Ο χρόνος ψύξης του νερού συναρτήσει της μάζας του

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ

New member

Ο ...του πατρός ΜΠΛΟΥΜ και του υιου... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών . Έχει γράψει 242 μηνύματα.
Λογικά ο adm θα οξαποδίσειτο μνμ, αλλά δεν ήξερα σε ποια σελίδα να το θέσω Ξέρετε, ο άσχετος από φυσική τα βλέπει όλα τα ¨φυσικά" θέματα ίδια.. (Εγώ είμαι αυτός.)
Όταν γεμίζω τη μπουκάλα με νερό για να κρυώσει στο ψυγείο, αν βιάζομαι να πιω κρύο νερό, βάζω (υποσυνείδητα) λιγότερο από όσο χωράει η μπουκάλα. (Πιστεύω δηλαδή υποσυνείδητα πως, η ταχύτητα πάγωσης τού νερόυ είναι αντιστρόφως ανάλλογη τής ποσότητ/ας του). Έχει κάποια λογική αυτό ή... να συνεχίσω να παίρνω τα χάπια μου;
 

suspiria

New member

Η ρόζα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 1,445 μηνύματα.
Πααααντως

Όταν βάζω λίγο νερό στο βραστήρα βράζει πιο εύκολα. Επίσης όταν είναι ο ζεστός καφές στο ποτήρι, και το ποτήρι είναι γεμάτο, δεν κρυώνει ο καφές γρήγορα, ενώ αν έχει μείνει λίγη ποσότητα ζεστού καφέ στο πάτο του ποτηριού, μέσα σε λίγα λεπτά έχει κρυώσει.

Πειραματίσου :P
 

Hakuna Matata

New member

Η Άτομο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 38 ετών . Έχει γράψει 1,086 μηνύματα.
Ε μα obviously ισχυει αυτο που λες. Γιατι φυσας τη σουπα στο κουταλι κι οχι στο πιατο; Η (θερμικη) ενεργεια ειναι αναλογη της μαζας.
 

suspiria

New member

Η ρόζα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 1,445 μηνύματα.

Resident Evil

Well-known member

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,656 μηνύματα.
Iσως σας βοηθάει αυτό

"The factors that affect the amount of heat are the same as the factors that affect thermal energy, for reasons that should now be clear to you. Thermal energy is only measurable as heat, during heat transfer. The amount of heat transferred can be found according to the following formula:
amount of heat transferred = mass x change in temperature x specific heat
It is important to note that the symbols that are used for the formula will vary from textbook to textbook, but the values that they represent never change. One way to write the heat transfer formula is shown below:
q = m(DT)Cp
Where q = heat transferred, DT = the change in temperature and Cp = the specific heat."
 

suspiria

New member

Η ρόζα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 1,445 μηνύματα.
Iσως σας βοηθάει αυτό

"The factors that affect the amount of heat are the same as the factors that affect thermal energy, for reasons that should now be clear to you. Thermal energy is only measurable as heat, during heat transfer. The amount of heat transferred can be found according to the following formula:
amount of heat transferred = mass x change in temperature x specific heat
It is important to note that the symbols that are used for the formula will vary from textbook to textbook, but the values that they represent never change. One way to write the heat transfer formula is shown below:
q = m(DT)Cp
Where q = heat transferred, DT = the change in temperature and Cp = the specific heat."
O χρόνος πώς συνδέεται;
 

Resident Evil

Well-known member

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,656 μηνύματα.

suspiria

New member

Η ρόζα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 1,445 μηνύματα.
ε μη μου βάζεις δύσκολα! εγώ έχω ακόμα πιο πολλά χρόνια που τελείωσα το Λύκειο!!! :P
Μα για τον χρόνο θέλουμε να μάθουμε :P

Πάντως, υποθέτουμε οτι κρυώνει πιο γρήγορα μία μισό-γεμάτη μπουκάλα αλλά και πίνεται πιο εύκολα. Μία καλή λύση θα ήταν να έχεις στο ψυγείο δύο μισο-γεμάτες μπουκάλες που έχουν το νερό της μία γεμάτης και κρυώνουν στο χρόνο της μισής! Όμως πιάνουν πολύ χώρο :P :P

Ο χρονος δεν συνδεεται, γιατι να συνδεθει;
Γιατί ο ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ θέλει να δει τον "χρόνο πάγωσης" ( :P ) ανάλογα με τη μάζα του νερού :P
 

Hakuna Matata

New member

Η Άτομο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 38 ετών . Έχει γράψει 1,086 μηνύματα.
Μα ολα αυτα συμβαινουν σε μια μοναδα χρονου. Οποτε αν
q = m(DT)Cp
Where q = heat transferred, DT = the change in temperature and Cp = the specific heat."

και q σταθερο, μειωνοντας τη μαζα αυξανεται η μεταβολη της θερμοκρασιας.

Καλα δεν τα λεω; Δεν ξερω, ειπαμε, 7 χρονια....
 

suspiria

New member

Η ρόζα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 1,445 μηνύματα.
Μα ολα αυτα συμβαινουν σε μια μοναδα χρονου. Οποτε αν
q = m(DT)Cp
Where q = heat transferred, DT = the change in temperature and Cp = the specific heat."

και q σταθερο, μειωνοντας τη μαζα αυξανεται η μεταβολη της θερμοκρασιας.

Καλα δεν τα λεω; Δεν ξερω, ειπαμε, 7 χρονια....
Δε νομίζω οτι είναι σε μία μονάδα χρόνου...
Λογικά κάπως θα συνδέεται και κάποιο Δt :hmm:
 

Hakuna Matata

New member

Η Άτομο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 38 ετών . Έχει γράψει 1,086 μηνύματα.
Κοιτα υποθετω οτι αυτα ισχυουν για μια μοναδα χρονου κι αντιστοιχα αν θες να βρεις τη συνδεση ενεργειας-χρονου η κατι αλλο τεσπα θα υπαρχει αλλος τυπος.
 

Resident Evil

Well-known member

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,656 μηνύματα.
δειτε και αυτόν τον τύπο

ΔQ / Δt = k•A•ΔT / L


k = thermal conductivity
A = area of solid
L = thickness of solid

εδώ
 

dooo

New member

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 43 ετών . Έχει γράψει 5,893 μηνύματα.
αυτός ο τύπος ισχύει για μεταφορά θερμότητας σε στερεά.

αν στο πρώτο τύπο, μετρήσουμε το ΔΤ σε διάστημα χρόνου Δt, τότε θα έχουμε το ρυθμό μεταφοράς θερμότητας.
 

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,082 μηνύματα.
Μπαίνει κι ο χρόνος μέσα. :P


Αν Q η θερμότητα, P ο ρυθμός μεταφοράς θερμότητας και t ο χρόνος, έχουμε:
P = dQ/dt
Κι αν είναι σταθερό το P (δηλ. πχ ένας βραστήρας προσφέρει θερμότητα με σταθερό ρυθμό) τότε:

P = Q / Δt
=> Δt = Q / P

Όπου το P εξαρτάται από το ψυγείο, το βραστήρα, κτλ. :)







//τα 'πα απλά; :P
 

dooo

New member

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 43 ετών . Έχει γράψει 5,893 μηνύματα.
οι άσχετοι ΗΜΜΥΤΕΣ παρακαλώ να αποχωρήσουν από το θέμα, καθώς δεν έχουν διδαχτεί ποτέ στο πολυτεχνείο φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας:bleh:


με άλλα λόγια, τι λε ρε μάστορα, που το P εξαρτάται από το ψυγείο....και άμα το ανοιγοκλείνεις, πάλι σταθερό είναι το Ρ?:P:P:P


μη μου θυμώσεις τζότζοΜΟΥ :kissing:
 

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,082 μηνύματα.
με άλλα λόγια, τι λε ρε μάστορα, που το P εξαρτάται από το ψυγείο....και άμα το ανοιγοκλείνεις, πάλι σταθερό είναι το Ρ?:P:P:P
Εχμ, όχι, αλλά είπα πιο πάνω τι γίνεται *αν* είναι σταθερό. :P



μη μου θυμώσεις τζότζοΜΟΥ :kissing:
Το Τζότζο είναι της μπάνι-μπάνι, νταξ; :P
 

dooo

New member

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 43 ετών . Έχει γράψει 5,893 μηνύματα.
Εχμ, όχι, αλλά είπα πιο πάνω τι γίνεται *αν* είναι σταθερό. :P
το οποίο δεν συμβαίνει ποτέΣ.

σοβαρά τώρα, δεν ξεκινάμε υπολογισμούς έχοντας δεδομένο τον ρυθμό μεταφοράς, αλλά τη θερμότητα που θέλουμε να μεταφέρουμε για να αλλάξει η θερμοκρασία κατά χ βαθμούς. Αν μπορούμε να μετρήσουμε το χρόνο που συμβαίνει κάτι τέτοιο, νταξ υπολογίζουμε και τον ρυθμό.

το τζότζο είναι του μπάνιμπάνι αλλά μπορούν να το χρησιμοποιούν κι άλλοι:P


έντιτ: θυμήσου μολις πάρεις πτυχίο, να κάνεις μια εγγραφή στους χημικούς μηχανικούς. για να ξελαμπικάρεις, γιου νόου:bleh::D
 

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ

New member

Ο ...του πατρός ΜΠΛΟΥΜ και του υιου... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών . Έχει γράψει 242 μηνύματα.
Μα για τον χρόνο θέλουμε να μάθουμε :P
Μία καλή λύση θα ήταν να έχεις στο ψυγείο δύο μισο-γεμάτες μπουκάλες που έχουν το νερό της μία γεμάτης και κρυώνουν στο χρόνο της μισής! Όμως πιάνουν πολύ χώρο :P :P
:P
Χτες έθεσα το θέμα, σήμερα βρίσκω καταιγισμό απαντήσεων.. Thanks, guys..
Γιατί να μην θεωρήσω τις ν μπουκάλες σαν ένα αντικέιμενο; Και πώς ορίζεται τελικά το αντικείμενο; Πρέπει μήπως να είναι συνεκτικό (αδιάσπαστο);
Αν κολλήσω τις μπουκάλες μεταξύ τους, θεωρούνται τότε σαν ένα αντικείμενο;
Θα συνεχίζει να μειώνεται ο χρόνος ψύξης; Αν ναι, μήπως τότε έχει σημασία απλά η ελεύθερη επιφάνεια (το εμβαδόν της); Σαν κάτι τέτοιο να θυμάμαι απο τη Χημεία...
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top