Τραπεζικές δραστηριότητες αμφισβητήσιμης νομιμότητας

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
«Τραπεζικές δραστηριότητες αμφισβητήσιμης νομιμότητας»
[Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο σύγγραμμα του Αν. Καθηγ. Νομικής Α.Π.Θ. κ. Σπύρου Δ. Ψυχομάνη- Εκδόσεις Σάκκουλα][ Ενόψει τις "κρίσιμης συζήτησης" που ανοίχθηκε πρόσφατα σχετικά με το "παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, στο παρόν θέμα, προτείνεται να ανάφερει ο κάθε ενδιαφέρομενος γνωστή/ές του σχετικές περιπτώσεις]


Περίπτωση 1«Το νόμιμο είναι ηθικό»; Πιθανά την απορία αυτή να αντιμετώπισαν και οι δικαστικοί λειτουργοί, που εκδίκασαν εφετειακά, αίτημα των Τραπεζών, Εθνικής, Κτηματικής και ΕΤΒΑ, να τεθεί υπό εκκαθάριση η γνωστή τουριστική επιχείρηση «Πόρτο Καράς ΑΕ».
Η επιχείρηση, με αφετηρία το 1969( επιτόκιο 7,50%) και μέχρι το 1984(επιτόκιο 19%) είχε δανεισθεί από τις τρεις τράπεζες, συνολικά 1,25 δις Δραχμές. Από το 1981 και μετά, όταν άρχισαν να γίνονται φανερά τα «πανωτόκια» (χάρη του Ν. 1083/80 και της Απ. Νομ. Επιτρ. 289/80), όπως οι περισσότερες σοβαρές επιχειρήσεις, η «Πόρτο Καράς ΑΕ» άρχισε να «επιφυλάσσεται περί παντός νομίμου δικαιώματος», αλλά …προφορικά. Μετά όμως την τελευταία εκταμίευση του 15ετούς δανείου(1984), η συναλλακτική σχέση των δύο μερών μπήκε σταδιακά σε «μετωπική σύγκρουση». Αιτία, η αμφισβήτηση, από τη μεριά της «Πόρτο Καράς ΑΕ», της νομιμότητας των «πανωτοκίων» Ήδη το ζήτημα άρχιζε να απασχολεί γενικά, τον επιχειρηματικό και νομικό κόσμο της χώρας.
Η σχετική διαμάχη επιχείρησης και (τριών) τραπεζών έφθασε μέχρι τον Φεβρουάριο 1975, στην προαναφερθείσα δίκη. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1996, η όλη εξέλιξη περιληπτικά στις συναλλακτικές σχέσεις μεταξύ των αντιδίκων, είχε ως εξής:
-[FONT=&quot] [/FONT]Η Πόρτο Καράς ΑΕ είχε δανεισθεί συνολικά 1.250.000.000 Δραχμές(1969-1984).
-[FONT=&quot] [/FONT]Η Πόρτο Καράς ΑΕ, έναντι του ως άνω δανείου είχε καταβάλλει στις 3 τράπεζες 5.500.000.000 Δραχμές και συμβιβαζόταν(πρότεινε) να πληρώσει, ακόμη 15.500.000.000 Δραχμές.
-[FONT=&quot] [/FONT]Οι (3) τράπεζες όμως απαιτούσαν, με απειλή την εκκαθάριση, ακόμη 36.500.000.000 Δραχμές.
-[FONT=&quot] [/FONT]Αν δεν ίσχυε η ΑΝΕ 289/80 «περί απεριόριστου ανατοκισμού» των τραπεζικών δανείων, και για οποιονδήποτε λόγο τα πράγματα πάλι έφθαναν ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστηρίου, το υπόλοιπο της οφειλής της επιχείρησης προς τις τράπεζες δεν θα ήταν μεγαλύτερο των 5.500.000.000 Δραχμών.
Έτσι όμως προκύπτει, ότι τελικά η ετήσια επιβάρυνση του παραπάνω δανείου από τόκους και λοιπά έξοδα, από τη πρώτη στιγμή(1969) και μέχρι 31.12.1996, ήταν «ολοφάνερα τοκογλυφική»: πάνω από 125% ! Δεδομένου όμως ότι μέχρι τότε(Φεβρ. 1997) υπερίσχυε η θετική( για την ΑΝΕ 289/80) νομολογία του Άρειου Πάγου(βλ. Ολ. ΑΠ 27/1988), το προαναφερόμενο Δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα των 3 τραπεζών, απορρίπτοντας (μάλιστα) αίτημα της επιχείρησης, για εξάμηνη αναστολή(έστω) εκδίκασης της υπόθεσης. Έτσι το ξενοδοχείο «Πόρτο Καράς» μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης, για να περάσει τελικά στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη του. Προφανώς, οι Δικαστές που ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης, είχαν διαγνώσει, περίπου σαν τον πρώην Υπουργό κ. Γ. Βουλγαράκη: « Το νόμιμο είναι και ηθικό»!

Ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση Σιμήτη προώθησε τον («Αναπτυξιακό») Νόμο 2601/1998, όπου με το άρθρο 12 καταργούσε την ισχύ της ΑΝΕ 289/80, αλλά δεν αντιμετώπιζε τις μέχρι τότε συνέπειες των «πανωτοκίων», στην επιχειρηματικότητα, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και γενικότερα, στην («πραγματική»!) Εθνική Οικονομία και την Δραχμή.
Η Δραχμή, χάρη στα «τοξικά αέρια» των τραπεζικών «πανωτοκίων»(31 δις μόνον από την Πόρτο Καράς ΑΕ!), χρειαζόταν φτιασίδωμα με (δια)πλαστικές επεμβάσεις. Ο κ. Κ. Σιμήτης αντιμετώπιζε ανά πάσα στιγμή, να γίνει «Χαρίλαος Τρικούπης» ή, μάλλον, «Ηρακλής στους στάβλους του Αυγέα». Έπρεπε να αντιμετωπίσει τα έργα και τις συνέπειες πολιτικών της «προηγούμενης 20ετίας»(1980-1998). Προτίμησε τελικά τον δεύτερο ρόλο. Κάθε «τραγωδία» όμως, πριν την εξιλέωση, έχει συνήθως «αίμα». Στις «τραγικές περιστάσεις» που αντιμετώπιζε ο κ. Κ. Σιμήτης, η εξιλέωση συντελέστηκε όταν «κλείδωσε» τη Δραχμή στην ΟΝΕ, με 340,75/ανά Ευρώ( αντί πχ με 3500Δρχ./?, όπως θα γινόταν αν κάποιος «Αλογοσκούφης» τότε, έκανε την γνωστή «απογραφή 2005»!). Το «αίμα» είχε χυθεί…στη Σοφοκλέους(1999)!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Καλό!!! Το Υπουργείο Ανάπτυξης έβαλε πρόστιμο σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών, για καταχρηστική είσπραξη προμηθειών, σε διάφορες συναλλαγές τους με το καταναλωτικό κοινό της χώρας. Ιδού λοιπόν πως μπορεί να γίνει μία σημαντική ενίσχυση του κρατικού κορβανά( όλοι τον έχουμε ανάγκη!). Αν το ψάχνουν επιμελώς οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και της Κοινωνίας, θα "εισπράττουμε " αρκετά και σε καθημερινή βάση, με το συνήθειο που απέκτησαν οι "'Ελληνες Τραπεζίτες"...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 44 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Εκδόθηκε και υπουργική απόφαση που κρίνει ως απαγορευμένη σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών, όρους που έχουν ήδη κριθεί καταχρηστικοί από τα δικαστήρια, όπως πχ αυτούς που καθοριζούν ως υποχρεωτική την προκαταβολή ενός ποσού ως έξοδα φακέλου/δανείου/χρηματοδότησης. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top