Πιστεύετε στον Θεό; [II]

Πιστεύετε στον Θεό;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 695)
 • Ναι

  Ψήφοι: 294 42.3%
 • Όχι

  Ψήφοι: 261 37.6%
 • Μπορεί - ίσως

  Ψήφοι: 119 17.1%
 • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

  Ψήφοι: 21 3.0%

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 55 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό είναι ένα ένα αντίγραφο αυτού του μηνύματος με αλλαγμένη την ημερομηνία έτσι ώστε να βρίσκεται πρώτο στο θέμα για να προσανατολίζει καλύτερα τους νέους αναγνώστες
----------------------------------------------------------
Το θέμα "Πιστεύετε στο Θεό;" είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα κι αγαπημένα θέματα διαλόγου στο e-steki, καθώς το ζήτημα της ύπαρξης ή όχι Θεού είναι από τα πλέον αμφιλεγόμενα και δυσεπίλυτα στην ανθρώπινη ιστορία. Ταυτόχρονα, η έννοια του Θεού αποτελεί αποκούμπι για τους αδικημένους και τους κατατρεγμένους, ελπίδα για τους πάσχοντες, έμπνευση για τους ποιητές, προβληματισμό για τους φιλοσόφους. Από την άλλη όμως για πολλούς αποτελεί και σύμβολο υποταγής, παρέμβασης κι ανελευθερίας. Μάλιστα, η έννοια του Θεού ή γενικότερα του Θείου, είναι τόσο ευρεία και πολυσήμαντη και τόσο κατά το δοκούν χρησιμοποιούμενη, ώστε θα μπορούσε κανείς να πει ότι η άποψη που έχουν όλοι οι παραπάνω για αυτήν είναι πέρα ως πέρα δικαιολογημένη.

Έτσι, η συζήτηση που διεξάγεται εδώ και χρόνια μέσα στο παρόν θέμα, δεν κατάφερε να αποφύγει την επέκτασή της επί παντός επιστητού, πράγμα που είναι μεν απολύτως κατανοητό, ωστόσο δεν επιτρέπει την ευχερή και ομαλή πορεία του διαλόγου, αφού η έλλειψη συνοχής καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για έναν αναγνώστη να διαβάσει τις σχετικές απαντήσεις, να σχηματίσει άποψη για τη συζήτηση και τους συζητητές και τελικά ν' απαντήσει συγκροτημένα. Άλλωστε, τα εμβόλιμα θέματα συζήτησης είναι συχνά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και δελεαστικά, σε βαθμό που να μην ξέρει κάποιος ποιο από αυτά να πρωτοσχολιάσει.

Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου ν' αναβαθμιστεί η ποιότητα εν γένει των θεολογικών θεμάτων του e-steki, η ομάδα των editors ανέλαβε το έργο του διαχωρισμού της μέχρι σήμερα συζήτησης σε επιμέρους θέματα, τα οποία στο εξής θα "τρέχουν" ξεχωριστά, έτσι ώστε ο κάθε συνομιλητής να μπορεί να εκφράσει την άποψή του ανεξάρτητα, σε κάθε ένα απ' αυτά.

Στο παρόν θέμα λοιπόν, η συζήτηση διεξάγεται περί ζητημάτων πίστης στο Θεό ή στο Θείον με την ευρύτερη έννοια, αλλά και της σημασίας της ίδιας της πίστης στη ζωή των ανθρώπων. Περί επιστημονικών αποδείξεων και λογικών επιχειρημάτων υπέρ ή κατά της ύπαρξης Αυτού, όπως επίσης και ζητήματα ορισμού των εννοιών της ενθεΐας, του θεϊσμού, του πανθεϊσμού, της αθεΐας και του αγνωστικισμού, κλπ. Η έως τώρα ροή του θέματος έχει χωριστεί με χρονολογικά κριτήρια σε δύο περιόδους, αφού οι συμμετέχοντες είναι πολύ διαφορετικοί στην πλειοψηφία τους σε κάθε μία από αυτές και τα ποστ της πρώτης περιόδου έχουν μεταφερθεί στο αρχείο.

Θα παρακαλούσαμε τους αγαπητούς συνομιλητές να τηρήσουν όσο το δυνατόν πιστότερα τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές, έτσι ώστε ν' αποφευχθεί η εκ νέου μετάπτωση του θέματος σε μύλο που όλα τα περί Θεού αλέθει.

Εάν θέλετε να συζητήσουμε:

1) Για τους παπάδες, την Εκκλησία και τα έργα τους, είτε με την έννοια του σκοταδισμού, του δεσποτισμού και της προκλητικής πολυτέλειας, είτε με την έννοια της πνευματικής, πολιτιστικής, λαογραφικής κι εθνικής κληρονομιάς την οποία μεταφέρει στους ώμους της η Εκκλησία ως θεσμός, μαζί με τους λειτουργούς της, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Θρησκεία και ιερείς: Εκπροσωπούν στ' αλήθεια το Θεό;"

2) Περί του πώς είναι δυνατόν ο Θεός να επιτρέπει, μέσα στην κατά τας γραφάς απέραντη καλοσύνη Του την ύπαρξη του κακού, της βίας, της πείνας, της δυστυχίας κλπ, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Θεία Δικαιοσύνη. Είναι ο Θεός δίκαιος;"

3) Περί του εάν πράγματι είναι ο Χριστιανισμός θρησκεία ισότητας, με κεντρικό άξονα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη γυναίκα και τη θέση που της αποδίδεται μέσα στους κόλπους του, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Η θέση της γυναίκας στο Χριστιανισμό".

4) Περί του αιώνιου ερωτήματος εάν έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν ή εάν στην πραγματικότητα έχει συμβεί ακριβώς το αντίστροφο, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Είναι ο Θεός ανθρώπινη επινόηση;".

5) Περί του ζητήματος της αμαρτίας και του με ποια κατά τη γνώμη σας κριτήρια, κρίνει ο Θεός τους ανθρώπους και τα έργα τους, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Αμαρτία: Πώς πιστεύετε ότι κρίνει ο Θεός;".

6) Περί του ζητήματος των θαυμάτων και το κατά πόσον αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα ή είναι πλαστά προς εκμετάλλευση των αφελών, αλλά και της ίδιας της φύσης των θαυμάτων και κατά πόσον αυτά μπορούν να εξηγηθούν από την επιστήμη, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Θαύματα: Θεϊκή παρέμβαση ή φυσικά φαινόμενα;".

7) Περί του ζητήματος της αποκάλυψης της θεότητας στ' ανθρώπινα μάτια, μέσα από την παρατήρηση της αρμονίας και της ομορφιάς του Κόσμου, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Υπάρχει ομορφιά στη Δημιουργία του Κόσμου;".

8)Περί των εμπειριών σας -θετικών ή αρνητικών- από την επίσκεψή σας σε μοναστήρια, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Επισκέψεις σε μοναστήρια".

9) Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από φιλοσοφικής απόψεως θέματα, το οποίο προέκυψε μέσα από τις πολυσχιδείς μέχρι τούδε συζητήσεις, είναι αυτό που εξετάζει το ζήτημα του δόγματος της παντογνωσίας και της παντοδυναμίας του Θεού και των παραδόξων και των λογικών αντιφάσεων που προκύπτουν, ιδιαίτερα όταν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με το έτερο δόγμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου, το λεγόμενο αυτεξούσιο. Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε για μια τέτοια συζήτηση, μπορείτε να γράψετε στο θέμα: "Θεϊκή παντογνωσία και παντοδυναμία vs Ελεύθερη βούληση".


Για την ομάδα των editors,
Great Chaos, 28/04/2009.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο. ..του πατρός ΜΠΛΟΥΜ και του υιου... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών. Έχει γράψει 323 μηνύματα.
Νομίζω πως, ακόμα και το ερώτημα "υπάρχει Θεός;" είναι παραπλανητικό. Μου θυμίζει λίγο τις λαϊκίστικες ερωτήσεις στα κανάλια, του στυλ "πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να σταματήσουν οι πυρκαγιές;", ή "ποιό ήταν καλύτερο γκολ, του Καστίγιο ή του Γκονζάλες", αντί να ρωτήσουν ευθέως "είστε Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός;" Εκεί ξέπεσε η "μητέρα της Δημοκρατίας". Η ελευθερία του ατόμου για έκφραση να εκφυλίζεται στο δισύνολο {ναι, όχι} ή, σε πείπτώσεις δημοκρατικού οργασμού, στην επισύναψη της επιλογής {δεν ξέρω/ δεν απαντώ}.

Μόνη θετική συνέπεια του παραπάνω ερωτήματος, είναι η ειλικρινής κουβέντα που κάνουμε, καταθέτοντας ο καθένας μας τις γνώσεις και εμπειρίες του.

Εδώ, καλά-καλά, δεν μπορούμε να ορίσουμε τί σημαίνει "υπάρχει ο Κώστας" ή (ακόμα χειρότερα) "υπάρχω". Κάποιοι φιλόσοφοι λένε "δεν υπάρχει τίποτα, δεν έχω συνανθρώπους, απλά τους φαντάζομαι".

Καλά-καλά δεν μπρούσαμε να βρούμε (για αιώνες) αν υπάρχει η (με μαθηματική ακρίβεια ορισμένη) τερταγωνική ρίζα του 2. Όταν τη βρήκαμε, αλλάξαμε το μαθηματικό μας είναι, θεωρώντας το (απείρως) μεγαλύτερο σύνολο των άρρητων αριθμών.

Στα μαθηματικά το ερώτημα (έστω) σχετικά με το, αν κάτι υπάρχει ή όχι, έχει αρκετά συγκεκριμένο νόημα, άρα και (ισο-σοβαρή) διατύπωση της άρνησής του. π.χ. "Υπάρχει το χ αν υπάρχει ένα σύνολο Α τού οποίου το χ αποτελεί στοιχείο" ή κάποια άλλη μαθηματική έκφραση. Στη μεταφυσική, πώς θα μιλήσουμε;

Τί σημαίνει "υπάρχει Θεός"; Καταλαμβάνει χώρο, δηλαδή ένα συνεκτικό υποσύνολο του R^3; Και πότε "ιδρύθηκε" (γεννήθηκε, δημιουργήθηκε, ό,τι θέλετε); Αν κάποιος τον "δει" , αυτόά θα σημαίνει πως ο θεός αποτελείται από ύλη (μόνο η ύλη έιναι ορατή από άνθρωπο). Και από ποιά στοιχεία αποτελείται; Μα, ειναι εξ ορισμού (αν υπάρχει) πέρα και πάνω από υλικο-χωρο-χρονικούς υπολογισμούς. Αν έχει "φτιαχτεί" από άλλον, αυτομάτως χάνει την ιδιοτητα του θεού.

Ποιά θα πορούσε να είναι η απόδειξη πως "υπάρχει Θεός"; Να εμφανιστέι μπροστά μου ξαφνικά κάτι που δεν έχω ξαναδεί; Μα πώς ξέρω πως αυτό θα είναι ο Θεός αφού δεν θα τον έχω ξαναδεί; Θα είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω πως "αυτό" είναι μία φανταία μου ή πως "ίσως θα έπρεπε να σταματήσω μετά το 5ο Jack Daniels" ή πως "οι ιστορίες που άκουγα για το Θεό έχουν επηρεάσει τις φαντασιώσεις μου";
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
'Οχι, δεν πιστεύω στον Θεό. Πιστεύω στην Θεά. Ο Θεός είναι γυναίκα (Η γυναίκα δεν είναι θεά). Η Θεά βρίσκεται πίσω και πάνω από όλα, όπως η άνιμα μούντι βρίσκεται πίσω από τον ιστό της ζωής. Βαριέμαι να εξηγήσω αυτή την θέση μου. Αλλά εδώ καλά καλά οι Εσωτεριστές γράφουν και διδάσκουν ότι ο Θεός (επιμένω Θεά κατ'εμέ και πολλούς άλλους) δεν μπορεί να ορισθεί και να προσδιορισθεί, και ότι είναι αυταπάτη ο ορισμός του. Τότε πώς εμείς που λειτουργούμε σε χαμηλές συχνότητες να τον ορίσουμε ; Ο Θεός (Θεά για μένα) δεν ΥΠΑΡΧΕΙ, ο Θεός (Θεά) ΕΙΝΑΙ, γι'αυτό και δεν είναι εύκολα κατανοητή και είναι αδύνατο να ορισθεί.
Αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού (ή της Θεάς όπως προτιμάτε) υπάρχουν και έχουν παρουσιαστεί από τους Εσωτεριστές και τους δασκάλους. Είναι μεγάλη κουβέντα και δεν είναι εποχή να γίνει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο. ..του πατρός ΜΠΛΟΥΜ και του υιου... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών. Έχει γράψει 323 μηνύματα.
Όταν τέθηκε το ερώτημα "αν υπάρχει θεός" είμαι σίγουρος πως δεν τέθηκε θέμα "φύλου του". Οπότε, για μένα η απάντησή σου είναι "ναι".

Αν το θηλυκό ("η Θεά") έχει να κάνει με γραμματική, Ο.Κ.
Αν έχει να κάνει με βιολογία (you know) τότε ποιός αποφάσισε το συγκεκριμένο ον (μήπως εννοείς κάτι άλλο;) να είαι γυναίκα; (Το "κανένας" είναι πάντα μια αποδεκτή απάντηση.)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,318 μηνύματα.
Όταν τέθηκε το ερώτημα "αν υπάρχει θεός" είμαι σίγουρος πως δεν τέθηκε θέμα "φύλου του". Οπότε, για μένα η απάντησή σου είναι "ναι".

Αν το θηλυκό ("η Θεά") έχει να κάνει με γραμματική, Ο.Κ.
Αν έχει να κάνει με βιολογία (you know) τότε ποιός αποφάσισε το συγκεκριμένο ον (μήπως εννοείς κάτι άλλο;) να είαι γυναίκα; (Το "κανένας" είναι πάντα μια αποδεκτή απάντηση.)

Είναι και θέμα γραμματικής αλλά και θέμα ουσίας και υπονοούμενο. Πριν από πολλά χρόνια δεν πίστευα στην Θεά. 'Ημουν μάλιστα πολύ θυμωμένος και αναρωτιόμουν γιατί μου πήρε τον έναν ή τον άλλο άνθρωπο. Αργότερα κατάλαβα τί τρέχει. Προτιμώ να χρησιμοποιώ την λέξη ''Θεότητα'' και την λέξη ''Θεά'' αντί για ''Θεός'' και πιστεύω ότι τρεις τρόποι υπάρχουν για πλησιάσει και να κατανοήσει έστω και μερικώς κανείς την Θεά (την θεότητα).

Ο πρώτος είναι μέσα από τον Εσωτερισμό (με την λογική και τις όποιες αποδείξεις του), ο δεύτερος μέσα από αληθινά θαύματα και πηγαίες μυστικιστικές εμπειρίες (που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι σπανιότατα - το 90% είναι αυταπάτες και κοροιδίες του νου - παρόμοιες εμπειρίες έχει ο μυστικιστής της ερήμου), και ο τρίτος τρόπος είναι ο στοχασμός πάνω στο θέμα Εν αρχή ην....(τί συνέβη κάποτε πριν από μας και για μας). 'Οταν τα κανάλια είναι ανοιχτά, τότε οι πληροφορίες θα έρθουν η μία μετά την άλλη και ο αγνωστικιστής θα πεισθεί για την ύπαρξη της Θεότητας.

Αλλά εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα : 'Οσοι πιστεύουν, δεν πρέπει να επιχειρήσουν κανέναν για την ύπαρξη θεότητας, γιατί αυτά τα κάνουν οι Ιαχωβάδες. 'Οσοι πάλι δεν πιστεύουν, δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να πολεμήσουν την Θεά (σ'αυτή την περίπτωση οι παρενέργειες και τα αποτελέσματα θα είναι επώδυνα αργά ή γρήγορα στη ζωή τους), αλλά να πολεμήσουν την Εκκλησία.

Πιστεύω ότι η Εκκλησία έχει μια τρομερή ευθύνη για το Κακό σήμερα, και κουβαλάει ένα βαρύτατο κάρμα αιώνες τώρα που εμποδίζει την γνώση και την πίστη να διαχυθεί σαν φως. Αυτός είναι και ο λόγος που αρνούμαι να κατανοήσω την θεότητα μέσα σε μια εκκλησία. Ειδικά οι περισσότεροι ορθόδοξοι ιερείς είναι αμόρφωτοι, κακοί, μοχθηροί, πενθούντες, αλαζονικοί, φαρισαίοι, υποκριτές και κυρίως μισογύνιδες. Το ιερατείο που έχει απόβάλλει από τους κόλπους του την γυναίκα ιέρεια και της απαγορεύει να έχει ηγετικό ρόλο, είναι αδύνατο να συλλάβει την έννοια της Θεότητας που είναι γονιμοποιός και θηλυκή.

Στην ορθόδοξη πίστη, η γυναίκα είναι μια ''περαστική'', ''ένας διαμεσολαβητής'' και όχι Θεά. Προσπαθούν να μιλήσουν και να εμπνεύσουν τις μάζες για την θεότητα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματά τους είναι ότι έχουν εξορίσει την γυναίκα ιέρεια και της αρνούνται ουσιαστικό ρόλο.

Σχετικά με τις αποδείξεις της Θεότητας μέσα από τη λογική : Πιστεύω ότι κάποιες από τις αποδείξεις βρίσκονται ακόμα και στο σώμα μας, στο φυσικό μας σώμα, καθώς και στην σχέση μεταξύ φυσικών νόμων και θρησκευτικών ή εσωτερικών παραδόσεων. 'Αλλες αποδείξεις μπορούμε να έχουμε με την Αριθμοσοφία, κι άλλες με τις ανακαλύψεις της μοντέρνας Φυσικής. Ο δρόμος που ακολουθεί ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά οδηγεί κάπου. 'Οσο ο δρόμος όμως είναι γεμάτος αγκάθια και εμπόδια που βάζει η δογματική Εκκλησία, το ταξίδι αυτό θα ναι επώδυνο και δύσκολο και όσο θα υπάρχουν ορθόδοξοι ιερείς που θα λειτουργούν περισσότερο σαν μουλάδες παρά σαν αρχαίοι μύστες, τόσο δύσκολο θα'ναι να φτάσουμε στο φως της κατανόησης της Θεότητας. Ο Χριστιανισμός προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια ''τελειωμένη'' υπόθεση, και ότι σύντομα βαδίζουμε σε μια νέα εποχή που η θρησκεία θα σέβεται πολύ περισσότερο την Θεά και θα έχει μέλημα την ευτυχία του ανθρώπου κι όχι την καταπίεση, την άγνοια και τον πόνο. Τα παλιά δόγματα καταρέουν το ένα μετά το άλλο και η επιστήμη (κι αυτή πολύ φωτισμένη πια σε σχέση με το σκοτεινό παρελθόν της) δουλεύει εν τη αγνοία της για την πίστη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο. ..του πατρός ΜΠΛΟΥΜ και του υιου... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών. Έχει γράψει 323 μηνύματα.
Για την ώρα δεν μπορώ παρά να διαβάζω τα μνμ σου. Όταν έχω όρεξη κ κάτι ψαγμενο να πω, συνεχίζουμε. Au revoir!
Γενικά πάντως, είμαι (υποσυνείδητα, αν και μαθηματικός) εναντίον "λογικών" αποδείξεων του θεού.. Ο θεός είναι (αν υπάρχει, of course) εξ ορισμού πάνω τις δυνάμεις μας. Είμαι ευκολότερος στο να δεχτώ μια απάντηση του στυλ "μέσα μου πιστέυω πως υπάρχει".. Γελοίο;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Aίσχος.

Όταν είμαι πάνω από το πσ όλη μέρα, δεν μπαίνει κανείς να μιλήσει σε αυτή τη κατηγορία, και όταν λείπω για μια στιγμή (=2 μήνες), η συζήτηση ανάβει... :mad:

Ζερο:
σαφος υπαρχει μια ανωτερη δηναμη για να δημιουργηθει ολο το συμπαν!!

Πρώτ' απ' όλα, να σέβεσαι το κλόπιράιτ στα ψευδώνυμα.
Δεύτερον, μα και βέβαια χρειάζεται μια ανώτερη δύναμη για να δημιουργηθεί αυτό το σύμπαν! Είναι τόσο ισόρροπο, τόσο αρμονικό, τόσο τρυφερό και γουτσου-γουτσουλινιάρικο, που μου έρχεται να ξεράσω από τα σορόπια. Σίγουρα μια ανώτερη διάνοια βρίσκεται από πίσω...

Τώρα γιατί κοτζάμ ανώτερη διάνοια γουστάρει να μας έρχεται από ...πίσω, ποιοί είμαστε εμείς να προσπαθούμε να καταλάβουμε;


Μπερδεμέ:
Τί σημαίνει "υπάρχει Θεός"; Καταλαμβάνει χώρο, δηλαδή ένα συνεκτικό υποσύνολο του R^3;

Ναι ρε συ, είναι σαν τυρί Καντόρ, έχει άπειρες τρύπες (για να μπάζει από παντού).
Αυτοί οι μαθηματικοί, έχουν ένα μοναδικό ταλέντο στο να καταστρέφουν τα όμορφα ποστς με δυο γραμμές...

Δρ Παραξεναγάπης:
Ο Θεός (Θεά για μένα) δεν ΥΠΑΡΧΕΙ, ο Θεός (Θεά) ΕΙΝΑΙ, γι'αυτό και δεν είναι εύκολα κατανοητή και είναι αδύνατο να ορισθεί.

Δηλαδή, δεν είναι άμεσα κατανοητή, και ο μόνος τρόπος να την καταλάβουμε είναι βαθύτατα υποκειμενικός.
Ε, χαίρω πολύ. Εννέα στις δέκα γυναίκες είναι έτσι... :P Με αντιστροφη ψυχολογία προσδιόρισες το φύλο; Θεά τον έκανες τον μουσακά...


Σχετικά με τις αποδείξεις της Θεότητας μέσα από τη λογική : Πιστεύω ότι κάποιες από τις αποδείξεις βρίσκονται ακόμα και στο σώμα μας, στο φυσικό μας σώμα, καθώς και στην σχέση μεταξύ φυσικών νόμων και θρησκευτικών ή εσωτερικών παραδόσεων.

Αυτό εδώ, που είναι και το σοβαρότερο κομμάτι ολόκληρου του τόπικ, θα σε παρακαλέσω να το αναπτύξεις αποκρυσταλλωμένο σε νέο θέμα. Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο. ..του πατρός ΜΠΛΟΥΜ και του υιου... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών. Έχει γράψει 323 μηνύματα.
Ναι ρε συ, είναι σαν τυρί Καντόρ, έχει άπειρες τρύπες (για να μπάζει από παντού).
Αυτοί οι μαθηματικοί, έχουν ένα μοναδικό ταλέντο στο να καταστρέφουν τα όμορφα ποστς με δυο γραμμές...

.

Αν είναι χιούμορ, thanks. Αν όχι, σε καλύπτει καλύτερα "ένα υποσύνολο του R^3"; Πώς θα όριζες εσύ την έννοια τού "υπάρχει θεός";

Υ.Γ. Το "να μπάζει από παντού" μου θύμισε δύο "σοφίες". Σοφία Νο 1: "Ό,τι μπάζει από παντού, δεν υπάρχει". (αγνώστου... φυλακισμένου). Σοφία Νο 2: "Ο θεός είναι μία σφαίρα της οπoίας η ακτίνα είναι άπειρη και το κέντρο πουθενά". (Pascal)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χαμόγελο

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Δημοσιογράφος. Έχει γράψει 156 μηνύματα.
Φοβάμαι πως άρχισα να χάνω λίγο την πίστη μου :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

deadhead_pirate

Περιβόητο μέλος

Ο deadhead_pirate αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,781 μηνύματα.
Εγώ πιστεύω στο Θεό...
Αυτός δεν πιστεύει σε μένα.......:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nosaltres

Δραστήριο μέλος

Ο Nosaltres αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 444 μηνύματα.
Η ανωτερα δυναμη ειναι κατι που δεν μπορει να καταλαβει το ανθρωπινο μυαλο. Εχουμε τοσο λιγο μυαλο που ουτε το συμπαν εχουμε εξηγησει ακομα, περιμενουμε λοιπον να εξηγησουμε τον δημιουργο του? Η θρησκεια ειναι μια ανθρωπινη αλλαζονεια. Μεχρι που καποιοι φτανουν στο σημειο να δωσουν... φύλο στην ανωτερα δυναμη! Ελεος πια...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill

Επιφανές μέλος

Ο Bill αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Η ανωτερα δυναμη ειναι κατι που δεν μπορει να καταλαβει το ανθρωπινο μυαλο. Εχουμε τοσο λιγο μυαλο που ουτε το συμπαν εχουμε εξηγησει ακομα, περιμενουμε λοιπον να εξηγησουμε τον δημιουργο του? Η θρησκεια ειναι μια ανθρωπινη αλλαζονεια. Μεχρι που καποιοι φτανουν στο σημειο να δωσουν... φύλο στην ανωτερα δυναμη! Ελεος πια...

Εν μερει συμφωνώ.Απλα επειδη το ανθρωπινο μυαλο δεν μπορει να αντιλειφθεί αυτη την ανωτερη δυναμη δωθηκε φυλο στο θεό.Κατάλoιπο της παλιάς εποχης θα πεις,αλλα πανω σε αυτό ειναι χτισμένα ολα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

BrokenHeart

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Evris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηράκλειο (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Η Θρησκεία χρησιμοποιεί ενδείξεις. Αντίθετα, η Επιστήμη αποδείξεις.
Ο κόσμος δε μπορεί να βασιστεί στη Θρησκεία για να αναπτυχθει. Οι "Ανώτερες δυνάμεις" είναι αποτέλεσμα αδυναμίας απόδειξης κάποιου φαινομένου. Ό,τι δε μπορεί να αποδειχθεί, επιτυγχάνεται από κάποια ανώτερη δύναμη. Ας θυμηθούμε πως στα αρχαία χρόνια δε μπορούσαν να αποδείξουν πώς π.χ. δημιουργείτε ο κεραυνός ή η βροχή κ.α. και γι'αυτό έκαναν λόγο για διάφορους θεούς. Σιγά-σιγά ήρθε η επιστήμη και άρχισε να τα αποδεικνύει. Έτσι, οι εν λόγω θεοί, δεν ήταν τίποτα, παρά "προσπάθειες απόδειξης φαινομένων χωρίς να βασίζονται σε στοιχεία".
Αυτό πιστεύω εγώ. Κατά τη γνώμη μου, ανώτερη δύναμη δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η δύναμη του ΝΟΥ μας. ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 36 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Η Θρησκεία χρησιμοποιεί ενδείξεις. Αντίθετα, η Επιστήμη αποδείξεις.
Ο κόσμος δε μπορεί να βασιστεί στη Θρησκεία για να αναπτυχθει. Οι "Ανώτερες δυνάμεις" είναι αποτέλεσμα αδυναμίας απόδειξης κάποιου φαινομένου. Ό,τι δε μπορεί να αποδειχθεί, επιτυγχάνεται από κάποια ανώτερη δύναμη. Ας θυμηθούμε πως στα αρχαία χρόνια δε μπορούσαν να αποδείξουν πώς π.χ. δημιουργείτε ο κεραυνός ή η βροχή κ.α. και γι'αυτό έκαναν λόγο για διάφορους θεούς. Σιγά-σιγά ήρθε η επιστήμη και άρχισε να τα αποδεικνύει. Έτσι, οι εν λόγω θεοί, δεν ήταν τίποτα, παρά "προσπάθειες απόδειξης φαινομένων χωρίς να βασίζονται σε στοιχεία".
Αυτό πιστεύω εγώ. Κατά τη γνώμη μου, ανώτερη δύναμη δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η δύναμη του ΝΟΥ μας. ;)
Συμφωνώ απόλυτα!
Και είσαι και μόνο 15?! :blink:
Μπράβο! :clapup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Αυτο που λες BrokenHeart , που εχει ειπωθει σε αυτο το τοπικ, ειναι σωστο φυσικα. Βεβαια μη ξεχναμε οτι οσοι πιστευουν, καποια στιγμη θα ρωτησουν πως ξεκινησαν ολα. Το οποιο ειναι λιγο πιο μεγαλο ερωτημα απο εναν κεραυνο :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

BrokenHeart

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Evris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηράκλειο (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τί ακριβώς εννοείς; Όταν λές "οσοι πιστευουν, καποια στιγμη θα ρωτησουν πως ξεκινησαν ολα" ποιούς ακριβώς εννοείς;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Aυτους που πιστευουν σε θεο,ανωτερη δυναμη κλπ.Μπορει καποτε το επιπεδο να ηταν τετοιο που να απεδιδαν και τον κεραυνο σε θεο, αλλά σημερα οταν ρωτησουν "πως ξεκινησαν ολα" (και αλλες ερωτησεις), απαντηση δεν εχουμε επιστημονικη. Ε σε αυτο το σημειο εκεινοι τοποθετουν εναν θεο πχ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

BrokenHeart

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Evris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηράκλειο (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Γι'αυτό είναι λάθος ό,τι δε μπορούμε να το αποδείξουμε να του δίνουμε μια θεϊκή ιδιότητα . Δήλαδη, επειδή δε ξερουμε πώς δημιουργήθηκε, πρέπει να δεχόμαστε ότι μεσολάβησε μία ανώτερη δύναμη; Δε νομίζω....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Niyia

Διάσημο μέλος

Η Niyia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Χορευτής. Έχει γράψει 2,858 μηνύματα.
ναι αλλά κ οι επιστήμονες από ένα σημείο κ μετά δεν έχουν απάντηση, λέμε :/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

BrokenHeart

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Evris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηράκλειο (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Και λέω εγώ (επαναλαμβάνω) : "είναι λάθος ό,τι δε μπορούμε να το αποδείξουμε να του δίνουμε μια θεϊκή ιδιότητα". Νομίζω ότι είμαι σαφής με την άποψη μου! :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top