμη όμως κι αν ήταν απόλυτα αξιόπιστες την εποχή που γράφονταν, μετά από λίγα χρόνια πολλά από τα γραφόμενά τους δεν θα ήταν πλέον σε ισχύ. Ελάτε όμως που οι άτιμες έντυπες εγκυκλοπαίδειες κόστιζαν κι ένα σκασμό χρήματα και το γραμμάτιο πήγαινε σύννεφο! Αυτά, δηλαδή η συνεχής ενημέρωση, το τσάμπα πράμα, η ταχύτητα αναζήτησης και η οικονομία χώρου, είναι κατά τη γνώμη μου τα αχτύπητα συγκριτικά πλεονεκτήματα του διαδικτύου, τα οποία υποχρέωσαν τις έντυπες εγκυκλοπαίδειες στη "Λήθη των Θεών".

Το μόνο που μου έχει λείψει από αυτούς τους ...δεινόσαυρους της γνώσης, είναι οι γραφικοί τους πωλητές (ίσως ο φίλος Επιβάτης να μπορεί να μας πει πολλές σπαρταριστές ιστορίες επ' αυτού) με τα ανυπέρβλητα τεχνάσματα του μάρκετινγκ άλλων εποχών:
-"Καλησπέρα σας! (φαρδύ χαμόγελο γεμάτο δόντια) εάν απαντήσετε σε μία ερώτηση, θα κερδίσετε δώρα αξίας 30000 δραχμών".
-"Πολύ ωραία, σας ακούω"
-"Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας: α) το Παρίσι, β) το Λονδίνο, γ) η Αθήνα;"
-"Χμμ, άλφα-το Παρίσι".
-"Μα γιατί δεν το ξανασκέφτεστε λίγο;"
-"Μμμμμ, καλά, βήτα-το Λονδίνο".
-"Μα ξανασκεφτήτε το αγαπητέ μου, είστε πολύ κοντά, κρίμα να χάσετε τέτοιο δώρο".
-"Ε, εντάξει τότε, γάμα-η Αθήνα" (με ύφος Αϊνστάιν που μόλις έχει λύσει κβαντική εξίσωση).
-"Συγχαρητήρια φίλε μου, κερδίσατε δύο τόμους της σαρανταπεντάτομης εγκυκλοπαίδειας Τζουράσικους Γάιους Τζερμάνικους".
- "Πολύ ωραία, μπορώ να παραλάβω τους δύο τόμους που κέρδισα;"
-"Φυσικά, αρκεί ν' αποκτήσετε όλη την εγκυκλοπαίδεια, στην προνομιακή τιμή των 300000 δραχμών, που σας προσφέρουμε (ειδικά για εσάς) σε εξήντα δόσεις...":hehe: :loltooth:

Σ΄ένα μόνο πράγμα θα συμφωνήσω με τον αγαπητό Επιβάτη, ότι πράγματι η διαδικτυακή ευκολία, με τη δυνατότητα copy/paste που παρέχει, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πλείστους όσους μαθητές να κατασκευάζουν περισπούδαστες όσο κι εμπεριστατωμένες πολυσέλιδες σχολικές εργασίες, από τις οποίες δεν έμαθαν απολύτως τίποτε, να με πάρει ο γερο Πλούτωνας αν τις έχουν διαβάσει καν και οι ίδιοι. Τουλάχιστον με τις παλιές εγκυκλοπαίδειες, έπρεπε να γράψεις ιδιοχείρως τα ευρήματά σου στο χαρτί, οπότε όλο και κάτι σου έμενε. Ε, τι να κάνουμε, βλέπετε και οι νέες τεχνολογίες έχουν τις παρενέργειές τους...

Aγαπητέ φίλε Μεγάλο Χάος , γιατί μου θυμίζει κάτι σε ινδιάνικο όνομα ;:hmm:,θα ήθελα κατ΄αρχάς να σου πώ ότι με συγκίνησες αρκετά φέρνοντας στο μυαλό μου τις μεθόδους πωλήσεων της τότε εποχής και φυσικά θα συμφωνήσω στο γεγονός ότι και πανάκριβες ήταν οι εγκυκλοπαίδειες τότε και ο τρόπος πώλησης τους ίσως όχι ο καλύτερος ( δεν πούλησα ποτέ σε δρόμο και ούτε με ερωτήσεις - μόνο με ραντεβού και σε εκθεσιακά περίπτερα , χωρίς να υποβαθμίζω τους πωλητές στον δρόμο ) .

Θα ήθελα όμως να μου απαντήσεις στην εξής απορία που μου γεννήθηκε .Δεν θεωρείς λίγο άννιση την σύγκριση δύο καταστάσεων με τόσα χρόνια διαφοράς μεταξύ τους .Τι εννοώ λοιπόν για να με κατανοήσεις : 1. Αν πήγαινες τον χρόνο πίσω και έκανες την σύγκριση στα χρόνια των εγκυκλοπαιδειών( στην άνθηση τους ) τα computers αν υπήρχαν τότε υπήρχαν σε υποτυπώδη μορφή , με γλώσσα προγραμματιστή και αν μιλήσουμε για χρήματα / κόστος μεταφραζόταν σε κατί νούμερα με αρκετά μηδενικά στην ουρά τους , ήταν δηλαδή από κάποια άποψη η μόνη λύση σε όποιον τις χρειαζόταν φυσικά ( ήταν και βαριά τα άτιμα τα pc !! ) . 2 .Στην σημερινή εποχή τα computers φυσικά και "παίζουν μόνα τους" στην αρένα και φυσικά δεν ζητάνε τα χρήματα μιά φορά από τον πελάτη τους αλλά τον θεωρούν σίγουρο μέτοχο στην αγορά νέου πάντα υλικού ( εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου λογισμικού με υποστήριξη των δημιουργών του με ότι έχει ο καθένας ) .
Συμπέρασμα του 1+2 συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και καταστάσεις .
Το θέμα απαντήθηκε απο μέρους μου όχι τόσο στην αξία της τότε εγκυκλοπαίδειας , όσο στην μή δυνατότητα συνεργασίας των δύο μέσων μάθησης γιατί το καθένα ανήκει στην εποχή του , με τις ανάλογες καλές ή κακές του επιδράσεις στον καθένα μας.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου .
'
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 16,754 μηνύματα.
Κι όμως εγώ θυμάμαι ότι η εγκυκλοπαίδειες άλλαζαν και η "δομή" και η "για σας παιδιά" και κυκλοφορούσαν συμπληρωματικά η νέα στοιχεία σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα ή μέσω διαφήμισης σου έλεγαν να ανταλλάξεις την παλαιά με τη νέα εγκυκλοπαίδεια.....
Νομίζω ότι οι "αλήθειες" που καταγράφονται στις εγκυκλοπαίδειες, εφόσον τηρούν τους σωστούς κανόνες έχει να κάνει με τη σύνοψη της γνώσης μέχρι εκείνη τη στιγμή που εκδόθηκε..... βέβαια υπήρχαν και εγκυκλοπαίδειες που περιόριζαν τις θεματικές τους ενότητες όπως π.χ. η βιογραφική εγκυκλοπαίδεια που είχε να κάνει με τους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.....
Τώρα με το internet η πρόσβαση στη πληροφορία και τη γνώση είναι πιο εύκολη αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά που αναγράφονται να μην είναι αληθή... οπότε θέλει περισσότερο σύγκριση και ανάλυση στοιχείων... η μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου δεν αντικαθίσταται με το net, αλλά και το net με τον όγκο πληροφοριών σε δευτερόλεπτα μπροστά σου δεν συγκρίνεται με τους τόνους βιβλία που μπορεί να στοιβάζονται δίπλα σου για να βρεις δυο τρία στοιχεία από το καθένα.....
Και τα δύο είναι απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινότητά μας......
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Διάσημο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Να συμπληρώσω εδώ ότι εγκυκλοπαίδειες όπως η Δομή βγήκαν και σε cd δίνοντας την δυνατότητα για ενημερώσεις του περιεχομένου τους μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, τέρατα των ραφιών:P όπως η Britannica και η Larousse έχουν πλέον τις διαδικτυακές τους εκδόσεις όπου φυσικά ο μεγαλύτερος πλούτος περιεχομένου φυλάσσεται για τους εγγεγραμμένους (προφανώς έναντι τιμήματος) χρήστες.

Θα έλεγα ότι με τον τρόπο αυτό ίσως κάπου να δημιουργείται ένα σημείο συνάντησης, όταν μια εγκυκλοπαίδεια μπορεί να μπει στο ρόλο μιας μηχανής αναζήτησης...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Διάσημο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,246 μηνύματα.
Ας πω κι εγω την γνωμη μου...

Λοιπον θα θελα να με θεωρησω απο τους προνομιουχους που μεσα στα μαθητικα μου χρονια εγινε αυτη η μεταβαση απο την εγκυκλοπαιδεια στο ιντερνετ οποτε τα εχω ζησει και τα 2...

Οφειλω να ομολογησω οτι γενικως προτιμω το ιντερνετ για διαφορους λογους... Αρχικα, λογω της πολυ μεγαλυτερης πληθωρας πληροφοριων που μας επιτρεπουν, αν κανουμε σωστη ερευνα φυσικα, οι τελικες πληροφοριες που θα βρουμε να ειναι αρκετα κοντα στην πραγματικοτητα(αν οχι η πραγματικες), διοτι εχουμε πολυ περισσοτερες ευκαιριες να τις διασταυρωσουμε(Μην ξεχναμε οτι και τα πιο ακυρα θεματα δινουν χιλιαδες χιλιαδων αποτελεσματα εις τον φιλτατον γκουγκλη)... Ετσι λοιπον επιτυγχανουμε καλυτερη ποιοτητα στην ερευνα-εργασια μας...
Επιπλεον μην ξεχναμε το δωρεαν της υποθεσης... Εχουμε προσβαση σε απειρες πληροφοριες με πολυ μικρο αντιτιμο... Αντιθετα μια εγκυκλοπεδια ειναι πολυ πολυ ακριβη και με πεπερασμενο ογκο πληροφοριων...
Και συν τοις αλλοις η ευκολια της συγγραφης παιζει πολυ σημαντικο ρολο... Μια εικονογραφημενη εργασια σε χειρογραφη μορφη ηταν πραγματικα πολυ οδυνηρη δουλεια... Για να μην ξεχναμε και τους τονους γραψιματος... Ενω τωρα με το ιντερνετ και τα προγραμματα επεξεργασιας κειμενου γινονται πολυ πολυ ταχυτερα... Επι τη ευκαιρια ας σχολιασω κι αυτο που ειπε πιο πανω ο Οττο... Λοιπον, αν καποιος θελει να κανει καλη δουλεια, δεν μπορει να κανει copy-paste χωρις να επεξεργαστει, διαβασει και μελετησει ολο το κειμενο και το υλικο του, γιατι θα πεσει παρα μα παρα πολυ ευκολα σε χιλιαδες αντιφασεις και επαναληψεις και η προχειροδουλεια και η στυγνη αντιγραφη θα παρουν ακριβως αυτο που τους αξιζει...

Περι των ενημερωσεων και των πλεονεκτηματων του ιντερνετ επ' αυτου δεν θα σχολιασω μιας και καλυφθηκα παραπανω...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 8,892 μηνύματα.
Πάντως έχω ακούσει ότι στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, οι καθηγητές δεν θεωρούν ως έγκυρη πηγή τη wikipedia στις εργασίες των φοιτητών. :hmm:


-petros
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,708 μηνύματα.
η wikipedia εχει αρκετα λαθη και ναι, δεν θεωρειται αξιοπιστη. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ειναι και αχρηστη, αντιθετα μαλιστα. Αν ξερεις την χρησιμοποιεις σωστα, μπορεις να συλλεξεις ενα σωρο σημαντικες πληροφοριες (πχ κοιτοντας τα references και διαβαζοντας τα αρθρα που χρησιμοποιηθηκαν για να γραφτει το κειμενο). Θα συμφωνησω με τον GC παραπανω, ειδικα στο σημειο που αναφερει οτι οι εγκυκλοπαιδειες εξυπηρετουσαν περισσοτερο τον σκοπο του διακοσμητικου στοιχειου :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Διάσημο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,246 μηνύματα.
Ξεθάβω, αλλά είδα αυτό το άρθρο, που μάλλον δείχνει ότι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, μάλλον έχει κερδίσει την "μάχη"

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica καταργεί την έντυπη έκδοση και γίνεται ψηφιακή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Panos__

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,077 μηνύματα.
Ξεθάβω, αλλά είδα αυτό το άρθρο, που μάλλον δείχνει ότι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, μάλλον έχει κερδίσει την "μάχη"

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica καταργεί την έντυπη έκδοση και γίνεται ψηφιακή

Το διάβασα και γω προχθές.Μου άρεσε σαν κίνηση.Δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτρονική εποχή κερδίζει εντυπώσεις ,είναι πιο πρακτική και βοηθά την προαγωγή γνώσης (αν ξέρεις στοιχιωδώς πως να χρησιμοποιήσεις το διαδύκτιο).Να δούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλες εγκυκλοπαίδειες.

Σε ότι αφορά τη wiki.Σωστά.Απαράβατος πλέον ακαδημαικός κανόνας ότι η wiki θεωρήται garbage ως πηγή σε μια πχ εργασία για κάποιο Uni.Προσωπικά όταν βλέπω οπουδήποτε στο νετ να μου δίνει κάποιος πηγή από wiki σνομπάρω άμεσα και σπάνια μπαίνω στο κόπο να διαβάσω τι έχουν να μου πουν.Δε λέω μπορεί κάποια refs της να είναι σωστά αλλά η απόδοση που δίνεται συχνά μπορεί να μην έχει καμία σχέση κάτι που φαίνεται και από το ακαδημαικό depth or range αρκετών άρθρων της.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Διάσημο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,246 μηνύματα.
Σε ότι αφορά τη wiki.Σωστά.Απαράβατος πλέον ακαδημαικός κανόνας ότι η wiki θεωρήται garbage ως πηγή σε μια πχ εργασία για κάποιο Uni.Προσωπικά όταν βλέπω οπουδήποτε στο νετ να μου δίνει κάποιος πηγή από wiki σνομπάρω άμεσα και σπάνια μπαίνω στο κόπο να διαβάσω τι έχουν να μου πουν.Δε λέω μπορεί κάποια refs της να είναι σωστά αλλά η απόδοση που δίνεται συχνά μπορεί να μην έχει καμία σχέση κάτι που φαίνεται και από το ακαδημαικό depth or range αρκετών άρθρων της.

Βασικά η wiki είναι πολύ χρήσιμη για random trivia...
Και γενικά σαν έναυσμα, για επιπλέον έρευνα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Panos__

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,077 μηνύματα.
Βασικά η wiki είναι πολύ χρήσιμη για random trivia...
Και γενικά σαν έναυσμα, για επιπλέον έρευνα...


Spot on.Ειδικά στο σημείο που λές για trivia.Παραμένω σκεπτικός όμως ακόμα και για το έναυσμα για επιπλέον έρευνα καθώς όποτε έχει τύχει να μπω σε θέματα που με απασχολούν απογοητεύτικα τρομερά με αποτέλεσμα να κάθομαι να κάνω απανωτά edits για να δώσω καμιά πηγή της προκοπής ή καμιά σωστή απόδοση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
Spot on.Ειδικά στο σημείο που λές για trivia.Παραμένω σκεπτικός όμως ακόμα και για το έναυσμα για επιπλέον έρευνα καθώς όποτε έχει τύχει να μπω σε θέματα που με απασχολούν απογοητεύτικα τρομερά με αποτέλεσμα να κάθομαι να κάνω απανωτά edits για να δώσω καμιά πηγή της προκοπής ή καμιά σωστή απόδοση.

Pano,κανείς δεν είπε ότι η wikipedia είναι αλάνθαστη.Για αυτό άλλωστε έχει το κουμπάκι edit,για να διορθώνεις ότι πιστεύεις οτι πρέπει να διορθωθεί.
Και ορισμένα άρθρα της είναι πολύ ολοκληρωμένα και με σωστές αναφορές(ειδικά στην αγγλική έκδοση).

Τώρα σχετικά με την ερώτηση του θέματος.
Η εγκυκλοπαίδεια έπαιζε τον ρόλο της πληροφοριάς σε μία εποχή που δεν υπήρχαν άλλα μέσα.Τώρα πλέον με το ίντερνετ είναι παρωχημένο μέσο και μόνη χρησιμότητα έχει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες των "ντεμέκ" διανοουμένων. Οποιαδήποτε απλή απορία έχεις μπορείς να την βρείς με μερικά κλικ στο υπολογιστή σου.
Και για τις εργασίες στα πανεπιστήμια,πόσοι άραγε θα συμβουλεύονταν μία γενικού περιέχομένου εγκυκλοπαίδεια αντι για ένα ειδικό εγχειρίδιο;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top