Τα δαιδαλώδη οικονομικά της τρομοκρατίας

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Η οικονομολόγος Λορέτα Ναπολεόνι, συγγραφέας του βιβλίου «Εντοπίζοντας τα δολάρια πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ("Terror Incorporated: Tracing the dollars behind the terror networks"), εξιστορεί τη σπάνια ευκαιρία που είχε να συνομιλήσει με τις εχέμυθες ιταλικές Ερυθρές Ταξιαρχίες - μία εμπειρία που της προκάλεσε ένα μακρόχρονο ενδιαφέρον τόσο για την τρομοκρατία όσο και για τις οικονομικές δραστηριότητες του παρασκηνίου.

Η μετάφραση έγινε από τον Λεωνίδα Αργυρό«Η τρομοκρατία είναι μια επιχείρηση»

Στην ομιλία της προσκαλεσμένη του συνεδρίου TED Global 2009 στην Οξφόρδη, η Ναπολεόνι μας παρουσιάζει μία εικόνα των περίπλοκων οικονομικών της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα από συνεντεύξεις με πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατία είναι μια επιχείρηση, και μάλιστα «μια πολύ δαπανηρή επιχείρηση». Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, επισημαίνει η ίδια, είχαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 «τζίρο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Από που έρχονται λοιπόν τα χρήματα αυτά; Από τρεις πηγές: την κρατική στήριξη στην τρομοκρατία μέσω νόμιμης ή παράνομης χρηματοδότησης, τη στήριξή της από ιδιωτικά κεφάλαια και τέλος την αυτοχρηματοδότησή της στην οποία οδήγησε η «παγκοσμιοποίηση» και η επακόλουθη άρση των ελέγχων: «Τότε είναι που οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπόρεσαν να συνδεθούν οικονομικά μεταξύ τους. Κυρίως όμως άρχισαν να έχουν συναλλαγές με τον κόσμο του εγκλήματος».

Η διεθνής έκταση της παράλληλης αυτής οικονομίας έφτανε, προ της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σημειώνει η Ναπολεόνι, και καταλήγει με μία αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στο ξέπλυμα χρημάτων και την «Πατριωτική Νομοθεσία» (Patriot Act) των Η.Π.Α.: το ξέπλυμα χρημάτων μας συστήνει να εξακριβώσουμε πως πλέον λαμβάνει χώρα σε ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Το ξέπλυμα χρημάτων πέρασε από τις Η.Π.Α. στην Ευρώπη»

Υπάρχει ένα παράρτημα στο Patriot Act που αναφέρεται συγκεκριμένα στα οικονομικά και απαγορεύει σε αμερικάνικες τράπεζες να έρθουν σε συναλλαγή με τράπεζες του εξωτερικού. Παράλληλα, δίνει τη δικαιοδοσία στις αμερικανικές αρχές να παρακολουθούν κάθε τραπεζική συναλλαγή στον κόσμο. Έτσι, εξηγεί η Ναπολεόνι, οι εγκληματίες έφυγαν από το δολάριο. Το ξέπλυμα χρημάτων πέρασε από τις Η.Π.Α. στην Ευρώπη. «Μέσα σε έξι μήνες», σημειώνει, «η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του ξεπλύματος χρημάτων παγκοσμίως».

Ο «πόλεμος στην τρομοκρατία» κόστισε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. - χρήματα που δεν περίσσευαν. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν Γραμμάτια Δημοσίου (government bonds) στη Διεθνή Αγορά Κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση του πολέμου - και ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα γραμμάτια ανταγωνιστικά, είναι να μειώσεις τον τόκο. Ο τόκος των γραμματίων έπεσε από το 6%, την παραμονή της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, στο 1,2% το καλοκαίρι του 2003 - στο «τέλος» του πολέμου στο Ιρακ. Οι ιδανικές συνθήκες για την κρίση των ενυπόθηκων δανείων είχαν ήδη διαμορφωθεί.

«Αυτή είναι η αφετηρία της κρίσης» καταλήγει η Ναπολεόνι.
[πηγή κειμένου:tvxs]
https://www.ted.com/profiles/translations/id/569534
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Η χαλάρωση των ελέγχων επέφερε και την επιστροφή των "αλητήριων οικονομικών". Τι είναι αυτά τα οικονομικά; Είναι μία δύναμη που ελλοχεύει μονίμως στο φόντο της ιστορίας. Επιστρέφει σε εποχές μεγάλων αλλαγών, και η παγκοσμιοποίηση είναι μία από αυτές τις αλλαγές. Σε αυτές τις εποχές η πολιτική χάνει τον έλεγχο της οικονομίας, και η οικονομία γίνεται μία κακοήθης δύναμη που εργάζεται εναντίον μας. Έχει ξανασυμβεί στην ιστορία. Συνέβη κατά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Συνέβη με τη Βιομηχανική Επανάσταση. Και συνέβη ξανά, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Αυτή είναι μια άποψη μίας οικονομολόγου, η οποία μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρείται ως "λαϊκίστρια", για να την καλούν στο TED, τουλάχιστον όχι φορέας εκείνου του λαϊκισμού ο οποίος δεν συμφέρει τις ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη. Σκεφτείτε καλά αυτό που γράφει εδώ, συγκρίνοντάς το με την αποθέωση των "Αγορών" και τη λαγνεία με την οποία αυτές χρησιμοποιούνται ως το απόλυτο επιχείρημα εναντίον κάθε άποψης που υποστηρίζει την κοινωνική πτυχή της οικονομίας, κάθε αντίδρασης, κάθε αναχρονισμού που προσπαθεί να βάλει φρένο στην άναρχη κυκλοφορία του κεφαλαίου. Ο νοών νοήτω...

Λοιπόν, κρατική στήριξη την τρομοκρατία, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ψυχρού Πολέμου. Όταν οι δύο υπερδυνάμεις πολεμούσαν μέσω τρίτων, στην περιφέρεια των σφαιρών επιρροής τους, χρηματοδοτώντας πλήρως ένοπλες οργανώσεις. Χρησιμοποιούν ένα μείγμα από νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, ο δεσμός ανάμεσα στο έγκλημα και την τρομοκρατία δημιουργείται πολύ νωρίς.

Και αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα, οι Κόντρας στη Νικαράγουα, δημιούργημα της CIA, χρηματοδοτούμενοι νομίμως από το Αμερικανικό κονγκρέσο και παράνομα χρηματοδοτούμενοι από την κυβέρνηση Ρήγκαν μέσω μυστικών αποστολών, για παράδειγμα, η υπόθεση Ιράν-Κόντρα. Στα τέλη του '70 και στις αρχές του '80 κάποιες ομάδες καταφέρνουν να ιδιωτικοποιήσουν την τρομοκρατία. Αποκτούν ανεξαρτησία από το χρηματοδότη, και αρχίζουν να αυτοχρηματοδοτούνται.
Πολλοί έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι οι "επαναστατικές" οργανώσεις, όπως πχ η ημεδαπή ΕΟ17Ν, είχαν διαβρωθεί από μυστικές υπηρεσίες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και φυσικά προωθούσαν έμμεσα ή άμεσα τα δικά τους συμφέροντα μέσω της "τρομοκρατίας". Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερα εύγλωττη επιβεβαίωση αυτής της... "λαϊκιστικής" άποψης...

Υπάρχει ένα παράρτημα στο Patriot Act που αναφέρεται συγκεκριμένα στα οικονομικά και απαγορεύει σε αμερικάνικες τράπεζες να έρθουν σε συναλλαγή με τράπεζες του εξωτερικού.
Εδώ δεν τα έχουν γράψει σωστά οι του tvxs. Στην πραγματικότητα η ομιλήτρια έχει πει ακριβώς τα εξής:
Η Πατριωτική Νομοθεσία απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες και ξένες τράπεζες που είναι καταχωρημένες στις ΗΠΑ να έχουν συναλλαγές με υπεράκτιες εγκαταστάσεις
:confused::/:

Ο «πόλεμος στην τρομοκρατία» κόστισε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. - χρήματα που δεν περίσσευαν. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν Γραμμάτια Δημοσίου (government bonds) στη Διεθνή Αγορά Κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση του πολέμου - και ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα γραμμάτια ανταγωνιστικά, είναι να μειώσεις τον τόκο. Ο τόκος των γραμματίων έπεσε από το 6%, την παραμονή της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, στο 1,2% το καλοκαίρι του 2003 - στο «τέλος» του πολέμου στο Ιρακ. Οι ιδανικές συνθήκες για την κρίση των ενυπόθηκων δανείων είχαν ήδη διαμορφωθεί.

«Αυτή είναι η αφετηρία της κρίσης» καταλήγει η Ναπολεόνι.
Λυπάμαι που θα καταφερθώ εναντίον της αξιοπιστίας των άρθρων του tvxs, όσο κι αν συνήθως συμφωνώ με τον τρόπο θέασης των πραγμάτων που επικρατεί εκεί. Τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει στην ομιλία και να με συγχωρούν αλλά αυτή λέγεται "φαιά δημοσιογραφία". Εάν η ομιλήτρια έχει υποστηρίξει τέτοια πράγματα σε άλλη της ομιλία ή βιβλίο, ήταν υποχρεωμένοι να το αναφέρουν...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

einhell

Νεοφερμένος

Ο einhell αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 79 μηνύματα.
Πολλοί έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι οι "επαναστατικές" οργανώσεις, όπως πχ η ημεδαπή ΕΟ17Ν, είχαν διαβρωθεί από μυστικές υπηρεσίες
Αντικατέστησε το διαβρωθεί με το δημιουργηθεί και έπιασες κέντρο ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top